НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:46

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Златарица Пенчо Чанев: Лошо е състоянието на третокласната пътна мрежа на територията на общината след зимното почистване

Кметът на Златарица Пенчо Чанев: Лошо е състоянието на третокласната пътна мрежа на територията на общината след зимното почистване

13 Март 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Златарица. Лошо е състоянието на третокласната пътна мрежа на територията на община Златарица. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Златарица Пенчо Чанев. Той посочи, че след зимното почистване са се образували нови дупки в асфалта. Най-лошо е състоянието на пътната настилка в участъка Златарица – Горско ново село – Джулюница.
„Този път не е правен от години. Вече дори не може да се нарече път. Това са просто някакви дупки в полето“, посочи Пенчо Чанев. Той допълни, че независимо от увеличението на винетките преди повече от година, участъци от третокласната пътна мрежа на територията на общината не са правени.
„Тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обеща,че увеличението от винетки ще бъде около 200 млн. лева и с тези средства ще се извършват ремонти на третокласните и второкласните пътни мрежи, но ние не сме ги видели, макар че втора година плащаме скъпи винетки“, допълни Пенчо Чанев. Той посочи, че за разлика от третокласната пътна мрежа, четвъртокласната е в добро състояние. Всяка година се отделят средства за изкърпване на дупки и възстановяване на банкети и канавки.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Ново свлачище се е образувало в село Калайджии, застрашено от откъсване е 1/3 от населението

Велико Търново: Ново свлачище се е образувало в село Калайджии, застрашено от откъсване е 1/3 от населението

13 Март 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Златарица. Ново свлачище се е образувало в село Калайджии, община Златарица. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Златарица Пенчо Чанев. Земната маса се е свлякла пред няколко дни. Свлачището се намира на кръстовище в селото, между ул. „3-та“ и „4-та“. Ширината му е около 200 метра, а площта, на която се простира вътре в населеното място, е около 7-8 дка. Според кмета свлачищните процеси продължават и ако не се вземат мерки на време, засегнатата площ ще се разрасне.
„Застрашена от откъсване е и улица „4-та“. Ако и тя пропадне, 1/3 от населението в селото ще остане откъснато от света. Застрашени са и няколко къщи, които се намират на около метър от свлачището“, посочи Пенчо Чанев. Той допълни, че във връзка с новообразувалото се свлачище е изпратено уведомително писма до Министерство на регионалното развитие и благоустройството с копие до „Геозащита Плевен“. Очаква се да пристигне екип, който да го регистрира. Кметът подчерта, че това не е единственото свлачище на територията на Калайджии. Преди няколко години е пропаднала земна маса на другия край на селото, която също е затворила път. До ден днешен жителите на селото използват обходен маршрут, въпреки че има изготвен проект за укрепване на пътя.
Проектът е на стойност 200 000 лева. Пенчо Чанев посочи, че община Златарица е една от общините с най-много образували се свлачище не само на територията на област Велико Търново, но и на територията на цялата страна. Едно от големите свличания на земна маси е в село Шивачево. За укрепването му Община Златарица е отделила собствени средства в размер на 120 000 лева. Ремонтните дейности обаче все още не са стартирали заради лошото време. Преди няколко часа кметът е получил обаждане от кметския наместник на село Разсоха, който го е уведомил също за свлачищни процеси в селото. „Непрекъснато се образуват нови свлачища. Това са много големи обекти за нас, които изискват много средства. Тези суми са непосилни за една малка община“, посочи Пенчо Чанев, като допълни, че за укрепване на трите свлачища ще са необхдоими над 1 млн. лева.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.