НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Константин Проданов, АБВ: Депутатите да сезират Конституционния съд за Закона за частната охранителна дейност в цялост, срещу него възразиха и представителите на бранша

Константин Проданов, АБВ: Депутатите да сезират Конституционния съд за Закона за частната охранителна дейност в цялост, срещу него възразиха и представителите на бранша

29 Март 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите да сезират Конституционния съд за Закона за частната охранителна дейност в цялост. Той е и в противоречие със Закона за нормативната уредба. Срещу него възразиха и представителите на бранша. Това заяви лидерът на АБВ Константин Проданов по време на дебат, посветен на темата, съобщиха от пресцентъра на партията. Той посочи, че Закона за частната охранителна дейност е поредния в България, който е изготвен, внесен и приет без необходимата експертиза, консултации и обсъждания. По думите му у нас непрекъснато се променят новоприети закони, заради заложените в тях абсурди. Проданов припомни, че управляващите са дошли на власт с две основни обещания - да спрат приватизацията и да поставят във всяко село полицай. „Очевидно, че полицай във всяко село няма да има и че държавата признава своята неспособност да гарантира едно основно право на гражданите - тяхната сигурност. На практика тя се отказва доброволно от тази си дейност, прехвърляйки я върху частни субекти. Де факто сме свидетели на приватизация на сигурността“.
Лидерът на АБВ бе категоричен, че частната охрана за населените места ще позволи феодализирането на редица общини, ще гарантира на кметовете им и издигналите ги политически сили комфорт, както и че ще бъде използвана като инструмент за натиск, дори и репресии. „За мен много важен е и въпросът за средствата, защото българските граждани плащат данъци, но срещу това не получават гарантираното им по Конституция право на сигурност. И за да бъде финансирана тази частна охрана, очевидно ще трябва да бъдат наложени нови данъци, или ще им бъдат орязани някакви други права от където да се отклони необходимото финансиране“, посочи той.
Срещу Закона за частната охранителна дейност в този му вид сериозно възразиха и представителите на бранша, които категорично отхвърлиха възможността той да продължи да съществува в сегашния си вид. Те посочиха, че той е изготвен без да се вземат предвид голяма част от техните предложения, а повечето от приетите идеи са отпаднали между двете четения.
Според представителите на частните охранителни фирми подобно законодателство дори поставя под риск самото им съществуване. Възражения бяха отправени и срещу заложеното в текстовете правило да не може да бъде наеман подизпълнител за определени дейности, както и факта, че МВР има правото да одобри избора, да упражнява контрол, да иззема лиценз при неясни процедури и да се самоконтролира при извършването на всички тези процедури. Една от структурите заяви, че за нередностите вече е сезирала Европейската комисия.
Някои от участниците във форума посочиха, че частната охранителна дейност изобщо не бива да бъде под шапката на вътрешното ведомство, а други заявиха, че новите правила не задоволяват изискването за изсветляване на този вид бизнес. По отношение на недопускането на подизпълнител бе пояснено, че това вменява изпълнението на функции от компетенциитe на МВР и други тясно специализирани звена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съюза на юристите в България ще се проведе дискусионен форум, посветен на Закона за частната охранителна дейност

В Съюза на юристите в България ще се проведе дискусионен форум, посветен на Закона за частната охранителна дейност

29 Март 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
София. В Съюза на юристите в България ще се проведе дискусионен форум, посветен на Закона за частната охранителна дейност. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Той ще се състои от 11.00 часа днес в заседателната зала на Съюза на юристите на ул. „Пиротска“ №7, ет.2. Форумът с работно заглавие: „Бизнес, хаос или сигурност – какво точно е новият Закон за частната охранителна дейност?“. Събитието се провежда в подкрепа на искането на Президента на Рeпублика България и на Главния прокурор към Конституционния съд за установяване на противоконституционност на разпоредби от новия ЗЧОД.
За участие са поканени народни представители, експерти, представители на браншови и неправителствени организации и други институции, които имат участие в изготвяне на нормативна уредба и пряко отношение към проблематиката на частната охранителна дейност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Единствената противоконституционност в Закона за частната охранителна дейност е да се даде възможност за създаване на една паралелна полиция

Прокурор Румяна Арнаудова: Единствената противоконституционност в Закона за частната охранителна дейност е да се даде възможност за създаване на една паралелна полиция

23 Март 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Бургас. Акцентът и единствената противоконституционност според главния прокурор е да се даде възможност за създаване на една паралелна полиция, тъй като по силата на Закона ще могат служители на частни търговски дружества да имат правомощията на полицейски органи. Според главния прокурор това ще доведе до разпад на държавността. Това каза пред журналисти в Бургас Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на Р България, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“-Бургас. По думите й главният прокурор е поискал Конституционният съд да обяви за противоконституционни три разпоредби от Закона за частна охранителна дейност. Арнасудова поясни, че тези разпоредби касаят единствено възможността на кметовете на общините да сключват договори за охрана на урбанизирани територии. „В мотивите си главният прокурор е посочил, че тези функции, които се предоставят по силата на Закона на частни охранителни дружества, са функции на МС и на МВР, които по силата на Конституцията дължат на българските граждани предоставянето на услугата сигурност и не бива да се плащат допълнителни средства от хората, за да бъде защитаван животът, здравето и имуществото им. В искането си главният прокурор не поставя под внимание или не оспорва по принцип съществуването на частна охранителна дейност. Това е дейност, която е естествена и всеки български гражданин би могъл да се възползва“, обясни говорителят.

Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.