НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Сивков, Бюро по труда - Добрич: Бизнесът в региона търси кадри, но професионалните гимназии дават подготовка за други професии

Васил Сивков, Бюро по труда - Добрич: Бизнесът в региона търси кадри, но професионалните гимназии дават подготовка за други професии

21 Февруари 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Добрич. Бизнесът в Добрич и региона търси кадри, но професионалните гимназии дават подготовка за други професии. Това се отчита от специалистите в Бюро по труда в Добрич, заяви Васил Сивков, директор на ведомството в добруджанския град. Васил Сивков участва в работно заседание на Областния съвет по заетост, на което беше обсъждан план-приемът за следващата учебна година, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Васил Сивков препоръча срещи с ръководствата на училищата, на които да бъдат представяни нуждите на местния бизнес откъм кадри и това да определя специалностите и професиите, в които се обучават учениците. Той съобщи, че работодателите в областта имат възможност да участват в анкета, която да определи търсенията на кадри на трудовия пазар в региона.
Според Васил Сивков резултатите вероятно няма да имат влияние тази година, но могат да бъдат взети под внимание за следващите години. Специалистите от Бюро по труда са категорични, че няма смисъл ученици да бъдат подготвяни по дадени професии и специалности, които не се търсят в областта и след това да няма реализация на пазара на труда. Така се увеличава броят на безработните в Добричко, а местният бизнес продължава да изпитва недостиг на кадри. Ако не се намери компромисно решение между желанията на родители и ученици и търсенията на работодатели, в крайна сметка учениците ще бъдат подготвяни за реализация извън в областта – в други населени места или в чужбина. Най-лошият вариант е безработни млади хора.
„Мисля, че в тази насока трябва да работим всички, включително и Бюрата по заетост“, категоричен е Васил Сивков. Той допълни, че проблемът вече е поставян преди време и има някакъв, но минимален напредък и е необходимо да продължи сериозно и последователно работата в тази насока, защото последствията биха били негативни – висока безработица в региона и остър дефицит на кадри за местния бизнес, който няма как да се развива, ако не разполага с достатъчно специалисти и работници.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.