НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова за ЧЕЗ: Правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и всички трябва да се обединим около това

Министър Теменужка Петкова за ЧЕЗ: Правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и всички трябва да се обединим около това

4 Април 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и всички трябва да се обединим около това. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народното събрание във връзка със сделката с ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Държавата има своите възможности за регулаторни правомощия да контролира дейността не само на това електроразпределително предприятие, а на всички останали“, коментира Петкова. Тя поясни, че държавата има такава опция. По думите й не електроразпределителните предприятия определят цената на потребителите, тъй като това е функция на КЕВР. „Тя и при либерализиран пазар ще продължи да определя и регулира цените за пренос и достъп. Хората трябва да бъдат спокойни. Видя се, че тези истерии, които бяха създадени в началото, са абсолютно безпочвени и неоснователни. Трябва да се има предвид и това, което всички знаем, че трите електроразпределителни дружества съответно имат претенции и водят арбитража срещу България“, посочи министърът.
Във връзка с обвиненията на БСП, че управляващите си сменят мнението по отношение на сделката с ЧЕЗ, Петкова поясни, че те са в опозиция и по дефиниция трябва да не са съгласни с това, което правят управляващите. Във връзка с приетите промени в Закона за енергетиката, Петкова заяви, че те са добри. Тя поясни, че с приемането на промените в Закона за енергетиката в обхвата му ще влезе сделката с ЧЕЗ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавата се отказа от сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

Държавата се отказа от сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

3 Април 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. На третото заседание на Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ информация за това какви са намеренията на държавата по сделката за активите на дружеството в България даде финансовият министър Владислав Горанов. На заседанието не дойде премиерът Бойко Борисов, както настояха от БСП. В писмо той заявява: „Не мога да коментирам детайли по сделката за ЧЕЗ, защото изявленията ми биха могли да окажат влияние на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу България“. Освен финансовия министър, информация в комисията предоставиха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на КЕВР Иван Иванов.
Владислав Горанов заяви, че държавата няма намерение да участва в сделката за ЧЕЗ, по какъвто и да било начин. Той уточни, че това е позицията на финансовото министерство, която е съгласувана с Бойко Борисов. Мотив за решението на кабинета е, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно. „Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно- правни отношения“, коментира финансовият министър. Според него включването на държавата в сделката за ЧЕЗ не е методът за защита на интересите на гражданите. По неофициална информация на правителството сделката за ЧЕЗ трябва да приключи в 9-месечен срок.
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма досъдебни производства и преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и срещу „Инерком“. Той поясни, че сделката за ЧЕЗ не е предмет на разследване от страна на Прокуратурата, тъй като е обект на частно-правни отношения. Сотир Цацаров обяви, че запитвания за тази информация са получени в Прокуратурата първо от председателя на ДАНС, а след това и от главния секретар на президента. Той уточни обаче, че има прекратено досъдебно производство спрямо Славчо Върбаков. Това досъдебно производство е разследвано от Софийска градска прокуратура, като по него има внесен в Специализираната прокуратура обвинителен акт спрямо други лица за данъчни измами.
След като стана ясно решението на правителството, лидерът на БСП Корнелия Нинова призова премиера: „Г-н Борисов, обяснете на 3 млн. българи кой си играе със съдбата им и вярно ли е, че ЧЕЗ иска увеличаване на цената на тока“. Според нея неявяването на Бойко Борисов в комисията и изявлението на Владислав Горанов говорят за това, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на ел. енергия.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Г-н Борисов,  обяснете на 3 млн. българи кой си играе със съдбата им и вярно ли е, че ЧЕЗ  иска увеличаване на цената на тока

Корнелия Нинова, БСП: Г-н Борисов, обяснете на 3 млн. българи кой си играе със съдбата им и вярно ли е, че ЧЕЗ иска увеличаване на цената на тока

3 Април 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. "Какво се случи между 1 март 2018 г. и днес. Дължите отговори и истината, г-н Борисов, на 3 млн. българи. На 01 март 2018 г. министър Горанов заяви, стоейки до Гинка Върбакова след среща при Борисов:
"Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността през средства от бюджета или частно придобиване – чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Ако държавата придобие дял от дружеството, този дял трябва да бъде най-малко контролен".
Как така тогава беше целесъобразно, а днес вече не е? Какво се промени? Нещо се случва зад гърба на хората. Или тогава ги излъгахте, за да приспите гнева им от задкулисието? Днешното скриване на Борисов от комисията и изявлението на министъра на финансите доказват тезата ни, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на ел. енергия". Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук". "Кой взе решение държавата да не участва? Правителството или Борисов еднолично? Разбираме, че правителството не е обсъждало това решение. Затова питаме и "Обединени патриоти" те съгласни ли са с него. Каква е тази метаморфоза- от - разваляне на всички концесии до ненамеса на държавата в сделка, която засяга националната сигурност и живота на 3 млн. българи. Ясно е, че Борисов си променя позицията по три пъти на ден, но вие къде сте в това правителство? И още един въпрос - вярно ли е, че ЧЕЗ са внесли искане в КЕВР за увеличаване цената на тока, с колко и откога. Излезте и обяснете на българите кой си играе със съдбата им. Ние продължаваме да настояваме държавата да изпълни функциите си за защита на националната сигурност и интересите на гражданите и да изкупи ЧЕЗ България", пише още лидерът на БСП в социалната мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Има прекратено досъдебно производство спрямо Славчо Върбаков

Главният прокурор Сотир Цацаров: Има прекратено досъдебно производство спрямо Славчо Върбаков

3 Април 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Имам информация, че досъдебно производство по отношение на Славчо Върбаков е било прекратено. Така е счел наблюдаващият прокурор. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, след като участва в заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е резултат на търсене в унифицирана информационна система. Пак повтарям, че спрямо лицата Гинка и Славчо Върбакови към този момент не се водят, каквито и да е преписки и досъдебни производства, това касае и дружеството“, посочи той. „Ако народните представители поискат информация за свързаните дружества, тя ще им бъде предоставена“, коментира главният прокурор. В отговор на въпрос с оглед на обществения интерес към сделката за купуване на ЧЕЗ, Прокуратурата може ли да се самосезира затова, че Славчо Върбаков е проверяван за данъчни измами Сотир Цацаров обясни: „Въпросът, който ми задавате е не само по отношение на г-н Върбаков, а за всяко лице, което e оправдано и за което наказателното производство е прекратено. Задавате ми въпроса защо не е виновен някой спрямо който наказателното производство е прекратено“. „Софийска градска прокуратура е разследвала това досъдебно производство“, поясни главният прокурор. „Производството срещу останалите лица от групата е продължило с обвинителен акт, който е внесен в Специализираната прокуратура, но не и към Славчо Върбаков“, допълни той. „Сделката за ЧЕЗ е между частно-правни субекти, не е предмет на проверка от страната на Прокуратурата. Преценка дали сделката е законна може да се извършва от нас само ако са налице данни за престъпление. В противен случай всичко друго е намеса в търговски отношения между частно-правни субекти“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Знаем неофициално, че сделката за ЧЕЗ трябва да приключи в 9-месечен срок

Министър Владислав Горанов: Знаем неофициално, че сделката за ЧЕЗ трябва да приключи в 9-месечен срок

3 Април 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Държавата се интересува от сделката за ЧЕЗ, без да иска да се намесва в нея. Сделката е сключена на практика и оттам нататък развитието ѝ се свежда до плащане на цена и прехвърляне на акции. Знаем неофициално, че е 9-месечен срокът, в който това трябва да се свърши. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след като участва в заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Актуалната позиция на правителството е, че не е целесъобразно държавата да участва в тази сделка“, изтъкна той. „Отношението на държавата към „Инерком“ е като към всяко българско търговско дружество - трябва да спазваме българските закони. Позицията на правителството винаги е била за защита на интересите на българските граждани“, коментира министърът. „В началото имаше изключително изнервена и припряна реакция от страна на опозицията, която беше отчасти неразбираема, тъй като и опозиция, и управляващи трябва много добре да знаят как функционират държавните органи, и кой каква функция има“, посочи Владислав Горанов. „Позицията на държавата беше опит максимално бързо да се отговори на създалото се огромно напрежение с политически внушения, че нещо много страшно се случва. Проведохме разговори и към онзи етап бяхме готови да отговорим на обществените очаквания, че държавата трябва да е на мястото си“, поясни финансовият министър. „Днес не сме на различно мнение, че държавата трябва да е на мястото си, тя има изградени органи, които да регулират този бизнес. След много разговори в рамките на правителството надделя поддържаната винаги от Министерство на финансите теза, че ролята на държавата в икономиката трябва да бъде само като регулатор, а не като собственик“, каза още Владислав Горанов.
Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков към Владислав Горанов: Не се ли притеснихте, че потенциален купувач на ЧЕЗ е фирма, която не отговаря на критериите

Таско Ерменков към Владислав Горанов: Не се ли притеснихте, че потенциален купувач на ЧЕЗ е фирма, която не отговаря на критериите

3 Април 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. „Стана ясно, че от месец юни 2017 г. службите са писали доклади по отношение на предстоящата приватизация на ЧЕЗ. Тези доклади са изпращани до министерство на енергетиката и Съвета по сигурност към Министерския съвет“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков на заседание на Временната комисия за ЧЕЗ в НС, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че в тях е било описано кои са кандидатите за купувачи и друга важна информация. „Надявам се, че премиерът чете тези доклади. Когато е излязло името на потенциалните купувачи, не се ли притеснихте, че една фирма, която не отговаря на 1% от първоначалните критерии е заложена като печеливш. Защо нямаше реакция на правителството, а изчакахте обществената реакция и се опитвате да внушите, че това е разиграване с политически дивиденти?“, попита Таско Ерменков.
„Че „Инерком“ е избран за купувач, официално се разбра в края на февруари. След това правителството реагира и няколко пъти смени позицията си“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той припомни, че в края на януари, на официално посещение в България бе чешкият премиер Андрей Бабиш, от пресата тогава се вижда,че един от въпросите, които двамата премиери ще обсъждат е сделката с ЧЕЗ. „Малко по-рано в чешката преса се появи информация, че тази среща се чака, за да се продължи сделката. Обсъждана ли е на най-високо ниво тази сделка, още преди да стане ясно дали има купувач и кой е той“, попита Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма досъдебни производства и преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и срещу „Инерком“

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма досъдебни производства и преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и срещу „Инерком“

3 Април 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Няма досъдебни производства и преписки, които да се водят срещу лицата Гинка и Славчо Върбакови. Няма и такива, които касаят „Инерком“. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сделката за ЧЕЗ не е предмет на разследване от страна на Прокуратурата, тъй като е обект на частно-правни отношения“, обясни той. „На 28 февруари съм получил запитване от председателя на ДАНС за информация в Прокуратурата относно Гинка и Славчо Върбакови, както и за „Инерком“ във връзка с проверка от мин.-председателя. На 1 март е получил отговор от нас“, посочи Сотир Цацаров. „На 1 март до нас е изпратено и запитване от главния секретар на президента със същите мотиви. Същия ден му е изпратено копие от писмото до председателя на ДАНС“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Не смятаме, че включването на държавата в сделката за ЧЕЗ е методът за защита на интересите на гражданите

Министър Владислав Горанов: Не смятаме, че включването на държавата в сделката за ЧЕЗ е методът за защита на интересите на гражданите

3 Април 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Не смятаме, че въпреки обществения интерес, включването на държавата в една подобна сделка, е методът за защита на интересите на гражданите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не ми е известно да е коментиран конкретен евентуален печеливш от подобна сделка“, коментира той в отговор на въпрос на БСП водени ли са разговори между правителствата на България и Чехия преди да стане ясен купувачът на ЧЕЗ. „Това, че ЧЕЗ иска да напусне българския пазар е известно повече от година“, уточни министърът. „Разговори по отношение на евентуален купувач на ЧЕЗ не са водени“, заяви Владислав Горанов. „Считаме за нецелесъобразна намесата на българската държава по сделката“, изтъкна той. „Не мисля, че някоя от службите е разполагала преди нас с информация, че за купувач на ЧЕЗ ще бъде избрана фирмата „Инерком“, ако някой твърди подобно нещо нека го докаже“, обясни финансовият министър в отговор на въпрос на опозицията разполагало ли е правителството с информация от службите по сделката за ЧЕЗ.
„Моля, да бъдем внимателни докъде обществения интерес трябва да бъде защитаван в частно-правни отношения. Да бъдем внимателни, когато се намесваме в отношения на частно-правен субект, съществува риск опит за блокаж на сделка да се разглежда като опит за забрана инвеститорът да се разпорежда със собствеността си“, заяви той и изтъкна, че това би могло да доведе до претенции към българската държава. „Без емоции, ако някой има конкретни претенции, трябва да ги изразява в рамките на конституционните правомощия“, посочи Владислав Горанов. „Все още говорим за хипотези. Нямаме информация сделката да е приключила, а прехвърлянето на акциите да е затворено като тема“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

Министър Владислав Горанов: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

3 Април 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позицията, която представям е на министъра на финансите, съгласувана с министър-председателя“, посочи той. „В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно, не бихме участвали в такава сделка“, заяви финансовият министър. „Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка“, обясни Владислав Горанов. „Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Очаквах премиерът Бойко Борисов да дойде на заседанието на Комисията за ЧЕЗ - може да даде отговори на голяма част от въпросите

Жельо Бойчев, БСП: Очаквах премиерът Бойко Борисов да дойде на заседанието на Комисията за ЧЕЗ - може да даде отговори на голяма част от въпросите

3 Април 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Очаквах премиерът Бойко Борисов да дойде, отговорите на голяма част от въпросите, които стоят пред Комисията, ми се струва, че могат да бъдат дадени от него. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП и председател на Комисията за ЧЕЗ Жельо Бойчев на третото заседание на временната комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изпратили сме писмо до чешката страна за това какви са били изискванията към купувачите на ЧЕЗ“, посочи той. „Изпратил съм писма до службите да бъде разширена информацията относно участниците и финансирането на сделката, включително и по линията на партньорските служби“, обясни Жельо Бойчев. Той уточни, че в писмо до Комисията премиерът Бойко Борисов заявява: „Не мога да коментирам детайли по сделката за ЧЕЗ, защото изявленията ми биха могли да окажат влияние на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу България. В Комисията ще присъства министър Владислав Горанов“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседанието на Комисията за ЧЕЗ започна без премиера Бойко Борисов, информация на депутатите ще предостави министър Владислав Горанов

Заседанието на Комисията за ЧЕЗ започна без премиера Бойко Борисов, информация на депутатите ще предостави министър Владислав Горанов

3 Април 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Заседанието на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ започна без премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Информация за намерението на държавата да участва в сделката по придобиването на активите на дружеството в България ще предостави министърът на финансите Владислав Горанов. На заседанието депутатите ще информират главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на КЕВР Иван Иванов.
„Фокус“ припомня: На второто заседание на комисията миналата седмица от БСП настояха лично премиерът Бойко Борисов да докладва за намеренията на държавата да участва в сделката по придобиването на активите на дружеството в България. Заседанието продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за ЧЕЗ ще изслуша главния прокурор, енергийния регулатор и представител на правителството

Временната комисия за ЧЕЗ ще изслуша главния прокурор, енергийния регулатор и представител на правителството

3 Април 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България ще проведе заседание. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Според дневния ред Министерски съвет ще предостави информация относно изразеното намерение на държавата да участва в сделката по придобиването на активите на дружеството в България. Не става ясно обаче дали премиерът Бойко Борисов ще присъства лично, както настояха в комисията на миналото заседание. Главният прокурор Сотир Цацаров ще информира депутатите за образуваните преписки и досъдебни производства спрямо лицата, страни по сделката. КЕВР ще представи резултатите от извършените проверки на ЧЕЗ от 2005 година до момента. Заседанието ще се състои от 14.00 часа в зала „Запад“.
Това ще бъде третото заседание на Временната комисия по случая ЧЕЗ, която беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. На първото заседание комисията прие процедурните си правила. Второто заседание на комисията продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за ЧЕЗ ще заседава на 3 април, не е ясно дали премиерът Бойко Борисов ще присъства

Временната комисия за ЧЕЗ ще заседава на 3 април, не е ясно дали премиерът Бойко Борисов ще присъства

2 Април 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България ще заседава на 3 април. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Според дневния ред Министерски съвет ще предостави информация относно изразеното намерение на държавата да участва в сделката по придобиването на активите на дружеството в България. Не става ясно обаче дали премиерът Бойко Борисов ще присъства лично, както настояха в комисията на миналото заседание. Главният прокурор Сотир Цацаров ще информира депутатите за образуваните преписки и досъдебни производства спрямо лицата, страни по сделката. КЕВР ще представи резултатите от извършените проверки на ЧЕЗ от 2005 година до момента. Заседанието ще се състои от 14.00 часа в зала „Запад“.
Това ще бъде третото заседание на Временната комисия по случая ЧЕЗ, която беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. На първото заседание комисията прие процедурните си правила. Второто заседание на комисията продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Няма да има информация, която да не бъде проверена от временната комисия за ЧЕЗ

Жельо Бойчев, БСП: Няма да има информация, която да не бъде проверена от временната комисия за ЧЕЗ

30 Март 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има информация, която да не бъде проверена от временната комисия за ЧЕЗ. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Жельо Бойчев, председател на комисията и заместник-председател на ПГ на „БСП за България“. „Много фактическа информация трябва да бъде изяснена - в обхвата на комисията е и приватизацията на дружествата от 2004 година, както и последващата от 2012 г. Отправили сме запитвания и към чешката страна по сделката. Голямата цел, която има комисията, е да установим кой и с какви финансови средства купува ЧЕЗ, ако се стигне до сделка изобщо, както и какво ще е бъдещето на електроразпределителното дружество. В този процес ще разгледаме и каква е работата на съответните държавни институции и регулатори, които имат отношение по този въпрос, тъй като има редица коментари относно тяхното действие, или по-скоро - бездействие“, посочи Жельо Бойчев във връзка в въпросите, които временната комисия се наема да изясни чрез работата си.
Той допълни, че поканата към премиера Бойко Борисов за участие във второто заседание на временната комисия за ЧЕЗ е отправена с оглед на заявената позиция на Българското правителство на съвета на ЕС за контролно участие в сделката за продажба на електроразпределителното дружество. Бойчев каза още, че целта е да се изведат аргументите за промяна на предходната позиция за ненамеса на държавата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: От 2010 г. службите периодично предоставят доклади за ЧЕЗ

Атанас Костадинов, БСП: От 2010 г. службите периодично предоставят доклади за ЧЕЗ

29 Март 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. „Двата основни въпроса за ЧЕЗ – кой стои зад сделката и от къде е финансирането, не намериха отговор по време на заседанието на временната комисия за тази сделката. От 2010 г. службите периодично предоставят доклади на ръководството на държавата по този казус”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му в сектор енергетика, всичко което се прави, трябва да е в интерес на обществото. „Дългосрочните договори за ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 2 не отговарят на европейското законодателство. Проблемът трябва да се разреши с дебат, с разговор”, обясни народният представител.
„За последните 5 години законът за енергетиката е променян 19 пъти. Това, което трябва в сектора – предвидимост и стабилност, е точно обратното на онова, което се прави в енергетиката. Ролята на държавата в сектора трябва да е водеща, а не договори, които са направени перфектно, да я поставят на колене – и по отношение на ЧЕЗ и по отношение на ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 2”, каза също той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за ЧЕЗ иска да изслуша премиера Бойко Борисов заради желанието на правителството да участва в сделката (ОБЗОР)

Комисията за ЧЕЗ иска да изслуша премиера Бойко Борисов заради желанието на правителството да участва в сделката (ОБЗОР)

27 Март 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия, изясняваща обстоятелствата около сделката за продажбата на ЧЕЗ поиска следващия вторник да бъде изслушан министър-председателят Бойко Борисов заради намерението на правителството да участва в покупката на дружеството. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев след 4-часово заседание. Комисията ще поиска от Борисов да информира членовете ѝ какви са аргументите, довели до това решението за участие на правителството в сделката и по какъв начин евентуално ще бъде реализирано то. Като втора точка ще бъде изслушана КЕВР, чийто председател Иван Иванов ще трябва да предостави цялостна информация относно извършените регулаторни проверки в дружества на ЧЕЗ в България, издадените констатирани нарушения и наказателни постановления, както и процедурата по отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ. Бойчев отбеляза, че ролята на регулатора също е много коментирана в тази сделка и очаква доста въпроси към КЕВР.
Той уточни, че остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ. По думите му допълнително ще бъде изискана информация по този въпрос с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с офшорен или друг тип финансиране. Според него произходът на средствата ще бъде неясен до момента, до който не е ясно дали ще има сделка и кой ще я финансира. Бойчев коментира, че е било важно за всички членове да знаят на какъв етап е арбитражното дело, какви са аргументите на съответната страна, така че с действия си и работата на Комисията по никакъв начин да не бъде накърнен националният интерес на страната. Според него затова е било важно изслушването и заседанието е постигнало своята цел.
Той обясни още, че са поискали това, което е било докладвано от службите днес, да постъпи като конкретен доклад към Комисията. „За съжаление, този доклад няма да бъде ползван публично от всички, но ще бъде вземан предвид при изготвения доклад на Комисията“, обясни Бойчев.
На закритото заседание бяха изслушани представители на ДАНС, ДАР и Министерството на финансите. В него участваха Николай Ненков – зам.-председател на ДАНС и колегите му Георги Стойнев, Емил Захариев и Евгени Евгениев – директори на дирекции, имащи отношение по темата. На изслушването бе и Георги Миленов – зам.-председател на ДАР, както и Иван Кондов – директор на Дирекция „Съдебна защита“ към Министерството на финансите. Бойчев обясни, че председателите на службите не са дошли на заседанието, заради среща, провеждаща се в Министерския съвет.
Попитан дали отсъствието на председателите на службите има общо със случая „Скрипал“, Бойчев отговори: „Знам, че председателите на службите имат гости от чужбина от партньорски служби. Първо бяха заявили своето участие, а след това се обадиха, за да се извинят, че съвпада с посещението на чужди служби, но какви са те и каква е темата на разговор, разбрах само, че се провеждат в Министерския съвет“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ

Жельо Бойчев, БСП: Остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ

27 Март 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
София. Остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ. Това каза пред журналисти председателят на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев след изслушването на представители на Министерството на финансите, на ДАНС и на ДАР по отношение не сделката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Получихме информация, която е разширена на база на последното изслушване на службите, когато стана ясна информацията за сделката по придобиване на активите на ЧЕЗ в България. Виждам, че се е работило по тази тема. Допълнителна информация относно проверка на лицата и относно на институциите, имащи ангажимент към финансирането на тази сделка, беше предоставена на Комисията. Най-вероятно тя ще отправи и още конкретни въпроси към службите с оглед изясняване на част от тази информация“, коментира Бойчев и подчерта, че към момента остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ, доколкото сделката не е приключила. Според него произходът на средствата ще бъде неясен до момента, до който не е ясно дали ще има сделка и кой ще я финансира. „В хипотеза на подписан договор сме, но няма окончателно плащане и доколкото разбирам службите ни имат конкретна информация относно набавянето на тези финансови източници. Допълнително ще изискваме информация по този въпрос с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с офшорно или друго финансиране. Към момента няма никакво финансиране, а по-скоро има намерение за такова. Затова молбата ми е да бъдем по-конкретни“, допълни той и уточни, че Комисията ще изисква допълнителна информация.
„Беше важно за всички членове да знаят на какъв етап е арбитражното дело, какви са аргументите на съответната страна, така че с нашите действия и работа на Комисията по никакъв начин да не бъде накърнен националният интерес на страната ни. Затова беше важно изслушването и мисля, че постигна своята цел“, заяви Бойчев.
Той обясни още, че са поискали това, което е било докладвано от службите днес, да постъпи като конкретен доклад към Комисията. „За съжаление, този доклад няма да бъде ползван публично от всички, но ще бъде вземан предвид при изготвения доклад на Комисията“, коментира Бойчев.
Попитан дали отсъствието на председателите на службите има общо със случая „Скрипал“, Бойчев отговори: „Знам, че председателите на службите имат гости от чужбина от партньорски служби. Първо бяха заявили своето участие, а след това се обадиха, за да се извинят, че съвпада с посещението на чужди служби, но какви са те и каква е темата на разговор, разбрах само, че се провеждат в Министерския съвет“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Ще поканим премиера Бойко Борисов следващия вторник на заседанието на Комисията за ЧЕЗ във връзка с намерението на правителството да участва в сделката

Жельо Бойчев, БСП: Ще поканим премиера Бойко Борисов следващия вторник на заседанието на Комисията за ЧЕЗ във връзка с намерението на правителството да участва в сделката

27 Март 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
София. Следващото заседание на комисията е във вторник. Ще изпратя писмо до министър-председателя Борисов с покана за участие в Комисията с оглед на декларираното от него намерение за участие на българското правителство в тази сделка. Това каза пред журналисти председателят на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев след изслушването на представители на Министерството на финансите, на ДАНС и на ДАР по отношение не сделката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да информира членовете на комисията какви са аргументите, довели до това решение и по какъв начин евентуално ще бъде реализирано участието на държавата в тази сделка. Като втора точка сме предвидили изслушване на КЕВР. Миналата седмица изпратих писмо до Иван Иванов с искане за цялостна информация относно извършените регулаторни проверки в дружества на ЧЕЗ в България, издадените констатирани нарушения и наказателни постановления, както и процедурата по отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ“, коментира Бойчев и отбеляза, че ролята на регулатора също е много коментирана в тази сделка и очаква доста въпроси към него.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Закритото заседание на Комисията за ЧЕЗ започна без ръководителите на службите

Закритото заседание на Комисията за ЧЕЗ започна без ръководителите на службите

27 Март 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Закритото заседание на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България започна без ръководителите на службите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Като първа точка е предвидено Министерството на финансите да представи информация за текущото състояние на международното арбитражно дело между ЧЕЗ, а.с. Чешка република и Република България. Председателят на Комисията Жельо Бойчев обясни, че е постъпило писмо от Министерството на финансите в секретното деловодство с информация, която ще им бъде представена от Иван Кондов – директор на Дирекция „Съдебна защита“ към Министерството на финансите.
Като втора точка Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ ще представят информация за резултати от извършени проверки относно лицата страни по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, както и проверка на обявените финансови институции и други източници на финансиране по сделката. „Един от големите въпроси, който стои пред нашата Комисия, е да установи произхода на средствата, с които ще бъде финансирана евентуалното закупуване на активите на ЧЕЗ. Гости на комисията ще бъдат Николай Ненков – зам.-председател на ДАНС и неговите колеги Георги Стойнев, Емил Захариев и Евгени Евгениев – директори на дирекции, имащи отношение по темата. Сред нас е и Георги Миленов – зам.-председател на ДАР. Ръководителите на службите се извиниха, но в момента по линия на партньорския обмен се провежда среща със западните ни партньори в МС и президентството“, поясни още Жельо Бойчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша на закрито заседание представители ДАНС, ДАР и Министерството на финансите

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша на закрито заседание представители ДАНС, ДАР и Министерството на финансите

27 Март 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България ще изслуша на закрито заседание представители ДАНС, ДАР и Министерството на финансите. Заседанието ще се проведе в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1 в зала 232 от 14.00 часа. Като първа точка е предвидено Министерството на финансите да представи информация за текущото състояние на международното арбитражно дело между ЧЕЗ, а.с. Чешка република и Република България. Като втора точка Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ ще представят информация за резултати от извършени проверки относно лицата страни по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, както и проверка на обявените финансови институции и други източници на финансиране по сделката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Очаква се българските специални служби да дадат информация за лицата, стоящи зад сделката с ЧЕЗ

Жельо Бойчев, БСП: Очаква се българските специални служби да дадат информация за лицата, стоящи зад сделката с ЧЕЗ

21 Март 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се българските специални служби да дадат информация за лицата, стоящи зад сделката с ЧЕЗ. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от „БСП за България“ Жельо Бойчев, председател на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. По думите му Временната комисия ще поиска информация и за произхода на средствата за сделката от органите, които могат да я предоставят. „Възможно е срокът от един месец, предоставен на Комисията, за намиране на всички отговори да не е достатъчен и да се търси отсрочка“, каза още Бойчев. Той добави, че ще бъде зададен и въпрос към премиера Бойко Борисов за това „какво означава участието на държавата в сделката“. „Министър-председателят получи един документ от Чехия, в който се споменават определени и финансови институции, и друг вид структури, които имат отношение към сделката. За нас е важно в крайна сметка там има ли нещо притеснително и нещо, което да смути националната сигурност на страната. Това са за мен важните отговори, на които трябва да намерим отговор“, коментира Жельо Бойчев. Той допълни, че нови законодателни предложения не са изключени като присъствие в бъдещия окончателен доклад на Временната анкетна комисия. Според Бойчев все по-вероятно изглежда, че има някой, успешно лавиращ с пропуските в законодателството, но темата за самоличността на лицето влиза в сферата на спекулата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Пренос, разпределение и достъп – това е всичко, което трябва да се изясни около сделката с ЧЕЗ

Валентин Николов, ГЕРБ: Пренос, разпределение и достъп – това е всичко, което трябва да се изясни около сделката с ЧЕЗ

21 Март 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Пренос, разпределение и достъп – това е всичко, което трябва да се изясни около сделката с ЧЕЗ. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Валентин Николов, член на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. Според него има 5 на брой въпроси, върху които временната анкетна комисия е необходимо да работи. Първият е кой стои зад „Инерком“. Вторият въпрос се отнася до произхода на средствата, с които ще бъде осъществена сделката, продължи Николов. Въпросът за евентуални промени в мениджмънта на компания е не по-малко належащ, каза още народният представител. Редно е хората, работещи в компанията, да знаят дали ще бъдат съкратени, след сключване на сделката между ЧЕЗ и „Инерком“, обоснова се Николов. „И петият въпрос е средствата, които дружеството ще инвестира, за какъв период от време ще са и по какъв начин дружеството смята това да се отрази на цените. Защото в момента има тригодишен план, който в момента се изпълнява и този тригодишен план, одобрен от КЕВР, трябва да продължи да се изпълнява. Тоест с какви пари - с привлечени средства, със собствени средства и т.н. Защото това вече пряко касае цените“, коментира Николов. Той допълни, че очевидно чешката компания вярва в истинността на документите на Гинка Върбакова. „Ако ЧЕЗ не вярваше в правотата на сделката, щеше ли компанията да рискува международния си престиж, застрашавайки избухването на сериозен скандал“, попита Николов. Според него не може да става дума и за това, че зад сделката стои ГЕРБ или премиерът Бойко Борисов.
Той беше категоричен, че срокът за работата на Временната анкетна комисия няма да е достатъчен и ще бъде удължен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната анкетна комисията за ЧЕЗ проведе първото си заседание (ОБЗОР)

Временната анкетна комисията за ЧЕЗ проведе първото си заседание (ОБЗОР)

21 Март 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за ЧЕЗ проведе първото си заседание. С кворум от 12 народни представители започна първото заседание на Временната анкетна комисия в чийто състав влизат общо 15 депутати. В началото на заседанието председателят на комисията Жельо Бойчев изрази надежда членовете ѝ да отговорят на очакванията на българските граждани и да бъдат полезни със своята работа. Дневният ред на депутатите включваше приемане на процедурни правила и дискусия за бъдещата работа на комисията.
Временната комисия за ЧЕЗ прие и стандартните процедурни правила за организацията и дейността на работата си. В рамките на дебата по тях Жельо Бойчев от БСП предложи решенията на комисията да се взимат с лично гласуване от нейните членове. Димитър Лазаров от ГЕРБ от своя страна коментира, че понякога заседанията са достатъчно дълги и посочи, че е хубаво да могат да се делегират правомощия по гласуване на други членове. Лазаров предложи консенсусно решение да може да се преотстъпват правомощията само на членове, които все пак са се регистрирали в началото на заседанието. В крайна сметка членовете на Комисията отхвърлиха предложението на Жельо Бойчев гласуването да се осъществява лично. Комисията прие и допълнение на правилата, свързани с предоставянето на материалите на комисиите. Депутатите решиха следващото заседание на Комисията да се проведе във вторник (27 март 2018 г.) от 14.00 часа в зала „Запад“. Постъпиха многобройни идеи и предложения кой да бъде изслушан на следващите заседания като се започне от КЕВР , ДАНС, ДАР, „Инерком“, ЧЕЗ, чешките служби за сигурност и се стигне до министър-председателя. В крайна сметка на следващото заседание на Комисията за ЧЕЗ ще бъдат поканени представители на ДАНС, ДАР и Министерство на финансите и то най-вероятно ще бъде закрито поради класифицираната информация, която се очаква да бъде предоставена. От Министерство на финансите членовете на комисията ще очакват да получат информация за състоянието на арбитражното дело, което води страната ни с ЧЕЗ, а ДАР и ДАНС ще бъдат изслушани за подробности за институциите, които имат отношение към структуриране и осигуряване на финансирането на сделката за покупко-продажбата на дружеството.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На следващото заседание на Комисията за ЧЕЗ ще бъдат поканени представители на ДАНС, ДАР и Министерство на финансите

На следващото заседание на Комисията за ЧЕЗ ще бъдат поканени представители на ДАНС, ДАР и Министерство на финансите

21 Март 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. На следващото заседание на Комисията за ЧЕЗ ще поканим представители на ДАНС, ДАР и Министерство на финансите. Това каза председателят на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев пред журналисти след първото заседание на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Бойчев уточни, че следващото заседание ще се проведе във вторник - 27 март, от 14.00 часа в зала „Запад“ на парламента. „Предвид информацията, която бе предоставена от министър-председателя в секретното деловодство, където ставаше ясно кои са институциите, които имат отношение към структуриране и осигуряване на финансирането на тази сделка, ще поканим българските служби за сигурност да дадат отговор“, каза председателят на Комисията. Попитан дали ще бъдат повикани чешките служби са сигурност, Бойчев заяви, че е нормално нашите служби да кореспондират с партньорските и ще поискат такава информация. По отношение на Министерство на финансите, той коментира, че членовете на Комисията трябва да знаят преди да вземат своето решение на какъв етап е арбитражното дело. „Следващата седмица ще се занимаваме и с това“, посочи Бойчев. Във връзка с цялостната работа на Комисията, Бойчев заяви:„Очакваме да получим отговори на редица въпроси, касаещи евентуалната продажба на активите на ЧЕЗ в България, какво е финансирането, какъв е произходът на средствата. Каква е работата на българските институции и на регулаторите в целия процес. Виждаме, че се получават редица разминавания в тяхната работа и в крайна сметка въпросът е как ще бъде гарантирана сигурността на електроснабдяването на българските граждани“, каза Бойчев.
Той поясни, че членовете на комисията имат амбицията да работят максимално бързо. „Предвид големия обем и обхват на работа на комисията това може да наложи да направим предложения да удължим този срок“, каза Бойчев. На въпрос дали ще извикат премиера Бойко Борисов на заседание на Комисията, председателят ѝ заяви, че със сигурност трябва да бъде направено искане към министър-председателя да даде отговор как и по какъв начин се е взело решението страната ни да участва в тази сделка. По думите му сигурно ще се наложи да се покани и собственика на дружеството, което иска да купи бизнеса на ЧЕЗ в България - Гинка Върбакова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Редно е да направим запитване до министър-председателя за решението за участие на държавата в сделката за ЧЕЗ

Жельо Бойчев, БСП: Редно е да направим запитване до министър-председателя за решението за участие на държавата в сделката за ЧЕЗ

21 Март 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Редно е да направим запитване до министър-председателя за решението за участие на държавата в сделката за ЧЕЗ. Това каза председателят на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев по време на първото ѝ заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. . „За мен безспорен е въпросът, че трябва да бъде предоставена информация на членовете на комисията относно текущото състояние на арбитражното международно дело, което води страната ни с ЧЕЗ. За да не изпада Комисията и нейните членове в състояние, което може да вреди на страната, предлагам да отправим покана към Министерство на финансите“, каза Бойчев и обърна внимание, че следващото заседание ще бъде закрито.
Във връзка с предложенията на Таско Ерменков от БСП да бъде изслушана ДАНС и на Александър Сабанов от „Обединени патриоти“ да бъдат изслушани партньорските служби за сигурност в Чехия, Бойчев каза: „Виждам, че се поставят въпроси, свързани с дейността на специалните служби. Един път вече имаше изслушване на тези служби. Те бяха на по-ранен етап. Предлагам на това заседание, така или иначе ще работим с по-специфична информация, да поканим ДАНС и ДАР и да им зададем конкретно въпроса за тази сделка“, заяви Бойчев.
Според него е необходима още информация по случая. Той предложи от името на Комисията да изпратят писмо до КЕВР и до Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Трябва да си отговорим на въпроса кой стои зад „Инерком“, ако въобще стои някой друг

Валентин Николов, ГЕРБ: Трябва да си отговорим на въпроса кой стои зад „Инерком“, ако въобще стои някой друг

21 Март 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да си отговорим на въпроса кой стои зад „Инерком“, ако въобще стои някой друг. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по време на първото заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Валентин Николов заяви, че ако комисията си отговори на пет въпроса, зададени в обществото, ще си е свършила работата. „Кой стои зад „Инерком“, ако въобще стои някой друг“, заяви той и посочи, че депутатите трябва да изяснят произхода на средствата на „Инерком“, т.е. дали има средства, чрез офшорни фирми или прикрити такива. „Дали мениджмънтът на търговското дружество ще бъде подменен и с какъв“, попита той и зададе въпроса дали ще бъдат запазени работните места, как ще се развива дружеството и с какви инвестиции ще направи. Той поиска комисията да може да постави въпроси до ЧЕЗ Груп, свързани с изисквания и документацията за купуване на дружеството.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за ЧЕЗ прие правила за работата си

Временната комисия за ЧЕЗ прие правила за работата си

21 Март 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия за ЧЕЗ прие правила за работата си, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите приеха стандартните процедурни правила за организацията и дейността на работата на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. Те предвиждат дневния ред, периодичността и продължителността на заседанията на комисиите да се определят от самите членовете на комисията. Съгласно правилата Комисията се свиква на заседание от нейния председател по негова инициатива, по искане най-малко на една трета от членовете ѝ или от председателя на Народното събрание заедно с проект на дневен ред, а заседанията са открити. Комисията може да реши отделни заседания да бъдат закрити. В рамките на дебата председателят на Комисията Жельо Бойчев от БСП предложи решенията на комисията да се взимат лично от нейните членове. Димитър Лазаров от ГЕРБ от своя страна коментира, че понякога заседанията са достатъчно дълги и посочи, че е хубаво да могат да се делегират правомощия по гласуване на други членове. Лазаров предложи консенсусно решение да може да се преотстъпват правомощията само на членове, които все пак са се регистрирали в началото на заседанието. В крайна сметка членовете на Комисията отхвърлиха предложението на Жельо Бойчев гласуването да се осъществява лично. Комисията прие и допълнение на правилата, свързани с предоставянето на материалите на комисиите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Дайте да закрием  Комисията за ЧЕЗ и още днес и да приключим

Рамадан Аталай, ДПС: Дайте да закрием Комисията за ЧЕЗ и още днес и да приключим

21 Март 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Дайте да закрием Комисията за ЧЕЗ и още днес и да приключим. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на първото заседание на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По време на дебата по процедурните правила за работа на Комисията Жельо Бойчев предложи гласуването по решенията да бъде лично гласуване от членовете на комисията. На това предложение възрази Димитър Лазаров от ГЕРБ, който коментира, че заседанията са достатъчно дълги и поиска да бъде намерен компромис гласуването да може да бъде преотстъпвано. Рамадан Аталай посочи, че през цялото време, личното гласуване на народните представители е задължително. „За един месец предложихте двете партии една тема, която за обществото е много сериозна. Ако в този месец няма да можем да намерим време да се съберем и да гласуваме, ще направя друго предложение – дайте да закрием комисията още днес“ ,каза Аталай.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна първото заседание на Временната комисия за ЧЕЗ

Започна първото заседание на Временната комисия за ЧЕЗ

21 Март 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 12 народни представители започна първото заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В състава на комисията са общо 15 депутати. Членовете приеха дневния си ред, който включва приемане на процедурни правила и втора точка разни, където ще бъде обсъдена бъдещата работа на комисията. В началото на заседанието председателят на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев изрази надежда членовете й да отговорят на очакванията на българските граждани и да бъдат полезни със своята работа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.