НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Над 6 400 представления са изиграли актьорите от Куклен театър „Весел“ от създаването на театъра преди 20 години

Велико Търново: Над 6 400 представления са изиграли актьорите от Куклен театър „Весел“ от създаването на театъра преди 20 години

13 Март 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 6 400 представления са изиграли актьорите от великотърновския куклен театър „Весел“ за 20 години. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново създателят на театъра Веселин Василев. Той посочи, че средно годишно изиграните спектаклите са около 320. Сред най-играните заглавия са „Храбрият оловен войник“ – над 300 пъти, „Коледни сънища“ – над 400 пъти, „Лудориите на Малък Сечко“ – над 500 пъти, „Пингвинчето Фраки“, „Хитър Петър“ и „Цветна приказка“ – над 600 пъти и „Празник по никое време“ игран над 700 пъти. Най-много представления има спектакълът „Есенен парад“, който е игран над 1100 пъти за 20 години. Куклените театрали имат над 50 участия в международни фестивала на три континента – Европа, Азия и Африка. През 2017 година печелят награда на детската публика в Астана в Казахстан. През 2015 година получават награда за най-добър спектакъл в Кучинг на остров Борнео – Малайзия, а през 2014 година – в Банкок и Кишинев. През 2013 година великотърновските кукленици печелят няколко отличия – награда за актьорски дует в Москва, награда за режисура в Сибиу – Румъния, награда на спонсора на фестивала в Омск – Русия, както и награда за актьорски дует за Елка Баланова и Веселин Василев – участници в спектакъла „Принцесата и граховото зърно“ на фестивала в Ямбол. Те имат и награди от Галац и Букурещ, както и от Шанхай – Китай. Първата награда печелят през 2007 година в Прага – Чехия – награда за най-добър оригинален спектакъл. „По суша Театър „Весел“ е изминал над 600 000 км, а по въздух не мога да Ви кажа, но само фактът, че сме летели до Шанхай, Банкок и до остров Борнео, може би трябва да говорим за десетки хиляди километра изминати по въздух“, посочи Веселин Василев.
Той съобщи, че им предстои участие във фестивала „World Puppet Carnival“ със спектакъла „Храбрият оловен войник“, който ще изиграят на руски език в Екатеринбург в Русия. Имат покана за участие във фестивал в Индия. Куклен театър „Весел“и тази година ще реализира редовните си участия в Румъния, както и в България – на Фестивала на куклите в Бургас и на фестивала „Двама са малко, трима за много“ на Пловдивския държавен куклен театър.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С богат културен афиш Куклен театър „Весел“ ще отбележи 20 години от създаването си

Велико Търново: С богат културен афиш Куклен театър „Весел“ ще отбележи 20 години от създаването си

13 Март 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С богат културен афиш Куклен театър „Весел“ във Велико Търново ще отбележи 20 години от създаването си. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново създателят на театъра Веселин Василев. През целият месец март на сцената на читалище „Искра“ ще бъдат представяни заглавия от репертоара на великотърновския куклен театър. Акцентът ще бъде поставен на 17 март, от 11.00 часа, когато театъра ще отбележи рождения си ден със спектакъла „Честит Рожден ден! 20 години Театър Весел…” .
„Този спектакъл е замислен като една среща с голяма част от героите на Куклен театър „Весел“, които са се родили на неговата сцена. Ще започнем с любимото на много поколения зрители „Пингвинче Фраки“, което е вече на 20 година. Това е първият ни спектакъл. Освен това ще има откъси от спектаклите „Лудориите на малък Сечко“, „Коледни сънища“, „Храбрият оловен войник“. Телефон 112 .. позвъни“, както и от „Празник по никое време“ и „Не се предавай“. Така че публиката ще се забавлява. Подготвили сме изненади и за порасналите момчета и момичета. Както знаете наши зрители са не само малките деца, а и техните родители – майки и татковци, баби и дядовци. Така че ще има за всички изненади“, посочи Веселин Василев. Празничният спектакъл е със свободен вход за всички любители на кукленото театрално изкуство.
Юбилейният афиш на Куклен театър „Весел“ е започна още на 10 март с постановката „Цветна приказка“. По думите на Василев представлението е преминало с голям успех. на 24 март от 11.00 часа ще бъде представено е класическото заглавие „Принцесата и граховото зърно” , а на 31 март „Хитър Петър”.
Първата премиера на театър „Весел“ е през 1998 година. Тогава големият български куклен режисьор и театрал Марина Гочева подарява на своите търновски колеги текста на спектакъла „Пингвинчето Фраки“.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.