НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: 44-тото Народно събрание ще участва активно в дискусията за бъдещето на Европейския съюз

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: 44-тото Народно събрание ще участва активно в дискусията за бъдещето на Европейския съюз

12 Януари 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
София. 44-тото Народно събрание ще участва активно в дискусията за бъдещето на Европейския съюз, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. В парламента председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия разговаряха с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.
Цвета Караянчева подчерта, че днес, повече от всякога, обединена Европа се нуждае от сигурност, стабилност, икономически растеж, социално сближаване, добро бъдеще за младите хора, повече работни места, конкурентоспособност и развит цифров пазар.
Председателят на Народното събрание посочи, че парламентарното измерение на Българското председателство предоставя отлична възможност за активно участие на Народното събрание в европейския дневен ред. След договора от Лисабон, който разшири ролята на националните парламенти в ротационното председателство, приносът на българския парламент към обсъждането на необходимите реформи в ЕС, при спазване на принципа на субсидиарност, е от съществено и важно значение, добави Цвета Караянчева.
Народното събрание е заявило нееднократно своята готовност и отстоява политиката си за търсене на съгласие и единодействие между парламентарно представените политически сили, отбеляза Цвета Караянчева. Подкрепяме обявените приоритети в програмата на България за председателството на Съвета на ЕС и споделяме основните послания в нея - за консенсус, конкурентоспособност и кохезия, заяви тя.
Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов благодари, че на откриването на българското председателство вчера е бил даден ясен знак, че България е част от силна и обединена Европа. Той отбеляза, че българският парламент е застанал зад приоритетите на председателството и подчерта, че те дават възможност за развитието на региона и на България. Европейската перспектива на страните от Западните Балкани означава сигурност не само за района, но и за целия ЕС, заяви Цветан Цветанов.
Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова отбеляза, че председателството е приоритет на всички политически сили в България и че има съгласие на първо място да бъдат поставени общите интереси на Съюза и на страната. Тя посочи, че за българските социалисти две теми са особено важни - кохезионната политика и прилагането на социалния стълб като един от начините за преодоляване на неравенствата, за решаване на проблемите на безработицата, реализацията на младите хора.
Председателят на ПГ „Обединени патриоти“ Волен Сидеров отбеляза, че България е много важна за Европа и нейното председателството на Съвета на ЕС може да допринесе за развитието на ЕС. Той изрази увереност, че през следващите шест месеца ще бъдат постигнати добри резултати. По думите му Европа трябва да реши каква иска да бъде, дали трябва да има различни нива на заплащате, дали трябва да има първа и втора категория хора и държави.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че за ДПС българското председателство е най-значимото политическо събитие за 2018 г. Балканите са особена зона и всяка заигравка с национализмите е опасна, заяви той. Всички политически сили трябва да положим усилия да превърнем региона в сигурна зона, свободна от етнонационализми, подчерта Мустафа Карадайъ. Според него България има добър опит и модел, който да гарантира мир, заедност и просперитет.
Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки отбеляза на срещата, че неговата формация е най-малката в парламента и единствената, която никога не е участвала в управлението и това е най-големият й плюс. Имаме една единствена цел –повишаване на стандарта на живот на българските граждани и приближаването му до този на богатите европейски държави, добави той.
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова отбеляза, че позицията на България по отношение на присъединяването на Западните Балкани е, че страните трябва да се присъединят към Евросъюза, след като са изпълнили всички критерии и като се оценяват техните постижения. По думите й, ако някоя страна е готова, тя може да стане член на Съюза и преди 2025 г.
Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин отбеляза, че приоритетите на председателството са изработени с активното участие на всички парламентарни комисии и групи в парламента. Той посочи, че председателството е помогнало на Народното събрание да се заеме с въпросите от европейския дневен ред и да поеме по-съществена роля при взимането на решения.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази убеждението си, че българското председателство по най-добрия начин ще се справи с предизвикателствата. Той заяви, че няма нито страни, нито граждани на Евросъюза първа или втора ръка. Всички страни и народи имат еднакво достойнство и не би трябвало да има разделителни линии, допълни той.
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини отбеляза ролята на националните парламенти в усилията за изпълнение на целите на председателството. Можем да постигнем много, само, ако действаме заедно, подчерта тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата с еврокомисарите: Нашият народ е достоен за уважение

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата с еврокомисарите: Нашият народ е достоен за уважение

12 Януари 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Нашият народ е достоен за уважение. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на срещата между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Колегиума на европейските комисари, членовете на Председателския съвет на 44-ото Народното събрание и председателите на парламентарни комисии, която се проведе в българския парламент, съобщиха от пресцентъра на Нацоналния съвет на БСП.
"Добре дошли в България, Благодаря Ви за уважението, което показахте вчера към българския народ. Нашият народ е достоен за уважение.
Председателството на Съвета на ЕС е приоритет на всички политически сили в България. Ние постигнахме съгласие, че по темите и намирането на верните решения няма да търсим тясно партиен интерес, а ще поставяме на първо място интересите на България и общите интереси на ЕС. Споделяме напълно приоритетите, които България и тройката, от която сме част, определи за председателството. Нещо повече, участвахме при тяхното обсъждане и определяне. Макар и да сме в опозиция, наш представител е председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и много активно с колегите от всички парламентарни групи работехме, за да стигнем до тук. Напълно осъзнаваме предизвикателствата, които стоят пред всички нас и пред България като европредседател, и пред целия ЕС по сериозни въпроси за бъдещето на общия ни дом – обща охрана, миграция, последиците от BREXIT", каза Нинова.
"За нас, българските социалисти, има две изключително важни теми – кохезионна политика и реалното прилагане на социалния стълб. Това е наша политика и тема, много отдавна, поставена заедно с колегите от ПЕС. За нас е изключително важен социалният стълб- като един от начините за преодоляването на неравенствата, на решаването на проблемите на безработицата, на бедността и на младите хора.
Оставаме отворени за участие във всички дискусии в следващите 6 месеца. Нашето парламентарно поведение е ориентирано към национално съгласие по председателството, но всички теми, които касаят вътрешната политика, и за нас представляват открити въпроси пред българския народ, ще продължим да решаваме с демократичните принципи и права на една опозиционна партия. Пожелавам на всички едно успешно председателство с много верни и добри решения за общото бъдеще на ЕС и за България", каза още лидерът на БСП.
Преди началото на събитието председателят на БСП Корнелия Нинова се срещна еврокомисаря Корина Крецу.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: До 10 дни ще бъде обнародван Законът за противодействие на корупцията

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: До 10 дни ще бъде обнародван Законът за противодействие на корупцията

12 Януари 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. До 10 дни ще бъде обнародван Законът за противодействие на корупцията, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Тя информира госта, че българският парламент днес потвърди отново неговото приемане.
За мен е чест да Ви посрещна в сградата на Народното събрание, на която е изписан и девизът, избран за мото на нашето Председателство, отбеляза Цвета Караянчева. За нас е много важно, че сте тук в самото началото на Председателството, за да обсъдим дневния ред на ЕС през следващите шест месеца, допълни тя.
Председателят на парламента увери Жан-Клод Юнкер, че българските парламентаристи се отнасят с особена отговорност към Парламентарното измерение. Ние ще работим заедно с правителството за това България да бъде конструктивен и коректен посредник в предстоящите ключови европейски дебати, заяви още Цвета Караянчева.
Тя добави, че ще продължи досегашната политика за постигане на съгласие между парламентарно представените политически сили по въпросите на Българското председателство на Съвета на ЕС, така че всички да участват пълноценно в дебатите от европейския дневен ред.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде изключително висока оценка на организацията на Българското председателство и на неговото парламентарно измерение. Той поздрави парламента и правителството на страната ни за това, че амбициите им са насочени към интеграцията на Западните Балкани.
Сигурен съм, че Българското председателството на Съвета на ЕС ще премине успешно, заяви Жан-Клод Юнкер и изрази готовността на Европейската комисия да подкрепя страната ни за това.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Откакто българската дипломация съществува, е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но и в Турция

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Откакто българската дипломация съществува, е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но и в Турция

12 Януари 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Откакто българската дипломация съществува е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но в Турция. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на срещата между председателя НС Цвета Караянчева, Колегиумът на европейските комисари, председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Юнкер коментира, че именно затова е доволен от присъствието си в България. „Искам да привлека вашето внимание към тази група, която създадохме и която ще трябва да се занимава с принципа на пропорционалността, на субсидиарността. Вашият парламент е един от трите национални парламенти, които ще подпомогнат Комисията в това начинание“, коментира Юнкер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Парламентарното измерение на председателството е възможност за участие на парламента в европейския дневен ред

Председателят на НС Цвета Караянчева: Парламентарното измерение на председателството е възможност за участие на парламента в европейския дневен ред

12 Януари 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарното измерение на председателството е възможност за участие на парламента в европейския дневен ред. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, колегиумът на европейските комисари, председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радвам се, че срещата с вас се случва броени минути след като страната ни пое председателството на Съвета на ЕС за първи път в своята история“, каза Караянчева. Председателят на парламента посочи, че днес повече от всякога Обединена Европа се нуждае от сигурност, стабилност и икономически растеж, социално сближаване, добро бъдеще за младите хора, повече работни места, конкурентоспособност и развит цифров пазар. По думите й 44-тото НС на Република България ще участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС. „Това ще стане със сътрудничество с националните парламенти, институциите на ЕС и други международни организации“, допълни Караянчева. Според нея приносът на Народното събрание е към обсъждането на реформите на ЕС, което е важно и от съществено значение. „Народното събрание е заявило многократно своята готовност и отстоява политиката си за търсене на съгласие и взаимодействие между парламентарно представените политически сили“, заяви Караянчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Народното събрание

Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Народното събрание

12 Януари 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Народното събрание в своя кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Разговорите между тях по програма трябва да продължат 15 минути. След това предстои председателят на ЕК и Колегиумът на европейските комисари да проведат среща с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии. Предвидено е срещата да се проведе в зала „Изток“ на парламента. Гостите са в България по повод официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.