НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Das Handelsblatt: България ускорява присъединяването към еврозоната

Das Handelsblatt: България ускорява присъединяването към еврозоната

15 Януари 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Българите все още не използват европейската единна валута за разплащане в страната си, но правителството иска да промени това в най-скоро време, коментира германското икономическо издание Das Handeslblatt.
„Ще кандидатстваме за членство в ERM II до средата на годината", обяви финансовият министър на София Власислав Горанов миналата седмица.
Европейският валутен механизъм ERM II е „чакалнята“ за еврото. Към настоящият момент България се намира в етапа на въвеждането на обменно валутния механизъм. Условията за приемане на еврото предвиждат всяка държава да предстои в тази „чакалня“ поне две години. Целта е да се докаже, че може да поддържа стабилна фискална и монетарна политика, и националната валута на съответната страна да поддържа стабилен валутен курс спрямо еврото за продължителен период от време, припомнят от редакцията.
Всички държави от еврозоната трябваше да преминат през тази фаза и рядко се нуждаеха от повече от три години, за да го направят. Това би означавало, че България може да въведе европейската единна валута през 2021 г. Горанов обаче не се ангажира с конкретни срокове. „Ние сме готови да останем в ERM II толкова дълго, колкото е необходимо", увери министърът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Антоний Гълъбов: България трябва да преодолее напразното очакване за присъединяване към Шенеген в сегашния му вид

Проф. Антоний Гълъбов: България трябва да преодолее напразното очакване за присъединяване към Шенеген в сегашния му вид

15 Януари 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да преодолее напразното очакване за присъединяване към Шенеген в сегашния му вид. Това каза за Радио „Фокус“ политологът проф. Антоний Гълъбов. По думите му е очевидно, че страната ни, както и Румъния, отговарят на критериите за присъединяване, но е важно, обаче, да се помисли за ревизиране на Дъблинското споразумение, при създаване на единна миграционна политика. Според проф. Гълъбов Българското председателство на Съвета на ЕС може да има сериозен принос в тази насока, ако успее да свърже темите за охрана на границите, режима на достъп за мигранти и въпросите за осигуряване на убежище.
„В самото Шенгенско споразумение други изисквания няма. Няма такива, свързани със състоянието на съдебната власт или нейните институции. В това отношение това би могло да бъде много сериозен принос на европредседателството ни, ако успеем да свържем темите за охраната, режима на достъп с въпросите на бежанците и те да бъдат разглеждани в пакет. Всичко това е въпрос на много активна позиция на страната, която да не се свежда единствено до този изчерпан разговор дали ние отговаряме на критериите на Шенгенското споразумение или не“, обясни той.
Проф. Антоний Гълъбов коментира още, че по подобен начин стои и въпросът с присъединяването на България към Еврозоната, като е ясно, че страната ни има възможност да ускори този процес. Политологът добави, че е необходимо започването на активен диалог с останалите страни-членки на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК изрази подкрепа за присъединяване на България към Шенген и чакалнята на еврозоната (ОБЗОР)

ЕК изрази подкрепа за присъединяване на България към Шенген и чакалнята на еврозоната (ОБЗОР)

13 Януари 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че не би отстъпил от позицията си, че мястото на България е в Шенген, защото страната ни е изпълнила всички условия. „Има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, коментира той. По думите му бюджетният дефицит е нещо непознато в България, а безработицата пада, която показва сериозен напредък. „Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12.00 часа, а казвам, че е на добър път“, посочи Юнкер. Според него българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години. Председателят на ЕК изрази увереност, че България ще намери решение на този проблем.
Премиерът Бойко Борисов от своя страна отново подчерта, че в момента страната ни пази най-добре европейската граница. „Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген“, заяви българският министър-председател. Според него клишето „България и Румъния-Шенген“ трябва да изчезне, защото не го заслужаваме. Премиерът изтъкна, че всички негови правителства са спазвали стриктно критериите, а страната ни си е написала домашното и за Шенген, и за еврозоната. Бойко Борисов обясни, че на 6 и 7 февруари България ще посети премиерът на Холандия Марк Рюте, който ще види как се охранява границата.
Ден след официалното откриване на Българското председателство, Жан-Клод Юнкер заяви, че подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и с Турция е от първостепенно значение. Той уточни, че нито една страна няма да се присъедини към семейството на ЕС преди края на мандата на тази комисия, защото не е изпълнила изискванията. Премиерът Бойко Борисов посочи, че България ще се опита да подобри отношенията между ЕС и най-големия му съсед – Турция. По думите му това може да стане с необходимите корекции от турска страна и с политическа воля за доброто на региона. Бойко Борисов припомни, че споразумението за миграция е изключително важно за Европа, защото след подписването му миграционният поток е намаля в пъти. Жан-Клод Юнкер посочи, че ЕС иска да се свърже със Западните Балкани, които заслужават обърнатото им внимание. Според българския премиер изграждането на инфраструктура между страните от Западните Балкани ще даде възможност за конкурентоспособност, инвестиции, туризъм и сближаване на културите в Съюза. Председателят на ЕК подчерта, че Българското председателство е в ключов за бъдещето и финансовата перспектива на ЕС. Премиерът Бойко Борисов заяви, че по време на Председателството България твърдо ще настоява по темата за кохезионните фондове. Стана ясно, че ЕК е предложила на България схема за газовия хъб „Балкан“. Бойко Борисов поясни, че хъбът ще даде възможност България да стане център не само на газоразпределянето, но и за доставките на различен вид газ. В схемата освен руски газ е включен и газ от Румъния.
Колегиумът на европейските комисари и министрите от българското правителство проведоха общо заседание. На него бяха представени резултатите от дискусиите по време на трите клъстърни срещи, предвидени за втория ден от посещението на комисарите. На срещите са обсъдени въпроси в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. Основни докладчици на трите срещи бяха заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова. Преди заседанието премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведоха работна среща. Двамата обсъдиха партньорството между правителството и Комисията по време на Председателството. На срещата беше подчертано, че отношенията на доверие и сътрудничеството са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси. Председателят на ЕК се срещна и с държавния глава Румен Радев на „Дондуков“ 2. Румен Радев заяви, че България има амбицията ЕС да бъде по-силен след края на Председателството. Двамата изразиха убеденост, че приемането на България в Шенген ще подобри ситуацията със сигурността за целия ЕС. Жан-Клод Юнкер оцени високо фискалните показатели на страната ни и изрази мнението, че България е готова да задейства процеса за присъединяване към общата европейска валута. Той и еврокомисарите посетиха и парламента, където се срещнаха с председателя Цвета Караянчева, с членове на Председателския съвет и с председатели на парламентарни комисии. Тя заяви, че парламентарното измерение на Председателството е възможност народните представители да участват в европейския дневен ред. Цвета Караянчева посочи, че повече от всякога Европа се нуждае от сигурност, стабилност и икономически растеж, социално сближаване, добро бъдеще за младите хора, повече работни места, конкурентоспособност и развит цифров пазар. „Откакто българската дипломация съществува е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но и в Турция“, заяви Жан-Клод Юнкер в парламента.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“(Македония): Жан-Клод Юнкер заяви, че нито една страна няма да бъде приета в ЕС по време на настоящия мандат на ЕК до 2019 година

„Телма“(Македония): Жан-Клод Юнкер заяви, че нито една страна няма да бъде приета в ЕС по време на настоящия мандат на ЕК до 2019 година

12 Януари 2018 | 23:34 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в петък, че до края на настоящия мандат на Комисията никой няма да влезе в ЕС, защото никой не изпълнява нужните условия. Но все пак, той заяви, че в следващия мандат на ЕК ще се работи по разширяването. Юнкер посочи, че е много важно да се задържи и потвърди европейската перспектива за Западните Балкани и отбеляза, че в София, на 17 май, ще се проведе среща на върха на Западните Балкани и Европейския Съюз, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„В противен случай съществува опасност в този сложен регион на Европа да се видят събития, които да ни върнат в началото на 90-те години, а ние не искаме да видим повторение на нещо подобно", заяви Юнкер.
С приемането на председателството на Съвета на ЕС от България, фокусът на Съюза отново се премести върху интеграцията на Западните Балкани, тъй като София постави този въпрос като един своите главни приоритети за периода. Председателят на Европейския съвет приветства това решение на България:
„"Всеки би искал, когато миналото, така и бъдещето на Балканите да бъдат с по-малко драматичен сценарий. Стабилност, сигурност, просперитет, това заслужават хората в региона. Целта на Европа е да помогне да се превърне този сценарий в реалност ", заяви в София Доналд Туск.
Разширяването на Съюза отново е в дневния ред на Брюксел. Комисията съобщи, че подготвя стратегия за региона, според която следващата вълна на разширяване трябва да приключи до 2025 г. Комисията смята, че Сърбия и Черна гора трябва да са готови за членство до 2025 г., докато Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово трябва са на по-късен етап от своя европейски път.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Споразумение за инвестиция в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ беше подписано в НДК (ОБЗОР)

Споразумение за инвестиция в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ беше подписано в НДК (ОБЗОР)

12 Януари 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. През втория ден от официалното посещение на Колегиума на ЕК беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“. Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“. В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“. Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения - в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни. Проектът ще даде възможност за научноизследователска дейност в областта на микробиологията и разработването на нови ваксини и ензими.
Юрки Катайнен заяви, че след отпуснатия заем ще станем свидетели на по-интензивна научноизследователска и развойна дейност в селските райони в България. Според него това ще доведе до икономически растеж и откриване на нови работни места. Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи, че възможността да бъде реализиран такъв изключително важен проект във ветеринарната сфера е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие. По думите на вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл споразумението ще укрепи конкурентоспособността на водещо предприятие във ветеринарния сектор в България, което ще засили водещата позиция на Европа в областта на здравеопазването на животните. Кирил Домусчиев заяви: „Подкрепата на ЕИБ ни позволява да засилим инвестициите си в българското производство, като по този начин подсилва и стратегията ни за изграждане на напълно интегрирана компания за здраве на животните“.
Планът за инвестиции за Европа или планът „Юнкер“ е основен приоритет за ЕК. Целта му е да насърчи инвестициите за създаване на нови работни места и растеж. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е основният стълб на плана „Юнкер“. Предоставя гаранции за първа загуба, дава възможност на Европейската банка за развитие (ЕИБ) да инвестира в повече и в по-рискови проекти. ЕИБ е банката на ЕС и единствената, която представлява интересите на държавите членки.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurActiv: Жан-Клод Юнкер подкрепи българския план за Западните Балкани

EurActiv: Жан-Клод Юнкер подкрепи българския план за Западните Балкани

12 Януари 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на Европейската комисия Жан-Клонд Юнкер подкрепи българския план за Западните балкани, съобщава EurActiv. В рамките на обръщение към репортери по време на посещението си в София в петък, люксембургският политик заяви, че „ще бъде организирана среща на върха за Западните Балкани и аз ще разгледам лично очакванията на всички държави от региона“. Юнкер също така отбеляза важността „пред Западните Балкани да има ясна европейска перспектива“, тъй като по негово мнение, „ в противен случай може да станем свидетели на събития от 90те години“.
Юнкер обаче подчерта, че разширяването на Европейския съюз ще бъде част от мандата на следваща Европейска комисия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген

Премиерът Бойко Борисов: Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген

12 Януари 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. На 6 и 7 февруари в България идва премиерът на Холандия Марк Рюте. Ще го водя на границата да види как се охранява. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако има по-добра Шенгенска граница в Европа, тогава самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген“, коментира той. „Марк Рюте ми е обещал и снощи потвърди, че на 6 и 7 февруари ще дойде и ще го заведа на границата“, посочи Бойко Борисов. „България в момента пази най-добре европейската граница“, заяви той.
По темата за присъединяването на България към Шенген премиерът коментира: „Клишето „Българи и Румъния Шенген“ се надявам да изчезне скоро, защото не го заслужаваме, както и за еврозоната“. „Всички мои правителства досега са спазвали стриктно критериите. Били сме в тройката на Европа“, посочи Бойко Борисов. „Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили. България е във валутен борд с огромен фискален резерв“, поясни министър-председателят. „Както Жан-Клод Юнкер каза- готови сме за чакалнята на еврозоната и се надяваме скоро да стане факт“, изтъкна той.
Във връзка с преговорите за формиране на правителство в Германия Бойко Борисов посочи: „Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС. Стабилността й индиректно влияе изцяло върху ЕС“. „Германия е най-големият донор. Днес говорихме за обща европейска отбрана, миграционен фонд, кохезионни фондове, селскостопанска политика“, посочи той. „Очаква се най-много пари да дойдат от Германия. Всички разчитаме този процес в Германия да завърши, колкото се може по-бързо- за доброто на всички“, каза още премиерът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще се опитаме да подобрим отношенията между ЕС и най-големия му съсед - Турция

Премиерът Бойко Борисов: Ще се опитаме да подобрим отношенията между ЕС и най-големия му съсед - Турция

12 Януари 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Това не може да стане на срещата на балканските лидери, защото се измести фокусът, но ще търсим друга форма да се опитаме да подобрим отношенията между най-големия съсед на ЕС - Турция и ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се това да стане с необходимите корекции от турска страна и с политическата ни воля за доброто на региона“, коментира той. „Турция е голям наш съсед. Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа“, заяви Бойко Борисов. „Откакто ЕС подписа споразумението, миграционният поток намаля в пъти. Помните в каква криза беше Европа, а последиците от това продължават да тресат големи държави“, обясни премиерът. „Държим стриктно на спазването на закона за свободата на медиите. Надявам се турското правителство да ревизира това свое отношение към тях“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Газовият хъб „Балкан“ ще даде възможност на България да не бъде изолирана, а да бъде център на газоразпределянето

Премиерът Бойко Борисов: Газовият хъб „Балкан“ ще даде възможност на България да не бъде изолирана, а да бъде център на газоразпределянето

12 Януари 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на Жан-Клод Юнкер за разработеното по европейския газов хъб „Балкан“. Той дава възможност България да не бъде наказана, да не бъде изолирана. Да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газоразпределянето, но и за доставките на различен вид газ. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Освен руски, в схемата има азерски, има румънски и газ от местно производство. Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на третия енергиен пакет. За даването на възможност България да се върне на мястото, където беше“, обясни той. „Докато ние бяхме най-лоялният член на ЕС, спазвайки и санкциите и искайки да запазим приятелите си от Украйна, тогава Руски поток се трансформира в Турски поток“, коментира премиерът. „Благодаря на Комисията, че успя да защити интереса на България, защото да бъдеш лоялен, не означава да бъдеш наказан“, изтъкна Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години

12 Януари 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение, което ще покаже, че в никакъв случай България не е най-корумпираната страна“, заяви той. „Проблем с корупцията в България има, но го има и в други страни“, коментира още Жан-Клод Юнкер.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген

12 Януари 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК, след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, посочи Юнкер и уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет. „Никой не би могъл да обогати семейството на ЕС преди края на мандата на тази комисия, защото изискванията не са изпълнени“, уточни председателят на ЕК.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Кохезионните фондове са темата, по която България ще настоява твърдо по време на Председателството

Премиерът Бойко Борисов: Кохезионните фондове са темата, по която България ще настоява твърдо по време на Председателството

12 Януари 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо - това е темата кохезионните фондове. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме го поели като ангажимент. Убедени сме, че те са жизненоважни“, заяви той. „Темата Западни Балкани е много ясна. Дълбоката ми убеденост е, че ако сега дадем най-безрисковата перспектива за ЕС за изграждане на инфраструктура, ще даде възможност за конкурентоспособност, инвестиции, туризъм и сближаване на културите в Съюза“, изтъкна премиерът. Според него отношенията на ЕС с Русия и Турция трябва да се нормализират.
Преди пресконференцията премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведоха работна среща. Двамата обсъдиха партньорството между правителството и Комисията по време на Председателството. На срещата е подчертано, че отношенията на доверие и сътрудничеството са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.
След това председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер се срещна и с държавния глава Румен Радев на „Дондуков“ 2. Двамата са дискутирали актуални теми от европейския дневен ред, както и приоритетите на страната ни като председател на Съвета на ЕС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Бюджетният дефицит е нещо непознато в България и безработицата пада, което показва, че е постигнат сериозен напредък

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Бюджетният дефицит е нещо непознато в България и безработицата пада, което показва, че е постигнат сериозен напредък

12 Януари 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията имат това право и задължение“, посочи той. „Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12.00 часа, а казвам, че България е на добър път“, коментира Юнкер. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, обясни той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и с Турция е от първостепенно значение

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и с Турция е от първостепенно значение

12 Януари 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. От първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и по отношение на Турция. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Западните Балкани са свързани повече помежду си, но искаме да ги свържем и с останалата част на Европа“, заяви той. „Доволни сме, че Председателството обръща внимание на Западните Балкани, то се полага на тази сфера“, изтъкна Юнкер. „Това е 50-тото посещение на зам.-председатели и комисари след началото на мандат. Онези, които пишат, че сме затворени, да знаят, че пътуваме през цялото време“, коментира той. „Това ясно показва, че много внимателно готвим този специален момент. Това е първото Председателство на България. Следих подготовката и на процеса на присъединяване на България към ЕС. Винаги съм се гордял, че аз подписах договора за присъединяването“, обясни Жан-Клод Юнкер. „Радвам се, че планът „Юнкер“ работи и в България. Подписахме важен договор и поздравявам всички“, посочи той. „Българското Председателство е в ключов момент за Европа. В голяма степен сме на едно мнение за приоритетите и за българското, и за австрийското“, уточни председателят на ЕК. „Ще обсъждаме финансовата перспектива, грижата ни е работата да започне възможно най-бързо, за да не се повтори предишната процедура, по време на която Съветът отдели твърде много време“, каза още той.
Предстоят срещи на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия в Народното събрание. Жан-Клод Юнкер ще разговаря с председателя на парламента Цвета Караянчева. След това председателят на Комисията и Колегиумът на европейските комисари ще се срещнат с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Споразумение за инвестиция в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ беше подписано в НДК

Споразумение за инвестиция в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ беше подписано в НДК

12 Януари 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. През втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“.В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.
Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения - в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни.
Юрки Катайнен заяви: „Благодарение на гаранцията от бюджета на ЕС, ЕИБ е в състояние да предложи този заем на дружеството, в резултат на което ще станем свидетели на по-интензивна научноизследователска и развойна дейност в селските райони в България. Това ще доведе до икономически растеж и откриване на нови работни места“.
Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи: „Възможността да бъде реализиран такъв изключително важен проект във ветеринарната сфера е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие“.
Вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл обясни: „Тази операция, осъществена с подкрепата на ЕИБ и на Плана за инвестиции на Европа, ще укрепи конкурентоспособността на водещо предприятие във ветеринарния сектор в България, което ще засили водещата позиция на Европа в областта на здравеопазването на животните“.
Кирил Домусчиев заяви: „Подкрепата на ЕИБ ни позволява да засилим инвестициите си в българското производство, като по този начин подсилва и стратегията ни за изграждане на напълно интегрирана компания за здраве на животните“.
Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и министрите от българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На заседанието са представени резултатите от дискусиите по време на трите клъстърни срещи, проведени по-рано днес. На срещите са обсъдени въпроси в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. Основни докладчици на трите срещи са заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

12 Януари 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Партньорството между българското правителство и Европейската комисия (ЕК) по време на ротационното председателство на страната ни беше обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.
Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще. „Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“, подчерта българският премиер.
Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българското председателство. „Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и наш приоритет“, посочи Жан-Клод Юнкер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

12 Януари 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес. Тя се провежда в рамките на откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Борисов и Юнкер ще разговарят по теми от европейския дневен ред, като акцент ще бъдат приоритетите на страната ни по време на председателството. Многогодишната финансова рамка на ЕС и готовността на България за членство в еврозоната и Шенген също ще бъдат обсъдени по време на срещата между премиера и председателя на Европейската комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.