НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Със заповед на кмета на Даниел Панов се въвежда в действие аварийният план за язовира край с. Присово

Велико Търново: Със заповед на кмета на Даниел Панов се въвежда в действие аварийният план за язовира край с. Присово

16 Март 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Със заповед на кмета на Велико Търново Даниел Панов се въвежда в действие аварийният план за язовира край с. Присово. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът проф. Георги Камарашев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той обясни, че мерките се предприемат предвид очакваните валежи след 19 март. „Поради голямата авария на магистралния водопровод край село Присово от 10 март, нивото на язовира рязко се е покачило. Изпускателят се е затлачил от наносите и тинята. В момента в долната му част, където се намира изходът, водната струя е около 20% от нормалния дебит. Това е довело до повишаване на нивото на язовира. Вчера водата е стигнала до нивото на преливника, но вече е започнала да се снижава и е около 10 см. под преливника“, допълни проф. Камарашев.
Той посочи, че днес на място е извършен оглед заедно с областния управител и екипи от „Пожарната“ и „Гражданска защита“. Те са направили опит да раздвижат крана, което да доведе до отпушване. Опитът обаче е бил неуспешен. Очаква се утре да пристигнат представители на фирма, с която работи Държавната метеорология за контрол на язовирите, които да преценят къде могат да позиционират техниката. Идеята е да се използва сгъстен въздух, чрез който да се отпуши тръбопровода. „След като уточнят къде ще позиционират машините, ще ги докарат и се надявам до понеделник, най-късно, язовирът да е в изправно състояние, за да може да поеме валежите, които очакваме следващата седмица“, посочи проф. Камарашев. Той бе категоричен, че за момента няма опасност за населението. Нивото се следи и се контролира. Зам.-кметът съобщи, че средствата, които ще бъдат изразходвани за отпушването на изпускателната система на язовира, ще бъдат възстановени от Междуведомствената комисия към Министерски съвет.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: зам.-кметът Георги Камарашев ще представи на брифинг резултатите от проверка на строителство върху и в сервитута на водопровода в района на с. Присово

Велико Търново: зам.-кметът Георги Камарашев ще представи на брифинг резултатите от проверка на строителство върху и в сервитута на водопровода в района на с. Присово

16 Март 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Оъ 13,00 ч. в Зала 302 в сградата на Общината заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев ще представи на брифинг резултатите от извършена проверка на строителство, разположено върху и в сервитута на водопровода в района на с. Присово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общината проверява частен имот, построен върху главния водопровод край село Присово

Велико Търново: Общината проверява частен имот, построен върху главния водопровод край село Присово

14 Март 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Общината проверява частен имот, построен върху главния водопровод на Велико Търново край село Присово. По първоначални данни са констатирани сериозни нарушения. Това каза пред журналисти в града проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Камарашев уточни, че е свикана специална Комисия, която работи на терен. Данните от протоколите ще станат известни до края на настоящата седмица. „Документално по архиви има отклонения. До колкото знам има две неща, но нека да мине проверката“, каза още зам.-кметът. Ако бъдат установени нередности, Община Велико Търново ще издаде предписания за събаряне на незаконните постройки и съоръжения.
Проблемът е установен по време на последната голяма ВиК авария, която остави Велико Търново и още 14 населени места без вода за ден. Според данните на зам.-кмета има още няколко частни имота, през които преминава главният водопровод, но те са незастроени.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново: Налаганите страхове за преплитане на водоснабдителната с канализационната система в старата част на града не са истина

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново: Налаганите страхове за преплитане на водоснабдителната с канализационната система в старата част на града не са истина

14 Март 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Налаганите страхове за преплитане на водоснабдителната с канализационната система в старата част на Велико Търново не са истина. Това заяви на пресконференция във връзка с недоволството на граждани относно част от дейностите по подмяната на водопроводната мрежа в старата част на областния център зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. През изминалата седмица група жители на кварталите, където текат ремонтите, излязоха с позиция, че някои от дейностите не са законосъобразни и не отговарят на изискуемите наредби. По този повод днес Община Велико Търново свика среща с медиите в града, за да разсее всички съмнения. Зам.-кметът проф. Георги Камарашев на първо място подчерта, че всяка дейност се контролира от фирмата, лицензирана за строителен надзор. „И дори най-малките забележки, които те имат към, строителя, се отстраняват веднага и на момента. Налаганите страхове за преплитане на водоснабдителната система с канализационната не са истина. Няма преплитане на водоснабдителна магистрална и канализационна мрежа. Изключение правят само подстъпите към съответните домове, но това е така направено и така заложено в проекта“, обясни управникът. Той добави, че дори някъде да има преплитане на тръби, няма опасност от това водата, която тече във водоснабдителната мрежа, да се примеси с тази, която е от канализационните тръби. На въпрос дали ремонтите дейности отговарят на Наредба № 8/28.07.1999 г. за правила и норми за разполагане на технически проводи и съоръжения в населени места, той отговори, че е невъзможно да бъдат спазени всички изисквания по документа, тъй като улиците в квартала, където текат ремонтите отговарят на изискванията ѝ. Проф. Камарашев коментира още, че въпреки, че проектът е за ремонт на водоснабдителна мрежа, ако се открият повреди по канализационните тръби, те също се отстраняват. От общата стойност на проекта, която е близо 4.5 млн. лв. (без ДДС), към момента са изплатени около 1 млн. лв. Очаква се всички строителни дейности да приключат до края на календарната година.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.