НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров: Никога не е стоял пред мен въпросът дали трябва да бъда нещо друго освен археолог

Проф. Николай Овчаров: Никога не е стоял пред мен въпросът дали трябва да бъда нещо друго освен археолог

14 Февруари 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Никога не е стоял пред мен въпросът дали трябва да бъда нещо друго освен археолог. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод Деня на българския археолог – 14 февруари. „Аз съм човек, който е израснал в семейство на археолози. От 3-годишен съм на терен, естествено в първите години съвсем несъзнателно. Така или иначе съм закърмен с археологията и с всичко това, което излиза от земята, с любовта към старата история. Аз не съм само археолог. Археологията е помощна наука на историята, знаете, че съм и много добър историк. По този начин протече животът ми“, разказа проф. Овчаров и уточни, че така е протекъл целият му вече над 60-годишен живот. „Аз съм човек, който разкопава само градове – древни, антични и средновековни. За мен е много по-важно да се намери градът, да се разбере за какво става дума. Ако вземем пример с Перперикон, да разберем неговата 7000-годишна история, а това става не само на базата на находките, а и на специфичните методи на археологията, стратиграфските анализи – това е начинът, по който чрез пластовете разбираме кое от коя епоха е“, допълни той. Според него там играят роли и находките, но те са само част от работата на археолозите. „Важното е да реконструираме живота на поколения или на неща, които са се случили преди хилядолетия, дори и в по-ранните периоди. Това е смисълът на археологията – да реставрира, да реконструира живота от преди много, много години“, каза още проф. Николай Овчаров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: Перперикон е флагманът на развитието на туризма, но ми се иска да направим маршрути и в Североизточна България

Проф. Николай Овчаров, археолог: Перперикон е флагманът на развитието на туризма, но ми се иска да направим маршрути и в Североизточна България

14 Февруари 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Перперикон е флагманът на развитието на туризма, но в никакъв случай не е достатъчен един обект, колкото и хубав да е той. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод Деня на българския археолог – 14 февруари. „Хората в целия свят в последните години отиват на места, където има сравнително малко разстояние, а много обекти. Именно по тази причина се създават т.нар. дестинации или маршрути, които могат в рамките на 5-6 дни хората да видят максимално много неща. Ето това е Източнородопският маршрут. След Перперикон човек може да види пещерата Утроба, храмът на Великата богиня-майка, прекрасните крепости, светилището на Орфей при Татул и да стигне до прекрасния Златоград с неговите етнографски ценности“, обясни проф. Овчаров и уточни, че това е нещо, което са разработили и вече действа активно вече няколко години поред. „Нещо подобно ми се иска да направим в Североизточна България – Мисионис, на 15 км от Велики Преслав, на 30-40 км от Шумен с Плиска, Мадара, Шуменската крепост, Разград с Абритус, който е невероятен римски град и е на 30 км“, добави той.
Според проф. Овчаров археологическата работа далеч не е само копане. „Тя е само част от нещата по разкриването на обектите“, заяви още проф. Николай Овчаров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: Над 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон

Проф. Николай Овчаров, археолог: Над 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон

14 Февруари 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Над 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод Деня на българския археолог – 14 февруари. „Археологическите проучвания са най-евтините с оглед на всичко, което после се случва, защото след като проучиш един град или частично го проучиш, защото един град се проучва с цели столетия понякога, след това следва реставрация и консервация, които са много скъпи неща. След това е изграждането на инфраструктура. Само мога да ви кажа, че до този момент на Перперикон са вложени повече от 17 млн. лв. Парите за разкопки са нищожна част. В момента спечелихме петия поред европейски проект на стойност 3 млн. лв. за изграждането на посетителски център към Перперикон, защото не може в един обект от световно значение да няма място, в което хората да получат максималната информация, да отдъхнат, да пият едно кафе и т.н.“, коментира Овчаров и уточни, че в момента гонят и шестия проект, който сега ще се отвори. „Това е програмата „Региони в растеж“, с което ще завършим изцяло тотално консервацията и реставрацията на Перперикон. Именно надграждането в тези неща е най-важното, именно археолозите стоят в началото, но заедно с тях после се включват държавата, общините, различните фирми, с които се работи. Тоест, реално погледнато това си е едно огромно предприятие, ако се погледне в неговата цялост“, обясни проф. Овчаров.
Той посочи, че много се гордее с Велики Преслав. „Там хвърлихме много усилия с покойния ми баща и вече проектите, които се правят, центърът на Преслав, блясъкът на Симеоновата столица, придобива вид. Той е бил безобразно унищожен през вековете. Крепостта Урвич край София – също един много хубав обект, който също е започнат от баща ми, но в последните пет години го копахме със сегашния вече директор на Националния исторически музей Бони Петрунова. Само в източните Родопи са десетки. Това са близо 40 години активен археологически труд. Доволен съм, когато има такива обекти, които са завършени. Бих искал и още някои други да направя, ако мога в тези професионални години, които ми остават“, каза още Николай Овчаров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.