НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

CNN: САЩ изпращат послание на Русия, демонстрирайки сила в Черно море

CNN: САЩ изпращат послание на Русия, демонстрирайки сила в Черно море

22 Февруари 2018 | 02:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американския флот засилва присъствието си в Черно море, като част от усилията да се противопостави на нарасналото присъствие на Русия там, съобщава американски военен представител на CNN.
Това е район, който все повече се насища с напрежение, тъй като Русия увеличи военните си сили в района след окупирането на Крим от Украйна през 2014 г., което беше отхвърлено от по-голямата част от международната общност.
В събота ескадреният миноносец USS Carney, клас Арла Бърк, снабден с управляеми ракети се присъедини към ескадрения миноносец USS Ross от същия клас в Черно море, за да "извършва операции за навигационна сигурност", се казва в изявление на Шести американски флот на Военноморските сили на САЩ, който отговаря за американските военноморски операции в региона. Това е първият път, когато два военни кораба на американските Военноморски сили са в Черно море едновременно от юли 2017 г (когато се провеждаше учението „Морски бриз“-бел. р.).
"Решението ни да имаме два кораба едновременно в Черно море е превантивно, а не реактивно", заяви в съобщение, оповестяващо пристигането на USS Carney, командирът на Шести американски флот вицеадмирал Кристофър Грейди.
"Ние работим с темпото и във времето, избрано от нас в този стратегически важен регион", каза Грейди, добавяйки, че "продължаващото присъствие на американския флот в Черно море демонстрира нашия траен ангажимент за регионална стабилност, морска сигурност на нашите черноморски партньори , както и колективната защита на нашите съюзници от НАТО "
В неделя Русия обяви маневрите на собствените си Военноморски сили в района, като руското Министерство на отбраната направи изявление, че фрегатата Адмирал Есен (въоръжена с крилати ракети-бел.р.) и два патрулни кораба са влезли в Черно море за серия от учения,
Американски военен представител каза пред CNN, че решението за разполагането както на Карни, така и на Рос в Черно море е част от усилията за "намаляване чувствителността на Русия" спрямо присъствието на американските военни сили в Черно море, което е разположено между Източна Европа, Кавказ и Западна Азия.
Двама служители на американската армия, базирани в Европа, заявиха пред CNN, че Русия е особено чувствителна към американските военни операции в Черно море, като се има предвид последните руски действия за милитаризиране на Крим.
Служители на САЩ и НАТО обвиниха Москва, че през последните години разполага голям брой войници и военна техника в Крим.
Представител на НАТО заяви пред CNN, че Русия разполага с подводници в Крим, добавяйки, че докато Западът не търси възмездие за разполагане на военни сили в региона, НАТО засилва позициите си в Югоизточна Европа.
"По принцип всичко ново, което те имат, го разполагат в Крим", заяви американски отбранителен служител, базиран в Европа, за военната дейност на Русия.
Служителят съобщи на CNN, че Русия "разполага пълното бойно снаряжение на оръжейните си системи" в Крим, заявявайки, че Москва е създала нов военен корпус там и е разгърнала "много от новите си антиракетни системи за противодействие, крайбрежната отбрана, противовъздушни "системи, в допълнение към наземните войски.
Предвид засиленото военно присъствие на Русия американски представители твърдят, че Москва става все по-чувствителна към американските сили в региона, опасявайки се, че военните способности на САЩ могат да подкопаят предимствата на Русия.
Друг служител на американските въоръжени сили, базиран в Европа, каза на CNN, че руснаците "са много чувствителни към способността ни за прецизен удар", както и спрямо американските противоракетни системи, като „Иджис“ -Aegis Ballistic Missile Defense System, с която е снабден както на Рос, така и на Карни.
"Разполагането на кораби в Черно море ги кара да се чувстват по-застрашени", добави той.
Длъжностни лица казват, че същата руска чувствителност обяснява защо руските самолети изглежда са извършили по-опасни маневри, с които да прихванат американските разузнавателни самолети в района, отколкото в други райони.
Американски представители казват, че полетите за наблюдение са необходими за по-добро разбиране на руската военна дейност.
"Русия също не е особено прозрачна в това, което прави, което очевидно изисква от нас да можем да я наблюдаваме по друг начин, а разузнаването е едно от тези средства", каза един от служителите.
Въоръженият руски самолет Су-27 извърши небезопасно прихващане на самолета ни за наблюдение ЕП-3, докато е в международното въздушно пространство над Черно море миналия месец, летейки на 5 фута (1.5 метра) от американския военен самолет, според американския флот. Подобен инцидент се случи в небето над Черно море и през ноември.
След инцидента от януари Държавният департамент на САЩ направи изявление, в което се казва, че такива опасни действия "повишават риска от погрешна преценка, опасност за самолетите от двете страни и сблъсък във въздуха".
Руското министерство на отбраната заяви, че прихващането е "в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство" и че руският самолет е възпрепятствал американския самолет да навлезе в руското въздушно пространство в близост до Крим.
Американски военен официален представител разкритикува собственическото отношението на Русия към Черно море, като отбеляза, че "страните от НАТО имат далеч по-голяма брегова линия от Черно море, отколкото Русия, така че със сигурност не е руско езеро".
Освен с Русия, Черно море граничи с членовете на НАТО Турция, България и Румъния, както и с партньорите на НАТО Украйна и Грузия. НАТО засили дейността си в района като част от "адаптираното си предстоящо присъствие", със седалище в Румъния, една от само шестте държави от НАТО, които изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.
Представителите твърдят, че предвид нарасналото п напрежение и засилената военна активност в региона, е важно да се увеличи честотата на американската дейност там и да се намали чувствителността на Русия от присъствието на американските военни сили в този регион и така да се улесни създаването на правила за това как двете страни трябва безопасно работят в близост една до друга, както са го правили през Студената война.
"В студената война имахме танц и всеки знаеше ролите си в танца: Ти летиш с бомбардировача си тук, ще летя там с бомбардировача си, слагаш тук кораб, там ще слагам аз кораб", заяви американският служител в Европа пред CNN.
"Не мисля, че все още сме стигнали до това ниво и затова се опитваме да разберем как изглежда този танц през 2018 г. в сравнение с периода на Студената война и мисля, че има някои проблеми очевидно ", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Russia Today: Според водещ военен експерт пристигането на втори ескадрен миноносец на САЩ в Черно море е неприятелски сигнал

Russia Today: Според водещ военен експерт пристигането на втори ескадрен миноносец на САЩ в Черно море е неприятелски сигнал

18 Февруари 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Членът на обществения съвет при руското министерство на отбраната и главен редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко излезе пред Russia Today с коментар относно това, че в Черно море са влезли два ескадрени миноносци на ВМС на САЩ „Карни“ и „Рос“.
„Отчитайки, че според конвенцията от Монтрьо тези кораби не могат да се намират на постоянна основа, те влизат постоянно навлизат в Черно море, за да може в акваторията на Черно море във всеки момента да има носител на крилати ракети „Томахоук“. Това е форма на военно-политическо присъствие и неприятелски сигнал, насочен към Москва“, смята Коротченко . Той допълни, че ескадрените миноносци ще бъдат следени.
„При всеки случай носителят на въпросното въоръжение в акваторията на Черно море е обект, представляващ опасност. Разбира се, той се следи от силите на въздушното и електронното разузнаване. Имаме разгърната групировка на силите на ПВО, в частност С-400, която винаги се намира в бойна готовност, макар и непосредствена заплаха да няма. Въпреки това от военно-политическа гледна точка това е явно неприятелски жест за Москва от страна на Вашингтон“, заключи експертът.
По-рано бе съобщено, че ескадреният миноносец „Карни“ се е присъединил към ескадрения миноносец „Рос“, намиращ се в Черно море, „за провеждането на морски операции по сигурността“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Ескадреният миноносец USS CARNY от състава на ВМС на САЩ ще бъде на рутинно посещение в града

Варна: Ескадреният миноносец USS CARNY от състава на ВМС на САЩ ще бъде на рутинно посещение в града

18 Февруари 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Варна. От днес до 22 февруари 2018 година на неофициално рутинно посещение в град Варна ще бъде ескадреният миноносец USS CARNY от състава на ВМС на САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на ВМС. Командир на кораба е капитан II ранг Питър Халворсен. По време на визитата членове на екипажа ще извършат благотворителна дейност в детска градина „Александър Пушкин”.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американският ескадрен миноносец  „Рос“ навлезе в Черно море

ТАСС: Американският ескадрен миноносец „Рос“ навлезе в Черно море

17 Февруари 2018 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон . Американският ескадрен миноносец „Рос“, снабден с управляеми ракети навлезе в акваторията на Черно море, предаде ТАСС.
Това е съобщено от пресслужбата на Шести американски флот на военноморските сили на САЩ. В съобщението се пояснява, че корабът се е отправил в Черно море „с цел провеждане на операция по обезпечаването на сигурността в морето, за повишаване на регионалната стабилност, както и за укрепване съвместимостта на флотилиите на съюзниците и партньорите на НАТО.“
Агенцията напомня, че съгласно конвенцията от Монтрьо от 1936 година, в Черно море военни кораби на нечерноморски държави в мирно време могат да пребивават в акваторията му не повече от 21 дена.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.