НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:07

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Сапозникова, организатор на протеста срещу вдигането на цената на водата в Добрич:  Готови сме да инициираме общонационален протест в София, ако исканията ни не бъдат чути

Мая Сапозникова, организатор на протеста срещу вдигането на цената на водата в Добрич: Готови сме да инициираме общонационален протест в София, ако исканията ни не бъдат чути

15 Януари 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Добрич. Жителите на Добрич ще организира общонационален протест в София, ако исканията им против вдигането на цената на водата, не бъдат чути. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Мая Сапозникова, един от организаторите на протеста срещу евентуално поскъпване на водата, провел се в града на 14 януари. „Септември месец правихме подписка с молба да ни обърнат внимание относно големият проблем в Добрич с общите водомери, с разкопаните улици, честите аварии. Днес само 5 аварии са обявени, но това значи, че ще има и повече. Тази подписка и гражданската колективна жалба я препратихме на всички институции - КЕВР, Областна администрация Добрич, омбудсмана Мая Манолова, като всички отговориха, освен ВиК—Добрич“, коментира Мая Сапозникова. Тя каза още, че това са многогодишни проблеми в Добрич, за които не се намират решения, а се дават само напразни обещания.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани протестираха срещу евентуално поскъпване на водата в областта

Добрич: Граждани протестираха срещу евентуално поскъпване на водата в областта

14 Януари 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани се събраха на протест пред сградата на Областна администрация в Добрич, за да протестират срещу евентуално поскъпване на водата в областта и да изразят несъгласие и с други проблеми, свързани с услугите, които ВиК – Добрич предоставя, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Още вчера чрез социалните мрежи бе разпространено отворено писмо, в което се заявява твърда позиция против предложеното увеличение на цената на водата в Добрич и областта. В контекста на загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич, които възлизат на рекордните 85%, гражданите не са съгласни с поскъпването на водата. Протестиращите подчертаха, че качеството на водата също е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Според хората ежемесечно към личните водомери на домакинствата се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките на домакинствата са изключително високи. Настоява се за ревизия на начините на събираемост на задълженията спрямо некоректните платци. Остро бе изразено и несъгласие с работата на сегашното ръководство на дружеството. Протестиращите искат сформиране на екип от местни специалисти за изготвяне на оздравителен план на ВиК – Добрич, да се спазва плана до неговото удовлетворително за гражданите и окончателно изпълнение, да има прозрачност по време на изпълнението на бизнес плана и да бъде дадена възможност за участие на гражданите в дискусии, касаещи работата на дружеството. Протестиращите бяха издигнали плакати с различни послания: „И една стотинка е много!“, „Стига аварии, искаме вода!“, „Оставка“, „Мръсна вода = болни деца“, „С цената на водата ни вадите душата“ и др. Започнала е подписка в подкрепа на протеста. Към момента той е подкрепен от близо 100 души. Заявена е подкрепа и от други населени места в страната, от различни неправителствени организации, като има идея да бъде организиран национален протест, свързан с недоволство от цените и услугите, които предлагат водните дружества в страната. Протестът днес бе подкрепен от кмета на Добрич Йордан Йорданов и зам.-кмета „Устройство на територията“ арх. Боян Коларов. След като бяха изказани различни позиции на граждани, протестиращите преминаха по част от централната пешеходна зона на Добрич, скандирайки: „Оставка!“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВиК "Добрич": Лица, които са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения на дружеството, спекулират с икономическите притеснения на жителите на Добрич

ВиК "Добрич": Лица, които са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения на дружеството, спекулират с икономическите притеснения на жителите на Добрич

13 Януари 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Лица, които са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения на дружеството, спекулират с икономическите притеснения на жителите на Добрич. Това се посочва в обръщение на изп. директор на Водоснабдяване и канализация Добрич АД инж. Тодор Гикински. Изявлението е разпространено ден, преди готвените в Добрич протести срещу повишаването на цената на водата в областта.
"Фокус" публикува обръщанието без редакторска намеса.
На 15.01.2018 г. от 14.15 ч. в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се проведе обществено обсъждане на проект на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД и за утвърждаване и одобряване цени на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД.
Бизнес планът е входиран в КЕВР още през 2016 година, след като е бил разгледан от Асоциацията по ВиК и предложен на вниманието на всички общини от област Добрич. На два пъти – през 2016 г. и през 2017 г., е претърпял леки корекции.
В него е заложено през 2016 г. и 2017 г. цената на водата, предоставяна от „ВиК Добрич” АД, да е намалена с минимум 2 стотинки, но това не е направено. Заложената прогноза за 2018 г. е увеличение с 4 стотинки за куб. м, като е предложено плавно увеличение на цената до 2021 г. Предлаганото увеличение за 2018 г. с 4 ст./ куб. м като процент е 1,6 и е в пъти по-малко в сравнение с ръста на цените на другите водоснабдителни дружества в страната (от 5,76 до 20%).
Важно е да се знае, че цената на водата в област Добрич вече не е най-високата за страната. За първи път от години насам дружеството отчита положителни финансови резултати.
При назначаването на новото ръководство на „ВиК Добрич” АД през август 2017 г., то завари дружеството с 32 милиона лева задължения. За последните четири месеца, в резултат на работата на новото ръководство, вече са решени част от натрупваните с десетилетия проблеми. За първи път от много години насам, за деветмесечието на 2017 г. дружеството отчете счетоводна печалба в размер на над 170 000 лева, при над 750 000 лева загуби за същия период на предходната година. Резултатите към края 2017 г. все още се обобщават, но очакванията са, че за първи път от много години „ВиК Добрич” АД приключва с положителен финансов резултат, макар и в минимални размери.
Активно се работи за редуциране на задълженията. Подписани са споразумения с електроразпределителните дружества и с банките, които се изпълняват коректно, като целта е задълженията поетапно да се ликвидират.
Ръководството на „ВиК Добрич” АД се опасява, че лица, които с години са водили дружеството към декапитализация и са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения, спекулират с икономическите притеснения на жителите на област Добрич. Притеснени от положителните тенденции в работата на дружеството, правят отчаяни опити отново да се върнат в управлението на дружеството, за да продължат да го съсипват.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в града

Добрич: Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в града

13 Януари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в града. Във връзка с това е изготвено и отворено писмо до отговорните институции. Информацията се разпространява чрез медиите и социалните мрежи в интернет, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Протестът е насрочен за утре – 14 януари, от 11,00 часа пред сградата на Областна администрация – Добрич. Отвореното писмо е адресирано до Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Омбудсмана на Република България, Комисията за енергийно и водно регулиране, областния управител на Добрич и до Община град Добрич. В писмото се заявява твърда позиция против предложеното увеличение на цената на водата в Добрич и областта. „Загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич възлизат на рекордните 85%. Загуби, които се налага отново ние да плащаме. В същото време качеството на водата е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Ежемесечно към личните ни водомери се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките ни са изключително високи. С оглед на всичко това сме на мнение, че увеличението на цената на водата до 3,28 лв. е напълно неоснователно и социално непоносима“, се посочва в писмото. Изразено е несъгласие с работата на сегашното ръководство на дружеството. Настоява се за сформиране на екип от местни специалисти за изготвяне на оздравителен план на ВиК – Добрич, да се спазва плана до неговото удовлетворително за гражданите и окончателно изпълнение, да има прозрачност по време на изпълнението на бизнес плана и да бъде дадена възможност за участие на гражданите в дискусии, касаещи работата на дружеството.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турската армия започна операция в Африн срещу определени като терористични организации кюрдски групировки. 20 януари 2018 г.
Турската армия започна операция в Африн срещу определени като терористични орган...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.