НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Крум Зарков, БСП: Президентът Румен Радев показва как се защитава държавният интерес

Крум Зарков, БСП: Президентът Румен Радев показва как се защитава държавният интерес

29 Март 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. „Българският президент Румен Радев показва как се защитава държавният интерес по безпрекословен начин в разговора си с руския патриарх.” Това заяви по БНР зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков в коментар за аудиозаписа от срещата между двамата, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той добави, че държавният глава е бил атакуван от ГЕРБ, които търсят всяка причина за нападки срещу него, но че той е отговорил достойно. „Днес, когато имаме целия разговор, виждаме как президентът дава урок, не само на българските политици, а и в по-голям мащаб - как може да се говори на всеки представител, било и от най-мощната държава, с уважение, но не и със страхопочитание, без самохвалство, но със самочувствие, без агресия, но с достатъчно сила, за да покаже, че гледната точка на България е такава, каквато е била изразена от институциите й. Че единствено българските институции могат да определят гледната точка на България”, категоричен бе депутатът.
Крум Зарков припомни, че наскоро президентът Радев е изразил позиция и по други важни геополитически въпроси – обръщайки се към европейските лидери относно искането за солидарност, напомняйки им и техните задължения. „Това ме кара да мисля, че президентът Радев, с еднакъв аршин и аргументираност, и убедителност , успява да говори на най-важните световни лидери, както на Запад, така и на Изток”, каза още Крум Зарков. Той изрази надежда, че ще бъде предоставена и стенограма от разговора между премиера Борисов и турския президент Ердоган.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светият синод разпространи аудио записи от срещата между президента Румен Радев и патриарсите Неофит и Кирил, проведена на 4 март

Светият синод разпространи аудио записи от срещата между президента Румен Радев и патриарсите Неофит и Кирил, проведена на 4 март

29 Март 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Светият синод разпространи аудио записи от срещата между президента Румен Радев и патриарсите Неофит и Кирил, проведена 4 март. Аудио записите бяха изпратени от началника на отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод Николай Георгиев, които са записани с личния му телефон.
Руският патриарх Кирил беше на посещение в България по повод националния празник 3 март и отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Патриархът присъства на честванията на връх Шипка. На националния празник руският патриарх се срещна с премиера Бойко Борисов. На 4 март българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха съвместна литургия в катедралата „Св. Александър Невски“. Руските медии отделиха огромно внимание на посещението на руския патриарх в България. Те акцентираха върху разочарованието на патриарха от начина, по който се интерпретира ролята на страната в освобождението на българския народ. У нас срещата между държавния глава и патриарсите на България и Русия предизвика остра политическа реакция. Управляващите от ГЕРБ настояха президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх. Оказа се обаче, че разговорите не са били засекретявани, нито е водена стенограма.
Агенция „Фокус“ публикува изпратения ни текст от звуковите файлове без редакторска намеса:
ПЪРВИ ЗАПИС
Президентът Румен Радев:
… по случай 3 март – нашия национален празник.
Благодарим Ви, че заедно почетохме паметта на загиналите руски и български воини за нашето национално освобождение.
Също така високо оценяваме Вашата визита в светлината на огромната роля на Руската православна църква за общонародния силен подем на руския народ в месеците след Априлското въстание в България от 1876 г. Именно на голямата роля на църквата и с молебените на всички църкви в Русия месеци наред се взема решението за тази война, която за нас е освободителна. Между българския и руския народ има вековни дълбоки културни и духовни връзки. И в основата и в последвалото развитие на тези връзки, голяма роля имат Българската православна църква и Руската православна църква. Както и Светите братя Кирил и Методий, пренасянето на славянската азбука и църковно-славянският език.
Убеден съм, че със своето дело и Българската православна църква, и Руската православна църква ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване и за развитието на нашите приятелски народи.
Благодаря Ви още веднъж.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря за Вашите добри думи, за Вашето участие в честванията.
За мен не е стоял въпросът дали да дойда тук или да не дойда, въпреки, че аз отложих всички мои пътувания и ангажименти, само за да дойда в България. Защото паметта за героичната борба на руския и българския народ за освобождението на православна България има особено място в историята на нашите народи. И аз бих искал да помоля Вас, властите, да пазите тази памет, независимо от политическата конюнктура. Бих искал да Ви напомня, че след Кримската война Русия се оказва в много тежко състояние. Практически тази война е била война на обединена Европа срещу Русия, която се застъпва за православните от Близкия изток и светите места. И Русия претърпява поражение в тази война.
Можете ли да си представите ситуацията, в която Русия е взела решението да участва в освобождението на България? Цяла Европа е била против. Трябвало е да преодолеем това ембарго, това дипломатическо ембарго на Европа, за да бъде взето решение руските войски да участват в освобождението на България. Русия не е погледнала към Европа. Била е движена от любовта си към българския народ. И още искам да кажа, че тя е била отслабена след предишната война, не е имала никаква политическа подкрепа от света. Започнала е борба за освобождението на българите. Това е един велик пример как духовната, културната, религиозната солидарност превъзмогват политическия прагматизъм.
Радвам се, че имам възможност да го кажа днес и искам още веднъж ясно да Ви кажа, че България е била освободена от Русия – не от Полша, не от Литва, нито от други страни, а от Русия. Искам откровено да Ви кажа, че на мен ми беше трудно да слушам всички тези препратки за участието на други страни в освобождението на Русия (очевидно патриархът има предвид България). Нито Полският сейм, нито Литовският сейм са вземали решение да започнат война срещу Османската империя
Надявам се, че средствата за масова информация ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха, който е чул неправилната историческа интерпретация, свързана с освобождението на България.
Ние сме за историческата правда, господин Президент. Тази историческа правда сме я извоювали с нашата кръв. И не може да има никакви политически и прагматически причини, поради които тази историческа правда днес да бъде премълчавана и неправилно интерпретирана.
И въпреки това съм благодарен на Вас, на Българската православна църква за това как забележително бе отпразнуван този юбилей. Искам откровено да Ви кажа, че имам двояко впечатление от този юбилей. И аз открито го казвам и на Вас, и на целия свят. Но при все това този юбилей още веднъж ни помогна да осъзнаем огромната роля на Православната църква в Освобождението на България и заради това си заслужава руският патриарх да дойде на тези тържества. И аз много се надявам, че в съзнанието на българския народ и на неговия политически елит ще се запазят уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки всички политически конюнктури, за да освободи България и да я направи свободна.
Много Ви моля да направите всичко възможно тази памет за героическата роля на Руската и Българската православна църква и руския народ да се запази в българското общество независимо от политическото... Всичките разговори за дружба се проверяват в реалността. Ако ние говорим за дружба, но забравяме за жертвите, които са били принесени в името на Освобождението на България, тези думи престават да имат значение. Знам, че има интерес и от страна на България, и от страна на Русия да развиват двустранните си отношения. И тези двустранни отношения трябва да използват този велик потенциал, исторически и духовен, културен и религиозен, който съществува в отношенията между нашите страни. Нека всички заедно направим така, че този потенциал да работи за по-доброто бъдеще на Русия и България
Ние обичаме България, обичаме българския народ, независимо от политическата конюнктура.
Президентът Румен Радев:
Ваше Светейшество, благодаря за думите, които казахте, за любовта към българския народ. Мога да Ви уверя в същото – в любовта на българския народ към руския и вечната признателност за това, което направи руският народ за нашето освобождение.
Искам също така да споделя, че Вашите притеснения относно споменаването на други народи нямат такова голямо основание. Ще Ви обясня защо. Ние държим на нашата история. И там много ясно е записано, че това е Руско-турска освободителна война, а не Полско-турска освободителна, или финландско-турска и т.н.
Но уважаваме историята. Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях. И тук няма никаква политика, тук има уважение към историята и всички загинали. И трябва да почитаме паметта на всеки един загинал на наша земя.
А що се отнася до признателността на българския народ и на България, Вие видяхте колко много хора имаше на Шипка. Мога да Ви кажа, че това са хора, дошли не по принуда, а по вътрешно убеждение, от преклонение към това, което руският народ извърши за нас....
ВТОРИ ЗАПИС
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
…Царят Освободител император Александър II – неговото име трябваше да прозвучи, а то не прозвуча. Чуха се имената на различни страни, които уж са освободили … Руският и българският народ не могат да бъдат измамени и това, което преживях на Шипка, е много дълбок духовен отклик. Аз разбрах, че независимо от политиката, която провежда държавната власт в България, някъде в дълбините българският народ съхранява дълбока признателност към руския народ. Бих искал да Ви препоръчам да обръщате внимание на тези настроения и пълноценно да изграждате отношенията с външния свят.
Аз много ценя Вашия личен принос и Вашата жизнена позиция, която стана за мен достатъчно ясна след нашата първа беседа, след първото Ви представяне. Смятам Ви за забележителен лидер, прекрасен оратор. По съветско време за най-лоши оратори бяха смятани българските другари, които въобще не можеха да говорят без хартийка. Когато Ви слушах, се наслаждавах, че България ражда такива забележителни харизматични лидери, които могат така добре да изказват своите мисли. Но аз бих искал да Ви помоля винаги в своята политическа дейност да помните всичко това, което се е случило в историята между България и Русия, и независимо от политическата архитектура на Европа, бих искал да помоля Вас и Вашите колеги никога да не забравяте тази любов, която съществува на дълбоки нива между руския и българския народ, както и тези особени отношения, които съществуват между българската и руската църкви.
Искрено се надявам, че чрез съвместни молитви на българската и руската църкви ще процъфтява съвременна България, която се сблъсква с много политически ... Нека Божията помощ Ви съпътства във Вашата висока политическа отговорност. Още веднъж искам да подчертая, че тези таланти, които Ви е дал Господ, в съчетание с тези молитви, които произнася за Вас Българската православна църква, трябва да доведат до забележителни резултати. Нека Ви съпътства Божията помощ във Вашите високи дела. Много се радвам, че се запознахме. Вие променихте моите впечатления за българските политически лидери.
Президентът Румен Радев:
Благодаря за топлите думи, Ваше Светейшество.
Искам още веднъж да Ви уверя, че никога не трябва да се поставя под съмнение ролята на Русия за нашето Освобождение. И ние няма да го допуснем.
Не знам как сте слушали моите речи, понеже ги споменахте, но на Шипка много ясно казах – вечна признателност за воините на царя Освободител. Снощи казах името на царя Освободител – император Александър II. Манифеста и думите от Манифеста – дори го цитирах. Дори цитирах Достоевски, който невероятно уважавам, защото той разкрива вселената на човешката душевност. И точно Достоевски с няколко изречения по най-добрия начин възпроизвежда емоционалната обстановка в дните след Априлското въстание в Русия, която става и причината целият руски народ да се въздигне и да тръгне да ни освобождава.
Така че, много ясно изразих своята позиция. Освен това, не забравяйте, всички българи знаят, че точно срещу българския парламент от другата страна е паметникът. Ние бяхме точно пред него. Този паметник е издигнат през 1907 г. И там всеки българин, който минава, чете: Царю Освободителю от признателна България. И това остава, това е в центъра на София и никой не може да го оспори. Така че, още веднъж ще Ви помоля да нямате притеснение. Има, както и Вие много добре казахте, отношения, неподвластни на всякаква политическа корист. Политиката се мени, както и Вие сам казвате, често, но духовните връзки остават. И аз много ще се радвам това сътрудничество между нашите две православни църкви да продължава да се развива още повече, така че нашите народи да се сближават и чрез църквата.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви, Ваше Превъзходителство и още веднъж искам да кажа, че отношенията между нашите църкви са най-важният и решаващ фактор в запазването на особените привилегировани отношения между Русия и България, защото тази духовна близост, която свързва нашите народи компенсира всички недостатъци на политиката. И това наистина го почувствах на Шипка. Видях настроението на хората, видях техните лица, видях руски и български знамена и нито едно финландско, нито едно полско, нито едно литовско… Странно, нали? Много странно. Скъпи братя, нито едно /знаме/. Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви разберат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви разберат. Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България.
Президентът Румен Радев:
Аз мога да отговарям за своите думи и много точно съм казал – нито Полша, нито Литва и т.н., но казах – руснаци, румънци, поляци, финландци и т.н. Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем. Той се е бил, още веднъж казвам… Спомням си дори миналата реч от зарята миналата година - под знамената на император Александър II са се били всички тези воини.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Да оставим тази тема.
Президентът Румен Радев:
Благодаря.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Аз още веднъж бих искал сърдечно да Ви благодаря, Ваше Превъзходителство, за нашето общуване… Още веднъж искам да Ви благодаря за Вашите забележителни думи, които произнесохте на Шипка и видях как народът подкрепи Вашите слова. И още веднъж искам да кажа, че бях приятно изненадан от това как лидер на България свободно произнася толкова сериозна реч с такъв голям ентусиазъм, с такава силна енергия.
Вие наистина сте национален лидер и аз бих искал от цялото си сърце да Ви пожелая Божията помощ. А в настоящата и бъдещата Ви работа за българската държава винаги да помните за своите руски братя, за нашата история.
Навреме спрях.
Президентът Румен Радев:
За да приключим тази тема, мога да Ви кажа, че имаше години, в които Русия не беше споменавана изобщо. Но ние следим и развитието на Руската православна църква. Искам да ви поздравя с мащабите … през последните десетилетия, за строителството на църкви и манастири и особено за работата с младите хора. Видях вчера и много млади хора във вашия прекрасен хор. И ви поздравявам.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви.
Само в Москва има започнато строителство на 200 нови храма. През последните години ние построихме 6000 храма на Руската православна църква. Създадени са много младежки организации. Църквата влезе в диалог с всички сфери на обществения живот – с културата, с политиката, със спорта, с обществените организации. Сега Руската православна църква се явява духовната сила, която влияе върху настроенията на нашия народ. Ние благодарим на Бога за този диалог, който се осъществява между руската църква и властта и всички тези разговори за срастване, които много обичат да разпространяват на Запад. Да, обичат да говорят за това. Нищо подобно не се случва. Нито веднъж за моето патриаршеско служение никой от държавните дейци, нито президентът, нито премиерът, никакви губернатори, не са ме молили да правя каквото и да е било назначение на този или друг архиерей. Нито веднъж. И аз никога не съм молил президента да назначава един или друг министър. Никакво срастване няма. Но има много добър диалог. И властта в днешно време разбира духовната, историческа роля на руската православна църква. Ние много уважаваме сегашната политика на руската държава, която е насочена към осъществяването на пълния суверенитет на Русия. Реалният суверенитет. Не формалният. Този суверенитет ни дава възможност… да казваме не, тогава, когато това “не” е продиктувано от националните ни интереси. И ето защо сега се получават такива прекрасни взаимоотношения между църквата и държавата. И аз благодаря на Бога, че нашият народ подкрепя това. И аз бих искал от цялото си сърце да пожелая на България да има такъв творчески и извън политически, но насочен за благото на българския народ, диалог между църквата и държавата. Искам във Ваше присъствие да благодаря и на Негово Светейшество за неговото мъдро ръководство на Българската православна църква, за този висок авторитет, който има във вселенското православие. В неговите думи и в неговото мълчание се вслушва целият православен свят. И дай Боже да се развиват добрите отношения между българската държава и Българската православна църква.
Президентът Румен Радев:
Ние също вярваме в това и сме убедени, че те ще се развиват. Между другото, с интерес се запознах и с Вашата теза за ролята на мълчанието. Това би било добра лекция за много политици в съвременния свят.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви.
Църквата в Съветския съюз и църквата в България тогава преминаха през много тежки условия. И тогава нашата позиция много често се формулираше чрез мълчание. Но не това искаха нашите западни партньори, а да осъдим нашето правителство. Защо не критикувате вашето правителство? Сега се обръщаме към американците, църковните, и питаме - защо вие не критикувате вашето правителство. И те мълчат в условията на демокрацията. Ние не живеехме в условията на демокрацията. Ние не можехме открито да критикуваме. Но ние можехме да мълчим. И нашето мълчание бе разбрано от нашия народ. И с това се обяснява безусловният авторитет на Българската и Руската православна църква, въпреки политическите изменения през последните … Аз се надявам, че с Божията милост ще ни стигнат духовните сили и мъдрост да продължим да засвидетелстваме това пред нашите народи. А на Вас бих искал искрено да Ви пожелая Божията помощ.
Президентът Румен Радев:
Аз съм я поискал от нашия мъдър патриарх и съм я получил.
Благодаря Ви.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви, Ваше превъзходителство.


Аудио 1:Аудио 2:Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фондът за единство на православните народи: България е принудена да следва в руслото на политиката на Европейския съюз

Фондът за единство на православните народи: България е принудена да следва в руслото на политиката на Европейския съюз

28 Март 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Висшето ръководство на България все пак признава решаващия принос на Русия за освобождението на страната от османско робство в началото на XIX век и се отнася „с разбиране“ към недоволството на руската страна от опитите за лъжлива интерпретация на историята, заяви пред РИА Новости президентът на Фонда за единство на православните народи (ФЕПН) Валерий Алексеев, в коментар за нееднозначните реакции на българските чиновници за посещението на патриарх Кирил в София, като материалът на руската агенция е представен без редакторска намеса.
Предстоятелят на Руската православна църква посети България в началото на март, където взе участие в празненствата по случай 140-ата годишнина от освобождението на страната от османско владичество чрез Руско-турската война от 1877-878 година. В хода на визитата се състоя среща на патриарха с българския президент Румен Радев, на която той рязко заяви за недопустимото изкривяване на факта, че именно Русия „е платила със своята кръв“ независимостта на страната. Първойерархът на РПЦ отбеляза, че го е „огорчило това, че официалната риторика на представителите на държавата, наравно с Русия, оказва се, същата роля (в освобождението на България) са играли Полша, Литва и Финландия“. В същото време, Кирил се е отзовал за Радев като за „интелигентен, православен и обичащ своята родина човек“.
След визитата на патриарха, рязко изказване за него дойде от вицепремиера на България Валери Симеонов, който заяви, че Кирил „не е истински посланик на Иисус Христос“ и няма право да казва на България как и какво прави правилно. Изказванията на патриарх Кирил получиха резонанс и в българските медии.
Президентът на ФЕПН Валреий Алексеев разказа пред РИА Новости, че през декември м.г., когато са започнали празненствата по случай 140-ата годишнина от освобождението на България, той е бил поканен в Плевен на тържества с участието на президента и висшите чиновници на тази страна. Руската страна е била представена, освен от Алексеев и от сенатори, депутати от Държавната дума и академици от РАН.
„На приема в изказванията на един от представителите на българското правителство прозвуча вече известната мисъл за това, че в освобождението на страната са взели участие – както беше казано – литовци, поляци и фини. На това аз не пропуснах да отбележа, че ако размишляваме по този начин, то ни прегрешаваме пред историческата истина и обективността. Казах в общи линии същото, което и светейшият патриарх. Това не попречи на факта, че след няколко минути бях приет от президента на страната и ние проведохме няколко минути в разговор един на един“, заяви Алексеев.
Според неговите думи, в хода на личната среща с държавния глава той отново „е обърнал внимание на тази неточност“. „Както ми се стори, това бе възприето с разбиране“, добави събеседникът на агенцията.
Според мнението на Алексеев, упоменатата позиция, омаловажаваща ролята на Русия в освобождението на България, „се насажда изкуствено в българското общество и това се прави изключително отгоре: тази мисъл настойчиво „се инфилтрира в народното съзнание“. Този факт, както предполага президентът на ФЕПН, е свързан с това, че България е член на ЕС и просто е принудена да следва настоящата политика на Европейския съюз в отношенията с Русия.
„Всичко това е привнесена конюнктура от Брюксел – това е изгодно на Брюксел. България е изключително бедна страна и на нея й е много трудно да се отдели от общата редица. Затова какво могат да направят... Не за първи път се опитват да ни откраднат победата. Всичко това влиза в набора от санкции – това е абсолютно очевидно. Просто има политически санкции, икономически санкции, а сега се появиха и историко-идеологически санкции“, заключи Алексеев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Гордеем се с президента Радев - ГЕРБ нямат нещо реално и хвърлят подозрения в политическото пространство

Драгомир Стойнев, БСП: Гордеем се с президента Радев - ГЕРБ нямат нещо реално и хвърлят подозрения в политическото пространство

15 Март 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Гордеем се с президента Радев - ГЕРБ нямат нещо реално и хвърлят подозрения в политическото пространство. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти във връзка с твърдението на Цветан Цветанов, че президентът Румен Радев се държи като лидер на политически проект, а не като президент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Румен Радев е президент на всички българи. Убеден съм, че това ще бъде един от най-успешните президенти. Дори не искам да го сравнявам с г-н Плевнелиев. Неговата работа е да казва на управляващите къде са им грешките, така както казва и опозицията и да обединява българските граждани. Той умее да го прави. До този момент можем само да се гордеем с този президент“, допълни Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Руският патриарх не каза нищо обидно за България, а че държи на историческата истина

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Руският патриарх не каза нищо обидно за България, а че държи на историческата истина

15 Март 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Руският патриарх не каза нищо обидно за България, а че държи на историческата истина. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров за посещението на руския патриарх Кирил в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Руската империя обяви война на Турция и ни освободи“, заяви той. „Един патриарх има право да каже и малко по-тежки думи. Това не беше обидно за България. Коментарите по повод тази среща са спекулативни“, посочи Волен Сидеров и изтъкна, че руският патриарх е високо интелигентен човек. „Не е редно махленски да клюкарстваме по негов адрес все едно е комшията от другия вход. Да имаме уважение и почит към духовните ни пастири“, обясни той. „С тази стенограма от срещата му с президента не знам какво точно търсят - „под вола теле“, коментира Волен Сидеров. „Не съм поставял въпроса за оставка на Валери Симеонов. Казах, че ако размисли, сам трябва да стигне до това да поднесе извинение, ако не го направи-негов грях“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Президентът не трябва да воюва с премиера и обратно, особено по въпроси за отношенията ни с други държави

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Президентът не трябва да воюва с премиера и обратно, особено по въпроси за отношенията ни с други държави

15 Март 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че президентът не трябва да воюва с премиера и обратно, нито пък парламентарните групи с президента. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Особено по време на председателството и по геополитически въпроси, които засягат дипломация и отношения с други държави“, изтъкна той. „Там трябва да изработваме обща политика, дори да не си симпатизираме“, заяви Волен Сидеров. „Румен Радев е нов политик, който се учи и се старае. Неведнъж съм казвал добри думи за него“, каза още председателят на ПГ на „Обединени патриоти“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Румен Радев показа не лоша форма с коремното възлизане - и Цветан Цветанов да пробва, да се изравнят и да стиснат ръце

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Румен Радев показа не лоша форма с коремното възлизане - и Цветан Цветанов да пробва, да се изравнят и да стиснат ръце

15 Март 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Господин Румен Радев показа не лоша физическа форма с това коремно възлизане. Тренирал съм спортна гимнастика, само че то се прави от вис. Малко със замах го направи, но все пак на тези години и с костюм беше много добре - поздравявам го. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако потренирам няколко дни ще се опитам и аз, още не съм загубил форма“, коментира той. По повод критиките на Цветан Цветанов към държавния глава Румен Радев, че се държи повече като лидер на политически проект, а не като президент Волен Сидеров посочи: „Ако Цветан Цветанов може да направи коремно възлизане - да пробва и да се изравнят, да стиснат ръце“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Имаме изключително добре функциониращо парламентарно мнозинство

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Имаме изключително добре функциониращо парламентарно мнозинство

15 Март 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Имаме изключително добре функциониращо парламентарно мнозинство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с разминаванията между коалиционните партньори по отношение на Русия и Турция, Цветанов заяви: „С нашите коалиционни партньори „Обединени патриоти“ имаме споразумение, имаме ясна изразена политическа воля за реализирането на управленски 4-годишен мандат с управленската програма, която е приета от българското правителство. За теми, по които не са залегнали в коалиционното споразумение, всяка една от политическите сили, може да изрази своята политическа воля. Не бих искал да коментирам поведението или изказванията на нашите коалиционни партньори“, посочи Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: В коалицията ни сме различни, но сме се разбрали да не пропиляваме шанса си да бъдем трета политическа сила

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: В коалицията ни сме различни, но сме се разбрали да не пропиляваме шанса си да бъдем трета политическа сила

15 Март 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Разбирам, че отношенията в коалицията ни са тема в момента. Пак повтарям - различни сме, но в едно сме се разбрали - изборът на българите за първи път е патриотична коалиция да бъде трета сила и ДПС да не е балансьор. Това е един шанс, който не трябва да пропиляваме. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Различията ни ще си останат. Разбиранията на Валери Симеонов ще си бъдат пак такива, моите ще бъдат по-различни. Това не пречи да работим заедно за българския интерес“, заяви той. „Разваляне на управляващата коалиция означава предсрочни избори и връщане на надеждата БСП и ДПС отново да бъдат във властта. Това не е приемливо за хората и не се приема от българите“, коментира Волен Сидеров. „Такова разваляне е риск, ние не можем да си го позволим, защото ще бъде игра със съдбата на страната“, изтъкна председателят на ПГ на „Обединени патриоти“. „Отношенията ни с Валери Симеонов могат да стигат до различни фази, да минават през различни тоналности. Познаваме се от ученици, минавали сме през различни фази. Не преекспонирайте влиянието на личностните отношения върху цялостното управление“, поясни той. „Управлението може да завърши мандата си и трябва да го направи, защото това е отговорност. Иначе пропиляваме възможности и шансове и няма да се радваме на одобрението на хората“, заяви Волен Сидеров.
По повод изказването на вицепремиера Валери Симеонов за Крим, който вчера коментира, че няма как да приемем такава намеса, при която се отнема територия на друга държава той посочи: „Валери Симеонов има това виждане от доста отдавна, разминавахме се още, когато направихме коалицията. Сложихме специална точка в споразумението ни, че имаме различия по определени геополитически, политическия и идеологически въпроси. По основното-българският национален интерес преди всичко-сме на едно мнение“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП и президентът Румен Радев изпадат в международна изолация

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП и президентът Румен Радев изпадат в международна изолация

15 Март 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. В момента БСП и президентът изпадат в международна изолация. Ние като държава членка на ЕС трябва да бъдем съпричастни с демократичните общества и държави. Ние сме избрали този път. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание във връзка със стенограмата на срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Цветанов, когато трябва да се говори за кохезионна политика и за случващото се в държавата, трябва да се прави всичко възможно българи в други държави да могат да дойдат да работят в страната ни.
Във връзка с предложението на БСП за Анкетна комисия, занимаваща се с продажбата на ЧЕЗ, Цветанов каза: „Това, което направихме българския парламент да подкрепи предложението на БСП, е било само и единствено, защото сме водени от прозрачността“. Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че всички факти и обстоятелства ще станат ясни от тази комисия. „Ние разширихме обхвата да се хване и приватизацията и всички последващи действия, които са взимани като политически решения и като управленски, за да може да се види, че правителството няма никакво отношение към тази сделка и да докажем за пореден път, че ЧЕЗ или Гинка Върбакова, ако стане собственик, няма да може да увеличава цената на тока“, заяви Цветанов. Той обърна внимание, че ангажимент по тази тема е на КЕВР, който е избран от парламента.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ако срещата на държавния глава с руския патриарх беше благоприятна за президента, щеше да има и нарочен брифинг

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ако срещата на държавния глава с руския патриарх беше благоприятна за президента, щеше да има и нарочен брифинг

15 Март 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Ако срещата на държавния глава с руския патриарх беше благоприятна за президента, щеше да има и нарочен брифинг. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Цветанов се е видяло, че президентът не е успял да защити националното самочувствие на българина и всички се чувстват леко обидени. „Винаги, когато се правят международни срещи, винаги се прави стенограма. Дори на работни срещи, които президентът организира, винаги има стенограф, винаги има запис. В тази връзка просто поискахме да бъде разсекретена стенограмата, за да се види позицията на българския президент и поведението, което беше изразено от руския патриарх“, каза Цветанов. Той посочи, че за да може да бъде обективна позицията и на политическите партии, и на президента, трябва да се чуе какъв е бил разговорът.
Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че като се извади стенограмата, ще спрат всякакви спекулации. „Омръзна ни нас, представителите на различните политически формации, да ангажираме обществото с внимание по теми, които отдавна вече са минали. 3 март мина, тази среща мина и ние 2 седмици по-късно отново говорим за това какво е казал президентът и дали е защитил или не националните интереси“, заяви Цветанов. Той обясни, че откакто е започнал мандатът на Румен Радев, той не е изразил своята позиция за Крим, за СЕТА, защото тя е коренно различна от казаното по време на президентската кампания. „За него по-важно е да отиде някъде, пред военните предимно, и да говори политически“, заяви Цветанов и поясни, че президентът трябва да е обединител на нацията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Румен Радев говори повече като лидер на политически проект, а не като президент

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Румен Радев говори повече като лидер на политически проект, а не като президент

15 Март 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Румен Радев е човекът, който всъщност вече говори повече като заявка като политически лидер на политически проект, а не като президент на Република България. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан какъв е този проект, Цветанов отговори: „То, за всички вече ясно“.
„Разделението, което се прави днес в обществото и координираните действия между БСП и президента Радев са с една единствена цел – постигане на политическа дестабилизация, на политическа криза, която да доведе до предсрочни парламентарни избори и съставяне на служебен кабинет. Това означава удовлетворяване на желанието на БСП да участва в управлението, както имаха кратката възможност да го направят по време на служебния кабинет на Румен Радев“, коментира Цветанов.
Той поздрави Илияна Йотова и посочи, че има голяма разлика между нейните изказвания и тези на президента. „Тя има съответният опит и знае как се прави голямата политика. Тя превъзхожда с класи поведението на президента“, заяви Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Несериозно е да се твърди, че няма стенограма от срещата на президента Радев и патриарх Кирил - просто държавният глава би натрупал негативи от нея

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Несериозно е да се твърди, че няма стенограма от срещата на президента Радев и патриарх Кирил - просто държавният глава би натрупал негативи от нея

15 Март 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Вярвате ли че, няма такава стенограма? Това е доста несериозно. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия по повод искането да бъде разпространена стенограма от срещата на руския патриарх Кирил и българския президент Румен Радев и отговора от президентската институция, че такава няма. „Все пак президентската институция не е някакво обществено обсъждане, което се прави в някакво кафене или в някоя обществена сграда. Това е президентската институция. Всяка една среща, която е официална, винаги има стенограма, това е по протокол и това са правила, които винаги са се спазвали. Просто президентът би натрупал негативи от това, че не е защитил националните интереси, че не защити достойнството на България, на българската президентска институция. Има много въпросителни, които могат да бъдат зададени на президента и президентската институция, но може би, излизайки от възможността да се задават такива въпроси, по-добре е президентът да коментира темата с ЧЕЗ и някакви други теми, които не са от дневния ред на обществото“, заяви Цветанов. „Ние можем да коментира и да имаме ясна позиция, ако бъде предоставена стенограмата. Това отново е призив към президентската институция, защото е несериозно да се твърди, че няма такава. Ако излезе тази стенограма, ще видите, че позицията на президентската институция ще бъде доста странна на база това, което е имало като разговор“, посочи още той. По повод позицията на Валери Симеонов Цветанов коментира: „Не трябва да създаваме условия за противопоставяне му България и Русия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Негово светейшество патриарх Кирил не само си тръгна като политик, но и дойде като такъв

Проф. Пламен Павлов, историк: Негово светейшество патриарх Кирил не само си тръгна като политик, но и дойде като такъв

14 Март 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Негово светейшество патриарх Кирил дойде като политик, а си тръгна като още по-твърд политик. Това коментира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Пламен Павлов. Той добави, че българският държавен глава Румен Радев е изразил достойна позиция, която не е закъсняла, а е изчакала отшумяването на емоциите около посещението на патриарха и последвалите към България нападки, коментирайки и острите такива от страна на генерал-лейтенант Леонид Решетников. „Не мисля, че способни „декларирани“ приятели способстват за нормализирането и успешното развитие на приятелски добросъседски отношения между двете страни. Що се отнася до тези нападки към България, пак в теза на Решетников, че българският народ е русофилски – това, разбира се, е напълно невярно. Ние сме суверенна държава, крайно време е това да се напомни на хора като г-н Решетников. Ако руските официални и неофициални среди търсят враг, не виждам защо да е точно в България. Страната ни винаги е търсила диалог, но излиза, че ние нямаме право на собствени интереси и едва ли не трябва да сверяваме часовника си с Кремъл“, обясни проф. Пламен Павлов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева за изказванията на руския патриарх Кирил: Благодарността се дава, не се изисква - още по-малко с такъв тон

Министър Екатерина Захариева за изказванията на руския патриарх Кирил: Благодарността се дава, не се изисква - още по-малко с такъв тон

14 Март 2018 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Благодарността се дава, тя не се изисква. Това е чувство, което няма как да се изисква, още по-малко с такъв тон. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод изказванията на руския патриарх Кирил при посещението в България в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Българският народ многократно е изразявал благодарността си и я чувства. Такъв тон е меко казано неуместен“, заяви тя. „Със сигурност не е приятно да се държи такъв тон, в която и да е българска институция. Мисля, че е задължително, както винаги сме благодарили на Русия, така и да благодарим на хилядите жертви, дадени от други държави“, посочи министърът. „Да изказваш и чувстваш благодарност не бива, не е редно и е погрешно да бъде причина за такъв тон“, каза още Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Страните от постсъветското пространство омаловажават ролята на Русия в историята, заяви руският митрополит Иларион

Интерфакс: Страните от постсъветското пространство омаловажават ролята на Русия в историята, заяви руският митрополит Иларион

13 Март 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион Волоколамски е на мнение, че към преразглеждане на историята и омаловажаване на ролята на Русия във важни за Европа събития е склонна не само България, но всички страни от бившия Варшавски договор, предава Интерфакс-Религия.
„Мисля, че в една или друга степен това засяга всичи страни от т.нар. постсъветско пространство и всички страни от бившия Източен блок, почти всички от които днес влизат в състава на НАТО“, коментира митрополитът в предаване на телевизионния канал „Россия-24".
Съгласно думите му, в България се пренаписва историята: още преди няколко години на тържествата по случай поредната годишнина от Освобождението на България от османска власт Русия въобще не е споменавана, макар точно тя да обявява война на Османската империя.
Коментирайки скандала, който избухна след посещението на патриарх Кирил в България, митрополит Иларион отбеляза: „В състава на руската армия е имало представители на различни националности. Своя принос в освобождаването на България е дала и Румъния, но именно руската е била основната сила, която е осигурила победата“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Леонид Решетников предупреждава: Българските власти демонстрират възмутителна неграмотност

EA Daily: Леонид Решетников предупреждава: Българските власти демонстрират възмутителна неграмотност

13 Март 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Посещението на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в България за 140-та годишнина от освобождението на страната от османска власт завърши с международен скандал. Руската информационна агенция EADaily привежда мнението на изпълнителния директор на Сдружение за развитие на руското историческо образование „Двуглав орел", генерал-лейтенант в оставка, кандидат за исторически науки Леонид Решетников за причините, довели до реакцията на патриарх Кирил и острия отговор на българския вицепремиер Валери Симеонов.
Предупреждавайки, че българските власти демонстрират „дълбока, възмутителна неграмотност“, Решетников твърди, че скандалът няма да повлияе на българо-руските отношения.
„България се намира в състава на НАТО и ЕС, който към настоящия момент са против Русия. И всички проблеми, които възникват в нашите отношения, са продиктувани от това, че българите се намират от другата страна. Сега НАТО и ЕС оказват силен натиск на Русия по всички направления. Голяма част от българския народ обича и уважава Русия, но независимо от това България игра на страната на нашите конкуренти. Ето защо нови проблеми в нашите отношения няма да се появят. България в голяма степен не е самостоятелна страна. Дори и да има един ден в годината, в който е нормално да каже „благодаря“ на Русия, това не се получава, а после поглежда назад към Запада, към Америка, и говори такива глупости“, коментира Решетников.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

Президентът Румен Радев: Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

13 Март 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик. Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев във връзка със срещата си с руския патриарх, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Но аз съм не само президент, аз съм и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи”, каза президентът. По думите му остава въпросът кой се опита да похити общият ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение и кой експлоатира кризата в нашите отношения.
„Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история, но нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство”, добави Румен Радев. По думите му той е отстоял твърдо и ясно тази позиция и по категоричен начин пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които са били на срещата. „Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение”, коментира Румен Радев.
Попитан кого има предвид, когато казва, че някои се опитват да съсипват отношенията ни с Русия, Радев отговори, че истерични политикани, демогози и платени анализатори има и в Русия, и в България. „Има среди, които наистина експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна”, добави президентът. Според него не трябва те да имат водеща роля в отношенията ни. „Аз съм президент на Република България и ясно отстоях това на срещата с руския патриарх. За публикуването на записа на руската патриаршия президентът Радев каза, че той е бил публикуван само в частта на изказването на патриарха, а неговите думи ги е нямало. „Тук става въпрос за политическа режисура и вярвам, че руският патриарх е бил въвлечен в нея, но аз съм убеден, че Москва ще осмисли случилото се”, посочи президентът Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Позицията на президента Румен Радев след срещата с руския патриарх беше твърда и национално отговорна – реакцията му беше точна

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Позицията на президента Румен Радев след срещата с руския патриарх беше твърда и национално отговорна – реакцията му беше точна

13 Март 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на президента Румен Радев след срещата с руския патриарх беше твърда и национално отговорна – реакцията му беше точна. Това каза вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с посещението на Негово светейшество патриарх на Москва и цяла Русия Кирил. Тя поясни, че видеото, публикувано от Руската православна църква от срещата с държавния глава Румен Радев е било неочаквано. „Но за мене e по-важно как българските институции реагираха на това, което се е случило на тази среща“, посочи Йотова. Тя уточни, че познава срещата от публикуваните кадрите. „За мен реакцията на президента беше точната реакция. Ако говорим за ниво институции - това беше единствената реакция до този момент“, каза Йотова. „България е суверенна държава, член на ЕС повече от 10 години. Независимо от статута в момента, ние сме страна, признателна към всеки, участвал в тази война, който е дал живота си за България“, каза вицепрезидентът. По думите й руският патриарх е влязъл на литургия в „Св. Александър Невски“, където има плоча, на която ясно пише на кого е благодарен българския народ. Йотова предположи, че реакцията на руския патриарх Кирил е била предизвикана от доста колебливото отношение на България към Русия. По повод коментарите на вицепремиера Валери Симеонов за руския патриарх и дали според нея той е защитил президента, Йотова каза: „Не приемам изказването на Валери Симеонов като защита на президента. Позицията на президента е доста по-твърда и по-национално отговорна“, каза Йотова Във връзка с поклона си пред руския патриарх Кирил при посрещането му на летището, Йотова заяви, че това е поклон пред историята на руската православна църква. Тя обърна внимание, че манифестът на император Александър II се чете в руските православни църкви и там се събират войните и опълченците. „Това е уважение към руската църква, която е в основата да има тази война“, допълни вицепрезидентът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод: Президентът Румен Радев се държа като държавник през целия разговор с руския патриарх

Св. Синод: Президентът Румен Радев се държа като държавник през целия разговор с руския патриарх

12 Март 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев се държа като държавник през целия разговор с руския патриарх. Това се посочва в позиция, разпространена от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ-БП.
Агенция „Фокус“ публикува пълния текст на позицията без редакторска намеса:
Уважаеми дами и господа,
Искам да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, тъй като лично присъствах там.
Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ.
В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.
Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3.03.
В същото време, президентът Радев изрично подчерта, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.
Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.
През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква.
В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Иран откриха черната кутия на разбилия се турски самолет

РИА Новости: В Иран откриха черната кутия на разбилия се турски самолет

12 Март 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Техеран. Заместник-губернаторът на иранската провинция Чехармехали и Бахтиария съобщи, че черната кутия на разбилия се в района турски частен самолет е открита, предава РИА Новости.
Бордовия самописец ще бъде предаден на властите за по-нататъшно разследване. В близките часове в Иран ще пристигнат представители на турските власти, както и роднините на загиналите в катастрофата.
Агенция „Фокус“ припомня.
Частният самолет на частната инвестиционна компания от Турция „Башаран Холдинг“, летящ от Шарджи в ОАЕ до Истанбул се разби вечерта на 11 март. На борда му се намираха осем пътници и трима души екипаж – загиват всички. Катастрофата се е случила в планинска местност в Западен Иран.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Всички пасажери и екипажът на разбилия се в Иран самолет са загинали

ТАСС: Всички пасажери и екипажът на разбилия се в Иран самолет са загинали

11 Март 2018 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Техеран. Спасителните отряди са се добрали до мястото на катастрофата на турския частен самолет в Иран. Това съобщи в неделя агенция Fars, като се позовава на Управлението за извънредни ситуации на страната. Според думите на негов представител, на мястото на падането на лайнера са намерени обгорелите останки на 11 души – осем пасажера и трима членове на екипажа. За тяхната идентификация ще се наложи анализ на ДНК-то, предава ТАСС.
В операцията по издирване и спасяване са били задействани няколко специални бригади, както и алпинисти и пожарникари. Отломките на самолета се намират на височина около 400-500 метра над морското равнище, практически на края на скала. Пожарът на мястото на падането все още продължава и, както отбелязват специалистите, заради условията в местността съществува опасност огъня да се разпространи.
ТАСС уточнява, че частният самолет, принадлежащ на турския инвестиционен холдинг Basaran, е летял от Шарджи (в ОАЕ) към Истанбул и е изчезнал от екраните на радарите в 18:50 местно време. Той е паднал недалеч от град Шахре-Корд в планинския район в югозападната част на страната, на около 400 км от Техеран.
На борда на самолета се е намирала 28-годишната дъщеря на председателя на съвета на директорите на компанията „Мина Башаран“. Тя се е завръщала от почивката си в Емиратите заедно със семейна приятелка, а на 28 март е трябвало да се състои сватбата й.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иранските спасители ще достигнат до мястото на самолетната катастрофа след часове

РИА Новости: Иранските спасители ще достигнат до мястото на самолетната катастрофа след часове

11 Март 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските спасители ще успеят да достигнат до мястото на крушението на турския частен самолет, разбил се в западната част на страната, не по-рано от три часа, предава РИА Новости.
По данни на председателя на Турция червен полумесец Керем Кънък иранските спасители ще успеят да достигнат до останките от самолета едва след 3-4 часа. „Метеорологичните условия са много лоши“, уточни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Няма оцелели пътници след самолетната катастрофа в Иран

Reuters: Няма оцелели пътници след самолетната катастрофа в Иран

11 Март 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По данни на Турския червен полумесец всичките осем пътници на катастрофиралия в Иран частен самолет, принадлежащ на турската компания „Басаран Холдинг“ са загинали, предава Reuters.
„Най-малко един от пътниците е член на семейството на бизнесмена Хюсеин Басаран“, заяви директорът на Турския червен полумесец Керем Кънък. По-рано турските медии съобщиха, че дъщерята на Басаран и седмина нейни приятелки да се връщали от екскурзия в Дубай.
В самолета е имало и трима души екипаж.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският президент Румен Радев пред ТАСС: България има стратегически интерес да получава руски газ директно по тръба по дъното на Черно море

Българският президент Румен Радев пред ТАСС: България има стратегически интерес да получава руски газ директно по тръба по дъното на Черно море

11 Март 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. България има стратегически интерес да получава руски газ директно по тръба по дъното на Черно море. Това казва българският държавен глава Румен Радев в интервю за Агенция ТАСС, излъчено на 11 март в предаването "Формула власти" в телевизия "Россия 24". Радев добави, че при последното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич в България двамата са обсъдили тази тема и той също подкрепя идеята да получава руски газ през България. "Разбираме напълно и желанието на руската страна за железобетонни гаранции, понеже българската позиция, така или иначе, се сменяше през годините. Но според мен стратегическата необходимост от директна доставка на руски газ към България е налице и в това отношение моята позиция е еднозначна", добави Радев.
Българският президент заяви, че има сектори, в които българко-руските отношения са налице и се развиват добре и даде за пример туризма и търговията с недвижими имоти. Радев обърна внимание, че има огромен неизползван потенциал. "Близостта на езика, нашите традиционни връзки между хората са огромна възможност, която ние все още не сме използвали. Ще ми се да видя нашите селскостопански продукти да се върнат на руския пазар, където те са добре познати със своето качество. Знаете също така, че нашите строителни компании имат голям капацитет. Имаме перспектива в много други области. България се утвърждава като IT център в Европа и това смело мога да Ви го заявя. Тук също можем да развиваме съвместно сътрудничество", коментира държавният глава.
"Светът се отваря. Държавите се отварят все повече една към друга и ние проумяваме, че идеологическите бариери само могат да ни вредят. Както виждате, ние имаме чудесни отношения в областта на туризма, в недвижимата собственост. Ние имаме огромен потенциал в много други сфери – на икономиката, на науката, и затова свободното общуване е от изключително голямо значение", казва още Румен Радев.
На въпрос вижда ролята на България в европейския дом в концепцията на взаимоотношенията с Русия българският президент отговаря, че членство на страната в НАТО и Европейския съюз, е суверенен и закономерен избор на България, защото тя винаги е била неразделна част от Европа, погледнато и исторически, и географски, и културно. "Самото членство не решава важни въпроси като просперитета, като законността, като сигурността. Те искат голяма вътрешна мобилизация. Те искат широк политически хоризонт и особено когато говорим за сигурност, те искат взаимодействие с много други държави", добавя Радев.
Българският държавен глава казва още, че страни като Украйна, Молдова, Азербайджан, Армения и т.н. са изключително важни за сигурността не само в регионален, но и в глобален аспект затова е много важно да уважаваме техния избор, да уважаваме избрания от тях път на демократично развитие и те трябва да бъдат в това отношение оставени сами, без да се притискат нито от Изток, нито от Запад.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският президент Румен Радев пред ТАСС: Убеден съм, че духовните връзки между българския и руския народ ще надживеят всяка политическа зима

Българският президент Румен Радев пред ТАСС: Убеден съм, че духовните връзки между българския и руския народ ще надживеят всяка политическа зима

11 Март 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Духовните връзки са всъщност най-силните връзки между нашите два народа и аз съм убеден, че те са надживели и ще надживеят всяка политическа зима. Това казва българският държавен глава Румен Радев в интервю за Агенция ТАСС, излъчено на 11 март в предаването "Формула власти" в телевизия "Россия 24". "Нашите духовни връзки са се формирали в течение на много векове, в много тежки периоди и за двете страни. Затова те са толкова силни. Да не забравяме все пак, че България даде писменост на славянските народи. Това е наше достижение, гордост и наследство, с което ние наистина се гордеем и което ревностно пазим", заявява Румен Радев.
"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно ако щете, религиозно ниво. Но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред", заявява държавният глава. Той добавя, че в хода на своята предизборна кампания нееднократно е заявявал, че "еврофилията" не означава "русофобия". "Русия винаги е имала силни икономически, исторически, културни връзки с Европа. И ето на този капитал ние трябва да залагаме. Мисля, че всякакви опити за политическа изолация на Русия не работят в изгода и на двете страни", добавя Радев.
Президентът заявява, че е имало немалко опити за ревизиране на историята, включително и от последните десетилетия, но има безспорни факти и най-големият е Освобождението на България, което още повече засилва връзките между нашите два народа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Наум Кайчев: Неповдигането на въпроса за Македонската църква е още един щрих към огорчението, предизвикано от посещението на московския патриарх Кирил у нас

Доц. д-р Наум Кайчев: Неповдигането на въпроса за Македонската църква е още един щрих към огорчението, предизвикано от посещението на московския патриарх Кирил у нас

10 Март 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Неповдигането на въпроса за Македонската църква е още един щрих към огорчението, предизвикано от посещението на руския патриарх Кирил у нас. Това коментира в седмичното публицистично предаване "Метроном" на Радио „Фокус“ доц. д-р Наум Кайчев – бивш генерален консул на България в Битоля и настоящ ръководител на катедра „История на Византия и балканските народи“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той подчерта, че свещен дълг на България и на Светия синод е да се застъпват за Църквата на Република Македония като нейна Църква-майка. Според доц. Кайчев това задължение от българска страна не се изпълнява достатъчно активно. „Не получихме някакви знаци за съпричастност от страна на Руската православна църква на патриарх Кирил. Обратното, преди 10-ина дни – на 22 февруари, Волоколамският митрополит Иларион заяви в Белград, че въпросът за непризнатата Македонска църква следвало да се решава в диалог със сръбската. Но какво значи диалог между Скопие и Белград? Такъв тече от десетилетия наред и не е допринесъл за развитието на православието във Вардарска Македония“, коментира той. „Всъщност там се задълбочава разколът, включително чрез някои действия на Сръбската православна църква чрез създаване на паралелна йерархия, на раздори, изобщо неприятни развития. Свой дял за това има и Скопие, и официалните власти в Република Македония. Така или иначе този път, който вече десетилетия следва Скопие и възобновената Охридска архиепископия, очевидно е непродуктивен и няма излаз от него, не е перспективен. И затова неслучайно те се обърнаха към българския Свети синод за съдействие, посредничество, застъпничество“, добави доц. Кайчев. Той каза още, че поддържайки официалния църковен диоцез на Белград в Република Македония, Руската православна църква не допринася за хармонията между всички православни в Югоизточна Европа. Той допълни, че обратно на това, дългосрочният интерес на всеки един православен патриарх би следвало да бъде именно добруването на всички православни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Наум Кайчев: Трябва да гледаме към това, което ни обединява с руския народ, а не към горчивия привкус от посещението на руския патриарх Кирил

Доц. д-р Наум Кайчев: Трябва да гледаме към това, което ни обединява с руския народ, а не към горчивия привкус от посещението на руския патриарх Кирил

10 Март 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Важното е да гледаме към това, което ни обединява с руския народ и Руската федерация и взаимноизгодното сътрудничество, а не само към горчивия привкус от посещението на руския патриарх Кирил. Това каза в интервю за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Наум Кайчев – бивш генерален консул на България в Битоля и настоящ ръководител на катедра „История на Византия и балканските народи“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по повод посещението на патриархa на Москва и цяла Русия Кирил в България на 3-ти март. Той допълни, че трябва да почитаме историята каквато е и да ценим сътрудничеството на другите народи и държави.
„Все пак не бяха само толкова негативни и отрицателни тези послания. Те някак си затъмниха, иззеха медийното пространство след визитата на руския патриарх Кирил. Нека си спомним, че имаше и друг тип послания, особено при срещата с Негово светейшество нашия патриарх Неофит. Казаха се доста мъдри думи за тези вековни връзки между българското и руското православие, за това, че всъщност ние сме дали и славянската писменост, и словото на Библията, на Светото писание всъщност на славяните, включително и на русите, и оттам нататък за тези доста сериозни връзки, които са съществували между руския народ и руската империя с българите. Нещата са по-сложни и комплексни и не бива да извличаме като последствие само тези малко горчиви привкуси. Не бива и да пренебрегваме това, което ни разделя, когато е имало някакви не дотам лицеприятни страници от нашите отношения и не трябва да ги слагаме под тепиха“, коментира доц. Наум Кайчев. Той каза още, че трябва да се отправят забележки към някои наши политици. Прекомерната реакцията на вицепремиерът Валери Симеонов, която се появи, запълни един вакуум, който трябваше да бъде запълнен с професионални изявление от съответна държавна институция. Силни последствия за страната ни обаче според него няма да има.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Колкото по-нестабилни са „Обединени патриоти“, толкова по-стабилна е голямата коалиция с ГЕРБ

Първан Симеонов, политолог: Колкото по-нестабилни са „Обединени патриоти“, толкова по-стабилна е голямата коалиция с ГЕРБ

10 Март 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. „Обединените патриоти“ трябва да се замислят върху това дали ще успеят да избегнат съдбата на „Реформаторите“, които безславно завършиха този път, по който, струва ми „Патриотите“ сега тръгват. Това каза за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов, по повод създалото се напрежение сред коалицията, след посещението на руския патриарх Кирил у нас и последвалите изказвания на вицепремиера Валери Симеонов.
„Би било голяма глупост от страна на „Обединени патриоти“ да спрат да са обединени именно поради такъв тип теми, което ще е самоубийствено и безсмислено политическо поведение. И още нещо много важно – всеки вероятно гледа социологическите данни, където преднината се запазва, но това не е много вярно. Истанбулската конвенция малко сви дистанцията между ГЕРБ и БСП, но да видим дали това ще се запази. Тези данни, които зациклиха месец след месец, не могат да скрият, че „отдолу“ се набира енергия, търси се алтернатива, трупа се напрежение. Обикновено в такива ситуации напрежението търси някъде да избие и дори, когато нещата изглеждат привидно стабилни, те рухват за секунда“, обясни политологът.
Първан Симеонов посочи, че именно това трябва да бъде голямото притеснение на управляващата коалиция – напрежението отдолу, защото има желание в обществото за търсене на нови алтернативи. Според политолога на този етап няма проблеми за голямата коалиция с ГЕРБ заради напрежението сред „Патриотите“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Обединени патриоти“ остават стабилна коалиция въпреки отказа на вицепремиера Валери Симеонов да се извини на руския патриарх Кирил (ОБЗОР)

„Обединени патриоти“ остават стабилна коалиция въпреки отказа на вицепремиера Валери Симеонов да се извини на руския патриарх Кирил (ОБЗОР)

10 Март 2018 | 05:14 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов участва във възпоменателната церемония на Гара Буново, където преди 33 години при терористичен атентат загиват 7 души, а 9 са тежко ранени. Там Валери Симеонов заяви, че няма да се извини за изказванията си по адрес на руския патриарх Кирил. По-рано тази седмица вицепремиерът посочи: „Този човек не е слязъл от небесата, от Рая, не е пратеник на Бог. Известен е като цигареният митрополит на Русия. Този хитрец е внесъл безакцизни цигари за 14 млрд. долара, за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата, има частен самолет, часовникът му е 30 хил. И този същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент". Валери Симеонов каза още, че руският патриарх Кирил е „агент Михайлов, от съветското КГБ“ и „второразрядно съветско ченге“. Коментарът на Симеонов идва след посещението на руския патриарх Кирил по повод националния празник 3 март и отбелязването на 140 години от Освобождението на България от турско робство. Руските медии отделиха огромно внимание на посещението на руския патриарх в България. Те акцентираха върху разочарованието на патриарха от начина, по който се интерпретира ролята на страната в освобождението на българския народ. Патриархът присъства на честванията на връх Шипка, срещна се с държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Заедно с българския патриарх Неофит той отслужи и съвместна литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски“. На срещата с премиера патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. А на „Дондуков“ 2 той призова паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България да се съхранява, независимо от политическата конюнктура. На Гара Буново вицепремиерът Симеонов изтъкна, че когато човек казва истината, няма за какво да се извинява. „Думите ми са били изключително точни, премерени. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гундяев, както е името на патриарх Кирил“, заяви той. По думите на Симеонов управляваща коалиция може да има и без него, защото незаменими хора няма.
Въпросът дали Валери Симеонов ще се извини на руския патриарх Кирил беше основен в кулоарите на Народното събрание. След като стана ясно, че вицепремиерът няма да се извини, лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира: „Отказът му да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях“. Той посочи, че коалицията може без всеки, не само без Валери Симеонов. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов изтъкна, че коалицията не е в риск след отказа на Симеонов да се извини на руския патриарх, а това дали да го направи или не е лично негово решение. Той поясни, че не приема външни фактори да квалифицират институциите ни, но в случая едно е да ги защитиш, а друго да нападаш руския патриарх.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Обединени патриоти“ остават стабилна коалиция въпреки отказа на вицепремиера Валери Симеонов да се извини на руския патриарх Кирил (ОБЗОР)

„Обединени патриоти“ остават стабилна коалиция въпреки отказа на вицепремиера Валери Симеонов да се извини на руския патриарх Кирил (ОБЗОР)

9 Март 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов участва във възпоменателната церемония на Гара Буново, където преди 33 години при терористичен атентат загиват 7 души, а 9 са тежко ранени. Там Валери Симеонов заяви, че няма да се извини за изказванията си по адрес на руския патриарх Кирил. По-рано тази седмица вицепремиерът посочи: „Този човек не е слязъл от небесата, от Рая, не е пратеник на Бог. Известен е като цигареният митрополит на Русия. Този хитрец е внесъл безакцизни цигари за 14 млрд. долара, за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата, има частен самолет, часовникът му е 30 хил. И този същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент". Валери Симеонов каза още, че руският патриарх Кирил е „агент Михайлов, от съветското КГБ“ и „второразрядно съветско ченге“. Коментарът на Симеонов идва след посещението на руския патриарх Кирил по повод националния празник 3 март и отбелязването на 140 години от Освобождението на България от турско робство. Руските медии отделиха огромно внимание на посещението на руския патриарх в България. Те акцентираха върху разочарованието на патриарха от начина, по който се интерпретира ролята на страната в освобождението на българския народ. Патриархът присъства на честванията на връх Шипка, срещна се с държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Заедно с българския патриарх Неофит той отслужи и съвместна литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски“. На срещата с премиера патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. А на „Дондуков“ 2 той призова паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България да се съхранява, независимо от политическата конюнктура. На Гара Буново вицепремиерът Симеонов изтъкна, че когато човек казва истината, няма за какво да се извинява. „Думите ми са били изключително точни, премерени. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гундяев, както е името на патриарх Кирил“, заяви той. По думите на Симеонов управляваща коалиция може да има и без него, защото незаменими хора няма.
Въпросът дали Валери Симеонов ще се извини на руския патриарх Кирил беше основен в кулоарите на Народното събрание. След като стана ясно, че вицепремиерът няма да се извини, лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира: „Отказът му да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях“. Той посочи, че коалицията може без всеки, не само без Валери Симеонов. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов изтъкна, че коалицията не е в риск след отказа на Симеонов да се извини на руския патриарх, а това дали да го направи или не е лично негово решение. Той поясни, че не приема външни фактори да квалифицират институциите ни, но в случая едно е да ги защитиш, а друго да нападаш руския патриарх.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не приемам външни фактори да квалифицират институциите ни – но едно е да ги защитиш, друго е да нападаш руския патриарх

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не приемам външни фактори да квалифицират институциите ни – но едно е да ги защитиш, друго е да нападаш руския патриарх

9 Март 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Не приемам, който и да е външен фактор било от Изток или от Запад да квалифицира българските институции и да ги критикува. Това да изразиш позиция, с която защитаваш българските институции и това да излезеш с определени нападки срещу главата на руската православна църква е съвсем различно. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след отказа на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу руския патриарх Кирил, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позицията и изказването на Валери Симеонов не беше съгласувана с нас. Г-н Сидеров предупреди, че ще поиска групата да вземе становище по въпроса. Бях дал инструкции на депутатите от ВМРО, в онази част от предложението, която касае, че ние не споделяме подобен език и квалификации, да бъде подкрепена. Оттам нататък нещата, които се разраснаха между тях двамата, в един такъв режим, няма как да бъде съгласувано каквото и да било“, каза вицепремиерът. Според него не се говори така, особено в качеството на вицепремиер. По думите му Валери Симеонов би трябвало да си дава сметка как неговото изказване би повлияло на двустранните отношения.
На въпрос дали е разговарял с Волен Сидеров и Валери Симеонов, Каракачанов заяви: „И с единия, и с другия съм говорил - бавно, внимателно. Времето лекува всичко. Нормално е в една коалиция, когато има хора с различно мнение по темата, като излизаш с подобни крайни изказвания, най-малкото да ги съгласуваш с този, който няма да ги одобри“, допълни Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Коалицията не е в риск след отказа на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу главата на руската църква

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Коалицията не е в риск след отказа на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу главата на руската църква

9 Март 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Коалицията не е в риск след отказа на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу главата на руската църква. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след отказа на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу руския патриарх Кирил, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дали ще се извини или не, това си е негово лично решение. Не смятам, че с подобни думи и епитети, трябва да определяш главата на една православна църква, без значение какви политически убеждения имаш“, заяви Каракачанов.
Попитан дали коалицията може без Валери Симеонов, Каракачанов поясни, че такъв въпрос не стои на дневен ред. „Времето лекува всичко. В един нормален човешки диалог, без излишни емоции, които се натрупаха по този случай, нещата ще отминат. По-добре е да си човек с емоции, по-добре е да имаш коалиционни партньори с емоции, отколкото такива, които нямат никакви“, допълни вицепремиерът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Обединени патриоти": Отказът на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях - в коалицията ще обсъдим какво ще правим

Волен Сидеров, "Обединени патриоти": Отказът на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях - в коалицията ще обсъдим какво ще правим

9 Март 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Отказът на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях - в коалицията ще обсъдим какво ще правим. Това каза председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров по повод отказа на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу руския патриарх Кирил, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ще обсъдим с колегите какво може да се направи. Става дума за принципи и защита на православието. Не искайте сега да предначертавам какво може да се случи. Ще разговаряме", каза Сидеров. Попитан дали коалицията може без Валери Симеонов, Сидеров отговори, че без всеки може.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социологът Кънчо Стойчев: Единна позиция на правителството, силно разграничаваща се от недомислени изказвания, ще затвърди връзките във властта

Социологът Кънчо Стойчев: Единна позиция на правителството, силно разграничаваща се от недомислени изказвания, ще затвърди връзките във властта

9 Март 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Единна позиция на правителството, силно разграничаваща се от недомислени изказвания, ще затвърди връзките във властта. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев по повод създалото се напрежение сред Обединените патриоти, след посещението на руския патриарх Кирил у нас и последвали изказвания на вицепремиера Валери Симеонов. По думите му подобни изказвания са далеч от личното мнение и са недопустими. Според социолога реакцията от руска страна няма да закъснее. “Истинският прочит на събитията е, че независимо от намеренията и подбудите какво точно се е случило, животи на руски войници и офицери са допринесли обективно за свободата на България. Така че от тук нататък всякакви интерпретации са излишни. Един може да харесва патриарха, друг – не. Това са лични въпроси, но когато говорим за вицепремиер на България, изказването, което беше направено, е не просто скандално и недопустимо, то няма нищо общо с политиката. Така както, ако обидиш папата, обиждаш стотици милиони хора, така този човек направи същото, заради някаква лична своя оценка. Ако е обикновен гражданин, да прави каквито иска оценки, но той представлява държавата“, коментира той.
Социологът Кънчо Стойчев добави, че политиците не трябва да се намесват в изказвания на духовници и да взимат отношение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх Кирил, каквато всъщност не е водена (ОБЗОР)

От ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх Кирил, каквато всъщност не е водена (ОБЗОР)

9 Март 2018 | 05:09 | Агенция "Фокус"
София. В парламента ГЕРБ настоя за разсекретяване на стенограмата от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. От ГЕРБ изтъкнаха, че стенограмата трябва да се разсекрети, за да се разсеят съмненията, че националната позиция е била една на срещата с премиера Бойко Борисов, а друга на тази с президента Румен Радев. „Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности“, обясни депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Искаме разсекретяване на стенограмата, за да можем всички да се убедим, че на 3 март сме имали единна позиция“, заяви той. Депутатът Красимир Велчев подчерта, че ГЕРБ веднага са обявили какво е казал премиерът Бойко Борисов на срещата с руския патриарх. „Интересно защо така и не разбрахме какво точно е казал президентът на срещата с руския патриарх“, коментира той. В отговор от прессекретариата на държавния глава обявиха, че разговорите на Румен Радев с руския патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма.
Агенция „Фокус“ припомня: Руският патриарх Кирил беше на посещение в България по повод националния празник 3 март и отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Патриархът присъства на честванията на връх Шипка, където заяви: „Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие и готовност да положим усилия за укрепване на единството на Светото Православие, да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци. Това е един празник за българския и руския народ”. На националния празник руският патриарх се срещна с премиера Бойко Борисов. На срещата премиерът заяви, че освен Освобождението и националния празник на страната, България отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия. Патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. На 4 март българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха съвместна литургия в катедралата „Св. Александър Невски“. В катедралния храм руският патриарх посочи: „Преди 140 години Русия е потресена от страданията на единоверния български народ и решава да го защити, без да получи нещо в замяна“. В същия ден на „Дондуков“ 2 патриарх Кирил се срещна и с държавния глава Румен Радев. „Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия“, изтъкна президентът. Патриарх Кирил призова паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България да се съхранява, независимо от политическата конюнктура. Руските медии отделиха огромно внимание на посещението на руския патриарх в България. Те акцентираха върху разочарованието на патриарха от начина, по който се интерпретира ролята на страната в освобождението на българския народ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх Кирил, каквато всъщност не е водена (ОБЗОР)

От ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх Кирил, каквато всъщност не е водена (ОБЗОР)

8 Март 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. В парламента ГЕРБ настоя за разсекретяване на стенограмата от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. От ГЕРБ изтъкнаха, че стенограмата трябва да се разсекрети, за да се разсеят съмненията, че националната позиция е била една на срещата с премиера Бойко Борисов, а друга на тази с президента Румен Радев. „Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности“, обясни депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Искаме разсекретяване на стенограмата, за да можем всички да се убедим, че на 3 март сме имали единна позиция“, заяви той. Депутатът Красимир Велчев подчерта, че ГЕРБ веднага са обявили какво е казал премиерът Бойко Борисов на срещата с руския патриарх. „Интересно защо така и не разбрахме какво точно е казал президентът на срещата с руския патриарх“, коментира той. В отговор от прессекретариата на държавния глава обявиха, че разговорите на Румен Радев с руския патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма.
„Фокус“ припомня: Руският патриарх Кирил беше на посещение в България по повод националния празник 3 март и отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Патриархът присъства на честванията на връх Шипка, където заяви: „Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие и готовност да положим усилия за укрепване на единството на Светото Православие, да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци. Това е един празник за българския и руския народ”. На националния празник руският патриарх се срещна с премиера Бойко Борисов. На срещата премиерът заяви, че освен Освобождението и националния празник на страната, България отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия. Патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. На 4 март българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха съвместна литургия в катедралата „Св. Александър Невски“. В катедралния храм руският патриарх посочи: „Преди 140 години Русия е потресена от страданията на единоверния български народ и решава да го защити, без да получи нещо в замяна“. В същия ден на „Дондуков“ 2 патриарх Кирил се срещна и с държавния глава Румен Радев. „Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия“, изтъкна президентът. Патриарх Кирил призова паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България да се съхранява, независимо от политическата конюнктура. Руските медии отделиха огромно внимание на посещението на руския патриарх в България. Те акцентираха върху разочарованието на патриарха от начина, по който се интерпретира ролята на страната в освобождението на българския народ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разговорите на държавния глава Румен Радев с патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма

Разговорите на държавния глава Румен Радев с патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма

8 Март 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорите на държавния глава с Негово светейшество патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Уроците на историята не трябва да се следват избирателно, както е угодно на някого, а с оглед на обективната истина

Проф. Пламен Павлов: Уроците на историята не трябва да се следват избирателно, както е угодно на някого, а с оглед на обективната истина

8 Март 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Уроците на историята не трябва да се следват избирателно, както е угодно на някого, а с оглед на обективната истина. Това каза в предаването „Царевград Търнов-славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод гостуването на руския патриарх Кирил у нас и огорчението с, което той напусна страната ни. „С оглед на актуалната ситуация с Българската и Македонската църква при Иван Асен II, а и При Калоян преди това и при Борил в България и имало две автокефални църкви – Търновската патриаршия и Охридската архиепископия. И те са съжителствали точно като майка и дъщеря и това се вижда от много факти. И затова още по-абсурдно е днешните водачи на православието, включително наскоро гостувалия у нас руски патриарх Кирил да сочат Сръбската църква като майка на Охридската, когато е точно обратното“, обясни той. Проф. Павлов коментира още, че не може съвременното православие да иска хармония, мир братство, на фона на несправедливите решения след Първата световна война и на насилието, което беше приложено в Македония. „Историята ни показва, че има две автокефални църкви - Търновската патриаршия и Охридската архиепископия, така че това, към което ние в момента да речем можем да се стремим е точно това положение. И може само да съжаляваме, че водачите на останалите православни църкви се правят, че не го знаят това. Много добре го знаят. Ако не го знаят, толкова пък това показва за една недостатъчно богата историческа култура – нещо, в което не бих искал да обвинявам особено Руската църква, която е получила толкова много вдъхновение и наследство от българската. Нека руският патриарх да се замисли, когато идват турските войски през 1877-1878 година в земите на днешна Македония в коя църква са? Те са в Българската екзархия. Те не са в Сръбската църква“, каза още историкът.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Вдигна се излишен шум около думите на руския патриарх Кирил

Проф. Михаил Константинов: Вдигна се излишен шум около думите на руския патриарх Кирил

8 Март 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Вдигна се излишен шум около думите на руския патриарх Кирил. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов по повод посещението на патриарх и изразеното от него недоволството от споменаването на воините от други народи, загинали за Освобождението на България и последвалата оценка на вицепремиера Валери Симеонов. Проф. Константинов определи случая като на буря в чаша вода. “Руският патриарх е представител на руската църква. Тази в Русия, както и църквата в България е отделена от държавата. Руският патриарх си говори разни работи. Ние може да сме или да не сме съгласни с тях – както е в случая. Излишен шум. А това, че Валери Симеонов говори малко по-остро, отколкото трябва, мисля че му е ясно и на самия него“. Относно създалото се напрежение сред "Обединени патриоти", повод за което станаха думите на вицепремиера Валери Симеонов за руския патриарх Кирил, проф. Михаил Константинов добави, че информацията, която Симеонов е извел не е тайна, а съществува в руски печатни издания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Велчев, ГЕРБ: Веднага казахме какво е казал премиерът на срещата с руския патриарх, интересно защо не разбрахме какво е казал президентът

Красимир Велчев, ГЕРБ: Веднага казахме какво е казал премиерът на срещата с руския патриарх, интересно защо не разбрахме какво е казал президентът

8 Март 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Още след срещата на премиера Бойко Борисов с руския патриарх Кирил веднага излязохме и казахме как е минала срещата и какво е казал премиерът. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много ми е интересно защо така и не разбрахме какво точно е казал президентът на срещата с руския патриарх“, посочи той. „Въпросът е защо, когато наши държавни мъже правят такива срещи и медиите имат желанието да разберат подробности, стенограмите не стават публични“, коментира депутатът. „За да стане ясно на всички искам да предам точно думите на премиера Бойко Борисов по време на срещата с руския патриарх. Във връзка с този светъл празник за България той благодари на руските войни и българските опълченци и всички, които оставиха костите си и дадоха живота си за свободата на България. Премиерът избори Ирландия, Полша, Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора“, обясни Красимир Велчев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ настоява за разсекретяване на стенограмата от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил

ГЕРБ настоява за разсекретяване на стенограмата от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил

8 Март 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ призовава президента Румен Радев, поради високия обществен интерес към това каква българска национална позиция е била изразена на срещата между него и руския патриарх Кирил, да бъде разсекретена стенограмата от тази среща. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали националната ни позиция е била една при премиера, една при президента“, посочи той. „Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция“, коментира Тома Биков. „Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности“, обясни депутатът. „Надяваме се президентът да е защитил националната позиция и България да е имала национална позиция от всички институции по време на честването на 140 години от Освобождението на България“, изтъкна Тома Биков. „Това е тема, свързана не само с миналото, а и с настоящето и бъдещето“, посочи депутатът. „Искаме разсекретяване на стенограмата, за да можем всички да се убедим, че на 3 март сме имали единна позиция“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: В думите на московския патриарх Кирил са кодирани геополитическите интереси на Русия на Балканите

Проф. Пламен Павлов, историк: В думите на московския патриарх Кирил са кодирани геополитическите интереси на Русия на Балканите

7 Март 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. В думите на московския патриарх Кирил са кодирани геополитическите интереси на Русия на Балканите. Това коментира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Пламен Павлов за критиките на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил към българския държавен глава Румен Радев и България за пренебрегването на руското участие в Освобождението ни от турско робство. Историкът уточни, че реакцията му към българското отношение трябва да бъде прочетена през призмата на руските интереси не само у нас, но и на целия полуостров.
„Хубаво е, че президентът Румен Радев е възразил още на самата среща. Добре е и че патриархът все пак се е полу-извинил. Очевидно е, че тази пропагандна маневра на патриарха завърши с фиаско. Ако Московският патриарх Кирил е целял да засили руското влияние, симпатии или нещо друго, най-малкото би трябвало да се държи по този начин. Ако изведем полза от вредата – ние видяхме истинското лице на Руската църква: думите за сестринство между църквите, за християнско православно единство на практика бяха сведени до нула от това поведение и най-вече от липсата на подкрепа за напълно нормалните усилия на Българската и Македонската Църква да се намери някакъв благоприятен изход и нещата да се решат по справедлив начин“, уточни проф. Пламен Павлов. Той допълни, че когато геополитическите интереси са над всичко и са диктувани от претенции за господство, не може да се очаква друг тип поведение. Историкът подчерта, че най-важното в създалата се ситуация е да се изведат правилните изводи и отговорът от българска страна да е твърд и подобаващ, независимо дали от другата страна стои Русия, САЩ, Китай или която и да е световна сила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русофили и русофоби сред патриотите (ОБЗОР)

Русофили и русофоби сред патриотите (ОБЗОР)

7 Март 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Посещението на руския патриарх Кирил в България стана причина за разногласие в коалицията „Обединени патриоти”. Поводът - пред журналисти след края на визитата си патриарх Кирил изрази недоволството си от споменаването на воините от други народи, загинали за Освобождението на България и последвало интервю на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, в което заяви: „Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е - той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог, нито на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на Русия. От 96-та година той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. Тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата - пак безакцизно. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент?! Недопустимо е духовно лице, когато се споменават жертвите в сраженията, той да им вади костите и да ги изхвърля от историята. Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане“.
От Парламентарната група на „Обединени патриоти” разпространиха в кулоарите на парламента позиция, в която се посочва, че групата се разграничава от казаното от Валери Симеонов и определя думите му като „груби и недопустими нападки”.
„Считаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил, който беше приет официално от премиера на Българи Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 г. от Освобождението на България от турско робство”, се посочваше още в позицията, която завършва с призив към вицепремиера Симеонов да поднесе своите извинения.
Позицията веднага предизвика множество коментари. Заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти” Валентин Касабов, който е и заместник-председател на НФСБ, коментира: „Това са глупости. Който ги е писал – това са безумни неща”. Той подкрепи вицепремиера Симеонов за казаното от него и подчерта: „Аз лично по същия начин мисля, както и колегите от нашата партия. Оттук нататък, който говори от името на парламентарната група, да си пише името”. Той призова за коментар да бъде търсен председателят на групата Волен Сидеров, тъй като неговото име е написано на разпространената позиция. „Ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши. Проблем за момента няма, но може да се появи”, допълни още Касабов.
Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов също коментира темата. „Смятаме, че все пак трябва да има определено съобразяване в говоренето по определени теми. Не може да носим отговорност за изказаното от някои хора лично мнение. Ние си имаме друго мнение, те си имат друго мнение и това си е тяхно право”. На въпрос дали тази позиция застрашава единството на групата, той отговори: „За момента не виждам да е застрашено. Не знам какви ще бъдат процесите оттук насетне”.
Зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов обясни, че текстът на позицията е бил гласуван на заседание на ПГ на „Обединени патриоти” и приет с необходимото мнозинство, съгласно правилника. „Винаги има разногласия, все пак е демокрация”, коментира той пред журналисти.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Кирил: В мен остана нееднозначно впечатление от юбилея, ще го кажа открито пред целия свят

Патриарх Кирил: В мен остана нееднозначно впечатление от юбилея, ще го кажа открито пред целия свят

5 Март 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Предстоятелят на Руската православна църква патриархът Московски и на цяла Русия Кирил, взел участие в тържествата по случай 140-ата годишнина от освобождението на България от османско владичество в София миналата седмица, беше принуден да напомни на българските политици и лично на българския президент Румен Радев необходимостта да се отнасят честно към историята и да не изкривяват историческата истина, за да угодят на текущата политическа конюнктура, пише в коментар на православната информационна агенция „Русская линия“ за посещението на руския патриарх в България.
Негово светейшество беше приет много радушно в България, коментира се в материала, като се посочва, че е било очевидно, че начинът, по който е бил посрещнат от простите жители е трогнало сърцето на Кирил. Но, в хода на тържествата и срещите с политическото ръководство на България, патриархът е бил принуден да изкаже своето неудоволствие от това, че на празничния парад президентът на България Румен Радев политкоректно е изразил признателност за националното освобождение на България не на Русия и на руската армия, а на различните народи, които са я съставяли – румънци, украинци, белоруси, фини, поляци, литовци и други.
В резултат, както съобщава „Комсомолская правда“, руските журналисти са станали свидетели на много разпалена реч на руския патриарх, който е намекнал, че българските власти изкривяват историята.
„Русия не се съобрази с Европа. Движена от своята любов, отслабена и без да има никаква политическа поддръжка по света, тя започна борбата. Това е велик пример за това, как духовната и културната солидарност надделяват над политическия прагматизъм. Радвам се, че мога да ви кажа това. Не Полша, не Литва – Русия! Беше ми трудно да слушам всички тези позовавания на участието на други страни в освобождението. Нито полският, нито литовският сейм са имали участие във вземането на решение за започване на войната с Османската империя. Надявам се, че медиите ни слушат и ще предадат моето разочарование от неправилната интерпретация. Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние я завоювахме със своята кръв и не може да има никакви политически и прагматически причини, за да се премълчава и да се интерпретира неправилно. В мен остана нееднозначно впечатление от юбилея и аз ще го кажа открито пред целия свят“, е казал руският патриарх на Радев, според цитата на „Правда“.
„Всички разговори за дружба трябва да се проявяват в реалността. Двустранните отношения трябва да използват този голям потенциал, ние трябва да се договорим да направим всичко, за да работи той за бъдещето. Ние обичаме България независимо от политическата конюнктура“.
„Не чух името на Александър II, но за сметка на това бяха назовани други страни“, е продължил патриархът. „На Шипка разбрах, че независимо от политиката, която провежда държавната власт, българският народ има дълбока признателност към нас. Съветвам ви да отчитате тези настроения“.
„В съветско време българските другари се смятаха за най-лошите оратори, които въобще не умеят да говорят без да четат. Когато ви слушах, се наслаждавах. Само искам да ви помоля винаги в своята политическа дейност да помните това, което се е случило в историята на Русия и България. И накъдето и да води политическата траектория на Европа, моля вас и вашите колеги да не забравяте за Шипка и за тази любов, която съществува на дълбочинно народно ниво“, са били думите на патриарх Кирил.
А вече на летището, преди да си замине за Москва, предстоятелят на Руската православна църква е изразил увереността си пред журналистите, че този политически контекст скоро ще изчезне.
„Оказва се, че лейбгварейски финландски полк е взел участие в освободителната борба. Но това е бил полк на руската гвардия, разквартируван във Финландия. Точно такива са и полковете, разквартирувани в Полша. В историята на Полша и Финландия тази страница я няма. Но тя е изписана с кървави букви в историята на Русия. Много ми се иска тази политическа историософия да изчезне от българското политическо ежедневие. Никаква политкоректност не може да оправдае фалшивата историческа интерпретация. Моят най-светъл спомен от визитата е посещението ми на Шипка. Там не видяхме нито финландски знамена, нито румънски, нито полски – само знамена на Русия и България. И с какъв ентусиазъм посрещнаха Патриарха Московски и на цяла Русия – беше невъзможно да преживея без сълзи този народен възторг, който изрази искреното отношение към великите жертви на Русия. Убеден съм, че негативният политически контекст ще премине. Дай Боже, това да бъде разбрано по-бързо от политиците!“, подчерта предстоятелят на РПЦ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Комсомолская правда“: Патриархът „се нахвърли“ на българския президент: Русия освободи вашата страна! Не Полша и не Литва!

“Комсомолская правда“: Патриархът „се нахвърли“ на българския президент: Русия освободи вашата страна! Не Полша и не Литва!

5 Март 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. В дъждовното неделно утро патриарх Кирил, пристигнал в България за тържествата по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османско робство, отслужи литургия в катедралния храм Александър Невски. Изрисувания включително и от Виктор Васнецов величествен храм е построен през 1912 година в памет на руските воини, подарили независимостта на Балканите след победата на Руската империя над Османската империя през 1878 година, пише руското издание „Комсомолская правда“.
„Русия се намеси сама, пренебрегвайки собственото си благополучие и възможната политическа изгода от ненамеса в конфликта. Тук проляха кръвта си десетки хиляди руски войници“, напомни руският патриарх на дошлите да се помолят с него жители на София.
А преди отлитането му за Москва се случи неголям, но значителен конфликт, коментира вестникът. За първи път по време на посещение в чужбина патриархът публично изказа своето недоволство и то от първо лице. Оказва се, че по време на празничния парад президентът на България Румен Радев е изразил признателност за националното освобождение не на единната руска армия, а на различните народи, които са я съставяли – румънци, украинци, белоруси, финландци, поляци, литовци и други. Както казват руснаците, запознати с въпроса, тази формулировка се използва в България вече от много години. И от ръководството на страната, и от пресата.
„Русия не се съобрази с Европа. Движена от своята любов, отслабена и без да има никаква политическа поддръжка по света, тя започна борбата. Това е велик пример за това, как духовната и културната солидарност надделяват над политическия прагматизъм. Радвам се, че мога да ви кажа това. Не Полша, не Литва – Русия! Беше ми трудно да слушам всички тези позовавания на участието на други страни в освобождението. Нито полският, нито литовският сейм са имали участие във вземането на решение за започване на войната с Османската империя. Надявам се, че медиите ни слушат и ще предадат моето разочарование от неправилната интерпретация. Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние я завоювахме със своята кръв и не може да има никакви политически и прагматически причини, за да се премълчава и да се интерпретира неправилно. В мен остана нееднозначно впечатление от юбилея и аз ще го кажа открито пред целия свят“, е казал руският патриарх на Радев, според цитата на „Правда“.
Медиите са чули това, пояснява изданието – чрез говорител в съседната стая на президентски дворец, но при тези думи българите са изключили звука, твърди авторът на материала, като добавя, че цялото изказване е чуто чак след това, на запис.
„Всички разговори за дружба трябва да се проявяват в реалността. Двустранните отношения трябва да използват този голям потенциал, ние трябва да се договорим да направим всичко, за да работи той за бъдещето. Ние обичаме България независимо от политическата конюнктура“, е смекчил своят тон Кирил, според цитата на изданието.
В отговор на това, държавният глава се е опитал да обясни, че е имал предвид народите, влизащи в състава на руската армия.
„Не чух името на Александър II, но за сметка на това бяха назовани други страни“, е продължил патриархът. „На Шипка разбрах, че независимо от политиката, която провежда държавната власт, българският народ има дълбока признателност към нас. Съветвам ви да отчитате тези настроения“.
Кирил неочаквано е похвалил Радев за ораторската му дарба, но само, за да се върне отново към главния въпрос, но вече от друга перспектива, коментира „Комсомолская правда“.
„В съветско време българските другари се смятаха за най-лошите оратори, които въобще не умеят да говорят без да четат. Когато ви слушах, се наслаждавах. Само искам да ви помоля винаги в своята политическа дейност да помните това, което се е случило в историята на Русия и България. И накъдето и да води политическата траектория на Европа, моля вас и вашите колеги да не забравяте за Шипка и за тази любов, която съществува на дълбочинно народно ниво“, са били думите на патриарх Кирил.
А вече на летището, преди да си замине за Москва, предстоятелят на Руската православна църква е изразил увереността си пред журналистите, че този политически контекст скоро ще изчезне.
„Оказва се, че лейбгварейски финландски полк е взел участие в освободителната борба. Но това е бил полк на руската гвардия, разквартируван във Финландия. Точно такива са и полковете, разквартирувани в Полша. В историята на Полша и Финландия тази страница я няма. Но тя е изписана с кървави букви в историята на Русия. Много ми се иска тази политическа историософия да изчезне от българското политическо ежедневие. Никаква политкоректност не може да оправдае фалшивата историческа интерпретация. Моят най-светъл спомен от визитата е посещението ми на Шипка. Там не видяхме нито финландски знамена, нито румънски, нито полски – само знамена на Русия и България. И с какъв ентусиазъм посрещнаха Патриарха Московски и на цяла Русия – беше невъзможно да преживея без сълзи този народен възторг, който изрази искреното отношение към великите жертви на Русия. Убеден съм, че негативният политически контекст ще премине. Дай Боже, това да бъде разбрано по-бързо от политиците!“, подчерта предстоятелят на РПЦ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Кирил е разочарован от омаловажаването на ролята на Русия в освобождението на България ( ОБЗОР на руските медии – II част )

Патриарх Кирил е разочарован от омаловажаването на ролята на Русия в освобождението на България ( ОБЗОР на руските медии – II част )

5 Март 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил беше на посещение в България от 2 до 4 март, където взе участие в тържествата по случай 140-ата годишнина от освобождението на страната от османско робство, в резултат от Руско-турската война от 1877-1878 година и се срещна с президента Румен Радев. Той призова политическите лидери на страната да помнят героичната отбрана на Шипка и подчерта, че историята на освобождението на България е написана с кръв в историята на Русия.

В руските медии се появиха десетки материали по темата, с основен акцент върху разочарованието на руския патриарх от "омаловажаването на ролята на Русия в освобождението на България".

Рускоезичната редакция на Russia Today излиза със заглавие “Патриарх Кирил разкритикува опитите да се премълчи ролята на Русия в освобождението на България“. В материала се отбелязва, че руският патриарх се е изказал негативно относно опитите да се премълчи ролята на Русия за освобождението на българите. Подобно е и съдържанието на статията на „Деловой Петербург“, озаглавена „Патриарх Кирил заяви, че е разочарован от опитите да се премълчи ролята на русия в Освобождението на българите“.

В новинарския портал „Вести.ру“ е публикуван материал, озаглавен „Патриарх Кирил: историята на освобождението на България е изписана с кръв в историята на Русия“, където накратко се отбелязва, че Кирил е посетил България по случая 140-ата годишнина от освобождението на страната и се акцентира върху разочарованието на руския първойерарх във връзка с опитите да се размие ролята на Русия в освобождаването на българския народ и приравняването й с Полша и Финландия, които не са взимали решение да водят война за освобождаването на единоверците си. Подобно е съдържанието на публикациите в NRT24, руската редакция на MSN и "Всемирная Россия“ .

На страницата на телевизионния канал „Царьград“излезе статия: „Руската църква – за историческата истина: Партиарх Кирил е разочарован от премълчаването на ролята на Русия в освобождението на българите“, в който се цитира изказването на руския патриарх, че „неправилната интерпретация на съвместната история предизвиква разочарование“ и се отбелязва, че на „парада край паметника на Цар Освободител в началото на списъка са стояли поляци, финландци и литовци“.

Петербургското електронно списание interessant излиза със заглавие „Патриарх Кирил обърна внимание на българския президент, че ролята на Русия в освобождението на тази страна от османско владичество се размива“ и също отбелязва изразеното от Кирил „разочарование от съвременните тенденции за отделяне на националностите в руската армия“. „Всички разговори за дружба се проверяват в реалността... иначе те нямат значение“, цитират руският патриарх от петербургското издание.

Православната информационна агенция “Русская линия“ поставя като заглавие изказването на патриарх Кирил: „В мен остана нееднозначно впечатление от юбилея и аз ще го кажа открито пред целия свят. Надслова отговаря и на съдържанието на обширния материал, в който акцентите падат върху топлото посрещане на руския патриарх от българското население, което „е трогнало сърцето“ му и „изказаното от него неудоволствие от това, че на празничния парад президентът на България Румен Радев политкоректно изрази признателността за националното освобождение на България не на Русия и руската армия, а на различните народи, които са я съставяли“.

В особено рязък материал на религиозния информационен портал Credo.ru, озаглавен „Патриарх Кирил (Гундяев) рязко осъди президента на България, опитал се да раздели честта за освобождението на България през XIX в. между страните, които по-рано са били в състава на Руската империя“ се препредават думите на неудовлетворение на патриарха на Москва и цяла Русия относно изказването на българския президент Румен Радев на парада на площада пред народното събрание в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Кирил е разочарован от омаловажаването на ролята на Русия в освобождението на България (ОБЗОР на руските медии - I част)

Патриарх Кирил е разочарован от омаловажаването на ролята на Русия в освобождението на България (ОБЗОР на руските медии - I част)

5 Март 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил бе на посещение в България в периода от 2 до 4 март, в рамките на което взе участие в тържествата по случай 140-та годишнина от Освобождението на страната ни от Османската империя и проведе среща с държавния глава Румен Радев. Патриарх Кирил призова политическите лидери на България да помнят героичната отбрана на Шипка и подчерта, че историята на освобождението на България е написана с кръв в историята на Русия. Средствата за масова информация в Руската федерация отделиха огромно внимание на темата, като акцентът падна върху разочарованието на патриарха от начина, по който се интерпретира ролята на страната в освобождението на българския народ.

Държавната агенция ТАСС публикува обширен материал, озаглавен „Патриарх Кирил е разочарован от размиването на ролята на Русия в освобождението на България“. В публикацията се подчертава, че българският президент Румен Радев е изразил признателността си не към единната руска армия, а към различните народи, от които тя е била съставена.

В специализирания религиозен портал Pravmir.ri се появи материал, озаглавен: „Патриарх Кирил е разочарован от умаляването на ролята на Русия в освобождението на Русия“. Акцентът е текста е насочен върху разочарованието на патриарха на Москва и цяла Русия от "неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", и убеждението му, че не може да има „никакви политически или прагматически причини“ да се премълчава ролята на Русия или тя да се интерпретира неправилно.

Особено критично е изданието „Комсомолская правда“. „Патриархът се нахвърли на българския президент: Русия освободи вашата страна! Не Полша, или Литва!“. Тук се посочва, че по време на посещението си в България, предстоятелят на Руската православна църква е поискал да се помни кой е сложил край на османската власт, независимо от текущите политически настроения. Оказва се, че за първи път в хода на посещение в чужбина Кирил изказва публично недоволството си и то в първо лице, коментират от редакцията на вестника.

Друга от най-авторитетните медии, агенция РИА Новости посочва, че „Патриарх Кирил обвини България във „фалшива историософия“. Агенцията обръща най-голямо внимание на думите на патриарх Кирил преди отпътуването му от София, когато той посочи, че полският и финландският гвардейски полкове на руската армия, освободила България от османците, нямат никакво отношение към впоследствие независимата едноименна държава, и че опитите на българските власти да оспорят това са „фалшива историософия“. В силно негативният за България материал се цитират и думите на руския патриарх, че е „много огорчен, че в официалната реторика на българските официални лица, наравно с Русия, ролята на освободители играят, оказва се, Полша, Литва и Финландия“. В историята на Полша и Финландия няма такава страница като освобождението на България, подчерта Кирил от София.

В отделен материал на РИА Новости се обръща внимание и на срещата между Кирил и президента Румен Радев, в рамките на която руският патриарх е изразил разочарованието си от неправилната интерпретация на съвместната история, от премълчаването на ролята на Русия в освобождението на българите и приемането на Полша и Литва като освободители на нацията.

LIFE Новости, един от най-четените в Русия информационни портали, отбелязва накратко, че „Патриарх Кирил напомни на България помощта на Русия в борбата срещу османското робство“, като акцентира върху изказването на патриарх Кирил, че "Русия се е застъпила за единоверците си, независимо от възможната политическа изгода от невмешателството в конфликта"

Държавният вестник „Росийская газета“ публикува материала за събитието под заглавието: „Патриарх Кирил подчерта ролята на Русия в освобождението на България“. Изданието отбелязва, че руският патриарх не е съгласен с официалната интерпретация на руската роля в освобождението на страната от османска власт. Цитират се думите на патриарха на Москва и цяла Русия, че на страната му се е наложило да води война за българите против волята на цяла Европа. Внимание е обърнато и на призива на Кирил към българските медии да предадат разочарованието му от "неправилната интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България". Като цяло това е един от най-„положителните“ материали по въпроса в руските медии.

Един от най-критичните е този на Информационна агенция Rex, озаглавен „Партиарх Кирил напомни на българския президент защо още има българска нация“. „Партиарх Кирил: Русия заплати с кръв освобождението на България, а Полша и Финландия нямат нищо общо“, е заглавието на Rusnext.ru. Информационният портал отбелязва накратко разочарованието на руския патриарх от омаловажаването на ролята на Русия в освобождението на България и приравняването на приноса й към този на полския и финландския гвардейски полк, които дори са били съставени от руски войници, изпратени в тези страни.

По темата пишат още редица медии, сред които "Царьград ТВ" Russian Today, "Интересант.ру", Vesti.ru и др.Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Царьград ТВ" (Русия): Владимир Путин напомни на България кой я е освободил от Османската империя

"Царьград ТВ" (Русия): Владимир Путин напомни на България кой я е освободил от Османската империя

5 Март 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Москва. "Владимир Путин напомни на България кой я е освободил от игото на Османската империя". Под това заглавие руският телевизионен канал "Царьград ТВ" публикува статия, посветена на 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор и поздравителното писмо, изпратено от лидера на Кремъл до българския президент Румен Радев.
"В тези дни ние си спомняме за подвизите на руските воини и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо на Шипка и край Плевен", са думите на Путин от писмото му до Радев, което телевизията избира да приведе. От редакцията допълват още, че благодарение на мъжеството, твърдостта и саможертвата им е възстановена древната българска държавност.
В писмото на руския държавен глава се казва още, че общите исторически корени на двете страни, а също и силните връзки на тяхната дружба, културна и духовна близост ще бъдат и по-натам основа на развитие на двустранно сътрудничество.
"Царьград ТВ" напомня, че мирният договор в Сан Стефано е подписан на 3 март 1978 г. между Руската и Османската империи. Съгласно документа България, която в продължение на 500 г. се намира под "османско иго", получава свобода.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Небойша Стефанович. 13 август 2018 г.
Небойша Стефанович. 13 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.