НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Илия Голов е избран за Цар на виното в община Петрич

Благоевград: Илия Голов е избран за Цар на виното в община Петрич

14 Февруари 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Петрич. 22-ма винопроизводители от община Петрич участваха тази година в конкурса „Най-добро младо червено вино”. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Дегустатори от винпром „Мира” – инж. Коста Костов и инж. Мариана Парапанова, оцениха качествата на произведеното вино от реколта 2017 година. На първо място те класираха виното от грозде „Каберне” на Илия Голов, който заслужи и титлата „Цар на виното”. Наградата получи неговият баща. На второ място в конкурса бе класиран Васил Василев, на трето място Красимир Пантазиев. Тримата призьори получиха парични и предметни награди и грамоти. Предметни награди и грамоти за участие се връчват още на трима винопроизводители – Симеон Ангелов, Красимир Гецев и Стоян Митов. Молебен за здраве отслужи архиерейският наместник Ангел Кочев, който благослови лозята в община Петрич и пожела да бъде плодородна годината. Зам. кметът Илко Стоянов поздрави всички стопани, като отчете, че петричкото поле ражда най-хубавото грозде и трудолюбието на лозарите в този район е похвално. Символично после Илко Стоянов извърши и ритуалното зарязване на лозата. В музикалната програма за празника Трифон Зарезан участваха самодейци от читалището в село Кърналово и самодейци от НЧ „Братя Миладинови -1914” гр. Петрич. Гостите на празника бяха почерпени с червено вино и скара, осигурени от Община Петрич. Наградените винопроизводители, които не присъстваха на празника днес, могат да получат наградите си на място в Общинска администрация – Петрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николета Петкова, културолог: Избирането на "цар на лозята" е свързано със символите за берекет, любов и веселба

Николета Петкова, културолог: Избирането на "цар на лозята" е свързано със символите за берекет, любов и веселба

14 Февруари 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Виното от дълбока древност е сакрална, свещена напитка, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик културологът Николета Петкова. Тя обясни, че траките са известни в древния свят като едни от най-добрите пиячи. „Гърците и римляните са разреждали виното в специални съдове, за да не се опияняват толкова, а траките са пиели виното чисто. В българската народна култура се смята, че Дионисиевите празници са свързани с кукерските обичаи, които се наричат по различен начин, но в общи линии маскираните персонажи са свързани с култа към Дионис – богът на виното и веселието. Не случайно кукерите се намятат с кожи от кози, които са свещените животни на бога, а също и с овчи кожи. Приема се, че остатък от култа към бог Дионис е и Трифон Зарезан. Избирането на "цар на лозята" всъщност е свързано също със символите за берекет, любов, веселба“, коментира Петкова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Във Велики Преслав отбелязаха за 55-ти път празника Трифон Зарезан

Шумен: Във Велики Преслав отбелязаха за 55-ти път празника Трифон Зарезан

14 Февруари 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Велики Преслав. Във Велики Преслав отбелязаха за 55-ти път празникът Трифон Зарезан. Това съобщиха от Общината. Честването на празника започна от 09.00 часа сутринта, когато бе отслужена литургия в храма „Св. св. Петър и Павел“ в града. Още от далечната 1963 година, в Община Велики Преслав се отбелязва празникът на виното и веселието. За доброто настроение на всички гости и граждани се погрижиха странджанската певица Жечка Сланинкова и оркестър „Странджа“. По време на тържеството бса обявени и победителите в конкурса „Баш винар“. За червено вино: 1-во място – Даниел Стоименов, 2-ро място – Светослав Стоименов, 3-то място – Николай Николов. За бяло вино: 1-во място – Димо Бодуров, 2-ро място – Асен Асенов, 3-то място- Желязко Неделчев. След празничната програма е извършенои ритуално зарязване и водосвет на лозовия масив на Винекс Преслав.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Спазвайки народната традиция жители и гости в община Алфатар отбелязаха Трифон Зарезан

Силистра: Спазвайки народната традиция жители и гости в община Алфатар отбелязаха Трифон Зарезан

14 Февруари 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Алфатар. Спазвайки народната традиция жители и гости в община Алфатар отбелязаха Трифон Зарезан. Това съобщиха от пресцентъра на Община Алфатар. Празникът започна в Дома за стари хора (ДСХ) в града. С много настроение жителите на ДСХ заедно с кмета на община Алфатар Янка Господинова и заместник-кмета Желяна Донева отпразнуваха празника. Кметът изненада всички с празничен обяд и чаша хубаво червено вино.
Празникът продължи с традиционния обичай „Зарязване на лозата“. Кметът Янка Господинова заряза лозата в Добруджанска къща – Алфатар. След това Янка Господинова покани всички присъстващи в НЧ "Йордан Йовков - 1894 г.". Вечерта празникът ще продължи в „Клуб на инвалида и пенсионера” гр. Алфатар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Общината организира извънредно издание на Фермерски пазар

Добрич: Общината организира извънредно издание на Фермерски пазар

14 Февруари 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общината организира в празничния ден извънредно издание на Фермерски пазар, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Както и в традиционния ден – четвъртък, пазарът е отворен от 10.00 часа и ще продължи до 15.00 часа. Разположен е в шатри на площадчето пред Часовниковата кула в Архитектурния етнографски комплекс на открито (АЕМО) „Старият Добрич“. В месеците назад Фермерският пазар се утвърди като място, където всеки жител и гост на добруджанския град знае, че може да открие качествена и екологично чиста продукция. Разнообразието от продукти с времето става все по-голямо. Традиционни са брашната, натуралните сокове от ябълка и добруджанските мезета. Сред най-търсените са млечните продукти, местно производство – сирена, масло, прясно и кисело мляко. Хит този сезон е и домашният ябълков чипс. В днешния празничен ден най-голям интерес предизвикват при вината малиново и черешово вино и „луканка“ за веган клиенти, тъй като все по-голяма популярност набират този вид продукти. Производител на новия и интересен на вкус продукт е един млад човек. Това е Боян Иванов, който е родом от Добрич и участват всяка седмица във Фермерския пазар в града. Живее и развива своя бизнес във Варна. По думите му той е изключително е щастлив да прави това, което харесва, в случая интересни и здравословни кулинарни продукти, и да ги предлага и в родния си град, където носталгията винаги го тегли, както той самият признава. Луканката за веган клиенти по думите му е много вкусна и здравословна, защото съдържа полезни зеленчуци и подправки. Цената ѝ е близка до тази на традиционната луканка. Иванов обясни, че рецептата за нея е заимствана, но впоследствие е преработена от него с много любов и творчество. Той добави, че по-младите са по-отворени да опитат продукта, за разлика от малко по-скептично настроеното по-възрастно поколение. А ако трябва да се направи съпоставка между мъжете и жените, Боян Иванов каза още, че жените са по-склонни да си купят от новия продукт. На Фермерския пазар гостите днес могат да открият богат асортимент от мед и пчелни продукти, семена и ядки, пресни билки и подправки, домашни сладка и ръчно изработени сувенири. Въпреки дъждовния ден в Добрич мястото е много оживено днес и това допълва доброто настроение за Трифон Зарезан.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лена Кирилова, етнограф: Празникът Трифон Зарезан е първи в земеделския календар на българина

Лена Кирилова, етнограф: Празникът Трифон Зарезан е първи в земеделския календар на българина

14 Февруари 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Добрич. Празникът Трифон Зарезан е първи в земеделския календар на българина. Това каза по време на празника в АЕМО „Старият Добрич“ етнографът Лена Кирилова от Регионален исторически музей, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Както повелява традицията, на днешния празник бе отправено благопожелание към царя на лозата. В тази роля днес се превъплъти кметът на Добрич Йордан Йорданов. Благопожеланието бе царят да бъде работен, чевръст, за да се радват всички лозари по време на неговото царуване. „Когато дойде Трифон Зарезан, всеки знае, че вече идва време за топлите и усилни дни на полето. Празникът Трифон Зарезан е посветен на едно прастаро и жилаво растение, което е райско, но и дяволско, ако човек не знае как да отглежда и пие плодовете му – лозата. Тя е позната по нашите земи преди повече от 4 000 години и неслучайно наричали земя на хубавото вино Тракия. А нашите предци били прочути като известни винопийци в древността. Но не мислете, че заради това име се отдавали на обикновено пиянство. За тях пиенето на вино било свещен ритуал, който ги издигал до боговете“, каза Лена Кирилова. Тя добави, че според легендата, за да се отблагодарят на Бог Дионис и неговата весела свита, дарена от него с изкуството на правене и пиене на вино, хората организирали още от древни времена тържества няколко пъти в годината. "Най-шумни и пищни били тържествата, на които се леело вино, именно през февруари", каза още етнографът. Така в наши дни Трифон Зарезан прави хората наследници на един такъв прекрасен празник. Според народните традиции в едни момент Бог Дионис бил похристиянчен и получил името Зарезан, а негов светец станал Трифон, който бързо се приобщил към веселбата. „Многобройни наздравици с божествената напитка вино продължили да се вдигат и в царски дворци и в домовете на обикновените хора. И до днес всички лозари спазват тази традиция, избират в чест на Свети Трифон достоен цар на лозата, не забравят да подрежат хубаво лозите и пийват задължително порядъчно, защото колкото повече вино се излее на този ден, толкова повече ще е богата и хубава реколтата през годината. Затова на жените им остава единствено да посрещнат с усмивка порядъчно пийнали мъже да се радват, че достойно са отбелязали празника“, каза още Лена Кирилова.
Всяка година по традиция Община град Добрич и Къщата на виното организират конкурс за най-добро домашно вино от последната реколта. 48 добруджанци се включиха в тазгодишния конкурс. Освен победителите в трите категории – бяло вино, розе и червено вино, са избрани от жури и други майстори на този еликсир за пиене, които заемат второ и трето място в конкурса. Това са Руси Колев, Петър Петров, Стефан Николов, Веско Василев, Добрин Добрев и Стоян Иванов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Читалищни дейци от НЧ „Св. Климент Охридски - 1858“ представиха музикално-танцовия спектакъл „Вила се лоза винена“ по повод Трифон Зарезан

Стара Загора: Читалищни дейци от НЧ „Св. Климент Охридски - 1858“ представиха музикално-танцовия спектакъл „Вила се лоза винена“ по повод Трифон Зарезан

14 Февруари 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Читалищни дейци от НЧ „Св. Климент Охридски - 1858“ представиха музикално-танцовия спектакъл „Вила се лоза винена“ по повод Трифон Зарезан. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Те поканиха на хорото ръководството на Община Стара Загора. Танцьори и инструменталисти пренесоха духа на празничната българска традиция и украсиха мрачния дъждовен ден с настроение и жизненост.
На веселото и кръшно хоро, извило се във фоайето на общинската администрация, се хвана секретарят Делян Иванов, който пожела на всички присъстващи здраве и берекет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба: Виното и любовта са неразривно свързани

Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба: Виното и любовта са неразривно свързани

14 Февруари 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Виното и любовта са неразривно свързани. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба край Варна. По думите му виното и любовта не бива да се разглеждат поотделно. „Виното не може да бъде самоцел на една трапеза. Неговите качества, неговата най-добра изява може да бъде тогава, когато бъде споделено с музика, светлина, добра храна, но не и без добра компания. Това е задължително, а какво по-хубаво от романтиката между вино, мъж и жена“, допълни Тихомир Трифонов.
Според него българският потребител става все по-претенциозен по отношение на това какво ще сложи на масата си. „Той не само търси нови аромати и вкусове, а и търси начин, онова нещо, с което да ги съчетае. Българинът е кулинар по природа, той не е подвластен да се храни с каквото попадне на масата. Придирчивостта, било тя излишна ли основателна, на българския клиент намирам като нещо положително. Все по-богата става палитрата от вина по рафтовете в супермаркетите, дискусията около това кое вино как изглежда става все по-голяма. Не му е безразлично на българина какво ще сложи на трапезата“, каза още Тихомир Трифонов. Той припомни, че все още много хора произвеждат вина в домашни условия.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Общината организира възстановка на ритуала „зарязване на лоза“ за празника Трифон Зарезан

Добрич: Общината организира възстановка на ритуала „зарязване на лоза“ за празника Трифон Зарезан

14 Февруари 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Добрич. За поредна година Община град Добрич организира възстановка на ритуала „зарязване на лоза“ за празника Трифон Зарезан, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Празникът се състоя в Архитектурния етнографски комплекс на открито „Старият Добрич“. Ритуалът започна с изпълнения на танцьорите от Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Гостите на празника се насладиха и на изпълненията на народните певци от ансамбъла. Както и в предишни издания етнографът Лена Кирилова разказа за традициите на този ден още от езически времена, когато се е почитало виното и веселието. Главно действащо лице в ритуала по зарязване на лозата бе кметът Йордан Йорданов. Той пожела на своите съграждани през тази година да царстват само богатство и сила за хората, града, областта и България. Бяха обявени и победителите в конкурса за най-добро домашно вино, организиран от Общината и Къщата на виното. Победители са Руси Колев, производител на домашно червено вино, Румен Панайотов, производител на домашно розе, и Петър Недялков, производител на домашно бяло вино. Честта да връчи наградите се падна на царя на лозята. В тази роля днес е превъплъти кметът Йордан Йорданов, който връчи награди и грамоти. Песни, хора и глътка вино изпълниха сърцата на гостите на празника с радост и надежда за добра година. До 15.00 часа в АЕМО „Старият Добрич“ на площадчето пред Часовниковата кула се провежда извънредно издание на Фермерския пазар, също организиран от Община град Добрич. Участниците в пазара предлагат собствена продукция с гаранция за добро качество.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Килифарево Димитър Събев: 210 дка е основният лозов масив в района на града

Кметът на Килифарево Димитър Събев: 210 дка е основният лозов масив в района на града

14 Февруари 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Килифарево. С площ от 210 дка е основният лозов масив в района на град Килифарево. Това каза кметът на Килифарево Димитър Събев при отбелязването на празника Трифон Зарезан в града, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Той посочи, че масивът се намира в източната част на града и е възстановен от експерти от филиала на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите във Велико Търново, след като през 2014 година е унищожен напълно вследствие на наводнения.
Гроздето се транспортира и се обработва в Карабунар. Димитър Събев посочи, че в момента в масива се залагат основно бели сортове грозде, тъй като според производителя белите вина се търсят повече. От червените сортове популярни в региона са „памид“ и „липа“. Кметът на Килифарево посочи, че те изискват по-малка обработка, което ги прави по-лесни за отглеждане. Събев честити Празника на лозата и виното Трифон Зарезан на всички свои съграждани, като им пожела преди всичко да са здрави. „Нека всички земеделски производители да добруват тази година и да има добра реколта. Пожелавам здраве, да сме солидарни и заедно да работим за добруването на Килифарево“, допълни кметът на града.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Стоилова, eксперт по винопроизводство: Зарязването на лозите днес е предпоставка за по-добра реколта наесен

Румяна Стоилова, eксперт по винопроизводство: Зарязването на лозите днес е предпоставка за по-добра реколта наесен

14 Февруари 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Днес, 14 февруари - Трифон Зарезан, по стар обичай мъжете зарязват лозите и с най-хубавото вино ги поливат. Това каза пред Радио "Фокус" – Пирин Румяна Стоилова, експерт във винопроизводството в Пиринския край. "Зарязването на лозите се прави за повече берекет, виното да е в изобилие и бъдещата реколта през есента да е по-добра от старата. Като цяло има сериозни традиции за отбелязване празника на виното в Мелник, но те до голяма степен се припокриват с традициите в останалите региони на страната", уточни Стоилова.
"Избираме цар на лозето, който всъщност трябва да е по-заможен човек. Много често той се избира и спрямо качественото вино, което прави:, заяви тя. "В края на деня, след като мъжете са зарязали лозите, те се събират на една обща трапеза и пият, ядат и се веселят заедно, за да почетат празника на виното. Зарязването на гроздето днес и с отдаването на почит към него се смята, че е добра предпоставка за по-добро вино и по-добра реколта. Днес виното може да се консумира в умерени количества, хората трябва да му се насладят и да се почете този истински български празник, но без да се стига до крайности", допълни Румяна Стоилова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: На Трифон Зарезан е важно да си припомним, че трябва да предаваме българските традиции и обичаи на идните поколения

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: На Трифон Зарезан е важно да си припомним, че трябва да предаваме българските традиции и обичаи на идните поколения

14 Февруари 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Килифарево. На Трифон Зарезан е важно да си припомним, че трябва да предаваме българските традиции и обичаи на идните поколения. Това каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по време на ритуала по зарязване на лозите в град Килифарево, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че именно тези традиции са част от българската идентичност.
„Виното и хлябът винаги са присъствали на българската трапеза. С тях са свързани нашите изконни традиции. Радвам се, че в Килифарево традицията да се зарязват лозите се спазва всяка година, дори и днес, въпреки лошото време. Нека дядовците да продължават да учат внуците си как се произвежда вино, така, както и моят дядо и моят баща са ме учили. Нека тази година виното отново да стане добро и да присъства на българската трапеза“, пожела Даниел Панов. Той припомни, че освен в Килифарево, и в други населени места от община Велико Търново има традиции във винопроизводството. Церова кория също разполага с голям лозов масив. В област Велико Търново вино се произвежда и в общините Лясковец, Сухиндол и Свищов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Мадемов, Исторически музей – Горна Оряховица: Изложба „Алкохол и Амбалаж” гостува на Ботевград

Пламен Мадемов, Исторически музей – Горна Оряховица: Изложба „Алкохол и Амбалаж” гостува на Ботевград

14 Февруари 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Ботевград. Горнооряховският музей ще представи в Исторически музей – Ботевград своята мобилна експозиция „Алкохол и Амбалаж” по повод Трифон Зарезан. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Исторически музей – Горна Оряховица Пламен Мадемов. Експозицията е част от популярната поредица „Пороците”. Тя ще бъде открита тази вечер от 17.30 часа.
В „Алкохол и Амбалаж” екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост. В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. Изложбата също така включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.
В изложбата отново ще се включат и художниците от сдружение „ГОАРТ”. В допълнителен експозиционен пояс те ще представят собствени картини, свързани с „порочната” тематика. „Алкохол и Амбалаж” ще остане в Ботевград до месец април, след което ще гостува на Археологически музей „Велики Преслав”.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов заразя лозите в Килифарево

Велико Търново: Кметът Даниел Панов заразя лозите в Килифарево

14 Февруари 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов отбеляза празникa на лозата и виното Трифон Зарезан в град Килифарево, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Празникът започна с шествие от центъра на града до Историческия музей, където бе отслужен водосвет за здраве. Заедно с кмета на кметството Димитър Събев, Панов заряза символично лоза в двора на музея. В образа на Трифон Зарезан по традиция влезе Роман Петров, член на местния клуб „Традиция”.
„Да призовем Св. Трифон да ни пази от градушка и от суша. Да напълним на есен бъчви по хиляда оки с хубаво вино червено, да посрещаме гости сити честити, и да черпим само с вино и ракии килифаревски хора и събрали се тук мераклии. Да Ви е честит празника на св. Трифон Зарезан. От всяка пръчка да налеем по кана, от всяка лоза буре да напълним”, пожела Роман Петров. Всички присъстващи бяха закичени с китка здравец и венец от лозова клонка. В края на празничния ритуал Даниел Панов се хвана заедно с килифарчани на хорото. За всички жители и гости на града имаше осигурено червено вино.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Белозем отбелязват Трифон Зарезан с ритуала „зарязване на лозя“ и конкурс за най-добро домашно вино

Пловдив: Жителите на село Белозем отбелязват Трифон Зарезан с ритуала „зарязване на лозя“ и конкурс за най-добро домашно вино

14 Февруари 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Белозем, община Раковски, отбелязват Трифон Зарезан с ритуала „зарязване на лозя“ и конкурс за най-добро домашно вино. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив кметът на населеното място Иван Тачев. За десета поредна година празникът събира жителите и много гости в центъра на селото. По традиция от кметството тръгва шествие към лозовият масив на Спас Спасов, който се слави с най-добрите лозя в околията. На ритуалът „зарязване“ водосвет отслужва отец Петър от местната църква. След зарязването на лозята празникът отново се пренася на центъра в село Белозем, където ще бъдат отличени победителите в конкурса за домашно вино „Винария-Белозем 2018“. Заявилите участие в него са над 25, които ще се борят за първите три места в категориите бяло и червено домашно вино. Наградите за победителите са 30- и 50-литрови бурета.
За доброто настроение на празнуващите днес ще се погрижат самодейците от местната мъжка певческа група „Иван Михов“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Голяма част от жителите на града ще празнуват както Деня на влюбените, така и Трифон Зарезан, показва анкета на Радио „Фокус“ – Пирин

Благоевград: Голяма част от жителите на града ще празнуват както Деня на влюбените, така и Трифон Зарезан, показва анкета на Радио „Фокус“ – Пирин

14 Февруари 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Голяма част от жителите на Благоевград ще празнуват както Деня на влюбените – свети Валентин, така и Трифон Зарезан. Това показва анкетно проучване на Радио „Фокус“ – Пирин направено сред жителите на областния център. При проведеното допитване сред жителите на Благоевград стана ясно, че първият празник е по-популярен. Част от участниците в анкетата няма да отбележат нито единия празник.
Друг въпрос, който отправихме към благоевградчани бе какви са подаръците, които най-често правят или получават. По-голямата част от запитаните отговориха, че предпочитат подаръците като посещение на кино и театър или пък шоколад и бонбони. Не липсваха и такива, които казаха, че една почивка е хубав дар за любимият човек. Данните на анкетата сочат също, че жителите на града не се страхуват да казват „Обичам те“, и то не само на "своите половинки", но и на децата и близките си. По време на анкетата попитахме единствената двойка, която срещнахме, какво е любовта. Момичето каза, че тя е смисълът на всичко, думите ѝ потвърди и "нейната половинка". Изводът от резултатите на анкетата е, че въпреки забързаното ежедневие, хората не са забравили да се обичат и да показват това на близките си хора.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: По повод 14 февруари жители и гости на Велинград ще бъдат почерпени с вино и лакомства

Пазарджик: По повод 14 февруари жители и гости на Велинград ще бъдат почерпени с вино и лакомства

14 Февруари 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Велинград. По повод Деня на влюбените – 14 февруари всички жители и гости на Велинград, които преминават през центъра на града, ще бъдат почерпени с вино и лакомства. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова от Общината. Тя уточни, че в една от къщичките, намираща се пред сцената на площада в центъра, хората ще бъдат почерпени с лакомства и сгрявани с чаша червено вино, а на влюбените ще раздават валентинки с любовни послания.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба край Варна: Интересна беше годината за винопроизводителите

Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба край Варна: Интересна беше годината за винопроизводителите

14 Февруари 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Интересна беше годината за винопроизводителите. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба край Варна. „Толкова интересна, че нямам спомен друга реколта такава да е била от 20-годишната ми практика, която съм имал във винарския бранш. Интересна заради това, че гроздоберът и въобще вегетацията на лозата беше изместена с близо месец тук в района на Североизточна България и по-конкретно на Варна. Имахме студена пролет и това избута растението с неговите растежни фактори и съответно зрелостта на гроздето, но създаде предпоставка да имаме една равномерна зрялост до времето на гроздобера, което пък обуславя много от ароматните и вкусовите качества на някои вина от определени сортове“, допълни Тихомир Трифонов.
По думите му сортове, които е трябвало да се берат първи, са се брали последни и обратното. „Това повлия много на качеството на вината от гледна точка на това, че при едни сортове този темп на зрялост се отрази много добре върху вкусовите и ароматни качества, при други сортове не беше благодарна реколтата“, каза още Тихомир Трифонов.
"Публиката търси вина с нови вкусове", посочи също Трифонов. „За да се привлича интересът на клиента, на публиката, трябва да се подхожда с нови неща, колкото и тази класическа напитка виното да не е подвластна на такива силни трусове. Но клиентите, които натрупват повече винена култура, ходейки и в чужбина, вече имат възможността да се докоснат до много нови неща и търсят такива нови вкусове. Като сорт може да се открои Ризлинг във вида на италиански, немски, търсят се такива аромати. Грюнер Велтлинер е един нов сорт грозде за региона, Вионие е също доста интересен сорт грозде с типичните си по-скоро червени аромати във виното, които се появяват впоследствие. В нашите лозови масиви има един последовател на италианския Ризлинг, наречен Пинолетто, в някаква съвременна вариация, с който успяхме да събудим завиден интерес и беше много добре приет от публиката. Червените сортове грозде, които добре се чувстват в региона – Пино Ноар, Санджовезе, са също много добре приемани“, отбеляза Тихомир Трифонов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Ритуал „Цар на лозята“ ще се проведе в Тутракан

Силистра: Ритуал „Цар на лозята“ ще се проведе в Тутракан

14 Февруари 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Тутракан. Ритуал „Цар на лозята“ ще се проведе в Тутракан. Това съобщиха от настоятелството на храм „Св. Николай“-Тутракан. Ритуалът ще бъде изпълнен от 11.00 часа в парк „Хр. Ботев“ в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Конкурс за най-добро бяло и червено вино организират в Брацигово

Пазарджик: Конкурс за най-добро бяло и червено вино организират в Брацигово

14 Февруари 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Общоградско тържество по повод Деня на лозаря – Трифон Зарезан, организират в Брацигово, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от общинската администрация. В 11.00 часа на площад „Централен“ в Брацигово за любителите на вина ще се проведе състезание за най-добро бяло и червено вино. Желаещите да участват в надпреварата за „майстор-винар“ трябва да донесат мостри от реколтата си за 2017 година в бутилки от половин литър.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Избират Цар на лозята в село Мало Конаре

Пазарджик: Избират Цар на лозята в село Мало Конаре

14 Февруари 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На празника Трифон Зарезан на 14 февруари по традиция от години в село Мало Конаре се провежда ритуал зарязване на лозята, който тази година ще се извърши в центъра на селото. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Цветанка Комсалова, секретар на читалището в селото. „Лозовият ни масив вече не е в добро състояние и е много далече извън селото, затова ще го направим на площада. Обикновено на празника идват много хора – големи и малки жители на Мало Конаре“, добави Комсалова. Тя каза, че са осигурили музика и се надяват да стане едно всеобщо веселие. „Самият ритуал протича много тържествено. Първо свещеникът на селото, отец Петър, ще направи водосвет за здраве и берекет през цялата година. Царят на лозята ще зареже пръв, след него кметът, а после и всеки от мъжете, който пожелае. Те отрязват пръчки, прави се венец, който след това се поставя на новия цар. Години наред при нас вече Цар на лозята е Иван Куртанов, който е един много добър лозар и производител на вино. Самодейците на читалището ще вдигнат градуса на настроението с песните и хората, с които ще веселят присъстващите през целия ден“, каза още секретарят на читалището в Мало Конаре.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Кметството в село Соволяно организира празник „Трифон Зарезан”

Кюстендил: Кметството в село Соволяно организира празник „Трифон Зарезан”

14 Февруари 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметството в село Соволяно организира празник „Трифон Зарезан”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил кметът на населеното място Пламен Илиев. По думите му празникът ще започне от 14.00 часа в създадения парк на младоженците. „Организираме този празник за отбележим подобаващо Трифон Зарезан. Ще участват певческите групи към местното читалище, ще има много музика и веселие”, каза Пламен Илиев. По думите му в рамките на празника ще се организира и конкурс за най-добро домашно вино, произведено от жителите на село Соволяно.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Конкурс за най-добро вино организират в Каспичан

Шумен: Конкурс за най-добро вино организират в Каспичан

14 Февруари 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Каспичан. Конкурс за най- добро вино организират в Каспичан. Празникът Трифон Зарезан ще се проведе от 12.00 часа, съобщиха от Народно читалище „Пробуда-1928“. Дегустационна комисия ще отличи най-добрите вина. В конкурса могат да участват само винопроизводители от община Каспичан, със собствени вина, реколта 2017.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Общоградски празник „Трифон Зарезан“ ще се проведе във Велики Преслав

Шумен: Общоградски празник „Трифон Зарезан“ ще се проведе във Велики Преслав

14 Февруари 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Велики Преслав. Общоградски празник „Трифон Зарезан“ ще се проведе във Велики Преслав. Това съобщиха от Народно читалище „Развитие - 1874“. От 10.30 часа на площада пред читалището ще бъдат обявени резултатите от традиционния конкурс „Баш винар 2018“. В концертната програма ще участват Жечка Сланинкова и оркестър „Странджа“. От 12.00 часа ще бъде изпълнен ритуал по зарязване на лозята и водосвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Ден на лозаря организират в село Осмар

Шумен: Ден на лозаря организират в село Осмар

14 Февруари 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Ден на лозаря организират в село Осмар, община Велики Преслав. Тава съобщиха от Народно читалище „Съгласие-1882“, организатор на събитието, заедно с кметството и църковното настоятелство при храма „Св. св. Константин и Елена“. От 11.00 часа женската певческа група към читалището ще поздрави собствениците на „Осмарска изба“. От 11.00 часа ще бъде извършен тържествен водосвет и зарязване на лозята.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Традиционният конкурс за домашно вино „Трифон Зарезан” ще се проведе в града

Кюстендил: Традиционният конкурс за домашно вино „Трифон Зарезан” ще се проведе в града

14 Февруари 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Традиционният конкурс за домашно вино „Трифон Зарезан” ще се проведе в Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Милена Маркова, председател на читалище „Пробуда”, организатор на конкурса. Проявата ще започне от 11.00 часа в двора на читалището в квартал „Колуша”. „Желаещите да участват трябва да донесат преди началото на конкурса бяло, червено вино или розе, собствено производство. Вината ще бъдат оценявани от компетентно жури по критериите за цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус”, каза Милена Маркова. По думите й наред с ритуала “Зарязване на лозята“ за доброто настроение на всички гости ще се погрижат състави към читалището и оркестър „Веселие“. Победителят в конкурса ще получи дъбово буре, произведено от кюстендилски майстори.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Ден на лозаря и Празник на любовта организират в Дулово

Силистра: Ден на лозаря и Празник на любовта организират в Дулово

14 Февруари 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Дулово. По повод 14 февруари - Ден на лозаря и винаря, читалището в Дулово, за поредна година, организира традиционния ритуал по зарязване на лозята. Това съобщи за Радио „Фокус“-Шумен Ваня Петрова, гл. експерт „Връзки с обществеността“ в Общината. Събитието ще се проведе от 10.00 часа на лозята в крайградската зона и в него ще се включат самодейци, читалищни дейци. Организаторите са подготвили питка и печена кокошка, а всеки от присъстващите ще има възможност да почерпи с направеното от него вино. В много от читалищата и пенсионерските клубове в общината също са подготвили празненства, посветени на професионалния празник на лозаря. За Деня на Св. Валентин учениците от общинските училища са предвидили различни инициативи, придружени с подаръци и изненади за любими хора. В СУ “В.Левски“ ще говорят за вечната любов през погледа на учебните предмети философия, литература, биология.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Община Петрич отбелязва Трифон Зарезан с конкурс за „Най-добро домашно червено вино“

Благоевград: Община Петрич отбелязва Трифон Зарезан с конкурс за „Най-добро домашно червено вино“

14 Февруари 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Петрич. Община Петрич провежда конкурс за „Най-добро домашно червено вино“ по повод празника Трифон Зарезан. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Общината. По традиция обявяването на победителите ще се проведе на днешния празник Трифон Зарезан, от 11.00 часа, в местността Лозята край село Ръждак.
Журирането на виното ще бъде в същия ден. В състава на журито ще бъдат поканени специалисти дегустатори, а самото оценяване ще бъде чрез метода „сляпа дегустация”. Класирането и наградите са предвидени както следва: І място – парична и предметна награда, грамота и титла „Цар на виното”; ІІ място – парична и предметна награда и грамота; ІІІ място – парична и предметна награда и грамота; ІV-то място – предметна награда и грамота; V място – предметна награда и грамота; VІ място – предметна награда и грамота.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Традиционен ритуал по зарязване на лозите ще се проведе в Килифарево

Велико Търново: Традиционен ритуал по зарязване на лозите ще се проведе в Килифарево

14 Февруари 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Килифарево. Традиционен ритуал по зарязване на лозите ще се проведе в Килифарево. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. В 10.00 часа е сборният пункт на площад "България" (в центъра на градчето). В ритуала ще участва и кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Трифон Зарезан е

Трифон Зарезан е

14 Февруари 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. Първият пролетен празник е Трифон Зарезан, денят на лозарите и кръчмарите. През този ден се зарязват лозята и това ни подсказва за настъпващата пролет. Зарязването се извършва от мъже, които събрани на групи отиват да зарязват лозята съпроводени от свирач. Всеки носи със себе си прясно изпечена пита, наденица или варена кокошка, вино и светена вода. Всеки от стопаните изрязват по няколко пръчки от една или от три лози от своето лозе и полива мястото където е отрязал с вино. По този начин напомня на лозата, че тя трябва да даде добър плод за да може стопанинът да направи от гроздето руйно вино. Зарязването е съпроводено с изричане на благословии за богата реколта, със светената вода наръсват лозето за да го предпазят от болести. От отрязаните лозови пръчки, лозарите свиват венци, които ги закичват на калпаците си и ги отнасят в къщи за да ги поставят пред домашната икона. След като е приключило зарязването мъжете се събират на обща трапеза в лозята, всеки поставя на трапезата това което носи със себе си. Гощавката е придружена с много песни и хора. Празникът продължава и когато се върнат в селото, мъжете си гостуват взаимно като се черпят с вино. Празникът приключва в селската кръчма, където всички мъже се събират отново заедно.
В някои райони на България – Русенско, Търновско, Плевенско, Врачанско, Разградско на Трифоновден от лозарите се избира Цар на лозята. Той трябва да е добър стопанин, богат и имотен и ако Царят е късметлия и реколтата по време на неговото царуване е богата, то те го преизбират на следващата година и така може да царува няколко години подред. Тогава зарязването и благославянето на лозята се извършва от царя. Другите мъже го носят на колесар върху раменете си от лозята до село. Шествието пристигнало в селото обикаля по домовете, където всеки стопанин изнася вино и черпи. Празникът приключва с гощавка в къщата на царя.
В църковния календар Св. Трифон е известен с това, че излекувал от душевна болест императорската дъщеря Гордиана. Родителите му били дълбоко вярващи хора и израсъл в такъв дом, той бил закърмен с христовата вяра и още от дете измолвал от Бог чудеса. След като излекувал дъщерята на императора Трифон получил най – голямата награда, добротата на императора към християните. По – късно когато отново започнала гонитбата на християните Трифон бил заловен и измъчван за да се откаже от вярата си, но въпреки всички мъки на които бил подложен, той устоял на обичта си към бога. С последните си думи преди да издъхне той се обърнал на изток и благодарил на Бог, че бил удостоен с мъченически венец, както и неговия син и издъхнал.
Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки. Пировете с вино на тракийските владетели Ситалк и Севт впечатлили древногръцки автори като Аристофан, Ксенофонт и Демостен. “Земя на хубавото вино” наричали в древността Тракия. Тракийският бог на плодородието и виното Сабазий, по-известен като Дионис, е предшественик на християнския покровител на лозарите Св. Трифон. Затова в представите за Св. Трифон изследователите разпознават отгласа от древен мит. Той разказва, че тракийският цар Ликург веднъж изгонил веселата свита на Дионис. Но богът на виното си отмъстил като го подтикнал, в пристъп на безумие, да убие сина си, мислейки че зарязва лоза. Не толкова драматично, но сходно предание се разказва за християнския светец Трифон. Той бил наказан да отреже с лозарския косер собствения си нос, защото се подиграл на Света Богородица. Затова има народно прозвище за светеца – Трифон Чипия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 г.
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.