НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Baltnews.lv: България отклони жалбата на Украйна и подписа сделка по Миг-29 с Русия

Baltnews.lv: България отклони жалбата на Украйна и подписа сделка по Миг-29 с Русия

17 Март 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. България отклони жалбата на Украйна и сключи сделка с руската корпорация „МиГ“ за провеждането на ремонта на 15 съветски изтребители, предава Baltnews.lv.
В България заявиха, че единствено руската компания е способна да ремонтира качествено изтребителите МиГ-29, защото България не е поканила други страни към споразумението. Преди година България подписа договор за 51,45 млн. долара за ремонт на изтребители с руската компания до 2022 г. Сделката е преустановена във връзка с жалбата на украинската компания „Укринмаш“.
Количеството на изправните самолети МиГ-29 в България се намира на критически минимум, което може да попречи изпълнението на международните задължения за охраната на въздушните граници на НАТО.
По-рано министерството на отбраната на България предложи на руското самолетостроителна корпорация „МиГ“ четиригодишен договор за техническото обслужване на 15 изтребителя МиГ-29. В министерството обявиха, че договорът е разчетен за четири години, неговата стойност е 81,3 млн. лева.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Какво означава за Украйна статута "аспирант" на НАТО

Deutsche Welle: Какво означава за Украйна статута "аспирант" на НАТО

15 Март 2018 | 01:39 | Агенция "Фокус"
Kиев. Стремежът на Украйна да стане част от НАТО е вече официално обявен на интернет страницата на организацията. Новият статут на страната отразява действителността, но не приближава Киев към желаната цел, коментират експерти пред редакцията на Deutsche Welle.
Преди броени дни средствата за масова информация съобщиха, че Алиансът е предоставил на Украйна статут на "страна-аспирант" (т.е. държавата официално е декларирала интереса си към присъединяване към организацията и получава покана да влезе в интензивен диалог по въпросите за членство и свързаните с него реформи). Информация за това се появи и на официалната интернет страница на НАТО. По-рано в този своеобразен списък фигурираха три страни, след 9 март към тях бе добавена и Украйна. "Към настоящия момент четири страни-партньори са заявили своя стремеж към членство в НАТО: Босна и Херцеговина, Грузия, Македония (в източника - Бивша югославска република Македония), а също и Украйна", се казва в съобщението, поместено на сайта на военния отбранителен съюз на Запада.
Преди време Алиансът отказа да признае официално желанието на Киев за членство в организацията. Поради тази причина предоставянето й на статут на страна-аспирант получи широк отзвук - при това радостен - сред украинските политици, включително и президента Петро Порошенко. На 10 март той написа на своята страница в социалната мрежа "Фейсбук", че е благодарен за подкрепата, която получава Украйна. "Нашата следваща амбиция е план-действие за присъединяване на Украйна" към НАТО, увери държавният глава на страната.

Признаване на реалността

На 11 март на новия статут на Украйна реагираха и от седалището на НАТО. В официалния коментар на изданието "Европейская правда" бе отбелязано, че признаването на евроатлантическите стремежи на Украйна не означава промяна в политиката на блока, а само отразяване на реалността. "Политиката на НАТО (спрямо Украйна) остава неизменна. Има промяна в политиката на Украйна и те са отразени на сайта".
Още на 8 юни 2017 г. Върховната рада прие законодателни промени, които закрепиха страната към курса за присъединяване в Алианса. Въпреки това на 14 февруари тази година, в рамките на пресконференция в Брюксел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не отговори на въпрос на журналисти защо Украйна до този момент не е включена в списъка на държавите, кандидатстващи за членство. А на 17 февруари неговият заместник Роуз Гетемюлер в рамките на реч пред Мюнхенската конференция по сигурността отбеляза, че Украйна е единствената от четирите страни, демонстриращи интерес към НАТО, която до този момент не го е определила като част от своята национална политика.
Съдейки по промените на сайта на Алианса, украинските държавни служители обърнаха внимание на това противоречие. Най-малко в гореспоменатото съобщение Порошенко отбелязва, че този въпрос е бил тема на разговора по време на срещата му със Столенберг, както и в телефонен разговор с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

"Отдавна знаехме"

Според експерти, до които редакцията се допитва, новината все пак е позитивен сигнал за Украйна. Но те призовават последиците за Киев от нея да се оценяват реалистично. Научният сътрудник от Европейския център за политически изследвания Пол Иван е уверен: "Не трябва да преувеличаваме важността на това събитие - обновяването на сайта само ни информира за нещата, които отдавна знаехме".
С тази позиция е съгласен и аналитикът от украинския Институт за международна политика Николай Белесков. Съгласно думите му, би било грешно да се счита, че определението "страна-аспирант" придава на Украйна особен статут. "Може да говорим за статут на кандидат-член на НАТО, но такъв нямаме и до този момент, затова не трябва да се мисли, че става въпрос за някакъв нов вид отношения с Алианса", твърди Белесков.
Експертът е уверен също, че в сегашните условия няма да е съвсем реалистично да се предполага, че Украйна би могла да получи статут на страна-кандидат. Вместо това Киев би трябвало да се съсредоточи върху изпълнението на онези задължения, които вече има към НАТО. "Изпълнението на Стратегическия отбранителен бюлетин и Годишната национална отбрана (под егидата на Комисията НАТО-Украйна) ни дава възможност да сътрудничим със силите на НАТО по единни стандарти, а това е много по-важно, отколкото споменаването на Украйна на сайта на Алианса", категоричен е Белесков.
По мнение на Пол Иван, всяко по-основателно изменение в политиката на НАТО по отношение на Украйна ще изисква продължителна подготовка и, съответно, няма да бъде изненада за експертите и политиците. "Вероятно няма да им бъде съобщено чрез обновяване на сайта" на Алианса, обяснява експертът.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зеркало недели“ (Украйна): НАТО даде статут „страна-аспирант“ на Украйна

„Зеркало недели“ (Украйна): НАТО даде статут „страна-аспирант“ на Украйна

13 Март 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Киев. Северноатлантическия алианс даде статут „страна-аспирант“ на Украйна, се казва в съобщение на официалната интернет страница на НАТО, предава електронното издание на украинският ежеседмичник „Зеркало недели“.
„В момента четири страни-партньори са декларирали своя стремеж (aspiration) за присъединяване към НАТО: Босна и Херцеговина, Грузия, Бившата югославска република Македония, както и Украйна“, пише в заявлението, като в него се обяснява какво означава статутът „страна-аспирант“.
„Страните, които са декларирали интереса си да станат членове на Алианса, първоначално получават покана да се присъединят към Интензифициран диалог с НАТО за техния стремеж към членството и свързаните с това реформи“, се казва в пояснението.
Във връзка с това, първият заместник-председател на украинския парламент Ирина Геращенко е съобщила в „Туитър“, че на 9 март се е състояла среща между украинския вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Иван Климпуш – Цинцадзе и заместник генералния секретар на НАТО Роуз Гетемюлер. Според думите на Геращенко, на тази среща е обсъждан въпросът за статута на Украйна в Алианса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.