НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Работниците от предприятието за производство на обувки в Дупница вече имат право на нова работа или обезщетения за безработица

Кюстендил: Работниците от предприятието за производство на обувки в Дупница вече имат право на нова работа или обезщетения за безработица

1 Февруари 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Работниците от предприятието за производство на обувки в Дупница ще могат да започнат нова работа или да се регистрират в Бюрото по труда, за да получават обезщетение за безработица, след като трудовите им правоотношения с работодателя – италиански гражданин, бяха прекратени по законоустановения ред, считано от днес, 01.02.2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на ИА „Главна инспекция по труда“. Благодарение на контролните органи на Инспекцията по труда беше осъществен контакт по телефон с новия управител на дружеството, също италиански гражданин, който беше убеден да пристигне в България, за да разпише заповедите за прекратяване на трудовите правоотношения на работниците и служителите, както и оформените трудови книжки.
Докато се очакваше пристигането на управителя, служители на Дирекция „Инспекция по труда“ Кюстендил консултираха работещите да подадат заявления за прекратяване на трудовите правоотношения на основание забавени възнаграждения. Самото прекратяване дава възможност на лицата да започнат нова работа, а основанието, на което трудовото им правоотношение е прекратено, им гарантира право на обезщетения за безработица в пълен размер. Контролните органи на Инспекцията съдействаха също да бъдат подготвени необходимите документи на работещите за прекратяване на трудовите им правоотношения, които впоследствие да бъдат разписани от управителя.
Инспекцията по труда продължава да следи случая, с цел събиране на годни доказателства, за да бъде входирана на по-късен етап в съда искова молба за откриване производство по несъстоятелност. След вписване на решението на съда за откриване на такова бившите работници ще придобият право да получат неизплатените си възнаграждения и обезщетения от Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност. ИА ГИТ получава правомощие да инициира откриване на производство по несъстоятелност от 31.03.2018 г.
Към момента е установено, че работодателят дължи на работниците и служителите възнаграждения за месец ноември. Днес, 01.02.2018 г., стават изискуеми дължимите възнаграждения за месец декември, поради което контролните органи на Инспекцията стартират нова проверка. Работниците и служителите имат право на възнаграждение и за месец януари, тъй като престоят не е бил по тяхна вина. Инспекторите по труда предприемат мерки в рамките на своята компетентност, като дават задължителни за изпълнение предписания за изплащане на дължими възнаграждения. На работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност за задълженията за месец ноември. Такава ще бъде потърсена за неизпълнени предписания, както и за установени забавяния за други периоди.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова и експерти ще консултират работниците от обувната фирма в Дупница, които бяха оставени без заплати за повече от два месеца

Омбудсманът Мая Манолова и експерти ще консултират работниците от обувната фирма в Дупница, които бяха оставени без заплати за повече от два месеца

29 Януари 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Дупница. Омбудсманът Мая Манолова ще посети днес град Дупница във връзка с поетия ангажимент към работниците от обувния цех „А. М. shoes“, чиито трудови права в рамките на години системно са нарушавани от различни фирми на двама италиански работодатели. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Екип на омбудсмана, на Главна инспекция по труда и НОИ ще консултират работниците в изнесена приемна от 13.30 часа в офиса на КНСБ в Дупница на пл. „Свобода“ №1.
На място ощетените служители ще могат да попълват молби за изплащане на трудовите възнаграждения от фонда за гарантиране на вземанията на работници от фалирали предприятия.
На 25 януари 2018 г. парламентарната комисия по бюджет и финанси към Народното събрание даде възможност на работници от предприятия по отношение, на които са започнали производства по несъстоятелност да получат парите си от фонда.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова и експерти ще консултират работниците от обувна фирма в Дупница

Омбудсманът Мая Манолова и експерти ще консултират работниците от обувна фирма в Дупница

28 Януари 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Дупница. Омбудсманът Мая Манолова ще посети утре, 29 януари 2018 г., град Дупница във връзка с поетия ангажимент към работниците от обувния цех „А. М. shoes“, чиито трудови права в рамките на години системно са нарушавани от различни фирми на двама италиански работодатели. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Екип на омбудсмана, на Главна инспекция по труда и Националния осигурителен институт ще консултират работниците в изнесена приемна от 13.30 часа в офиса на КНСБ на пл. „Свобода“ №1“ в Дупница.
На място ощетените служители ще могат да попълват молби за изплащане на трудовите възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията на работници от фалирали предприятия.
На 25 януари 2018 г., в четвъртък, парламентарната комисия по бюджет и финанси към Народното събрание даде възможност на работници от предприятия по отношение, на които са започнали производства по несъстоятелност, да получат парите си от фонда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели

Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели

22 Януари 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели. Експерти на институцията ще консултират какви стъпки трябва да предприеме обърналия се за помощ работник, за да си получи парите от Фонда за гарантиране на вземанията от фалиращи предприятия. Това стана ясно днес по време на съвместна пресконференция с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
По-късно общественият защитник заедно с двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, внесоха в парламента законодателни промени, отнасящи се до чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда, който дава право на работодателите, при добросъвестно изпълнение на задълженията на работника, да изплаща едва 60% от полагащото му се трудовото възнаграждение. Това стана, след като на 16 януари т.г. Конституционния съд не успя да формира необходимото мнозинство и да се произнесе по искането на Манолова за обявяване на текста за противоконституционен.
„Присъединявам се към твърдението на г-н Димитров, че с решението си Конституционния съд узакони неплащането на работни заплати. На практика той конституционализира трудовата експлоатация. Такова чудо няма никъде по света. За добросъвестно поведение да се предвижда санкционна норма“, категорична бе Манолова.
Омбудсманът и синдикатите настояват депутатите да внесат, обсъдят и приемат законодателни промени в Кодекса на труда, които или да отменят чл. 245 от закона, или да ограничат във времето възможността при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения да се плащат до 60% от заплатата. Те ще предложат това да се случва само в рамките на 1 месец от календарна година и само при определени обстоятелства, свързани с временни затруднения на работодателя, които да се декларират своевременно пред териториалното поделение на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИАГИТ).
„Надяваме се, че това, което не беше направено от Конституционния съд, да бъде поправено от народните представители, които да застанат на страната на хората на труда и да защитят достойнството на българските граждани“, допълни общественият защитник.
По-късно през деня Манолова и Димитров се срещнаха с протестиращите работнички от обувна фирма „А. М. shoes” в гр. Дупница, които от два месеца не са получавали заплати. Двамата на място разясниха какви действия трябва да предприемат жените, за да си получат трудовите си възнаграждения от фонда. На срещата присъства и директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ – Кюстендил Валентин Златински.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Некоректните работодатели в България могат да злоупотребяват със закона и могат да бъдат вкарани в правия път само чрез санкции и респект от държавата

Омбудсманът Мая Манолова: Некоректните работодатели в България могат да злоупотребяват със закона и могат да бъдат вкарани в правия път само чрез санкции и респект от държавата

22 Януари 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Дупница. Некоректните работодатели в България могат да злоупотребяват със закона и могат да бъдат вкарани в правия път само чрез санкции и респект от държавата. Това каза в Дупница омбудсманът Мая Манолова при срещата си със 140 работници от обувна фирма в Дупница, оставени повече от два месеца без заплати, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. Манолова подчерта, че днес е внесено ново изменение на Кодекса на труда да не се плащат само 60% от дължими възнаграждения, когато работниците са заработили 100%. От своя страна директорът на Инспекция по труда - Кюстендил Валентин Златински каза, че в момента инспекторите не могат да направят проверка на фирмата, тъй като складът в запечатен, предприятието е в престой и няма представител на фирмата. За този престой работниците също трябва да получат възнаграждение от работодателя, така вече ще се дължат три заплати. На срещата бе решено следващата да се проведе на 29 януари в Дупница.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ към работниците на обувната фирма в Дупница: Благодарение на вашия протест и на други работници имаме 5 променени закона

Пламен Димитров, КНСБ към работниците на обувната фирма в Дупница: Благодарение на вашия протест и на други работници имаме 5 променени закона

22 Януари 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Дупница. Държавата и законодателството не бяха на ваша страна и благодарение на вашия протест и на други работници имаме пет закона, които са променени. Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров при посещението си в Дупница и срещата му със 140 работници от обувна фирма в града, оставени повече от два месеца без заплати, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. „В България има още десетки други работници, които са в условия на подигравка с техния труд и семейства през всичките тези години. Борбата за правата на гражданите на страната ни е в нашите ръце и само заедно можем да постигнем някакъв успех”, каза Пламен Димитров. По думите му всеки от служителите на фирмата ще получи консултация с експерт какви действия трябва да предприеме.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Дължимите възнаграждения на работниците в Дупница има как да бъдат компенсирани от Фонда за гарантиране на вземания при несъстоятелност на работодатели

Омбудсманът Мая Манолова: Дължимите възнаграждения на работниците в Дупница има как да бъдат компенсирани от Фонда за гарантиране на вземания при несъстоятелност на работодатели

22 Януари 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Дупница. Дължимите възнаграждения има как да бъдат компенсирани от Фонда за гарантиране на вземания при несъстоятелност на работодатели. С тези думи се обърна омбудсманът Мая Манолова при посещението си в Дупница, където се срещна със 140 работници от обувна фирма в града, оставени повече от два месеца без заплати, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пирин. „Промените, по които се мъчихме цяла година, вече са факт, така че, искам да ви успокоя, че парите ще бъдат получени, както от новия работодател, така и от предния. Всички сме наясно, че става дума за схема - прехвърлят си фирми и машини, а за съжаление - и работници”, каза Манолова.
Тя посочи, че има още една добра новина - че този път няма прехвърляне на фирма, защото това вече е забранено, а е сменен управителят, което по никакъв начин не сваля отговорността от предходния управител. „Отново подаваме сигнал до прокуратурата срещу управителя, до НАП, да се провери внасяни ли са осигурителните вноски, ще се проверят и ведомостите за заплати, и до Инспекция по труда”, заяви Манолова. Тя подчерта, че ще бъдат положени усилия да бъде открит работодателят, а същевременно работниците ще получат дължимите възнаграждения и от двете фирми. След изплащането на парите на работниците, Фондът за гарантирани вземания ще съди двете фирми, за да си възстанови средствата. „Тези хора се подиграват с вас и с всички институции в България, и е крайно време, с цялата строгост на закона, да бъдат наказани. Те са рецидивисти. С такива работодатели не трябва да се работи”, каза Манолова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова и председателят на КНСБ Пламен Димитров проведоха среща със 140 работници от обувна фирма в Дупница, оставени повече от два месеца без заплати

Омбудсманът Мая Манолова и председателят на КНСБ Пламен Димитров проведоха среща със 140 работници от обувна фирма в Дупница, оставени повече от два месеца без заплати

22 Януари 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Дупница. Омбудсманът Мая Манолова и председателят на КНСБ Пламен Димитров проведоха среща със 140 работници от обувна фирма в Дупница, оставени повече от два месеца без заплати, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. Пред сградата на предприятието се събраха служителите на фирмата, която за втори път ги остави бе възнаграждения. Преди време общо 240 работника не получиха заплатите си за два месеца и бяха принудени да протестират. За кратко шивачките се опитаха да блокират пътя, но не успяха. Те зададоха своите въпроси на Мая Манолова и Пламен Димитров и помолиха за съдействие. От своя страна Манолова и Димитров пристигнаха с директорът на Инспекция по труда - Кюстендил, които им разясниха ситуацията и мерките, които са предприети и им обещаха, че парите ще бъдат получени. Те посетиха и служителите на фирма, която също се помещава в същата сграда, като начертаха пред работниците последващите действия.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две дирекции „Инспекция по труда“ са ангажирани с казуса с неизплатените заплати в Дупница

Две дирекции „Инспекция по труда“ са ангажирани с казуса с неизплатените заплати в Дупница

22 Януари 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Две дирекции „Инспекция по труда“ са ангажирани с казуса с неизплатените заплати на работници в предприятие за производство на обувки в Дупница. Това съобщиха от пресцентъра на ИА „Главна инспекция по труда”. След като стана ясно, че е извършена смяна на управителя, веднага след стартирането на проверката, Дирекция „Инспекция по труда“ София град беше ангажирана да издири собственика или негов представител, тъй като предприятието е с адрес на регистрация в столицата. Осъществен е контакт със счетоводна къща, обслужваща дружеството, откъдето са поели писмено ангажимент поканата за връчване на актове за установяване на административно нарушение да бъде предоставена на официален представител на фирмата.
Проверката продължава в рамките на правомощията на ИА ГИТ. Към момента е издадено задължително за изпълнение предписание да бъдат изплатени забавените възнаграждения в кратки срокове. Усилията са насочени към търсене на административнонаказателна отговорност. При необходимост ще бъде потърсено съдействието на МВР за издирване на италианския гражданин, вписан като нов управител на дружеството.
На вниманието на ИА ГИТ е и казус с предприятие за производство на обувки на територията на област Пазарджик, отново с италиански собственик. След жалба за неизплатени възнаграждения, постъпила през октомври в ДИТ Пазарджик от бивш служител на фирмата, е стартирала проверка, при която е установено, че дружеството е прехвърлено на нов собственик италиански гражданин. Потърсено е съдействие от икономическа полиция, както и контакт с бившия собственик и управител – българска гражданка. Установено е, че са изплатени възнагражденията за ноември – последните изискуеми към момента. Нови жалби за неизплатени възнаграждения не са постъпвали. Извършва се поетапно освобождаване на персонал. Казусът продължава да се следи от контролните органи на Инспекцията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ е започнала проверка за забавени заплати на работещите в предприятието за производство на обувки в Дупница

Кюстендил: Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ е започнала проверка за забавени заплати на работещите в предприятието за производство на обувки в Дупница

18 Януари 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Дупница. Главна инспекция по труда е стартирала на 16 януари 2018 г. проверка в предприятието за производство на обувки в град Дупница, чиито работници съобщиха днес, че им се бавят възнаграждения. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Към момента е установено, че предприятието е в престой от началото на годината, за който е издадена заповед. Според законодателството при престой по вина на работодателя той дължи възнаграждения за времето на престоя. Не е установено плащане на възнагражденията за месец ноември. На управителката на дружеството е връчено предписание за изплащане на възнагражденията в кратки срокове.
Днес екип на Дирекция „Инспекция по труда“ - Кюстендил отново посети предприятието, за да бъдат съставени актове. Установено е, че то е затворено и не е открит представител на работодателя. При повторна справка в Търговския регистър, свързана с продължаването на проверката, е установено, че часове след стартирането ѝ е вписан нов управител на дружеството – италиански гражданин, за когото към момента няма данни да пребивава в България. Това обстоятелство възпрепятства в голяма степен ефективността на административното производство. Въпреки това, контролните органи на Агенцията ще продължат да полагат усилията да защитят трудовите права на работещите в рамките на своите правомощия. При необходимост ще се търси съдействие и на други държавни институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Работници от шивашка фирма в Дупница са готови на протести заради неизплатени заплати

Кюстендил: Работници от шивашка фирма в Дупница са готови на протести заради неизплатени заплати

18 Януари 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Дупница. Работници от шивашка фирма в Дупница са готови на протести заради неизплатени заплати. Група от общо 140 работници във фирмата се събра в Кюстендил с цел изясняване на проблема, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По думите им те не са получавали заплати за месеците ноември и декември 2017 година. „В момента имаме да получаваме две заплати. До сега сме взели само аванс, а на 22 ноември получихме 60 лева. Това бяха пари във формата на ваучери. Тогава беше последното плащане”, каза Йордан Маринов, представител на работния колектив. По думите му фирмата съществува от дълго време, а към нея са преминали и други работници на фалирала вече друга шивашка фирма. „Няколко пъти ни бяха обещавани пари, ние говорихме с управителя на фабриката, но до днес няма нищо. Вчера се събрахме и разбрахме, че фирмата спира дейност и пари няма. Казаха ни, че който желае може да напусне заради неизплатени заплати. Днес разбрахме, че имаме и нов пълномощник на фирмата”, каза Йордан Маринов. По думите му от 2 януари фабриката вече не извършва дейност.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.