НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кристиан Вигенин: Нека се обединим в борбата срещу насилието към жени,  БСП започва работа по внасянето на предложения за промени в българското законодателство

Кристиан Вигенин: Нека се обединим в борбата срещу насилието към жени, БСП започва работа по внасянето на предложения за промени в българското законодателство

15 Януари 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. НС на БСП проведе демократична дискусия, произнесе се и имаме официална позиция за Истанбулската конвенция, утвърдена със сериозно мнозинство. Партиите в ПЕС имат право на различни мнения, но нямаме никакви разминаване по това, че насилието срещу жени и домашното насилие са явления, които трябва да бъдат изкоренени. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред Нова тв, съобщиха от пресцентъра на партията. Той добави, че в своята позиция левицата е отбелязала, че започва работа по внасянето на конкретни предложения за промени в българското законодателство, за да се изпълнят целите на конвенцията. Вигенин добави, че в текста на конвенцията има няколко параграфа, които са с двусмислени формулировки и самият факт, че те дават повод за разнопосочно тълкуване, показва, че тя не е съвършена. „Заради такъв тип неща се подценява смисълът на създаването на конвенцията. И при нас тези текстове се разбират по различен начин, както и в обществото. Едни смятат, че в тях няма никакъв проблем, а други-напротив. Още през 2014 г. ние изразихме колебанията си по тези текстове и България е предлагала други формулировки за тези спорни моменти", каза още социалистът. Той заяви, че начинът, по който е взето решението в правителството и бързината, с която конвенцията бе внесена в парламента, са контрапродуктивни. Вигенин бе категоричен, че това е налагане на решение върху общественото мнение. „Вината тук е на ГЕРБ и ОП за начина, по който го направиха”, добави още той. Кристиан Вигенин бе категоричен, че когато БСП направи своите предложения, ще се види кой наистина се вълнува от проблемите с домашното насилие и кой изпълнява някакви инструкции- прибързано да ратифицираме тази конвенция. Той добави, че ГЕРБ не бива да се грижи толкова за БСП и вътрешните дебати, които има в левицата. „Министър Кирил Ананиев, който е гласувал против конвенцията, дава съвети на БСП как трябва да си промени позицията. Вчерашната пресконференция на министрите Цачева и Захариева също беше неубедителна и затова, нека се обединим в борбата срещу насилието към жени и да не прибързваме”, призова народният представител.
„Ние предпочетохме да внесем сами вота на недоверие, да разясним нашите аргументи и да излезем с тях пред обществото. Това не значи, че в бъдеще с ДПС няма да имаме общи опозиционни действия”, каза Кристиан Вигенин. Той добави, че стратегията на ДПС е по-различна от тази, на БСП. „Ние търсим категорична промяна в управлението и политиката, докато на този етап, те са по-склонни да крепят статуквото и да насочват политическия огън срещу младшия партньор”, поясни народният представител. Вигенин бе категоричен, че проблемът не е, че се говори много за корупция, а че всичко е пропито от нея и хората са свикнали. „Когато внесем мотивите, ще представим голямата картина- как правителството не само не иска да се справи с нея, но и покровителства голямата корупция”, заяви Кристиан Вигенин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.