НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

КПКОНПИ е установила конфликт на интереси по отношение на кмета на община Септември Марин Рачев

КПКОНПИ е установила конфликт на интереси по отношение на кмета на община Септември Марин Рачев

17 Юни 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила, конфликт на интереси по отношение на кмета на Община Септември Марин Рачев, става ясно от сайта на КПКОНПИ. В решението се посочва, че става дума за лице, заемащо публична длъжност, по смисъла на чл. 3, т.8 ЗПУКИ (отм.), във връзка с издаването на заповед No 57/15.09.2017 г. за одобряване на проект за ПУП - ПРЗ за ПИ No 069028 в местност в землището на град Ветрен в частен интерес на свързано с него лице по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ (отм.), с което е нарушил разпоредбата на чл. 8, изречение първо, хипотеза четвърта от ЗПУКИ (отм). Става дума за промяна в предназначението на имот в местност в землището на село Варвара от „Дървопроизводителни горски площи“ в УПИ I – 28 „За семеен хотел“. За новообразувания УПИ се установява устройствена зона „Ов“ (Вилна зона), като в проекта е предвидена свободностояща нискоетажна застройка. Без тази промяна собственикът на имота не би могъл да реализира интереса си, свързан с образуването на УПИ за обект „Семеен хотел“. Обстоятелството, че Марин Рачев свързано лице – роднина по права линия, тъй майка му е едноличен собственик на капитала на дружеството собственик на имоти, включени в одобрения проект за ПУП, налага извода за наличие на частен интерес по смисъла на чл. 2, ал. 2 от ЗПУКИ(отм.), повлиял върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията и задълженията по служба на Рачев, в качеството му на лице, заемащо публична длъжност. Комисията установява и неподаване на декларация по чл. 12, т. 4 от ЗПУКИ (отм.) на 15.09.2017 г. по отношение на Марин Рачев, кмет на община Септември, във връзка с издаването на въпросната заповед. На основание чл. 27, ал.5 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (отм.) решението може да бъде оспорено от заинтересованото лице пред Административен съд-Пазарджик в 14-дневен срок от съобщаването му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Окръжният съд отложи делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци за 10 септември

Пазарджик: Окръжният съд отложи делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци за 10 септември

4 Юни 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Окръжният съд в Пазарджик отложи делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци за 10 септември, от 10.00 часа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Причина за отлагането на делото е необходимостта от още време на вещите лица, които работят по изготвяне на съдебно-счетоводната експертиза. Според тях периодът, който те трябва да проверят е 10-годишен, което означава голям обем от данни и информация. По време на съдебното заседание стана ясно, че двете вещи лица не се получили иззетите от Специализираната прокуратура документи за инкриминирания период и след него.
Прокуратурата поиска да се ограничи проверявания период за годините 2007 и 2008, а да не се проверяват тези до 2015 година, когато фирмата на Рачев се е дерегистрирала по ДДС. Инкриминираният период е до 2006 година и според представителят на данъчната администрация, проверяването на данни след него е безсмислено, тъй като недекларирането и неплащането на данъци и престъпление. Вещите лица заявиха пред съда, че ще бъдат готови със заключението си в началото на месец септември и помолиха за отлагане на делото. Те уточниха, че след 2010 година данните за покупки, продажби и наличности на горива са по-малко като обем. Съдът се съобрази с искането на вещите лица и отложи делото за 10 септември.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Окръжният съд изслуша техническата експертиза по делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

Пазарджик: Окръжният съд изслуша техническата експертиза по делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

4 Юни 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Окръжният съд в Пазарджик изслуша техническата експертиза по делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Двете вещи лица са установили, че цистерните за течни горива, които Рачев е обявил, че е ползвал – 29 броя, могат да се съберат площта, който е описана от свидетелите по делото. Според вещите лица в момента на този терен има 10 цистерни, които са надземни и подземни.
Марин Рачев също даде обяснения пред съда като каза, че резервоарите са разположени на площ не повече от 1 декар, докато целият терен е с площ над 3 декара. Сградите, построени в него също са на малка площ, която не е пречка там да има толкова цистерни. Съдът прие искането на прокуратурата да бъдат прочетени показанията на двама свидетели, които са разпитвани в досъдебната фаза, но този разпит ще стане по време на следващото заседание, когато предстои да бъде изслушана съдебно-счетоводната експертиза.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

Пазарджик: Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

4 Юни 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Маринела Георгиева от администрацията на съда. Делото е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура. Срещу Марин Рачев е повдигнато обвинение за това, че като едноличен търговец е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – 115 106 лева. Началото на съдебното дело е в 10.30 часа, съдия-докладчик е Ивета Парпулова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура повдигна обвинения и на двама ръководни служители в община Септември

Специализираната прокуратура повдигна обвинения и на двама ръководни служители в община Септември

2 Април 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. На 29 март 2018 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама ръководни служители в община Септември, съобщават от пресслужбата на Специализираната прокуратура. Заместник-кмет е привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, от която са настъпили вреди за общината за 78 511,05 лева, както и за престъпление по служба. Обвинение за безстопанственост с причинена вреда от общо 2 779 509,02 лв. е повдигнато и на главния счетоводител на общината. Той е подведен под наказателна отговорност и за сключване на неизгодна сделка в съучастие с кмета на община Септември Марин Рачев.
През периода март 2016 г. - март 2017 г., зам.-кметът на общината не е положил достатъчно грижи в осем случая на възложена работа на строителни фирми по обществени поръчки за ремонт на улици, детски площадки и библиотека в различни селища в общината. В повечето случаи заместник кметът е бил упълномощен като възложител от кмета на община Септември, като договарял 100% авансово плащане, без да изисква от изпълнителите парична гаранция за изпълнението на договорите. Събраните доказателства сочат, че от 21 март 2017 г. до 29 септември 2017 г., с цел да набави имотна облага за пазарджишко търговско дружество, обвиненият заместник-кмет превел авансово 100% от договорената сума от 35 880 лв. за доставка на 40 улични стълба за необосновано дълъг срок – до 31 декември
2017 г.
С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на заместник кмета на община Септември е наложена мярка да неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.
Главният счетоводител, в съучастие с кмета Марин Рачев, не положил достатъчно грижи за управление на повереното му имущество като сключил четири неизгодни договора за сметопочистване и ремонтни дейности, по които били платени неизвършени дейности и услуги или такива на завишени цени спрямо пазарните им стойности.
На главния счетоводител е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.
Мерките за неотклонение на обвинените могат да се обжалват пред Специализирания наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: МВР няма нищо общо с изтичането на информация от службите към кмета на Община Септември

Министър Валентин Радев: МВР няма нищо общо с изтичането на информация от службите към кмета на Община Септември

29 Март 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Пещера. В парламента имаше заседание на двете комисии – по вътрешна сигурност и обществен ред и тази, която наблюдава службите. Там бяхме изслушани аз като министър на вътрешните работи и председателя на ДАНС. Бе поискана и информация от главния прокурор, каза пред журналисти в Пещера вътрешният министър Валентин Радев, по въпроса за информацията, изтекла от службите и попаднала у кмета на община Септември Марин Рачев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. „Прокурор Сотир Цацаров каза, че МВР няма нищо общо, ДАНС са започнали, отговорността е на прокуратурата. Този прокурор, който е районният на Пазарджик, си е подал оставката. Точно как е изтекла информацията, не е ясно, тъй като това е открит документ, не е класифицирана информация, имали са достъп всички, но отговорността се поема от прокуратурата“, коментира Радев.
При въпрос да се очакват ли други акции срещу кметове в страната министърът на вътрешните отговори, че всички, които престъпват закона, трябва да очакват незабавна реакция от страна на МВР.
„Фокус“ припомня, че при претърсвания в дома на кмета на Община Септември Марин Рачев бяха открити в нощното му шкафче справки на ДАНС, свързани с купуване на гласове през 2015 година. Справките са за Пазарджишки регион.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не може да се установи кой е ксерокопирал документи на ДАНС за акцията в Септември, отговорност носи Районната прокуратура в Пазарджик

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не може да се установи кой е ксерокопирал документи на ДАНС за акцията в Септември, отговорност носи Районната прокуратура в Пазарджик

28 Март 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Не може да се установи кой е ксерокопирал документи на ДАНС за акцията в Септември, отговорност носи Районната прокуратура в Пазарджик. Това каза главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти след съвместното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС във връзка с намерени документи на ДАНС след проведена акция в община Септември, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров обясни, че предмет на обсъждане на двете комисии не е било самото досъдебно производство срещу кмета на Септември Марин Рачев, а констатираният теч на информация. Той поясни, че е сигнализиран от наблюдаващите прокурори по делото, които разследват дейността на Марин Рачев за открити четири документа. Цацаров поясни, че става въпрос за четири броя справки и уточни, че нито една от тях не е класифицирана. По думите му справките съдържат твърдения за допуснати нарушения в хода на предните местни избори. „Нарушения, които според ДАНС са осъществени при осъществяване на предизборна агитация на един и същи кандидат за кмет или от един и същи кандидат за кмет. След като те са били намерени и са изпратени, от моя страна със заповед е назначена незабавна комисия, която е оглавена от апелативния прокурор на град Пловдив. Комисията е извършила проверка в Окръжна и Районна прокуратура в Пазарждик. Проверила е не само тези и въпросни четири документа, а абсолютно всички справки от териториалното звено на ДАНС, които са постъпвали в двете прокуратури по време на предните местните избори“, коментира Цацаров. Той поясни, че в хода на проверката е проследен маршрутът на четирите документа и изводите са, че те имат имат една обща пресечна точка и тя е Района прокуратура – Пазарджик. „Не можем да установим на този етап дали копирането е осъществено от съдебен служител, технически сътрудник, от прокурор, но достатъчно ясно е, че копирането е било извършено в прокуратурата. И четирите документа носят съответни печати, от които е видно, че те са входирани в прокуратурата. На практика те се били ксерокопирани след като са били входирани в прокуратурата“, заяви Цацаров. Той поясни, че няколко дни след представянето на доклада е било проведено обсъждане на резултатите от него. „Районният прокурор на Пазарджик г-н Георги Кацаров пое отговорността за това и подаде оставка. Оставката бе приета от ВСС незабавно“, поясни Цацаров. Според него на първо място районният прокурор носи отговорност за организацията на работата в Районната прокуратура. „Не може да бъде установено кое е лицето, което е осъществило това копиране, по простата причина, че документите са явни“, каза главният прокурор. По думите му станалото не е нито повод за благодарене, нито повод за гордост от страна на прокуратурата. „Проверката е проверка. Ние сме реагирали незабавно. Заповедта за проверка е издадена незабавно след постъпване на сигнала от наблюдаващите прокурори. Но трябва да бъдем съвсем честни – отговорността в случа яне е на МВР, не е на ДАНС, а на Районна прокуратура – Пазарджик", посочи главният прокурор.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Съвсем скоро ще последват още действия, свързани с кмета на Септември Марин Рачев

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Съвсем скоро ще последват още действия, свързани с кмета на Септември Марин Рачев

28 Март 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Съвсем скоро ще последват още действия, свързани с кмета на Септември Марин Рачев. Това каза главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във връзка с разследването срещу кмета на Септември Марин Рачев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан на каква фаза е проверката срещу кмета, Цацаров отговори: „Досъдебното производство срещу него е на фаза активно разследване“.
Във връзка с пътниците, които са пропуснати от граничните полицаи, той уточни, че проверката се извършва от МВР, а не от прокуратурата. Цацаров заяви, че ако в хода на тази проверка се установят данни за престъпление, Вътрешна сигурност в МВР трябва да сигнализира прокуратурата.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Баташки, ИК „Да спасим община Септември“: Държавата е по-добър стопанин на находището на минерална вода в село Варвара от Община Септември

Николай Баташки, ИК „Да спасим община Септември“: Държавата е по-добър стопанин на находището на минерална вода в село Варвара от Община Септември

9 Март 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. По отношение находището на минерална вода в село Варвара, държим да се приложи Законът за водите и принципал да остане МОСВ, чрез Басейнова дирекция, а не находището да се стопанисва от Община Септември. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Николай Баташки, от Инициативен комитет „Да спасим община Септември“. Той отбеляза, че действията на ИК „Да спасим община Септември“ са насочени против копурционни практики, сделки и недобри поведения за източване на Общината. „Не може лице, което е подсъдимо за тежки престъпления да се оправдава със защита на природни ресурси, които се защитават по законов ред и за които участие от страна на представители на Инициативния комитет няма. Ако държавата, по думите на кмета Рачев, е допуснала „обсебване“ на находището на минерална вода, питаме тогава къде е тя. Ние смятаме, че държавата е по-добър стопанин и управител на находището, отколкото ще е Община Септември“, коментира Баташки. По повод изявленията на кмета Рачев, че има замесени офшорни фирми, адвокат Баташки коментира, че такива фирми и членове на Инициативния комитет, нямат участие в нито една сделка с Община Септември.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Баташки, ИК „Да спасим община Септември“: Фирма, управлявана от братовчедка на жената на кмета на Община Септември, е реализирала 253 % печалба

Николай Баташки, ИК „Да спасим община Септември“: Фирма, управлявана от братовчедка на жената на кмета на Община Септември, е реализирала 253 % печалба

9 Март 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Изнесли сме данни, съдържащи се в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е извършила проверка в Община Септември. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Николай Баташки, от Инициативен комитет „Да спасим община Септември“. Той обясни, че общият обем на доклада е 99 страници, а на общинските съветници са представени само 11 страници. „В доклада са изнесени данни за това, че електрически стълб е асфалтиран в средата на пътно платно между село Славовица и град Ветрен. Тази грешка е трябвало да бъде поправена, но управляващите Община Септември пропускат да кажат, че са надули цената четворно и има източване на Общината. Има много други такива случаи в доклада за откровено източване на Общината“, коментира Баташки. Той добави, че ще бъдат изнесени още факти, съдържащи се в доклада на АДФИ. Там е посочено, че при изпълнението на демонтаж и монтаж на „ЖР стълб Славовица“ е реализирала 253 % печалба, представляваща 14 238,85 лева. По същия казус в доклада се отбелязва, че фирмата от Пазарджик, която е реализирала печалбата, от дейността си като посредник, е управлявана от втората братовчедка на жената на кмета на Община Септември. „Тази фирма, освен да наеме изпълнител, няма друга дейност по конкретния договор“, добави Баташки.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Кметът на Община Септември Марин Рачев и внесъл гаранцията си от 130 000 лева

Пазарджик: Кметът на Община Септември Марин Рачев и внесъл гаранцията си от 130 000 лева

9 Март 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Гаранцията от 130 000 лева е платена, за това съм тук. Това каза преди влизане в съдебната зала кметът на Община Септември Марин Рачев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На въпрос как е успял да плати тези пари той отговори, че дори са събрани повече пари от хора, които са съпричастни и не искат Община Септември да бъде въвличана в схемата на така наречените „спасители“. „Причината за атаката срещу мен е находището на минерална вода в село Варвара. От там идват нещата, които се случват в община Септември“, коментира Рачев. Според него днешното дело, по което той е подсъдим като едноличен търговец за неплащане да на данъци, ще бъде отложено, тъй като не са готови всички експертизи по него.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

Пазарджик: Окръжният съд ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци

9 Март 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Окръжният съд в Пазарджик ще гледа делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Маринела Георгиева от администрацията на съда. Делото е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура. Срещу Марин Рачев е повдигнато обвинение за това, че като едноличен търговец е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – 115 106 лева. Началото на съдебното дело е в 09.30 часа, съдия-докладчик е Ивета Парпулова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът реши Марин Рачев да остане кмет на Септември (ОБЗОР)

Съдът реши Марин Рачев да остане кмет на Септември (ОБЗОР)

13 Февруари 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд в София реши да остави Марин Рачев на поста кмет на община Септември. Решението на съда е отмяна на определението на Специализирания наказателен съд от преди седмица, с което Рачев бе отстранен от длъжност. Заедно с кмета беше отстранен и Станой Милов, служител на Община Септември. Тогава съдът се аргументира с мотива, че ако Рачев и Милов останат на работа, могат да повлияят на свидетели или да подправят документи. Апелативният специализиран съд обаче прецени, че няма реални доказателства за това, че Марин Рачев може да попречи на разследването. Както миналата седмица, така и днес поддръжници на Рачев протестираха пред сградата на съда. След обявяването на решението на съда Марин Рачев увери, че няма да пречи на разследващите.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 септември над 50 маскирани полицаи влязоха в сградата на Община Септември. Ден след акцията на Специализираната прокуратура на кмета на Септември Марин Рачев бяха повдигнати 2 обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. Общинският служител Станой Милов също получи обвинение за документно престъпление. Кметът беше освободен срещу парична гаранция в размер на 250 хил. лева. Предмет на разследване е цялото родословно дърво на Рачев, защото свързани с него фирми са управлявани, представлявани и собственост на негови роднини. В нощното шкафче на кмета на Септември бяха открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 година с информация за купуване на гласове. Намерен бе и тефтер, в който са записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината. След акцията в Септември стана ясно, че е изготвен списък с общини, за които също има сигнали за злоупотреби
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният специализиран наказателен съд в София остави на поста кмета на Септември Марин Рачев

Апелативният специализиран наказателен съд в София остави на поста кмета на Септември Марин Рачев

13 Февруари 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд в София реши да остави на поста кмета на Септември Марин Рачев. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Лора Генадиева от отдел „Връзки с обществеността“ на Апелативния специализиран наказателен съд във връзка с делото по жалба на кмета на Община Септември Марин Рачев срещу отстраняването му от длъжност. Тя поясни, че решението на Апелативния специализиран наказателен съд е отмяна на определението на Специализирания наказателен съд, с което кметът на Септември бе отстранен от длъжност и допълни, че с това решение Марин Рачев остава на работа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд намали гаранцията на кмета на Септември Марин Рачев на 130 хил. лева

Специализираният наказателен съд намали гаранцията на кмета на Септември Марин Рачев на 130 хил. лева

12 Февруари 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Със свое Определение от 9 февруари Специализираният наказателен съд в София е изменил размера на мярката за неотклонение "парична гаранция", която беше наложена от прокуратурата на кмета на Община Септември Марин Рачев. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от администрацията а съда. От 250 000 лева размерът е променен на 130 000 лева. Съдът е потвърдил размера на наложената мярка за неотклонение парична гаранция на Станой Милов – 10 000 лева. В Определението се посочва, че паричните гаранции следва да се внесат в 10-дневен срок от уведомяване на обвиняемите за определението на съда, което е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: Ако намерените при кмета на Септември Марин Рачев документи не са класифицирана информация, няма никакъв проблем да бъдат разпространявани

Проф. Николай Радулов: Ако намерените при кмета на Септември Марин Рачев документи не са класифицирана информация, няма никакъв проблем да бъдат разпространявани

8 Февруари 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Ако намерените при кмета на Септември Марин Рачев документи не са класифицирана информация, то няма никакъв проблем те да бъдат разпространявани, размножавани и използвани. Това коментира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Той уточни, че за момента остава под въпрос дали справките на ДАНС, намерени при специализирана акция в нощното шкафче на арестувания кмет, спадат към този тип информация. „Всеки човек, който бъде попитан защо притежава такива документи, и най-вече кметовете, лесно ще отговори, че иска да доведе своята дейност до перфектно състояние, за да не допуска никакви грешки или опити за фалшифициране при провеждането на следващи избори. Дали е така обаче – всеки от нас има едно наум и може да обмисли въпроса – дали става дума за поука или за подготовка такива хора да не бъдат заловени при подобен случай от съответната служба. Това не е първичен документ – да циркулира сред хората, на които не им е работа да четат и съхраняват подобни документи. Ако някой направи проверка, както в случая с кмета Марин Рачев – ще намери този документ, който наистина не съдържа класифицирана информация, затова и той го е оставил“, допълни проф. Николай Радулов. Той припомни, че отчетите, представяни от ДАНС всяка година, се състоят от 2 части: едната от които явна и без класифицирана информация, а другата – класифицирана, за ползване от комисиите, които се занимават със специалните служби в Народното събрание. Експертът по национална сигурност уточни, че най-вероятно откритите документи представляват именно първата част – ясна некласифицирана информация, предоставяна свободно дори на медиите за публично разпространение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска изслушването на председателя на ДАНС заради справките, намерени в нощното шкафче на арестувания кмет на Септември (ОБЗОР)

БСП поиска изслушването на председателя на ДАНС заради справките, намерени в нощното шкафче на арестувания кмет на Септември (ОБЗОР)

8 Февруари 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. БСП поиска изслушването на председателя на ДАНС Димитър Георгиев в парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Причината – справките на ДАНС за местните избори през 2015 г., намерени на нощното шкафче в дома на арестувания кмет на Септември Марин Рачев. Предложението аргументира от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Славчо Велков, който попита как материал с такова съдържание, който би следвало да се съхранява според строгите изисквания и духа на закона, се озовава в дома на един кмет. „Ще разширим въпроса – дали тази информация е била предназначена за този кмет или за всички останали в областта? Това е чувствителна информация, касаеща изборите в един определен период”, заяви народният представител в изказването си. Коментар по темата направи и главният прокурор Сотир Цацаров. „Подозренията как са попаднали документи от ДАНС в кмета на Септември трябва да се насочат в нашия двор и в този на МВР“, посочи той пред журналисти и подчерта, че според данните от направена проверка тези документи са преминали и през прокуратурата, и през МВР.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Подозренията как са попаднали документи от ДАНС в кмета на Септември трябва да се насочат в нашия двор и в този на МВР

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Подозренията как са попаднали документи от ДАНС в кмета на Септември трябва да се насочат в нашия двор и в този на МВР

8 Февруари 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Подозренията как са попаднали документи от ДАНС в кмета на Септември трябва да се насочат в нашия двор и в този на МВР. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно думите на административния ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев, който коментирайки обвиненията в Септември каза да се готвят и други кметове, главният прокурор обясни, че се работи за тези, за които се подават съответните оперативни данни. „Има ли данни се пристъпва към реализация. Притеснително е това, че срещу такъв тип кметове, които не са малко, е имало сигнали както в местната прокуратура, така и в местната полиция. Притеснителното е, че на такива сигнали не е отреагирано или е отреагирано по начин, по който сигналите са били затваряни“, добави Цацаров. „Отправени бяха обвинения, мисля че пак от парламентарната трибуна, към ДАНС по отношение на документи, които са попаднали в кмета на Септември и са издадени от Агенцията. Проверката, която е разпоредена обаче показва, че те са сезиращи справки по повод предните местни избори по повод купуване на гласове, които са преминали и през прокуратура, и през органи на МВР“, обясни Цацаров и уточни, че така са стигнали до нощното шкафче на кмета. „Следователно подозренията не трябва да се насочват към ДАНС, а в нашия двор и този на МВР, което ще бъде предмет на проверка“, каза още Сотир Цацаров. „Още веднъж се показва, че моделът Специализиран прокуратура или какъвто и да е орган с компетентност на територията на цялата страна в противодействие на корупцията е очевидно една идея по-успешен от органи само с местна компетентност. Това се случва не само в Пазарджик. Не бива да се мисли, че се работи по списък, ПР програма и нещо такова, работи се по данни, подадени от ДАНС или вече от новата дирекция“, заяви той.
Във връзка с това има ли нова информация относно убийствата на бизнесмена Петър Христов и служителя на НАП Ивайло Стаменов, главният прокурор заяви: „Имайте още малко търпение“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска изслушване на председателя на ДАНС във връзка с откритите в кмета на Септември справки, касаещи местните избори през 2015 г.

БСП поиска изслушване на председателя на ДАНС във връзка с откритите в кмета на Септември справки, касаещи местните избори през 2015 г.

8 Февруари 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. БСП отправя искане за изслушване на председателя на ДАНС в парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност. Това стана ясно от думите на народния представител от „БСП за България” Славчо Велков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Повод за искането е оповестената информация от разследващите органи, че в нощното шкафче на арестувания кмет на Септември Марин Рачев са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори през 2015 г. „Как такъв материал, който съдържа такава информация и би трябвало да се съхранява в духа и изискванията на закона, се озовава в нощното шкафче на един кмет? Ще разширим въпроса – дали тази информация е била предназначена за този кмет или за всички останали в областта? Това е чувствителна информация, касаеща изборите в един определен период”, аргументира предложението Славчо Велков от парламентарната трибуна.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При обжалване на отстраняването от длъжност на кмета на община Септември Марин Рачев, делото ще бъде гледано на 13 февруари

При обжалване на отстраняването от длъжност на кмета на община Септември Марин Рачев, делото ще бъде гледано на 13 февруари

7 Февруари 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. При обжалване на Определението на Специализирания наказателен съд в София, с което бе отстранен от длъжност кметът на община Септември Марин Рачев, съдебното заседание е насрочено за 13 февруари от 10.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Специализирания наказателен съд. То ще бъде гледано от Апелативния специализиран наказателен съд. По време на свое заседание на 5 февруари съдът отстрани освен кмета на общината и Станой Милов, специалист по инвеститорски контрол в общината. Той прие аргументите на Специализираната прокуратура, че двамата могат да повлияят на свидетели, работещи в общината, да укрият или манипулират документи и други доказателства по разследването срещу тях. Специализираната прокуратура е наложила на кмета Рачев забрана да напуска страната до приключване на досъдебното производство срещу него.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.