НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посолството на Република Азербайджан привежда отговор на позицията на Ереван за събитията в Сумгаит през 1988 година

Посолството на Република Азербайджан привежда отговор на позицията на Ереван за събитията в Сумгаит през 1988 година

28 Февруари 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
София/Баку. Във връзка с позиция на Посолството на Република Армения за събитията в Ходжали от 25-26 февруари 1992 г., Посолството на Република Азербайджан в София предостави на Агенция "Фокус" Съвместно изявление на Министерството на външните работи и Генералната прокуратура на Република Азербайджан във връзка с безредиците в Сумгаит от 1988 г.
От дипломатическата мисия на Баку в София изразяват увереност, че Ереван "води кампания, необоснованa с никакви достоверни факти, за да отвлече вниманието на международната общност от геноцида в Ходжали и да скрие истината за безредиците в Сумгаит, за които са виновни сами".
В приведения текст се подчертава, че резултатите от проведено разследване показват, че събитията в Сумгаит са "предварително организирана провокация, извършена от бившия Комитет за държавна сигурност на СССР и арменските националисти". В приложеното съвместно заявление на Министерството на външните работи и Генералната прокуратура на Република Азербайджан са представени доказателства, събрани в процеса на разследването. От тях - съгласно текста - става ясно, че "етническите стълкновения от февруари 1988 г. са кулминация на преднамерени провокации" от страна на Армения.
В заявлението се подчертава, че в Сумгаит "никога не се е случвал етнически конфликт" и към днешна дата Сумгаит, както и по-рано, е "многонационален и многоконфесионален град".
Относно събитията от 22 февруари 1988 г. в заявлението се посочва, че те са провокирани от "арменски екстремисти и диверсанти", които с действията си са допринесли за прерастването на мирен протест срещу убийството на двама азербайджански младежи в "масови безредици". По-натам в текста се представят резултатите от проведеното разследване, в резултат от което са издадени присъди срещу 93-ма души, един от които е осъден на смърт. Уточнява се, че само част от тях изтърпяват наказанията, а организаторите и инициаторите на събитията така и не са идентифицирани.
През 2010 г. по нареждане на президента на Азербайджан Илхам Алиев разследването е подновено. Заключенията - според текста, са в подкрепа на тезата, че безредиците в Сумгаит са "провокация срещу Азербайджан, организирана от арменските специални служби и Комитета за държавна сигурност на СССР. Чрез тях "арменските идеолози и открито подкрепящите ги представители на СССР" аргументират с тях "невъзможното съвместно живеене на арменци и азербайжданци" с цел "да осъществят пълното изгонване на азербайжданците от територията на Армения и да дискредитират Азербайджан".
Целта на Комитета за държавна сигурност на СССР, съгласно разпространения текст, е била да "засили напрежението в съветската периферия, да оправдае тежките репресивни методи и да демонстрира, че без силната централизирана съветска власт съветските републики няма да оцелеят сами". Привежда се информация, съгласно която разположените в региона сили на МВР на СССР не са предприели никакви действия, за да бъде задържана под контрол ситуацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Позиция на посолството на Република Армения относно събитията от 25-26 февруари 1992 година и публикациите в средствата за масова информация

Позиция на посолството на Република Армения относно събитията от 25-26 февруари 1992 година и публикациите в средствата за масова информация

27 Февруари 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. По повод публикациите в средствата за масова информация за годишнината от събитията от 25-26 февруари 1992 г. в разположения на територията на Нагорни Карабах град Ходжали, посолството на Република Армения в София разпространи материал, в който представя позицията на Ереван за случилото се. Агенция „Фокус“ публикува основните моменти от предоставения текст.

„Още от годините на СССР народът на самоопределения Нагорни Карабах (Арцах) се бори за признаването на статута си, гарантиран му от международното право. Правните искания на карабахци да упражнят изконното си право на самоопределение бяха посрещнати с антиарменски погроми в азербайджанския град Сумгаит, намиращ се на 26 километра от Баку. Тези събития, осъществени под мотото "Смърт на арменците", бяха въплъщение на политиката на ксенофобия, етническо прочистване и депортация на арменците“.

„Отговорът на официален Баку на стремежа на хората от Нагорни (Планински) Карабах да упражнят правото си на самоопределение станаха погромите и етническото прочистване на арменското население, а реакцията срещу прилагането на това право през 1991 г. въз основа на тогава съществуващото законодателство на СССР и нормите на международното право бе мащабната война, предприета против новонезависимия Арцах, придружена с груби нарушения на международното хуманитарно право“.

От посолството на Република Армения привеждат информация, съгласно която „преди 26 години азербайджанските въоръжени сили започнаха системното бомбардиране на столицата на Нагорни Карабах - Степанакерт, която по това време се превърна в убежище за бежанците, избягали от погромите в Сумгаит, Баку и други градове на Азербайджан. На 13 февруари 1992 г., нарушавайки международните конвенции, Азербайджан започна да използва множество ракетни установки BM-21 "Grad" в жилищните райони на Степанакерт. Ходжалу беше една от седемте огневи позиции, използвани за обстрелването на Степанакерт. Дори през съветския период това населено място имаше стратегическо значение, тъй като се намираше на кръстопътя, свързващ Степанакерт с други райони на Карабах. Освен това, през 70-те години на миналия век единственото летище в автономната република бе построено точно до Ходжалу, което по време на блокадата на Арцах бе единствената портална точка към външния свят. По този начин до 1992 г. стана очевидно, че неутрализирането на огневата позиция на Ходжалу е наложително за физическото съхраняване на населението както на Степанакерт, така и на Карабах като цяло. Операцията по неутрализирането на тази огнева позиция започна на 25 февруари 1992 г.“

В разпространения текст се отбелязва, че „в продължение на месеци силите за самозащита на обявилата независимост република информираха азербайджанската страна с всички възможни средства за тази операция, за нейните цели и за хуманитарния коридор, оставени за евакуацията на населението от Ходжалу“.

От гледна точка на Армения, към днешна дата „Азербайджан продължава да изкривява фактите за кървавите събития край град Агдам, които той нарича "Ходжалийската трагедия". В разпространения текст посолството на Република Армения подчертава, че около събитията в Ходжали все още има редица отворени въпроси, и „дори и след 26 години (азербайджанците – бел.р.) все още предпочитат да запазят отговорите зад седем ключалки“. Един от тези въпроси е Защо Азербайджан не успя да организира евакуацията на населението на Ходжали, се подчертава в текста.
Предоставеният материал продължава с откъс от коментар на азербайджанския журналист Чингис Мустафаев, свидетел на събитията, който говори за едно от престъпленията, извършени в Агдам – осакатяване на телата. „Струва си да се повтори, че територията, където телата са открити, е под контрола на Азербайджан“, се казва в текста от посолството на Република Армения.

„Азербайджанското ръководство все още не е отговорило на въпросите, повдигнати от самите азербайджанци. Междувременно то усвои изкуството да изкривява горепосочените факти, за да обвинява другите за престъпленията си и да избяга от отговорността, докато се опитва да създаде измислена противоположност на клането, извършено спрямо арменците в Сумгаит, Баку, Кировабад, Марага“, подчертават от арменското посолство в София, като същевременно изразяват увереност, че „ръководството на Азербайджан продължава да внушава омраза към арменците“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.