НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

КПКОНПИ е установила конфликт на интереси по отношение на кмета на община Септември Марин Рачев

КПКОНПИ е установила конфликт на интереси по отношение на кмета на община Септември Марин Рачев

17 Юни 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила, конфликт на интереси по отношение на кмета на Община Септември Марин Рачев, става ясно от сайта на КПКОНПИ. В решението се посочва, че става дума за лице, заемащо публична длъжност, по смисъла на чл. 3, т.8 ЗПУКИ (отм.), във връзка с издаването на заповед No 57/15.09.2017 г. за одобряване на проект за ПУП - ПРЗ за ПИ No 069028 в местност в землището на град Ветрен в частен интерес на свързано с него лице по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ (отм.), с което е нарушил разпоредбата на чл. 8, изречение първо, хипотеза четвърта от ЗПУКИ (отм). Става дума за промяна в предназначението на имот в местност в землището на село Варвара от „Дървопроизводителни горски площи“ в УПИ I – 28 „За семеен хотел“. За новообразувания УПИ се установява устройствена зона „Ов“ (Вилна зона), като в проекта е предвидена свободностояща нискоетажна застройка. Без тази промяна собственикът на имота не би могъл да реализира интереса си, свързан с образуването на УПИ за обект „Семеен хотел“. Обстоятелството, че Марин Рачев свързано лице – роднина по права линия, тъй майка му е едноличен собственик на капитала на дружеството собственик на имоти, включени в одобрения проект за ПУП, налага извода за наличие на частен интерес по смисъла на чл. 2, ал. 2 от ЗПУКИ(отм.), повлиял върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията и задълженията по служба на Рачев, в качеството му на лице, заемащо публична длъжност. Комисията установява и неподаване на декларация по чл. 12, т. 4 от ЗПУКИ (отм.) на 15.09.2017 г. по отношение на Марин Рачев, кмет на община Септември, във връзка с издаването на въпросната заповед. На основание чл. 27, ал.5 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (отм.) решението може да бъде оспорено от заинтересованото лице пред Административен съд-Пазарджик в 14-дневен срок от съобщаването му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Окръжният съд отложи делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци за 10 септември

Пазарджик: Окръжният съд отложи делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци за 10 септември

4 Юни 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Окръжният съд в Пазарджик отложи делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци за 10 септември, от 10.00 часа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Причина за отлагането на делото е необходимостта от още време на вещите лица, които работят по изготвяне на съдебно-счетоводната експертиза. Според тях периодът, който те трябва да проверят е 10-годишен, което означава голям обем от данни и информация. По време на съдебното заседание стана ясно, че двете вещи лица не се получили иззетите от Специализираната прокуратура документи за инкриминирания период и след него.
Прокуратурата поиска да се ограничи проверявания период за годините 2007 и 2008, а да не се проверяват тези до 2015 година, когато фирмата на Рачев се е дерегистрирала по ДДС. Инкриминираният период е до 2006 година и според представителят на данъчната администрация, проверяването на данни след него е безсмислено, тъй като недекларирането и неплащането на данъци и престъпление. Вещите лица заявиха пред съда, че ще бъдат готови със заключението си в началото на месец септември и помолиха за отлагане на делото. Те уточниха, че след 2010 година данните за покупки, продажби и наличности на горива са по-малко като обем. Съдът се съобрази с искането на вещите лица и отложи делото за 10 септември.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Окръжният съд изслуша техническата експертиза по делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

Пазарджик: Окръжният съд изслуша техническата експертиза по делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

4 Юни 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Окръжният съд в Пазарджик изслуша техническата експертиза по делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Двете вещи лица са установили, че цистерните за течни горива, които Рачев е обявил, че е ползвал – 29 броя, могат да се съберат площта, който е описана от свидетелите по делото. Според вещите лица в момента на този терен има 10 цистерни, които са надземни и подземни.
Марин Рачев също даде обяснения пред съда като каза, че резервоарите са разположени на площ не повече от 1 декар, докато целият терен е с площ над 3 декара. Сградите, построени в него също са на малка площ, която не е пречка там да има толкова цистерни. Съдът прие искането на прокуратурата да бъдат прочетени показанията на двама свидетели, които са разпитвани в досъдебната фаза, но този разпит ще стане по време на следващото заседание, когато предстои да бъде изслушана съдебно-счетоводната експертиза.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

Пазарджик: Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

4 Юни 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Маринела Георгиева от администрацията на съда. Делото е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура. Срещу Марин Рачев е повдигнато обвинение за това, че като едноличен търговец е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – 115 106 лева. Началото на съдебното дело е в 10.30 часа, съдия-докладчик е Ивета Парпулова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура повдигна обвинения и на двама ръководни служители в община Септември

Специализираната прокуратура повдигна обвинения и на двама ръководни служители в община Септември

2 Април 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. На 29 март 2018 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама ръководни служители в община Септември, съобщават от пресслужбата на Специализираната прокуратура. Заместник-кмет е привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, от която са настъпили вреди за общината за 78 511,05 лева, както и за престъпление по служба. Обвинение за безстопанственост с причинена вреда от общо 2 779 509,02 лв. е повдигнато и на главния счетоводител на общината. Той е подведен под наказателна отговорност и за сключване на неизгодна сделка в съучастие с кмета на община Септември Марин Рачев.
През периода март 2016 г. - март 2017 г., зам.-кметът на общината не е положил достатъчно грижи в осем случая на възложена работа на строителни фирми по обществени поръчки за ремонт на улици, детски площадки и библиотека в различни селища в общината. В повечето случаи заместник кметът е бил упълномощен като възложител от кмета на община Септември, като договарял 100% авансово плащане, без да изисква от изпълнителите парична гаранция за изпълнението на договорите. Събраните доказателства сочат, че от 21 март 2017 г. до 29 септември 2017 г., с цел да набави имотна облага за пазарджишко търговско дружество, обвиненият заместник-кмет превел авансово 100% от договорената сума от 35 880 лв. за доставка на 40 улични стълба за необосновано дълъг срок – до 31 декември
2017 г.
С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на заместник кмета на община Септември е наложена мярка да неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.
Главният счетоводител, в съучастие с кмета Марин Рачев, не положил достатъчно грижи за управление на повереното му имущество като сключил четири неизгодни договора за сметопочистване и ремонтни дейности, по които били платени неизвършени дейности и услуги или такива на завишени цени спрямо пазарните им стойности.
На главния счетоводител е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.
Мерките за неотклонение на обвинените могат да се обжалват пред Специализирания наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: МВР няма нищо общо с изтичането на информация от службите към кмета на Община Септември

Министър Валентин Радев: МВР няма нищо общо с изтичането на информация от службите към кмета на Община Септември

29 Март 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Пещера. В парламента имаше заседание на двете комисии – по вътрешна сигурност и обществен ред и тази, която наблюдава службите. Там бяхме изслушани аз като министър на вътрешните работи и председателя на ДАНС. Бе поискана и информация от главния прокурор, каза пред журналисти в Пещера вътрешният министър Валентин Радев, по въпроса за информацията, изтекла от службите и попаднала у кмета на община Септември Марин Рачев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. „Прокурор Сотир Цацаров каза, че МВР няма нищо общо, ДАНС са започнали, отговорността е на прокуратурата. Този прокурор, който е районният на Пазарджик, си е подал оставката. Точно как е изтекла информацията, не е ясно, тъй като това е открит документ, не е класифицирана информация, имали са достъп всички, но отговорността се поема от прокуратурата“, коментира Радев.
При въпрос да се очакват ли други акции срещу кметове в страната министърът на вътрешните отговори, че всички, които престъпват закона, трябва да очакват незабавна реакция от страна на МВР.
„Фокус“ припомня, че при претърсвания в дома на кмета на Община Септември Марин Рачев бяха открити в нощното му шкафче справки на ДАНС, свързани с купуване на гласове през 2015 година. Справките са за Пазарджишки регион.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не може да се установи кой е ксерокопирал документи на ДАНС за акцията в Септември, отговорност носи Районната прокуратура в Пазарджик

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не може да се установи кой е ксерокопирал документи на ДАНС за акцията в Септември, отговорност носи Районната прокуратура в Пазарджик

28 Март 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Не може да се установи кой е ксерокопирал документи на ДАНС за акцията в Септември, отговорност носи Районната прокуратура в Пазарджик. Това каза главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти след съвместното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС във връзка с намерени документи на ДАНС след проведена акция в община Септември, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров обясни, че предмет на обсъждане на двете комисии не е било самото досъдебно производство срещу кмета на Септември Марин Рачев, а констатираният теч на информация. Той поясни, че е сигнализиран от наблюдаващите прокурори по делото, които разследват дейността на Марин Рачев за открити четири документа. Цацаров поясни, че става въпрос за четири броя справки и уточни, че нито една от тях не е класифицирана. По думите му справките съдържат твърдения за допуснати нарушения в хода на предните местни избори. „Нарушения, които според ДАНС са осъществени при осъществяване на предизборна агитация на един и същи кандидат за кмет или от един и същи кандидат за кмет. След като те са били намерени и са изпратени, от моя страна със заповед е назначена незабавна комисия, която е оглавена от апелативния прокурор на град Пловдив. Комисията е извършила проверка в Окръжна и Районна прокуратура в Пазарждик. Проверила е не само тези и въпросни четири документа, а абсолютно всички справки от териториалното звено на ДАНС, които са постъпвали в двете прокуратури по време на предните местните избори“, коментира Цацаров. Той поясни, че в хода на проверката е проследен маршрутът на четирите документа и изводите са, че те имат имат една обща пресечна точка и тя е Района прокуратура – Пазарджик. „Не можем да установим на този етап дали копирането е осъществено от съдебен служител, технически сътрудник, от прокурор, но достатъчно ясно е, че копирането е било извършено в прокуратурата. И четирите документа носят съответни печати, от които е видно, че те са входирани в прокуратурата. На практика те се били ксерокопирани след като са били входирани в прокуратурата“, заяви Цацаров. Той поясни, че няколко дни след представянето на доклада е било проведено обсъждане на резултатите от него. „Районният прокурор на Пазарджик г-н Георги Кацаров пое отговорността за това и подаде оставка. Оставката бе приета от ВСС незабавно“, поясни Цацаров. Според него на първо място районният прокурор носи отговорност за организацията на работата в Районната прокуратура. „Не може да бъде установено кое е лицето, което е осъществило това копиране, по простата причина, че документите са явни“, каза главният прокурор. По думите му станалото не е нито повод за благодарене, нито повод за гордост от страна на прокуратурата. „Проверката е проверка. Ние сме реагирали незабавно. Заповедта за проверка е издадена незабавно след постъпване на сигнала от наблюдаващите прокурори. Но трябва да бъдем съвсем честни – отговорността в случа яне е на МВР, не е на ДАНС, а на Районна прокуратура – Пазарджик", посочи главният прокурор.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Съвсем скоро ще последват още действия, свързани с кмета на Септември Марин Рачев

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Съвсем скоро ще последват още действия, свързани с кмета на Септември Марин Рачев

28 Март 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Съвсем скоро ще последват още действия, свързани с кмета на Септември Марин Рачев. Това каза главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във връзка с разследването срещу кмета на Септември Марин Рачев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан на каква фаза е проверката срещу кмета, Цацаров отговори: „Досъдебното производство срещу него е на фаза активно разследване“.
Във връзка с пътниците, които са пропуснати от граничните полицаи, той уточни, че проверката се извършва от МВР, а не от прокуратурата. Цацаров заяви, че ако в хода на тази проверка се установят данни за престъпление, Вътрешна сигурност в МВР трябва да сигнализира прокуратурата.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Баташки, ИК „Да спасим община Септември“: Държавата е по-добър стопанин на находището на минерална вода в село Варвара от Община Септември

Николай Баташки, ИК „Да спасим община Септември“: Държавата е по-добър стопанин на находището на минерална вода в село Варвара от Община Септември

9 Март 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. По отношение находището на минерална вода в село Варвара, държим да се приложи Законът за водите и принципал да остане МОСВ, чрез Басейнова дирекция, а не находището да се стопанисва от Община Септември. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Николай Баташки, от Инициативен комитет „Да спасим община Септември“. Той отбеляза, че действията на ИК „Да спасим община Септември“ са насочени против копурционни практики, сделки и недобри поведения за източване на Общината. „Не може лице, което е подсъдимо за тежки престъпления да се оправдава със защита на природни ресурси, които се защитават по законов ред и за които участие от страна на представители на Инициативния комитет няма. Ако държавата, по думите на кмета Рачев, е допуснала „обсебване“ на находището на минерална вода, питаме тогава къде е тя. Ние смятаме, че държавата е по-добър стопанин и управител на находището, отколкото ще е Община Септември“, коментира Баташки. По повод изявленията на кмета Рачев, че има замесени офшорни фирми, адвокат Баташки коментира, че такива фирми и членове на Инициативния комитет, нямат участие в нито една сделка с Община Септември.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Баташки, ИК „Да спасим община Септември“: Фирма, управлявана от братовчедка на жената на кмета на Община Септември, е реализирала 253 % печалба

Николай Баташки, ИК „Да спасим община Септември“: Фирма, управлявана от братовчедка на жената на кмета на Община Септември, е реализирала 253 % печалба

9 Март 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Изнесли сме данни, съдържащи се в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е извършила проверка в Община Септември. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Николай Баташки, от Инициативен комитет „Да спасим община Септември“. Той обясни, че общият обем на доклада е 99 страници, а на общинските съветници са представени само 11 страници. „В доклада са изнесени данни за това, че електрически стълб е асфалтиран в средата на пътно платно между село Славовица и град Ветрен. Тази грешка е трябвало да бъде поправена, но управляващите Община Септември пропускат да кажат, че са надули цената четворно и има източване на Общината. Има много други такива случаи в доклада за откровено източване на Общината“, коментира Баташки. Той добави, че ще бъдат изнесени още факти, съдържащи се в доклада на АДФИ. Там е посочено, че при изпълнението на демонтаж и монтаж на „ЖР стълб Славовица“ е реализирала 253 % печалба, представляваща 14 238,85 лева. По същия казус в доклада се отбелязва, че фирмата от Пазарджик, която е реализирала печалбата, от дейността си като посредник, е управлявана от втората братовчедка на жената на кмета на Община Септември. „Тази фирма, освен да наеме изпълнител, няма друга дейност по конкретния договор“, добави Баташки.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Кметът на Община Септември Марин Рачев и внесъл гаранцията си от 130 000 лева

Пазарджик: Кметът на Община Септември Марин Рачев и внесъл гаранцията си от 130 000 лева

9 Март 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Гаранцията от 130 000 лева е платена, за това съм тук. Това каза преди влизане в съдебната зала кметът на Община Септември Марин Рачев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На въпрос как е успял да плати тези пари той отговори, че дори са събрани повече пари от хора, които са съпричастни и не искат Община Септември да бъде въвличана в схемата на така наречените „спасители“. „Причината за атаката срещу мен е находището на минерална вода в село Варвара. От там идват нещата, които се случват в община Септември“, коментира Рачев. Според него днешното дело, по което той е подсъдим като едноличен търговец за неплащане да на данъци, ще бъде отложено, тъй като не са готови всички експертизи по него.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

Пазарджик: Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

9 Март 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Окръжният съд в Пазарджик ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Маринела Георгиева от администрацията на съда. Делото е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура. Срещу Марин Рачев е повдигнато обвинение за това, че като едноличен търговец е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – 115 106 лева. Началото на съдебното дело е в 09.30 часа, съдия-докладчик е Ивета Парпулова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът реши Марин Рачев да остане кмет на Септември (ОБЗОР)

Съдът реши Марин Рачев да остане кмет на Септември (ОБЗОР)

13 Февруари 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд в София реши да остави Марин Рачев на поста кмет на община Септември. Решението на съда е отмяна на определението на Специализирания наказателен съд от преди седмица, с което Рачев бе отстранен от длъжност. Заедно с кмета беше отстранен и Станой Милов, служител на Община Септември. Тогава съдът се аргументира с мотива, че ако Рачев и Милов останат на работа, могат да повлияят на свидетели или да подправят документи. Апелативният специализиран съд обаче прецени, че няма реални доказателства за това, че Марин Рачев може да попречи на разследването. Както миналата седмица, така и днес поддръжници на Рачев протестираха пред сградата на съда. След обявяването на решението на съда Марин Рачев увери, че няма да пречи на разследващите.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 септември над 50 маскирани полицаи влязоха в сградата на Община Септември. Ден след акцията на Специализираната прокуратура на кмета на Септември Марин Рачев бяха повдигнати 2 обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. Общинският служител Станой Милов също получи обвинение за документно престъпление. Кметът беше освободен срещу парична гаранция в размер на 250 хил. лева. Предмет на разследване е цялото родословно дърво на Рачев, защото свързани с него фирми са управлявани, представлявани и собственост на негови роднини. В нощното шкафче на кмета на Септември бяха открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 година с информация за купуване на гласове. Намерен бе и тефтер, в който са записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината. След акцията в Септември стана ясно, че е изготвен списък с общини, за които също има сигнали за злоупотреби
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа дело по жалба на кмета на Община Септември Марин Рачев срещу отстраняването му от длъжност

Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа дело по жалба на кмета на Община Септември Марин Рачев срещу отстраняването му от длъжност

13 Февруари 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд в София ще гледа дело по жалба на кмета на Община Септември Марин Рачев срещу отстраняването му от длъжност. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от пресцентъра на съда и уточниха, че то е насрочено за 10.00 часа, но преди него ще се гледа друго дело и най-вероятно заседанието ще започне по-късно.
„Фокус“ припомня, че по време на свое заседание на 5 февруари Специализираният наказателен съд в София отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев и Станой Милов, специалист по инвеститорски контрол в Общината. Съдът прие аргументите на Специализираната прокуратура, че двамата могат да повлияят на свидетели, работещи в Общината, да укрият или манипулират документи и други доказателства по разследването срещу тях. Специализираната прокуратура е наложила на кмета Рачев забрана да напуска страната до приключване на досъдебното производство срещу него.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд намали гаранцията на кмета на Септември Марин Рачев на 130 хил. лева

Специализираният наказателен съд намали гаранцията на кмета на Септември Марин Рачев на 130 хил. лева

12 Февруари 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Със свое Определение от 9 февруари Специализираният наказателен съд в София е изменил размера на мярката за неотклонение "парична гаранция", която беше наложена от прокуратурата на кмета на Община Септември Марин Рачев. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от администрацията а съда. От 250 000 лева размерът е променен на 130 000 лева. Съдът е потвърдил размера на наложената мярка за неотклонение парична гаранция на Станой Милов – 10 000 лева. В Определението се посочва, че паричните гаранции следва да се внесат в 10-дневен срок от уведомяване на обвиняемите за определението на съда, което е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: Ако намерените при кмета на Септември Марин Рачев документи не са класифицирана информация, няма никакъв проблем да бъдат разпространявани

Проф. Николай Радулов: Ако намерените при кмета на Септември Марин Рачев документи не са класифицирана информация, няма никакъв проблем да бъдат разпространявани

8 Февруари 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Ако намерените при кмета на Септември Марин Рачев документи не са класифицирана информация, то няма никакъв проблем те да бъдат разпространявани, размножавани и използвани. Това коментира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Той уточни, че за момента остава под въпрос дали справките на ДАНС, намерени при специализирана акция в нощното шкафче на арестувания кмет, спадат към този тип информация. „Всеки човек, който бъде попитан защо притежава такива документи, и най-вече кметовете, лесно ще отговори, че иска да доведе своята дейност до перфектно състояние, за да не допуска никакви грешки или опити за фалшифициране при провеждането на следващи избори. Дали е така обаче – всеки от нас има едно наум и може да обмисли въпроса – дали става дума за поука или за подготовка такива хора да не бъдат заловени при подобен случай от съответната служба. Това не е първичен документ – да циркулира сред хората, на които не им е работа да четат и съхраняват подобни документи. Ако някой направи проверка, както в случая с кмета Марин Рачев – ще намери този документ, който наистина не съдържа класифицирана информация, затова и той го е оставил“, допълни проф. Николай Радулов. Той припомни, че отчетите, представяни от ДАНС всяка година, се състоят от 2 части: едната от които явна и без класифицирана информация, а другата – класифицирана, за ползване от комисиите, които се занимават със специалните служби в Народното събрание. Експертът по национална сигурност уточни, че най-вероятно откритите документи представляват именно първата част – ясна некласифицирана информация, предоставяна свободно дори на медиите за публично разпространение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска изслушването на председателя на ДАНС заради справките, намерени в нощното шкафче на арестувания кмет на Септември (ОБЗОР)

БСП поиска изслушването на председателя на ДАНС заради справките, намерени в нощното шкафче на арестувания кмет на Септември (ОБЗОР)

8 Февруари 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. БСП поиска изслушването на председателя на ДАНС Димитър Георгиев в парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Причината – справките на ДАНС за местните избори през 2015 г., намерени на нощното шкафче в дома на арестувания кмет на Септември Марин Рачев. Предложението аргументира от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Славчо Велков, който попита как материал с такова съдържание, който би следвало да се съхранява според строгите изисквания и духа на закона, се озовава в дома на един кмет. „Ще разширим въпроса – дали тази информация е била предназначена за този кмет или за всички останали в областта? Това е чувствителна информация, касаеща изборите в един определен период”, заяви народният представител в изказването си. Коментар по темата направи и главният прокурор Сотир Цацаров. „Подозренията как са попаднали документи от ДАНС в кмета на Септември трябва да се насочат в нашия двор и в този на МВР“, посочи той пред журналисти и подчерта, че според данните от направена проверка тези документи са преминали и през прокуратурата, и през МВР.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Подозренията как са попаднали документи от ДАНС в кмета на Септември трябва да се насочат в нашия двор и в този на МВР

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Подозренията как са попаднали документи от ДАНС в кмета на Септември трябва да се насочат в нашия двор и в този на МВР

8 Февруари 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Подозренията как са попаднали документи от ДАНС в кмета на Септември трябва да се насочат в нашия двор и в този на МВР. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно думите на административния ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев, който коментирайки обвиненията в Септември каза да се готвят и други кметове, главният прокурор обясни, че се работи за тези, за които се подават съответните оперативни данни. „Има ли данни се пристъпва към реализация. Притеснително е това, че срещу такъв тип кметове, които не са малко, е имало сигнали както в местната прокуратура, така и в местната полиция. Притеснителното е, че на такива сигнали не е отреагирано или е отреагирано по начин, по който сигналите са били затваряни“, добави Цацаров. „Отправени бяха обвинения, мисля че пак от парламентарната трибуна, към ДАНС по отношение на документи, които са попаднали в кмета на Септември и са издадени от Агенцията. Проверката, която е разпоредена обаче показва, че те са сезиращи справки по повод предните местни избори по повод купуване на гласове, които са преминали и през прокуратура, и през органи на МВР“, обясни Цацаров и уточни, че така са стигнали до нощното шкафче на кмета. „Следователно подозренията не трябва да се насочват към ДАНС, а в нашия двор и този на МВР, което ще бъде предмет на проверка“, каза още Сотир Цацаров. „Още веднъж се показва, че моделът Специализиран прокуратура или какъвто и да е орган с компетентност на територията на цялата страна в противодействие на корупцията е очевидно една идея по-успешен от органи само с местна компетентност. Това се случва не само в Пазарджик. Не бива да се мисли, че се работи по списък, ПР програма и нещо такова, работи се по данни, подадени от ДАНС или вече от новата дирекция“, заяви той.
Във връзка с това има ли нова информация относно убийствата на бизнесмена Петър Христов и служителя на НАП Ивайло Стаменов, главният прокурор заяви: „Имайте още малко търпение“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска изслушване на председателя на ДАНС във връзка с откритите в кмета на Септември справки, касаещи местните избори през 2015 г.

БСП поиска изслушване на председателя на ДАНС във връзка с откритите в кмета на Септември справки, касаещи местните избори през 2015 г.

8 Февруари 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. БСП отправя искане за изслушване на председателя на ДАНС в парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност. Това стана ясно от думите на народния представител от „БСП за България” Славчо Велков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Повод за искането е оповестената информация от разследващите органи, че в нощното шкафче на арестувания кмет на Септември Марин Рачев са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори през 2015 г. „Как такъв материал, който съдържа такава информация и би трябвало да се съхранява в духа и изискванията на закона, се озовава в нощното шкафче на един кмет? Ще разширим въпроса – дали тази информация е била предназначена за този кмет или за всички останали в областта? Това е чувствителна информация, касаеща изборите в един определен период”, аргументира предложението Славчо Велков от парламентарната трибуна.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При обжалване на отстраняването от длъжност на кмета на община Септември Марин Рачев, делото ще бъде гледано на 13 февруари

При обжалване на отстраняването от длъжност на кмета на община Септември Марин Рачев, делото ще бъде гледано на 13 февруари

7 Февруари 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. При обжалване на Определението на Специализирания наказателен съд в София, с което бе отстранен от длъжност кметът на община Септември Марин Рачев, съдебното заседание е насрочено за 13 февруари от 10.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Специализирания наказателен съд. То ще бъде гледано от Апелативния специализиран наказателен съд. По време на свое заседание на 5 февруари съдът отстрани освен кмета на общината и Станой Милов, специалист по инвеститорски контрол в общината. Той прие аргументите на Специализираната прокуратура, че двамата могат да повлияят на свидетели, работещи в общината, да укрият или манипулират документи и други доказателства по разследването срещу тях. Специализираната прокуратура е наложила на кмета Рачев забрана да напуска страната до приключване на досъдебното производство срещу него.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев (ОБЗОР)

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев (ОБЗОР)

6 Февруари 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев. Решението бе взето след няколкочасово заседание. Заедно с кмета беше отстранен и Станой Милов, служител на Община Септември. Мярката може да бъде обжалвана. Според съда, ако Рачев и Милов останат на работа, могат да повлияят на свидетели или да подправят документи и така да попречат на разследването.
Докато течеше заседанието пред сградата на Специализирания съд жители на Септември протестираха в подкрепа на кмета.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 септември над 50 маскирани полицаи влязоха в сградата на Община Септември. Ден след акцията на Специализираната прокуратура на кмета на Септември Марин Рачев бяха повдигнати 2 обвинения- за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. Общинският служител Станой Милов също получи обвинение за документно престъпление. Кметът беше освободен срещу парична гаранция в размер на 250 хил. лева. Предмет на разследване е цялото родословно дърво на Рачев, защото свързани с него фирми са управлявани, представлявани и собственост на негови роднини. В нощното шкафче на кмета на Септември бяха открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 година с информация за купуване на гласове. Намерен бе и тефтер, в който са записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината. След акцията в Септември стана ясно, че е изготвен списък с общини, за които също има сигнали за злоупотреби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев

5 Февруари 2018 | 21:41 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Решението бе взето след няколкочасово заседание. Заедно с кмета отстранен беше и Станой Милов, служител на Община Септември. Мярката може да бъде обжалвана.
Докато течеше заседанието пред сградата на Специализирания съд жители на Септември протестираха в подкрепа на Рачев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Василев, адвокат: Община Септември няма нито един договор с фирма, в която преди това  кметът Марин Рачев е имал собственост

Васил Василев, адвокат: Община Септември няма нито един договор с фирма, в която преди това кметът Марин Рачев е имал собственост

5 Февруари 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Няма нито един договор на общината с фирма, в която преди това Марин Рачев е имал собственост. Това каза адвокатът на кмета на Септември Марин Рачев - Васил Василев по време на откритото заседание, на което се гледа искането за отстраняване от длъжност на кмета и на служителя на общината Станой Милов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Марин Рачев не е човекът, който е подписал договорите. Това е възложено на зам.-кмет. Той не е извършил и разпореждането за плащане“, заяви той. „Няма кмет, който да контролира строително-ремонтни дейности. Да „седи на главата“ на инвеститорския контрол и на другите длъжностни лица, да сверява какво са измерили, колко бетон е налят и колко е размерът на изкопа“, коментира адвокатът. „Ако е вярно, че Станой Милов е подписвал документи с невярно съдържание, то служителите на които са предавани, за да се отчита работата, са в ролята на измамените според Прокуратурата“, посочи Васил Василев и допълни, че това не отговаря на правната логика. „Това е абсолютно измислено обвинение, лишено от всякаква фактическа основа“, изтъкна адвокатът и уточни, че Прокуратура разпитва комитети, неуспели кандидати за кметове и представители на опозиционни партии.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Мария Николова: В Община Септември цари страх от заявяване на отношение, което не е в подкрепа на кмета Марин Рачев

Прокурор Мария Николова: В Община Септември цари страх от заявяване на отношение, което не е в подкрепа на кмета Марин Рачев

5 Февруари 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. От показанията на разпитаните досега свидетели се установява, че в Община Септември цари страх от заявяване на отношение, което не е в подкрепа на обвиняемия Марин Рачев. Това каза Мария Николова, прокурор по делото за отстраняване от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Лицата, които предстои да разпитаме, се намират в пряка зависимост от Рачев като работодател. Тази зависимост би повлияла върху събирането на доказателства“, заяви тя. „Предвид поведението на Марин Рачев от показанията на разпитаните досега свидетели, служебното му положение, йерархичната зависимост на лицата и представените документи считаме, че ако не бъде отстранен от длъжност, ще е налице основателно съмнение за коректността и пълнотата на показанията на свидетелите, които предстои да се разпитат“, аргументира се Мария Николова. „Марин Рачев би упражнил възможността да селектира вида и обема на информацията и документацията, която се представя в хода на разследването“, каза още прокурорът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Дойчо Тарев: Отстраняването от длъжност на кмета на Септeмври трябва да се случи час по-скоро, за да не въздейства върху свидетели

Прокурор Дойчо Тарев: Отстраняването от длъжност на кмета на Септeмври трябва да се случи час по-скоро, за да не въздейства върху свидетели

5 Февруари 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Смятаме, че отстраняването от длъжност трябва да се случи час по-скоро, за да можем да продължим със събирането на доказателства, основно разпити на служители на общината. Това каза пред журналисти в Специализирания наказателен съд Дойчо Тарев, прокурор по делото за отстраняване от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Кметът ще ни попречи с въздействие върху свидетели, върху тази група, която тепърва ни предстои да разпитваме. Това са служители на общината, на ръководни длъжности и специалисти“, заяви той. „Как да ги разпитаме след като те са в йерархична зависимост от него. Той не трябва да бъде на тази длъжност най-малко докато не извършим тези действия“, посочи Дойчо Тарев. „Отпуската на кмета е доста комична ситуация, защото в деня, в който е пусната молбата от 6.00 сутринта до около 13.00-13.30 часа е присъствал на процесуално-следствени действия на различни места. От 13.30 часа до следващия ден в 13.00 часа е бил с мярка за неотклонение задържане под стража в РПУ-Септември. Практически няма как да е извършил тези действия“, обясни прокурорът. „Вероятно не я е подписал тогава, но това тепърва ще го изясняваме“, уточни той. В отговор на въпрос има ли нарушаване на правата на обвиняемите при призоваването им за делото Дойчо Тарев заяви: „Няма нарушаване на права, кметът и другият обвиняем са си организирали защитници. Книжата са им връчени по надлежния ред, тази сутрин бяха призовани“. „Предстои да изследваме още редица договори и проведени обществени поръчки. Трябва да изземем още документи. Опасяваме се да не би да изникнат нови, да се окаже, че ги е имало със задна дата, както се получава с молбите за отпуска“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Василев, адвокат на кмета на Септември: Изборът делото да се гледа от Специализирания съд лишава обвиняемите от възможност да се защитят

Васил Василев, адвокат на кмета на Септември: Изборът делото да се гледа от Специализирания съд лишава обвиняемите от възможност да се защитят

5 Февруари 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Изборът на законодателя на Специализирания наказателен съд за делото е избор на съд, който да изпълнява поръчки. Това каза адвокатът на кмета на Септември Марин Рачев Васил Василев на откритото заседание, на което се гледа искането за отстраняване от длъжност на кмета и на служителя на общината Станой Милов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бяхме призовани в 10.00 часа за извършване на процесуално-следствени действия. В 11.15 бяхме извикани и на клиента ми беше връчена призовка, която няма входящ номер на Специализирания наказателен съд“, посочи той. „Получихме призовка, че делото е насрочено за 15.45 часа и се явяваме“, коментира Васил Василев. „При положение, че е кмет на Септември, община извън столицата, този начин на процедиране лишава и Рачев, и защитата му от възможност да ангажират всички възможни доказателства по делото“, заяви адвокатът. „Беше извършена процедура, която обективно лишава обвиняемите от възможност да се защитят“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Започна заседанието по искането за отстраняване от длъжност на кмета на Септември, жители на града са се събрали пред Спецсъда в негова подкрепа

София: Започна заседанието по искането за отстраняване от длъжност на кмета на Септември, жители на града са се събрали пред Спецсъда в негова подкрепа

5 Февруари 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Започна откритото съдебно заседание на Специализирания наказателен съд, на което се гледа искането за отстраняване от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев и служителя на общината Станой Милов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Двамата присъстват на заседанието. Искането за отстраняването им от длъжност беше внесено от Специализираната прокуратура. Пред сградата на Специализирания наказателен съд са се събрали жители на Септември в подкрепа на кмета Марин Рачев. Полицейското присъствие около входа на съда е засилено. Кметът отказа коментар пред медиите преди заседанието.
„Фокус“ припомня: На 1 септември над 50 маскирани полицаи влязоха в сградата на Община Септември. Ден след акцията на Специализираната прокуратура на кмета на Септември Марин Рачев бяха повдигнати 2 обвинения- за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. Общинският служител Станой Милов също получи обвинение за документно престъпление. Кметът беше освободен срещу парична гаранция в размер на 250 хил. лева. Предмет на разследване е цялото родословно дърво на кмета, защото свързани с него фирми са управлявани, представлявани и собственост на втори братовчедки, съпруги и други негови роднини. Стана ясно, че през последните години фирми, свързани с кмета на община Септември, са получили обществени поръчки за над 13 млн. лева. В нощното шкафче на кмета на Септември са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 година с информация за купуване на гласове. Намерен е и тефтер, в който са записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината. Вероятно Прокуратурата ще събира доказателства и за организирана престъпна група, защото документите на всички фирми са намерени на едно място и имат един счетоводител. След акцията в Септември стана ясно, че е изготвен списък с общини, за които също има сигнали за злоупотреби.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратура поиска отстраняването от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев и Станой Милов, служител в Общината

Прокуратура поиска отстраняването от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев и Станой Милов, служител в Общината

5 Февруари 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на град Септември Марин Рачев и Станой Милов, служител в Общината. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.
Искането ще бъде разгледано от Специализирания наказателен съд от 15.45 часа в открито съдебно заседание (на "Черковна"
90), на което ще присъстват лицата, за които е поискано отстраняването.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Стоянов, ОДМВР - Пазарджик: Пътят Варвара - Велинград е отворен, няма да допуснем блокирането му от протестиращите

Мирослав Стоянов, ОДМВР - Пазарджик: Пътят Варвара - Велинград е отворен, няма да допуснем блокирането му от протестиращите

4 Февруари 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Полицейски екипи от РУ „Полиция“ в град Септември създадоха много добра организация, за да не се блокира движението по пътя Варвара - Велинград, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик говорителят на ОДМВР - Пазарджик Мирослав Стоянов. Той обясни, че протестиращите в подкрепа на кмета Марин Рачев са пресичали пешеходната пътека за не повече от 5 минути и след това пътното платно е било освободено. „Колегите създадоха перфектна организация, за да не се блокира трафикът и насочиха достатъчно екипи в района на протеста. Дори през тези пет минути незабавно екипите на полицията са определили обходен маршрут през две съседни улици, за да няма задръстване. Към момента движението по това трасе е нормално. Обстановката в село Варвара и в град Септември е спокойна“, коментира Стоянов. Той добави, че създадената организация от страна на полицията в Септември за охрана на обществения ред е достатъчно добра.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Над 200 души блокираха за кратко пътя Варвара - Велинград в знак на подкрепа за кмета на Община Септември Марин Рачев

Пазарджик: Над 200 души блокираха за кратко пътя Варвара - Велинград в знак на подкрепа за кмета на Община Септември Марин Рачев

4 Февруари 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Над 200 души са се събрали на пътя Варвара - Велинград на протест в подкрепа на кмета на Община Септември Марин Рачев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Протестиращите застанаха на пешеходната пътека и блокираха движението от Велинград за Пазарджик и София. Те скандират „Рачев“ и „Искаме си кмета“. Полицията следи за спазване на обществения ред и за предотвратяване на пътни инциденти. На пътя от Велинград за Пазарджик се образува дълга колона от автомобили. Трасето бе блокирано от протестиращите за около 5 минути, след което по указания на полицията те се отдръпнаха от пешеходната пътека и нормалният трафик бе възстановен. Хората продължават да стоят край пътя, като носят плакати с надписи в подкрепа на кмета на Община Септември. Според протестиращите подобно затваряне на пътя ще бъде направено още няколко пъти.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Протестиращи ще блокират пътя Варвара - Велинград в подкрепа на кмета на Община Септември Марин Рачев

Пазарджик: Протестиращи ще блокират пътя Варвара - Велинград в подкрепа на кмета на Община Септември Марин Рачев

4 Февруари 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Жители на община Септември ще проведат протест в подкрепа на кмета Марин Рачев, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик организаторите на проявата. В 12.00 часа ще бъде блокиран пътя Варвара - Велинград. Според организаторите на протеста входът за дефилето няма да бъде блокиран за дълго, за да не се създава напрежение с хората, които се прибират от Велинград и пътуват към Пазарджик или към София. Те обясниха, че ще по време на протеста ще бъдат оповестени мотивите за него.
„Фокус“ припомня, че кметът на Община Септември Марин Рачев получи две обвинения от Специализираната прокуратура – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Според Специализираната прокуратура нанесените щети на Общината са за над 13 милиона лева. Марин Рачев беше освободен на 2 февруари под парична гаранция от 250 000 лева. Около 50 жители на общината изчакаха освобождаването му от полицията в Септември, а по-рано сутринта над 100 души блокираха улицата пред Общината, за да изразят подкрепата си за кмета.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Велков, БСП: След случая с кмета на Септември се създава впечатлението, че страната се управлява от добре смазана корупционна машина

Славчо Велков, БСП: След случая с кмета на Септември се създава впечатлението, че страната се управлява от добре смазана корупционна машина

3 Февруари 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Септември. След случая с кмета на Септември Марин Рачев се създава впечатлението, че страната се управлява от добре смазана корупционна машина. Това каза на пресконференция в град Септември Славчо Велков, депутат от БСП, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Той отбеляза, че присъствието им в града не е с политическа цел. „Няма да има политически чадър над който и да е кмет и от която и да е политическа сила“, заяви Велков. Той коментира високата парична гаранция, наложена на кмета като зададе поредица от въпроси. „Кой ще плаща тази гаранция? Ако е самият Марин Рачев, от къде има тези пари“, заяви Велков. Той каза още, че носи комплект от документи, който съдържа данни за подобни действия и от страна на кмета на Община Белово. „Надявам се той да е следващият, който ще бъде проверен от Прокуратурата“, коментира Велков. Той добави, че ще настоява за изслушването на председателя на ДАНС в парламента в Комисията за контрол над службите за сигурност, на която е заместник-председател.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов, БСП: Ще настояваме председателят на ДАНС да бъде изслушан в парламента заради откритите документи в дома на кмета на Септември Марин Рачев

Йордан Младенов, БСП: Ще настояваме председателят на ДАНС да бъде изслушан в парламента заради откритите документи в дома на кмета на Септември Марин Рачев

3 Февруари 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Септември. Ще настояваме председателят на ДАНС да бъде изслушан от парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност. Това каза депутатът от БСП Йордан Младенов на пресконференция в град Септември по повод случая с кмета на Общината Марин Рачев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Младенов зададе въпроса само в кмета на Септември ли има такива справки на ДАНС или има и у други кметове. „Ще търсим и отговор на въпроса как са поведени местните избори. Питаме също не се ли създава чувство за безнаказаност с оглед на съдържащите се в тефтерчето на кмета Рачев данни за фирми и разценки“, коментира Младенов. Той припомни, че това не е първото дело срещу кмета на Община Септември, който като собственик на фирма е подсъдим за укриване на данъци в особено големи размери. Младенов уточни, че в града се коментира и факта, че счетоводната кантора, където са били документите на 14-те фирми, визирани от Прокуратурата е на съпругата на общинския съветник от ГЕРБ Георги Йовчев. „Тази информация предстои да бъде потвърдена от Прокуратурата“, добави Младенов. Областният председател на партията в Септември Петя Цанкова добави, че общинският служител, на когото са повдигнато обвинения след тези на кмета, е Станоя Милов, който е специалист „Инвеститорски контрол“ в Общината и е председателствал комисиите за обществените поръчки. Милов е пуснат под гаранция от 10 000 лева.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Зафиров, БСП: Ще настояваме за отстраняването от длъжност на кмета на Община Септември Марин Рачев

Атанас Зафиров, БСП: Ще настояваме за отстраняването от длъжност на кмета на Община Септември Марин Рачев

3 Февруари 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Септември. Ще настояваме за отстраняването на кмета на Община Септември Марин Рачев от длъжност, за да не пречи на разследването. Това каза на пресконференция в Септември Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Зафиров добави, че ще водят до край борбата срещу паралелната държава и ще съдействат за разкриване модела на срастване на политическата власт и бизнеса. „Сега е важно да подкрепим прокуратурата в усилията ѝ. Факт, който буди тревога, са документите от ДАНС, открити в дома на кмета на Септември. Ще поискаме изслушване на председателя на ДАНС в парламента. Поставяме въпроса – има ли пробив в системата за национална сигурност?“, заяви Зафиров. Той коментира и високия размер на наложената парична гаранция на Марин Рачев. Според Зафиров размерът и кореспондира с тежестта на деянията му. Зафиров добави, че вече са изнесени данни и за други подобни случаи като този във Велинград с общинска съветничка от ГЕРБ. Той каза още, че в обществото има дефицит на справедливост, който трябва да бъде преодолян.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пуснаха кмета на Септември Марин Рачев срещу парична гаранция от 250 хил. лв. (ОБЗОР)

Пуснаха кмета на Септември Марин Рачев срещу парична гаранция от 250 хил. лв. (ОБЗОР)

3 Февруари 2018 | 04:55 | Агенция "Фокус"
Септември. Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на кмета на град Септември Марин Рачев, който бе задържан в четвъртък – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура му е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 250 000 лева. Обвинение за документно престъпление, във връзка със службата, е повдигнато и на действащ служител в общинската администрация на град Септември. На него е наложена парична гаранция в размер на 10 000 лева. На брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че в нощното шкафче на кмета на Септември са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г. По думите му в тях се съдържа информация за проведени действия от ДАНС по направление купуване на гласове. Гешев поясни, че е намерен и тефтер, в който са записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината. Той уточни още, че за тези фирми има индикации, че са свързани с родословното дърво на кмета на Община Септември. „Чрез които фирми, вероятно казвам, е източвана Общината, описани са фирмите, суми на обществени поръчки, печалби и всякакви други съкращения, които ще бъдат изяснявани“, каза още той.
По думите му са намерени всички счетоводни документи на въпросните фирми. „Намерени са на едно място, с един счетоводител, всички печати и електронни подписи на фирмите са на едно място. Така че в тази насока вероятно прокуратурата ще събира доказателства и за организирана престъпна група, за престъпления по служба, безстопанственост, неизгодни сделки. Списъкът се очертава дълъг. Радвам се, че проведените действия, въпреки че на кмета беше известно, че нещо се прави в Специализираната прокуратура, протекоха с достатъчно ниво на секретност. Явно той се е подготвял и е получавал съвети за предстоящите ни действия“, допълни Гешев и поясни, че във втора братовчедка на кмета са намерени опорни точки – при въпрос еди-какъв си да се отговаря по определен начин, при евентуално предстоящи неблагоприятни бъдещи последици за развиваната от тях дейност. „В това няма нищо лошо, хората се подготвят, това не е престъпление“, коментира Иван Гешев.
В четвъртък сутринта преди освобождаването на кмета на Септември се проведе протест в негова защита, който Иван Гешев коментира по следния начин: „Ние живеем в свободна държава, всеки може да изразява мнението си, щях да съм учуден, ако все пак няма някакви поддръжници на кмета, защото все пак е избран с някакви гласове“. „Предвид справките на ДАНС, не се учудвам, че някои хора разполагат с възможност за бърза организация - предприемане на действия, които целят да предизвикат някакъв отпор и да създадат негативен образ на прокуратурата“, добави той.
Прокурор Иван Гешев допълни, че са залети от сигнали за лоши практики в много населени места, като уточни, че всеки път ще се процедира по идентичен начин, независимо от коя политическа сила е кметът.
Процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пуснаха кмета на Септември Марин Рачев срещу парична гаранция от 250 хил. лв. (ОБЗОР)

Пуснаха кмета на Септември Марин Рачев срещу парична гаранция от 250 хил. лв. (ОБЗОР)

2 Февруари 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на кмета на град Септември Марин Рачев, който бе задържан в четвъртък – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура му е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 250 000 лева. Обвинение за документно престъпление, във връзка със службата, е повдигнато и на действащ служител в общинската администрация на град Септември. На него е наложена парична гаранция в размер на 10 000 лева. На брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че в нощното шкафче на кмета на Септември са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г. По думите му в тях се съдържа информация за проведени действия от ДАНС по направление купуване на гласове. Гешев поясни, че е намерен и тефтер, в който са записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината. Той уточни още, че за тези фирми има индикации, че са свързани с родословното дърво на кмета на Община Септември. „Чрез които фирми, вероятно казвам, е източвана Общината, описани са фирмите, суми на обществени поръчки, печалби и всякакви други съкращения, които ще бъдат изяснявани“, каза още той.
По думите му са намерени всички счетоводни документи на въпросните фирми. „Намерени са на едно място, с един счетоводител, всички печати и електронни подписи на фирмите са на едно място. Така че в тази насока вероятно прокуратурата ще събира доказателства и за организирана престъпна група, за престъпления по служба, безстопанственост, неизгодни сделки. Списъкът се очертава дълъг. Радвам се, че проведените действия, въпреки че на кмета беше известно, че нещо се прави в Специализираната прокуратура, протекоха с достатъчно ниво на секретност. Явно той се е подготвял и е получавал съвети за предстоящите ни действия“, допълни Гешев и поясни, че във втора братовчедка на кмета са намерени опорни точки – при въпрос еди-какъв си да се отговаря по определен начин, при евентуално предстоящи неблагоприятни бъдещи последици за развиваната от тях дейност. „В това няма нищо лошо, хората се подготвят, това не е престъпление“, коментира Иван Гешев.
В четвъртък сутринта преди освобождаването на кмета на Септември се проведе протест в негова защита, който Иван Гешев коментира по следния начин: „Ние живеем в свободна държава, всеки може да изразява мнението си, щях да съм учуден, ако все пак няма някакви поддръжници на кмета, защото все пак е избран с някакви гласове“. „Предвид справките на ДАНС, не се учудвам, че някои хора разполагат с възможност за бърза организация - предприемане на действия, които целят да предизвикат някакъв отпор и да създадат негативен образ на прокуратурата“, добави той.
Прокурор Иван Гешев допълни, че са залети от сигнали за лоши практики в много населени места, като уточни, че всеки път ще се процедира по идентичен начин, независимо от коя политическа сила е кметът.
Процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Залети сме от сигнали за лоши практики в много населени места, всеки път ще процедираме по идентичен начин, независимо от коя политическа сила е кметът

Прокурор Иван Гешев: Залети сме от сигнали за лоши практики в много населени места, всеки път ще процедираме по идентичен начин, независимо от коя политическа сила е кметът

2 Февруари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Залети сме от такива сигнали, явно има проблем навсякъде и това не се дължи на някаква партийна принадлежност, това са лоши практики, които съществуват на много места в страната. Има сигнали от всякъде, включително и такива, които са недостоверни. Това каза административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев относно вчерашната акция в Община Септември във връзка с данни за извършени корупционни престъпления от страна на кмета на общината Марин Рачев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ще видите, че всеки следващ път ще процедираме по идентичен начин и няма да има разлика, независимо за какъв кмет става въпрос и от коя политическа сила“, заяви Гешев, като уточни, че Специализирана прокуратура работи по случая с кмета Марин Рачев от ноември миналата година, от когато има компетентността за това, с последните промени в НК. „Преди това беше в компетентността на съответните окръжни прокуратури и окръжни съдилища. Борбата с тези лоши практики логично е да не е била дотолкова ефективна, колкото желаят българските граждани“, коментира прокурорът. „Известни са ми доста случаи, които от ноември е поела Специализираната прокуратура. Това, което мога да заявя отговорно е, че това не е някаква пиар акция, това е първата такава от този начин на действие. Опасявам се обаче, че лека-полека, както ви омръзнаха делата за наркотици, ще ви омръзнат и делата за кметове. Тогава ще се постараем да ви намерим нещо по-интересно“, обърна се Гешев към журналистите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Марин Рачев може да бъде обвинен и за участие в организирана престъпна група

Прокурор Иван Гешев: Марин Рачев може да бъде обвинен и за участие в организирана престъпна група

2 Февруари 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Бяха намерени всички счетоводни документи на свързаните фирми. Не съм учуден, едва ли и вие ще се учудите, че са на едно място, един счетоводител, всички печати и електронни подписи на фирмите са на едно място. Така че в тази насока вероятно прокуратурата ще събира доказателства и за организирана престъпна група, за престъпления по служба, безстопанственост, неизгодни сделки. Списъкът се очертава дълъг. Има такива данни, дали ще бъдат повдигнати такива обвинения, зависи от наблюдаващите прокурори. Това каза административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев относно вчерашната акция в Община Септември във връзка с данни за извършени корупционни престъпления от страна на кмета на общината Марин Рачев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По отношение протест в защита на кмета Рачев, Иван Гешев коментира: „Ние живеем в свободна държава, всеки може да изразява мнението си, щях да съм учуден, ако все пак няма някакви поддръжници на кмета, защото все пак е избран с някакви гласове. Предвид справките на ДАНС, не се учудвам, че някои хора разполагат с възможност за бърза организация - предприемане на действия, които целят да предизвикат някакъв отпор и да създадат негативен образ на прокуратурата“.
„Всички фирми са в тефтера. Има конкретни суми, обороти на фирми, печалби и т.н. Може да му е служебен – да се е интересувал от обществените поръчки в общината“, посочи още Гешев. На въпрос дали е взимал процент от поръчките, той отговори, че това ще се изяснява тепърва. „Аз лично не си нося делата вкъщи, на нощното шкафче. Струва ми се странно“, отбеляза Гешев. То уточни, че работният вариант на обвинението до момента е за злоупотребите между 300 и 400 хиляди лева. „Това са случаи, които ние сме приели за сравнително изяснени още на този ранен етап от разследването“, каза той, като уточни, че се разследват и обществени поръчки в Община Септември в периода 2016-2017 година за около 13 млн. лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: В нощното шкафче на кмета на Септември са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г.

Прокурор Иван Гешев: В нощното шкафче на кмета на Септември са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г.

2 Февруари 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. В нощното шкафче на кмета на Септември са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г. Това каза административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев относно вчерашната акция в Община Септември във връзка с данни за извършени корупционни престъпления от страна на кмета на общината Марин Рачев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предвид констатирани от вчера до днес и събрани данни у доказателства от вчера до днес някои обществени реакции в Община Септември са лесно обясними и предвидими. В нощното шкафче на кмета се намериха справки от ДАНС, според мен няма законово обяснение защо се намират там. Тези справки касаят местните избори от 2015 г. за кметове и общински съветници“, коментира Гешев и уточни, че в тях се съдържа информация за проведени действия от ДАНС по направление купуване на гласове. „Явно с чисто научна цел бъдещият тогава кмет на Община Септември е събирал информация, за да повиши общата си култура. Допълнително се намери поредният тефтер, в част от който се намират и бележки, разценки - хората явно продължават да пишат, вместо да помнят, за всяка фирма, която смятаме да проверяваме“, обясни той и допълни, че за тези фирми има индикации, че са свързани с родословното дърво на кмета на Община Септември. „Чрез които, вероятно казвам, е източвана Общината, описани са фирмите, суми на обществени поръчки, печалби и всякакви други съкращения, които ще бъдат изяснявани“, каза още той. „Радвам се, че проведените действия, въпреки че на кмета беше известно, че нещо се прави в Специализираната прокуратура, протекоха с достатъчно ниво на секретност. Явно той се е подготвял и е получавал съвети за предстоящите ни действия", обясни Гешев и допълни, че съди за това, тъй като във втората братовчедка на кмета са намерени опорни точки. "При еди-какъв си въпрос да се отговаря по определен начин при евентуално предстоящи неблагоприятни бъдещи последици за развиваната от тях дейност.В това няма нищо лошо, хората се подготвят, това не е престъпление“, коментира Иван Гешев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: 10 хил. лв. е размерът на паричната гаранция на второто обвиняемо лице в Община Септември

Прокурор Иван Гешев: 10 хил. лв. е размерът на паричната гаранция на второто обвиняемо лице в Община Септември

2 Февруари 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. 10 хил. лв. е размерът на паричната гаранция на второто обвиняемо лице в Община Септември. Това каза административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев относно вчерашната акция в Община Септември във връзка с данни за извършени корупционни престъпления от страна на кмета на общината Марин Рачев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Към наказателна отговорност, освен кмета на Септември, е привлечено и второ лице за документни престъпления. По отношение на същия е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 хил. лв.“, обясни Гешев и допълни, че вторият обвиняем е длъжностно лице от Общината Септември, трябвало е да осъществява контрол, който не е осъществил.
Предвид вчерашните изявления в медии, че стотици полицаи са нахлули в сградата на Община Септември, прокурор Иван Гешев уточни: „Откакто аз съм административен ръководител по-малко присъствие на полицаи никога не е имало в никоя друга операция. Това е направено умишлено“. „Хората, които виждате са представители на други структури и в голямата си част нямат полицейски функции, това са служители от новата Антикорупционна агенция, това са служители на Специализираната прокуратура и служители на Бюрото на защита на свидетелите към главния прокурор“, поясни Гешев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Кметът на Септември Марин Рачев е пуснат под гаранция в размер на 250 хил. лв.

Прокурор Иван Гешев: Кметът на Септември Марин Рачев е пуснат под гаранция в размер на 250 хил. лв.

2 Февруари 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Септември Марин Рачев е пуснат под гаранция за 250 хил. лв. Това каза административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев относно вчерашната акция в Община Септември във връзка с данни за извършени корупционни престъпления от страна на кмета на общината Марин Рачев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Има нови факти и обстоятелства, които налагат Прокуратурата да даде изявление, да обясни допълнително коментираното вчера досъдебно производство, касаещо кмета на град Септември. Преди около 30 мин. кметът е привлечен в качеството на обвиняем за престъпленията, които описа прокурор Румяна Арнаудова вчера. Има определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 250 хил. лв.“, уточни Гешев.
Агенция „Фокус“ припомня: На брифинг в Община Септември в четвъртък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че срещу Марин Рачев ще бъдат повдигнати 2 обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка.
Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Кметът на Община Септември Марин Рачев е освободен под парична гаранция

Пазарджик: Кметът на Община Септември Марин Рачев е освободен под парична гаранция

2 Февруари 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Септември. Кметът на Община Септември Марин Рачев е освободен от ареста на Районното управление в Септември, след като изтекоха 24 часа от задържането му, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Той беше посрещнат от събралото се пред полицията множество хора с ръкопляскания и викове „Рачев, Рачев!“, както и от скандирания „Няма такъв кмет като Рачев“. След като излезе от сградата на полицията, самият Рачев коментира, че е освободен под парична гаранция, но отказа да каже в какъв размер. Рачев каза още, че ще обжалва както наложената му мярка, така и сумата за паричната му гаранция. Той добави, че вярва в българското правосъдие. Събралите се хора тръгнаха след него към сградата на Общината.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Над 50 души са се събрали пред полицията в Септември, като очакват освобождаването на кмета на Общината Марин Рачев

Пазарджик: Над 50 души са се събрали пред полицията в Септември, като очакват освобождаването на кмета на Общината Марин Рачев

2 Февруари 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Септември. Над 50 души стоят пред сградата на Полицейското управление в Септември, като очакват освобождаването на кмета на Общината Марин Рачев, който е задържан за 24 часа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Според събралите се хора срокът на задържането му изтича в 14.00 часа днес и те ще останат до тогава пред полицията в града. Пред Районното управление на МВР в Септември има и полицейски патрули, които следят за реда. Положението е спокойно. На територията на целия град има засилено полицейско присъствие.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализирана прокуратура ще даде брифинг във връзка с повдигнатите обвинения срещу кмета на град Септември Марин Рачев

Специализирана прокуратура ще даде брифинг във връзка с повдигнатите обвинения срещу кмета на град Септември Марин Рачев

2 Февруари 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Специализирана прокуратура ще даде брифинг във връзка с повдигнатите обвинения срещу кмета на град Септември Марин Рачев. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Брифингът ще се проведе от 14.00 часа в сградата на „Черковна“ 90 в София. Очаква се административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев да даде разяснения и допълнителна информация по случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Над 100 човека са се събрали пред сградата на Община Септември на протест в защита на кмета Марин Рачев

Пазарджик: Над 100 човека са се събрали пред сградата на Община Септември на протест в защита на кмета Марин Рачев

2 Февруари 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Септември. Над 100 човека са се събрали пред сградата на Община Септември на протест в защита на кмета Марин Рачев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Те носят плакати с надписи „Долу ръцете от кмета Рачев“ и „Искаме си кмета!“, както и напечатани листове с текст „Да подкрепим кмета Марин Рачев“. Сред събралите се на протеста са граждани на Септември, кметове на населени места в общината, председателят на Общинския съвет, като има и представители от ромските махали от село Семчиново и Септември. Блокирана е улицата пред Общината от протестиращите. Има и полицейско присъствие. Няма напрежение между протестиращи и полиция. Събралите се хора казват, че ще останат там докато кметът Марин Рачев не бъде освободен.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Граждани събират подписка в подкрепа на кмета на Септември Марин Рачев

Пазарджик: Граждани събират подписка в подкрепа на кмета на Септември Марин Рачев

2 Февруари 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Граждани събират подписка в подкрепа на кмета на Септември Марин Рачев, тъй като смятат, че е работещ кмет и все още не е доказана вината му, предаде БНТ. Събралите се защитиха кмета и заявиха, че няма корупция в Септември и че общината се управлява с грижа за хората.
Исканията на протестиращите са кметът да бъде освободен и да се върне на работа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Има сигнали за това, че други кметове извършват сходна дейност с тази на кмета на Септември

Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Има сигнали за това, че други кметове извършват сходна дейност с тази на кмета на Септември

2 Февруари 2018 | 08:04 | Агенция "Фокус"
София. В Специализираната прокуратура има сигнали за това, че и други кметове в други общини извършват сходна дейност. Това каза говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова по повод задържането на кмета на Септември Марин Рачев в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Започнати са няколко досъдебни производства, но всичко е въпрос на доказателства. Когато съберем такива, които ни дават основание да предприемем явните действия по разследване, както вчера в Септември, това ще бъде извършено и в други общини“, коментира тя.
„Нямаме данни, доказателства и твърдения, че кметът на Септември е бил изнудван. Според нас е работил доста спокойно и самоуверено“, посочи Румяна Арнаудова. „Този извод правим от интензитета на действията му. Всички 14 фирми, контролирани от него, са изпълнявали всички обществени поръчки в Септември“, обясни тя. „Изключително драстични са случаите на безстопанственост и то умишлена. Има случаи, когато се сключва договор за ремонт на улица от 400 метра, а тя е 200“, коментира говорителят на главния прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: И подчинен на кмета на Септември ще получи обвинение

Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: И подчинен на кмета на Септември ще получи обвинение

2 Февруари 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. Разследват се злоупотреби за 13 милиона лева в община Септември, освен кмета, като обвиняем ще бъде привлечено и длъжностно лице за документна измама. А на 14 фирми ще бъде направена ревизия, в чийто офис са намерени документи по подозрение за данъчни престъпление. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Беше открит и офис, в който са намерени фирмените и счетоводни документи за 14 фирми, които се управляват от контролирани от кмета лица. Считаме, че чрез тях е източвана общината“, обясни тя. „Днес прокурорите ще възложат данъчни ревизии на тези фирми. Доказателства сочат, че има и данъчни престъпления“, заяви Румяна Арнаудова. „На Марин Рачев ще бъдат повдигнати две обвинения. Няма съмнения у прокурорите, че се касаe за умишлени действия от страна на кмета за това, че е възлагал почистване на улици на фирми, които са собственост или се управляват от негови роднини“, каза още говорителят на главния прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задържаха кмета на община Септември Марин Рачев, повдигат му две обвинения (ОБЗОР)

Задържаха кмета на община Септември Марин Рачев, повдигат му две обвинения (ОБЗОР)

2 Февруари 2018 | 02:11 | Агенция "Фокус"
Септември. Рано сутринта в четвъртък над 50 маскирани полицаи влязоха в сградата на Община Септември. Служителите бяха изведени, а в последствие стана ясно, че се провежда акция под ръководството на Специализираната прокуратура във връзка с данни за извършени корупционни престъпления от страна на кмета на общината Марин Рачев. По-късно той бе изведен от сградата от полицаи и представители на Комисията за противодействие на корупцията. Пред журналисти Марин Рачев обясни, че не е бил арестуван, а е съдействал на органите на разследването при извършването на процесуално-следствените действия в Общината и предстои да бъде разпитан. Той заяви, че вярва в правосъдието и в това, че ще бъде установена истината по случая, по който е разследван. По-късно на брифинг в Общината говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че срещу Марин Рачев ще бъдат повдигнати 2 обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. "В разследването на Специализираната прокуратура има още направления, още сделки, за които се събират доказателства така, че вероятно обвинението срещу кмета на Община Септември ще се увеличи и като брой на изпълнителни деяния, и като брой на престъпления", коментира тя. Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев уточни от своя страна, че предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързани с него фирми са управлявани, представлявани и собственост на втори братовчедки, съпруги и други негови роднини. "През последните години фирми, свързани с кмета на община Септември, са получили обществени поръчки за над 13 млн. лева", обяви Гешев.
От думите на прокурор Арнаудова стана ясно, че е изготвен списък с общини, за които е имало сигнали за злоупотреби, така че се очакват подобни акции и в други населени места. "Уверявам ви, че съвсем скоро ще се видим в друг град“, допълни Арнаудова.
„Фокус" припомня, че през септември 2017г. срещу Марин Рачев бе повдигнато обвинение за това, че като едноличен търговец е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – 115 106 лева. По време на заседание по делото му през ноември жители на община Септември излязоха на протест пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик срещу управлението на кмета. Част от исканията им бяха свързани с прозрачност и яснота как се харчат парите в Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.