НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:14

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ердоган изпрати специални поздрави на „братята” от Босна, Косово, Албания, Македония, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния

Ердоган изпрати специални поздрави на „братята” от Босна, Косово, Албания, Македония, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния

14 Март 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Сакария. Президентът на Турия и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган произнесе голяма реч по време на шестата редовна отчетно-изборна конференция на партията в провинция Сакария, информира официалният сайт на ПСР. В изказването си Ердоган изпрати специални поздрави и сърдечни пожелания към „братята” от Босна, Косово, Албания, Македония, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния и продължи по следния начин:
„Ние комуникираме с приятелите на Сакария в Сараево, Скопие, Ксанти (Искече – старото име на турски), Комотини (Гюмюрджина - старото име на турски), Кърджали, Призрен, Прищина, Мостар. Чрез вас изпращаме специални поздрави на всички наши братя зад граница, чиито сърца и души са заключени и съсредоточени в нашата държава. На всички онези подтиснати и жертви, които постоянно се молят за успеха на Турция, за самите нас. Винаги съм го казвал. Нашите физически граници са различни; границите на сърцата ни са съвсем различни. Площта на Турция е над 780 хиляди кв. км. Половината от сърцата ни са в Истанбул, Диарбекир, Трабзон, Анталия, Измир; другата половина обаче са в Алепу, Киркук, Ерусалим, Санджак, Бухара, Урумчи (Синдзян-уйгурския автономен регион в Китай). Колкото и да сме ангажирани с въпросите на Одрин, Йозгат и Ерзурум; в същата тази степен се притесняваме и заради проблемите и терзанията на нашите братя в Крим, Кавказ, Туркменистан, Африка, Южна Азия. Така както работим за нашата страна и за нашата нация; по същия точи начин водим борба и подтиснатите наши братя във всичките четири посоки на света”.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева за изказването на турския президент за Кърджали: Душата си е душа, територията на държавите е ясна

Министър Екатерина Захариева за изказването на турския президент за Кърджали: Душата си е душа, територията на държавите е ясна

14 Март 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. Душата нека да си е душа, обаче територията на държавите е ясна. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод думите на турския президент Реджеп Ердоган: „Кърджали е част от нашите душевни граници“ в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Президентът Ердоган не го прави за първи път, изброи много населени места, Кърджали беше едно от тях“, посочи тя. „Душата ни също може да бъде широка. Гордеем се с 1300-годишната история на България“, заяви Екатерина Захариева. „Особено на Балканите границите са се местили интензивно. Така погледнато на всеки границите на душата могат да бъдат доста по-широки, но границите са такива, каквито са, очертани с международен договор“, обясни министърът. „Не мисля, че такава реторика е конструктивна. Да си признаем, че е имало случаи, когато и български политици са изразявали по-широките граници на душата си. По-добре е да се въздържаме от такива неща“, коментира Екатерина Захариева.
По повод тристранната среща в Букурещ между България, Румъния и Гърция министърът изтъкна: „Румъния като първата държава от следващото трио обяви, че ще подкрепя българския приоритет Западни Балкани и ще го продължи“. „Европейската перспектива не е приоритет само за 6 месеца, а дългосрочен и такъв трябва да остане“, заяви Екатерина Захариева. „България, Румъния, Гърция и Хърватия мислехме да окажем подкрепа на страните от Западните Балкани с общо посещение в тези страни“, коментира тя.
В отговор на въпрос трябва ли да има още един мост над Дунав при Русе Екатерина Захариева посочи: „Очевидно е, че е належащо строителството на втори мост над Дунав. Премиерът и транспортният министър много пъти са поставяли въпроса. Двете транспортни министерства вече работят“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори и не подлежат на преразглеждане, България и Турция не правят изключение

МВнР: Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори и не подлежат на преразглеждане, България и Турция не правят изключение

13 Март 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на външните работи разпространи позиция по повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали. Агенция "Фокус" я публикува без редакторска намеса:
По повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали, Министерството на външните работи на Република България отбелязва:
- всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.
- ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.
- в действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.