НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sky News: Борис Джонсън определя ответните мерки на Русия като „безполезни“

Sky News: Борис Джонсън определя ответните мерки на Русия като „безполезни“

18 Март 2018 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън определя ответните мерки на Русия като „Безполезни“, съобщава британския телевизионен канал Sky News.
Според него ответните мерки наказват само обикновените руснаци, като ще ги лиши от напълно „безвредния“ начин да научат английски език заради прекратяването на работата на Британския съвет. А затварянето на консулството в Санкт Петербург ще ги затрудни в изваждането на визи.
Той обвини лидера на лейбъристите, че подпомага „руската пропагандна машина“. Според външния министър „Днес Русия е сама и изолирана“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Трябва да знаем как „Новичок“ е вкаран във Великобритания

Washington Post: Трябва да знаем как „Новичок“ е вкаран във Великобритания

18 Март 2018 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Забележка: Материалът е директен превод на статия от вестник Washington Post без редакторска намеса и отразява мнението на авторите.

Вашингтон. Смъртоносните нервни агенти, известни като "Novichok" или "новото момче", бяха разработени в последните години на Студената война. Те са бинарни оръжия, при които две съединения стават токсични, когато се комбинират. Сега е наложително да направим подробен анализ за това как тази убийствена субстанция се е насочила към Солсбъри, Англия, този месец, за да отрови бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати посочиха Русия и президента Владимир Путин, заявявайки, че Москва или е използвала нервния агент, или е загубила контрол над него. Като следваща стъпка, всеобхватното съдебно разследване е от съществено значение за всички нации, които се борят с това как да реагират на агресията на Путин. При по-ранно убийство, това на Александър Литвиненко, който беше убит през 2006 г. в Лондон с радиоактивен полоний, разследването проследи пътя на материала в самолетите и в хотелските стаи, показвайки, че вероятно е дошъл от Русия. Подобна пътека трябва да бъде открита сега.
За щастие има организация, която да изпълнява тази задача - Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. Тя е създадена от Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г., за да освободи света от бича на химическата война. Достатъчно е постигнато - договорът вече има 192 държавни ,които са го подписали и повече от 96% от обявените запаси са елиминирани - но все още се появяват нови заплахи. Изследователи от ОЗХО идентифицираха недекларираната дейност за химически оръжия от сирийския режим и също така разследваха успешно нападението срещу Хан Шейхун, село, контролирано от опозицията, където от нервните агенти загинаха най-малко 87 души. Този вид всеотдайност и ноу-хау от ОЗХО е необходима отново.
Русия също е замесена в кибератаки срещу американските и европейските ядрени, водни и електрически съоръжения. Подобни сенчести маневри, които често са трудни за откриване и забавяне, са само най-новото в инструментариума на Путин за асиметрична тактика срещу Запада, която включва и подбуждането на политически хаос, разделянето на съюзи и подбуждането на нови военни заплахи. Наложените досега санкции върху Русия са началото на отговора, но не могат да бъдат краят. Съединените щати и техните съюзници се нуждаят от сериозна и дългосрочна стратегия за справяне с Русия, която да е адекватна за способностите и намеренията на Путин и е съобразена с неговата високо персонализирана система на авторитаризъм. Ако той настоява за нова Студена война, Западът трябва да отговори. Докато определени заплахи могат да бъдат намалени със споразуменията за контрол на оръжията, други могат да изискват изграждане на защитни средства, като например срещу кибер-катастрофи, или намиране на нови средства за възпиране. Съединените щати също трябва да намерят силен глас, за да изкажат истината, когато я прикрива Путин, както направиха и в последната Студена война. Засега, за съжаление, президентът Тръмп не е намерил този глас.

Превод: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Москва ще се обърне към ОССЕ за защита на своите журналисти във Великобритания

ТАСС: Москва ще се обърне към ОССЕ за защита на своите журналисти във Великобритания

17 Март 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва ще се обърне към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за защита на своите журналисти във Великобритания, предава ТАСС.
Това заявява руският посланик в Лондон Александър Яковенко в интервю за руския телевизионен канал НТВ.
„Част от нашите кореспонденти получават неприкрити заплахи и ние повдигнахме този въпрос в ОССЕ. Ние поискахме организацията да защити нашите кореспонденти, нашите сътрудници на руските средства за масова информация от евентуалния произвол, който може да последва тези заплахи“, казва Яковенко.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: След отравянето на Сергей Скрипал: Кремъл може да се насочи към 21 руски „бегълци от правосъдието“, които живеят във Великобритания

The Daily Express: След отравянето на Сергей Скрипал: Кремъл може да се насочи към 21 руски „бегълци от правосъдието“, които живеят във Великобритания

15 Март 2018 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Руският бизнесмен Николай Глушков, който бе открит мъртъв в началото на седмицата, е бил цел „номер едно“ на Кремъл заради предполагаемото му участие в измама, свързана с авикомпанията „Аерофлот“, съобщава вестник The Daily Expess, като пояснява, че във Великобритания живеят 21 руски бизнесмени, които Москва описва като „бегълци от правосъдието“.
Въпросният списък е публикуван от дипломатическата мисия на Москва в Лондон. Руски прокурори изпратиха официално искане до Великобритания за ареста и екстрадицията на Глушков още през януари 2015 г. Кабинетът на премиера Тереза Мей обаче не удовлетвори молбата на Русия.
В понеделник 69-годишният Глушков бе открит мъртъв от дъщеря си Наталия в наетия от него дом в Ню Молдън, графство Съри. Бе съобщено, че по врата му е имало следи от задушаване. Разследването на смъртта му бе поето от „Скотланд Ярд“.
Случаят с Глушков, който се разви на фона на скандала с отравянето на бившия офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, започна да се разплита в сряда. Съсед на руския бизнесмен разкри пред следователите, че Глушков е бил посетен от двама „подозрителни“ мъже.
От редакцията подчертават, че руското посолство публикува списъка с общо 22-мата бизнесмени (включително Глушков), след като лидерът на Кремъл предупреди, че не може да прости предателство.
Глушков бе близък и с руския предприемач и политик Борис Березовски, който бе открит мъртъв в дома му в графство Бъркшир през 2013 г.
Русия официално поиска екстрадирането на всичките 22-ма в периода между 2007 г. и 2016 г.. Четиринадесет молби бяха отхвърлени от Мей, а други две бяха отхвърлени от лейбъристите Чарлз Кларк и Джаки Смит, бивши вътрешни министри.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Според Василий Небензя Великобритания може да е един от източниците на „Новичок“

„Российская газета“: Според Василий Небензя Великобритания може да е един от източниците на „Новичок“

15 Март 2018 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Великобритания може да е един от източниците на веществото „Новичок“, използвано за отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Това заяви постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя в рамките на свиканото от Лондон извънредно заседание на Съвета за сигурност, отбелязва вестник „Российская газета“.
„Най-вероятен източник на произход на химикала е страна, която от края на 90-те години на миналия век и към настоящия момент провежда интензивни изследвания на даденото вещество, включително Великобритания“, подчерта руският дипломат.
„За да могат британските специалист с пълна увереност да установят, че това е точно „Новичок“, а не някой друг, те задължително трябва да имат т.нар. контролен стандарт. Ако те казват, че това е „Новичок“, то значи имат колекция и формула… Казано по друг начин, ако Великобритания е уверена, че това е „Новичок“, то тя разполага с химическата му формула, с негови образци и е способна сама да го произведе“, обобщи Небензя.
Руският дипломат бе категоричен: Москва няма да позволи на никого, включително на Лондон, да разговаря с нея с езика на ултиматумите. „От нас в ултимативна форма поискаха в 24-часов срок да признаем извършването на престъплението и да поемем вината. Ние самите ние не говорим езика на ултиматумите и няма да допуснем да говорят с нас с този тон", заяви постоянният представител на Русия при ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания в Съвета за сигурност на ООН: Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химически оръжия

ТАСС: Великобритания в Съвета за сигурност на ООН: Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химически оръжия

14 Март 2018 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия, тъй като не е обявила програмата си за разработване на нервно-паралитичното вещество „Новичок“, с което – според Лондон, е отровен бившият офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал. Това заяви в сряда заместник-постоянният представител на Великобритания при ООН Джонатан Алън, предава TACC.
„Русия не е декларирала веществото „Новичок“ или обекти, свързани с неговото производство, както се изисква по конвенцията. От всичко това може да се направи извод, че Русия е нарушила сериозно Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, подчерта британският дипломат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ в ООН: Русия е виновна за отравянето на Сергей Скрипал

AFP: САЩ в ООН: Русия е виновна за отравянето на Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ заявиха в сряда, че Русия е „отговорна" за нападението срещу бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипял и призоваха Съвета за сигурност на ООН да държи Москва отговорна, предава AFP.
„САЩ вярват, че Русия е отговорна за атаката срещу двама души в Обединеното кралство", каза посланикът на САЩ при ООН Ники Хейли на извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал не бива да се свърза единствено с Русия

Ген. Кирчо Киров: Отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал не бива да се свърза единствено с Русия

14 Март 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал не бива да се свърза единствено с Русия. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. Видът бойно отровно вещество, с което е отровен Скрипал, е бил произвеждан през 70-те години освен в Съветския съюз, и в Узбекистан в условията на разпад на Съюза, обясни Киров. Той каза още, че не може да се избегне обстоятелството, че този газ е бил съхраняван и в определени украински складове. „Шеговито казано, ако Скрипал беше застрелян с автомат „Калашников“, то обстоятелството, че автоматът е конструиран в Русия, можеше отново да се използва в подобен случай. Автомат „Калашников“ се произвежда в десетки страни в света. От друга страна това не е изгодно на Русия. Това не е изгодно на президента Путин. Аз считам, че тази операция, провеждана днес, се вписва с традициите на британско-руските отношения“. Генерал Кирчо Киров допълни, че подобна мащабна операция по изгонването на 23-ма руски дипломати от Обединеното кралство не е имало от десетилетия. Русия няма нужда от подобен тежък удар по своя международен авторитет, подчерта Киров. Развитието на случая около убийството на Скрипал е неизгодно не само за Москва, но и за Европейския съюз и САЩ, коментира генералът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Лондон предаде на Москва списък с изгонените депутати, Русия ще отговори съответстващо

Мария Захарова: Лондон предаде на Москва списък с изгонените депутати, Русия ще отговори съответстващо

14 Март 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви по време на участието си в програмата „60 минути“ на телевизионния канал „Россия 1“, че Лондон е предал на Москва списъка с 23-ата изгонени руски дипломати, като сред тях са военни аташета в посолството на Русия във Великобритания, предава ТАСС.
„Днес ни предадоха списък на руската страна. Това са руски дипломати, сред които военни аташета. Тези хора трябва да напуснат територията на Великобритания в течение на седем дни“, отбеляза Захарова, като уточни, че документът е получен по дипломатически канали.
„Ще приемем абсолютно съответстващи на ситуацията мерки, в момента се работи върху отговора“, заяви тя. „Нашите ответни мерки ще бъдат публикувани и предадени на британската страна“.
Освен това Захарова съобщи, че Русия очаква Великобритания да й предаде повече от 40 руски граждани, срещу които има подозрения за извършени престъпления. Според нейните думи, тези хора не само, че не се дават на Русия в продължение на много години, но и са получили особен статут и „пълно покровителство от страна на Лондон, пълен пакет защита и социални помощи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Лидерът на Лейбъристите разкритикува Тереза Мей за действията й около инцидента със Сергей Скрипал, които не са основани на доказателства

Independent: Лидерът на Лейбъристите разкритикува Тереза Мей за действията й около инцидента със Сергей Скрипал, които не са основани на доказателства

14 Март 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Лондон.Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова правителството на Великобритания да действа „на основата на ясни доказателства“ спрямо Русия. Той заяви това в сряда пред Палатата на общините на Великобритания след изказването на британския премиер Тереза Мей, пише издание Independent.
„Нашият отговор трябва да бъде решителен и в същото време съразмерен и при това той трябва да е на основата на ясни доказателства“, отбеляза Корбин.
Лидерът на британската Работническа партия подложи на критика действията на правителството във връзка с инцидента с отравянето на Сергей Скрипал и зададе редица въпроси на Тереза Мей, които останаха без отговор.
„Предприе ли премиера необходимите действия, в съответствие с международната Конвенция за забрана на химическото оръжие, за да отправи в Русия официално искане за предоставяне на доказателства, както изисква точка 9.2 от тази конвенция?“ – попита Корбин. „Как е отговорил премиерът на руското искане да се предостави образец от химическия агент, използван за атаката в Солсбъри, за да проведе свои собствени изследвания?“
Освен това Корбин изрази недоумение от това, че Тереза Мей не е предоставила на парламента информация за резултатите от изследването на образците от химическото вещество, използвано при нападението на Скрипал. „Показват ли резултатите от изследването на образите мястото, където е било произведено това вещество, а също и личността на престъпниците?“ – бе въпросът на Корбин към британския премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: И Полша призова Русия да отговори на въпросите за отравянето на Сергей Скрипал

Reuters: И Полша призова Русия да отговори на въпросите за отравянето на Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Варшава. Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки осъди в сряда опита за убийство на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и поиска от Русия да отговори на въпросите на Великобритания по случая, предава Reuters.
„Осъждаме безпрецедентната атака на територията на Обединеното кралство. Използването на химикали като оръжие е в нарушение на международните закони“, заяви Моравиецки чрез съобщение.
„Успоредно с това, ние призоваваме Русия да отговори на въпросите на обединеното кралство“, добави още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Заявленията на Тереза Мей по делото на Сергей Скрипал са безпрецедентно груба провокация

МВнР на Русия: Заявленията на Тереза Мей по делото на Сергей Скрипал са безпрецедентно груба провокация

14 Март 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия оценява заявленията на британския премиер Тереза Мей по случая около отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал като безпрецедентно груба провокация, която подрива основите на междудържавния диалог. Това се казва в разпространено в сряда заявление на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.
„Оценяваме заявлението на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей в парламента на 14 март относно мерките за „наказване“ на Русия под фалшивия предлог за участие в отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря като безпрецедентно груба провокация, която подрива основите на нормалния междудържавен диалог между нашите страни“, подчертаха от руското външно ведомство.
От там добавиха още, че смята за неприемливи враждебните мерки на Лондон, включително изгонването на 23 руски дипломати.
„Смятаме за категорично неприемлив и недостоен факта, че правителството на Великобритания в своите неблаговидни политически цели отиде към по-нататъшно сериозно изостряне на отношенията, обявявайки редица враждебни мерки, включително изгонване от страната на 23 руски дипломати“, подчертаха от руското министерство.
В заявлението се отбелязва, че правителството на Великобритания е направило избор да се конфронтира с Русия, отказвайки се от разследване и задействане на установените международни формати по делото на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал.
„Вместо да завърши собственото си разследване и да задейства установените международни формати и инструменти, включително в рамките на Организацията за забрана на химическото оръжие, за което ние бяхме готови, британското правителство направи избор да се конфронтира с Русия“, се казва в заявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания ще изгони 23 руски дипломати във връзка с отравянето на Сергей Скрипал

ТАСС: Великобритания ще изгони 23 руски дипломати във връзка с отравянето на Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Лондон.Великобритания ще изгони от страната 23 руски дипломати във връзка с делото около отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, предава ТАСС, като се позовава на думите, изказани от премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.
Изгонените руски дипломати, които още не са определени, ще имат една седмица да напуснат страната, съобщи Мей.
„След убийството на господин Литвиненко Великобритания изгони четирима дипломати. На основание на Виенската конвенция сега ще изгоним 23 руски дипломата“, заяви тя, като отбеляза, че според версията на британската страна „те са необявени офицери от разузнаването“. „Те имат само една седмица, за да напуснат (Великобритания)“, съобщи британският премиер. Мей подчерта още, че „това ще бъде най-голямото изгонване за последните 30 години“. „Тези действия отразяват факта, че това не е първият път, когато руската държава извършва действия против нашата страна“, твърди тя.
Мей определи действията на Москва по делото на бившия полковник от ГРУ като противозаконно използване на сила спрямо Лондон. Тя още веднъж изброи версиите за използване на отравящото вещество, като отбеляза, че Русия така и не е изяснила този въпрос. „Съществуват два възможни варианта: или това е директно действие на руската държава против нашата държава, или, вероятно, руското правителство е загубило контрол над запасите от военното отравящо вещество и е допуснало попадането му в ръцете на трети лица“, обясни британският премиер.
Според думите на Мей, Москва така и не е предоставила задоволителен отговор на искането на Великобритания да предостави необходимите пояснения. „Техният отговор беше демонстрация на пълното им презрение, те не представиха заслужаващо доверие обяснение, което би могло да ни накара да си мислим, че не са загубили контрол над своите нервно-паралитични вещества, а не представиха обяснения и защо това вещество бе използвано във Великобритания, и защо Русия разработва недекларирана военно-химическа програма в нарушение на международните закони“, заяви британският премиер.
„Няма никакво алтернативно заключение, освен това, че Русия носи отговорността за опита за убийство на господин Скрипал и неговата дъщеря и за това, че подлага на опасност живота на другите британци, живеещи в Солсбери“, продължи Мей.
Както подчерта британският премиер, Лондон ще прави проверки на частните руски самолети и ще замрази „съмнителните“ сметки. „Ще засилим проверките на частните полети, митниците, товарите. Ще замразяваме руски държавни активи в случай, че получим свидетелства, че те могат да бъдат използвани, за да заплашат живота или сигурността на гражданите на Великобритания и живущите в страната“, заяви ръководителят на британското правителство.
Въпреки това, Мей подчерта, че пълното прекъсване на диалога между Лондон и Москва не отговаря на британските национални интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Постоянният представител на Великобритания в ООН в Женева заяви, че поведението на Великобритания е безотговорно

ABC News: Постоянният представител на Великобритания в ООН в Женева заяви, че поведението на Великобритания е безотговорно

14 Март 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Женева. Постоянният представител на Великобритания в органите на ООН в Женева Джулиън Брайтуейт осъди Русия за „напълно възможната“ нейна роля в отравянето на бившия служител на ГРУ Сергей Скрипал в Англия, предава ABC News.
Според дипломата „руското безотговорно поведение противоречи на всичко, за което ООН се бори“. Според него „или Русия нарочно обърква основания на правила международен ред, или е загубила контрол над собствените си химически оръжия“.
Същевременно Брайтуейт разкритикува Русия за „незаконното анексиране“ на Крим, както и за нейната роля в конфликта в Сирия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ще доведе ли "Случаят Скрипал" до срив на отношенията между Русия и Запада? (ОБЗОР)

Ще доведе ли "Случаят Скрипал" до срив на отношенията между Русия и Запада? (ОБЗОР)

14 Март 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Москва/Лондон. Отношенията между Лондон и Москва се изостриха във връзка с британските обвинения, че Русия да е отговорна за отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал. Премиерът на Обединеното кралство поясни, че Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с вещество от вид, разработен в Русия.

По молба на Великобритания Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседания, за да обсъди на отравянето. Великобритания ще уведоми страните членки на Съвета за сигурност по време на срещата, започваща в 21:00 българско време. Британският министър-председател Тереза Мей назова Москва като отговорна за нападението. „Руската държава е виновна в опита за убийството на Скрипал и на дъщеря му Юлия“, заяви премиерът пред депутати. Тя допълни, че Великобритания ще изгони 23 руски дипломати от страната. „Те са идентифицирани като необявени офицери от разузнаването“, допълни тя, давайки им седмица, за да напусната пределите на страната. „Мнозина гледаха постсъветска Русия с надежда. Ние искахме по-добри отношения и е трагично, че президентът Путин избра да действа по такъв начин“, заяви Мей.

Руското правителство категорично отхвърли обвиненията и заяви, че няма желание да "говори с Великобритания на езика на ултиматумите". Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че страната му няма нищо общо с инцидента с бившия полковник от разузнаването Сергей Скрипал. Той допълни, че „Москва няма да приеме абсолютно голословните и не подкрепени с никакви доказателства обвинения по свой език и няма да приеме езика на ултиматумите“. Прессекретарят изрази надежда, че другите страни ще разберат, че Лондон няма основания да обвиняват Русия в инцидента с бившия полковник на ГРУ.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му ще отстоява международното право по въпроса за Скрипал. Според него Великобритания се опитва да въведе в груба заблуда международната общност. Той допълни, че Лондон по отношение на Москва е избрал тактиката „подозрението е царица на доказателствата, а така няма да се получи“. Руският външен министър допълни, че Москва няма мотив да отравя Скрипал, а такива има у тези, "които се стремят да продължат с русофобската кампания".

Международната реакция не закъсня. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Москва „най-вероятно“ стои зад отравянето.
Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд нарече инцидента неприемливо и опасно нарушение на върховенството на закона. Според него използването на отровен газ срещу Сергей и Юлия Скрипал „засяга няколко от присъствалите на местопроизшествието“. НАТО призова Русия да отговори на британските въпроси относно отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал с невропаралитичен газ, наричайки възможната атака „ясно нарушение на международните норми“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей заяви, че е „трагично“, че руският президент „е избрал да действа по такъв начин“

AFP: Тереза Мей заяви, че е „трагично“, че руският президент „е избрал да действа по такъв начин“

14 Март 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей обвини руския президент Владимир Путин за влошаването на отношенията между Москва и Лондон, докато обявяваше ответните мерки след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия, предава AFP.
„Мнозина гледаха постсъветска Русия с надежда. Ние искахме по-добри отношения и е трагично, че президентът Путин избра да действа по такъв начин“, заяви Мей.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Яковенко, посланик на Русия в Лондон: Русия разглежда действията на британското правителство като провокация

Александър Яковенко, посланик на Русия в Лондон: Русия разглежда действията на британското правителство като провокация

14 Март 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Русия разглежда действията на правителството на Великобритания във връзка с инцидента около бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал като провокация. Това бе съобщено от посланика на Русия във Великобритания Александър Яковенко, след посещението му в британското външно министерство, предава ТАСС.
„Тъкмо имах среща в британското външно министерство. Заявих, че всичко, което днес се прави от британското правителство, е абсолютно недопустимо и ние го оценяваме като провокация“, заяви той, подчертавайки, че Русия „не е готова да говори на езика на ултиматумите“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей обвини, че Русия е виновна за отравянето на Сергей Скрипал

AFP: Тереза Мей обвини, че Русия е виновна за отравянето на Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей назова Москва като отговорна за нападението на нервопаралитечен газ срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Англия, предава AFP.
„Руската държава е виновна в опита за убийството на Скрипал и на дъщеря му Юлия“, заяви Тереза Мей пред депутати.
Тя допълни, че Великобритания ще изгони 23 руски дипломати от страната. „Те са идентифицирани като необявени офицери от разузнаването“, допълни тя, давайки им седмица, за да напусната пределите на страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британският посланик в Москва е обсъдил „Случая Скрипал“ в МВнР на Русия

Reuters: Британският посланик в Москва е обсъдил „Случая Скрипал“ в МВнР на Русия

14 Март 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Британският посланик в Москва Лоури Бристоу съобщи, че е присъствал на среща в руското МВнР, по времето на която е обсъдено отравянето в Англия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава Reuters.
„Обсъдих с колегите си скорошния инцидент в Салисбъри и руската реакция на молбите, които по-рано тази седмица отправихме. Министър-председателят Тереза Мей ще направи по-късно този следобед обръщение пред парламента“, заяви дипломатът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: НАТО призова Русия „да отговори на британските въпроси“ около отравянето на Сергей Скрипал

AFP: НАТО призова Русия „да отговори на британските въпроси“ около отравянето на Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО призова Русия да отговори на британските въпроси относно отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал с невропаралитичен газ, наричайки възможната атака „ясно нарушение на международните норми“, предава AFP.
„Съюзниците изразяват солидарност с Великобритания, предлагат ѝ своята подкрепа в провеждането на настоящето разследване и призовават Русия да отговори на британските въпроси“, пише в общо заявление на страните членки на Алианса.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Генералният секретар на Съвета на Европа смята, че отравянето на Сергей Скрипал е неприемливо нарушение на закона

РИА Новости: Генералният секретар на Съвета на Европа смята, че отравянето на Сергей Скрипал е неприемливо нарушение на закона

14 Март 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Виена. Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изпрати писмо до министър-председателя на Великобритания Тереза Мей във връзка с отравянето на бившия офицер на ГРУ Сергей Скрипал и нарече инцидента неприемливо и опасно нарушение на върховенството на закона, предава РИА Новости.
В писмото си Ягланд заяви, че използването на отровен газ срещу Сергей и Юлия Скрипал „засяга няколко от присъствалите на местопроизшествието“. „Това е неприемливо и представлява опасно нарушение на закона, който трябва да се съблюдава от всички“, смята Ягланд.
„В Съвета на Европа нашите мисли са с всички жертви. Желаем им пълно и бързо оздравяване“, добави генералният секретар.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Великобритания ще изгони от своя територия голям брой руски дипломати

Reuters: Великобритания ще изгони от своя територия голям брой руски дипломати

14 Март 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ще изгони значителен брой руски дипломати в отговор на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Южна Англия, предава Reuters.
Според журналисти от местна медия министър-председателят Тереза Мей „ще обяви експулсирането на руски дипломати от Великобритания“.
Руския отрича намеса в отравянето на бившия агент Скрипал, както и на дъщеря му.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание относно отровения бивш руски шпионин

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание относно отровения бивш руски шпионин

14 Март 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. По молба на Великобритания Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседания, за да обсъди на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Англия, предава AFP.
Великобритания ще уведоми страните членки на Съвета за сигурност по време на срещата, започваща в 21:00 българско време, относно атаката с невропаралитичен газ, оставила Скрипал и дъщеря му в критично състояние. Това бе съобщено от британската мисия в ООН.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Доналд Туск Москва „най-вероятно“ стои зад нападението срещу Сергей Скрипал

AFP: Според Доналд Туск Москва „най-вероятно“ стои зад нападението срещу Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Москва „най-вероятно“ стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал на територията на Великобритания, предава AFP.
„Изразявам пълната си солидарност към британския министър-председател Тереза Мей в лицето на бруталната атака, вдъхновена, най-вероятно, от Москва“, заяви Туск по време на посещението си във Финландия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Отношенията между Русия и САЩ едва ли ще има накъде да се влошат при новия държавен секретар

Дмитрий Песков: Отношенията между Русия и САЩ едва ли ще има накъде да се влошат при новия държавен секретар

14 Март 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че правителството на Русия не очаква влошаване на отношенията със САЩ след назначаването на поста държавен секретар на бившия директор на ЦРУ Майк Помпео, предава ТАСС.
„Едва ли ще паднат под дъното. В този план няма защо да се опасяваме, че отношенията ще се влошат“, заяви Песков. „При всеки случай остава надеждата за конструктивен, тревз подход. Тази надежда остава винаги“, допълни той.
Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че уволнява Рекс Тилърсън от поста държавен секретар, а на негово място назначава Помпео. По-късно Тилърсън уточни, че официално ще напусне поста си на 31 март.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Кремъл няма да приеме езика на ултиматумите на Лондон

Дмитрий Песков: Кремъл няма да приеме езика на ултиматумите на Лондон

14 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че страната му няма нищо общо с инцидента с бившия полковник от разузнаването Сергей Скрипал, който е бил подложен под въздействието на невропаралитично вещество във Великобритания, предава ТАСС.
„Позицията на Москва е добре известна, позицията на Москва бе представена по дипломатически канали на Лондон. Тя се заключва в това, че Москва няма никакво отношение към случилото се във Великобритания“, подчерта Песков. Той допълни, че „Москва няма да приеме абсолютно голословните и не подкрепени с никакви доказателства обвинения по свой език и няма да приеме езика на ултиматумите“.
Прессекретарят изрази надежда, че другите страни ще разберат, че Лондон няма основания да обвиняват Русия в инцидента с бившия полковник на ГРУ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Йенс Столтенберг е провел разговор с Борис Джонсън във връзка с Русия

РИА Новости: Йенс Столтенберг е провел разговор с Борис Джонсън във връзка с Русия

14 Март 2018 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е провел разговори с външния министър на Великобритания Борис Джонсън във връзка с Русия и въпроса около отровения двоен агент Сергей Скрипал, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от британското външно министерство. Съгласно разпространената информация, „говорейки със Столтенберг, външният министър е подчертал важността на единството на НАТО пред заплахата, която представлява Русия не само за Великобритания, но и за Алианса“.
Съгласно данни, разпространени от Лондон, „Джонсън е изразил задоволството си от факта, че генералният секретар е изразил подкрепа и солидарност“ с британската позиция. Лондон освен това е получил подкрепа от Франция и Германия.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post (Великобритания): Владимир Путин не се съобрази с ултиматума на Тереза Мей

Huffington Post (Великобритания): Владимир Путин не се съобрази с ултиматума на Тереза Мей

14 Март 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. В 2:00 часа след полунощ българско време изчете даденият от британския премиер Тереза Мйе ултиматум по отношение на Русия, пише британската редакция на The Huffington Post. Няколко часа преди това руското посолство в Лондон заяви, че Кремъл „няма да отговори“ на ултиматума докато не получи достъп до пробите от веществото, използвано срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Очаква се в сряда Мей да очертае пред Камарата на общините следващите британски действия по случая с отровения двоен агент, като те е вероятно да включват бойкот на Световното първенство по футбол, допълнителни контингенти на НАТО в близост до границите на Русия, изгонването на руския посланик в Лондон и може би нови санкции от британска страна срещу Русия. Преди заседанието на долната Камара на британския парламент, Мей ще присъства на среща на Националният съвет по отбраната на страната.

Агенция „Фокус“ припомня:
Във вторник премиерът заяви, че „много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като Мей разкри пред законодателите в Лондон, че бойното отровно вещество, с което в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва срок от 24 часа за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Изтече ултиматумът на Тереза Мей по отношение на Русия

РИА Новости: Изтече ултиматумът на Тереза Мей по отношение на Русия

14 Март 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Москва/Лондон. Изтече ултиматумът на британския премиер Тереза Мей срещу Русия, свързан с отравянето на бившия руски двоен агент, съобщава РИА Новости. В тази връзка посолството на Русия в Лондон е заявило пред британското външно министерство, че не е получило никакви официални искания по отношение на изказаната от Мей в понеделник позиция, като освен това от представителството са заявили, че Русия няма общо със случая около Скрипал, и е необходимо провеждане на съвместно разследване. От руска страна освен това са поискали да видят пробите, доказващи, че използваното срещу Скрипал влиящо на нервната система вещество наистина е разработеният в Русия газ "Новичок"
Крайният срок изтече в 2:00 часа българско време, като според източник на руската агенция, в сряда ще се състои заседание на Националния комитет за сигурност на Великобритания, на който ще бъдат обсъдени ответни мерки, за които Мей предупреди във вторник.

Агенция „Фокус“ припомня:
В понеделник премиерът заяви, че „много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като Мей разкри пред законодателите в Лондон, че бойното отровно вещество, с което в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва срок от 24 часа за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“ (Русия): Предизборно убийство – как отравянето на Сергей Скрипал ще повлияе на последния мандат на Владимир Путин

„Московский Комсомолец“ (Русия): Предизборно убийство – как отравянето на Сергей Скрипал ще повлияе на последния мандат на Владимир Путин

14 Март 2018 | 02:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Владимир Путин ще бъде преизбран за четвърти мандат, предстои четвъртата годишнина от събитията в Крим, а новата Студена война в отношенията между Русия и Запада ще премине на напълно ново ниво, пише Московский Комсомолец. Не може да се каже със сигурност, дали отравянето на Сергей Скрипал може да се определи като една от „червените дати“ в този календар, но всъщност, смята изданието, самото нападение с химическо оръжие в центъра на голям британски град е без значение. В резултат на случая обаче, отношенията между Русия и Великобритания окончателно преминаха Рубикон. В Лондон от дълги години наред определяха Москва като враг на Западния свят. Според вестника, това не се харесва на Москва, но Русия няма избор в конкретната ситуация.
Отношенията между двете страни тотално се развалиха, но изданието отбелязва, че нито една от двете държави не желае да влезе във военно стълкновение с другата. Всъщност в техните отношения все пак има ограничаващо правило и това е страхът, че каквото и да предприемеш срещу другата страна, ще ти бъде върнато.
Сложният дипломатически танц между двете страни може би ще свърши, тъй като Великобритания от „вчера“, както я определя вестникът, призоваваше за твърди мерки срещу Русия, но се ограничаваше само с думи. А Великобритания от днес, допълва всекидневникът, вече заплашва със санкции, които обаче не е ясно дали ще се осъществят.
И макар Великобритания да напуска ЕС, тя остава член на НАТО. Всяка държава от Алианса има свои собствени интереси, но е много вероятно, и това вече бе демонстрирано, страните от НАТО да подкрепят Лондон, при което възможността на нормализиране на отношенията между Русия и Западните страни ще намалее още повече.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Никой не може да дава 24-часови ултиматуми на Русия

Мария Захарова: Никой не може да дава 24-часови ултиматуми на Русия

13 Март 2018 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Никой не може да дава на Русия 24-часови ултиматуми, това заяви във вторник говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в рамките на свое интервю по един от руските телевизионния канали, предава ТАСС. По-рано британският премиер Тереза Мей даде на Москва време до края на 13 март да разкрие информация относно нервно-паралитичния газ „Новичок“, с какъвто стана ясно, че е отровен руският двоен агент Сергей Скрипал и който е разработен в Руската федерация.
По думите на Захарова, „след това, което президентът Владимир Путин каза (в обръщението си към Федералното събрание), никой не може да влезе в парламента на своята страна и каже „давам на Русия 24 часа (ултиматум)“. Говорителят уточни, че „става въпрос за Лондон, която се явява столица на ядрена държава“. „Не е нужно да плашат“ Русия, добави още Захарова.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Еманюел Макрон осъди отравянето на Сергей Скрипал без да обвинява Русия

Reuters: Еманюел Макрон осъди отравянето на Сергей Скрипал без да обвинява Русия

13 Март 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди отравянето на бившия полковник от ГРУ и дъщеря му във Великобритания, предава Reuters.
На официалния сайт на френското президентство бе публикувано съобщение, в което се казва, че „президентът е осъдил неприемливата атака и е припомнил ангажираността на Франция в борбата срещу безнаказаното използване на химически оръжия“.
В изявлението се казва още, че в понеделник Макрон е говорил с британския премиер Тереза Мей по телефона и е изразил солидарността си. В съобщението не се споменава нищо за участие на Русия в инцидента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп поиска „отговори“ от Русия за опита за отравяне на Сергей Скрипал

AFP: Доналд Тръмп поиска „отговори“ от Русия за опита за отравяне на Сергей Скрипал

13 Март 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Москва да даде ясни отговори за опита за отравяне на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания и заяви, че САЩ са солидарни с Лондон, предава AFP, като се позовава на съобщение от Белия Дом след телефонния разговор между американския държавен глава и премиера на Великобритания Тереза Мей.
“Президентът Тръмп е съгласен с премиера Мей, че правителството на Русия трябва да даде недвусмислени отговори как това разработено в Русия химическо оръжие бе използвано в Обединеното кралство“, се казва в съобщението.
„Двамата лидери са се съгласили, че трябва да има последствия за тези, които са използвали това отвратително оръжие в скандално нарушение на международните норми“, се добавя още там.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел заяви, че се отнася „изключително сериозно“ към твърденията за руска връзка в отравянето на Сергей Скрипал

AFP: Ангела Меркел заяви, че се отнася „изключително сериозно“ към твърденията за руска връзка в отравянето на Сергей Скрипал

13 Март 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Берлин.Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че се отнася към твърденията на британското правителство за участие на Русия в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал „изключително сериозно“ и призова Москва да даде „бързи отговори“, предава AFP.
„Зависи от Русия да даде бързи отговори на обоснованите въпроси на британското правителство“, заяви Меркел чрез съобщение след телефонен разговор с премиера на Великобритания Тереза Мей.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зигмар Габриел: Ако се потвърди, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, това ще е много сериозен въпрос

Зигмар Габриел: Ако се потвърди, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, това ще е много сериозен въпрос

13 Март 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел заяви във вторник, че ако има руска връзка в отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, това би било „много сериозен въпрос“, предава AFP.
„Ние сме напълно солидарни по този въпрос с нашите британски приятели и ще поддържаме постоянна връзка с правителството на Великобритания“, заяви Габриел след разговорите с британския си колега Борис Джонсън в Берлин.
„Ясно е, че извършителите трябва да бъдат изправени пред съда. Ако се потвърди, че Русия стои зад случая, това ще е много сериозен въпрос“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лондон трябва да е наясно, че заплахите за санкции срещу Москва няма да останат без отговор

ТАСС: Лондон трябва да е наясно, че заплахите за санкции срещу Москва няма да останат без отговор

13 Март 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Великобритания трябва да е наясно, че заплахите за налагане на санкции срещу Русия заради случая с бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал няма да останат без отговор. Това заявиха във вторник от Министерството на външните работи на Русия, където по-рано беше привикан британският посланик в Русия Лори Бристоу, предава ТАСС.
“Всички заплахи за приемане на санкционни мерки по отношение на Русия няма да останат без отговор. Британската страна трябва да е наясно с това“, подчертаха от руското външно ведомство.
От там добавиха още, че Русия няма да отговори на ултиматума на Лондон по делото на Скрипал, докато не получи от Великобритания образци на използваното при отравянето на бившия руски военен разузнавач химическо вещество.
„Както вече бе казано, британските действия имат откровен провокационен характер, Русия не е участвала в инцидента в Солсбъри на 4 март“, заявиха от руското МВнР. „Подчертаваме, че Москва няма да отговори на ултиматума на Лондон, докато на руската страна не бъдат предоставени образци от химическото вещество, на което се позовава британското следствие и докато Великобритания не започне да действа в съответствие с Конвенцията за забрана на химическото оръжие, която предполага съвместно разследване на случилото се, за което ние бяхме готови“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания „звучи“ като работа на Русия

Доналд Тръмп: Отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания „звучи“ като работа на Русия

13 Март 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че отравянето на бившият руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания „звучи като работа на Русия“ и анонсира, че ще говори с премиера на Обединеното кралство Тереза Мей по-късно във вторник, предава AFP.
„На основата на доказателствата, с които разполагат, на мен ми звучи като работа на Русия“, заяви Тръмп пред репортерите.
„Тереза Мей ще говори с мен днес... Веднага щом изясним фактите и ако сме на едно мнение за тях, ще осъдим Русия“, добави още американският държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС ще подкрепи Великобритания в шпионския скандал с Русия

Reuters: ЕС ще подкрепи Великобритания в шпионския скандал с Русия

13 Март 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е готов да подкрепи Великобритания в шпионския скандал с Русия около опита за убийството на двойния агент Сергей Скрипал ако бъде помолен да го направи, съобщи във вторник говорител на Европейската служба за външна дейност, предава Reuters.
От европейската външнополитическа служба са писали до американската агенция, че употребата на военен невропаралитичен агент в опита за убийство на бившия руски двоен агент на британска земя, който е бил заплаха и за другите граждани, е „шокиращо“.
„Стоим редом с Великобритания в търсенето на справедливостта по този случай и сме готови да окажем помощ ако това се наложи“, написаха още от Европейската служба за външна дейност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия не е виновна, Русия е готова да сътрудничи на Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Сергей Лавров: Русия не е виновна, Русия е готова да сътрудничи на Великобритания по случая със Сергей Скрипал

13 Март 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва е готова да сътрудничи с Великобритания по случая с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), ако Лондон изпълни ангажиментите си в рамките на Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава РИА Новости.
„Русия не е виновна, Русия е готова да сътрудничи в съответствие с Конвенцията за забрана на химически оръжия, ако Обединеното кралство… изпълни своите международни задължения по този документ“, заяви пред журналисти първият дипломат на Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руското външно министерство привика посланика на Великобритания

РИА Новости: Руското външно министерство привика посланика на Великобритания

13 Март 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Ръководителят на британската дипломатическата мисия в Русия Лори Бристоу бе привикан в Министерството на външните работи в Москва, съобщиха за РИА Новости от ведомството.
„Днес в МВнР е привикан посланикът на Великобритания в Русия“, информираха от външнополитическото ведомство в Москва, без да разкриват допълнителни подробности.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC:Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“

BBC:Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“

13 Март 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. :Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“ обяснява BBC.
Те са разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век. Известни са като четвърто поколение химически оръжия. Те са много по-токсични от други агенти, например те са 5-8 пъти по-силни Ви Екс.> Съществуват в различни форми – течности, твърди форми и ултра фин прах.
Могат да действат много бързо – от 30 секунди до 2 минути, но ако са в прахообразна форма симптомите могат да се появят след около 18 часа. Те са сродни с тези на други невро-паралитични агенти – блокират предаването на импулси от нервите към мускулите, причинявайки колапс на много телесни функции. Симптомите включват бели очи заради свиване на зеницата, конвулсии, кома и смърт. Тези вещества предимно свиват дихателните пътища и забавят сърдечната дейност, което води до смърт от задушаване.Някои варианти са специално синтезирани да бъдат резистентни на стандартните антидоти, Ако бъде изложен на тях, човек трябва да му се махнат дрехите и кожата да се измие със сапун и вода. Очите трябва да се плакнат и да им се дава кислород.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ще се проведе спешно заседание на КОБРА тази сутрин

Daily Express: Ще се проведе спешно заседание на КОБРА тази сутрин

13 Март 2018 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ще се проведе спешно заседание на антитерористичния комитет КОБРА тази сутрин, пише британският Daily Express.
На него се очаква управляващата партия на консерваторите да даде „силен отговор“ на руската атака срещу Сергей Скрипал, пояснява вестникът. Ще бъде обсъдено последното развитие по разследването. Вътрешният министър Амбър Ръд е решена да изпрати „силен отговор“ на Владимир Путин, след като британският премиер заяви, че участието на Русия е много вероятно. Според Тереза Мей има две вероятности – или това е директно действие на руската държава или руското правителство е загубило контрол върху вещество , катастрофално увреждащо нервната система и позволило то да попадне в чужди ръце.
Депутати настояват да бъде отнет лиценза на телевизия Russia Today - основния пропаганден инструмент на Москва, външният министър на Великобритания призова за бойкот на Световното първенство по футбол през лятото.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рекс Тилърсън: Вероятно Русия стои зад атаката с нервно-паралитичен газ във Великобритания

AFP: Рекс Тилърсън: Вероятно Русия стои зад атаката с нервно-паралитичен газ във Великобритания

13 Март 2018 | 01:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вероятно Русия стои зад атаката с нервно-паралитично вещество във Великобритания, според държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, предава AFP.
„Ние имаме пълно доверие в британското разследване и заключението, че вероятно Русия е отговорна за атаката с нервно-паралитично вещество в Солсбъри (срещу Сергей Скрипал – бел.ред.) миналата седмица.“, казва Тилърсън
„Ние сме съгласни, че отговорните – и тези,които са извършили престъплението, и тези, които са го поръчали трябва да понесат сериозни последствия. Ние заставаме солидарно зад нашите съюзници от Обединеното кралство и ще продължим да координираме нашите отговори“, продължава Тилърсън.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда.ru“: На ръба на войната: Как ще отговори Москва на ултиматума на Лондон

„Правда.ru“: На ръба на войната: Как ще отговори Москва на ултиматума на Лондон

13 Март 2018 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Как ще отговори Москва на ултиматума на Лондон, пише руският вестник “Правда.ru“.
Премиерът на Великобритания в изявление пред парламента на страната фактически обвинява Русия в опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. По нейни думи експерти от научно-техническата лаборатория в Порт Даун са квалифицирали отровата като бойно нервно-паралитично вещество от клас „Новичок“ Според Мей Русия преди е произвеждала това вещество и до сега може да го произвежда. Сред причините да бъде обвинена Москва тя посочва, че в някои „бегълци“ Русия вижда „оправдани мишени за убийство>
Премиерът дава време на Русия до вторник вечер да представи подробни и убедителни обяснения, в противен случай Лондон ще разгледа случващото се като военна агресия против Обединеното кралство.
Отговорът на Русия е, че обвиненията по адрес на Русия носят провокативен характер, в частност подкопаване на доверието към нея като домакин на Световното първенство по футбол, се казва в съобщение на руското Министерство на външните работи. От там напомнят, че нееднократно са предупреждавали, че преди началото на първенството средствата за масова информация ще разгърнат пълномащабна медийна кампания с цел дискредитирането на Русия и подкопаване на доверието към нея като домакин на първенството.
„Както и предполагаме особено активно действат англичаните, които не могат да простят на Русия, че именно нашата страна в честна борба спечели правото да проведе Световното първенство по футбол през 2018 година. Британските медии активно тиражират призиви за бойкот на първенството. Такива предложения идват не само от журналистите, но и от официални лица – в частност министъра на външните работи (на Великобритания) Борис Джонсън и председателя на Комисията по външните работи Том Туджендхат. Повод стана отравянето на Сергей Скрипал, разследването по което не само не е завършено, но и не е започнало“, отбелязват от Министерството на външните работи на Русия.
„Това така и не попречи на британските политици още сега да правят изводи за участието на Русия, която следва да бъде наказана, например като се откажат да присъстват на световното първенство. При това самите те не са решили кой да бойкотира спортното мероприятие – членовете на кралското семейство ли, чиновници и други официални лица или националният отбор на Англия по футбол. Искаме още да подчертаем, че такива провокативни обвинения, раздуващи антируска истерия само усложняват отношенията между нашите страни и нанасят удар по световния спорт“, продължават от министерството.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“:  Британските депутати наричат Русия „страна-аутсайдер“

„Независимая газета“: Британските депутати наричат Русия „страна-аутсайдер“

12 Март 2018 | 23:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати наричат Русия „страна-аутсайдер“, пише руският ежедневник „Независимая газета“.
Изданието пише,че британският премиер иска от Русия обяснения във връзка с отравянето на бившия полковник от руското разузнаване и двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, като заявява, че веществото, което е използвано за целта е разработвано в Русия.
Тереза Мей е дала 36 часа на руския посланик в Лондон да даде обяснения как това вещество е попаднало във Великобритания. Иначе Москва я очакват наказателни мерки, предупредила Мей.
„В случая, ако не получим правдоподобен отговор, ние ще си направим извода, че случилото се е равносилно на незаконно използване на сила от руската държава против Обединеното кралство. Тогава аз ще се върна в парламента и ще представя пълния спектър на ответните мерки“ е казала британският премиер Тереза Мей пред Камарата на Общините.
По-рано в понеделник председателят на комисията по външните работи на Камарата Том Туджендхат, депутат от Консервативната партия казал по адрес на Русия , че „това не е обикновена държава, а държава-аутсайдер“, която представлява сериозна опасност за Обединеното кралство и срещу която трябва да се предприемат мерки.
„Ако ние не можем да защитим нашите ценности вътре в страната, кой ще се облегне на нас като съюзник и да ни се довери? Обединеното кралство не трябва да се вълнува само от търговски взаимоотношения – какъв смисъл има от богатството, ако не можем да защитим своя дом?", заявява Туджендхат.
На този фон Консервативната партия е обвинявана от вдовицата на убития през 2006 година Александър Литвиненко Мария за получаване на дарения от руски граждани и свързани с Русия бизнесмени.
В този ред депутатите и министрите призовават да бъдат въведени санкции по отношение на лица, близки с Кремъл.
Министърът на външните работи Сергей Лавров нарекъл обвиненията срещу Русия пропаганда.
„Ние само гледаме репортажите по телевизията, където вашите колеги с много сериозни лица, с патос, говорят, че ако това е Русия, то ще има такъв отговор, който Русия ще запомни завинаги. Това е несериозно. Отново чиста пропаганда, нагнетяване на истерия“, заявява Лавров в неделя.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Газета.ru“: Белият дом се отказа да обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

„Газета.ru“: Белият дом се отказа да обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

12 Март 2018 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом се отказа да обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал, пише руското електронно издание Газета.ru.
Акцентира се върху отговорът на въпрос от журналист дали Белият дом обвинява Русия за отравянето, на което говорителят на Белия дом Сара Сандерс не е отговорила директно, а е заявила, че САЩ ще продължат да оказват подкрепа на Великобритания.
Белият дом счита отравянето на екс-полковника от руското разузнаване за безчинство и осъжда тези, които са го извършили.
„Следим ситуацията, възприемаме я много сериозно. Използването на нервно –паралитични отровни вещества срещу граждани на Великобритания на територията на Великобритания – това е безчинство“, казва Сара Сандърс. Тя изразява съболезнования на близките на пострадалите и заявява, че Вашингтон е готов да окаже всякаква помощ за разследването по делото.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом осъди атаката срещу Сергей Скрипал

AFP: Белият дом осъди атаката срещу Сергей Скрипал

12 Март 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс определи в понеделник атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал като „безчинство“, съобщава AFP.
„Използването на високосмъртоносни вещества срещу граждани на Великобритания на британска земя е безчинство“, подчерта говорителят. „Атаката е безрасъдна, неразумна и безотговорна“, допълни Сандърс, като не обвини Русия, по подобие на британския премиер Тереза Мей по-рано в понеделник.

Агенция "Фокус" припомня:
В понеделник Мей заяви пред британския парламент: „Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като министър-председателят разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи обвиненията на Лондон като "цирково шоу".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: „Много вероятно“ е Русия да стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

Washington Post: „Много вероятно“ е Русия да стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

12 Март 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей разкри в понеделник, че британските следователи са стигнати до извод, според който Русия „много вероятно“ е отговорна за атаката, която доведе до хоспитализирането на руския двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в началото на март, пише вестник Washington Post.
Мей разкри, че срещу него е използвано влияещо на нервната система вещество, което е разработено в Русия, което освен това е класифицирано като военно оръжие. Тя предупреди, че Русия или е извършила директна атака или е изгубила контрол върху веществото, което е разработило. Според нея, Великобритания няма да толерира такива „безсрамни опити да бъдат убити невинни цивилни на наша земя“. Говорейки пред Камарата на общините, премиерът отказа да обяви евентуални ответни действия, като заяви, че ще даде на Русия шанс да реагира върху обвинението и ще направи повторно изявление по темата по-късно тази седмица, разкриващо план за по-конкретни действия срещу Москва.
Скрипал бе арестуван и по-късно хвърлен в затвора заради продаване на държавни тайни на британското разузнаване, но бе освободен през 2010 г. като част от размяна на шпиони. Неговата дъщеря Юлия все още живее в Русия, но от време на време посещава баща си.
Кремъл отрече каквото и да е участие в случая, като по-рано от руското посолство в Лондон дори обвиниха британското правителство в играене на „опасна игра“ около случая със Скрипал. Според ведомството „Британските официални лица не съобщават допълнителна информация и не се разграничават от медиината кампания. Искаме още веднъж да подчертаем, че сме възмутени от антируската кампания в британските медии, толерирана от правителството, което влияе върху разследването и упражнява психологически ефект върху британските граждани“, се казва още в позицията на посолството. В понеделник дори в популярно руско телевизионно предаване, Дмитрий Кисельов дори предположи, че това е опит да се компрометира Русия и дори отказ от участие в предстоящото Световно първенство по футбол в страната.
„Защо да не отровят Скрипал? Толкова ли е ценен?“ заяви журналистът, и добави, че фактът, че той е бил с дъщеря си, ще подсили обществения ефект.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на Тереза Мей за руско участие в отравянето на Сергей Скрипал

ТАСС: Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на Тереза Мей за руско участие в отравянето на Сергей Скрипал

12 Март 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското МВнР Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на британския премиер Тереза Мей за руско участие в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава ТАСС.
„Това е цирково шоу в британския парламент“, подчерта говорителят. „Изводът е ясен – още една информационна и политическа кампания, основана на провокация“, добави Захарова.
„Преди да бъде съчинена друга приказка, нека в Лондон да разкрият какво стана с разследванията около Александър Литвиненко и Борис Березовски“, допълни още представителят на Москва.

Агенция "Фокус" припомня:
В понеделник Мей заяви пред британския парламент: „Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като министър-председателят разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.