НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кадровите размествания в правителство на Тереза Мей през погледа на някои от основните британски издания ( Агенция „Фокус“ )

Кадровите размествания в правителство на Тереза Мей през погледа на някои от основните британски издания ( Агенция „Фокус“ )

9 Януари 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Надеждите на премиера на Великобритания Тереза Мей, че ще успее да наложи авторитета си в Консервативното правителство на страната, чрез кадрови промени в кабинета си се оказаха напразни, тъй като двама от новопосочените министри отказаха да заемат новите си постове, пише британското консервативно издание The Telegraph, в материал за поредната вътрешна криза в управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия.
Джереми Хънт, министър на здравеопазването, не прие предложението на премиера, да поеме поста министър на бизнеса, осуетявайки плановете на Мей за разместване и на други министри.
Малко по-късно, Джъстин Грийнинг, която бе помолена да поеме министерството на труда и социалната политика, прекара два часа и половина на Даунинг стрийт, в разговор с Тереза Мей, като отхвърли предложението й, а накрая дори обяви, че излиза от правителството считано от този момент.
Неумението на британския премиер да наложи волята си над собствените си министри стана повод за открити подигравки от някои консервативни депутати, определили събитията като „смущаващи“.
От „Даунинг стрийт“ анонсираха кадровите размествания като новогодишно освежаване на правителството, но вместо това, опитите на Мей да генерира моментум бяха провалени, като тя дори не успя да вкара в кабинета нова жена или представител на малцинствата.
Британският премиер дори не успя уволни и един министър, като вместо това разчиташе на доброволни оставки, за да освободи място за разместванията, още повече, че позицията на нито един от основните министри не беше сменена.
Операцията по осъществяването на кадровите рокади започна в 11:30 сутринта, британско време, а седем часа по-късно стана известно първото ново лице в Кабинета.
Седемнадесет министри запазиха старите си постове, включително финансовият министър Филип Хамънд, външният – Борис Джонсън, министърът за Брекзит – Борис Джонсън, вътрешният министър Амбър Руд, търговският – Лиъм Фокс и на околната среда – Майкъл Гоув.
Трима министри си подадоха оставките и се преместиха в други департаменти, а други четирима бяха повишени.
Един от министрите заяви пред Телеграф, че „това разместване е изключително странно и издава слабостта на премиера“.
Позицията на Тереза Мей бе отслабена след разочароващото представяне на Консервативната партия на предсрочните парламентарни избори във Великобритания, поискани от самата нея. „Торите“ загубиха мнозинството си и в момента управляват в коалиция със северноирландската „Демократическа юнионистка партия“. От изданието определят като „фиаско“ и представянето й на партийната конференция на Консервативната партия миналия октомври.
Сред най-облагодетелстваните от днешния ден е Дейвид Лидингтън, който става фактически заместник на Тереза Мей, след като бе повишен от министър на правосъдието до министър на канцеларията на кабинета, поемайки повечето от задълженията на напусналия миналия месец заради секс-скандал Деймиън Грийн.
Тонът за деня, който се оказа доста хаотичен за Даунинг стрийт, бе даден, когато от Консервативната партия грешно обявиха в социалната мрежа „Туитър“, че Крис Гейлинг, министър на транспорта, е получил председателския пост на „Торите“.
Съобщението, за което се разбра, че е в следствие от дочута грешна информация по телевизията, беше изтрито светкавично, преди Брандън Люис, който се събуди като министър по имиграцията, да бъде обявен за нов председател на консервативната партия. Той заменя на поста сър Патрик Маклоглин, който си подаде оставката, след като бе обвинен за провалите на парламентарните избори и партийната конференция.
Плановете на британския премиер бяха сериозно разстроени, когато министърът на здравеопазването Джереми Хънт отказа да замени Грег Кларк на поста министър на бизнеса и настоя да продължи да изпълнява настоящата си роля в кабинета.
Тереза Мей вярваше, че след близо шест години начело на здравеопазването, Хънт ще иска промяна и беше недоволна от напредъка на ведомството в интегрирането на социалните грижи.
Джереми Хънт, обаче, отказа предложения му пост и защити желанието си да продължи да изпълнява настоящите си задължения в „разгорещен“ едночасов разговор с премиера на Даунинг стрийт. Той не само успя да убеди министър-председателя да го остави, но излезе от срещата с нова титла – Министър на здравеопазването и социалните грижи и по-влиятелен от всякога.
Деймиън Хиндс, един сравнително неизвестен партиен деец, стана изненадата на деня, когато бе издигнат до позицията министър на здравеопазването.
Джеймс Броукъншайър, министър за Северна Ирландия, неочаквано си подаде оставката и обяви, че ще се подложи на сложна операция на белия дроб, принуждавайки Тереза Мей да търси заместник. Тя даде работата на верния си съюзник Карън Брадли, която бе преместена от Департамента за култура, медии и спорт.
Саид Джавид запази поста си на държавен секретар за общините и местните правителства.
Британският премиер осъществи кадрови размествания и в екипа си в Консервативната партия, заменяйки 60-годишният председател Патрик Маклоглин с 46-годишният министър по имиграцията Брандън Люис.
В опита да промени имиджа на „Торите“, Тереза Мей заложи на по-млад и различен екип от новоизбрани депутати.
Сред тях са родената в Нигерия Кеми Баденох, която стана вицепредседател на Консервативната партия по кадровата политика, което означава, че тя ще има решаваща дума при съставянето на партийната листа за парламентарните избори през 2022 година.
Резервистът от армията Джеймс Клевърли, на 48 години, чиято майка е родом от Сиера Леоне, става заместник-председател на Консервативната партия.
Две жени-депутати получиха правото да присъстват на срещите на кабинета, без да са негови пълноправни членове. Каролин Ноукс заменя Брендън Люис в министерството по имиграцията, а Клеър Пери става министър по климатичните промени и енергиен министър.
От Даунинг стрийт обещаха, че премиерът Тереза Мей ще използва разместванията от понеделник, за да издигне жени и представители на малцинствата в партийната йерархия, което би направило правителството „да започне да изглежда като страната, на която служи“.
***
Лондон.Хаосът съпътстваше, както винаги, лишената от идеи Тереза Мей, докато тя пренареждаше мебелите на „Даунинг стрийт“ номер 10
Кадровите промени в правителството на Великобритания започнаха в понеделник със серия от недоразумения и спънки, които върнаха спомените от хаотичната изборна кампания на премиера на страната Тереза Мей, пише лявото британско издание Morning Star, в пиперлив материал за разместванията в правителството и апарата на управляващата в Лондон Консервативна партия.
Транспортният министър Крис Гейлинг беше обявен по погрешка за председател на „Торите“ по официалния „Туитър“ акаунт на консерваторите, което бързо бе подето от телевизиите, които разпространиха новината преди съобщението да бъде изтрито, а работата върната на Брандън Люис.
Назначаването на Люис за министър без портфейл бе обявено двадесет минути по-късно с още един сбъркан „туийт“. От „Даунинг стрийт“ бяха направили грешка в изписването на думата „портфейл“.
След това пък, официалната уеб страница на Консервативната партия стана недостъпна за потребители заради проблеми със сървъра.
От изданието припомнят, че силното присъствие на Лейбъристите в интернет пространството е помогнало много за изненадващо добрия им резултат на последните парламентарни избори в страната през 2017 година, което е накарало премиера Тереза Мей и екипа й да стигнат до извода, че „трябва спешно да подобрят“ дигиталния си отдел.
В понеделник, опозиционните депутати бяха щастливи да се подиграят на „Торите“ и Мей за техните медийни премеждия, обръщайки предизборното послание на премиера „силни и стабилни“ срещу нея.
Бившият министър от Лейбъристката партия Пат Макфейдън заяви: „Сцената се срути на партийната им конференция, сайтът им не работи, а те провалиха основните размествания в кабинета си“.
Депутатът от „Вигите“ Питър Кайл пък добави, че „колелата са спрели да се въртят още преди да е запалил мотора“. „Следващият епизод от „силното и стабилно“ управление на Тереза Мей започва, както завърши всеки от изминалите: с унижение и слабост“.
***
Лондон.Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей не посегна на големите имена в правителството си, в хода на кадровите промени в британския кабинет в понеделник, предизвикани от оставката на бившата дясна ръка на британския премиер Деймиън Грийн, пише в основния материал на лондонския ежедневник London Evening Standard за последните размествания в британския кабинет.
Независимо от това, че основните фигури запазиха постовете си, бяха осъществени доста промени. Най-значимата от тях беше оставката на министъра на образованието Джъстин Грийнинг.
По-рано през деня, британците станаха свидетели на пореден фарс, с участието на „Торите“, когато на официалната страница на правителството в „Туитър“ беше публикувано грешно съобщение, че Крис Гейлинг ще е новият председател на Консервативната партия, докато в действителност, на този пост е назначен Брендън Люис.
Промените:
Брендън Люис е назначен за председател на Консервативната партия и ще носи отговорен за решаването на текущите партийни въпроси и за предизборните кампании. Той замени Патрик Маклоглин. Преди промените, Люис беше министър по въпросите на имиграцията.
Дейвид Лидингтън е назначен за министър на администрацията на правителството и ще отговаря за комуникацията между различните му звена и текущи административни въпроси. Той замени на този пост Деймиън Грийн, който беше принуден да подаде оставка през декември, но не поема всичките функции на Първи секретар на държавата, които имаше предшественикът му, който се смяташе за дясна ръка и фактически заместник на Тереза Мей.
До понеделник, Лидингтън беше министър на правосъдието.
Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, външният министър Борис Джонсън, финансовият министър Филип Хамънд и вътрешният министър Амбър Рууд запазиха министерските си кресла. Това важи също за министъра на бизнеса Грег Кларк, търговският министър Лиам Фокс и министърът на отбраната Гавин Уилямсън.
Андреа Лийдсъм остава на поста си начело на Камарата на представителите (долната камара на британския парламент), а Майкъл Гоув ще продължи да изпълнява длъжността министър на околната среда.
Бившият министър на труда и социалната политика Дейвид Гаук е назначен за министър на правосъдието.
Карън Брадли е назначен за министър за Северна Ирландия, заменяйки Джеймс Броукъншайр, който се оттегли заради здравословни проблеми. Преди промените, Брадли беше министър на културата, медиите, спорта.
Ролята на Саид Джавид беше разширена, като към неговия ресор – общините и местните правителства – беше добавено и домоустройството.
Министърът на здравеопазването Джереми Хънт стана министър на здравеопазването и социалните грижи.
Министърът на образованието Джъстин Грийнинг се оттегли от правителството и беше заменена от Деймиън Хиндс, преместен от позицията си на министър по заетостта.
Естер Маквей е назначена за министър на труда и пенсиите.
Матю Ханкок получи министерството на дигиталното развитие, културата, медиите и спорта.
Андреа Лийсъм запази ключовата си позиция на Лорд-председател на Камарата на лордовете и лидер на Камарата на представителите .
Каролин Ноукс получи министерството по имиграционните въпроси.
***
Лондон. Опитът на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей да обнови кадрите в кабинети беше осуетен в понеделник, след като ключови министри отказаха да се разделят с постовете си, а един от тях дори напусна правителството, пише британското ляво-либерално издание The Independent, в материал за разместванията на министри в британското правителство.
Премиерът имаше желание да запази Джъстин Грийнинг в екипа си, но не успя да я убеди бившия министър на образованието да не напуска правителството, след като Грийнинг отказа предложеното й повишение.
Един от влиятелните депутати от Консервативната партия отбеляза, че „ако кадровите размествания са направени с цел да се демонстрира, че Тереза Мей има достатъчен авторитет и сила в собствената си партия и правителство, то те демонстрираха точно обратното“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Опитът на Тереза Мей да обнови правителството си беше осуетен от министри, отказали да се разделят с постовете си

Independent: Опитът на Тереза Мей да обнови правителството си беше осуетен от министри, отказали да се разделят с постовете си

9 Януари 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Опитът на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей да обнови кадрите в кабинети беше осуетен в понеделник, след като ключови министри отказаха да се разделят с постовете си, а един от тях дори напусна правителството, пише британското ляво-либерално издание The Independent, в материал за разместванията на министри в британското правителство.
Премиерът имаше желание да запази Джъстин Грийнинг в екипа си, но не успя да я убеди бившия министър на образованието да не напуска правителството, след като Грийнинг отказа предложеното й повишение.
Един от влиятелните депутати от Консервативната партия отбеляза, че „ако кадровите размествания са направени с цел да се демонстрира, че Тереза Мей има достатъчен авторитет и сила в собствената си партия и правителство, то те демонстрираха точно обратното“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Кадровите размествания в британското правителство: Кой беше назначен в управляващия екип на Тереза Мей

London Evening Standard: Кадровите размествания в британското правителство: Кой беше назначен в управляващия екип на Тереза Мей

9 Януари 2018 | 03:26 | Агенция "Фокус"
Лондон.Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей не посегна на големите имена в правителството си, в хода на кадровите промени в британския кабинет в понеделник, предизвикани от оставката на бившата дясна ръка на британския премиер Деймиън Грийн, пише в основния материал на лондонския ежедневник London Evening Standard за последните размествания в британския кабинет.
Независимо от това, че основните фигури запазиха постовете си, бяха осъществени доста промени. Най-значимата от тях беше оставката на министъра на образованието Джъстин Грийнинг.
По-рано през деня, британците станаха свидетели на пореден фарс, с участието на „Торите“, когато на официалната страница на правителството в „Туитър“ беше публикувано грешно съобщение, че Крис Гейлинг ще е новият председател на Консервативната партия, докато в действителност, на този пост е назначен Брендън Люис.
Промените:
Брендън Люис е назначен за председател на Консервативната партия и ще носи отговорен за решаването на текущите партийни въпроси и за предизборните кампании. Той замени Патрик Маклоглин. Преди промените, Люис беше министър по въпросите на имиграцията.
Дейвид Лидингтън е назначен за министър на администрацията на правителството и ще отговаря за комуникацията между различните му звена и текущи административни въпроси. Той замени на този пост Деймиън Грийн, който беше принуден да подаде оставка през декември, но не поема всичките функции на Първи секретар на държавата, които имаше предшественикът му, който се смяташе за дясна ръка и фактически заместник на Тереза Мей.
До понеделник, Лидингтън беше министър на правосъдието.
Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, външният министър Борис Джонсън, финансовият министър Филип Хамънд и вътрешният министър Амбър Рууд запазиха министерските си кресла. Това важи също за министъра на бизнеса Грег Кларк, търговският министър Лиам Фокс и министърът на отбраната Гавин Уилямсън.
Андреа Лийдсъм остава на поста си начело на Камарата на представителите (долната камара на британския парламент), а Майкъл Гоув ще продължи да изпълнява длъжността министър на околната среда.
Бившият министър на труда и социалната политика Дейвид Гаук е назначен за министър на правосъдието.
Карън Брадли е назначен за министър за Северна Ирландия, заменяйки Джеймс Броукъншайр, който се оттегли заради здравословни проблеми. Преди промените, Брадли беше министър на културата, медиите, спорта.
Ролята на Саид Джавид беше разширена, като към неговия ресор – общините и местните правителства – беше добавено и домоустройството.
Министърът на здравеопазването Джереми Хънт стана министър на здравеопазването и социалните грижи.
Министърът на образованието Джъстин Грийнинг се оттегли от правителството и беше заменена от Деймиън Хиндс, преместен от позицията си на министър по заетостта.
Естер Маквей е назначена за министър на труда и пенсиите.
Матю Ханкок получи министерството на дигиталното развитие, културата, медиите и спорта.
Андреа Лийсъм запази ключовата си позиция на Лорд-председател на Камарата на лордовете и лидер на Камарата на представителите .
Каролин Ноукс получи министерството по имиграционните въпроси.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Morning Star: Гафовете около кадровите размествания в британската Консервативна партия предизвикаха присмех

Morning Star: Гафовете около кадровите размествания в британската Консервативна партия предизвикаха присмех

9 Януари 2018 | 02:27 | Агенция "Фокус"
Лондон.Хаосът съпътстваше, както винаги, лишената от идеи Тереза Мей, докато тя пренареждаше мебелите на „Даунинг стрийт“ номер 10
Кадровите промени в правителството на Великобритания започнаха в понеделник със серия от недоразумения и спънки, които върнаха спомените от хаотичната изборна кампания на премиера на страната Тереза Мей, пише лявото британско издание Morning Star, в пиперлив материал за разместванията в правителството и апарата на управляващата в Лондон Консервативна партия.
Транспортният министър Крис Гейлинг беше обявен по погрешка за председател на „Торите“ по официалния „Туитър“ акаунт на консерваторите, което бързо бе подето от телевизиите, които разпространиха новината преди съобщението да бъде изтрито, а работата върната на Брандън Люис.
Назначаването на Люис за министър без портфейл бе обявено двадесет минути по-късно с още един сбъркан „туийт“. От „Даунинг стрийт“ бяха направили грешка в изписването на думата „портфейл“.
След това пък, официалната уеб страница на Консервативната партия стана недостъпна за потребители заради проблеми със сървъра.
От изданието припомнят, че силното присъствие на Лейбъристите в интернет пространството е помогнало много за изненадващо добрия им резултат на последните парламентарни избори в страната през 2017 година, което е накарало премиера Тереза Мей и екипа й да стигнат до извода, че „трябва спешно да подобрят“ дигиталния си отдел.
В понеделник, опозиционните депутати бяха щастливи да се подиграят на „Торите“ и Мей за техните медийни премеждия, обръщайки предизборното послание на премиера „силни и стабилни“ срещу нея.
Бившият министър от Лейбъристката партия Пат Макфейдън заяви: „Сцената се срути на партийната им конференция, сайтът им не работи, а те провалиха основните размествания в кабинета си“.
Депутатът от „Вигите“ Питър Кайл пък добави, че „колелата са спрели да се въртят още преди да е запалил мотора“. „Следващият епизод от „силното и стабилно“ управление на Тереза Мей започва, както завърши всеки от изминалите: с унижение и слабост“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Хаотичните промени в кабинета на Тереза Мей: Двама от новопосочените министри отказаха да поемат постовете си

The Telegraph: Хаотичните промени в кабинета на Тереза Мей: Двама от новопосочените министри отказаха да поемат постовете си

9 Януари 2018 | 01:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Надеждите на премиера на Великобритания Тереза Мей, че ще успее да наложи авторитета си в Консервативното правителство на страната, чрез кадрови промени в кабинета си се оказаха напразни, тъй като двама от новопосочените министри отказаха да заемат новите си постове, пише британското консервативно издание The Telegraph, в материал за поредната вътрешна криза в управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия.
Джереми Хънт, министър на здравеопазването, не прие предложението на премиера, да поеме поста министър на бизнеса, осуетявайки плановете на Мей за разместване и на други министри.
Малко по-късно, Джъстин Грийнинг, която бе помолена да поеме министерството на труда и социалната политика, прекара два часа и половина на Даунинг стрийт, в разговор с Тереза Мей, като отхвърли предложението й, а накрая дори обяви, че излиза от правителството считано от този момент.
Неумението на британския премиер да наложи волята си над собствените си министри стана повод за открити подигравки от някои консервативни депутати, определили събитията като „смущаващи“.
От „Даунинг стрийт“ анонсираха кадровите размествания като новогодишно освежаване на правителството, но вместо това, опитите на Мей да генерира моментум бяха провалени, като тя дори не успя да вкара в кабинета нова жена или представител на малцинствата.
Британският премиер дори не успя уволни и един министър, като вместо това разчиташе на доброволни оставки, за да освободи място за разместванията, още повече, че позицията на нито един от основните министри не беше сменена.
Операцията по осъществяването на кадровите рокади започна в 11:30 сутринта, британско време, а седем часа по-късно стана известно първото ново лице в Кабинета.
Седемнадесет министри запазиха старите си постове, включително финансовият министър Филип Хамънд, външният – Борис Джонсън, министърът за Брекзит – Борис Джонсън, вътрешният министър Амбър Руд, търговският – Лиъм Фокс и на околната среда – Майкъл Гоув.
Трима министри си подадоха оставките и се преместиха в други департаменти, а други четирима бяха повишени.
Един от министрите заяви пред Телеграф, че „това разместване е изключително странно и издава слабостта на премиера“.
Позицията на Тереза Мей бе отслабена след разочароващото представяне на Консервативната партия на предсрочните парламентарни избори във Великобритания, поискани от самата нея. „Торите“ загубиха мнозинството си и в момента управляват в коалиция със северноирландската „Демократическа юнионистка партия“. От изданието определят като „фиаско“ и представянето й на партийната конференция на Консервативната партия миналия октомври.
Сред най-облагодетелстваните от днешния ден е Дейвид Лидингтън, който става фактически заместник на Тереза Мей, след като бе повишен от министър на правосъдието до министър на канцеларията на кабинета, поемайки повечето от задълженията на напусналия миналия месец заради секс-скандал Деймиън Грийн.
Тонът за деня, който се оказа доста хаотичен за Даунинг стрийт, бе даден, когато от Консервативната партия грешно обявиха в социалната мрежа „Туитър“, че Крис Гейлинг, министър на транспорта, е получил председателския пост на „Торите“.
Съобщението, за което се разбра, че е в следствие от дочута грешна информация по телевизията, беше изтрито светкавично, преди Брандън Люис, който се събуди като министър по имиграцията, да бъде обявен за нов председател на консервативната партия. Той заменя на поста сър Патрик Маклоглин, който си подаде оставката, след като бе обвинен за провалите на парламентарните избори и партийната конференция.
Плановете на британския премиер бяха сериозно разстроени, когато министърът на здравеопазването Джереми Хънт отказа да замени Грег Кларк на поста министър на бизнеса и настоя да продължи да изпълнява настоящата си роля в кабинета.
Тереза Мей вярваше, че след близо шест години начело на здравеопазването, Хънт ще иска промяна и беше недоволна от напредъка на ведомството в интегрирането на социалните грижи.
Джереми Хънт, обаче, отказа предложения му пост и защити желанието си да продължи да изпълнява настоящите си задължения в „разгорещен“ едночасов разговор с премиера на Даунинг стрийт. Той не само успя да убеди министър-председателя да го остави, но излезе от срещата с нова титла – Министър на здравеопазването и социалните грижи и по-влиятелен от всякога.
Деймиън Хиндс, един сравнително неизвестен партиен деец, стана изненадата на деня, когато бе издигнат до позицията министър на здравеопазването.
Джеймс Броукъншайър, министър за Северна Ирландия, неочаквано си подаде оставката и обяви, че ще се подложи на сложна операция на белия дроб, принуждавайки Тереза Мей да търси заместник. Тя даде работата на верния си съюзник Карън Брадли, която бе преместена от Департамента за култура, медии и спорт.
Саид Джавид запази поста си на държавен секретар за общините и местните правителства.
Британският премиер осъществи кадрови размествания и в екипа си в Консервативната партия, заменяйки 60-годишният председател Патрик Маклоглин с 46-годишният министър по имиграцията Брандън Люис.
В опита да промени имиджа на „Торите“, Тереза Мей заложи на по-млад и различен екип от новоизбрани депутати.
Сред тях са родената в Нигерия Кеми Баденох, която стана вицепредседател на Консервативната партия по кадровата политика, което означава, че тя ще има решаваща дума при съставянето на партийната листа за парламентарните избори през 2022 година.
Резервистът от армията Джеймс Клевърли, на 48 години, чиято майка е родом от Сиера Леоне, става заместник-председател на Консервативната партия.
Две жени-депутати получиха правото да присъстват на срещите на кабинета, без да са негови пълноправни членове. Каролин Ноукс заменя Брендън Люис в министерството по имиграцията, а Клеър Пери става министър по климатичните промени и енергиен министър.
От Даунинг стрийт обещаха, че премиерът Тереза Мей ще използва разместванията от понеделник, за да издигне жени и представители на малцинствата в партийната йерархия, което би направило правителството „да започне да изглежда като страната, на която служи“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Министърът на образованието на Великобритания подаде оставка в знак на протест срещу кадровите промени в правителството, предприети от Тереза Мей

AFP: Министърът на образованието на Великобритания подаде оставка в знак на протест срещу кадровите промени в правителството, предприети от Тереза Мей

8 Януари 2018 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на образованието на Великобритания Джъстин Грийнинг подаде оставка от поста си в понеделник, отказвайки да бъде преместена на друга позиция, в рамките на кадровите промени в британското правителство, предприети от премиера на страната Тереза Мей, предава AFP, като се позовава на източници от "Даунинг стрийт".
Грийнинг получи предложение да се заеме с политиката в сферата на социалните помощи и пенсиите, „но не е приела. Тереза Мей е разочарована, но разбира решението й да напусне правителството“, е заявил източникът на агенцията.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Джереми Хънт остава на поста си като британски министър на здравеопазването

BBC: Джереми Хънт остава на поста си като британски министър на здравеопазването

8 Януари 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Хънт запазва поста си като британски министър на здравеопазването, след като по-рано се появиха слухове, че по време на промените в кабинета, премиерът Тереза Мей смята да назначи нов човек на негово място, заради проблемите в сферата. Това съобщава BBC. Към неговата работа обаче ще бъде добавена и социалната сфера, като заеманата от него позиция ще носи името "министър на здравеопазването и социалните въпроси".
В понеделник Мей извършва промени в правителство, които според информация на някои медии са наложени от слабите резултати на управляващата Консервативна партия по време на предсрочните избори от месец юни.
Хънт е обвиняван за множество от проблемите в системата на здравеопазването, които се изразиха най-вече в невъзможността на болниците в страната да приемат високия брой пациенти, които в последните няколко дни трябваше да чакат реда си на опашки, които стигаха извън стените на лечебните заведения, докато част от лекарите трябваше да въведат по-дълго работно време.
На позициите си остават също така ключови фигури като вътрешния министър Амбър Руд, на финансите Филип Хамънд, на външните работи Борис Джонсън и преговарящият за Брекзик Дейвид Дейвис.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Консервативната партия на Великобритания назначи девет вицепредседатели

The Guardian: Консервативната партия на Великобритания назначи девет вицепредседатели

8 Януари 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативната партия на Великобритания назначи нови девет вицепредседатели, пише вестник Guardian, като се позовава на официална информация от партията.
Всеки от новите вицепредседатели ще отговаря за отделна сфера от управлението на формацията, които засягат политиката на партията, приема на нови кандидати, лидер на младежкото крило, отговарящ за дамите в партията, двама от тях ще се занимават с обществената дейност на партията. Назначени са също така хора, които да отговарят за връзките с бизнеса, регионалните власти, търговията и развитието.
Промените са свързани с усилията на премиера Тереза Мей да въведе промени в управлението.
По-рано за нов председател на формацията бе определен Брандън Луис.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей започна промените в кабинета със смяна на председателя на Консервативната партия

AFP: Тереза Мей започна промените в кабинета със смяна на председателя на Консервативната партия

8 Януари 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей започна промените в Кабинета със смяна на председателя на Консервативната партия, съобщава AFP. Новият председател, който също така е назначен и за министър без портфейл, е Брандън Луис, завеждаше ведомството отговарящо за имиграцията. Луис ще смени на поста Патрик Маклафин най-вероятно заради слабото представяне на партията по време на предсрочните избори през юни 2017 г., когато загуби парламентарното си мнозинство.
Председателят на партията отговаря най-вече за въпросите с административен характер.
Промените в правителството бяха обявени в събота.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тереза Мей заяви, че не е загрижена от психическото състояние на Доналд Тръмп

The Independent: Тереза Мей заяви, че не е загрижена от психическото състояние на Доналд Тръмп

8 Януари 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей отхвърли притесненията относно психическото състояние на президента на САЩ Доналд Тръмп, заявявайки, че в него вижда мъж, вземащ решения „в най-добрите интереси на САЩ“, пише The Independent.
На въпрос дали смята притесненията дали президентът е годен да изпълнява функциите си, за сериозни, тя отговори с просто „не“. „Общувала съм с него. Виждам човек, който взема решения в най-добри интереси за САЩ“, заяви тя.
Тя също така заяви, че той ще посети скоро Великобритания, но не уточни кога.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео, директор на ЦРУ: Доналд Тръмп е напълно годен да бъде президент на САЩ

Майк Помпео, директор на ЦРУ: Доналд Тръмп е напълно годен да бъде президент на САЩ

7 Януари 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Директорът на Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) Майк Помпео защити президента на САЩ на фона на съмненията за умствената му годност, предизвикани от спорната книга на Майкъл Улф „Огън и ярост: В Белия дом на Доналд Тръмп“, пише изданието Washington Examiner.
В книгата, чието официално представяне се състоя по-рано тази седмица, авторът Улф твърди, че „100 процента“ от хората, близки до Тръмп, смятат, че той е „неспособен“ да върши работата си като държавен глава на вероятно най-могъщата държава в света.
Доклад по-рано през седмицата разкри, че членове на Демократическата партия са провели среща с психиатър, за да разпитат за психическото здраве на 45-тия президент на САЩ.
„Тези изявления са абсурдни", категоричен бе Помпео. „Само чиста фантазия... Президентът е ангажиран, той разбира сложността, той задава много сериозни въпроси на нашия екип в ЦРУ, за да можем да предоставим всякаква информация, от която се нуждае, за да вземе добре информирано политически решения", увери директорът на разузнаването.
Съгласно думите му, единствените хора, които поставят под съмнение способността на Тръмп да ръководи страната, са онези, които все още не са приели, че той е лидерът в Белия дом.
„Напълно годен е. Това е просто един смешен въпрос, който идва от хора,, които все още не са приели факта, че Тръмп е президент на САЩ. Съжалявам за тях“, коментира Помпео пред местни медии.

Агенция „Фокус“ припомня:

След като се провали в опита да блокира публикуването й, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп определи новата книга за предизборната му кампания и администрация във Вашингтон като „пълна с лъжи“, и базирана на измислени източници. Американският президент бе категоричен, че книгата на Майкъл Улф „Огън и ярост: В Белия дом на Доналд Тръмп“, е „пълна с лъжи, грешни интерпретации и несъществуващи източници“.
Бившият министър-председател на Обединеното кралство Тони Блеър също отхвърли като „пълна измислица" твърдението на Улф, съгласно което той е предупредил съветниците на Доналд Тръмп, че по време на кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. е следен от британското разузнаване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: От „Даунинг стрийт“ №10 потвърдиха, че Тереза Мей ще извърши промени в кабинета

The Guardian: От „Даунинг стрийт“ №10 потвърдиха, че Тереза Мей ще извърши промени в кабинета

7 Януари 2018 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. От „Даунинг стрийт“ №10 потвърдиха, че британският премиер Тереза Мей ще извърши промени в кабинета на осми или девети януари, пише вестник Guardian. По-рано в някои медии се появи информация, според която министър-председателят смята да смени някои от министрите в правителството но данните все още не бяха официално потвърдени. От пресцентъра на „Дауининг Стрийт“ №10 обаче не са коментирали завеждащите на кои от ведомствата може да бъдат сменени. Към момента по непотвърдена информация оглавявано в момента от Джъстин Гриининг министерство на образованието може да бъде едно от засегнатите. Известно е също така, че преговарящият за Брекзит Дейвид Дейвис, външният министър Борис Джонсън, завеждащият финансовото министерство Филип Хамънд и министърът на вътрешните работи Амбър Руд ще запазят постовете си.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Дейвид Дейвис със сигурност ще запази позицията си в правителството, въпреки очакваните промени

Sunday Express: Дейвид Дейвис със сигурност ще запази позицията си в правителството, въпреки очакваните промени

7 Януари 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Преговарящият за Брекзит от страна на Великобритания Дейвид Дейвис със сигурност ще запази работата си в правителството на премиера Тереза Мей, въпреки очакваната смята на министри, пише в неделното си издание вестник Sunday Express.
В един от най-големите си ходове Мей най-вероятно ще назначи нов държавен секретар, изпълняващ ролята на вицепремиер, след като Дамиан Грей бе принуден да подаде оставка миналия месец, пише още изданието. Не е ясна съдбата на министърa на здравеопазването Джереми Хънт като се има предвид кризата, засегнала болниците в страната, но ако бъде уволнен може да се очаква задълбочаване нa кризата, коментира изданието. Освен Дейвис, на позициите си със сигурност ще останат финансовият министър Филип Хамънд, както и завеждащите ведомствата на външните и вътрешните работи съответно Борис Джонсън и Амбър Руд. Очаква се Мей да назначи в кабинета си определен брой по-млади министри. Същевременно според информация на други издания, почвата под министъра на образованието Джъстин Гриининг е несигурна, отбеляза вестникът, тъй като правителството има съмнение относно успехите на нейната политика. Евентуалният наследник на Гриининг ще трябва да направи всичко възможно за да убеди избирателите, че Консервативната партия се интересува от сектора на образованието преди местните избори, насрочени за месец май 2018 г. Но Гриининг едва ли ще се даде без бой, отбеляза вестникът, тъй като министърът може да заплаши да създаде проблеми на Мей от пейките в Парламента.
Ходът на премиера се очакваше още след като Мей свика предсрочни избори през 2017 г. само за да изгуби мнозинството си в Парламента.

Агенция "Фокус" припомня: По-рано в неделя в някои британски медии се появи информацията, че Тереза Мей ще извърши промени в кабинета си в понеделник, осми януари. Данните все още не са потвърдени от "Даунинг стрийт" 10.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей смята да направи промени в британското правителство

Reuters: Тереза Мей смята да направи промени в британското правителство

7 Януари 2018 | 01:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер смята да направи промени в правителството и смени няколко от своите министри, показва информация на изданието Sundary Times, предава Reuters. Според информация на изданието, предадена от агенцията, Мей смята да назначи на водещи позиции жени и хора с различен цвят на кожата, като целта ѝ е да спечели популярност сред малцинствените групи и жените избиратели след слабите резултати на проведените през месец май 2017 г. избори. Според последни проучвания, Консервативната и Лейбъристката партия имат незначителна разлика в нивото на подкрепа от избирателите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New York Times: Доналд Тръмп защити психическото си здраве: „Аз съм напълно стабилен гений“

New York Times: Доналд Тръмп защити психическото си здраве: „Аз съм напълно стабилен гений“

6 Януари 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити психичното си здраве и способността си да остане на поста, описвайки се като „гений, много стабилен при това“. В серия от послания на профила си в социалната мрежа „Туитър“ той отхвърли разкритията в критикуващата го книга „Огън и ярост: вътре в Белия дом на Тръмп“ заявявайки, че едно от водещите му качества е това, че е „много умен“, пише New York Times.
В книгата с автор Майкъл Уулф президентът е описан като зле информиран и понякога непостоянен. По-късно следващата седмица Тръмп ще премине през медицински прегледи, но в тях обикновено не се обръща внимание на психическото здраве.
В САЩ се видят спорове относно менталното състояние на Тръмп. Демократите в Конгреса са представили проектозакон, който да заставя президента да преминава и през психо-тестове. Няколко професионални психолози също така наскоро подписаха петиция, в която призоваха той да бъде отстранен от поста си.
Междувременно пред приятели Джаред Къшнър, зет на президента и негов старши съветник заяви преди време, че Тръмп е „луд, но гениален“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че новата книга за администрацията му е „пълна с лъжи“

AFP: Доналд Тръмп заяви, че новата книга за администрацията му е „пълна с лъжи“

5 Януари 2018 | 06:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След като се провали в опита да блокира публикуването й, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп определи новата книга за предизборната му кампания и администрация във Вашингтон като „пълна с лъжи“, и базирана на измислени източници, предава AFP.
Американският президент бе категоричен, че книгата на Майкъл Улф „Огън и ярост: В Белия дом на Доналд Тръмп“, е „пълна с лъжи, грешни интерпретации и несъществуващи източници“.
Авторът твърди, че е написал книгата на основа разкритията на съветници на 45-тия президент на САЩ.
По-рано бившият министър-председател на Обединеното кралство Тони Блеър също отхвърли като „пълна измислица" твърдението на Улф, съгласно което той е предупредил съветниците на Доналд Тръмп, че по време на кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. е следен от британското разузнаване.
В своята вече най-продаваната нова книга авторът пише, че бившият британски премиер е провел тайна среща със зетя на Тръмп и негов старши съветник - Джаред Къшнър. Улф твърди, че Блеър е изказал предположение, че "британците наблюдават служителите в кампанията на републиканеца, подслушват телефонните им обаждания и вероятно дори следят самия Тръмп". Според думите му, бившият британски лидер е споделил "сочна информация", която е "развълнувала" съзнанието на президента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тони Блеър отхвърли като "пълна измислица" твърденията, че е предупредил Доналд Тръмп за възможното му шпиониране от страна на британското разузнаване

The Guardian: Тони Блеър отхвърли като "пълна измислица" твърденията, че е предупредил Доналд Тръмп за възможното му шпиониране от страна на британското разузнаване

5 Януари 2018 | 02:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър-председател на Обединеното кралство Тони Блеър отхвърли като "пълна измислица" твърдението, съгласно което е предупредил съветниците на Доналд Тръмп, че по време на кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. е следен от британското разузнаване, пише вестник The Guardian.
В своята вече най-продаваната нова книга "Огън и ярост: В Белия дом на Доналд Тръмп", авторът Майкъл Улф пише, че бившият британски премиер е провел тайна среща със зетя на Тръмп и негов старши съветник - Джаред Къшнър. Улф твърди, че Блеър е изказал предположение, че "британците наблюдават служителите в кампанията на републиканеца, подслушват телефонните им обаждания и вероятно дори следят самия Тръмп". Според думите му, бившият британски лидер е споделил "сочна информация", която е "развълнувала" съзнанието на президента.
В интервю за BBC Radio 4, Блеър бе категоричен: "Тази история е пълна измислица, буквално от самото начало до края. Никога не съм водил подобен разговор в Белия дом, извън Белия дом, с Джаред Къшнър или с някой друг".
Блеър, бивш специален посланик на Близкоизточния квартет (ООН, САШ, ЕС и Русия), призна, че е срещнал Къшнър, но бе категоричен, че двамата не са разговаряли за възможното шпиониране на Тръмп от страна на британските спецслужби."Разбира се, че го срещнах, но обсъдихме близкоизточния мирен процес", увери Блеър, като подчерта, че не е изпълнявал никаква поставена задача, а разговорът им е бил насочен към ролята му в Близкоизточния квартет. "Все още съм много активен по въпроса за мирния процес в Близкия изток, но нямам никакво желание за официална позиция. Никога не съм търсил, никога не ми е била предлагана, а и не искам", коментира бившият премиер на Великобритания, споделяйки загриженост от скандала, който предизвика книгата на Улф само в рамките на едно денонощие.
"Тази история е отражение на лудото състояние на съвременната политика. Ето още една история, която буквално е пълна измислица, а сега се върти из света с с прикачена към нея конспиративна теория. Това е съвременната политика", обобщи Блеър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.