НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Реджеп Тайип Ердоган: Алексис Ципрас не успя да разреши случая с осмината ни офицери, така че и аз не мога да направя нищо за двамата гръцки военнослужещи

Реджеп Тайип Ердоган: Алексис Ципрас не успя да разреши случая с осмината ни офицери, така че и аз не мога да направя нищо за двамата гръцки военнослужещи

2 Април 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анталия. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган сравни случая с осмината турски военни офицери, потърсили убежище в Гърция след опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., с казуса със задържаните военнослужещи на Атина заради пресичане на границата, отбелязва гръцкото електронно издание To Vima.
Въпреки обещанията, че ще върне „след две седмици“ турските военни, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас не е успял да разреши случая. Така че и Анкара не може да направи нищо по казуса с двамата гръцки военнослужещи, подчерта турският президент.
Осмината избягали офицери за обвинени в участие в заговора срещу Ердоган. Те отричат твърденията, а Върховният съд на Гърция забрани екстрадирането им в Турция, тъй като там не може да им бъде гарантиран справедлив процес.
„Съжалявам, но и ние действаме според върховенство на закона", коментира турският президент по повод задържането в Одрин на двамата гръцки военни.
„Знаете ли, някои хора се опитаха да ме убият и след това избягаха с хеликоптер в Гърция. По това време г-н Ципрас, с когото разговарях, ми каза, че в рамките на 10-15 дни ще уреди ситуацията. Изминаха дни и месеци и той все още не е уредил предаването на осмината гюленисти", бяха думите на Ердоган, изречени в град Антакия, провинция Хатай.
„Преди няколко дни хванахме двама гръцки военни офицери, които нарушиха границите. Целият Запад се надигна. Те казаха - велика държава сте, дайте ни ги. Много съжалявам, но и ние сме държава, която се управлява от върховенството на закона. Този случай се разглежда от съдебната власт. Каквото и да реши съдебната система, ще се случи. Спрете. Не сте направили нищо за тези терористи (осмината офицери). Не казахте нищо на Ципрас за тях", подчерта Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдърм: Тези, които си играят на пирати в Егейско море, не трябва да забравят 9 септември 1922 година

Бинали Йълдърм: Тези, които си играят на пирати в Егейско море, не трябва да забравят 9 септември 1922 година

1 Април 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължавайки агресивната си риторика от Анкара, премиерът на Турция Бинали Йълдъръм отново нападна Гърция и Кипър, обявявайки, че Турция няма да толерира предизвикателство спрямо суверенитета си, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Турция никога няма да толерира определени кръгове, които нарушават суверенитета ни в Средиземно и Егейско море“, заяви турският премиер.
„Тези, които си играят на пирати в Егейско море не трябва да забравят 9 септември 1922 година“, предупреди той, визирайки възвръщането на град Измир от турските военни ( в рамките на гръцко-турската война (1919 – 1922 г. )на тази дата.
Йълдъръм заяви, че коментарите му са „насочени главно към тези, които се опитват да осуетят борбата на Турция срещу тероризма извън нейните граници“.
„Не хранете празни надежди в Егейско и Средиземно море“, посъветва турският премиер, като добави, че „в учебниците по история пишат за съдбата на тези, които в миналото са имали празни надежди за Егейско море и Кипър“.
Турция не е страна, „която би се предала и казала ‚благодаря ви‘“, сбъдвайки мечтите на тези, които имат амбициозни външнополитически планове, добави той.
Коментарите на Йълдъръм, коментира „Катимерини“, изглежда са в отговор на заявленията на външния министър на Гърция Панос Каменос, че Турция трябва да помни ключови поражения, като това на Османската империя след 1821 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис: Задържането на двамата гръцки военнослужещи в Турция е част от геополитическа игра между САЩ и Русия

Йоаким Каламарис: Задържането на двамата гръцки военнослужещи в Турция е част от геополитическа игра между САЩ и Русия

28 Март 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
София. Задържането на двамата гръцки военнослужещи в Турция е част от геополитическа игра между САЩ и Русия. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ университетският преподавател доц. Йоаким Каламарис. Според него случаят със задържаните военни е аналогичен на „либийската клопка на Муамар Кадафи, в която преди години попаднаха българските медицински сестри“. Според Каламарис турските съдилища не са независими, което предполага и несправедлив процес за задържаните гърци.
Като причина за геополитическата игра между САЩ и Русия, Каламарис посочи битката за гръцките енергийни ресурси в Егейско море. „И в тази насока, трябва да има и лошото ченге, което много успешно се играе от Ердоган. Но със сигурност, ако той продължи по същия начин, а и с оглед на вътрешно-икономическите проблеми на Турция, ще възникнат проблеми на целия Балкански полуостров. Проблемите, които турската политика създава, в частност – Ердоган, се изразяват в ислямизацията на Балканския полуостров и отчасти - на Европейския съюз, с допускането на нелегални имигранти, а не на бежанци“, заяви той.
Йоаким Каламарис допълни, че в тази геополитическа война Русия не играе справедливо. Според него, ако руснаците са били останали в Африн, турците никога е нямало да завземат традиционно християнски места. Според него е химера, че Балканите имат приятели в лицето на големите сили, в това число - и Русия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Реджеп Таийп Ердоган е повдигнал въпроса за осемте турски военнослужещи на срещата във Варна, твърди „Хюриет“

Kathimerini: Реджеп Таийп Ердоган е повдигнал въпроса за осемте турски военнослужещи на срещата във Варна, твърди „Хюриет“

28 Март 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Варна. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган е повдигнал въпроса за осемте турски военнослужещи, които избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат в Турция през юли 2016 година по време на срещата на върха ЕС – Турция в българския град Варна, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като се позовава на публикация в турското издание Hurryiet.
Ердоган е разкрил детайли от разговорите си пред репортерите на самолета на връщане към Турция след срещата на върха, пише турското издание.
Той е заявил, че са обсъдени отношенията и с Гърция, и с Кипър, както и въпросът за двамата гръцки войници, които в момента са в затвор в Одрин, след като пресякоха турската граница край река Марица миналия месец, като Ердоган е посочил, че този въпрос е в ръцете на турското правосъдие.
„Те ми казаха ‚вие сте голяма страна, с голям президент, моля те направи така, че двамата войници да бъдат освободени‘, а аз им казах, че не стоя по-високо от правосъдието и че делото се разглежда, а ние чакаме присъдата“, заяви Ердоган.
„Казах им, че губят толкова много време за гръцките войници, а изобщо не разглеждат въпроса около екстрадицията на осемте турски военнослужещи, които бяха замесени в преврата и избягаха в Гърция“, е добавил турския президент.
„Тези, които изобщо не си отвориха устата по този въпрос, сега говорят, че трябва двамата гръцки войници да бъдат освободени“, е заявил Ердоган, според цитата на репортера на гръцката Skai Манолис Костидис, според когото турският президент е добавил, че „двата случая не са свързани“.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турски съд отказа да освободи двамата задържани гръцки военнослужещи

AFP: Турски съд отказа да освободи двамата задържани гръцки военнослужещи

27 Март 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Одрин. Турски съд във вторник реши, че двамата гръцки войници, обвинени в шпионаж и незаконно навлизане в страната, ще останат в затвора, въпреки натиска на Европейския съюз за освобождаването им, предава AFP.
Двамата бяха арестувани на 2 март, когато влязоха във военна зона в северната турска провинция Одрин, която граничи с Гърция.
Местният съд в Одрин постанови след последното изслушване, че двамата войници ще останат в ареста, съобщи частната информационна агенция Doğan News Agency, без да представя никакви други подробности.
Адвокати на двамата военнослужещи на Атина изискаха освобождаването им.
Малко след арестуването им, двамата гръцки войници разказаха пред прокурорите, че са прекосили границата, след като са се изгубили в мъглата. Според турската държавна агенция Anadolu Agency те са обвинени в „опит за военен шпионаж" и влизане в забранена военна зона. Твърди се, че са влезли на турска територия, като са проследили стъпки в снега, и са заснели изображения на мобилните си телефони, за да ги изпратят на по-високопоставени служители.
Арестът на двамата войници изостри напрежението между Анкара и Атина, което намери израз в зачестилите инциденти в Егейско море.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Военният парад в Гърция премина под знака на изострянето на отношенията с Турция

РИА Новости: Военният парад в Гърция премина под знака на изострянето на отношенията с Турция

25 Март 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Атина. В Атина се проведе военен парад с участието на бронетехника и авиация в чест на националния празник – Деня на независимостта на Гърция, предава РИА Новости.
На 25 март Гърция отбелязва началото на революцията от 1821 година, в резултат от която страната се освобождава от господството на Османската империя (след интервенция на международна коалиция, начело с Русия, предизвикана от „клането на остров Хиос“ – бел. „Фокус“)
През тази година военният парад премина на фона на рязкото изостряне на отношенията с Турция и бе съпроводен от заявления на ръководителите на страната и правителството за решимостта им да защитават Гърция, нейния суверенитет и териториалната й цялост в случай на агресия.
„Ние сме народ на мира, приятелството и демокрацията, основани на пълното уважение на международното и европейското право“, заяви президентът Прокопис Павлопулос, който по традиция взе участие във военния парад в Атина.
„Готови сме да защитаваме нашата свобода, нашите граници, нашата териториална цялост и суверенитета на нашата родина и нашето голямо европейско семейство – Европейският съюз“, заяви Павлопулос пред журналистите след края на парада.
Министърът на отбраната Панос Каменос, както вече агенция „Фокус“ информира, обеща да „смаже“ всеки, който постави под въпрос суверенитета на Гърция и замисля планове за пресъздаване на „Великата Османска империя“.
Каменос представяше гръцкото правителство на парада, тъй като премиера Алексис Ципрас беше на остров Псара в Егейско море. Военният министър се обърна с призив към политическите сили в Гърция да оставят настрана политическата конфронтация и да се обединят. Освен това, той призова за подкрепа приятелите и съюзниците на Гърция за двамата гръцки военни, намиращи се в турски затвор в град Одрин „в нарушение на всички принципи на международното прави и на всички принципи на демокрацията“.
Това не е просто завление, нужни са действия и сега ние ще видим нашите приятели и съюзници“, заяви министърът на отбраната на Гърция.
На парада бяха представени танкове, бронирани машини, самоходни артилерийски установки (САУ), машини с руски противотанкови ракетни комплекси „Корнет“ и „Фагот“, техника за ПВО, инженерни и противопожарни части. Били са показани и гръцките безпилотни летателни апарати Pegasus.
Освен това, по улиците преминаха маршове на военнослужещите от сухопътните части и военноморските сили, спецназ, пожарникари и полицаи. Няколко подразделения са били в униформи от началото на XX век.
Над града прелетяха военни самолети и хеликоптери, включително тежки военно-транспортни „Чинук“.
На парада са присъствали дипломати и военни аташета.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Ще ви смажем, както Османската империя в миналото

Панос Каменос: Ще ви смажем, както Османската империя в миналото

25 Март 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Атина. В изказване по случая годишнината от гръцката независимост от османско владичество, обявена на 25 март 1821 година, министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос нападна Анкара за последните й действия в Егейско и Средиземно море, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Ще смажем всеки, който се опита да постави под въпрос националния ни суверенитет“, категоричен е Каменос.
„Всеки, който си представя пресъздаването на големи Османски империи трябва да си спомни 1821 година. Как гръцкия народ се изправи пред Османската империя и я смаза“, заяви той.
„Нашите въоръжени сили са готови да се изправят пред всяко предизвикателство към териториалния ни интегритет“, добави военният министър.
Що се отнася до двамата задържани гръцки войници от турските власти, Каменос отбеляза, че „подобно поведение ги връща обратно там, от където започнаха – дълбоко в Анадола“.
По-рано през деня Ергоган заяви за планове за създаване на „Велика Турция“ след интервенцията на турската армия в кюрдския анклав Африн в северна Сирия, припомня Kathimerini.
„Няма да забравим раните в сърцата ни, причинени от изкуствените граници, които бяха измислени“, заяви турският президент. „След Африн идва възкръсването“.
„Тези, които вярват, че нашите наблюдения са блъф или празни приказки ще разберат, че са направили фатална грешка“, увери Ердоган, като добави, че неговите изказвания отразяват „решимостта на Турция, на политиките, провеждани от държавата и чувствата на хората. „Ще успеем или ще бъдем убити“.
Гръцкото издание посочва, че изказването на Ердоган е последното от поредица агресивни коментари.
В понеделник той трябва да се срещне с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна за обсъждане на отношенията между ЕС и Турция и миграционната сделка между Анкара и Брюксел, подписана през март 2016 година и други въпроси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Турция трябва да прекрати незаконните си действия

Алексис Ципрас: Турция трябва да прекрати незаконните си действия

25 Март 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призова Турция да спре незаконните си действия от остров Псара, където присъства на парада по случай годишнината от обявяването на гръцката независимост в неделя, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Гърция има мощна и мотивирана армия, която не служи за заплаха, а за да осигури мира и стабилността в региона“, заяви Ципрас.
„В ден като този ние отдаваме заслуженото на всички мъже и жени и младите войници от всички краища на страната, които защитават нашия национален интегритет и суверенитет по 24 часа на ден“, продължи гръцкия премиер.
Ципрас подчерта, че мислите на всички гърци са с двамата гръцки войници, затворени при максимални мерки за сигурност в затвора в Одрин (Адрианопол). „Искам да уверя тях и гръцкия народ, че нашите мисли, не само днес, когато празнуваме свободата си, а и всеки ден, са с тях и ние правим всичко нужно, за да могат те да се приберат вкъщи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият премиер отправи нов призив към Турция да зачита международното право

Kathimerini: Гръцкият премиер отправи нов призив към Турция да зачита международното право

25 Март 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Атина. В неделя, 25 март, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас отправи послание до Турция, настоявайки Анкара незабавно да преустанови незаконните си действия в Егейско море и да зачита международното право, съобщава електронното издание Kathimerini.
Съответният призив Ципрас направи в рамките на посещение на остров Псара, разположен северозападно от Хиос в източната част на Егейско море, за участие в събитие, посветено на годишнината от обявяването на независимостта на Гърция – 25 март 1821 г.
Гърция има способността да запази суверенните си права и териториалната си цялост, увери Ципрас. Говорейки по въпроса за двамата гръцки войници, задържани в Турция след случайно пресичане на границата по-рано този месец, премиерът подчерта, че правителството в Атина полага всички възможни усилия, за да се увери, че те се завърнат в родината си възможно най-скоро.
Междувременно в неделя в Атина бе проведен традиционният военен парад, допълват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Алексис Ципрас призова Анкара да спре с провокациите към Атина

Ekathimerini: Алексис Ципрас призова Анкара да спре с провокациите към Атина

24 Март 2018 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Атина/Брюксел. На фона на турските действия в Егейско море и Източното Средиземноморие, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас призова в петък Анкара да изостави обосновката на постоянните провокации с Атина, съобщава електронното издание Ekathimerini.
В изказване пред репортери след края на срещата на държавните и правителствени лидери на Общността Ципрас заяви, че единодушното осъждане на Турция от страна на Европейския съвет за агресивната й позиция спрямо Гърция и Кипър е най-мощното послание, което Брюксел може да изпрати до Анкара.
„С президента на [Република Кипър] Никос Анастасиадес представихме на лидерите на ЕС ескалиращите действия на Турция", заяви Ципрас, добавяйки, че поведението на Турция се е променило „по начин, който трябва да ни занимава".
Гърция, съгласно думите му, винаги ще се опитва да запази каналите си за общуване с Турция и да подкрепя присъединяването й към ЕС. Той обаче добави, че е разяснил пред своите колеги, че Гърция е решена да защитава своята териториална цялост „срещу всяка заплаха".
С оглед на задържаните в Турция гръцки войници, Ципрас заяви, че Атина ще „продължи усилията си чрез двустранни канали" за разрешаване на проблема, но това зависи също и от „отворената мобилизация" на партньори от ЕС за подкрепа.
Гръцкият министър-председател разкри, че е получил уверение от ръководителите на Европейската комисия, че ще повдигнат въпроса пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата на високо равнище между ЕС и Турция в българския град Варна, която започва в понеделник.
Въпреки това, инцидентът от четвъртък, в който само няколко часа след осъждането на Турция от страна на ЕС турски изтребители F-16 се приближиха до хеликоптер, превозващ началника на гръцката армия, е още един знак, че Анкара се стреми към създаване на атмосфера на постоянно напрежение.
Инцидентът бе последният в дълъг низ от турски нарушения в Егейско море, включително военни заплахи срещу остров Кипър, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Турските власти са открили военни планове на мобилния телефон на единия от задържаните гръцки войници

Protothema: Турските власти са открили военни планове на мобилния телефон на единия от задържаните гръцки войници

22 Март 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Турските власти са открили военни планове на карта за памет на мобилния телефон на един от двамата военнослужещи на Гърция, задържани по-рано този месец след случайно пресичане на границата, съобщава електронното издание Protothema, като се позовава на материали на турската държавната агенция Anadolu Agency и вестник Hurriyet.
По данни на турските медии продължава прегледът на телефоните на двамата гръцки войници, които към настоящия момент се намират в Одрин.
Други подробности не се съобщават.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ призова Турция да покаже „добра воля“ и да освободи задържаните гръцки военнослужещи

Ekathimerini: Лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ призова Турция да покаже „добра воля“ и да освободи задържаните гръцки военнослужещи

22 Март 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Атина/Брюксел. Турция трябва да освободи двамата гръцки войници, които задържа в началото на месеца като „жест на добра воля“. Това заяви в четвъртък в Брюксел председателят на опозиционната партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Говорейки пред медиите преди среща на Европейската народна партия (ЕНП) в рамките на срещата на върха на Европейския съюз в четвъртък, консервативният лидер заяви, че ще търси официално изявление по този въпрос и от двата форума.
„От ключово значение е Турция да ни даде осезаеми признаци за продуктивно и съществено сътрудничество, което не се ограничава само до кризата с бежанците", подчерта Мицотакис.
Действията на Анкара в Егейско море, по отношение на сондажите край остров Кипър и около двамата задържани гръцки войници не трябва да се толерира, категоричен бе Мицотакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Мевлют Чавушоглу оспори границите в Егейско море и суверенитета на Гърция над някои острови

Protothema: Мевлют Чавушоглу оспори границите в Егейско море и суверенитета на Гърция над някои острови

22 Март 2018 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу продължи войнствената си реторика срещу Гърция като заяви, че границите в Егейско море не са ясно очертани, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В отговор на въпрос, зададен от член на републиканската партия в Турския парламент, Чавушоглу заяви, че „суверенитетът над някои острови и скални островчета и морските граници около тях в Егейско море не са установени чрез нито един от съществуващите международни договори между Турция и Гърция и е истина, че от този факт произтичат проблеми“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Ангела Меркел повдигна въпроса за задържаните в Турция гръцки войници

Ekathimerini: Ангела Меркел повдигна въпроса за задържаните в Турция гръцки войници

20 Март 2018 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е повдигнала въпроса за двамата задържани в Турция гръцки военнослужещи в разговор с Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, отбелязва гръцкото електронно издание Ekathimerini.
„Нашите европейски партньори показват солидарност и подкрепа", подчерта Кодзиас след среща на външните министри в Брюксел в понеделник, като добави, че Меркел е обсъдила въпроса с турския президент. „Надявам се и бих искал да вярвам, че ще има положителен резултат в смисъл, че Турция няма да се опита да превърне ежедневното събитие на границата на две държави в оръжие", заяви първият дипломат на Атина, като се позовава на факта, че двамата гръцки войници са пресекли границата случайно.
От редакцията подчертават, че въпреки слуховете за разцепление в управляващата в Гърция коалиция, във вторник министър-председателят Алексис Ципрас (СИРИЗА) и министърът на отбраната Панос Каменос („Независими гърци“) ще се срещнат в опит да обединят усилията си за разрешаване на случая.
Въпреки това, пред слуховете за разцепление в коалицията, Ципрас и Каменмос ще се срещнат във вторник в опит да представят единен фронт. Двамата ще обсъдят „възможни допълнителни действия" във връзка с казуса двамата войници, поясни говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцката управляваща коалиция се опасява от продължителна криза с Турция

Ekathimerini: Гръцката управляваща коалиция се опасява от продължителна криза с Турция

18 Март 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Напрежението между Гърция и Турция, подхранено от ареста на двама военнослужещи на Атина преди почти три седмици, и острата реторика на Анкара породи тревога в коалиционното правителство на СИРИЗА, че двете страни се насочват към продължителна криза, пише Василис Недос в статия за електронното издание Ekathimerini.
Въпреки поддържането на диалога с Анкара по редица комуникационни канали, в Атина са налице сериозни опасения, че Турция възнамерява да продължи ескалацията на напрежението.
Пример за това е липсата на информация относно съдбата на двамата войници, задържани в Турция по обвинение, че са влезли в забранена военна зона на нейна територия. Според Атина турските власти умишлено забавят хода на съдебната процедура, за да ги използват като коз срещу Гърция в преговори по други въпроси. Според Недос по този начин Анкара може да принуди Атина да екстрадира осмината турски военнослужещи, които избягаха в Гърция и потърсиха политическо убежище след неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г.
Анализатори твърдят, че поведението на Турция е убедило Атина, Вашингтон, Брюксел и други столици на страни от Европейския съюз, че Анкара прибягва до стратегия, която включва задържане на хора като средство за изнудване, особено на западните държави.
Случаят на двамата гръцки войници и позицията на Турция бяха част от дискусиите миналата седмица между помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл и министъра на отбраната Панос Каменнос. Вашингтон се занимава с подобен проблем след ареста в Турция през октомври 2016 г. на американския пастор Андрю Брънсън и осъждането му от местен съд миналата седмица.
С оглед на това, Атина добре осъзнава, че Вашингтон и ЕС имат много ограничено влияние върху Турция, за да поддържат отворени линии на комуникация с Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Съюзниците трябва да вземат позиция

Ekathimerini: Съюзниците трябва да вземат позиция

17 Март 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Анкара прави пределен ясен факта, че разглежда арестуваните по-рано този месец гръцки войници, които случайно пресякоха гръцко-турската граница, като разменни монети в някакъв тип пазарлък.

Това е изключително опасно развитие на ситуацията и гръцките съюзници, които са попадали в същите условия, засягащи техни граждани, трябва да вземат позиция по въпроса. Гърция не може да приеме страна членка на НАТО да арестува войници на друга страна от Алианса, особено в мирно време.
Статията е коментарна и е публикувана без редакторска намеса
Превод: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„CNN.gr” (Гърция): Трето „Не” на предаването на осемте турски офицери

„CNN.gr” (Гърция): Трето „Не” на предаването на осемте турски офицери

16 Март 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция за трети път получи отказ да бъдат екстрадирани осемте турски офицери, които избягаха с хеликоптер след опита за военен преврат на 15 юли 2016 г., след като Апелативният съд с пълно единодушие отхвърли турското искане, предава „CNN.gr”.
Съдът е констатирал, че турската страна не е предоставила нови данни в подкрепа на искането за екстрадация, но налице са основателни причини за съмнение, че военнослужещите няма да получат справедлив процес, ако се завърнат в Турция и съществува риск за подлагането им на изтезания и унижения.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис призова Турция да освободи незабавно задържаните гръцки военнослужещи

Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис призова Турция да освободи незабавно задържаните гръцки военнослужещи

16 Март 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“, Кириакос Мицотакис, който е на посещение в Ню Йорк, призова Турция незабавно да освободи задържаните гръцки военнослужещи, за да се гарантират добросъседските отношения между двете страни, предава агенция ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Гръцкият политически ръководител е определил като неприемливо „нарастващото напрежение в Егейско море, предизвикано от постоянните турски провокации“ и е предупредил, че „Турция трябва да се въздържа от действия, които подкопават добросъседските отношения“.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Гърция отказа на Турция

Euronews: Гърция отказа на Турция

16 Март 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият съд отказа искането на Турция за екстрадация на млада жена, която е била сред деветте заподозрени турски терористи, арестувани в Атина преди официалната визита на турския президент Реджеп Таийп Ердоган в края на миналата година, предава руската редакция на Euronews.
В сряда съдийската колегия е постановила, че 21-годишната Халаз Секер е заплашена от преследване по други дела в своята родина и че нейният живот може да се окаже в опасност, ако се върне в Турция.
Съдиите също са постановили, че някои обвинения на турските власти като участие в протестни акции не са престъпления.
През ноември миналата година гръцката полиция е задържала 9 турски граждани, които са били заподозрени в подготовка на покушение срещу турския държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Турция изключи възможността за възможна размяна по случая с арестуваните гръцки войници

Greek Reporter: Турция изключи възможността за възможна размяна по случая с арестуваните гръцки войници

10 Март 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изключи възможността за размяна по случая с арестуваните гръцки войници, съобщава Greek Reporter. В интервю за немско електронно издание, турският дипломат е получил въпрос, свързан с осемте турски военни, намиращи се в Гърция, които Атина отказва да екстрадира, въпреки искането на Анкара, от където ги обвиняват в участие в опита за преврат в страната от лятото на 2016 г.
„Не, ние не искаме такава сделка. Освен това ние хванахме гръцките войници на турска територия. Що се отнася до пилотите, ние поискахме от Гърция тяхното екстрадиране по-рано“, заяви Чавушоглу. Според него случая, „зависи от прокурорите“. „Дали се е случило неволно или е било с цел? Те (хората, занимаващи се с делото), трябва да бъдат сигурни“, добави външният министър.

Агенция "Фокус" припомня:
В края на февруари, двама гръцки войници пресякоха по невнимание границата с Турция и бяха арестувани от турски граничари. Според Атина, инцидентът е случаен, като задържаните лейтенант и сержант се били объркани от лошите метеорологични условия и обилния снеговалеж същия ден. От 28 февруари насам те са задържани в Турция, където очаква да приключи разследването по свързаното с тях дело.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Разделение в гръцката управляваща коалиция заради арестуваните в Турция войници

Ekathimerini: Разделение в гръцката управляваща коалиция заради арестуваните в Турция войници

10 Март 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката управляващата коалиция демонстрира разделение по въпроса за арестуваните в Турция гръцки войници, коментира електронното издание Ekathimerini.
В петък министърът на отбраната Панос Каменос, който е освен това и лидер на партия „Независими гърци“, която е коалиционен партньор на СИРИЗА, заяви, че „в момента има двама гръцки заложни в Турция“. В рамките на свое посещение в Букурещ Каменос поиска също така „подкрепата на румънския министър на отбраната“ за „незабавното освобождаване на тези натовски, европейски и гръцки войници“. Неговата позиция се различава с тази на премиера и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас, който по-рано заяви, че Атина ще изчака постановлението на турския съд относно двамата войници, преминали по невнимание границата с Турция и арестувани от турски граничари в края на февруари. Министър-председателят определи случая, като „обикновен граничен инцидент“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima: Лидер на крайно-дясна турска партия заяви, че турското знаме ще се вее отново над Атина

To Vima: Лидер на крайно-дясна турска партия заяви, че турското знаме ще се вее отново над Атина

9 Март 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на екстремно-дясната турска „Партия на големия съюз“ Мустафа Дестичи обяви, че турският флаг отново ще се вее над Атина, с помощта на Аллах, пише електронното издание на гръцкия вестник To Vima.
Дестичи, който заяви, че неговата партия ще се съюзи с управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ на турския президент Реджеп Таийп Ердоган за следващите избори, изрази недоволството си от изгарянето на турски флаг на партиен митинг на гръцката екстремно дясна партия „Златна зора“. Той подчерта, че е вбесен от това, че, както ги нарича To Vima, фашистите са си позволили подобно действие и призова гръцките власти да арестуват извършителите.
„Това, което казваме на гърците и гръцкото правителство е, че те трябва да помнят, че величествения, червен турски флаг с полумесеца се вееше над техните територии не толкова отдавна. С помощта на Аллах, това знаме, което те изгориха и оскверниха ще се вее над Атина отново“, заяви Дестичи.
Освен това, той подчерта, че, след като Атина екстрадира „терористите“ в Турция, ще има правото да изисква нещо от Анкара, визирайки осемте турски военни, които избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през юли 2016 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Гърция иска приятелски отношения с Турция, но тя трябва да уважава международното право, заяви гръцкият президент

Protothema: Гърция иска приятелски отношения с Турция, но тя трябва да уважава международното право, заяви гръцкият президент

8 Март 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция иска приятелски отношения и добросъседство с Турция, но тя трябва да уважава международните договир, заяви президентът на Гърция Прокопис Павлопулос по време на изказване на Додеканезките острови, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Павлопулос посети остров Нисирос по случай 70-ата годишнина от присъединяването на Додеканезките острови към Гърция (след поражението на Италия във ВСВ – бел. „Фокус“ ). В обръщението си той подчерта, че „Гърция иска приятелство и добросъседски отношения с Турция и подкрепя нейното бъдещо членство в ЕС, но само ако тя уважава международното право, Лозанският договор, Парижкият договор и морското право“.
След като бе обявен за почетен гражданин на Нисирос, Павлопулос отбеляза, че „всяко оспорване на границите, териториалния интегритет и суверенитета на Гърция е равнозначно на оспорване на границите, териториалния интегритет и суверенитета на Европейския съюз“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Al Jazeera: Гърция търси помощ за освобождаване на задържаните в Турция свои военнослужещи

Al Jazeera: Гърция търси помощ за освобождаване на задържаните в Турция свои военнослужещи

7 Март 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Сараево. Гръцкият премиер Алексис Ципрас е потърсил помощта на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за освобождаването на двамата гръцки военнослужещи, задържани от турските гранични власти в района на река Марица на 1 март т.г., предава балканската емисия на телевизия Al Jazeera.
Телевизията съобщава, че Гърция вече е потърсила помощ и от страните-членки на НАТО и ЕС.
Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос е запознал в Брюксел колегите си от ЕС с инцидента, при който, според гръцката страна, на само на няколко метра на турска територия е бил задържан патрул от офицер и подофицер, заблудили се заради лошите метеорологични условия.
Телевизията припомня, че задържаните военнослужещи са във временен арест с обвинения за нарушаване на границата и в шпионаж.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: САЩ следят внимателно ситуацията със задържаните в Турция гръцки войници, заяви американският посланик в Атина

Greek Reporter: САЩ следят внимателно ситуацията със задържаните в Турция гръцки войници, заяви американският посланик в Атина

3 Март 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Атина. САЩ следят внимателно случая с ареста на двамата гръцко войници, заяви американският посланик в Атина Джефри Пит, предава гръцкото издание Greek reporter. Посланик е направил изказването си пред местен вестник по време на своето участие в Икономическия форум в Делфи, като Пит е разкрил също така, че се е консултирал по случая и с заместник-държавния секретар на САЩ. Американският дипломат още веднъж подкрепи Кипър в спора му с Турция, като заяви, че „позицията на САЩ бе ясна. Въпрос на принцип е възможността хората на Кипър да могат да добиват ресурси в своя шелф“. В същото време посланик подчерта,че е важно Атина и Вашингтон да не отблъскват Анкара от Европа и Запда, отбеляза още гръцкото издание.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Двамата гръцки войници в Турция са направили пълни самопризнания

Protothema (Гърция): Двамата гръцки войници в Турция са направили пълни самопризнания

3 Март 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Двамата гръцки войници, задържани в четвъртък в Турция, са направили самопризнания относно неволното си пресичане на границата, съобщава гръцкото издание Protothema.
Според техните обяснения, около 10:30 часа сутринта в четвъртък, те са излезли на патрул. „Снегът бе около 20-25 сантиметра. Ние видяхме следи в него и ги последвахме, мислейки, че са на нелегални имигранти. Следвайки ги стигнахме до дърво, под което стояха турски войници, които ни взеха оръжията. Тогава ни отведоха в полицейското управление“.
Двамата са заявили, че не са шпиони и са прекосили границата заради лошото време.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гърция не планира размяна на войници с Турция, заяви заместник министъра на външните работи на Атина

AFP: Гърция не планира размяна на войници с Турция, заяви заместник министъра на външните работи на Атина

3 Март 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция не планира да размени двамата задържани по-рано тази седмица гръцки войници за осемте турски военни, намиращи се в страната и обвинявани от Анкара за участие в неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. предава AFP, като се позовава на изказване на заместник-министъра на отбраната Йоргос Катругалос.
„Това е чиста фантазия. Ние не сме във война с Турция за да правим размяна на затворници“, заяви Катругалос пред журналисти в събота. „Това не е нетипичен епизод. Такива инциденти стават по границата“, добави още гръцкият дипломат.
Двамата войници, лейтенант и сержант, бяха арестувани в четвъртък, след като по данни на Атина са преминали по невнимание границата заради лошото време.
По-рано бе съобщено, че двамата ще бъдат обвинени в шпионаж, но това бе опровергано впоследствие. Това е поредният инцидент, който допринася за покачване на напрежението между Атина и Анкара в последните месеци, след като турски военен кораб блокира проучванията за добив на газ край Кипър. Турция освен това иска екстрадирането на осем свои войници, намиращи се на територията на Гърция, които според Анкара са участвали в опита за преврат от месец юли 2016 г. Атина отказва да ги предаде с мотива, че в родината си на тях няма да им бъде даден честен процес.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Арестуваните в Турция двама гръцки войници ще се явят в съда в понеделник, но не по обвинение в шпионаж

Ekathimerini: Арестуваните в Турция двама гръцки войници ще се явят в съда в понеделник, но не по обвинение в шпионаж

3 Март 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Арестуваните в Турция в четвъртък двама гръцки войници ще се явят в съда в понеделник по обвинение за незаконно влизане във военна зона, но не и за шпионаж, каквато информация се появи в медиите по-рано, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Двамата войници Ангелос Митретодис и Димитрис Куклацис преминаха по невнимание границата с Турция в четвъртък заради лошото време, припомня гръцката медия. Двамата са отрекли пред турския съд да са преминали границата съзнателно, каквото позиция изрази и говорителят на атинското правителство Димитрис Цанакопулос, според който „юридическият процес в Турция ще бъде задействан бързо и ние очакваме връщането на двамата гърци в страната ни“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция ще повдигне обвинения в шпионаж на арестуваните гръцки войници

AFP: Турция ще повдигне обвинения в шпионаж на арестуваните гръцки войници

2 Март 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Одрин. Турският съд в петък постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за задържаните по-рано през деня двама гръцки войници, пресекли случайно границата, предава AFP, като се позовава на данни от Anadolu Agency. Съдът в Одрин е наредил срещу двамата да бъдат повдигнати обвинения в „опит за военен шпионаж“ и „влизане в забранена военна зона“.
Двамата войници бяха задържани за разпит по-рано в петък, след като са по техните думи са пресекли случайно границата заради лошите атмосферни условия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Двама гръцки военнослужещи  са задържани в Турция за случайно пресичане на границата

Ekathimerini: Двама гръцки военнослужещи са задържани в Турция за случайно пресичане на границата

2 Март 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Двама гръцки военнослужещи са задържани от турската армия, след като в четвъртък сутринта са пресекли случайно границата при Марица (Еврос), съобщава електронното издание Ekathimerini.
Генералният щаб на Гръцката армия обяви в петък, че двамата войници са патрулирали границата в горска зона близо до река Марица (Еврос) в лоши метеорологични условия. Те са навлезли случайно на турска територия, в резултат на което са били задържани от турската армия.
В изявлението се отбелязва, че двамата гърци, офицер и войник, са изпратени в турския град Одрин за разпит. Смята се, че те са добре. Военните на Атина увериха, че рутинната процедура за връщането им в Гърция вече е в ход.
Наблюдателите отбелязват, че подобни инциденти обикновено приключват в рамките на няколко минути. Задържаните обаче са изпратени за допълнително разследване, подчертават от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцка организация призоваха Доналд Тръмп да осъди турската агресия в Източното Средиземноморие

Ekathimerini: Гръцка организация призоваха Доналд Тръмп да осъди турската агресия в Източното Средиземноморие

2 Март 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският елинистки институт (АХИ) изпрати писмо до държавния глава на САЩ Доналд Тръмп с призив да осъди действията на Турция в Източното Средиземноморие и в по-широкия регион, които също имат тежки последици за интересите на Вашингтон в областта на сигурността, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
В писмото председателят на АХИ Ник Ларигакис призовава Тръмп да осъди строго турските провокации и агресия, насочени към САЩ, Гърция и Република Кипър, както и международните компании за нефт и газ. Ларигакис привежда като примери за напрежение сблъсъкът между кораб на турската брегова охрана и гръцка патрулна лодка, действията на ВМФ на Анкара спрямо италианската енергийна компания „Ени“, а също и заканите за „османски шамар“, които държавният глава Реджеп Тайип Ердоган отправи към САЩ.
„Агресивните и провокативни действия на Турция, насочени срещу САЩ и техните съюзници Гърция и Кипър, са явни, груби и опасни. Призовавам администрацията да действа, за да поддържа върховенството на закона и да призове Турция, провокатор на тези напрежения, да прекрати и да се откаже от своите агресивни действия, които представляват заплаха за мира и стабилността, и не са от интерес на САЩ", се казва в писмото на АХИ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Реджеп Тайип Ердоган призова турските гражданите да бъдат подготвени за военна повинност

Protothema: Реджеп Тайип Ердоган призова турските гражданите да бъдат подготвени за военна повинност

26 Февруари 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на реч, произнесена в югоизточния град Кахраманмараш, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите на страната да имат готовност за военна повинност, съобщава гръцкото електронно издание Protothema.
„Нека всеки бъде готов за военна повинност, въпреки че необходимостта от такава не е непосредствена“, подчерта турският президент, като същевременно допълни, че когато настъпи моментът, той ще бъде първият, който ще призове гражданите да помогнат на военните на Анкара.
Изявленията на Ердоган, както и докладите в турските електронни медии, които призовават гражданите да видят местоположенията, на които може да бъдат използвани в помощ на военните, повдигат въпроси за хода на военната операция в Сирия, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Ще посмее ли ЕС да загуби партньорството на Турция

Daily Sabah: Ще посмее ли ЕС да загуби партньорството на Турция

26 Февруари 2018 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Това е превод на авторски материал без редакторска намеса!


Анкара. Отношенията между Турция и ЕС достигнаха най-ниското си ниво, благодарение на страните от ЕС, които пренебрегнаха загрижеността на Анкара за сигурността на своя народ и държава.
Съществуват две противоречиви гледни точки за Турция в Европа. Първата е реалистична и прагматична гледна точка, която възприема Турция такава, каквато е, с нейната собствена реалност и с нейните собствени ограничения и възможности. Втората е ирационалната и емоционална гледна точка, която защитава необходимостта незабавно да накара Турция да се отдалечи от погрешния път и да промени сегашната администрация възможно най-скоро, сред която и президентът Реджеп Тайип Ердоган.
Между двете, втората гледна точка - ирационалната и емоционалната - е по-решаваща в сравнение с първата. Първата разглежда Турция много по-реалистично и предлага да установят отношения с Турция в прагматичен план, основаващи се на взаимен интерес, но за съжаление това е маргиналната позиция в Европа.
Това е основният фактор, отразяващ се негативно на турско-европейските отношения, който пречи на нормализацията на тези отношения. Турското общество разглежда усилията, разгърнати от Европа, за преструктуриране на Турция и осъществяване на административна промяна,както и на нейните ирационални и емоционални реакции като опити за пряка намеса във вътрешните работи. В основата си това причинява отчуждаване от европейските страни и култура.
Днес отношението на европейските държави към борбата на Турция с тероризма произтича от този продължаващ подход, основан на ирационалност и емоция. Както се пренебрегват измеренията на заплахите, пред които е изправена Турция, фактът, че Турция няма да се откаже от борбата си и че ще продължи решително с действията си срещу тези заплахи, се преценява неправилно. Изключително наивно, европейците предполагат, че тяхната критика на борбата на Турция с тероризма в Европейския парламент или дори в собствените си медийни организации ще има ефект. Резултатите обаче никога не са тези, които желаят. Реториката не е достатъчна, за да завладее политическата арена.
Гледната точка, която се опитах да опиша по-горе, е тази, изложена предимно от реалистично мислещи европейски политици, но техният брой не е голям. Втората гледна точка, която критикувах, е тази, която всеки ден се преповтаря от основните европейски медии и засяга много политици. Искам да продължа с един пример. Миналата седмица присъствах на Конференцията за сигурност в Мюнхен. На втория ден от конференцията министър-председателят Бинали Ялдъръм произнесе реч по въпроса за сигурност от перспективата на Турция и нейната концепция за борба с тероризма. Това беше реч, изпълнена с ясни, неприкрити и емпирични данни. Ялдъръм говори за успехите, които Турция има в борбата срещу Даеш, как Турция успя ефективно да предотврати масовия поток от бежанци в Европа и основанията за протичащата антитерористична операция в Африн. Ялдъръм каза, че Турция не само защитава собствените си граници, но и тези на НАТО и Европа. Това беше както реалистична, така и прагматична реч, в която се споменават задълбочаващите се отношения с европейските държави и съюзници. Въпросите, които дойдоха от залата, обаче, служат като първостепенни примери за това, колко доминираща е гледната точка, описана по-горе, в Мюнхен и сред европейските граждани. На Ялдъръм бяха зададени три въпроса. Първият беше за значението на така наречения "османски шамар", който Ердоган бе споменавал. Ялдъръм обясни, че се има предвид решимостта на Турция да премахне всички терористични организации, които я заплашват. Вторият въпрос беше относно причината, поради която страната започна операция в Африн, когато режимът на Асад не го е поканил да извършва. Ялдаръм заяви, че никоя от участващите в конфликта в Сирия страни не е отишла там след покана и че като страна, която споделя граница със Сирия, Турция използва правото си на самозащита, както е определено от ООН и в съответствие с международното право. Третият въпрос беше за освобождаването на Дениз Йоджел. Всъщност не съществуваше истински въпрос - това, което се случи, беше просто нуждата от един човек да се представи, основавайки се примера на Дениз Юджел, чрез използване на общи изрази като: Турция е страна, която няма човешки права и свобода на пресата и че демокрацията не може да съществува без тях. Това представление получи овации от залата.
Пред нас обаче стои огромна измама. Тези, които смятат, че могат да водят Турция чрез наивност, за да я насочат, накъдето искат, губят Турция. Към днешна дата Турция продължава с операцията си в Африн срещу терористичните организации на Партия на демократичното единство (PYD) и Отрядите за народна самоотбрана (YPG). От деня, в който започна тази операция, западните медии се опитват да я представят като насочена към кюрдите като отделна етническа група. Турция обаче не се бори срещу кюрдите, а с кюрдите срещу сирийския филиал на ПКК YPG, който потиска всички хора в региона.
Интересното е, че през последните няколко дни има дори повече публикации, възхваляващи режима на Асад в европейските медии. Причината за това са твърденията, че режимът ще постигне споразумение с YPG и че заедно те ще изтласкат Турция от Сирия. Изведнъж германските медии започнаха да говорят за нещо, наречено сирийска демокрация. Те представят това, Африн да се отърве от YPG като загуба за сирийската и за демокрацията в региона.
Всичко това е наистина тъжно развитие, което премахва възможностите, които съществуват в двустранните отношения, и засилва доверието на гражданите в Турция. Ако това дори има значение за Европа.

Фахретин Алтън, Вестник Daily Sabah

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турският премиер Бинали Йълдъръм: Турция може да неутрализира всеки вид заплаха

Турският премиер Бинали Йълдъръм: Турция може да неутрализира всеки вид заплаха

25 Февруари 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че „Турция и нейният флот могат да неутрализират всеки вид заплаха“, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini. По време на церемония по пускането на вода на нова турска подводница в района на крайбрежието на Мармарис, премиерът отбеляза, че „докато Турция се бори с тероризма на международно и вътрешно ниво, някои искат да извлекат полза от ситуацията, задействайки различни планове и капани в Егейско и Средиземно море“. Йълдъръм подчерта, че „каквото и да е ситуацията, Турция и нейният флот имат възможностите да неутрализират всеки вид заплаха“.
Турски проправителствен вестник е интерпретирал думите на министър-председателя като предупреждение към Никозия, отбеляза гръцкото издание.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Гръцкият проект за промяна на името на Македония е готов, заяви Никос Кодзиас

„Макфакс“ (Македония): Гръцкият проект за промяна на името на Македония е готов, заяви Никос Кодзиас

24 Февруари 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас заяви, че проектът на Атина за решаването на спора за името е готов и пратен за разглеждане във външното ведомство, предава македонската агенция Макфакс, като се позовава на интервю на първия дипломат на Атина за местно радио. Според Кодзиас е постижимо проектът за бъде изпратен в Скопие следващия месец, преди неговото посещение в Македония, дата за което все още не е насрочена. Гръцкият дипломат отказа да разкрие какво е предложението на Атина за ново име на Македония, но потвърди, че такова е включено в проекта. Кодзиас отказа да потвърди и дали Гърция смята да предложи едно или няколко нови имена на северния си съсед.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Кодзиас към Турция: Гърция не е нито Ирак, нито Сирия, имаме средствата да се защитим

Никос Кодзиас към Турция: Гърция не е нито Ирак, нито Сирия, имаме средствата да се защитим

24 Февруари 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви в събота в рамките на свое интервю, че Гърция „не е нито Ирак, нито Сирия“, предава гръцкото електронно издание Ekathimerini. „Уважавам тези две държави и не искам да кажа това в пренебрежителен смисъл“, увери атинският първи дипломат, като подчерта, че Анкара не може да нарушава международното право по подобие на нейните действия в Близкия изток. Кодзиас добави, че „Гърция е организирана страна, имаме всички средства да защитим нашите граници и територия“. Външният министър също така заяви, че Анкара няма да успее да блокира плановете в енергийната сфера на Република Кипър. „Турция знае, че енергийните планове на Кипър са свързани с Франция и САЩ“, отбеляза Кодзиас.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турски кораби са заплашили да потопят сондата на ENI край Кипър

Kathimerini: Турски кораби са заплашили да потопят сондата на ENI край Кипър

24 Февруари 2018 | 02:50 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турски военни кораби са тормозили сондажния кораб на италианската петролна компания ENI и са заплашили да го потопят в петък в ексклузивната икономическа зона(ЕИЗ) на Кипър, като в резултат от това, италианският кораб е бил принуден да извърши съответните маневри, за да избегне сблъсък с турските плавателни съдове. Това съобщи италианската медия Skai, цитирана от кипърски СМИ, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Четири или пет кораба от турските Военноморски сили са се опитали да блокират за пореден път сондажният кораб „Сайпем 12000“, собственост на ENI, който, през последните няколко седмици, не може да достигне до 3-и Блок на кипърската ЕИЗ, за да изследва района за наличие на въглеводороди.
В последен опит, преди да отплава за Мароко, сондажният кораб се е опитал да се приближи до мястото, където трябва да проведе сондажите, но турските кораби почти са предизвикали сблъсък, който е бил избегнат в последния момент, като дори са отправил предупреждение, че сондата ще бъде потопена.
Корабът на ENI е напуснал района и отплавал на запад.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск предупреди Полша да спре да прави антисемитски изявления

Reuters: Доналд Туск предупреди Полша да спре да прави антисемитски изявления

23 Февруари 2018 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ трябва да направи всичко възможно да спре антисемитските си изяви, които вредят на имиджа на Полша по света и поставят националните й интереси под риск, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в петък, предава Reuters.
Туск, който е бивш премиер на Полша, заяви след срещата си с настоящия премиер на страната Матеуш Моравиецки, че разговорите с другите европейски лидери са показали, че ситуацията на Варшава е „много сериозна“.
„Обясних на премиера каква е ситуация... и че тя вреди на полските интереси, репутацията на Полша и позицията на Полша по света“, заяви Туск, като добави, че Моравиецки разбира това.
„Има само едно разрешение. Трябва да се направи всичко, за да се прекрати... вълната от лоши мнения за Полша, която днес напомня на цунами и една втора вълна на лекомислени и недостойни инциденти, антисемитски изяви в Полша“, подчерта той.
„Управляващата партия има всички инструменти да спре и двете вълни, ако наистина иска да го направи. Ние всички работихме здраво за това... през последните 30 години Полша да има добри отношения със света, включително с Израел и еврейската общност. Не можем да позволим някой да развали всичко само за няколко седмици“, категоричен е Туск.
Reuters припомня, че Полша разгневи Израел, САЩ и Украйна през февруари, когато прие Закон, предвиждащ затвор до три години за свързване на Полша с нацистките концлагери и престъпленията на немците по време на Втората световна война. Премиерът на страната Моравиецки наля още масло в огъня, когато предположи в събота на Мюнхенската конференция за сигурността, че евреите също са замесени в Холокоста.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Туск заяви, че действията на Турция в Кипър противоречат на нормализацията на отношенията между Анкара и ЕС

ТАСС: Доналд Туск заяви, че действията на Турция в Кипър противоречат на нормализацията на отношенията между Анкара и ЕС

23 Февруари 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Действията на Турция във водите около Кипър противоречат на нормализацията на отношенията между Анкара и Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция след края на неформалната среща на върха на 27-те страни-членки на Съюза, предава ТАСС.
„Тези действия противоречат на нормализацията на отношенията (на Турция) с всички страни от ЕС“, заяви Туск.
Според неговите думи, всички страни от ЕС са изразили солидарност с Кипър и са призовали Турция да прекрати дейността си във водите на Кипър. Съюзът ще се върне към този въпрос на срещата на върха през март, добави председателят на Европейския съвет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа“ (Македония): Ангела Меркел ще продължи да насърчава Македония и Гърция по пътя към решението на спора за името

„Алфа“ (Македония): Ангела Меркел ще продължи да насърчава Македония и Гърция по пътя към решението на спора за името

23 Февруари 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел ще продължи да насърчава Македония и Гърция по пътя към решаването на спора за името. По време на кратката им среща в рамките на неформалната среща на лидерите на ЕС в Брюксел гръцкият министър-председател Алексис Ципрас повтори решимостта на правителството си да се намери стабилно, устойчиво и взаимно решение ва спора, предава македонската медия „Алфа“.
Според гръцките медии Меркел продължава да насърчава властите в Скопие да намерят решение.
Разговорите между Ципрас и Меркел ще продължат и на съвместното заседание с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с българския министър-председател Бойко Борисов. За спора с името гръцкият премиер ще разговаря и с върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Алексис Ципрас и Федерика Могерини проведоха среща  в Брюксел

„Алсат-М“ (Македония): Алексис Ципрас и Федерика Могерини проведоха среща в Брюксел

23 Февруари 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини проведоха среща в Брюксел, посветена на положението в Македония и Албания, предава македонската медия “Алсат-М“.
Могерини приветства Гърция, че води преговори с Македония и с Албания. Тя определи Гърция като ключова страна за ЕС в региона. Тя е допълни, че по време на обиколката си в страните от Западните Балкани с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще изтъкне европейската перспектива на региона, но с условие, че те разрешат двустранните проблеми помежду си.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: Според Бойко Борисов срещата на високо равнище с Турция ще бъде „извънредно сложна“

EURACTIV: Според Бойко Борисов срещата на високо равнище с Турция ще бъде „извънредно сложна“

23 Февруари 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че скорошната среща на високо равнище с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Варна, ще бъде „тежко преживяване“, предава EURACTIV.
По време на днешната неформална среща на високо равнище в Брюксел на европейските лидери президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис повдигна въпроса за блокадата от страна на турските кораби спрямо изследването за газ в териториалните води на острова. При молба да коментира въпроса, Борисов заяви, че е говорил с кипърския президент, който му е изложил притесненията си.
Ердоган ще се срещне във Варна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на среща на 26 март във Варна, на която Борисов ще е домакин. Срещата е организирана след лобирането на Борисов, който разчита на Турция да прилага споразумението с ЕС за спиране на миграцията към Балканския полуостров.
На въпрос какво би направил относно кипърските притеснения по време на срещата във Варна Борисов заяви, че „ако някои си представя, че е приятна задача Юнкер, Туск и Ердоган да се приемат на вечеря, той явно е нов в политиката“. „Това ще бъде извънредно сложна среща, извънредно натоварена с очаквания и напрежение. Доколкото знам Ердоган и другите и познавайки себе си, далеч съм от това да си представя, че ще намерим разбирателство по повдигнатите въпроси“.
„Това ще бъде тежко преживяване за всички ни и не е случайно, че откакто вчера пристигнах в Брюксел, всички ме питат как ще се справя. Това не е вечеря между приятели, събрали се да си говорят“, уточни Борисов.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Ангела Меркел увери Алексис Ципрас, че ще подкрепи Гърция при турска агресия в Егейско море

Ekathimerini: Ангела Меркел увери Алексис Ципрас, че ще подкрепи Гърция при турска агресия в Егейско море

23 Февруари 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел е уверила гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че подкрепата на Берлин е „ясна“ по въпроса за евентуална турска агресия в Егейско море. Тя е заявила това в кулоарите на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС в Брюксел, пише Ekathimerini.
Според гръцки медии Меркел е заявила , че сътрудничеството между ЕС и Турция за справянето с нелегалната миграция е ефективно, но допълни, че е важно да няма напрежение в Егейско море По време на преговорите между Ципрас, Меркел, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския министър-председател Бойко Борисов, те са се разбрали, че турско-европейското сътрудничество при справянето с миграцията е ефективно, но трябва да се засили.
По време на срещата те са разбрали, че ЕС и Берлин ще предоставят подкрепа под формата на инфраструктура и човешки ресурси за засилването на граничния контрол, докато ЕК ускорява процеса за обработка на молбите за предоставяне на убежище.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Алексис Ципрас ще обсъди спора за името и напрежението с Турция в Брюксел, в кулоарите на форума на върха на ЕС ще се състои и среща Меркел-Борисов

Ekathimerini: Алексис Ципрас ще обсъди спора за името и напрежението с Турция в Брюксел, в кулоарите на форума на върха на ЕС ще се състои и среща Меркел-Борисов

23 Февруари 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Атина/Брюксел. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас пристигна в петък в среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, където се очаква да проведе разговори с няколко лидери, включително с германския канцлер Ангела Меркел, за напредъка на преговорите по въпроса за името на Македония и за напрежението с Турция в региона, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
По-рано в петък Меркел информира гръцкия премиер за хода на разговорите с министър-председателя на Македония Зоран Заев, които се състояха в Берлин преди няколко дни.
Според източници от гръцкото правителство Ципрас е потвърдил желанието на Атина за постигането на „стабилно, жизнеспособно и взаимно приемливо решение" на спора за името. Меркел от своя страна е заявила, че ще продължи да насърчава управляващите в Македония да постигнат решение.
По-късно през деня Меркел ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и с българския премиер Бойко Борисов. Гръцкият премиер ще разговаря и с Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, с френския президент Еманюел Макрон и с държавния глава на Република Кипър Никос Анастасиадес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Гръцкият президент призова Турция да се откаже от агресивната си тактика спрямо Гърция и ЕС

Protothema: Гръцкият президент призова Турция да се откаже от агресивната си тактика спрямо Гърция и ЕС

22 Февруари 2018 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос изпрати ясно послание към Турция и Македония, по време на срещата с ирландския си колега Майкъл Хигинс в президентския дворец в Атина, в четвъртък. Той заяви, че времената на нахлуванена гръцка и всяка друга европейска територия са отминали безвъзвратно, визирайки агресивните действия на Анкара в Егейско море и около Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Гръцкият президент подчерта също и нуждата от прекратяване на европейската политика на остеритет, която е „увеличила социалното неравенство в Европейския съюз и е предизвикала издигането на популизма“.
Що се касае до Турция, Павлопулос е посочил, че тя трябва да спазва европейската харта за човешките права и международните закони, като е подчертал, че Договорът от Лозана, който гарантира границите, териториалния интегритет и суверенитета на Гърция и ЕС, не може да бъде поправен или ревизиран и е абсолютно конкретен, без да има и най-малко наличие на „сиви райони“. Той определи твърденията за съществуване на „сиви зони“ като откровена фабрикация и призова Турция да осъзнае и да се съобрази с това, че времената на превземане на територия и заплашване с инвазия на Гърция и европейски територии са отминали безвъзвратно.
По повод спора за името на Македония, Павлопулос заяви, че трябва да бъдат внесени промени в Конституцията на бившата югорепублика и че избраното име не трябва да съдържа скрити иредентистки претенции и по отношение на границите, и по отношение на идентичността и езика. „Когато нашите съседи се съгласят да се приспособят към международните закони, към европейската харта и към историята, тогава ние ще бъдем насреща“, заяви гръцкият президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция няма да допусне „едностранно“ проучване за газ край Кипър

Kathimerini: Турция няма да допусне „едностранно“ проучване за газ край Кипър

22 Февруари 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката на Турция Берак Албайрак заяви, че неговата страна няма да позволи на кипърското правителство да провежда „едностранно“ проучване за газ край източното крайбрежие на средиземноморския остров, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
По време на енергиен форум в Истанбул, в четвъртък, Албайрак предупреди, че Турция ще блокира сондажите за въглеводороди, докато не се постигне споразумение за обединение на етнически разделения Кипър.
Изданието припомня, че от две седмици турски кораби блокират достигането на сонда до югоизточното крайбрежие на Кипър, където италианската компания ENI трябва да проведе проучвателни сондажи.
Турция твърди, според Ekathimerini, че сондажите не взимат предвид правата на отделилите се кипърски турци над природните ресурси на острова.
Външният министър на Кипър Йоанис Касулидис заяви в четвъртък, че сондажите във въпросния район може да бъдат прекратени, ако турските плавателни съдове продължат да блокират пътя на сондата, но добави, че проучванията в другите зони трябва да продължат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Сондажите за газ около крайбрежието на Кипър ще продължат въпреки опозицията на Турция

Kathimerini: Сондажите за газ около крайбрежието на Кипър ще продължат въпреки опозицията на Турция

21 Февруари 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че проучванията за природен газ ще продължат според плановете въпреки силната опозиция на Турция и отделянето на кипърските турци в отделно държавно образувание, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Анастасиадис посочи в сряда, че потенциалното богатство от новите газови находища ще бъде разпределено справедливо между гражданите на Кипър, след като островът се обедини отново. Според неговото мнение, доходите от газа ще бъдат отделяни в държавен фонд, който предстои да бъде открит.
Кипърският държавен глава отново повтори призива си за продължаване на мирните преговори, при условие, че Турция спре да възпрепятства сондажите край югоизточното крайбрежие на острова.
Kathimerini припомня, че турски военни кораби продължават да блокират доставянето на сондата на италианската компания ENI до мястото, където тя трябва да продължи проучванията си за природен газ.
Привежда се и позицията на Турция, че сондажите не взимат предвид правата на кипърските турци над ресурсите на острова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: „Турция губи връзка с реалността“, заяви говорител на гръцкото външно министерство

Protothema: „Турция губи връзка с реалността“, заяви говорител на гръцкото външно министерство

19 Февруари 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция губи връзка с реалността, това е заявил говорителят на гръцкото Министерство на външните работи Александрос Йениматас, пише гръцкото електронно издание Protothema.
По-рано гръцкият външен министър Ниско Кодзиас заяви във връзка с инцидента около остров Имия/Кардак, че при следващата провокация, реакцията на Атина няма да бъде толкова мирна, припомня изданието. В отговор турското външно ведомство обвини гръцкия първи дипломат в безотговорно отношение и е „отвъд границата“. Във връзка с това, говорителят на гръцкото МВнР заяви, че „Туция систематично нарушава международния закон и продължава преминава червените линии. И когато ние ги призовем да не правят това, Туция реагира все едно изгубва връзка с реалността, която тя сама е създала“.
Йениматас освен това призова Анкара да „уважава международното и морското право“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Действията на Турция в Егейско и Средиземно море са индикация за „експанзионистични наклонности“, според представител на кипърското правителство

Kathimerini: Действията на Турция в Егейско и Средиземно море са индикация за „експанзионистични наклонности“, според представител на кипърското правителство

17 Февруари 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Никозия. Действията на Турция в ексклузивната икономическа зона на Кипър са поставили под въпрос перспективите за намиране на справедливо решение за разделението на острова, заяви преговарящият по въпроса от страна на кипърското правителство Андреас Мавроянис, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според думите на кипърския дипломат, вече цяла седмица турски военни кораби блокират проучванията за газ по крайбрежието на Кипър, провеждани от италианската компания Eni, като оправдават действията си с това, че провеждат военни маневри.
В коментарите си пред местна медия в събота, Мивроянис заяви също, че Никозия търси „справедливо решение на кипърския въпрос“.
Но, добави той, претенциите на Турция в Егейско и Средиземно море са индикация за „експанзионистичните й наклонности“ и поставят под въпрос перспективите за намиране на действащо разрешение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция „нарушава системно международното право“, според говорител на гръцкото МВнР

Kathimerini: Турция „нарушава системно международното право“, според говорител на гръцкото МВнР

17 Февруари 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на Министерството на външните работи на Гърция Александрос Гениматас обвини Анкара, че нарушава системно международното право и призова служителите на турското правителство да се придържат към европейските политически норми, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Изявлението на гръцкия дипломат дойде в отговор на коментарите на говорителя на турското МВнР Хами Аскьой, че гръцкият външен министър Никос Коцияс е възприел „немиролюбив“ подход по отношение на възникналото напоследък напрежение между Турция и Гърция в Егейско море. Гениматас бе категоричен, че „Турция системно нарушава международното право и постоянно преминава червените линии. А, когато бъде призована да се вразуми, тя се оплаква и реагира неадекватно“.
Дипломатът добави ,че „Гърция е страна, която действа трезво, отговорно и мирно. И това е елемент от нейната сила. Тя настоява разрешаване на конфликтите с мирни средства и чрез диалог, като този подход съответства на съвременната европейска политическа култура, която Турция трябва да възприеме. А още по-важно е, тя да уважава международните норми и регулациите в Егейско море“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция Никос Коцияс: Турция премина червената линия на Имия

Външният министър на Гърция Никос Коцияс: Турция премина червената линия на Имия

16 Февруари 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е една от главните фигури в медийното пространство на балканската страна, особено в светлината на последните турски провокации в Егейско море, край островчетата Имия (на турски – Кардак), както и заради преговорите около името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В интервю пред гръцката ALPHA TV, дадено късно вечерта в четвъртък, той внесе яснота по някои въпроси.
Относно отговора на Гърция на, както пишат от гръцкия вестник, опита на Турция да потопи плавателен съд на гръцката Брегова охрана, той отбеляза, че гръцкото правителство е отбелязало „в своето изявление, че те са нарушили международното право и че не знаят география... Защото островчетата Имия са, разбира се, гръцки. Международното право и международните договори го потвърждават.
Според Коцияс, Турция е изнервена, че Гърция е в процес на разговори за разрешаване на проблемите си. И може би заради тази нервност, особено около евентуалния пробив в отношенията с Албания и както той се надява, разрешаването на проблемите с БЮРМ, те се опитват да създадат пречки на Гърция, за да добавят към проблемите й в Средиземно и Егейско море и конфликти на северните и граници, заяви гръцкият дипломат.
Освен това, той добави:
„Те няма да го направят отново. Това не трябва да се случва отново. Турците трябва да го разберат, защото винаги говорят за някакви „предупреждения“ и други такива... Аз им казах ясно, че Гърция не е нито Сирия, нито Ирак“.
„Всички острови, островчета и скалисти острови, които владеем като Гърция, са ни дадени съобразно международното право. През цялото време Турция поставя под въпрос този факт“.
„Именно това им казах. ‚Не отваряйте ‚въпроси за сиви зони‘‘, защото ако ние отворим такива случаи, на основата на международното право, не само, че ще бъдете обявени за виновни, но и ще понесете загуби“.
„Нашата червена линия е, когато някой нарушава суверенитета и независимостта ни. И ние видяхме преминаването й, когато те поискаха някои от каменистите ни острови, но не им дадохме да се приближат“.
По въпроса за преговорите с Албания, Косияс заяви:
„Що се касае до албанците, преговорите между нас се водят вече от 2 – 2 ½ години. Така че те са в напреднала фаза и беше очаквано в един момент да стигнем да добър край. И аз се надявам, че ще стигнем до там“.
Гръцкият дипломат коментира и продължаващите преговори около спора за името на БЮРМ:
„Ние не преговаряме за разрешаване на спора с БЮРМ и произтичащите от това усложнения, защото сме подложени на натиск да го направим от ЕС и НАТО. Използваме обстоятелството, че те бързат да влязат в тези организации, за да направим преговорите по-продуктивни и директни“.
„Предпочитам име, което да показва ясно на международно ниво, че това е част от Македония, която се намира на територията на днешната БЮРМ на албанците и славяните и няма нищо общо с гръцката Македония“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 г.
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.