НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Макфакс“ (Македония): Договорът за добросъседство между България и Македония влезе в сила

„Макфакс“ (Македония): Договорът за добросъседство между България и Македония влезе в сила

14 Февруари 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Министрите на външните работи на Македония и България, Никола Димитров и Екатерина Захариева, подписаха в София Протокол за обмен на ратификационните грамоти, с което официално влезе в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
Споразумението бе подписано на 1 август 2017 г. от премиерите на двете страни - Зоран Заев и Бойко Борисов. Договорът е насочен към укрепване на взаимноизгодни, добросъседски отношения и развитие на всеобхватни взаимоотношения в съответствие с международното право.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Георг Георгиев: С договора за добросъседство с Македония демонстрирахме решителсност на Балканите да има траен мир

Зам.-министър Георг Георгиев: С договора за добросъседство с Македония демонстрирахме решителсност на Балканите да има траен мир

14 Февруари 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Размяната на ратификационните документи по договора за добросъседство между България и Македония по време на европредседателството е поредното доказателство, че страната ни е ангажирана с европейската интеграция на Западните Балкани. Това коментира в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Според него отношенията между София и Скопие оттук нататък ще стават все по-добри. „С подписването на този договор ние демонстрирахме пълната си решителност на Балканите да има стабилност и траен мир, както и връзките между народите да се развиват в синхрон и в посока, която гради, оставяйки всички онези теми, които ни разделят в миналото. Това, което в момента тече като процес по време на Българското европредседателство, показва, че приоритет на България е именно интеграцията на Западните Балкани“, коментира още зам.-министър Георг Георгиев. Според него с този договор София и Скопие нагледно показват развенчаването на мита за това, че Балканите генерират нестабилност за Европа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският министър Никола Димитров: Днес историята се усмихна на България и Македония

Македонският министър Никола Димитров: Днес историята се усмихна на България и Македония

14 Февруари 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Мисля, че днес е много важен ден за отношенията ни. Може би, символиката на 14 февруари, ми позволява да кажа, че днес историята се усмихна на България и Македония, а бъдещето им се отвори. Това каза министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров след като бяха разменени ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме съвсем различни отношения, още преди договорът да влезе в сила“, коментира той. „Утре министрите по транспорт на България, Македония и Албания имат среща, за да конкретизират обвързването, сближаването и улесняването на пътния и железопътния транспорт и ръстът в туризма“, обясни Никола Димитров и допълни, че страните ни имат много близки политически отношения. „Има много въпроси, които ни свързват и много общи интереси“, посочи той. „Имаме късмет, че се случва тази еволюция на отношенията между двете държави тогава, когато България председателства Съвета на ЕС“, коментира македонският външен министър. „Благодарни сме, че успяхте с лидерството на премиера Бойко Борисов в това да има толкова голямо внимание на страните членки на ЕС върху нашия регион. Имаме шанс с изправена глава да продължим напред“, заяви Никола Димитров. „Чест за мен е, че съм тук“, каза още той.

Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Оттук нататък добросъседските отношения с Македония ще вървят нагоре, показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами

Министър Екатерина Захариева: Оттук нататък добросъседските отношения с Македония ще вървят нагоре, показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами

14 Февруари 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
София. Оттук нататък добросъседските отношения с Македония ще вървят само нагоре, показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами. Това каза вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след като бяха разменени ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е радост днес, в присъствието на премиера да разменим ратификационните документи“, заяви Захариева. „Дори преди влизането в сила на този договор резултатите вече са видими – много срещи между министрите, много подписани споразумения. След подписването на Договора за добросъседство от август досега има 11% ръст на стокообмена между двете държави и 10% ръст на туристите. Нямаме право да не оправдаем доверието на гражданите“, каза още външният министър. По думите й предстои работа по формирането на междуведомствена комисия, като от страна на България и от страна Македония ще бъдат включени по 7 души – общо 14. „Искам да благодаря на колегата си за конструктивната работа. Убедена съм, че оттук нататък добросъседските отношения ще вървят само нагоре. Показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами и само за няколко месеца да постигнем напредък, който не беше постигнат от години“, коментира още Екатерина Захариева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Договорът за добросъседство между България и Македония официално влезе в сила

Договорът за добросъседство между България и Македония официално влезе в сила

14 Февруари 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха на официална церемония в Министерския съвет и в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов Протокол за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Агенция „Фокус“ припомня: На 15 януари на своята 30-а сесия македонският парламент ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония с 61 гласа „за“ и един „въздържал се“. Три дни по-късно това направиха и българските депутати. Те приеха документа единодушно, със 186 гласа „за“. Веднага след това българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че няма как интересите на България да са различни от това да имаме стабилна, демократична и приятелска република Македония. Тя подчерта, че изпълнението на договора с Македония е започнало още преди ратификацията му, с общото честване на личности и обеща, че ще информира редовно Народното събрание за изпълнението на този договор.
Договорът беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите на България и Македония. Двамата премиери определиха подписването му като историческа стъпка. С него се определят основни принципи в двустранните отношения между България и Македония - уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите и отчитане на обща история, която свързва двете държави.
Предвижда се двете държави да провеждат срещи между представителите на органите на държавната власт на различни равнища, да си съдействат за поддържане на контакти между местните власти и гражданите. Предвижда се осигуряване на подкрепа за разширяване на туристическия обмен и на транспортните връзки. Важен момент в договора е създаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. Мониторинг на изпълнението на разпоредбите на договора ще прави Съвместна междуправителствена комисия. Договорът въвежда и гаранция за ненамеса във вътрешните работи на България и задължение за предприемане на мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда и омраза.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Република Македония подписват Протокол за размяна на ратификационните документи на Договора за добросъседство

България и Република Македония подписват Протокол за размяна на ратификационните документи на Договора за добросъседство

14 Февруари 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров ще подпишат Протокол за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Церемонията ще се проведе в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, а в началото на тази година беше ратифициран от парламентите на България и на Република Македония. С подписването на Протокола за размяна на ратификационните документи приключва напълно процедурата по влизането му в сила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.