НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: На трети протест излязоха служителите от ареста и от съдебна охрана в града

Шумен: На трети протест излязоха служителите от ареста и от съдебна охрана в града

22 Февруари 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Шумен. На трети протест излязоха служителите от ареста и от съдебна охрана в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Те се събраха от 12.00 часа пред Съдбената палата и отново поставиха исканията си за 20% увеличение на възнагражденията, за изравняване на статута им с този на МВР, за назначаване на служители и покриване на щатовете. Протестът ще продължи и утре в същия час пред Съдебната палата, а на 24 февруари шуменските надзиратели и служители на съдебна охрана ще участват в протестния митинг в София. По думите на протестиращите те не приемат предложеното 5% увеличение на трудовите възнаграждения и очакват в следващия бюджет да бъде заложена сума, адекватна на исканията им. Събралите се надзиратели коментираха, че имат подкрепа от съдии, прокурори, адвокати, но не и от финансовото министерство.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служители на Главна дирекция „Охрана“ и надзиратели от затвора във Варна отново се събраха на протест пред Съдебната палата в града

Служители на Главна дирекция „Охрана“ и надзиратели от затвора във Варна отново се събраха на протест пред Съдебната палата в града

21 Февруари 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Служители на Главна дирекция „Охрана“ и надзиратели от затвора във Варна отново се събраха на протест пред Съдебната палата на пл. "Независимост" в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Основните искания на протестиращите са за приравняване на трудовото им възнаграждение с това на служителите в МВР, изравняване на специфичните условия на труд с тези на МВР, както и подобряване условията на труд. Златан Богоев, сътрудник по охрана в Областна дирекция „Охрана“ – Варна, изказа възмущението си от отношението на Министерството на правосъдието и Министерството на финансите към служителите на Главна дирекция „Охрана“, служителите от местата за лишаване от свобода и следствените арести.
„Чудя се защо се прави този двоен стандарт в сектор „Сигурност“ и не мога да намеря логично обяснение. Ние също работим с този криминален контингент, с който работят колегите от МВР, охраняваме съдебните сгради, охраняваме магистрати, служителите в тези сгради, хората, които са ангажирани с целия съдебен процес. И наистина си задавам въпроса защо се прави този двоен стандарт, кой има полза от това – обществото, гражданите, самите служители или престъпниците“, отбеляза Златан Богоев. По думите му в дирекцията има недостиг на хора и е необходимо увеличаване на състава.
Вторият протест, който се организира от Синдикат "Охрана", бе подкрепен от Синдиката на служителите в затворите в България. Първият протест пред Съдебната палата в града се проведе на 31 януари. На 23 февруари предстои протест на надзирателите, който ще се проведе в района на затвора. Синдикатът на служителите в затворите в България настоява за изравняване на социалния статут и възнагражденията на служителите в сектор „Сигурност“ и преустановяване на дискриминационното третиране на служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължават протестите на надзирателите и служителите в затворите

Продължават протестите на надзирателите и служителите в затворите

21 Февруари 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. И днес продължават протестите на служителите в затворите и в съдебната охрана в страната. Във Варна, Разград, Видин, Кърджали, Плевен и Габрово надзирателите и колегите им от Главна дирекция "Охрана" излизат на протест с искания за увеличение на заплатите в нивата, постигнати от служителите и полицаите в МВР, и по-добри условия на труд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Около 30 надзиратели от затвора в града взеха участие в протеста на служителите на „Съдебна охрана“, провел се пред Окръжния съд

Пазарджик: Около 30 надзиратели от затвора в града взеха участие в протеста на служителите на „Съдебна охрана“, провел се пред Окръжния съд

20 Февруари 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Около 30 надзиратели от затвора в Пазарджик взеха участие в протеста на служителите на „Съдебна охрана“, който се проведе пред Окръжния съд, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Петър Гицев, председател на Синдикалната организация на надзирателите в Пазарджик. Исканията на протестиращите са за приравняване на заплащането с това на служители на МВР или увеличаване на заплатите с 20%, за уеднаквяване на заплащането за специфични условия на труд, увеличаване на щатните бройки и тяхното финансово обезпечаване. „На 23 февруари през затвора в Пазарджик ще се проведе протест само на надзирателите, които ще настояват за същите промени. Очакваме около 50 служители на затвора да се включат в протестните действия“, уточни Гицев. той допълни, че на 24 февруари синдикатите на надзирателите и тези на служителите от „Съдебна охрана“ ще протестират заедно пред сградата на Министерството на правосъдието.
Албена ЖИЛЕКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Втори протест на служителите на съдебната охрана се проведе пред сградата на Съдебната палата в града

Благоевград: Втори протест на служителите на съдебната охрана се проведе пред сградата на Съдебната палата в града

20 Февруари 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Втори протест на служителите на съдебната охрана се проведе пред сградата на Съдебната палата в Благоевград. Близо 30 души протестираха с плакати срещу налаганото разделение в Сектор „Сигурност“. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Гаврил Митушев, председател на синдикалната организация на служителите от Главна дирекция "Охрана" в Окръжен съд-Благоевград.
Първият протест с искане за изравняване на заплащането на всички служители в сектора се проведе на 31 януари. Митушев подчерта, че на 24 февруари ще се проведе национален протест в София, в който ще се включат и те. Днешният протест се състоя по време на обедната почивка на служителите.
"Искаме изравняване на заплащането ни с това на полицаите", заяви Гаврил Митушев. „Този път сме решили да не се отказваме, ще се борим докрай за исканията си. Съдебните охранители и полицаите работят по един закон - този за МВР, според който заплатата се формира по един и същ начин”, каза Митушев. Според него за изравняване на възнагражденията са необходими 20 милиона лева, а след министърът на финансите им обещал 1.5 милиона, което е крайно недостатъчно.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: С искане за по-високи заплати и увеличаване на щатните бройки протестираха около 20 служители на ГД „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ в града

Смолян: С искане за по-високи заплати и увеличаване на щатните бройки протестираха около 20 служители на ГД „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ в града

20 Февруари 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Смолян. Около 20 служители на Главните дирекции (ГД) „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ от Смолян излязоха на събрание на открито пред Съдебната палата в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Исканията на служителите в структурите на двете дирекции в града са същите като тези на колегите им в страната и те са 20 % увеличение на заплатите, изравняване на сумите в сектор „Сигурност“ и назначаване на нови 350 служители за страната. Председателят на синдикалната организация на работещите в ТПО „Герзовица“ Николай Баташки заяви, че излизат на протест за пореден път, защото няма чуваемост на исканията им и винаги им обещават, че това ще се случи от следващия бюджет на министерството. Баташки уточни, че в затворническото общежитие в Смолян няма проблеми относно броя на служителите и дори до месец очакват двама нови да постъпят на работа. „В страната обаче ситуацията и по-тревожна, защото новите служители идват, работят една смяна, виждат за какви условия става дума и си подават документите за напускане“, посочи синдикалният лидер. Той допълни, че в ежедневната им работа най-тежко е да се работи с хората, които пазят, защото те не са примерните граждани на обществото. „Трудът ни не е тежък физически, но е много тежък психически“, допълни Баташки.
„Исканията на работещите в ГД „Охрана“ в област Смолян са същите като на колегите, защото двете дирекции са в едно министерство и работим ръка за ръка“. Това каза по време на протеста Йорданка Славчева – председател на синдиката към ГД „Охрана“ в Смолян. „Искаме изравняване на сумите в сектор „Сигурност“. След като за МВР има, трябва да има и за другите служители в този сектор. Ще протестираме докато постигнем някакъв консенсус по исканията ни“, подчерта Славчева. Тя уточни, че тяхната дирекция има нужда от попълване на щатните места, защото има напуснали колеги. „Трябва да има достатъчно хора, за да има заменяемост при излизане на колеги в болнични и отпуск. В момента не достигат и се стига до командироване на колеги от Смолян в районните съдилища в областта. Общо с четирима души не достигат служителите в дирекцията в Смолян и областта“, допълни Славчева.
Около 30 служители от двете дирекции, което е половината от работещите в сектора, ще се включат в националните протести в София, които се планират за 24 февруари и 10 март. Служителите от Смолян изразиха надежда дотогава исканията им да бъдат чути и да се случи нещо положително в тази насока.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Протест на служителите на съдебната охрана в града ще се проведе пред Съдебната палата

Благоевград: Протест на служителите на съдебната охрана в града ще се проведе пред Съдебната палата

20 Февруари 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Протест на служителите на съдебната охрана в Благоевград ще се проведе пред Съдебната палата в града. Те ще бъдат подкрепени и от полицейски служители. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Гаврил Митушев, председател на синдикалната организация на служителите в дирекция "Охрана" към Окръжен съд-Благоевград. Недоволните служителите на съдебната охрана ще излязат по време на обедната си почивка.
На 31 януари те също проведоха събрание на открито и уточниха своите искания, като заявиха, че увеличение на заплатите е необходимо, тъй като те не са повишавани от години и ме може средната работна заплата да бъде 510 лв., а възнаграждението на новоназначен служител при тях да започва от 540 лв. Според служителите на съдебната охрана разликата между техните и полицейските заплати е 100 лв., което не е малко. По думите им в сектор „Сигурност“ някой прави нещо недопустимо - разделя служителите и все още има съществена разлика в заплатите при тях и полицейските служители.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Служители на дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ в града излизат на протест

Смолян: Служители на дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ в града излизат на протест

20 Февруари 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Служители на главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ в Смолян излизат отново на протест. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Николай Баташки – председател на синдикалната организация на работещите в ТПО „Герзовица“ – Смолян. Той поязни, че от 10.00 часа ще се проведе събрание на открито ще се проведе пред сградата на Съдебната палата, а организатори са служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ в Смолян. Баташки отбеляза, че исканията на работещите в двете дирекции са същите като тези на колегите им от цялата страна. Те настояват за увеличение на заплатите с 20 %, изравняване на възнагражденията с тези в другите служби от сектор „Сигурност“ и увеличаване на броя на работещите в двете дирекции с допълнителни 350 щатни бройки за страната.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В пет области ще се проведат протести на надзиратели и служители на съдебната охрана

В пет области ще се проведат протести на надзиратели и служители на съдебната охрана

20 Февруари 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. Продължават протестите пред съдебните сгради на надзиратели и съдебна охрана в България. Днес протести на надзиратели и служители на съдебната охрана ще се проведат в областите Смолян, Перник, Благоевград и Русе, Ямбол. Това съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България. До 24 февруари, за когато е предвидено да се проведе национален протест под надслов "Европа и за нас" пред сградата на Министерството на правосъдието, всеки ден ще има протести пред сградите на съдебните палати. На 23 февруари недоволството ще обхване всички затвори, като пред административните сгради ще излязат над 3 000 души в един ден. До 10 март, когато е предвидено митинг - шествие, което ще потегли от Министерство на правосъдието, ще премине през Министерство на финансите и ще спре пред Министерски съвет, по график ще продължат протестите пред териториалните подразделения на двете дирекции - ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана". На 26 март служители на затворите и съдебна охрана ще протестират на място съобразено с посещението на министрите на правосъдието на страните членки на ЕС от календара на Българското председателство на Съвета на Европа.Чрез посланиците на страните от ЕС Синдикат на служителите в затворите в България ще изпрати писмо до участниците във форума с искане за помощ и подкрепа изразяваща се в съдействие за привличане на независими експерти в областта на затворното дело и на западни медии с цел информиране на обществеността на ЕС за хроничните проблеми в затворите на България и с молба да посредничат между синдикатите и държавните институции за да бъдат чути исканията на професионалната общност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Служители на „Съдебна охрана“ излязоха на протест пред Съдебна палата в града

Добрич: Служители на „Съдебна охрана“ излязоха на протест пред Съдебна палата в града

19 Февруари 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Добрич. Служители на „Съдебна охрана“ излязоха в късния следобед на протест пред Съдебна палата в града, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Всеки от протестиращите носеше надпис с послание. Съдържанието му гласеше: „Не сме служители втора ръка“, „Достойно отношение и достойно заплащане за служителите на ГД „Съдебна охрана“, „Не си затваряйте очите“. Служителите настояват за изравняване на възнагражденията им с тези на полицаи и военни и за попълване на незаетите щатни бройки. Към служителите в Добрич се присъединиха техни колеги от съдилищата в Балчик, Генерал Тошево и Каварна. Георги Семов изрази позицията на протестиращите в добруджанския град: „Имаме искания за увеличение на заплатите, за изравняване с тези на колегите от МВР. Това е едно от исканията, другото е за попълване на щатни бройки. Има обекти, които не са под охрана поради липса на колеги, на бройки щат. В Добрич това е Следствието, от изнесените имаме някои от прокуратурите, които не са на постоянна охрана“. Според протестиращите разликата в заплата на техни колеги и полицаи и около 200 лв. Счита се, че условията на работа са едни и същи, както и контингента от хора, с които се работи. По думите на Георги Семов средната заплата на съдебните охранители е между 620 и 630 лв. в зависимост от трудовия стаж и функцията, която се изпълнява. Подобни протести са организирани и в други градове на страната.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Служители на дирекциите „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ излизат отново на протест на 20 февруари

Смолян: Служители на дирекциите „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ излизат отново на протест на 20 февруари

19 Февруари 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Служители на главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ в Смолян излизат отново на протест на 20 февруари. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Николай Баташки, председател на синдикалната организация на работещите в ТПО „Герзовица“ – Смолян. "Събранието на открито ще се проведе от 10.00 часа пред сградата на Съдебната палата, а организатори са служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ в Смолян", добави Баташки. Той отбеляза, че исканията на работещите в двете дирекции са същите като тези на колегите им от цялата страна. Те настояват за увеличение на заплатите с 20%, изравняване на сумите за труд с другите служби от сектор „Сигурност“ и увеличаване на броя на работещите в двете дирекции с допълнителни 350 щатни бройки за страната.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Служители на „Съдебна охрана“ ще излязат на протест пред Съдебна палата в града

Добрич: Служители на „Съдебна охрана“ ще излязат на протест пред Съдебна палата в града

19 Февруари 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Добрич. Служители на „Съдебна охрана“ излизат на протест пред Съдебна палата в града днес в 17.30 часа, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Служителите ще настояват за изравняване на възнагражденията им с тези на полицаи и военни и за попълване на незаетите щатни бройки. Очаква се към служителите в Добрич да се присъединят техни колеги от съдилищата в Балчик, Генерал Тошево и Каварна. Подобни протести са организирани и в други градове на страната.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служители на затворите във Велико Търново, Добрич, Пазарджик и Стара Загора отново излизат на протест

Служители на затворите във Велико Търново, Добрич, Пазарджик и Стара Загора отново излизат на протест

19 Февруари 2018 | 08:14 | Агенция "Фокус"
София. Служители на затворите във Велико Търново, Добрич, Пазарджик и Стара Загора излизат отново на протест с искане за достойни възнаграждения и условия на труд. Това съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). Основните им искания са за приравняване на заплащането с това на служители на МВР или увеличаване на заплатите с 20%. Надзирателите искат и уеднаквяване на заплащането за специфични условия на труд, увеличаване на щатните бройки с 350 служители и тяхното финансово обезпечаване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Около 50 надзиратели от затвора в Бобов дол и служители на „Съдебна охрана” протестираха в Кюстендил

Около 50 надзиратели от затвора в Бобов дол и служители на „Съдебна охрана” протестираха в Кюстендил

16 Февруари 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Около 50 надзиратели от затвора в Бобов дол и служители на „Съдебна охрана” протестираха в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Протестът се проведе пред Съдебната охрана в града. Служителите отново издигнаха плакати с надписи „Европа е за нас”, „С обещания затвори не се пазят”, „Само едно е ясно, че няма сигурност” и други. Протестиращите искат по-добри условия на труд, изравняване на възнагражденията им с тези в системата на МВР, назначаване на повече надзиратели в затворите. На 24 февруари се очаква да бъде организиран и национален протест в столицата.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Надзиратели и служители на съдебна охрана ще протестират пред Съдебната палата в Кюстендил

Кюстендил: Надзиратели и служители на съдебна охрана ще протестират пред Съдебната палата в Кюстендил

16 Февруари 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Надзиратели и служители на съдебна охрана ще протестират пред Съдебната палата в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България и член на синдикалната организация в Бобов дол. Протестът е насрочен след 17.00 часа пред сградата на съда в Кюстендил. По думи на Стоянов това е част от серията от протести в цялата страна, а исканията на служителите не се променят - те са за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. „Нашите очаквания са за изравняване на трудовите възнаграждения и на социалните придобивки с тези на служителите на МВР, както и увеличаване на щатните бройки”, коментира Георги Стоянов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В три области ще се проведат протести на надзиратели и служители на съдебната охрана

В три области ще се проведат протести на надзиратели и служители на съдебната охрана

16 Февруари 2018 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Продължават протестите пред съдебните сгради на надзиратели и съдебна охрана в 27 града на България. Днес протести на надзиратели и служители на съдебната охрана ще се проведат в областите София-град, София област и Кюстендил. Това съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България. До 24 февруари, за когато е предвидено да се проведе национален протест под надслов "Европа и за нас" пред сградата на Министерството на правосъдието, всеки ден ще има протести пред сградите на съдебните палати. На 23 февруари недоволството ще обхване всички затвори, като пред административните сгради ще излязат над 3 000 души в един ден. До 10 март, когато е предвидено митинг - шествие, което ще потегли от Министерство на правосъдието, ще премине през Министерство на финансите и ще спре пред Министерски съвет през ден по график ще продължат протестите пред териториалните подразделения на двете дирекции - ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана". На 26 март служители на затворите и съдебна охрана ще протестират на място съобразено с посещението на министрите на правосъдието на страните членки на ЕС от календара на Българското председателство на Съвета на Европа.Чрез посланиците на страните от ЕС Синдикат на служителите в затворите в България ще изпрати писмо до участниците във форума с искане за помощ и подкрепа изразяваща се в съдействие за привличане на независими експерти в областта на затворното дело и на западни медии с цел информиране на обществеността на ЕС за хроничните проблеми в затворите на България и с молба да посредничат между синдикатите и държавните институции за да бъдат чути исканията на професионалната общност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикатът на служителите в затворите отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета, поддържа искане за пълно изравняване на заплатите

Синдикатът на служителите в затворите отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета, поддържа искане за пълно изравняване на заплатите

12 Февруари 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. Синдикатът на служителите в затворите отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета. Поддържа искане за пълно изравняване на заплатите в сектора. Това съобщиха от пресцентъра на Синдиката на служителите в затворите. От синдиката посочват следното:

Синдикатът на служителите в затворите отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета. Поддържа искане за пълно изравняване на заплатите в сектора.
На 12 февруари в Министерство на финансите се проведе среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева и председателите на управителните съвети на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“, и Сдружение Синдикат „Охрана“ - Христо Илков и Петко Чалъков с министъра на финансите Владислав Горанов.
На срещата министърът на финансите, министърът на правосъдието и синдикатите взаимно се информираха по поставени предварително въпроси по изпълнението на исканията на синдикалните организации за изравняване на трудовите възнаграждения на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.
Обсъждайки разпределението на бюджета за 2018 г. стана ясно, че финансовото министерство е готово да осигури 5% допълнителни средства в частта „персонал“ за увеличение на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, на която основа бяха обсъждани варианти за:
• Увеличение с 5% на работните заплати на всички служители
• Увеличение на базата, върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд за правоимащите.
Като напомняме, че исканото увеличение на средства в разходи за персонал от Синдикат на служителите в затворите в България е във връзка с необвързаност във финансовата рамка в двете структурни звена - ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ спрямо останалите служби в сектора за сигурност, след месеци наред настоявания от нас, срещи с политическото ръководство, писма до комисиите на Народното събрание, пресизявления и протестни действия, заключението на УС на ССЗБ, относно направените предложения днес, се изразява в следната позиция:
Неприемливо е след като отчиташ недостиг във фонд „Работни заплати“ и в резултат - дискриминационно третиране на едни служители спрямо други със статут, уреден в един закон – ЗМВР, отново да разпределяш финансов ресурс, който ще запази социалното недоволство в цели структури на Сектор „Сигурност“.
Така предложения вариант за увеличение на бюджета на МП в частта „персонал“, създава възможност за изпълнение на едно от поставените основни искания за увеличение на базата върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд (СУТ), но ще остави без увеличаване на заплатите работещите извън правоимащите на такова допълнително плащане, ще е явен признак на разграничаване на труда на отделните сектори и ще представлява несправедливо понесена финансова тежест от едни служители за сметка на други.
В заключение ще кажем, че в направеното предложение има повече заряд на база да се конфронтират служители на едно и също ведомство и Синдикат на служителите в затворите в България няма да участва в сценарии на противопоставяне, защото вече сме заявили какво искаме и ще продължим съобразно взетите решения с организирани солидарни действия, докато не предизвикаме необходимото внимание и управленски решения за достойно заплащане на труда в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.
Приемането на нашето предложение за изравняване на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ с останалите служби от Сектор „Сигурност“ в неговата цялост е изключително важно за нас с оглед на редица обстоятелства, действия и бездействия довели до различните увеличения на заплащането при отделните силови министерства, социално напрежение и загуба на доверие в институциите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на Синдикат на служителите в затворите в България е взело решение за провеждане на серия протести

Общото събрание на Синдикат на служителите в затворите в България е взело решение за провеждане на серия протести

12 Февруари 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на Синдикат на служителите в затворите в България взе решение за протестни действия. Това съобщиха от Синдиката на Служителите в Затворите в България. На проведено Общо събрание на Синдикат на служителите в затворите в България 161 делегати на дружества от цялата страна са взети единодушно следните решения:
1.Поддържа становището, с което УС на Синдикат на служителите в затворите в България иска изравняване на социалния статут и възнагражденията на служителите в Сектор „Сигурност“ и преустановяване на дискриминационното третиране на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.
2.Провеждане на протести пред всички затвори, арести и съдебни сгради в цялата страна на 23 февруари 2018 г.
3.Провеждане на национален протест на 24 февруари 2018 г. пред Министерството на правосъдието.
4.Провеждане на национален протестен митинг – шествие на 10 март 2018 г. Шествието ще потегли от Министерството на правосъдието и ще се предвижи до входа на Министерството на финансите и Министерски съвет.
5.Провеждане на национален протест на 26 март 2018 г. Мястото или местата, часа и формата ще бъдат обявени по-късно с решение на УС.

Междувременно между отделните протести в гр. София ще се провеждат протести пред затворите и съдебните сгради в следния ред:
28 февруари 2018 г. - Бобов дол
02 март 2018 г. - Ловеч
05 март 2018 г. - Стара Загора
07 март 2018 г. - Варна
09 март 2018 г – Пазарджик
След общото събрание на организацията УС на ССЗБ от своя страна взе решение за изготвяне на писмо до министрите на правосъдието на държавите членки на ЕС, които ще вземат участи във втората среща от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - „Правосъдие и вътрешни работи“ на 26 и 27 март т.г. с искане за съдействие и подкрепа.
От Синдиката на служителите в затворите в България представят информация, получена по реда за достъп съгласно ЗДОИ, във връзка с неизползвани дни отпуск, положен извънреден труд и осъдителни решения спрямо Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ от служители на Министерството на правосъдието
Към месец декември 2017 г. неизползвания от служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ отпуск, натрупан през годините е 192 550 дни. В писмения отговор от данните на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ става ясно, че служителите на териториалните подразделения на дирекцията са положили извънреден труд за времето 2015-2017 г. както следва:
2015 год. - 351 977 часа
2016 год. - 703 955 часа
2017 год. - 415 847 часа
От Синдиката на служителите в затворите в България представят информация и за общия брой на депозираните изпълнителни листа по силата на съдебни решения срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ от служители на Министерството на правосъдието и общия размер на изплатените суми за извънреден труд по тях в т.ч. главници, лихви, осигурителни вноски, адвокатски хонорари, съдебни експертизи и разноски за периода от 2010 год. до момента:
Общ размер на депозирани изпълнителни листа по силата на осъдителни решения – 863 бр.
Общ размер на изплатените суми от страна на ГДИН към служителите (в т.ч. адвокатски хонорари, съдебни разноски и др.) – 2 911 070 лв.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Над 13,8 млн. лева ще са необходими за 10% увеличение на заплатите на служителите в затворите

Министър Цецка Цачева: Над 13,8 млн. лева ще са необходими за 10% увеличение на заплатите на служителите в затворите

7 Февруари 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Според изчисление с 10% увеличение сумата е над 13,8 млн. лева. От бюджета, с който министерството разполага в момента, няма как. А за увеличение с 20% сумата е в двоен размер. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос колко средства от бюджета ще са необходими, за да се изпълни искането на служителите в затворите за 20% увеличение на заплатите след заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В Министерството на финансите се правят анализи. Търсят се варианти за доближаване на възнагражденията на служителите в охраната и в ГД „Изпълнение на наказанията“. На този етап се търси решение на въпроса“, посочи тя. „В диалог съм с министър-председателя Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов. През дните от искането на синдикатите до момента предоставяме всякаква информация, която се изисква от нас по отношение на бюджетите“, обясни министърът. „Диалогът със синдикатите на Главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ не е преустановен. Наясно съм с исканията им“, посочи Цецка Цачева. „Винаги съм споделяла пред тях, че трябва да има съответствие във възнагражденията, но 20% не са получили дори служителите в МВР“, коментира тя. В отговор на въпрос защо полицаите да могат да получат 100 млн. лева, а служителите в затворите не министърът посочи: „Не ми е известно полицай да е получил част от тези пари“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Служителите на затворите продължават да настояват за 20% увеличение на заплатите, няма как да ги взема от бюджет с разпределени 5%

Министър Цецка Цачева: Служителите на затворите продължават да настояват за 20% увеличение на заплатите, няма как да ги взема от бюджет с разпределени 5%

7 Февруари 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. На 25 януари беше последната ми среща със синдикатите на служителите в затворите, които продължават да настояват за 20% увеличение на възнагражденията. Няма как министърът на правосъдието да ги вземе от бюджет, който е разпределил 5%. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В диалога по отношение на подобряването на условията на труд нямаме спорове. Не така стои въпросът по отношение на възнагражденията на служителите в затворите“, посочи тя. „В бюджета за 2018 година общо са предоставени средства за увеличение на възнагражденията в размер на 5%“, припомни Цецка Цачева. „Била съм коректна през над 4-месечния диалог със синдикатите. Редица системи са недофинансирани, но такъв е законът, това са числата в бюджета“, коментира тя. „Съобразявам се със Закона за бюджета, така както е гласуван в пленарна зала“, заяви министърът. „Възможно е да се прецизират щатни бройки, това е направено още през декември 2017 година. Актуализирах щатното разписание, в което в затворите, където има най-голяма нужда сме прехвърлили бройки“, обясни Цецка Цачева. „Това, което е възможно по бюджета, го правим, и това не се отрича от синдикатите“, каза още тя.
Депутатът от БСП Тодор Байчев коментира: „Бяхте поели определени ангажименти, имаше и предварителни разговори. От пресата научавам, че преговорите са доникъде“. „В затворите условията на труд са доста специфични, там могат да работят само здрави и силни, психически устойчиви хора“, посочи депутатът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Около 50 души протестираха пред Съдебната палата в града

Кюстендил: Около 50 души протестираха пред Съдебната палата в града

31 Януари 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Около 50 души протестираха пред Съдебната палата в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Протестът беше организиран от синдикалните организации на служителите на затворите в България, на служителите в арестите и на Главна дирекция „Охрана”. Искането е за увеличение с 20% на трудовите възнаграждения, изравняване на социалните права с тези на служителите в МВР и по-добри условия на труд. Протестиращите издигнаха плакати с надписи „С обещания затвори не се пазят”, „За нас е въпрос на чест”, „Само едно е осигурено в сектор „Сигурност” – неосигуреността”, „До кога европейските ценности ще бъдат само на хартия” и други. Протестът премина мирно, той беше охраняван от служители на Областна дирекция на МВР – Кюстендил и на „Общинска охрана”. Протестът беше организиран извън работно време. Присъстващите изразиха готовност през месец февруари да се включат в национален протест в София.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Съдебна охрана и надзиратели от затвора в града протестираха пред Съдебната палата

Варна: Съдебна охрана и надзиратели от затвора в града протестираха пред Съдебната палата

31 Януари 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Съдебна охрана и надзиратели от затвора във Варна протестираха пред Съдебната палата на пл. "Независимост" в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Протестът, който се организира от Синдикат "Охрана", бе подкрепен от Синдиката на служителите в затворите в България. Основните искания на служителите са за увеличаване на трудовото възнаграждение, изравняване на специфичните условия на труд с тези на МВР, както и подобряване условията на труд. Цветан Богоев, сътрудник по охрана в Областна дирекция „Охрана“ – Варна, заяви, че настояват за достойно заплащане на труда, който полагат. „Не мисля, че трябва да има противопоставяне и нееднакво заплащане на труда, който извършваме заедно с колегите си от МВР, военни. Това е един сектор „Сигурност“, но се получава така, че има разделение на заплащането. Многократните ни искания към Министерството на правосъдието са да бъдат унифицирани както статута ни, така и заплащането. Разбиране има, резултати няма“, допълни Цветан Богоев. Той отбеляза, че работата им е изключително отговорна и са подложени на постоянен стрес. „Всичко, което се изпълнява от колегите ни от МВР, всъщност ни е вменено като функция и задължение, защото работим по Закона за МВР“, каза още Цветан Богоев. По думите му трябва да се изравнят и средствата за специфични служебни дейности, които за съдебната охрана са 66 лева, а за полицейските служители са 180 лева.
Антония Пашова, член на Управителния съвет на Синдикат „Охрана“ добави, че протестите ще продължат до удовлетворяване на исканията им. „Получихме подкрепа от много институции и синдикални организации“, каза още Антония Пашова. Тя отбеляза, че проблем в работата е и недостигът на служители.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Около 50 служители от съдебната охрана в града протестираха с искане за 20% увеличение на заплатите (ОБЗОР)

Благоевград: Около 50 служители от съдебната охрана в града протестираха с искане за 20% увеличение на заплатите (ОБЗОР)

31 Януари 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Около 50 служители на съдебната охрана в Благоевград участваха в протест на открито с искане за 20% увеличение на заплатите. Те излязоха по време на обедната си почивка и застанаха пред Съдебната палата. Служителите на съдебната охрана бяха подкрепени и от полицейски служители, като в ръцете си държаха плакати гласящи: „Кой и защо раздели сектор „Сигурност“, „Сектор сигурност за едни майка, за други мащеха“ и др. Служителите от съдебната охрана държаха балони в ръцете си, които символизират обещанията на политиците. Гаврил Митушев, председател на синдикалната организация към Окръжен съд - Благоевград, коментира, че трудът в сектор „Сигурност“ не бива да се дели. Той уточни, че исканото увеличение на заплатите е необходимо, тъй като те не са повишавани от години. Според него не може средната работна заплата да бъде 510 лв., а заплатата на новоназначен служител в съдебната охрана да започва от 540 лв. Веселин Петров, служител в Главна дирекция „Охрана“, коментира, че в сектор „Сигурност“ някой разделя служителите. Той добави, че все още има съществена разлика в заплатите при тях и полицейските служители. По думите му на местно ниво няма проблем с щата, но това не значи, че хората стигат.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гаврил Митушев, председател на синдикалната организация към Окръжен съд - Благоевград: Трудът в сектор „Сигурност“ не бива да се дели

Гаврил Митушев, председател на синдикалната организация към Окръжен съд - Благоевград: Трудът в сектор „Сигурност“ не бива да се дели

31 Януари 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Трудът в сектор „Сигурност“ не бива да се дели. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин Гаврил Митушев, председател на синдикалната организация към Окръжен съд - Благоевград. „Исканията на служителите на главните дирекции „Изпълнение на наказанията и „Охрана“ в Благоевград са три и са същите като на колегите в цялата страна. От години искаме едни и същи неща, а винаги ни се обещава, че това ще стане при следващия път. Исканията ни са прости – 20% увеличение на заплатите, изравняване на плащанията на вички силови министерства и нови щатни бройки за затворите, арестите и съдебна охрана“, отбеляза Митушев. Той уточни, че исканото увеличение на заплатите е необходимо, тъй като те не са повишавани от години. „Не може средната работна заплата да бъде 510 лв., а заплатата на новоназначен служител при нас да започва от 540 лв. Отделно от това, в полицията се дават специфични суми, като разликата им с тези, които се дават на нас е 100 лв., което не е малко“, каза още Митушев.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: В града се състоя протест на надзиратели и служебна охрана с искане за уеднаквяване на възнагражденията им с тези на служителите на МВР

Сливен: В града се състоя протест на надзиратели и служебна охрана с искане за уеднаквяване на възнагражденията им с тези на служителите на МВР

31 Януари 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Сливен. Десетки надзиратели от женския затвор и служители на „Съдебна охрана“ в Сливен протестираха пред сградата на Съдебната палата в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Протестиращите държаха плакати „С обещания затвор не се охранява“, „Оттук нататък за нас е въпрос на чест“, „Протест за достойно заплащане“ и др. Така служителите на затвора продължават протестната си кампания под надслов „Европа и за нас“. За пореден път служителите на сигурността напомниха за исканията си за уеднаквяване на възнагражденията им с тези на служителите на МВР, подобряване условията на труд, увеличаване на щатната численост и защита от страна на държавата в случаите на посегателство на служителите.
„Протестите ще продължат, защото е налице пълно нежелание от страна на правителството и на ресорното министерство за решаване на проблемите, за което настояваме от осем години“, заяви Цветан Михайлов, председател на Синдикалното дружество при Синдиката на служителите в затворите в България.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Надзирателите от затвора в града и съдебната охрана ще излязат на протест на пл. „Независимост“ с искане за изравняване на заплащанията в сектора

Варна: Надзирателите от затвора в града и съдебната охрана ще излязат на протест на пл. „Независимост“ с искане за изравняване на заплащанията в сектора

31 Януари 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Варна Надзирателите от затвора във Варна и съдебната охрана излизат на протест пред Съдебната палата на пл. „Независимост“ в града. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Николай Тонев, член на Управителния съвет към Синдиката на служителите в затворите в България и председател на организацията във Варна. Протестът, който се организира от другия синдикат към министерството – синдикат „Охрана“, ще започне в 17.00 часа и ще бъде подкрепен от Синдиката на служителите в затворите в България, както и от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Те настояват за спазване на закона и изравняване на заплащанията в сектора. Основните искания на служителите са за увеличаване на трудовото възнаграждение с 20%, изравняване на специфичните условия на труд с тези на МВР, както и подобряване условията на труд. „Ние настояваме за изравняване, не за увеличаване“, заяви Николай Тонев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Около 50 служители на съдебната охрана в града участваха в протест на открито с искане на 20% увеличение на заплатите

Благоевград: Около 50 служители на съдебната охрана в града участваха в протест на открито с искане на 20% увеличение на заплатите

31 Януари 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Около 50 служители на съдебната охрана в Благоевград участваха в протест на открито с искане на 20% увеличение на заплатите, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Те излязоха по време на обедната си почивка и застанаха пред Съдебната палата. Те бяха подкрепени и от полицейски служители, като в ръцете си държаха плакати гласящи: „Кой и защо раздели сектор „Сигурност“, „Сектор сигурност за едни майка, за други мащеха“ и др. Служителите от съдебната охрана държаха балони в ръцете си, които според тях символизират обещанията на политиците.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Около 20 служители на затвора и съдебната охрана в града участваха в протест на открито с искане на 20% увеличение на заплатите

Смолян: Около 20 служители на затвора и съдебната охрана в града участваха в протест на открито с искане на 20% увеличение на заплатите

31 Януари 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Смолян. Около 20 служители на затвора и съдебната охрана в Смолян участваха в протест на открито с искане на 20% увеличение на заплатите, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. "Исканията на служителите на главните дирекции „Изпълнение на наказанията и „Охрана“ в Смолян са три и са същите като на колегите в цялата страна", заяви Николай Баташки, председател на синдикалната организация на работещите в ТПО „Герзовица“ – Смолян. „От години искаме едни и същи неща, а винаги ни се обещава, че това ще стане при следващия път. Исканията ни са прости – 20% увеличение на заплатите, изравняване на плащанията на всички силови министерства и нови щатни бройки за затворите, арестите и съдебна охрана“, отбеляза Баташки. Той уточни, че що се отнася до служители на щат, в Смолян няма проблеми. Сега тече конкурс за две бройки, който се очаква скоро да приключи. По думите му този проблем е доста добре изразен в страната. „Новите служители започват работа. Работят един ден и като видят какви са условията, подават документи и напускат“, добави Баташки. Той уточни, че исканото увеличение на заплатите е необходимо, тъй като те не са повишавани от години. „Не може средната работна заплата да бъде 510 лв., а заплатата на новоназначен служител при нас да започва от 540 лв. Отделно от това, в полицията се дават специфични суми, като разликата им с тези, които се дават на нас е 100 лв., което не е малко“, каза още Баташки. Той добави, че на 10 февруари предстои да се проведе общо събрание на местната синдикална организация и на нея ще се вземе решение за участие в национален протест в София, в който се очаква да се включат служители от цялата страна.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Служители на ареста излязоха на символичен протест пред Съдебната палата с искане за увеличение на възнагражденията и кадрово обезпечаване

Шумен: Служители на ареста излязоха на символичен протест пред Съдебната палата с искане за увеличение на възнагражденията и кадрово обезпечаване

31 Януари 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Шумен. За втори път тази седмица служители на шуменския арест излязоха на символичен протест, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Протестните действия се проведоха от 9.00 часа пред Съдебната палата, като се присъединиха и служители на „Съдбена охрана“. "Сред основните искания е увеличение на възнагражденията, кадрово обезпечаване и изравняване на статута с този на служителите на МВР", заяви Данаил Петков. “Искаме изравняване на статута на служителите на МВР и Министерството на правосъдието, това е изкуствено насаждане на негативни отношения между двете министерства, което не е в интерес на работата, ние винаги сме работили добре, в екип с тях за разкриване на престъпления, задържането на лица, до изпълнението на наказанията на лишените от свобода. Всички от сектор „Сигурност“ трябва да бъдат поставени на едно ниво, да има равноправие между служителите“, каза Петков. Протестиращите коментираха, че работата им е рискована и отговорна, работят с различни категории хора, в същото време има проблеми с недостиг на кадри и оголване на щатове, което води до повишаване на натовареността на работещите. Протестът беше подкрепен и от съдия София Радославова, председател на Шуменския окръжен съд. „Протестът на служителите е основателен, създалото се напрежение в структурата на правоохранителната дейност не е добро като цяло за обществото. Мисля, че компетентните държавни органи в най-скоро време е добре да намерят разумно и балансирано решение на създалия се проблем, още повече че той може да рефлектира в дългосрочен план, както кадрово на обезпечаването на тези структури, така и на мотивацията при изпълнение на служебните задължения. Тяхната дейност остава не добре позната и осветлена за по- голяма част от гражданите, но те се грижат за безопасността както в съдебните зали и сгради, така и за безопасността на магистратите, на служителите, на гражданите, които имат досег с институциите, осъществяват конвой на задържани лица, охраняват арестни помещения, арести и затворите, следва техният труд да бъде овъзмезден така както подобава. Трябва да се намери баланс и да има равнопоставено отношение към всички служите от правоохранителния сектор“, каза съдия София Радославова.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Служителите на Бургаския затвор ще протестират пред Съдебната палата с искане за увеличение на заплатите с 20% и разкриването на нови работни места

Бургас: Служителите на Бургаския затвор ще протестират пред Съдебната палата с искане за увеличение на заплатите с 20% и разкриването на нови работни места

31 Януари 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Служителите на Бургаския затвор ще протестират. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас Валентин Мартинов, член на УС на Синдиката на служителите на затворите в България. Сборният пункт е пред Съдебната палата в града в 17.00 часа. Те ще протестират под формата на общо събрание на открито. Исканията са увеличение на заплатите с 20% и разкриването на нови работни места.

„Фокус“ припомня, че първият протест в Бургас беше на 29 януари пред затвора, когато беше професионалният им празник. Те символично се почерпиха с локум.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Протест на надзиратели и служители на съдебна охрана ще протестират пред Съдебната палата в града

Кюстендил: Протест на надзиратели и служители на съдебна охрана ще протестират пред Съдебната палата в града

31 Януари 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Протест на надзиратели и служители на съдебна охрана ще протестират пред Съдебната палата в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България и член на синдикалната организация в Бобов дол. Протестът е насрочен след 17.00 часа пред сградата на съда в Кюстендил. Искането е за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. „Нашите очаквания са за изравняване на трудовите възнаграждения и на социалните придобивки с тези на служителите на МВР, както и увеличаване на щатните бройки”, Георги Стоянов. По думите му синдикалната организация е в готовност за национален протест през месец февруари.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: В града ще се проведе събрание на открито на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ с искане за 20% увеличение на заплатите и откриване на нови работни места

Смолян: В града ще се проведе събрание на открито на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ с искане за 20% увеличение на заплатите и откриване на нови работни места

31 Януари 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Смолян. Събрание на открито на служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ ще се проведе от 10.00 часа през сградата на Районен съд – Смолян. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян председателят на синдикалната организация на работещите в затворническото общежитие „Герзовица“ Николай Баташки. Той отбеляза, че исканията им са три и те са валидни за всички техни колеги в страната, които днес излизат на протести в различни градове.
Служителите на ГДИН и ГДО в Смолян настояват за 20% увеличение на заплатите, изравняване на плащанията с останалите служби в сектор „Сигурност“ и откриване на нови работни места в службите. „Исканията ни са от години, а от министерството казват, че няма пари. Въпреки това отново ще излезем, за да ги отстояваме“, заяви Баташки. Очаква се в срещата на открито да се включат служителите от двете дирекции, които не са на работа. "Началният час е 10.00 и затова ще може да се включат и работещите от Съдебна охрана в съда, които са в почивка по това време", каза още Николай Баташки.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 22 града в страната ще се проведат протести на надзирателите в затворите с искане за по-високи заплати

В 22 града в страната ще се проведат протести на надзирателите в затворите с искане за по-високи заплати

31 Януари 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. В 22 града в страната днес ще се проведат протести на надзирателите в затворите с искане за по-високи заплати. Вече в 16 града са обявени протести пред съдебните палати. Това съобщиха от пресцентъра на Синдиката на Служителите в Затворите в България (ССЗБ). Синдикатът на служителите в затворите в България има съмнения около адекватността на реакциите на цялата верига държавни институции. Според тях въпросът е защо няма реакция на институциите. Синдикатът на служителите в затворите в България изразява позиция, че на този фон мълчанието на институциите е срамно. При това рисковано. Защото води до още по голямо напрежение в структурите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", първоначално породено от дисбалансите в системата, вследствие на държавната политика в сектора. В протестите днес ще се включат надзиратели от София, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Смолян, Враца, Пазарджик, Русе, Видин, Кюстендил, Благоевград, Шумен, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Стара Загора, Благоевград.
Протестите ще се проведат, както следва:
Монтана - 12.00 - 12.30 часа;
Кърджали - 17.30 - 18.30 часа;
Пазарджик 17.00 - 18.00 часа;
Смолян – 10.00 часа;
Перник - 12.00 - 12.30 часа.
Преди тях протести пред съдебните палати заявиха:
Враца – 7.30 – 8.00 часа;
Благоевград – 12.00 – 13.00 часа;
Видин 12.00 – 13.00 часа;
Сливен – 12.00 – 12.30 часа;
Плевен - 12.00 – 12.30 часа;
Варна - 17.00 – 18.00 часа;
Бургас - 17.00 – 18.00 часа;
Пловдив - 17.00 – 18.00 часа;
Кюстендил - 17.00 – 18.00 часа;
Стара Загора - 17.00 – 18.00 часа;
Велико Търново – 17.00 – 18.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Увеличават се градовете с протестиращи надзиратели

Увеличават се градовете с протестиращи надзиратели

30 Януари 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. Увеличават се градовете за протест на надзирателите. Вече в 16 града са обявени протести пред съдебните палати. Това съобщиха от пресцентъра на Синдиката на Служителите в Затворите в България (ССЗБ). Монтана, Кърджали, Смолян, Перник и Пазарджик са поредните градове, които подкрепят протеста на Синдикат на служителите в затворите в България и Синдикат "Охрана" за изравняване на социалния статут на работещите в затворите и на охраняващите съдебните сгради и магистратите в България.
Часът на протестите е:
Монтана - 12.00 - 12.30 часа;
Кърджали - 17.30 - 18.30 часа;
Пазарджик 17.00 - 18.00 часа;
Смолян – 10.00 часа;
Перник - 12.00-12-30 часа.
Преди тях протести пред съдебните палати, за утре, 31 януари, заявиха.
Враца – 7.30 – 8.00 часа;
Благоевград – 12.00 – 13.00 часа;
Видин 12.00 – 13.00 часа;
Сливен – 12.00 – 12.30 часа;
Плевен - 12.00 – 12.30 часа;
Варна - 17.00 – 18.00 часа;
Бургас - 17.00 – 18.00 часа;
Пловдив - 17.00 – 18.00 часа;
Кюстендил - 17.00 – 18.00 часа;
Стара Загора - 17.00 – 18.00 часа;
В.Търново – 17.00 – 18.00 часа.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надзирателите в затворите отново протестираха с искане за по-високи възнаграждения (ОБЗОР)

Надзирателите в затворите отново протестираха с искане за по-високи възнаграждения (ОБЗОР)

30 Януари 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
София. Навръх професионалния си празник – 29 февруари, служителите на затвори и арести в България отново излязоха на протест с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. В защита на своите искания те организираха събрания на открито пред сградите на затворите в цялата страна, демонстрации имаше в София, Варна, Бургас, Пловдив, Ловеч, Сливен, Пазарджик, Стара Загора, Бобов дол, Враца, Белене и Бойчиновци.
Основните искания на протестиращите са три – 20% увеличение на трудовото възнаграждение, изравняване на добавките за утежнени условия на труд с тези на колегите им от МВР и увеличение на щатната численост на две специализирани дирекции.
Протестната кампания ще продължи по време на Българското председателство на Съвета на Европа под надслов „Европа ѝ за нас“. Следващото мероприятие ще се проведе на 31 януари пред Съдебната палата в София и съдилищата в големите областни градове.
Протестиращите надзиратели получиха подкрепа от Съюза на съдиите в България, който изрази съпричастност с исканията им. „Споделяме възмущението на служителите на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ на Министерство на правосъдието срещу политиката на двойни стандарти в сектор „Сигурност“, се посочва в становището си от Съюза на съдиите в България и призовават компетентните държавни органи да обърнат необходимото внимание на исканията на двата синдиката като намерят разумно и адекватно решение.
В свое становище от Министерство на правосъдието обявиха, че ведомството е запознато с исканията на синдикатите. От там увериха, че диалогът с тях е интензивен и се осъществява под формата на поредица от работни срещи, а във връзка с направените искания от синдикатите Министерството на правосъдието е в диалог с Министерството на финансите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надзирателите в затворите отново протестираха с искане за по-високи възнаграждения (ОБЗОР)

Надзирателите в затворите отново протестираха с искане за по-високи възнаграждения (ОБЗОР)

29 Януари 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Навръх професионалния си празник – 29 февруари, служителите на затвори и арести в България отново излязоха на протест с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. В защита на своите искания те организираха събрания на открито пред сградите на затворите в цялата страна, демонстрации имаше в София, Варна, Бургас, Пловдив, Ловеч, Сливен, Пазарджик, Стара Загора, Бобов дол, Враца, Белене и Бойчиновци.
Основните искания на протестиращите са три – 20% увеличение на трудовото възнаграждение, изравняване на добавките за утежнени условия на труд с тези на колегите им от МВР и увеличение на щатната численост на две специализирани дирекции.
Протестната кампания ще продължи по време на Българското председателство на Съвета на Европа под надслов „Европа ѝ за нас“. Следващото мероприятие ще се проведе на 31 януари пред Съдебната палата в София и съдилищата в големите областни градове.
Протестиращите надзиратели получиха подкрепа от Съюза на съдиите в България, който изрази съпричастност с исканията им. „Споделяме възмущението на служителите на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ на Министерство на правосъдието срещу политиката на двойни стандарти в сектор „Сигурност“, се посочва в становището си от Съюза на съдиите в България и призовават компетентните държавни органи да обърнат необходимото внимание на исканията на двата синдиката като намерят разумно и адекватно решение.
В свое становище от Министерство на правосъдието обявиха, че ведомството е запознато с исканията на синдикатите. От там увериха, че диалогът с тях е интензивен и се осъществява под формата на поредица от работни срещи, а във връзка с направените искания от синдикатите Министерството на правосъдието е в диалог с Министерството на финансите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на правосъдието е запознато с исканията на синдикалните организации и в диалог с Министерството на финансите

Министерство на правосъдието е запознато с исканията на синдикалните организации и в диалог с Министерството на финансите

29 Януари 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на правосъдието е запознато с исканията на синдикалните организации. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерство на правосъдието във връзка с протеста на служителите на затвори и арести в България, които навръх професионалния си празник – 29 януари, излязоха с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. "Диалогът с тях е интензивен и се осъществява под формата на поредица от работни срещи. Във връзка с направените искания от синдикатите Министерството на правосъдието е в диалог с Министерството на финансите", се посочва още в позицията на Министерство на правосъдието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Служителите на Женския затвор протестираха на професионалния си празник срещу неизпълнените обещания от страна на правителството

Сливен: Служителите на Женския затвор протестираха на професионалния си празник срещу неизпълнените обещания от страна на правителството

29 Януари 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Сливен. Служителите на Женския затвор протестираха на професионалния си празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Служителите имаха торта с лого „Заедно можем повече” и бутилки лимонада. Те носеха плакати „Оттук нататък за нас е въпрос на чест”, „С обещания затвор не се охранява”, „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност” – несигурността”, Европа и за нас”. Протестът е насочен срещу неизпълнените обещания от страна на кабинета. "Протестираме срещу действията на кабинета, респективно срещу министърът на правосъдието", заяви Цветан Михайлов, председател на Синдикалното дружество в Сливен при Синдикат на служителите в затворите в България. „Думите на министъра на правосъдието от преговорния процес със Синдиката на служителите, че това което е за МВР ще бъде и за работещите в затворите се оказаха напразни и безпредметни”, заяви Михайлов.
Надзирателите са недоволни и от нерешаването на всички останали проблеми, недостатъчният персонал, увеличаващо се ниво на агресията спрямо служителите от лишените от свобода. Имало и тенденция на засилване на насилието от страна на лишените от свобода. „Отсъства всякаква защита от страна на държавата по отношение на подобни случаи”, добави Цветан Михайлов. Според него отговорност трябва да има не само Синдиката на служителите в затворите, но и отговорните институции. Протестът в Сливен е подкрепен от служители на Главна дирекция „Охрана”, служители на следствения арест в Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Мартинов, ССЗБ: Ние сме служители по Закона за МВР, но ни разграничават в заплащането от колегите

Валентин Мартинов, ССЗБ: Ние сме служители по Закона за МВР, но ни разграничават в заплащането от колегите

29 Януари 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. За пореден път бяхме излъгани. За пореден път бяхме неоценени. За пореден път ни се разтягат едни локуми. Това каза пред журналисти Валентин Мартинов, член на УС на Синдиката на служителите на затворите в България по време на протеста, който се проведе днес, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ - Бургас. „От толкова години всеки обещава. Няма значение кое правителство. Ние сме безпартийни. Едните обещават, другите обещават и накрая в бюджета за двете специализирани дирекции абсолютно няма никакви пари. Увеличиха ни с 5% заплатата, което е с 30 лева. Подарявам им ги тези пари. Ако могат да си нахранят семействата, да заповядат или да работят при нас. Ние сме служители по Закона за МВР, но ни разграничават в заплащането от колегите“, каза Мартинов, който честити професионалния празник.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Десетки служители на затвора в града излязоха на протест с искане за повишение на заплатите с 20% и увеличение на щатните работници

Бургас: Десетки служители на затвора в града излязоха на протест с искане за повишение на заплатите с 20% и увеличение на щатните работници

29 Януари 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. Десетки служители на Бургаския затвор се събраха на протест, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Протестиращите се почерпиха символично с локум по повод професионалния им празник. "Локумът се свързва с локумите, които разтяга правителството", каза Валентин Мартинов,член на УС на Синдиката на затворите в България. Исканията на служителите са увеличение на заплатите с 20% и увеличение на щата. На 31 януари отново ще се проведе протест пред Съдебната палата.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Около 30 надзиратели от затвора в Бобов дол проведоха събрание на открито в знак на протест срещу ниските заплати и недостига на служители

Кюстендил: Около 30 надзиратели от затвора в Бобов дол проведоха събрание на открито в знак на протест срещу ниските заплати и недостига на служители

29 Януари 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Около 30 надзиратели от затвора в Бобов дол са провели събрание на открито, в знак на протест. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България и член на синдикалната организация в Бобов дол. „От месец юни 2017 година водим преговори с министерството за изравняване на заплатите с тези в МВР, за изготвяне на методика за организация, за назначаване на още хора, защото полагаме много извънреден труд, имаме много отпуски които не може да ползваме. Министърът каза, че няма да може да изпълни тези искания”, каза Георги Стоянов. По думите му колегите му са се почувствали излъгани, а даваните обещания са били напразни. В сряда надзиратели ще излязат на протести пред Съдебната палата в Кюстендил, а на 10 февруари във Варна ще се проведе събрание, на което ще бъде взето решение за предстоящи действия.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Събрание на открито на служителите на Главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ ще се проведе в града на 31 януари

Смолян: Събрание на открито на служителите на Главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ ще се проведе в града на 31 януари

29 Януари 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Смолян. Събрание на открито на служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ ще се проведе на 31 януари от 10.00 часа през сградата на Районен съд – Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян председателят на синдикалната организация на работещите в затворническото общежитие „Герзовица“ Николай Баташки. Той отбеляза, че исканията, с които излизат, са три и те са валидни за всички техни колеги в страната, които днес излизат на протести в различни градове.
Служителите на ГДИН и ГДО в Смолян настояват за 20% увеличение на заплатите, изравняване на плащанията с останалите служби в сектор „Сигурност“ и откриване на нови работни места в службите. „Исканията ни са от години, а от министерството казват, че няма пари. Въпреки това отново ще излезем, за да ги отстояваме“, посочи Баташки. Очаква се в срещата на открито да се включат служителите от двете дирекции, които са в почивка в сряда. "Началният час е 10.00 и затова ще може да се включат и работещите от Съдебна охрана в съда, които са в почивка по това време", каза още Николай Баташки.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Надзиратели от затворите излязоха на символичен протест с искане за по-добри условия на труд и увеличаване на щатните служители

Шумен: Надзиратели от затворите излязоха на символичен протест с искане за по-добри условия на труд и увеличаване на щатните служители

29 Януари 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Шумен. Надзиратели в Шумен излязоха на символичен протест, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. От 9.00 часа пред сградата на шуменския арест се събраха над 20 души. „Протестираме за по-добри условия на труд, изравняване на заплащането с това в системата на МВР и увеличаване на щата. Масово не достигат хора в системата, има голямо текучество. Хората започват работа при нас, но след 6 месеца или най-много година напускат, защото виждат, че не си заслужават всичките нерви за това заплащане“, заяви Лъчезар Димитров. „Искаме статутът на охранителите и надзирателите в затворите и арестите да се изравни с този на служителите на МВР“, посочи Данаил Петков. Той отбеляза, че стартовата заплата е малко над средната за страната. Очаква се отново да има мирен протест на шуменските надзиратели на 31 януари пред съдебната палата в града.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Надзиратели от затвора в града отново излязоха на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд

Пловдив: Надзиратели от затвора в града отново излязоха на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд

29 Януари 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Надзиратели от Пловдивския затвор отново излязоха на протест днес с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Пред сградата на затвора се събраха около 50 души, свободни от смяна, с лозунги „С обещания затвори не се пазят”, „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност” – несигурността”, „От тук нататък за нас е въпрос на чест”, „Европа и за нас” и др. Протестът продължи около час. Исканията на надзирателите са за 20% увеличение на заплатите. Днес те отново протестират, тъй като не е било спазено обещанието за тях да се увеличи заплатата им с 20%. „Министерството на правосъдието не спази обещанието си да увеличи заплатите ни”, каза Юрий Корнов, лидерът на синдикалната организация в ареста в Пловдив. „Оказа се, че имало недостиг и увеличиха заплатите ни само с 5%, което е с по 28 - 30 лева на човек, което е абсолютно недостатъчно”, каза Корнов. „По този начин сме излъгани с по около 200 лева”, добави той. Той посочи, че вече са имали среща в Министерството на правосъдието, откъдето казват, че ги подкрепят, но пари няма.
Ефтим Ефтимов, лидер на синдикалната организация в Затвора, заяви, че са били излъгани след 6 месеца преговори, като за тях за пореден път няма средства. „9 години чакаме бюджет, за да се изравнят заплатите ни с тези на МВР. Сега за тях бяха отпуснаха 100 милиона лева, за което ги поздравяваме, а за нас пак няма”, добави той.
Надзирателите настояват още да бъдат отпуснати и още щатове, тъй като има недостиг около 500 места в цялата страна. По думите им заплатите са ниски, като един новопостъпил техен колега взима около 460 - 500 лева. Условията на труд също трябва да се подобрят. „Когато има брожения в силовите министерства се застрашава националната сигурност”, посочи още Ефтимов. Той каза, че в последните години се наблюдава и отлив от системата.
Очаква се на 31 януари надзирателите да излязат отново на протест, но този път заедно с колегите им от Съдебна охрана, пред съдебната палата. След 10 февруари, когато ще се проведе национално събрание, ще бъде взето решение за национален протест в София. Ще бъде решено по какъв начин да протестират.
В момента се правят протести по затворите в цялата страна.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Служителите на Женския затвор арестите и съдебна охрана ще протестират с искане за подобряване условията на труд

Сливен: Служителите на Женския затвор арестите и съдебна охрана ще протестират с искане за подобряване условията на труд

29 Януари 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Сливен. Служителите на Женския затвор арестите и съдебна охрана в Сливен протестират днес. Протестът започва от 10.30 часа. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Цветан Михайлов, председател на Синдиката на служителите в затворите в България в Сливен и член на УС на синдиката. Протестът е срещу липсата на отговор на исканията на служителите на затворите. Те са за подобряване условията на труд, увеличаване на щатната численост, защита от страна на държавата в случаите на посегателство на служителите.
Според Михайлов исканията на надзирателите се изпълняват частично, но се запазва диспропорцията по отношение на заплащането и предизвикателствата и процесите в българските затвори.
Следващият протест е насрочен за 31 януари пред сградата на Сметната палата в Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съюзът на съдиите в България изрази съпричастност към исканията на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат „Охрана“

Съюзът на съдиите в България изрази съпричастност към исканията на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат „Охрана“

29 Януари 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Съюзът на съдиите в България, като професионална организация, защитаваща професионалните, интелектуални, социални и материални интереси на българските съдии, изразява своята съпричастност към справедливите социални искания на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат „Охрана“. Това се посочва в отворено писмо на Съюза съдиите в България по повод протестните действия на служителите на затворите с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд.
"Споделяме възмущението на служителите на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ на Министерство на правосъдието срещу политиката на двойни стандарти в сектор „Сигурност“. Наказателната политика на държавата обхваща предотвратяването на престъпленията, тяхното разкриване и разследване, установяването в съдебен процес на авторството и вината, осъждането и накрая - изпълнението на наказанието. В този смисъл и е налице необходимост от равно третиране на служителите от МВР, охраняващи обществения ред и разкриващи престъпленията, и служителите от МП, на които е поверено изпълнението на наказанията. Това се отнася и до служители на ГД „Охрана“, които осигуряват сигурността както на магистратите и съдебните служители, така и на всички граждани, участващи в съдебни производства", се посочва още в становището на Съюза на съдиите в България.
От там призовават компетентните държавни органи да обърнат необходимото внимание на исканията на двата синдиката и да намерят разумно и адекватно решение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Надзирателите от затвора в Бобов дол ще протестират за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд

Кюстендил: Надзирателите от затвора в Бобов дол ще протестират за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд

29 Януари 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Надзирателите от затвора в Бобов дол ще протестират за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България и член на синдикалната организация в Бобов дол. По думите му от 09.30 часа пред затвора в Бобов дол, ще се проведе открито събрание на служителите които не са ангажирани с наряди. Основното искане е заплатите на служителите в затворите да бъдат изравнени с тези на служителите в МВР, както е разписано в нормативните документи. Другото искане е за увеличаване на щатния състав в затворите, защото това е свързано със самата сигурност и възможността за изпълняване на служебните задължения.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на затвори и арести в България ще излязат на протест с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд

Служителите на затвори и арести в България ще излязат на протест с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд

29 Януари 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път служителите на затвори и арести в България ще излязат на протест с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. Това съобщиха от пресцентъра на Синдикат на служителите в затворите в България. Навръх професионалния си празник – 29 януари, работещите в затворите и арестите заедно с охраняващите съдебните сгради и магистратите в България ще протестират за пореден път със събрания на открито в защита на своите искания пред сградите на затворите в цялата страна.
В София протестът ще започне в 7.30 часа пред входа на Софийски районен съд и ще продължи от 9.30 часа пред сградата на ГД "Изпълнение на наказанията" на бул. "Ген. Н. Столетов" 21.
Пълен списък на градовете, в които са организирани демонстрации:
Варна - 12.00 часа;
Бургас - 12.00 часа;
Пловдив - 9.00 часа;
Ловеч - 8.00 часа;
Сливен - 10.30 часа;
Пазарджик - 9.00 часа;
Стара Загора - 9.00 часа;
Бобов дол - 9.30 часа;
Враца - 9.00 часа;
Белене - 12.00 часа;
Бойчиновци - 8.30 часа.
Протестната кампания ще продължи по време на Българското председателство на Съвета на Европа под надслов „Европа ѝ за нас“.
Следващото мероприятие ще се проведе на 31 януари пред Съдебната палата в София и съдилищата в големите областни градове.
В зависимост от поведението на институциите, акцията на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ ще продължи и в следващите месеци с флашмоб изпълнения и протести на различни места в София в т.ч. и по време на посещенията на министрите на правосъдието от Европейския съюз.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: Основното ни искане е за 20% увеличение на трудовото ни възнаграждение

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: Основното ни искане е за 20% увеличение на трудовото ни възнаграждение

28 Януари 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. Основното ни искане е за 20% увеличение на трудовото ни възнаграждение. Това каза за Агенция „Фокус“ Ивайло Григоров - служител в Централния софийски затвор и член на Синдиката на служителите в затворите, коментирайки насрочения протест на 29 януари с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. „След 6 месеца преговори, които водихме с Министерство на правосъдието и поетия ангажимент от страна на министъра, на последната ни среща се оказа, че това, което е направено, е изпратеното поредно писмо до финансовото министерство с въпрос дали могат да бъдат намерени пари. За 6 месеца преговори – това е несериозно“, заяви Григоров. По думите му единственото искане на синдиката, по което е постигнат резултат, е увеличението с 5% на възнагражденията. Ивайло Григоров подчерта, че готвените протестни действия ще обхванат всички 12 затвора в страната. Той подчерта, че освен 20% увеличение на трудовото възнаграждение, протестиращите имат още две основни искания – изравняване на добавките за утежнени условия на труд с тези на колегите им от МВР и увеличение на щатната численост на две специализирани дирекции. „На 31 януари, заедно с колегите от ГД „Охрана“ пред съдебните сгради. На 10 февруари на Общото събрание ще бъде взето решение за национален протест“, допълни още Ивайло Григоров.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Цецка Цачева проведе поредна работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите в България и Синдикат „Охрана“

Министър Цецка Цачева проведе поредна работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите в България и Синдикат „Охрана“

25 Януари 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе поредна работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) и Синдикат „Охрана“. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
На нея тя информира участниците в срещата, че след получаване на писмо от синдикалните организации на 16 януари т.г., с което се поставя въпросът за актуализиране на бюджета на Министерството на правосъдието, то е препратено същия ден по компетентност към Министерството на финансите.
Правосъдният министър припомни, че разпределението на средства става само в бюджетната рамка и служителите в двете специализирани дирекции - Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), вече са получили 5 % увеличение на основното си възнаграждение от 1 януари 2018 г., съгласно утвърдения държавен бюджет за тази година.
В края на срещата министърът на правосъдието заяви отново своята позиция, че ще продължава да отстоява виждането си за равнопоставено третиране на структурите в сектор „Сигурност“.
На разговорите присъстваха още ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов, главният секретар на ведомството Стоян Стоянов, главните директори на ГДИН Свилен Цветанов и на ГДО Георги Жеков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.