НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров, археолог: Перперикон е флагманът на развитието на туризма, но ми се иска да направим маршрути и в Североизточна България

Проф. Николай Овчаров, археолог: Перперикон е флагманът на развитието на туризма, но ми се иска да направим маршрути и в Североизточна България

14 Февруари 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Перперикон е флагманът на развитието на туризма, но в никакъв случай не е достатъчен един обект, колкото и хубав да е той. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод Деня на българския археолог – 14 февруари. „Хората в целия свят в последните години отиват на места, където има сравнително малко разстояние, а много обекти. Именно по тази причина се създават т.нар. дестинации или маршрути, които могат в рамките на 5-6 дни хората да видят максимално много неща. Ето това е Източнородопският маршрут. След Перперикон човек може да види пещерата Утроба, храмът на Великата богиня-майка, прекрасните крепости, светилището на Орфей при Татул и да стигне до прекрасния Златоград с неговите етнографски ценности“, обясни проф. Овчаров и уточни, че това е нещо, което са разработили и вече действа активно вече няколко години поред. „Нещо подобно ми се иска да направим в Североизточна България – Мисионис, на 15 км от Велики Преслав, на 30-40 км от Шумен с Плиска, Мадара, Шуменската крепост, Разград с Абритус, който е невероятен римски град и е на 30 км“, добави той.
Според проф. Овчаров археологическата работа далеч не е само копане. „Тя е само част от нещата по разкриването на обектите“, заяви още проф. Николай Овчаров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: За първи път тази година ще работим за Мисионис с много сериозни средства от около 150 000 лв.

Проф. Николай Овчаров, археолог: За първи път тази година ще работим за Мисионис с много сериозни средства от около 150 000 лв.

14 Февруари 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. За първи път тази година ще работим с много сериозни средства от около 150 000 лв. за Мисионис. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод Деня на българския археолог – 14 февруари. „100 000 лв., които получаваме от държавата плюс общинските 50 000 лв., вече ни дават възможност за една мащабна кампания. Освен това, смятам да помогна на Троянския манастир на дядо Сионий – игуменът на манастира, който ме помоли да видим много интересен обект непосредствено Троянския манастир. Предполага се, че той е средновековният Троянски манастир. Това ще бъде с едни ограничени средства, просто тук трябва човек не само да работи по мащабни неща, но да помага и за такива по-дребни работи като пари, но важни като история. Човек като мен, който работи толкова мащабни проекти, не може да работи по много обекти, така че през последните години съм се концентрирал върху Перперикон и Мисионис“, коментира проф. Овчаров.
Според него Източните Родопи са пример за това как трябва да се направят нещата и уточни, че годишно има над половин милион туристи. По думите му бъдещето на археологията зависи от самите археолози. „Както вече ви казах, има различни начини на развитие. Едно нещо бих препоръчал, защото се наблюдава напоследък – все повече бюрокрация влиза в нашата наука и то не заради нас археолозите, а по-скоро тя е налагана до голяма степен от БАН, а и не само. За да се издаде едно разрешение за разкопки в момента са необходими някъде около 20 документа. Потъваме в писане на доклади, на съобщения, отчети и т.н. Някак си на заден план остава истинското, археологическото. В този смисъл би било добре да облекчим това нещо. В края на краищата ние сме учени, хора, които се занимават с изследването на човешката цивилизация, култура, духовност, а не да се превръщаме в писари и хора, които ще си губят времето с подобни безсмислени неща, за да могат някакви чиновници да си отчитат своята дейност на определени места“, каза още проф. Николай Овчаров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: Над 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон

Проф. Николай Овчаров, археолог: Над 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон

14 Февруари 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Над 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод Деня на българския археолог – 14 февруари. „Археологическите проучвания са най-евтините с оглед на всичко, което после се случва, защото след като проучиш един град или частично го проучиш, защото един град се проучва с цели столетия понякога, след това следва реставрация и консервация, които са много скъпи неща. След това е изграждането на инфраструктура. Само мога да ви кажа, че до този момент на Перперикон са вложени повече от 17 млн. лв. Парите за разкопки са нищожна част. В момента спечелихме петия поред европейски проект на стойност 3 млн. лв. за изграждането на посетителски център към Перперикон, защото не може в един обект от световно значение да няма място, в което хората да получат максималната информация, да отдъхнат, да пият едно кафе и т.н.“, коментира Овчаров и уточни, че в момента гонят и шестия проект, който сега ще се отвори. „Това е програмата „Региони в растеж“, с което ще завършим изцяло тотално консервацията и реставрацията на Перперикон. Именно надграждането в тези неща е най-важното, именно археолозите стоят в началото, но заедно с тях после се включват държавата, общините, различните фирми, с които се работи. Тоест, реално погледнато това си е едно огромно предприятие, ако се погледне в неговата цялост“, обясни проф. Овчаров.
Той посочи, че много се гордее с Велики Преслав. „Там хвърлихме много усилия с покойния ми баща и вече проектите, които се правят, центърът на Преслав, блясъкът на Симеоновата столица, придобива вид. Той е бил безобразно унищожен през вековете. Крепостта Урвич край София – също един много хубав обект, който също е започнат от баща ми, но в последните пет години го копахме със сегашния вече директор на Националния исторически музей Бони Петрунова. Само в източните Родопи са десетки. Това са близо 40 години активен археологически труд. Доволен съм, когато има такива обекти, които са завършени. Бих искал и още някои други да направя, ако мога в тези професионални години, които ми остават“, каза още Николай Овчаров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.