НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

TIME: Служителят, който задейства фалшивата тревога за ракетно нападение в Хаваи, е имал и други инциденти на работното място

TIME: Служителят, който задейства фалшивата тревога за ракетно нападение в Хаваи, е имал и други инциденти на работното място

3 Февруари 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Бившият служител, който разпространи фалшивата тревога за ракетно нападение над Хаваи, сподели, че е „опустошен“ заради това, че е предизвикал паника сред гражданите, но увери, че в онзи момент е бил „100% сигурен“, че атаката е реална, пише американското списание TIME.
Мъжът, който е на около 50-годишна възраст, разговаря с репортери по-рано тази седмица, с изискване да не бъде разкривано името му. Причината – след инцидента от той има сериозни опасения за сигурността си, тъй като е получил редица заплахи.
Той твърди, че сигналът от съдбовния за живота му 13 януари не е изглеждал като учение. Въпреки това други държавни служители уверяват, че ясно са чули думата „упражнения“ няколко пъти.
„След като разбрахме, че това е учение, бях опустошен. Все още се чувствам много зле. После се почувствах като болен. Това беше като удар", разказва мъжът. По-късно проблемите са се задълбочили – с храненето, със съня. „През последните няколко седмици за мен са ад“, признава отстраненото от длъжност лице.
От редакцията отбелязват, че бившият служител е имал проблеми при изпълнението на поставените му задачи и по-рано. В друг инцидент той е задействал предупредителната система за опасност от цунами. Колегите му не са се чувствали комфортно около него, а отговарящите за него често са го съветвали как да подобри работата си. Макар позицията му да налага смяна на назначения на него всяка година, мъжът е бил на нея в продължение на десетилетие, подчертават от редакцията.
Бившият служител обаче оспори информацията и увери, че не е имал никакви проблеми на работното си място.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Служителят, който е подал фалшивия сигнал за нападение с балистична ракета в Хаваи, е бил убеден в реалността на заплахата

Washington Examiner: Служителят, който е подал фалшивия сигнал за нападение с балистична ракета в Хаваи, е бил убеден в реалността на заплахата

3 Февруари 2018 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Служителят, който през януари подаде фалшив сигнал за нападение с балистична ракета срещу Хаваи, е бил убеден в реалността на заплахата, това я заявил самият той в интервю за местна телевизия, предава Washington Examiner.
“Направих това, за което съм обучаван“, разкри служителят, който е пожелал името му да остане скрито.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 13 януари жителите на Хаваи получиха на мобилните си телефони съобщение, според което към острова лети балистична ракета, както и изричното указание да потърсят убежище, тъй като „това не е учение“. Отне 38 минути за властите да изпратят опровержение на информацията, въпреки че някои членове на местните власти разкриха и по-рано, че съобщението е изпратено, тъй като „някой е натиснал грешния бутон“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Фалшив сигнал за нападение с балистична ракета бе издаден в Япония

Reuters: Фалшив сигнал за нападение с балистична ракета бе издаден в Япония

16 Януари 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Токио. Фалшив сигнал за нападение с балистична ракета бе издаден във вторник в Япония, само няколко дни след като това се случи в Хаваите, съобщава Reuters. Предупреждението е направено от телевизия NHK. Според разпространената информация, гражданите биват призовавани да потърсят убежище, тъй като към страната лети балистична ракета на Северна Корея. От телевизията обаче са поправили грешката си в рамките на няколко минути. Не се съобщава за предизвикан от съобщението хаос или паника.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FOX news: Служителят, който е подал фалшивия сигнал за тревога в Хаваите, ще бъде преназначен

FOX news: Служителят, който е подал фалшивия сигнал за тревога в Хаваите, ще бъде преназначен

15 Януари 2018 | 06:27 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Служителят на службите за гражданска защита, който по грешка изпрати предупреждение за опасност от балистична атака на над милион души в американския щат Хаваи, ще бъде преназначен, съобщава телевизионният канал FOX news. Съгласно разпространената от властите информация, докато трае разследването по случая, служителят, чието име не е споменато, ще запази поста си, но няма да има достъп до системите за обявяване на тревога.
По-рано стана ясно, че вместо да бъде извършен тест, операторът на системата я е активирал, изпращайки тревога до над милион души, според което към щата лети балистична ракета.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“(Русия): Неслучайна случайност – репетираха ли САЩ началото на ядрен конфликт с Пхенян?

„Российская газета“(Русия): Неслучайна случайност – репетираха ли САЩ началото на ядрен конфликт с Пхенян?

15 Януари 2018 | 01:20 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. „Неслучайна случайност“ е една от статиите на страниците на вестник “Росийская газета“. Изданието задава въпроса как така властите не са успели в продължение на почти 40 минути да опровергаят информацията, че подаденият сигнал за нападение с балистична ракета е фалшив? Според автора на статията, отговорът трябва да бъде даден от американските власти, разследващи инцидента. В официалното обяснение на губернатора на щата Дейвидж Ийдж, се казва, че съобщението е било предизвикано от случайна човешка грешка.
На фона на извършените ядрени и балистични тестове от страна на Северна Корея, възможността Хаваи да бъде обект на подобно нападение изглежда доста реална, отбелязва руското издание. Вестникът задава няколко въпроса – защо в продължение на 40 минути информацията не е опровергана? Защо не е имало опровержение от местните телевизионни канали, които дори са заявили, че информацията е потвърдена от американския флот? Нещо, което впоследствие се е оказало невярно. И последно – защо ръководството на щата е изглеждало толкова паникьосано? Твърде много въпроси и твърде малко отговори, коментира изданието. Според статията, Вашингтон се страхува на подсъзнателно ниво от нападение от страна на Пхенян. А такива случаи, като този в Хавай, могат да се окажат фатални. САЩ разполагат с три стратегически бомбардировача, които са способни да носят ядреното оръжие, разположени на остров Гуам с цел да „сдържат“ Северна Корея. Край Корейския полуостров има два американски самолетоносача, а Доналд Тръмп, който определи себе си като "много стабилен гений", чието ядрено копче е по-голямо от това на Ким Чен-ун, изглежда готов да отговори на всяка заплаха за САЩ. Така че какво наистина се случи в Хавай? Дали беше човешка грешка или Пентагонът изпробваше готовността на американските жители да действат при евентуална опасност? Може би случайността не е толкова случайна, пише в заключителните редове на статията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фалшива тревога за ракетно нападение предизвика паника на Хаваите (ОБЗОР)

Фалшива тревога за ракетно нападение предизвика паника на Хаваите (ОБЗОР)

14 Януари 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Жителите на американския щат Хаваи получиха по мобилните си телефони съобщение, че ги очаква ракетно нападение, което предизвика хаос и паника на островите. В последствие се оказа, че задействането на предупредителната система за опасност е фалшива тревога.
Предупреждението, разпратено на мобилните телефони на жителите на островите, ги е призовало да намерят прикритие и че случващото се „не е учение“. Скоро след това властите на щата обявиха, че няма изстреляни ракети и че предупреждението се дължи на човешка грешка. Въпреки това , едва след 40 минути се пуска второ съобщение, което поправя първото. Емоциите около случилото се променят от паника в раздразнение, докато населението и властите на Хаваите се питат как подобна грешка се е случила.
Федералната комуникационна комисия е започнала разследване и администратор в системата за щатското управление за извънредни ситуации е обвинен за грешката. Следващата седмица ще бъде публикуван доклад за случилото се.
Политиците от контролирания от опозиционната Демократическа партия щат реагираха остро на случилото се и някои обвиниха президента Доналд Тръмп.
Губернаторът на щата Хаваи Дейвид Ийдж обясни фалшивото задействане на предупредителната система за опасност от ракетна атака с човешка грешка, описвайки възникналата ситуация като „напълно неприемлива“. Пред репортери той заяви, че е „разгневен и разочарован“ от положението. „Това е ден, който повечето от нас никога няма да забравят – ден, в който мнозина повярваха, че най-лошите ни кошмари се сбъдват“, коментира губернаторът.
Конгресменът Демократическата партия Тулси Габард разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп, че „му е отнело твърде много време“ да успокои отношенията със Северна Корея. Тя заяви, че нейните избиратели „живеят с реалността на това послание, изскочило на телефоните им“ и очакват такова всеки миг заради притесненията, че отношенията между Вашингтон и Пхенян ще ескалират. Габард допълни, че е необходимо изграждането на леснодостъпни ядрени укрития.
Конгресменът от Демократическата партия Брайън Шатц определи инцидента като „непростим“ и изиска „строга и бърза отговорност“. На свой ред неговият съпартиец Мейзи Хироно заяви, че заради засиленото напрежение със Северна Корея е особено важно системата за ранно предупреждение да бъде точна и че властите трябва да разследват случая.
Инцидентът се случва на фона на обтегнатите между САЩ и Северна Корея отношения, предизвикани от развиването на ядрената и балистична програма на Пхенян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Конгресменът от щата Хаваи Тулси  Габард разкритикува Доналд Тръмп, че не е приел сериозно заплахата за ракетно нападение над щата

Washington Examiner: Конгресменът от щата Хаваи Тулси Габард разкритикува Доналд Тръмп, че не е приел сериозно заплахата за ракетно нападение над щата

14 Януари 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресменът от щата Хаваи от Демократическата партия Тулси Габард разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп, че „му е отнело твърде много време“ да успокои отношенията със Северна Корея. Повод за обвиненията ѝ бе фалшивата тревога за нападение с балистична ракета, изпратена по телефоните на жителите на щата, пише Washington Examiner.
Габард заяви, че нейните избиратели „живеят с реалността на това послание, изскочило на телефоните им“ и очакват такова всеки миг заради притесненията, че отношенията между Вашингтон и Пхенян ще ескалират. Габард допълни, че е необходимо изграждането на леснодостъпни ядрени укрития.
„Трябва да се отървем от заплахата от Северна Корея. Ние трябва да постигнем мир, а не да играем на политика. Тук въпросът е буквално на живот и смърт“, допълни конгресменът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Конгресмените от щата Хаваи реагираха на погрешното задействане на предупредителната система за ракетна атака

The Hill: Конгресмените от щата Хаваи реагираха на погрешното задействане на предупредителната система за ракетна атака

14 Януари 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Конгресмените от щата Хаваи от демократическата партия Брайън Шатц и Мейзи Хироно излязоха с коментар относно погрешното задействане на предупредителната система на островите за ракетно нападение, предизвикало паника сред населението им, пише The Hill.
Шатц определи инцидента като „непростим“ и изиска „строга и бърза отговорност“. „Хората бяха ужасени, децата се криха на място, хората плакаха, бизнесът затвори врати. Никой не знаеше какво става. Паниката, която премина през Хаваите бе истинска и ужасяваща“, заяви той.
На свой ред Хироно заяви, че заради засиленото напрежение със Северна Корея е особено важно системата за ранно предупреждение да бъде точна и че властите трябва да разследват случая.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Губернаторът на Хаваи обясни с „човешка грешка“ задействането на предупредителната система за опасност от ракетна атака

VOA: Губернаторът на Хаваи обясни с „човешка грешка“ задействането на предупредителната система за опасност от ракетна атака

14 Януари 2018 | 05:56 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Губернаторът на американския щат Хаваи Дейвид Идж обясни фалшивото задействане на предупредителната система за опасност от ракетна атака с човешка грешка, описвайки възникналата ситуация като „напълно неприемлива“, предава Voice of America.
Пред репортери Идж заяви, че е „разгневен и разочарован“ от положението. „Това е ден, който повечето от нас никога няма да забравят – ден, в който мнозина повярваха, че най-лошите ни кошмари се сбъдват“, коментира губернаторът.
Многократно попитан от репортери как може да бъде допусната подобна грешка, Идж увери, че администрацията му ще направи всичко възможно, за да бъде гарантирано, че подобна ситуация няма да се случи отново.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Предупреждение за опасност от балистични ракети бе подадено в Хаваи, властите заявиха, че е фалшиво

The Hill: Предупреждение за опасност от балистични ракети бе подадено в Хаваи, властите заявиха, че е фалшиво

13 Януари 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Официални лица от администрацията на американския щат Хаваи, определиха като фалшив по-рано подадения сигнал за опасност от нападение с балистична ракета в региона, пише The Hill.
Малко след осем часа сутринта в събота (местно време), жителите на щата са получили предупреждение на своите мобилни телефони, според което за територията на американската част от островите е издадено предупреждение за летяща в тази посока балистична ракета. Впоследствие американският сенатор Тълси Гибърд, издигнат от щата, е съобщил от профила си в социалната мрежа „Туитър“, че се е свързал с местните власти, които са опровергали информацията. Според данни на очевидци, съобщението е било придружено от сигнализиращите опасност сирени, които обаче са били изключени малко след това.
Хавайската агенция за справяне с бедствията също е потвърдила, че предупреждението е фалшиво. Инцидентът се случва на фона на обтегнатите между САЩ и Северна Корея отношения, предизвикани от развиването на ядрената и балистична програма на Пхенян.
Изясняват се обстоятелствата около случая.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.