НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Anadolu Agency: САЩ отричат да са постигали договореност с Турция за Манбидж

Anadolu Agency: САЩ отричат да са постигали договореност с Турция за Манбидж

30 Май 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ отричат да са постигали договореност с Турция за Манбидж, предава турската Anadolu Agency.
„Ние нямаме никакви споразумения с Турция. Съобщихме, че работната група между САЩ и Турция се е събрала в Анкара петък миналата седмица. Ние продължаваме да имаме разговори за Сирия и други проблеми от общ интерес. Двете страни са начертали пътна карта за бъдещо сътрудничество, което включва и Манбидж „, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ и Турция са постигнали договореност за Манбидж

AFP: САЩ и Турция са постигнали договореност за Манбидж

25 Май 2018 | 23:59 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Американски и турски официални представители са постигнали в петък споразумение за пътна карта, касаеща бъдещото сътрудничество за гарантиране сигурността на контролирания от кюрди сирийски град Манбидж, който се оказа ключов проблем между тези две съюзнически държави, предава AFP.
Това се казва в общо изявление на двете страни. След срещата между турския външен министър Мевлют Чавушоглу и бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън през февруари беше създадена работна група, която да изглади възникналите противоречия.
Турция счита Отрядите за народна самоотбрана, които контролират Манбидж, за терористична организация свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). САЩ обаче имат военно присъствие в Манбидж и подкрепят Отрядите за народна самоотбрана в борбата им срещу „Ислямска държава“.
След като Турция започна трансграничната операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдските отряди в района на сирийския град Африн, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши,че турските войски ще превземат Манбидж въпреки американското присъствие в района, което предизвика сериозно напрежение между двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция се зарече да стартира нови трансгранични военни операции

AFP: Турция се зарече да стартира нови трансгранични военни операции

6 Май 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще стартира трансгранични офанзиви като предходните военни операции в Сирия, съобщава AFP.
„Турция ще стартира допълнителни офанзиви като операции „Ефратски щит“ и „Маслинова клонка“, за да разчисти границата си от терористични организации“, обяви Ердоган.
Турският президент е в Истанбул, където изнася реч пред симпатизанти, в която обявява своята „нова ера“ за след президентските избори на 24 юни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще останат в Африн до гарантиране на сигурността

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще останат в Африн до гарантиране на сигурността

5 Май 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще запази присъствието си в северната сирийска провинция Африн, докато не бъде гарантирана сигурността й. Това увери държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщава вестник Hurriyet.
„Ще останем в Африн и ще бъдем там, докато не гарантираме сигурността му", увери Ердоган в рамките на реч, изнесена на Младежкия фестивал в Истанбул. Същевременно той не пропусна да припомни, че „Идлиб, Тал Рифат и Манбидж ще бъдат следващи".
Турция започна операция „Маслинова клонка" на 20 януари. Задачата й бе да прочисти членовете на „Народни отряди за защита“ (YPG) от района на Африн. На 18 март турските войски обявяват пълен контрол над центъра на града, контролиран от YPG от 2012 г. насам.
Говорейки за операция „Щита на Ефрат", проведена от август 2016 до края на март 2017 г., Ердоган заяви, че Турция е забавила своето право да се намеси.
„Това [операция „Щита на Ефрат“] бе забавена операция. Трябваше да го направим по-рано. Ако бяхме сторили това, Килис [южна провинция на Турция] нямаше да бъде ударена толкова много пъти", подчерта Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция ще остане в Африн, докато сигурността е гарантирана

Anadolu Agency: Турция ще остане в Африн, докато сигурността е гарантирана

4 Май 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция ще поддържа присъствието си в сирийския град Африн, докато той не е подсигурен, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в петък, предава Anadolu Agency.
Говорейки по време на истанбулския младежки фестивал, Ердоган заяви: „Ще останем в Африн и ще бъдем там докато не гарантираме сигурността му.“
„Идлиб, Тел Рифат и Манбидж ще са следващите“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Agency: Сирийските бежанци в Турция продължават да се връщат в Сирия

Аnadolu Agency: Сирийските бежанци в Турция продължават да се връщат в Сирия

19 Април 2018 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сирийските бежанци в Турция продължават да се връщат в Сирия, предава турската Anadolu Agency.
Поне 9 880 сирийци са се върнали в страната си през граничния пункт между двете страни в провинция Хатай за последните три месеца и половина, заявяват турските официални власти.
Според турски официални лица, пожелали анонимност сирийци от различни провинции в Турция идват в провинция Хатай и от там се връщат по родните си места в Сирия. Те се връщат в местата освободени от „Ислямска държава“ и кюрдските милиции, прогонени чрез операцията на турската държава „Маслинова клонка“.
В Турция има приблизително 5.5 милиона сирийски бежанци.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция сформира временен Местен съвет в сирийския район Африн

Daily Sabah: Турция сформира временен Местен съвет в сирийския район Африн

12 Април 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Африн. Местен съвет, с участието на кюрдски, арабски и туркомански представители, беше сформиран в четвъртък в северозападния сирийския район Африн, пише турското електронно издание Daily Sabah.
Според съобщението от кореспондента на „Анадолската агенция“ в Африн, старейшините на града са гласували за формиране на временен местен съвет в центъра на едноименния град.
Както пише Daily Sabah, той е формиран, за да помогне за възстановяване на нормалното функциониране на града и е съставен от 20 члена. В него влизат 11 кюрдски представители, 8 арабски и един туркоман. Условието за влизане в тялото е било да си гражданин на Африн, който живее на постоянна основа в града.
За председател на местния съвет е избран кюрдският представител Зухеир Айдар, който, според цитата на турското издание, е заявил следното:
„Благодарим на Турция, че ни предостави тази възможност. Ще служим на народа на Африн, както и в региона на „Щита на Ефрат“ и този на „Маслинова клонка“ ще служи за пример. Можем да организираме още демократични избори ако цялото население на Африн се завърне. Ние ще се самоуправляваме и няма да допускаме хора от Кандил или другаде да го правят“.
Според думите на Айдар, местният съвет е основан под ръководството на Сирийската коалиция на революционните и опозиционните сили и е свързан с местния съвет на Алепо. Той подчерта, че временното управляващо тяло категорично подкрепя териториалния интегритет на Сирия.
Заместник-председателят на коалицията Абдулрахман Мустафа, който е бил в Африн по време на изборите, заяви, че Турция работи, за да предотврати разкъсването на сирийската територия.
„Нашите приоритети съвпадат с тези на Турция. Местният съвет започва дейността си с възстановяването на нормалното функциониране на здравеопазването и образованието. Ще се борим, за да върнем тези, които избягаха от Африн заради терористите, заяви той.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу в статия за Foreign Policy: Значението на операция „Маслинова клонка“

Мевлют Чавушоглу в статия за Foreign Policy: Значението на операция „Маслинова клонка“

11 Април 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. В авторска статия за американското издание Foreign Policy министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу пояснява значението на операция „Маслинова клонка“ в района на сирийския град Африн. Агенция „Фокус“ привежда неофициален превод на публикувания на 5 април 2018 г. материал, предоставен от Посолството на Република Турция в България.

"Мрачният изглед в Близкия изток не трябва да хвърля сянка върху факта, че мирът там е постижим. Основната предпоставка за всеки такъв мир трябва да бъде запазването на териториалната цялост на държавите. Това означава, че трябва да се противопоставим на всички сили, включително терористите на ДАЕШ и ПКК / „Отряди за защита на народа“ (ОЗН), съществуващи само за да преследват своите дистопии, с цената на пожертване на другите и с помощта на външни сили. Трябва да се противопоставим и победим тяхната идея за безкрайни кръвопролития.
ДАЕШ до голяма степен е победена във военен смисъл, но не само защото обучените и въоръжени от Съединените щати групи са нанесли последния удар. Те бяха победени благодарение на решителните действия на иракската армия и глобалната коалиция, действаща от Турция. Слабите места на ДАЕШ бяха най-ясно разкрити след като Турция стана единствената армия на НАТО, която пряко се намеси срещу нея и очаквано я разгроми - в Джараблус в Северна Сирия. Възпрепятствано бе и едно бъдещо прегрупиране на ДАЕШ благодарение на коалиция, в която взема участие и Турция, разполагаща с най-големия списък за забрана за влизане на чуждестранни терористи и управляваща най-голямата цивилна операция по сигурността срещу ДАЕШ в света.
Интересът към идеологията на ДАЕШ, Ал Кайда и други свързани с тях групировки няма да бъде изкоренен лесно. Терористични действия се извършваха по улици ни и преди ДАЕШ. Те ще продължат независимо от въоръжените операции на групировката в Близкия изток. Борбата срещу тероризма трябва да продължи с пълна сила, поставяйки по-голям акцент върху навременното събиране на разузнавателна информация, финансови мерки, възпрепятстването на вливане в редиците им на нови членове и радикализацията.
Едно от разногласията със Съединените щати е политика им за въоръжаване на членовете на ПКК / ОЗН като бойци, въпреки тяхната връзка с тероризма. Тази правно и морално оспорвана политика беше подготвена от администрацията на Обама в края на мандата му и по някакъв начин се промъкна и в администрацията на Тръмп. Въпреки собствените си ценности и съюзът с Турция, продължаващ от 66 години, Съединените щати направиха услуга на всичките си критици и опоненти, решавайки да сключат съюз с терористи, чиято основна цел е именно Турция.
С удоволствие наблюдавам как много съюзници от НАТО се дистанцират от тази политика на САЩ, противоречаща на ценностите на Алианса и на нашите общи интереси в региона и извън него. Надявам се моят колега, държавният секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън приоритетно да коригират курса на тази политика.
Ирак, Сирия, Йемен, Либия и други страни от Близкия изток са изправени пред разрушителен натиск от международни сили, застрашаващи оцеляването им. Техните трудности от своя страна дават основание и възможност за всякакъв вид намеса от всякакви държави и недържавни актьори. Резултатът от това са масовите кръвопролития и миграция, както и терористиченият натиск срещу Турция и останалата част от Европа. Хаосът в тези страни действа като инкубатор за омраза и заплахи срещу Съединените щати. Устойчивите национални държави трябва да формират основата на всякакъв вид ред и стабилност в Близкия изток. Идеологията на Башар ал-Асад в крайна сметка ще загуби, но обединена Сирия трябва най-после да спечели продължаващата война.
Операция „Маслинова клонка“ на турската армия, включваща военна интервенция в Сирия, е преди всичко акт на самозащита срещу терористични формирования, доказано агресивни спрямо нашите населени места. Подслонявайки над 3.5 милиона сирийци, Турция възнамерява да премахне всички пречки пред възможността за установяване на мира в Сирия, заложени от противниците на единното бъдеще на страната. Мощните терористични лагери на ПКК/ОЗН в близост до границите ни преследват двойна цел. Едната бе да се отвори допълнителен фронт за терористични операции на ПКК, който заедно с този в Север Ирак, да формира непрекъснат терористичен пояс. Оръжията и военната инфраструктура, които открихме в Африн, категорично потвърждават тази преценка. Втората цел на терористичните лагери бе да създадат брегови плацдарм, за да изградят собствена държавност от останките на Сирия и Ирак върху териториите, напуснати от ДАЕШ. Операция „Маслинова клонка“ спира навлизането в по-широка мащабна война и нарастващ тероризъм, който би погълнал Европа и Съединените щати. Вместо това, тя проправя път за установяване на мир.
Зная, че в ерата на „пост-истината“ има широка кампания за хвърляне на сянка върху операция „Маслинова клонка“. Не минава и ден без да се сблъскаме с обвинения. Истината е че ние сме положили максимални усилия да избегнем жертви сред цивилното население. В резултат на това „Маслинова клонка“ се превърна в една от най-успешните операции, които светът някога някъде е виждал в това отношение.
Изказват се твърдения, че нашата военна операция възпрепятства борбата срещу ДАЕШ, тъй като терористите от „Отрядите за защита на народа“ (YPG) сега са съсредоточени върху съпротивата срещу напредъка на турската армия. Считам, че този избор на ОЗН онагледява безразсъдството на всяка стратегия, която разчита на първо място на групата. Но бъдете сигурни, че Турция не ще позволи на ДАЕШ да се прегрупира по един или друг начин, и че ще си сътрудничи със Съединените щати за тази цел.
Ние също така трябва да се противопоставим на всякакви рамки, които представят „Маслинова клонка“ като борба на кюрдите срещу турците. Трябва да е ясно, че ПКК и ОЗН не представляват кюрдите. „Отрядите за защита на народа“ (YPG) са прогонили 400 000 хиляди кюрди от териториите, отнети от Сирия. Турция желае всички кюрди да живеят в мир и просперитет във всички страни, които населяват. Микронационализмът и тероризмът на ПКК са в лоша услуга на всички, включително и на кюрдите.
Също толкова важно е да се осигури възможност на Близкия изток да тръгне по пътя на развитието. Основата на тази визия би следвало да бъде мирен, стабилен и проспериращ Ирак, развиващ се съгласно настоящия си конституционен ред. През февруари, международната общност стартира Конференция на донорите в Кувейт, ангажирайки се да предостави 30 милиарда долара за Ирак, една шеста от които беше предоставена само от Турция. Но Ирак се нуждае от много повече. Призовавам всички мои колеги да подпомогнат финансирането на сериозните усилия за възстановяване, отчитайки ползите от стабилен и приятелски Ирак. Това ще бъде не по-малко инструмент за постигане на мир, отколкото бе и планът „Маршал“ за Европа тогава.
Близкият изток трябва да бъде зона, защитена от сектантство, сфери на влияние, възраждащи се империализми, кралски семейни вражди и екстремизъм от всякакъв род, било то религиозни или други. Държавите и народите в региона – и засегнатите от тях – понесоха достатъчно страдания. Пътят към такова успешно бъдеще може би вече се очертава с решителните действия на Турция. Надявам се, Съединените щати да използват момента и да подкрепят тази визия за мир".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Турция смята, че Африн не трябва да се предава под контрола на Дамаск

ТАСС: Външният министър на Турция смята, че Африн не трябва да се предава под контрола на Дамаск

11 Април 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли възможността да предаде град Африн под контрола на сирийското правителство, предава ТАСС.
„Африн не трябва да се предава под контрол на сирийския режим. В страната ситуацията е объркана: воюващите помежду си днес групи, утре ще си предават оръжие. В такъв безпорядък не трябва да се говори, че нещо некому трябва да се предава“, отбеляза министърът.
По този начин той коментира скорошното заявление на руския си колега Сергей Лавров, изразил надежда, че Турция ще върне на сирийското правителство контрола над Африн. Чавушоглу във връзка с това отбеляза, че „вероятно Лавров е отговорил на някой зададен му въпрос“ и че контекстът на заявлението трябва да се уточни.
Относно ситуацията около предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия турският министър заяви, че „режимът не използва химическо оръжие за първи път“. „Със своите бомби той уби вече около милион души. Време е да пристъпим към политическия процес на разрешаване на конфликта, а режимът на Асад трябва да си ходи“, съобщи Мевлют Чавушоглу.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Реджеп Тайип Ердоган осъди Бенямин Нетаняху за думите, че срещу жителите на Африн се извършват престъпления

ТАСС: Реджеп Тайип Ердоган осъди Бенямин Нетаняху за думите, че срещу жителите на Африн се извършват престъпления

1 Април 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъди в неделя израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, обвинил турските въоръжени сили за престъпления срещу цивилното население в сирийския регион Африн, предава ТАСС.
„Нетаняху дава странни и абсурдни заявления. Докато Турция се бори срещу терористични групировки, Израел осъществява политика на терор, а не борба срещу престъпността“, заяви Ердоган. Той отбеляза, че „Нетаняху трябва да проявява искреност и да престане да критикува Турция, иначе израелските сили няма да получат позитивен отклик от Анкара“, подчерта той.
По-рано днес израелският министър-председател отговори на предишната критика от страна на Анкара по отношение на действията на израелската армия, предприети от израелската армия, при която бяха убити 16 палестинци. Според Нетаняху „най-моралната армия на света няма да слуша проповеди от тези, които в течение на години безразборно бомбардират гражданско население“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Турция отхвърли като „достойна за съжаление“ критиката на Ангела Меркел за военната операция „Маслинова клонка“

SZ: Турция отхвърли като „достойна за съжаление“ критиката на Ангела Меркел за военната операция „Маслинова клонка“

22 Март 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Турция отхвърли критиките на канцлера на ФРГ Ангела Меркел за военната операция „Маслинова клонка“ в Северна Сирия като „достойна за съжаление" и базирана на погрешна информация, пише германският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
От редакцията припомнят, че за първи път Меркел осъди турската операция в района за Африн едва в сряда, 21 март, два месеца след началото й. Дори в името на „всички законни интереси на Турция в областта на сигурността е неприемливо случващото се в Африн, където хиляди и хиляди цивилни бяха преследвани, убити или принудени да напуснат", подчерта Меркел в реч пред Бундестага. Турското външно министерство разкритикува изявлението на Меркел, като заяви, че е странно „някои от нашите съюзници да разглеждат ситуацията през очите на терористите".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков: Случващото се в Северна Сирия е ясно прочистване и смяна на демографския облик, „Маслинова клонка“ продължава

Проф. Владимир Чуков: Случващото се в Северна Сирия е ясно прочистване и смяна на демографския облик, „Маслинова клонка“ продължава

22 Март 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Случващото се в Северна Сирия е ясно прочистване и смяна на демографския облик, „операцията „Маслинова клонка“ продължава. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му Сирия е далеч от държавността, като буди притеснение подходът на Турция към новозавзетата територия на Африн, който остава най-горещата точка в размирната страна, а и в целия Близък изток. „В един кулминационен момент на територията на Сирия воюваха представители на множество държави – това всъщност е арената на световния сблъсък. Да, битка между турци и кюрди за съжаление има, особено, когато наблюдаваме ситуацията в Африн. Ахилесовата пета на самите кюрди обаче е това, че те искат да изнесат проблема като общотурски, общонационален, но всъщност той е на една изключително голяма множественост, която също нанася удар върху борбата на онези хора, които искат да живеят в мир и демокрация. Нещата са толкова сложни, че ние в момента говорим за една изключително примитивна форма на държавност, която е лансираната от кюрдите форма за регионална федерация“, обясни проф. Владимир Чуков. Фокусът на турската намеса в Сирия, с мотива за борба с терористичните организации, се измести от борба между ПКК и турската държава, към борба между кюрди и турци, коментира още той. Необходимо е Анкара да синхронизира понятията си за тероризъм, тъй като не липсват и противоречия в действията й, добави арабистът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: МВнР на Турция определи като „неуместно“ изявлението на Ангела Меркел за турската операция в Африн

Daily Sabah: МВнР на Турция определи като „неуместно“ изявлението на Ангела Меркел за турската операция в Африн

22 Март 2018 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция смята, че неуместното изявление на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на операция „Маслинова клонка“ в северозападния сирийския район Африн е неприемливо и намира про-терористичната гледна точка на Германия за странна, заявиха от Министерството на външните работи на Турция чрез съобщение, пише турското издание Daily Sabah.
Външното ведомство призова съюзниците на Турция да направят усилие за установяване на траен мир, сигурност и стабилност в Сирия и подчерта важността от близката координация и консултациите. Също така, от турското министерство предупредиха своите съюзници, да не се доверяват на антитурска дезинформация и да не подкрепят терористични групировки.
Вестникът припомня, че в сряда Меркел разкритикува турската операция в сирийския район Африн и Русия за това, че „само гледа“ продължаващите атаки на сирийската армия срещу Източна Гута. Тя определи турската военна операция „Маслинова клонка“ като „неприемлива, независимо какви съображения за сигурността си има Анкара, пише Daily Sabah. „Осъждам това категорично“, заяви германският канцлер.
Междувременно, президентите на Турция и Германия Реджеп Таийп Ердоган и Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили контратерористичната операция на Турция по време на телефонен разговор в сряда. Двамата са потвърдили желанието на двете страни за подобряване на двустранните отношения.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция „е постигнала разбирателство, но не и сделка“ със САЩ за Сирия

Hurryiet: Турция „е постигнала разбирателство, но не и сделка“ със САЩ за Сирия

21 Март 2018 | 23:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и САЩ са постигнали „разбирателство, но не и цялостно споразумение“ относно действията за стабилизиране на сирийския град Манбидж и други райони, в които присъстват сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу на 21 март, цитиран от турското издание Hurryiet.
„Постигнахме разбирателство, което в общи линии е, че сирийския Манбидж и източния бряг на река Ефрат са стабилизирани. Постигнахме разбирателство, но не и споразумение“, заяви Чавушоглу по време на пресконференция в Анкара.
Неговите коментари дойдоха, след като говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че Турция и САЩ „все още не са постигнали споразумение“.
„Няма да е достатъчно ОНС да се изтеглят от Манбидж. Ще има и още градове след Манбидж“, добави турският дипломат.
„Първо, ОНС ще се изтегли и населението на Манбидж ще управлява града. Сигурността на района ще бъде обезпечена. След това ще се приложи моделът от Манбидж и в другите райони, контролирани от ОНС“, обясни Чавушоглу.
Hurryiet припомня, че Анкара се опитва да постигне споразумение с Вашингтон относно това, кой ще поеме контрола над Манбидж след изтеглянето на ОНС, които в Турция са в списъка с терористическите организации заради връзките си с ПКК.
Турция иска от САЩ да прекратят подкрепата си за сирийските кюрдски формирования и да съберат всички оръжия, които са доставили на техните организации.
Уволненият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън през последните седмици беше поел инициативата да разреши спорните въпроси,като обеща да намери формула за Манбидж по време на посещението си в Турция през февруари. Но неговото уволнение от поста и замяната му с директора на ЦРУ Майк Помпео постави под въпрос бъдещето на процеса.
Анкара и Вашингтон се бяха разбрали да разработят механизъм в двустранна работна група по време на последното посещение на Тилърсън в Анкара, в рамките на която военните министерства и разузнавателните служби на двете страни трябваше да стигнат до компромисни решения по спорните въпроси, които влошават отношенията между двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел разкритикува Турция заради офанзивата в Африн

AFP: Ангела Меркел разкритикува Турция заради офанзивата в Африн

21 Март 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува турската военна офанзива срещу кюрдските въоръжени отряди в сирийския регион Африн, предава AFP.
„Въпреки всичките легитимни интереси, които Турция има за сигурността си, това, което се случва в Африн не е приемливо. Там хиляди цивилни биват преследвани, умират или са насила заставяни да бягат“, заяви Меркел пред Бундестага.
„Ние осъждаме това по най-силен начин“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган отново скочи срещу САЩ: Ако искате да сме стратегически партньори – ще трябва да ни уважавате; а вие правите точно обратното –заблуждавате ни

Ердоган отново скочи срещу САЩ: Ако искате да сме стратегически партньори – ще трябва да ни уважавате; а вие правите точно обратното –заблуждавате ни

20 Март 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган за пореден път отправи остри думи към Вашингтон за политиката и действията в Сирия, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
В изказване на редовното седмично заседание на Парламентарната група на ПСР Ердоган критикува изявленията на официален говорител на САЩ за „загрижеността от ситуацията в Африн”. „Когато ние споделяхме с вас нашата загриженост, тогава вие къде бяхте? Когато ви казвахме да дойдете и заедно с вас да прочистим терористичните организации, тогава къде бяхте? … Ако сте стратегически ортак с нас, тогава ще трябва да проявявате към нас уважение. А вие се опитвате да ни заблуждавате. Такава голяма заблуда, че вкарахте над 5 хиляди ТИР-а с оръжие в нашия регион.”, аргументира се Ердоган.
Освен това той обръща специално внимание и на предстоящите през 2019 год. три вида избори. „Целта ни е да спечелим първо местните, а след това и общите парламентарни избори с над 50%. А за самите президентски избори просто нямаме никакъв друг шанс, освен победа поне с 50% + 1”, апелира Ердоган, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Според турското правителство САЩ „не могат и не искат“ да разберат същността и целите на операцията в Африн

Daily Sabah: Според турското правителство САЩ „не могат и не искат“ да разберат същността и целите на операцията в Африн

20 Март 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турското външно министерство заяви, че властите на САЩ все още не могат да разберат природата и целите на операцията на турските въоръжени сили в сирийския регион Африн, пише Daily Sabah.
„Операция „Маслинова клонка“ е операция срещу тероризма. Операцията със сигурност не цели гражданското население, а по-скоро цели да спаси цивилното население от потисническото на терористичните организации“, пише в официално заявление на министерството. Посланието идва в отговор на заявлението на Държавния департамент на САЩ, че страната е „дълбоко загрижена“ относно хуманитарната ситуация в Африн.
Турското министерство съобщава, че е предприело необходимите мерки, за да осигури защитата на цивилните, както и хуманитарна помощ за тях.
„Последното изказване на САЩ демонстрира, че те вси още не могат или не искат да разберат причините, целите и природата на операция „Маслинова клонка“, на свой ред коментира турският вицепремиер Бекир Боздаг.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция ще разшири операция „Маслинова клонка“

Daily Sabah: Турция ще разшири операция „Маслинова клонка“

19 Март 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че има вероятност Анкара да извърши отвъдгранична операция в иракския район Синджар пише вестник Daily Sabah. Целта ще бъдат, според държавния глава, позиции на Кюрдската работническа партия. Коментарът му е направен в понеделник, ден след като в неделя турската армия и подкрепяни от нея групировки превзеха град Африн от кюрдските „Народни отряди за защита“ в едноименната сирийска провинция.
Според думите на Ердоган, Турция е „поискала от иракското правителство да изчисти терористите от Кюрдската работническа партия в северен Ирак и скоро ще извърши отвъдгранична операция там“. По данни на изданието, Турция и Ирак планират друга, обща операция, срещу позиции на Кюрдската работническа партия, която е определяна като терористична организация от множество държави, сред които и Турция. Срещу позиции на групировката в миналото турските Военновъздушни сили са извършали няколко удара.
Ердоган освен това подчерта, че операция „Маслинова клонка“, в Сирия ще продължи и след превземането на Африн, като нейна цел ще бъдат контролираните от „Народните отряди за защита“ позиции между Африн и границата с Ирак. Ердоган подчерта, че „ние ще продължим този процес, докато не елиминираме напълно този коридор, включително Манбидж, Айн ал-Араб, Тел Абиад, Рас ал-Алин и Камишли“.

Агенция "Фокус" припомня:

По-рано в понеделник от Дамаск определиха като "окупация" присъствието на турски военни в Африн и изискаха незабавното им оттегляне. Сирия се обяви срещу операция "Маслинова клонка" още след нейното начало, като дори част от групировките верни на режима оказаха подкрепа на кюрдските формирования в северната сирийска провинция.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия определи като „окупация“ присъствието на турски военни в Африн

AFP: Сирия определи като „окупация“ присъствието на турски военни в Африн

19 Март 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн, като призова Анкара да изтегли частите си от града, център на едноименната провинция, предава AFP.
В разпространеното от министерството съобщение се казва, че „Сирия осъжда турската окупация на Африн и престъпленията, които се извършват там“. Освен това Дамаск „изисква нахлулите сили незабавно да се оттеглят от сирийската територия, която са окупирали“.
В неделя турската армия и подкрепяните от нея военни формирования превзеха Африн, след като контролиращите го кюрдски "Отряди за народна самоотбрана" се изтеглиха от града. Действията на Анкара са част от започналата на 20 януари операция "Маслинова клонка", насочена срещу кюрдското формирование, което Турция определя като терористично. По-рано в понеделник турски официални лица заявиха, че силите на страната смятат да предадат града обратно на сирийското правителство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турската операция в Африн ще бъде разширена и към други контролирани от кюрдите региони, заяви Реджеп Тайип Ердоган

AFP: Турската операция в Африн ще бъде разширена и към други контролирани от кюрдите региони, заяви Реджеп Тайип Ердоган

19 Март 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че Турция смята да разшири своята операция „Маслинова клонка“ и към други контролирани от кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ региони в Сирия, предава AFP.
Ден след като стана ясно, че контролираният от кюрдската групировка град Африн е превзет от турските военни и подкрепящите ги формации, Ердоган подчерта, че „ние ще продължим този процес, докато не елиминираме напълно този коридор, включително Манбидж, Айн ал-Араб, Тел Абиад, Рас ал-Алин и Камишли“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Африн падна: Протурските бойци грабят имуществото на кюрдите

Eurasia Daily: Африн падна: Протурските бойци грабят имуществото на кюрдите

19 Март 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Африн. Турската армия и съюзните й формирования от ислямистката организация „Свободна сирийска армия“ (ССА) влязоха в административния център на кюрдския анклав Африн в северозападна Сирия. Няколко часа преди това бойците от ССА са заели северните предмостия, височината Тел Тавил и горския масив край северните покрайнини на град Африн, съобщи руския портал „Военньiй Обозреватель”, предава руското електронно издание Eurasia Daily.
Кюрдите не са оказали организиран отпор. Командването на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), предвид ситуацията, е взело решение да изведе основната част от своите сили от Африн и да ги изпрати в района на Манбидж, намиращ се в североизточната част на сирийската провинция Алепо.
На турско-ислямистките сили им е бил нужен всичко на всичко половин час, за да вземат под контрол цялата западна част на Африн. По линиите на съприкосновение в източната част на града престрелките са продължили от 03:00 до 04:00 в неделя.
Сутринта на 18 март турските военни и бойците от ССА вече са контролирали целия град и неговото южно предградие Туранд. Селищата Киразли и Айн-Дара засега още са във владение на кюрдите, но основният мотив е от там да се помага на жителите на Африн, които са решили да го напуснат. Край южните граници на града са се стълпили хиляди мирни жители. Според свидетелства от очевидци, бойците-ислямисти са пропускали хората през организираните блокпостове само срещу определено заплащане.
Бойците от ССА са устроили мащабно разграбване на град Африн. Ислямистите се разпореждат в изоставените от кюрдите домове, магазини, задигат имущество, различни транспортни средства и даже домашни животни. Турските военни са се разположили основни в покрайнините на града и не вземат участие в грабежа, пише EA Daily.
Успоредно с падането на Африн, на практика се е прекратила съпротивата на ОНС и в планинските райони на запад от град Африн. Кюрдите са се изтеглили от блокираните от турците райони в нощта срещу 18 март. Все пак там е останал малък отряд на кюрдските формирования.
Според турските медии, операцията ще продължи до пълното изчистване на региона от „терористите“. За следваща цел на турската армия се сочи контролираният от кюрдите град Манбидж, където е разположен и ограничен контингент от американски военнослужещи.
EA Daily пише, че през последните няколко дни Африн е напуснат от повече от 150 хиляди жители заради интензивните артилерийски обстрели и въздушните удари по жилищните квартали на града.

Превод и редакция: Иван Христов


ОЩЕ ВОЕННИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ В СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ИЗДАНИЕ НА ФОКУС "ВОЕННИ ИЗВЕСТИЯ"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция твърди, че е изпълнила задълженията си по имиграционната сделка с ЕС

Hurryiet: Турция твърди, че е изпълнила задълженията си по имиграционната сделка с ЕС

19 Март 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара.Турция е изпълнила задълженията си по сключената през 2016-а година сделка с Европейския съюз за ограничаване на мигрантския поток към Европа, заявиха от турското Министерство по европейските въпроси по случай втората годишнина от подписването на споразумението, пише турското издание Hurryiet.
От министерството съобщиха още, че благодарение на договорът е намаляла не само миграцията, но и чрез предоставените сигурни и легални пътища за тях, е намалял рязко броят на загиналите имигранти, опитващите се да достигнат до Европа.
„Благодарение на споразумението от 18 март, средната бройка на нелегални преминавания на границата е спаднала от 7 хиляди (през октомври 2015 година) до около 43“, се казва в съобщението.
„Турция изпълни задълженията си точка по точка“ по договора, „но, за съжаление, ЕС не изпълни всичките си задължения“, добавят от турското европейско ведомство. „Продължаваме да чакаме ЕС да активира Схемата за доброволно хуманитарно приемане, което ще предостави легални начини за пътуване на сирийските мигранти“.
Що се касае до преговорите за присъединяване към ЕС, в заявлението се посочва, че Турция „очаква от Брюксел конкретни стъпки в преговорния процес, визовата либерализация за турските граждани и обновяването на Митническия съюз“.
Hurryiet припомня, че според сделката от март 2016 година, Турция се съгласи да предприеме мерки срещу нелегалните мигранти и бежанците, които отплаваха от нейните брегове към Гърция, в замяна на финансова помощ. На 14 март Съюза отпусна поредни 3 милиарда евро за бежанците в Турция, които са втория транш по споразумението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция определи превземането на центъра на Африн като „значително“

Yeni Safak: Турция определи превземането на центъра на Африн като „значително“

18 Март 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прессекретарят на турското президентство Ибрахим Калън описа като „значително“ превземането на центъра на северозападния сирийски град Африн по време на операцията на турските въоръжени сили „Маслинова Клонка“, пише Yeni Safak.
„Посланието към терористичните организации и към целия свят е ясно: Турция ще продължи да се придвижва с уверени крачки по пътя на стабилността, доверието и справедливостта“, заяви Калън. „Духът на битката при Чанъккале от 18 март все още стои след 103 години“, заяви той, имайки предвид победната битка на Османската армия по време на Първата световна война.
Калън допълни, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е водил операцията в Африн и посочи, че „в момента все още текат хуманитарни и въоръжени операции в региона“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кюрдите обявиха партизанска война срещу турските войски в Африн

ТАСС: Кюрдите обявиха партизанска война срещу турските войски в Африн

18 Март 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Африн. Кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG), напуснали административния център в Африн, са обявили преминаване към партизанска война срещу турската армия в Северна Сирия, предава ТАСС, като се позовава на изявление от командването на YPG, разпространено от информационна агенция Firat. В него се подчертава, че кюрдите са „запазили своя потенциал и организират повсеместна въоръжена съпротива срещу интервенцията“.
Въоръжените сили на Турция, съвместно със съюзната им „Сирийска свободна армия“ (ССА), превзеха Африн в неделя като част от военната операция „Маслинова клонка“, започнала на 20 януари. По данни на Firat в резултат на проведената операция само от последните дни жертви на турските въздушни удари и артилерийски обстрел са станали 289 души, в това число повече от 40 деца.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските кюрди обещаха да се бият до „освобождаването“ на Африн

AFP: Сирийските кюрди обещаха да се бият до „освобождаването“ на Африн

18 Март 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Африн. Сирийските кюрди дадоха обещание да възстановят контрола над Африн, който в неделя бе превзет от турските военнослужещи, задействани в операция „Маслинова клонка“, предава AFP.
„Съпротивата… ще продължи докато всеки инч от Африн не бъде освободен и жителите му не се върнат в своите домове“, се казва в изявление от местните власти на полуавтономния кюрдски район.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция продължава да съсредоточава войски по границата със Сирия и подготовката им за изпращане в Африн

Турция продължава да съсредоточава войски по границата със Сирия и подготовката им за изпращане в Африн

18 Март 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Хатай. В рамките на операцията „Маслинова клонка” Турция продължава изпращането на военна техника и личен състав в пограничните със Сирия провинции Хатай и Килис, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Подкрепленията за операцията от дислоцираните във вътрешността военни части вече достигнаха до Хатай и Килис. Военната техника и тежко въоръжение се разполагат в районите за съсредоточаване в пограничната полоса и имат готовност за изпращане в района на Африн, посочва още ДХА.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция е наложила пълен контрол над град Африн

AFP: Турция е наложила пълен контрол над град Африн

18 Март 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Африн. Турските сили и противопоставящата се на режима в Дамаск и подкрепяна от Анкара групировка „Свободна сирийска армия“ контролират напълно град Африн в едноименната провинция, това съобщава кореспондент на AFP. Турски военни са превзели сградите на местните власти, като бойци на двете военни групировки са установили и пълен контрол над всеки един от кварталите на града.
По-рано турският президент и базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права потвърдиха, че Африн е превзет, а силите на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ са се изтеглили от града.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: СОЧП потвърди, че центърът на Африн е под контрола на „Сирийската свободна армия“

AFP: СОЧП потвърди, че центърът на Африн е под контрола на „Сирийската свободна армия“

18 Март 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Африн. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права потвърди, че центърът на град Африн се намира под контрола на подкрепяната от Турция „Сирийска свободна армия“, предава AFP. Според данните на Обсерваторията, турските военни и техните съюзници вече контролират над 50% от територията на града след ден на тежки бомбардировки. Организацията е потвърдила изтеглянето на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ от Африн, за което съобщиха по-рано от силите на подкрепяните от Турция опозиционни групировки в Сирия.
За установяването на контрол над сирийския град съобщи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като по неговите думи това се е случило към 7:30 българско време, няколко часа след началото на офанзиваната, започнала в нощта на събота срещу неделя.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Африн е под контрола на турската армия

АА: Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Африн е под контрола на турската армия

18 Март 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че контролираният до момента от сирийските кюрди град Африн, е завладян от турските военни и силите на „Свободната сирийска армия“, съобщава Anadolu Agency. Според данни на агенцията, турските военни и групировките на въоръжената сирийска опозиция са влезели в града около 3 часа след полунощ българско време. Агенцията потвърди данните, съобщени по-рано и според които бойците на сирийските кюрди са се изтеглили от града, оставяйки самоделни мини по някои от улиците.
Според думите на Ердоган, "отряди на „Свободната сирийска армия“, които са подкрепяни от турските военни, установиха контрол над центъра на Африн" към 07:30 часа (българско време).


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Подкрепяните от Турция групировки са установили контрол над град Африн, заяви говорител на „Свободната сирийска армия“

Reuters: Подкрепяните от Турция групировки са установили контрол над град Африн, заяви говорител на „Свободната сирийска армия“

18 Март 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Африн. Подкрепяните от Турция групировки от въоръжената сирийска опозиция са влезли и установили контрол над град Африн, това е съобщил говорител на действащата заедно с военните на Анкара групировка, известна като „Свободната сирийска армия“, предава Reuters. Говорителят на групировката Мохамад ал Хамадийн заяви, че към момента те не са срещнали съпротива, тъй като кюрдските сили, както изглежда, са се изтеглили от Африн. Очаква се потвърждение от главния щаб на Турция.
По-рано бе съобщено, че бойци на "Свободната сирийска армия" са влезели в няколко квартала на Африн в неделя сутринта, установявайки контрол върху тях.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Силите на Турция са влезли в град Африн

AFP: Силите на Турция са влезли в град Африн

18 Март 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Африн. Турските сили и подкрепящите ги групировки са навлезли в контролирания от сирийските кюрди град Африн в неделя, съобщава AFP, като се позовава на данни от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Съгласно разпространената информация, турските военни вече контролират няколко квартала. Според данни на Обсерваторията, боевете в града продължават. Подкрепящи Анкара бунтовнически групировки, известни в Турция като „Свободна сирийска армия“, обявиха от своя страна, че са навлезели в части от източните и западните квартали.
Турция започна на 20 януари операция "Маслинова клонка" срещу групировката "Отряди за народна самоотбрана" на сирийските крюди, която Турция счита за терористична организация. В събота турският президент обяви, че въоръжените сили на страна ще "влязат в Африн всеки момент".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще влязат в Африн всеки момент

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще влязат в Африн всеки момент

17 Март 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подкрепяните от турската армия сирийски сили са обградили центъра на град Африн в северозападна сирия и са готови всеки момента да влязат в него, предава Anadolu Agency.
„Скоро ще навлезем в Африн и ще обявим добрите новини всеки момент“, заяви Ердоган по време на конгрес на своята „Партия на справедливостта и развитието“ в провинцията Мардин.
На 20 януари Турция стартира операция „Маслинова клонка“, за да прочисти кюрдските въоръжени сили от региона.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СОПЧ: Турски въздушен удар е убил 11 цивилни в Африн

СОПЧ: Турски въздушен удар е убил 11 цивилни в Африн

17 Март 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Турски въздушен удар е убил 11 цивилни, опитващи се да избягат от Африн в Северна Сирия, след като турските сили са засилили настъплението в покрайнините от населения с кюрди град, предава AFP.
Базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ съобщава, че повече от 280 цивилни са убити от началото на водената от Турция офанзива срещу кюрдските въоръжени формирования в Африн, започнала на 20 януари.
Анкара постоянно повтаря, че „се грижи“ за избягването на жертви сред цивилните.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Повече от 150 хил. цивилни са избягали от района Африн от сряда насам

AFP: Повече от 150 хил. цивилни са избягали от района Африн от сряда насам

17 Март 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ повече от 150 хил. цивилни са избягали от град Африн от сряда вечерта насам, за да не бъдат засегнати от турската военна офанзива срещу контролиращите района кюрдски милиции, предава AFP.
„Цяла нощ се води ожесточена борба в северните покрайнини на града, при която турската армия и съюзните им сили се опитваха да влязат в него“, съобщава „Обсерваторията“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турската армия отрича да е бомбардирала болница в Африн

Anadolu Agency: Турската армия отрича да е бомбардирала болница в Африн

17 Март 2018 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските въоръжени сили отхвърлиха съобщенията, че армията е бомбардирала болницата в Африн, съобщава турската официална агенция Anadolu Agency.
„Съобщенията за бомбардиране на болница са неверни“ се казва в съобщение на Турската армия, публикувано в социалната мрежа „Туитър“, като ес казва, че операцията „Маслинова клонка“ се „провежда без да се нараняват цивилни, невинни хора и да се разрушава обкръжаващата ги среда“.
Според военните се атакуват само „цели на терористите“ и се полога специална грижа за избягване на цивилни жертви.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СОПЧ: Турски въздушен удар е поразил болницата в град Африн – девет души са загинали

СОПЧ: Турски въздушен удар е поразил болницата в град Африн – девет души са загинали

16 Март 2018 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ турски въздушен удар е поразил основната болница в контролирания от кюрдите сирийски град Африн, убивайки девет души, предава AFP.
„Има най-малко девет загинали. Не знаем дали сред тях има медицински персонал“, съобщава „Обсерваторията“.
Турция вече втори месец провежда операция „Маслинова клонка“ срещу контролиращите региона кюрдски въоръжени формирования.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да напусне Африн „докато не си свърши работата“

Daily Sabah: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да напусне Африн „докато не си свърши работата“

16 Март 2018 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува проекторезолюцията на Европейския парламент, призоваваща Турция да изтегли своите сили от Африн в Сирия, заявявайки, че силите на страната ще се оттеглят „когато си свършат работата“, пише Daily Sabah.
„Няма да си тръгнем, докато не свършим работата си“, заяви Ердоган и допълни, че Турция не е жертвено агне. Той допълни, че Европейският парламент няма право да казва на страната му какво да прави.
Междувременно и министърът по европейските въпроси Омер Челик също разкритикува проекторезолюцията, наричайки я „невежа“ и без визия.
„Това показва отново, че институциите като ЕП не знаят що се случва в Сирия“, заяви той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New York Daily News: ООН има „притесняващи данни“, че в Африн загиват цивилни

New York Daily News: ООН има „притесняващи данни“, че в Африн загиват цивилни

16 Март 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Говорител на ООН съобщи, че организацията е получила „дълбоко-притесняващи“ данни, че в контролирания от кюрдите сирийски град Африн има загинали и ранени цивилни заради въздушните и артилерийски удари на турската армия, пише New York Daily News.
Равина Шамдасани, говорител на комисията на ООН за човешките права, допълни, че кюрдските бойци не допускат цивилните да напуснат региона. Според нея стотици хиляди цивилни са подложени на риск, включително и тези, които се намират в районите, вече поети под контрол от турските сили.
Според нея хуманитарната ситуация се влошава „с особен натиск върху болницата в Африн – единственият медицински обект, екипиран за големи операции“.
Те призова страните в конфликта да позволят на цивилните да напуснат региона и да предприемат мерки да избягват съпътстващи жертви.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турската войска обстрелва Африн

ТАСС: Турската войска обстрелва Африн

16 Март 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Африн. Турската артилерия е подложила на интензивен обстрел град Африн. Това съобщава кюрдската агенция Firat, предава ТАСС.
Според сведенията на кюрдската агенция, не по-малко от 18 души са загинали в няколко квартала на северозападния сирийски град и са нанесени значителни щети на множество сгради.
По-рано по позициите на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ са били нанесени удари от турската авиация и според данните на Firat те са загубили шест бойци.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Пътуването на турския външен министър във Вашингтон бе отложено

Hurriyet: Пътуването на турския външен министър във Вашингтон бе отложено

15 Март 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Срещата между турския външен министър Мевлют Чавушоглу и държавния секретар на САЩ, насрочена за 19 март, бе отложена заради уволнението на Рекс Тилърсън от поста на завеждащ Държавния департамент, това са съобщили от турското външно министерство, пише вестник Hurriyet. Oтлагането става и на фона на обтегнатите отношения между двете страни. Изданието подчертава, че официална причина за отмяната не е посочена, но според очакванията, двамата дипломати най-вероятно са щели да обсъдят проблема около сирийската провинция Манбидж, където са разположени американски военни, а турската армия желае да проведе операция срещу военна групировка на сирийските кюрди. Според Анкара, кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ са подразделение на терористичната групировка „Кюрдска работническа партия“, макар Вашингтон да гледа на сирийските кюрди като на свой съюзник, като в рамките на военните действия срещу „Ислямска държава“ кюрдски милиции проведоха множество операции с помощта на авиацията на САЩ.
По-рано от Белия дом обявиха, че не смятат да изтеглят частите си от Манбидж, въпреки исканията на Турция, като в едноименния град, център на провинцията, бяха разположени и двама генерали миналия месец.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Trend News (Азербайджан): Ердоган намекна, че е възможно да избухне Трета световна война

Trend News (Азербайджан): Ердоган намекна, че е възможно да избухне Трета световна война

15 Март 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Установяването на американски военни бази в Сирия е насочено срещу Русия и може да стане причина за избухването на Трета световна война, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, съобщиха турските медии на 15 март, предава азербайджанската агенция Trend News.
Ердоган е посочил, че Турция трябва да е готова за всяко развитие и е отбелязал, че в момента в Сирия има около 20 военни бази на САЩ.
„Изниква въпросът, защо са нужни американски военни бази в Сирия. Изглежда, че тези бази са насочени срещу Русия и Иран“, е заявил турският президент, според цитата на агенцията.
Trend News припомня, че бившият премиер на Турция е бил първият, който е споменал за възможно избухване на Трета световна война още през 2015 година. „Трябва да направим всичко, за да предотвратим избухването на Трета световна война“, е заявил Давутоглу тогава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ може да предизвикат Трета световна война в Сирия

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ може да предизвикат Трета световна война в Сирия

15 Март 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двадесетте военни бази, които САЩ са построили в Сирия може да предизвикат избухването на Трета световна война, предупреди президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Ердоган направи това заявление по време на реч на мероприятие, свързано със здравеопазването в столицата Анкара, пише вестникът.
Според данните на Protothema, той е изразил учудване защо САЩ строят бази в Сирия и е призовал турските граждани да са готови за всичко. Както е посочил Ердоган, самият той е повдигнал този въпрос пред Рекс Тилърсън, но не е получил отговор.
Според цитата на изданието, турският президент е заявил, че „САЩ строят 20 бази в Сирия“, което може да предизвика избухването на Трета световна война. Той е добавил, че в региона са разположени военни контингенти от Турция, Русия и Иран и че тези бази могат да станат причина за избухването на широкомащабен конфликт.
„Да се приготвим за Третата световна война. Трябва да бъдем готови за всички възможни развития“, е заявил Ердоган, цитиран от Protothema.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Разговорите между Турция и САЩ за Сирия се отлагат

Daily Sabah: Разговорите между Турция и САЩ за Сирия се отлагат

15 Март 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция отложи посещението си във Вашингтон планирано за 19 март. На уговорената среща с вече бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън трябваше да се обсъдят общите действия между двете страни в северния сирийския район Манбидж и изтласкването от там на сирийските кюрдски формирования. Това съобщи говорителят на турското външно ведомство сутринта в четвъртък, пише турското издание Daily Sabah.
На срещата трябваше да се обсъди поетапен план за изтеглянето на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) от района на град Манбидж, който в момента е под техен контрол и за отнемането на техните оръжия, предоставени от САЩ, но неочакваната замяна на Тилърсън внезапно е променила плановете на двете страни.
Изданието припомня, че градът е предмет на ожесточени спорове между Турция и САЩ, като Анкара смята ОНС за издънка на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която е в списъка на терористическите организации на голяма част от страните по света, включително Съединените американски щати.
Турските лидери постоянно повтарят, че операция „Маслинова клонка“ на турската армия, която се провежда в северозападния сирийски район Африн, ще продължи към Манбидж и подложиха Вашингтон на остри критики за това, че не спазват обещанията си, особено по отношение на това, че САЩ са обещали, че управлението на местно ниво ще се извършва от местните жители след освобождението на градовете, но вместо това на всички места управлява ОНС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Уволнението на Рекс Тилърсън може да забави преговорите между Турция и САЩ

Мевлют Чавушоглу: Уволнението на Рекс Тилърсън може да забави преговорите между Турция и САЩ

14 Март 2018 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Турция изрази надежда, че „ще постигне същото съгласие“ с новия държавен секретар на САЩ Майк Помпео, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, като добави, че планираната двустранните преговори може да се забавят заради уволнението на Рекс Тилърсън, пише турското издание Hurryiet.
„Срещата, която трябва да се проведе на 19 март, може да се забави след напускането на Тилърсън“, заяви в сряда Чавушоглу по време на обща пресконференция в Москва с руския си колега Сергей Лавров. „Нашите приятели във Вашингтон трябва да преценят дали срещата ще се проведе или не. Чакаме отговор от тях“, добави той.
„Работата ни с Тилърсън продължаваше дори в моменти, когато нашите отношения бяха стигнали до критично ниво. Ние продължавахме нашата комуникация дори в най-тежките моменти. Това е, разбира се, решение на САЩ и ние трябва да работим с всеки министър на основата на разбирателство и взаимно уважение“, заяви още Чавушоглу.
Турското издание коментира, че кадровите промени в Държавния департамент са дошли в момент на силно обтегнати турско-американски отношения. Тилърсън посети Анкара през февруари, с цел да оправи отношенията между двете страни чрез създаването на общ механизъм за разрешаване на различията в Сирия и в двустранните отношения.
Първата среща между страните се проведе миналата седмица във Вашингтон, когато двете страни обсъдиха модел, който да бъде приложен в сирийския район Манбидж, припомня Hurryiet. Турция отдавна натиска САЩ да изтегли сирийските кюрдски формирования от този регион на изток от Ефрат.
От своя страна, премиерът на Турция Бинали Йълдъръм също се изказа по въпроса за оставката на Тилърсън, като подчерта, че отношенията между Анкара и Вашингтон „не зависят от отделни личности“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Проправителствените сили на Сирия са обстреляли турски позиции в страната

Reuters: Проправителствените сили на Сирия са обстреляли турски позиции в страната

14 Март 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Проправителствените сили на Сирия са нанесли обстрел по турските позиции в североизточната част на страната в сряда в отговор на турски въздушен удар, убил петима техни бойци, предава Reuters.
„Бойците от шиитските милиции използваха артилерия срещу турските позиции в град Мареа, северно от Алепо“, съобщи командирът им.
Турски въздушен удар нанесе удар по контролен пункт на път, водещ към Африн, където турските въоръжени сили водят борба срещу кюрдските „Сили за народна самоотбрана“. Проправителствените сили са се присъединили към тях в региоа срещу турците.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според сирийските кюрди турците могат само "да бленуват", че ще превземат Африн „до края на вечерта“

AFP: Според сирийските кюрди турците могат само "да бленуват", че ще превземат Африн „до края на вечерта“

14 Март 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Говорителят на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG) Редур Калил заяви, че турските надежди, че ще успеят да превземат град Африн до вечерта са „блянове“, предава AFP.
„Смятам, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган явно е изпаднал в състояние на бленуване, когато заяви, че Африн ще падне тази вечер“, заяви Халил, чиито сили контролират населеното място, основна цел на започнатата през януари турска операция „Маслинова клонка“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда, че Африн „ще падне до вечерта“

AFP: Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда, че Африн „ще падне до вечерта“

14 Март 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда, че контролираният от кюрдите сирийски град Африн ще падне до вечерта пред турските въоръжени сили, които в момента са го обградили, предава AFP.
„Приближихме се мъничко до Африн. Надявам се градът, ако бог повели, ще падне напълно до вечерта“, заяви Ердоган по време на своя реч в Анкара.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СОПЧ: Турски удари са убили 10 бойци, лоялни на Башар Асад в Африн

СОПЧ: Турски удари са убили 10 бойци, лоялни на Башар Асад в Африн

14 Март 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ турски въздушни удари са убили 10 бойци, лоялни на сирийското правителство на контролно-пропускателен пункт , който са охранявали край кюрдския кантон Африн, предава AFP.
„Въздушните удари бяха насочени срещу контролен пункт по единствения път, водещ от Африн към контролираната от правителството територия, разположена на югоизток“, съобщава „Обсерваторията“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турски и американски военни части ще надзирават изтеглянето на „Отрядите за народна самоотбрана“ от Манбидж

Hurryiet: Турски и американски военни части ще надзирават изтеглянето на „Отрядите за народна самоотбрана“ от Манбидж

13 Март 2018 | 22:03 | Агенция "Фокус"
Анкара.Турция и САЩ ще надзирават изтеглянето на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) от района на град Манбидж в северна Сирия, като военни контингенти от двете страни ще осигуряват безопасността в региона, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу на 13 март, пише турското издание Hurryiet.
В изказване пред журналистите по време на полета си до Москва, Чавушоглу заяви, че Турция и САЩ трябва да приемат план за обезопасяването на Манбидж на 19 март във Вашингтон. Според неговите думи, работна група изучава проект на плана и външните министри на Турция и САЩ трябва да го одобрят, когато се срещнат в столицата на САЩ.
Чавушоглу предупреди, че ако кюрдските формирования не се оттеглят, „ще се проведе военна операция не само в Манбидж, но и на изток от река Ефрат“.
Той хвърли светлина върху резултатите от проведената миналата седмица във Вашингтон среща на работна група, съставена от турски и американски представители.
Според думите на турския дипломат, ОНС няма да участва в местната администрация на Манбидж, която ще оперира с кадри от местното население. Чавушоглу съобщи, че този район трябва да послужи като модел на управление за другите градове, овладени от сирийските кюрди в резултат от офанзивата им срещу терористите от „Ислямска държава“.
„Ще изпробваме този модел първо в Манбидж, а по-късно и на други места. Източен Ефрат, Рака и други места, които са под контрола на ОНС също са включени в този план“, заяви той.
„Така че цялата зона от района на Източен Ефрат до Дейр-ез-Зор и регионите, контролирани от сирийския режим ще служат като убежище“, заяви министърът, като добави, че след политическото разрешаване на конфликта в Сирия, всички тези региони ще бъдат върнати на правителството в Дамаск, под контрола на сирийските сили за сигурност.
Чавушоглу уточни, че Турция не е отправяла искания към сирийското правителство във връзка с Манбидж и добави, че Анкара ще „проследи“ за връщането на оръжията, дадени ОНС от САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Външният министър на Франция заяви, че мащаба на турската операция в Африн е „абсолютно неоснован“

AFP: Външният министър на Франция заяви, че мащаба на турската операция в Африн е „абсолютно неоснован“

13 Март 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Париж. Министърът на външните работи на Франция Жан Ив льо Дриан заяви във вторник, че опасенията за сигурността на Турция „не оправдават по никакъв начин“ мащаба на военната й операция в североизточния сирийски район Африн, предава AFP.
„Дори и опасенията на Турция за границите й да са легитимни... те не оправдават по никакъв начин действията на турските войници в района Африн“, заяви дипломатът по време на заседание на френския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.