НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Кремиковският манастир започва да събира истории с дядо Добри

София: Кремиковският манастир започва да събира истории с дядо Добри

18 Февруари 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Кремиковската св. обител започва да събира истории и спомени, свързани с лични срещи с покойния дядо Добри от Байлово. Инициативата цели добрите дела на дядо Добри да не бъдат забравени. Това съобщиха от Кремиковската св. обител. В последните години от живота си добрият старец бе избрал именно Кремиковския манастир за едно от своите убежища, където намери покой, топлина и радост от общението във вярата.
Ето какво се казва в съобщението на Кремиковския манастир:
Той извървя земния си път като правеше безброй добри дела, воден само от преизпълненото си с любов към Бога сърце. Времето покрива със забрава, но ние бихме искали споменът за стареца да остане жив за поколенията. Така добрите му дела ще послужат за урок на всички ни.
Ето защо започваме събирането на спомени и преживявания с дядо Добри. Ако Вие сте го познавали, говорили сте с него, той Ви е съветвал или помагал – споделете ни!
Изпращайте ни историите в писмен вид, подписани лично от вас с име и фамилия на адрес:
гр. София
кв. Кремиковци
местност „Манастирски ливади“
Кремиковски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“
Така делата на доброто няма да се забравят, а ще ни мотивират да бъдем като него, защото… „Добрите дела дирят добро и имаме ли Бог, имаме всичко“ (дядо Добри).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Костадин Нушев: Множеството на поклонението на Дядо Добри е един от знаците за наличие на църковна почит, но е начален етап

Доц. Костадин Нушев: Множеството на поклонението на Дядо Добри е един от знаците за наличие на църковна почит, но е начален етап

17 Февруари 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Множеството на поклонението на Дядо Добри е един от знаците за наличие на църковна почит, но е начален етап. Това каза богословът доц. Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ за възможността Дядо Добри да бъде канонизиран за светец. По думите му очевидно Дядо Добри е разпознат от вярващия народ като носител и въплащаващ определени християнски добродетели и определена степен на праведност. „Това е един от знаците за наличие на църковна почит, но това е начален етап, върху който трябва да продължи изграждането на неговия образ. Това трябва да стане отново чрез свидетелството на вярващия Божи народ и чрез санкцията на духовната йерархия на епископата и на висшата църковна управа на нашата поместна афтокефална църква“, коментира богословът. „Когато завърши земният живот на някой християнин, църквата дава своето свидетелство за неговия жизнен път. Както чухме и от Неговото светейшество българският патриарх Неофит и всички духовници, които са познавали този праведен старец, според делата, които е вършил е засвидетелствал своето благочестие и праведен живот. За да се пристъпи към някаква форма на канонизиране или обявяване на даден Божи угодник и праведник като светец, е необходимо църквата много внимателно да изследва живота и делата му, както и да измине определен период от време, в който да се види и почитта към този праведен християнин. Трябва да се види и дали има някакви изключителни свидетелства, знамения, свързани със специалното присъствие на Божията сила и благодат. Ако се намерят достатъчно свидетелства за свят живот, които са свързани с определени дела, извършени приживе или след земната кончина на този Божи угодник, тогава вече се преценява как той да бъде канонизиран и почитан от вярващите и в каква категория на светец“, допълни доц. Нушев.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Костадин Нушев: В живота на Дядо Добри има елементи на нестяжателство, паломничество и на духовна прозорливост

Доц. Костадин Нушев: В живота на Дядо Добри има елементи на нестяжателство, паломничество и на духовна прозорливост

17 Февруари 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. В живота на Дядо Добри има някои елементи на нестяжателство, паломничество и на духовна прозорливост. Това каза богословът доц. Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ за възможността Дядо Добри да бъде канонизиран за светец. „Не мога да кажа дали при него може да се разпознае тази висока степен на аскетично духовно споднижничество, която я има при юродивите. Според него дали това ще влезе в неговия образ трябва да бъде решено от църквата. „Чухме мнението на някои духовници, че Дядо Добри е извършил дела на дарителство и дори беше наречен безсребърник, т-е. човек, който е показал подвига на дарителството и на самопожертвуванието на определени материални блага. Също така има някои особености в неговия живот, които посочват, че той е бил праведен човек, изповедник на вярата. Църквата събира всички тези свидетелства, за да оформи образа на съответния Божи угодник и да пристъпи след определено време на изучаване и събиране на свидетелства към неговото прославяне към светец. Ще трябва да мине този период, за да може свидетелствата на вярващите и на светостта да бъде твърдо и непоколебимо, за да може всички в съгласие и консенсус да приемат тези факти, данни и обстоятелства. Така почитта на църквата ще бъде ясно засвидетелствана“, коментира богословът.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неди Джон Крос, режисьор: Филмът за дядо Добри „Мълчаливият ангел“ представя живота на един безкористен вярващ човек

Неди Джон Крос, режисьор: Филмът за дядо Добри „Мълчаливият ангел“ представя живота на един безкористен вярващ човек

15 Февруари 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Филмът „Мълчаливият ангел“, посветен на дядо Добри показва на света, че имаше такъв добър и безкористен човек и той живееше в България, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Неди Джон Крос, режисьор на филма. Началото на филма е поставено преди около 3 години, като той е чисто биографичен и представя изцяло и неподправено живота и делата на дядо Добри. „Всички ние мислим, че този човек е докоснат от Бога, той не боледуваше, не вземаше лекарства, всеки ден ходеше в храма „Александър Невски“, за да пали свещ, осем-девет часа той е сред хората и им помага. Той изпълва понятието за вярващ човек, той не очакваше нищо и не правеше нещата за хората, за да намери благодарност“, добави Крос. Самият дядо Добри играе собствения си образ във филма, като почти всякакви моменти от неговата биография са засегнати във филма. „Нашето желание е филмът да се представи на европейското кино, а по-късно и на световния филмов пазар. Надяваме се в комерсиалната индустрия на Холивуд филмът да бъде оценен заради нравствено-моралните си достойнства“, каза още пазарджишкият режисьор.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Днес е опелото и погребението на Дядо Добри

Днес е опелото и погребението на Дядо Добри

15 Февруари 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. На 13 февруари 2018 г., на 103 години се престави в Господа Дядо Добри /Добре Димитров Добрев/. Днес, след почти 2 денонощия на богослужения в негова памет и поклонение от страна на православни християни, от 8:00 часа ще започне заупокойна св. Литургия. След нея ще бъде опелото на Дядо Добри и самото погребение, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Считаният от мнозина приживе за свят човек Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война. Майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца. Две от тях надживява. Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на Църквата и заживява скромно в малка пристройка към храм „Св. св. Кирил и Методий“ в родното село Байлово. От това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на православни храмове и манастири в цяла България. На нея посвещава целия остатък от живота си. Бог да го прости! Вечна му памет!
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тленните останки на дядо Добри ще бъдат изложени за поклонение в църквата в село Байлово

Тленните останки на дядо Добри ще бъдат изложени за поклонение в църквата в село Байлово

13 Февруари 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. Тленните останки на дядо Добри ще бъдат изложени за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер
Тленните останки на дядо Добри ще бъдат изложени за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще се отслужи заупокойна Литургия, поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари. Това съобщиха от Българската Патриаршия.
Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Венчава се през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.
Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на Българската православна църква. Почти всеки ден Добре Добрев ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника "Свети Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка. През 2009 година дядо Добри дари 35 700 лв. на ПКСХП "Св. Александър Невски" и така стана най-големият дарител на Патриаршеската катедрала.
Допълнително ще бъде съобщено за часа и мястото на погребението му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 103-годишна възраст почина дядо Добри

На 103-годишна възраст почина дядо Добри

13 Февруари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. На 103-годишна възраст почина дядо Добри (1914 - 2018 г.). Това съобщи във „Фейсбук“ страницата си Белоградчишкият епископ Поликарп. „Бог да го прости! Царство му небесно!“, е написал още епископ Поликарп.
Утре тялото на дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата на родното му село Байлово. Погребението му ще е в четвъртък.
Добри Добрев бе известен като родолюбец, дарител за реставриране на християнските храмове из цяла България, някои го наричаха Светецът от Байлово. Дядо Добри събра над 70 000 лв. дарения за българските църкви и манастири, без да отдели нито една стотинка за себе си. През 2005 г. дарява 10 000 лв. за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово. През 2007 г. събира 25 000 лв. за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. През 2009 г. дядо Добри дарява на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ над 35 000 лв. – най-голямото дарение от частно лице в историята на храма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.