НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Константин Проданов, АБВ: Депутатите да сезират Конституционния съд за Закона за частната охранителна дейност в цялост, срещу него възразиха и представителите на бранша

Константин Проданов, АБВ: Депутатите да сезират Конституционния съд за Закона за частната охранителна дейност в цялост, срещу него възразиха и представителите на бранша

29 Март 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите да сезират Конституционния съд за Закона за частната охранителна дейност в цялост. Той е и в противоречие със Закона за нормативната уредба. Срещу него възразиха и представителите на бранша. Това заяви лидерът на АБВ Константин Проданов по време на дебат, посветен на темата, съобщиха от пресцентъра на партията. Той посочи, че Закона за частната охранителна дейност е поредния в България, който е изготвен, внесен и приет без необходимата експертиза, консултации и обсъждания. По думите му у нас непрекъснато се променят новоприети закони, заради заложените в тях абсурди. Проданов припомни, че управляващите са дошли на власт с две основни обещания - да спрат приватизацията и да поставят във всяко село полицай. „Очевидно, че полицай във всяко село няма да има и че държавата признава своята неспособност да гарантира едно основно право на гражданите - тяхната сигурност. На практика тя се отказва доброволно от тази си дейност, прехвърляйки я върху частни субекти. Де факто сме свидетели на приватизация на сигурността“.
Лидерът на АБВ бе категоричен, че частната охрана за населените места ще позволи феодализирането на редица общини, ще гарантира на кметовете им и издигналите ги политически сили комфорт, както и че ще бъде използвана като инструмент за натиск, дори и репресии. „За мен много важен е и въпросът за средствата, защото българските граждани плащат данъци, но срещу това не получават гарантираното им по Конституция право на сигурност. И за да бъде финансирана тази частна охрана, очевидно ще трябва да бъдат наложени нови данъци, или ще им бъдат орязани някакви други права от където да се отклони необходимото финансиране“, посочи той.
Срещу Закона за частната охранителна дейност в този му вид сериозно възразиха и представителите на бранша, които категорично отхвърлиха възможността той да продължи да съществува в сегашния си вид. Те посочиха, че той е изготвен без да се вземат предвид голяма част от техните предложения, а повечето от приетите идеи са отпаднали между двете четения.
Според представителите на частните охранителни фирми подобно законодателство дори поставя под риск самото им съществуване. Възражения бяха отправени и срещу заложеното в текстовете правило да не може да бъде наеман подизпълнител за определени дейности, както и факта, че МВР има правото да одобри избора, да упражнява контрол, да иззема лиценз при неясни процедури и да се самоконтролира при извършването на всички тези процедури. Една от структурите заяви, че за нередностите вече е сезирала Европейската комисия.
Някои от участниците във форума посочиха, че частната охранителна дейност изобщо не бива да бъде под шапката на вътрешното ведомство, а други заявиха, че новите правила не задоволяват изискването за изсветляване на този вид бизнес. По отношение на недопускането на подизпълнител бе пояснено, че това вменява изпълнението на функции от компетенциитe на МВР и други тясно специализирани звена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съюза на юристите в България ще се проведе дискусионен форум, посветен на Закона за частната охранителна дейност

В Съюза на юристите в България ще се проведе дискусионен форум, посветен на Закона за частната охранителна дейност

29 Март 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
София. В Съюза на юристите в България ще се проведе дискусионен форум, посветен на Закона за частната охранителна дейност. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Той ще се състои от 11.00 часа днес в заседателната зала на Съюза на юристите на ул. „Пиротска“ №7, ет.2. Форумът с работно заглавие: „Бизнес, хаос или сигурност – какво точно е новият Закон за частната охранителна дейност?“. Събитието се провежда в подкрепа на искането на Президента на Рeпублика България и на Главния прокурор към Конституционния съд за установяване на противоконституционност на разпоредби от новия ЗЧОД.
За участие са поканени народни представители, експерти, представители на браншови и неправителствени организации и други институции, които имат участие в изготвяне на нормативна уредба и пряко отношение към проблематиката на частната охранителна дейност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Единствената противоконституционност в Закона за частната охранителна дейност е да се даде възможност за създаване на една паралелна полиция

Прокурор Румяна Арнаудова: Единствената противоконституционност в Закона за частната охранителна дейност е да се даде възможност за създаване на една паралелна полиция

23 Март 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Бургас. Акцентът и единствената противоконституционност според главния прокурор е да се даде възможност за създаване на една паралелна полиция, тъй като по силата на Закона ще могат служители на частни търговски дружества да имат правомощията на полицейски органи. Според главния прокурор това ще доведе до разпад на държавността. Това каза пред журналисти в Бургас Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на Р България, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“-Бургас. По думите й главният прокурор е поискал Конституционният съд да обяви за противоконституционни три разпоредби от Закона за частна охранителна дейност. Арнасудова поясни, че тези разпоредби касаят единствено възможността на кметовете на общините да сключват договори за охрана на урбанизирани територии. „В мотивите си главният прокурор е посочил, че тези функции, които се предоставят по силата на Закона на частни охранителни дружества, са функции на МС и на МВР, които по силата на Конституцията дължат на българските граждани предоставянето на услугата сигурност и не бива да се плащат допълнителни средства от хората, за да бъде защитаван животът, здравето и имуществото им. В искането си главният прокурор не поставя под внимание или не оспорва по принцип съществуването на частна охранителна дейност. Това е дейност, която е естествена и всеки български гражданин би могъл да се възползва“, обясни говорителят.

Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ ще инициира широка обществена дискусия, свързана със Закона за частната охранителна дейност

АБВ ще инициира широка обществена дискусия, свързана със Закона за частната охранителна дейност

19 Март 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Плевен. Ние от политическа партия АБВ ще инициираме широка обществена дискусия, свързана със Закона за частната охранителна дейност. Считаме, че е внесен законопроект, който е в противоречие на Закона за нормативната уредба. Това заяви на пресконференция в Плевен членът на Изпълнителното бюро на партията Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Внесен е законопроект, без да бъде направено предварително обществено обсъждане с мотива, че това обществено обсъждане е направено преди няколко години. Конкретният текст, който сега се внася, в немалка степен се различава от предишния. Това е основният ни аргумент да атакуваме внасянето му по този начин”, коментира Пеков. Той добави, че в дискусията ще бъдат включени експертната общност, бивши служители на националната полиция, на различни служби в МВР и разбира се хората от частните охранителни фирми, които са пряко засегнати.
Според него, в законопроекта правят впечатление най-малкото две неща: „Първо, че на фона на ангажиментите, които се поемат за увеличаване на административния натиск върху икономиката и върху стопанските субекти, тук процесът е обратен – вменяват се редица допълнителни задължения на фирмите, които по същество ще затруднят в немалка степен администрирането на процеса. И второ, законът полага издаването на серия от поднормативни актове, вътрешни наредби на министъра на вътрешните работи, което предполага режим на лицензиране и на последващ контрол както на лицензионната дейност, така и върху частните охранителни фирми, което ги прави пряко зависими от министъра. Т. е. създават се предпоставки за произвол на министъра на вътрешните работи и грубо вмешателство в работата на всяка една от частните охранителни фирми“.
Румен Петков сподели и още нещо, което според него е много смущаващо. „При предишните промени в Закона за частната охранителна дейност се е допуснало звеното за самоотбрана да се институциализира до степен, в която да може да участва в охраняването на стратегически за България обекти“. Като пример той даде звено от 4 човека в Козлодуй, което се занимава с транспортирането на територията на страната на ядреното гориво, което се внася от Русия и изнася обратно, след отработването му. „Няма земна сила, която да ме убеди, че държавата може да се дистанцира от такъв процес и да го предостави, с цялото ми уважение към частния охранителен бизнес, на частни структури. Това е отговорност на държавата. Този закон не просто легитимира това безотговорно отношение на държавата, но го разширява. Защото в законопроекта не се коментират вредни товари”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Предложените промени в Закона за частната охранителна дейност разширяват възможностите, но не решават проблема

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Предложените промени в Закона за частната охранителна дейност разширяват възможностите, но не решават проблема

17 Март 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Карлово. Предложените промени в Закона за частната охранителна дейност разширяват възможностите, но не решават проблема. Това каза за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово. Той уточни, че законът и сега дава възможност кметовете да сключват договори за охрана на обекти на територията на общината. По думите му едно е Общината да има договор с частна охранителна фирма, друго е да разполага с общинска полиция, от която финансова възможност да се възползват имат само 9 общини на територията на страната. „Това са най-големите и най-богати общини, които имат договор с МВР. В досегашното законодателство полицаите от тази общинска полиция се водеха като щатни в Районните управления на полицията, а заплатите им се изплащаха от общините. Сега с предложените промени има възможност Общината да назначава тези общински полицаи на щат в самата Община и да им изплаща заплатите. Промените не решават проблема с необходимите финанси, които общините трябва да имат, за да могат да си позволят общинска полиция. Едно е да назначиш 15 или 20 общински полицаи, друго е кметът да има възможността оперативно да работи с униформената полиция на територията на неговата община“, добави Емил Кабаиванов. Той даде пример именно с Община Карлово, като обясни, че бюджетът на изграденото от него общинско звено е два пъти по-малък от това, което би плащал на която и да е частна охранителна фирма. Кметът на Община Карлово добави, че въпреки това нито общинските звена, нито частните фирми имат правата, които имат общинските полицаи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: Законът за частната охранителна дейност създава правила и възможности за ясен и точен контрол

Маноил Манев, ГЕРБ: Законът за частната охранителна дейност създава правила и възможности за ясен и точен контрол

17 Март 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Законът за частната охранителна дейност създава правила и възможности за ясен и точен контрол. Това коментира за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев. Той уточни, че такъв контрол трябва да се упражнява както върху хората, така и върху техните права и задължения.
„Балансът в една такава дейност, в която са заети около 200 хиляди охранители и МВР да може да ползва ресурса на тези хора, се нарича контрол. И този контрол да е възложен на държавата в лицето на МВР, което да може да упражнява не само контрол, а да може и да отнема лицензи, да спира работата на охранителни фирми в момента, в който бъдат засечени, каквито и да било нарушения. Следващото е намесата на Прокуратурата и съда, когато вече има данни за извършени престъпления“, обясни Маноил Манев. Той изтъкна, че някои от частните охранителни фирми виждат инструменти за свръхконтрол в Закона за частната охранителна дейност, обратно на депутатите от БСП, които го виждат като инструмент за разруха на държавността и своеволия. Народният представител от ГЕРБ уточни, че когато се предоставят повече права, логично е това да е предпоставка и за повече контрол и задължения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Недопустимо е да се твърди, че от парламентарната трибуна е казано нещо, което застрашава националната сигурност

Антон Кутев, БСП: Недопустимо е да се твърди, че от парламентарната трибуна е казано нещо, което застрашава националната сигурност

16 Март 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Недопустимо е да се твърди, че от парламентарната трибуна е казано нещо, което застрашава националната сигурност. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в процедура по начина на водене след декларация на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Парламентарните декларации сигурно позволяват много възможности, но във всеки случай надали позволяват този тон“, каза Кутев по повод изказването на Маноил Манев от ГЕРБ.
По думите на Кутев това трябва да се спазва дори, когато човек не си сдържа нервите. „Ако не сме в състояние да поддържаме нормален тон в парламента, да спазваме поне децибелите“, допълни Кутев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: БСП си играе със страховете на хората по тема сигурност, което е опасно за държавата

Маноил Манев, ГЕРБ: БСП си играе със страховете на хората по тема сигурност, което е опасно за държавата

16 Март 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Фактите са ясни - няма нито една крачка на отстъпление от задълженията на МВР по отношение на охраната на обществения ред в България. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма нито един текст и дума в нито един закон, приет в последните години, който да отнема права на гражданите“, заяви той. „Много добре звучи популистката политика в последните месеци, но да се заиграваш със страха на хората, с най-важното желание - да живеят в сигурност, и манипулираш фактите - това вече е опасно. Да си играеш със страховете на хората по темата сигурност, е опасно за държавата“, изтъкна депутатът. По повод сезирането на Конституционния съд за Закона за частната охранителна дейност Маноил Манев посочи: „Когато една българска институция осъществява конституционните си и законови права да подаде към Конституционния съд текст от един закон - това е правилното. Но да се упражняваш, да яхваш вълната политически е опасно за националната сигурност“. „Странно ми е, когато една политическа партия, имаща себе си за алтернатива, не знам на какво, излиза и казва - ние сме загрижени за това, че МВР отстъпва от законовите си функции“, обясни депутатът. „Когато закрихте и продадохте СОД на МВР, тогава имахте проблеми с това, че пазарът се изкривява. А когато управлението на премиера Орешарски назначаваше по списъци от партийните ви централи неграмотни и необразовани лица да охраняват обществения ред, както пишеше в програмата ви - тогава бяхте ли загрижени“, попита той колегите си от БСП.
„Едно е, когато главният прокурор реши, че има проблемен текст и сезира Конституционен съд. Друго е когато политическа партия се заиграва и с това- не е нормално“, каза още Маноил Манев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодор Байчев, БСП: Законът за частната охранителна дейност е абдикация на държавата от грижата за българските граждани, управляващите търгуват със сигурността

Тодор Байчев, БСП: Законът за частната охранителна дейност е абдикация на държавата от грижата за българските граждани, управляващите търгуват със сигурността

16 Март 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Законът за частната охранителна дейност е абдикация на държавата от грижата за българските граждани, управляващите търгуват със сигурността. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Тодор Байчев в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Управляващите често забравят основите, върху които трябва да градим дейността си. Още по-често превръщат Народното събрание в орган, който пази и прокарва нечии чужди и частни интереси“, каза Байчев. По думите му това граничи с политически егоизъм. „Това именно е случаят на МВР. Този състав на правителството - между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, са първите, които си позволяват да раздържавяват МВР, да търгуват с най-ценното на българските граждани – сигурността“, отбеляза Байчев. „Законът за частната охранителна дейност е един от най-опасните прецеденти в съвременното законодателство. Той е една врата към връщане на добре познатите охранители от първите години на прехода“, поясни депутатът от БСП. Той отбеляза, че по този закон вече са се изказали Прокуратурата и Президентството. „Според БСП в политически план Законът за частната охранителна дейност е абдикация на държавата от грижата за българските граждани. Чрез закона категорично се легитимира безотговорността и абсолютната слабост на това управление“, поясни Тодор Байчев. По думите му законът предоставя в ръцете на кметовете нов ресурс за наливане на пари в обществени поръчки и частни фирми. „Този закон е изключителна обида към служителите на МВР“, заяви Байчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: В Закона за частната охранителна дейност подобряваме правилата, ако има пропуски - ще се съобразим

Министър Валентин Радев: В Закона за частната охранителна дейност подобряваме правилата, ако има пропуски - ще се съобразим

14 Март 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. В този закон всъщност подобряваме правилата, записваме неща, които преди това са били тълкувани. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров за Закона за частната охранителна дейност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Със закона направихме така, че да има правила и да няма тълкувания“, заяви той. „Най-важното е гражданите да знаят, че тези, които изпълняват закона и тези, които ги контролират, го правят по правила“, изтъкна Валентин Радев. „Президентът и главния прокурор дават закона на Конституционния съд - хубаво, така работи държавата. Ако някъде има пропуски, ще се съобразим“, посочи вътрешният министър. „В закона само слагаме правила. Има 1800 частноохранителни фирми, над 200 хил. са тези, които се занимават с такава дейност. И досега кметовете са имали такива права“, обясни той и добави, че в закона са доуточнени и някои детайли след широко обсъждане. „Готови сме по всяко време да обясняваме какво точно сме заложили“, коментира Валентин Радев. „Поисках справка справят ли се с престъпността другите държави, колко е полицията и има ли охранителни фирми“, посочи той. „Зададох си въпроса абдикираме ли, както ни обвини опозицията. Според мен - не“, заяви вътрешният министър. „Кметовете искат охрана на урбанизирани територии, не го иска МВР“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Законът за частната охранителна дейност дава на частници  дейността на МВР

Иван Иванов, БСП: Законът за частната охранителна дейност дава на частници дейността на МВР

14 Март 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. „Още в дебатите по Закона за частната охранителна дейност, ние от БСП, предупредихме за опасността - държавна дейност да се предоставя в частни ръце”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че този закон е спорен и очаква КС да го отмени. „Това срастване между партия и държава сега е съчетано с опасност от създаване на „преториански гвардии” на местните кметове. Законът за частната охранителна дейност създава опасност за разпад на държавността”, категоричен бе Иванов. Той каза още, че няма как държавни дейности, които са разписани в Конституцията, да се делегират в частни ръце. „Срещу този закон се изказаха работодателски организации от сектора, защото води до сериозно изкривяване на обществени отношения. С него се концесионира дейността на МВР”, категоричен бе Иван Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Христо Терзийски: Полицията е с ограничен ресурс, частните охранители могат да се включат в ограничаването на посегателствата върху населението

Гл. комисар Христо Терзийски: Полицията е с ограничен ресурс, частните охранители могат да се включат в ограничаването на посегателствата върху населението

14 Март 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Полицията е с ограничен ресурс, частните охранители могат да се включат в ограничаването на посегателствата върху населението. Това каза главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция” в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия във връзка със Закона за частната охранителна дейност.
„Новият Закон за частната охранителна дейност беше дълго време обсъждан в работни групи и комисии, включително и със сдружения на частните охранителни фирми. Беше подлаган и на обществено обсъждане. В този смисъл той не е набързо приет”, заяви в Терзийски.
„Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете по този закон и в момента съществуват. Те могат да изградят звена за самоохрана или да сключват договори с частни охранителни фирми за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират отделните видове охранителна дейност”, поясни още Христо Терзийски.
„Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност, са различни. В частната охранителна дейност са включени над 200 000 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в ограничаването на посегателствата върху населението”, заяви шефът на националната полиция.
„Държавата има достатъчно инструменти, така че частните охранители да не превишават правата си”, добави той.
Терзийския допълни, че полицията е с ограничен ресурс, въпреки че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабонаселените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ обещаваха полицай във всяко село, а сега налагат частни охранители

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ обещаваха полицай във всяко село, а сега налагат частни охранители

13 Март 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Брегово. “Не може държавата да прехвърли на кметовете да сключват договори с частни охранителни фирми и хората да плащат, за да охраняват домовете им. Това е работа на полицията. Какво стана с обещанието за полицай във всяко село? От полицай във всяко село се стигна до частен охранител във всяко село, но ако народът плаща”. Това заяви на среща с жителите на община Брегово председателят на БСП Корнелия Нинова, Брегово. По думите ѝ това е поредната сфера, от която държавата абдикира и е недопустимо. “Националната сигурност и сигурността на българите в домовете им е държавна политика”, подчерта лидерът на левицата.
На срещата с граждани Нинова обяви, че ПГ на БСП ще поеме изследването на пробите в европейска независима лаборатория, “защото здравето ви е най-важно”. Според нея не може отговорните институции да казват пред кмета, че всичко е наред, но на него да не му е даден документ. “Поехме ангажимент ежедневно да настояваме властите да довършат дигата. Това е работа на държавата, а не на кметовете”, каза още тя. Нинова добави, че правителството прехвърля на кметовете отговорности, не им дава пари, за да ги изпълнят и след това да ги обвиняват. “Кметът на Брегово брани интересите на общината и населението изключително сериозно. С вас сме и ще помагаме на Брегово с всичко, с което можем”, каза още Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев за частната охранителна дейност: В Конституцията ясно е разписано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт

Президентът Румен Радев за частната охранителна дейност: В Конституцията ясно е разписано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт

13 Март 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Определени разпоредби от Закона за частната охранителна дейност влизат в противоречие с нашата Конституция. Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „В Конституцията ясно е разписано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност”, поясни президентът.
„Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани”, добави Радев. Той даде за пример кметове, които се държат като феодали с населението на селищата, които управляват. „Такъв един кмет вече ще си има и феодална армия, която ще се издържа от държавата, което за мен не е правилно”, каза още президентът Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор и президентът сезираха Конституционния съд заради разпоредби от Закона за частната охранителна дейност (ОБЗОР)

Главният прокурор и президентът сезираха Конституционния съд заради разпоредби от Закона за частната охранителна дейност (ОБЗОР)

12 Март 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор и президентът сезираха Конституционния съд заради разпоредби от Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД). Изцяло новият закон бе приет на второ четене в парламента на 17 януари тази година. Текстовете, заради които Сотир Цацаров и Румен Радев се обръщат към Конституционния съд, предвиждат кметове да могат да сключват договори с частни фирми за охрана на цели населени места или както са определени в закона – урбанизирани територии.
Според Главния прокурор Сотир Цацаров текстовете от закона - чл. 5 ал. 1 т. 6, чл. 27, чл. 28, чл. 29, както и § 1 т. 5 от Допълнителната разпоредба на ЗЧОД противоречат на правовата държава и Конституцията. Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР. Цацаров счита, че е недопустимо се прехвърлят правомощия на държавата по опазване на обществения ред и националната сигурност на търговци. Главният прокурор отбелязва, че възможността кмет да сключва договор за охрана на урбанизирана територия ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място, което на практика ще ограничи възможността на държавните органи да гарантират обществения ред в тези места. Цацаров отбелязва също, че могат да възникнат допълнителни усложнения, ако гражданите сами договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност в обхвата на същата урбанизирана територия
В искането си до Конституционния съд Сотир Цацаров посочва, че с така приетите разпоредби се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други. Според главния прокурор по този начин се създава непропорционална и затова недопустима зависимост на поддържането на обществения ред в населените места от преценката и активността на частно правни субекти, а не от държавни органи, както е предвидено в Конституцията.
И президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за същите разпоредби от закона. В мотивите си президентът посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Според него поверяването на функции по опазване на обществения ред на частноправни субекти поражда риск. Сред аргументите на президента за сезирането на Конституционния съд са и липсата на специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението в урбанизираните територии.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за частната охранителна дейност

Президентът сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за частната охранителна дейност

12 Март 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 5, ал. 1, т. 6, чл. 27, чл. 28, чл. 29 и § 1, т. 2 , както и на свързаната с тях разпоредба на § 1, т. 5 от Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД) (обн. ДВ. бр.10 от 30 януари 2018 г.), които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност. Според изложените от държавния глава мотиви, посочените разпоредби противоречат на чл. 4, ал. 1, чл. 7, чл. 8, чл. 105, ал. 2, чл. 143, ал. 3 от Конституцията. Това съобщиха от презсекретариата на държавния глава.
В мотивите си президентът посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт. „Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред“, посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.
Конституцията натоварва с функции за осигуряването на общественото спокойствие и обществената безопасност изрично Министерския съвет и областния управител, а осигуряването на обществения ред е част от ръководенето и осъществяването на вътрешната политика на страната, напомня държавният глава.
Президентът посочва още, че в обновения ЗЧОД не е поставено изискване служителите, които се грижат за опазването на обществения ред, независимо от длъжността, която заемат, да са политически неутрални и да се ръководят единствено от закона. Такова изискване въвеждат чл. 116, ал. 1 от Конституцията, чл. 9 ал. 1 от Закона за политическите партии и чл. 146, ал. 3 от Закона за МВР. „Министерството на вътрешните работи е строго йерархична структура с присъщата й субординация, отчетност и контрол. Поверяването на функции по опазване на обществения ред на частноправни субекти, спрямо които са неприложими посочените принципи, поражда риск при осъществяване на тази дейност“, посочва още държавният глава в мотивите си.
Между аргументите на президента за сезирането на Конституционния съд са и липсата на специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението в урбанизираните територии, както и ограничаването на конституционната защита, която получават гражданите под формата на отговорност на държавата за вредите, причинени от собствените ѝ органи и лица, поставяйки охраната на урбанизираните територии във формата на частната охранителна дейност.
Пълния текст на искането на президента можете да откриете на интернет страницата на държавния глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на разпоредби от Закона за частната охранителна дейност

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на разпоредби от Закона за частната охранителна дейност

12 Март 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Днес главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на разпоредбите на чл. 5 ал. 1 т. 6, чл. 27, чл. 28 и чл. 29 от Закона за частната охранителна дейност /обн., ДВ, бр.10 от 30.01.2018 г./ поради противоречието им с принципите на правовата държава /Преамбюл, чл. 4 ал. 1/ и с чл. 105 ал. 2 от Конституцията на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
С този закон за пръв път в чл. 5 ал. 1 т. 6, като нов вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Съгласно § 1 т. 5 от Допълнителната разпоредба на ЗЧОД, тя представлява селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание /строителните му граници/, определени с устройствен план, без да се включва землището. Уредбата, свързана с охраната на урбанизирани територии, се съдържа в раздел VI от ЗЧОД - чл. 27, чл. 28 и чл. 29 и регламентира същността и начина на осъществяване, сключването на договори за охрана и обособяване на екипи за реализирането на тази охрана.
Главният прокурор счита, че с въвеждане на частна дейност за охрана на урбанизирани територии се нарушава конституционно предвидената компетентност на Министерския съвет, уредена в чл. 105 ал. 2 от Конституцията – да осигурява обществения ред. Наред с това недопустимо се засягат /прехвърлят се/ правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговци. Предвидената в чл. 28 ЗЧОД възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място. Това на практика обективно ограничава възможността на държавните органи по Конституция, съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред. Допълнителни усложнения биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност, свързани с личната им неприкосновеност и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обхвата на същата урбанизирана територия. Още повече и сега съществува възможност по ЗМВР да се изграждат звена „Общинска полиция“ за опазване на обществения ред, охраната на обекти и т.н. /чл. 94 ЗМВР/, които функционират при ясна законова уредба. В искането се сочи още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други. Създава се непропорционална /и затова недопустима/ зависимост на поддържането на обществения ред в населените места от преценката и активността на частно правни субекти, а не от предвидените по Конституция и съответните закони държавни органи.
Основният аргумент на главния прокурор е че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.