НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters:  Южнокорейският президент е казал на Доналд Тръмп за плановете си да изпрати специален пратеник в Северна Корея

Reuters: Южнокорейският президент е казал на Доналд Тръмп за плановете си да изпрати специален пратеник в Северна Корея

2 Март 2018 | 05:56 | Агенция "Фокус"
Сеул/Вашингтон. Южнокорейският президент Мун Дже-ин е казал на американския Доналд Тръмп за плановете си да изпрати специален пратеник в Северна Корея в телефонен разговор, проведен в четвъртък, предава Reuters .
Двамата президенти са обсъдили скорошните визити в Южна Корея на северникорейски официални представители по време на Зимните олимпийски игри в Пьончан. Те са се съгласили да продължат усилията, водещи до денуклеаризация на Северна Корея, използвайки започналия диалог в Пьончан. Изпращайки пратеник в Пхенян, Мун Дже-ин ще отговори на изпращането на делегации на Северна Корея на юг.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Специалният представител на САЩ за Северна Корея подаде оставка

ТАСС: Специалният представител на САЩ за Северна Корея подаде оставка

27 Февруари 2018 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън е приел оставката на специалния представител на страна за Северна Корея Джоузеф Юн, който е поискал да напусне поради лични причини, това заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науерт, предава ТАСС.
„Специалният представител Джоузеф Юн, уважавам висш член на дипломатическата служба, взе решени да подаде оставка по лични причини, която бе приета от държавния секретар, който му пожелава всички най-хубаво“, заяви Науерт. Според говорителя конкретният план за действия спрямо Северна Корея е бил на Юн.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Делегацията на Северна Корея официално завърши визитата си в Пьончан

РИА Новости: Делегацията на Северна Корея официално завърши визитата си в Пьончан

27 Февруари 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Представителите на Северна Корея, които пристигнаха в Пьончан за да участват в церемонията по закриването на Зимните Олимпийски игри са завършили официално своята визита, съобщава южнокорейската агенция Yonhap, предава РИА Новости.
В делегацията влизаха общо седем души, водени от бившия началник на разузнаването на Северна Корея Ким Йон-чоу, считан за един от отговорните за потапянето на южнокорейски кораб през месеца март 2010 г., когато загинаха 46 души.
Във вторник, малко преди тяхното отпътуване е проведена среща с южнокорейския министър за обединението, в рамките на която е постигната договорка за продължаване на усилията за стабилизиране на ситуацията на полуострова и подобряване на двустранните отношения.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Южна Корея се надява на скорошно начало на разговорите между Пхенян и Вашингтон

ТАСС: Южна Корея се надява на скорошно начало на разговорите между Пхенян и Вашингтон

26 Февруари 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южна Корея се надява на скорошно начало на разговорите между Пхенян и Вашингтон, заявява представител на министерството на обединението в Сеул, предава ТАСС.
„Надяваме се, че конструктивни прегори между Северна Корея и САЩ ще започнат при подходяща възможност“, коментира той съобщението за готовност на Пхенян за диалог с Вашингтон.
Един ден по-рано при посещението си в Южна Кореяя делегацията от Северна Корея се съгласи, че трябва да развива паралелно отношенията си със Сеул и Вашингтон. Президентът на Южна Корея заяви, че диалог между САЩ и Северна Корея с цел подобряване на двустранните отношения и фундаменталното решение на проблема на Корейския полуостров трябва да започне най-скоро.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Белият дом подчерта от нуждата за денуклеаризация на фона на готовността на Северна Корея за преговори

The Hill: Белият дом подчерта от нуждата за денуклеаризация на фона на готовността на Северна Корея за преговори

25 Февруари 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом заяви в неделя, че евентуални преговори със Северна Корея трябва да бъдат фокусирани върху прекратяването на севернокорейската ядрена програма, пише The Hill.
„САЩ, нашият олимпийски домакин Южна Корея и международната общност са съгласни, че денуклеаризацията трябва да бъде резултата от какъвто и да е диалог със Северна Корея“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс на фона на информацията, обявена от Сеул, според която Пхенян е готов да проведе разговори със САЩ.
„Ще видим дали съобщението на Пхенян от днес (неделя, 25 февруари – бел. пр.), според което режимът е съгласен на разговори, е първата стъпка към денуклеаризация“, добави Сандърс.
Според разпространената от Сеул информация, делегацията на Северна Корея на закриването на Олимпийските игри в Пьончан е съобщила, че подобрените отношения между Пхенян и Сеул трябва да съвпадат със затопляне на връзките с Белия дом.
В петък Доналд Тръмп обяви „най-големите до сега“ санкции срещу Северна Корея, целящи прекратяване на ядрената програма на Пхенян. По-рано бе съобщено, че по време на откриването на Олимпиада, пхенянската делегация е поискала разговори в кулоарите на церемонията, на което вицепрезидентът Майк Пенс се е съгласил, но Северна Корея се е отказала в последния момент.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: САЩ и Северна Корея продължиха хладните си отношения по време на Зимната Олимпиада

USA Today: САЩ и Северна Корея продължиха хладните си отношения по време на Зимната Олимпиада

25 Февруари 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Пьончан. САЩ и Северна Корея, в лицето на Иванка Тръмп и севернокорейския бивш шпионин Ким Йон-чоу, продължиха мълчаливите си отношения в рамките на Зимните Олимпийски игри в Пьончан и тяхната церемония по закриване, пише американското издание USA Today. Макар дъщерята на американския президент да бе разположена почти рамо до рамо с представителя на режима в Пхенян, двете страни така и не проведоха разговор. От Белия дом също отрекоха да е имало каквото и да е взаимодействие между двете делегации. Но когато в рамките на церемонията по закриването атлетите на Южна и Северна Корея преминаха през стадиона, едновременно Иванка и Ким Йон-чоу станаха на крака и им ръкопляскаха, отбелязва изданието, като припомня, че на церемонията по откриването вицепрезидентът Майк Пенс отказа да стане на крака при същата ситуация.
Администрацията на Доналд Тръмп обяви нови санкции насочени срещу Северна Корея в петък, като опит да принуди Пхенян да се откаже от ядрената си програма. На този фон делегацията на САЩ в Пьончан не направиха коментир относно готовността на Северна Корея да проведе разговори с представители на Вашингтон, нещо, което бе обявено от офиса на южнокорейския президент Мун Дже-ин в неделя. Вместо това в началото на визитата си Иванка предаде лично писмо от нейния баща за южнокорейския държавен глава, като по-късно проведе разговори с него.
Във всеки случай поведението на Иванка и на Ким Йон-чоу напомня това на американския вицепрезидент Майк Пенс и сестрата на Ким Чен-ун от церемонията по откриването на Олимпиада. Бившият губернатор на Индиана бе поставен изключително близо до Ким Йо-сун, сестра на севернокорейския лидер. Двамата не се погледнаха, нито говореха помежду си, макар по-късно да бе съобщено, че пхенянската делегация е поискала разговори в кулоарите на церемонията, на което Пенс се е съгласил, но Северна Корея се е отказала в последния момент.
От друга страна, смята американското издание, нито Иванка, нито Ким Йон-чоу изглеждат подходящи да бъдат посредници в кризата на Корейския полуостров. Дъщерята на американския президент се занимава основно с проблеми, свързани с икономиката и заетостта, докато севернокорейският представител е противоречива фигура, бивш шпионин и обвиняван в съставянето на плана за потапянето на южнокорейски кораб през март 2010 г., когато загинаха 46 души.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Зимната Олимпиада в Пьончан официално бе закрита

РИА Новости: Зимната Олимпиада в Пьончан официално бе закрита

25 Февруари 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Зимните Олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан официално бяха закрити в неделя, съобщава РИА Новости. Това е обявено от председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах. На церемонията по закриването бе проведен и традиционният парад на спортистите от участващите държави.
Най-много отличия на Олимпиадата спечелиха състезателите на Норвегия, които имат 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови медала.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Американската делегация за закриването на Зимната Олимпиада пристигна в Пьончан

USA Today: Американската делегация за закриването на Зимната Олимпиада пристигна в Пьончан

24 Февруари 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Делегацията на САЩ, която ще участва на церемонията по закриването на Зимната Олимпиада в Пьончан, е пристигнала в южнокорейския град в събота, съобщава вестник USA Today. Кацането на водената от Иванка Тръмп група става на фона на засиления натиск срещу Пхенян от страна на САЩ, които по-рано наложиха нови санкции срещу Северна Корея.
Иванка е провела също така среща с южнокорейския държавен глава Мун Дже-ин, в рамките на която двамата са се съгласили, че Вашингтон и Сеул трябва да се придържат към стратегията на „максимален натиск“ по отношение на Северна Корея. Говорителят на Белия Дом Сара Сандърс, която също е част от официалната делегация, увери на свой ред, че администрацията на Доналд Тръмп няма да се откаже докато Пхенян не прекрати своята ядрена програма. „Мога да кажа, че президентът няма да прави грешките, които допуснаха предишните администрации, нито пък ще бъде мек или слаб“, подчерта Сандърс.
Междувременно дъщерята на президента не пропусна да се наслади на някои от последните състезания в рамките на игрите, коментира изданието. Тя аплодира американския сноубордист Кейл Мак, който спечели сребърен медал в събота сутринта. Иванка Тръмп освен това стана свидетел и на победата на мъжкия национален отбор по кърлинг на САЩ, който спечели исторически златен медал, наблюдава масовия старт в ски бягането при мъжете и жените и дори успя да посети някои спортисти, участвали в минали олимпиади, пише още вестникът. Сред тях са Гарет Хайнс, бивш медалист в бобслея и Анджела Ругерио, която е била част от женския национален отбор по хокей на САЩ, спечелил златния медал през 1998 г.
По време на церемонията по закриването, която ще се проведе в неделя, 25 март, Иванка ще води американската делегация. По-рано стана ясно, че представителите на Северна Корея изпратени за закриването, ще са водени от Ким Йон-чоу, който е обвиняван в съставянето на севернокорейския план, довел до потапянето на южнокорейски кораб през 2010 г., при което загинаха 46 души.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Korea Herald: Сеул и Пхенян ще проведат преговори за участието на Северна Корея на Параолимпийските игри в Пьончан

Korea Herald: Сеул и Пхенян ще проведат преговори за участието на Северна Корея на Параолимпийските игри в Пьончан

23 Февруари 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Сеул. Северна и Южна Корея са се споразумели да проведат среща на работно равнище през следващата седмица, за да обсъдят участието на Северна Корея на Параолимпийските игри в Пьончан, които започват следващия месец, пише Korea Herald.
„Двете страни ще се срещнат в четвъртък от северната страна на междукорейската граница, за да обсъдят детайлите относно участието на Северна Корея на игрите между 9 и 18 март“, съобщава южнокорейското министерство на националното обединение. Детайлите за севернокорейското участие на игрите ще бъдат разкрити от Международния параолимпийски комитет.
Двете корейски държави проведоха серия от контакти, част от „спортната дипломация“, откакто лидерът на режима в Пхенян Ким Чен-ун изрази готовност да изпрати делегация спортисти на Олимпийските игри в Пьончан между 9 и 25 февруари в своето новогодишно обръщение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорт: Русия се класира на финала в турнира по хокей на лед в Пьончан

Спорт: Русия се класира на финала в турнира по хокей на лед в Пьончан

23 Февруари 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Русия се класира на олимпийски финал в турнира по хокей на лед за първи път от 20 години. „Сборная“ победи Чехия с 3:0 и чака победителя от другия полуфинал между Канада и Германия.
Руските хокеисти спечелиха мача през втората третина, когато за половин минута отбелязаха два гола. Никита Гусев откри резултата, а 31 секунди след него Владислав Гавриков покачи на 2:0. Третият гол отбеляза Иля Ковалчук, който порази празната врата на противника в последните секунди на мача.
В Нагано през 1998 година Русия загуби на финала именно от Чехия.

Венцислав ДРАГОМАНОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.