НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: САЩ сигнализират, че военното им присъствие в Сирия няма определен краен срок

Reuters: САЩ сигнализират, че военното им присъствие в Сирия няма определен краен срок

17 Януари 2018 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън даде сигнал, че военното присъствие на страната му в Сирия няма определен краен срок и допълни, че това е част от по-широката стратегия на Вашингтон да се предотврати завръщането на „Ислямска държава“ , да се проправи път по дипломатически начин да бъде премахнат президента на Сирия Башар Асад и да се прекрати намали влиянието на Иран в региона, предава Reuters.
Тилърсън даде ясно да се разбере, че САЩ ще работят чрез дипломацията си Асад да слезе от поста си. Същевременно той призова към „търпение“, признавайки, че позициите на сирийския президент са укрепени от Иран и Русия и едва ли ще е възможно той да изостави властта веднага.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция съобщи, че ще реагира мигновено на заплахите от Западна Сирия

Reuters: Турция съобщи, че ще реагира мигновено на заплахите от Западна Сирия

17 Януари 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за национална сигурност на Турция съобщи, че страната ще реагира мигновено на заплахите от Западна Сирия, които могат да навредят на страната и на нейните граждани, предава Reuters.
В свое официално заявление Съветът съобщава, че няма да позволи формирането на „терористична армия“ по границите с Турция, след като водената от САЩ международна коалиция съобщи, че ще работи със съставените предимно от кюрдски милиции Сирийски демократични сили за изграждането на нова, наброяваща 30 хил. души, гранична сила.
Съветът поиска всички оръжия, предоставяни на кюрдските бойци в Сирия от САЩ да бъдат прибрани незабавно. Той също така посъветва правителството да разшири наложеното след неуспешния опит за преврат от 2016 г. състояние на извънредно положение в страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: САЩ трябва да направят повече, за да принудят Башар Асад да преговаря, заяви лидер на сирийската опозиция

The Guardian: САЩ трябва да направят повече, за да принудят Башар Асад да преговаря, заяви лидер на сирийската опозиция

17 Януари 2018 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. САЩ показват, че отново са ангажирани с принуждаването на президента на Сирия Башар Асад да направи отстъпки, за да сложи край на продължилата седем години гражданска война, но трябва да направят повече, за да убедят Русия да подложи сирийския държавен глава под натиск да преговаря, според думите на сирийски опозиционен лидер, пише британското левичарско издание The Guardian.
Насър ал Харири, главният преговарящ от Сирийската комисия за преговори(СКП), опозиционна група, подкрепяна от Запада, заяви, че приветства решението на САЩ да оставят 2 хиляди войници в Сирия, стига то да помогне за постигането на политическо разрешение на конфликта.
Според неговото мнение, САЩ трябва да разгледат възможността за налагане на санкции, за да принудят сирийския режим да преговаря. „Натискът над режима е ключовия въпрос“, подчерта опозиционният лидер. „Видяхме, че по време на последния кръг от преговорите, режима не беше под натиск да разговаря. Те имаха нулев интерес към преговорите. Без натиск от страна на Русия, политическият процес няма да проработи“.
„Ако присъствието на американски войници е фактор, който ще спомогне за политическо разрешение, то ще е добро. Всички усилия трябва да са концентрирани върху това“.
САЩ бяха подложени на остри критики, че са се отстранили от участие в дългосрочното разрешаване на конфликта в Сирия, извън разгромяването на „Ислямска държава“. През последните няколко седмици обаче, Западните дипломати се обнадеждиха, че американските служби са се ангажирали отново с въпроса, отчасти, защото САЩ смята, че ако Асад остане на власт, Иран, разполагащ със 75 хиляди войници и свои подконтролни милиции в страната, ще бъде усилен извънредно много.
Миналата година, от СКП се съгласиха на компромис да не поставят отстраняването на Асад като предварително условие за преговори, но заявиха, че това остава като цел на опозицията. „Може ли ООН да приема хора, които са извършили военни престъпления, като легитимни кандидати на избори? Това е въпрос към целия свят“.
Харири, който живее в Лондон, изрази силната си резервираност към американския план за основаване на 30 хилядна гранична войска, съставена основно от сирийски кюрди, в северозападната част на Сирия, заявявайки, че целта на опозицията е да се създаде единна и обединена национална армия.
„Голяма и отделна кюрдска войска може да отвори вратата за нова политическа борба в региона“, предупреди той. „Всяка сила, основаваща се на отделен етнос или религия може да е пречка пред политическото разрешение“.
Сирийската опозиция не отхвърли категорично възможността да участва на организираната от Русия мирна конференция в черноморския курорт Сочи по-късно този месец, но заяви, че негативните слухове около конференция водят до мисълта, че планът на Москва е да заобиколи мирния процес в Женева под шапката на ООН.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иранският президент Хасан Роухани осъди плана на САЩ да организират военна сила в Сирия

Reuters: Иранският президент Хасан Роухани осъди плана на САЩ да организират военна сила в Сирия

16 Януари 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Роухани осъди плана на САЩ да организират военна сила в Сирия, съобщава Reuters.
В неделя водената от САЩ международна коалиция разкри намерението си да обучи 30 хил. бойци от кюрдските Сирийски демократични сили, които да служат за защита на границата на страната, в отговор президентът на страната Башар Асад заяви, че ще разбие новата военна сила. В същото време Русия определи намеренията като план да се раздели Сирия.
Във вторник говорителят на Роухани цитира думи на иранския президент, според които „новият план на американците за Сирия е в разрез с международното право и представлява конспирация срещу суверенитета и сигурността на Сирия и региона“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Русия и Иран са обсъдили ситуацията в Сирия

ТАСС: Външните министри на Русия и Иран са обсъдили ситуацията в Сирия

16 Януари 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Москва/Техеран. Руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил по време на телефонен разговор със своя ирански колега Мохамад Джавад Зариф ситуацията в Сирия, съобщава ТАСС.
Двамата също така са засегнали иранското ядрено споразумение по време на провелия се във вторник разговор.
„Двете страни размениха мнения по някои актуални международни проблеми и по-конкретно ситуацията в Сирия малко преди провеждането на Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи, както и въпроси, засягащи иранското ядрено споразумение“, се казва в официално съобщение от руското външно министерство.
По-късно през януари в Сочи ще се проведе конгрес за бъдещето на Сирия, иницииран от Русия, Иран и Турция. По-голямата част от сирийските опозиционери отказаха да вземат участие.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Въоръжената сирийска опозиция отказа да участва на конгреса за бъдещето на Сирия в Сочи

РИА Новости: Въоръжената сирийска опозиция отказа да участва на конгреса за бъдещето на Сирия в Сочи

14 Януари 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Москва/Сочи. Делегацията на въоръжената сирийска опозиция е отказала да участва на конгреса, който ще обсъди бъдещето на Сирия, насрочен за 29 и 30 януари, предава РИА Новости.
По-рано от участие в срещата, организирана от Русия, Иран и Турция, се отказаха и членовете на опозиционната Сирийската комисия за преговори, която обединява членове на почти всички противопоставящи се на режима на Башар Асад формации.
Отказът е свързан не с нежеланието да се намери политическо решение на кризата в страната, а стремежа то да се търси в рамките на преговорите, провеждани под егидата на ООН, според член на въоръжената опозиция.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Международната коалиция ще обучи 15 хиляди бойци от сирийската опозиция да охраняват границите на страната

ТАСС: Международната коалиция ще обучи 15 хиляди бойци от сирийската опозиция да охраняват границите на страната

14 Януари 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветници от оглавяваната от САЩ международна антитерористична коалиция ще се заемат с преподготовката на 15 хиляди бойци от опозиционните на Дамаск отряди „Сирийски демократични сили“ (СДС), с цел да ги обучат как да охраняват границите на арабската страна. Това заяви пред кореспондент на ТАСС в неделя началникът на службата за връзки с обществеността на щаба на операцията Inherent Resolve, която се провежда в Ирак и Сирия от група държави, начело със САЩ, полковник Томас Вил.
„Коалицията работи съвместно със СДС над създаването и подготовката на нова погранична служба за сигурност в Сирия“, отбеляза американският военен, добавяйки, че числеността на организацията ще е около 30 хиляди души.
„Основата на новата силова структура реално ще станат 15 хиляди членове на СДС, които ще преминат преподготовка за служене в пограничните войски, тъй като тяхната борба с „Ислямска държава“ отива към своя край“, поясни представителят на коалицията, добавяйки, че в състава й ще влязат най-опитните бойци от кюрдско-арабската въоръжена коалиция.
„В момента преподготовка преминават приблизително 230 души“, заяви той.
Полковникът съобщи, че тези отряди ще бъдат разместени „на границата на Сирия с Турция и Ирак, както и по поречието на река Ефрат“. С други думи, както смятат експертите, те ще бъдат дислоцирани по границите на територията, контролирана от СДС.
Представителят на коалицията освен това подчерта, че кюрдите-опозиционери ще служат в районите, където живеят – в северните части, а арабите – по долината на река Ефрат и на границата с Ирак.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турският президент заяви, че е възможно въоръжените сили на страната да възобновят  операцията си в Сирия

ТАСС: Турският президент заяви, че е възможно въоръжените сили на страната да възобновят операцията си в Сирия

14 Януари 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган за втори път през последната седмица заяви, че е възможно да продължи операция „Щитът на Ефрат“ в северната част на Сирия. Той заяви това по време на събитие на управляващата Партия на справедливостта на развитието, предава ТАСС, позовавайки се на местни медии.
„Ако такава бъде волята на Аллах, в близките дни ще предприемем първите стъпки в рамките на възобновената операция „Щитът на Ефрат“ в сирийската област Африн, за да очистим нашата южна граница от терористи“, заяви Ердоган. „Ние ще влезем там някоя нощ без предупреждение. Ние ще предприемем всички необходими мерки, ако нашата граница бъде подложена и на най-малка заплаха“, допълни той.
Същевременно президентът призова международната общност „да подкрепя Турция в законните ѝ усилия“ да осигури сигурността в региона.
По-рано, на 9 януари, президентът на Турция заяви, че е възможно възобновяването на операция „Щитът на Ефрат“ в областите Манбидж и Африн с северната част на Сирия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турските въоръжени сили нанесоха удар по кюрдските сили в Северна Сирия

Anadolu Agency: Турските въоръжени сили нанесоха удар по кюрдските сили в Северна Сирия

14 Януари 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските сили за сигурност нанесоха удари по цели на „Кюрдските сили за народна самоотбрана“(PYD) в северния сирийски район Африн в провинция Алепо, за да предотвратят формирането на „терористичен коридор“ по границите на Турция, предава Anadolu Agency.
Според наличната информация турски артилерийски части са ударили кюрдските сили от позиции, разположени в южната турска провинция Хатай. Бойните действия, които в момента се водят в Африн, следват успешната турска операция „Щитът на Ефрат“, която приключи миналия март.
Турското правителство смята PYD за сирийско разклонение на обявената за терористична организация в страната Кюрдска работническа партия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция призова посланиците на Русия и Иран в страната заради ситуацията в Сирия

Daily Sabah: Турция призова посланиците на Русия и Иран в страната заради ситуацията в Сирия

9 Януари 2018 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Късно във вторник, Турция призова посланиците на Русия и Иран в страната заради нарушенията в договорената между трите държави зона за деескалация на напрежението в Сирия, пише вестник Daily Sabah. Атаки срещу т.нар. умерена опозиция от страна на силите на сирийския режим в провинция Идлиб нарушават усилията да се намери политическо решение на кризата. Такова е мнението на Турция, изразено от външния министър Мевлют Чавушоглу.
„Режимът използва като извинение групировката ан-Нусра за да напада умерената опозиция“, заяви първият дипломат на Анкара. „Това наранява процеса за намиране на политическо решение на кризата“, допълни Чавушоглу.
Неговият коментар е направен само ден след като сили на сирийския режим установиха контрол над 14 населени места по време на настъплението си в северната част на страната. Правителствените войски целят да установят контрол върху пътя, който свързва Дамаск със северния град Алепо, като за тази цел е нужно да се неутрализира държаната от противници на режима въздушна база в Идлиб, разкрива турското издание.
Вестникът припомня, че части от Идлиб са включени в т.нар. зони за деескалация на напрежението, в които Турция, Русия и Иран целят да спрат всякакви възможни военни действия, които биха могли да избухнат. Освен това в части от провинцията има разположение турски военни контингенти, които според официалната позиция на Анкара са на мястото за да следят дали се изпълняват условията за деескалация.

Агенция "Фокус" припомня: Сирийското правителство и президента Башар Асад няколко пъти зявиха, че не желаят на територията на държавата да има разположени турски военни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Някои сирийски бунтовници отказаха да участват в преговорите, които трябва да се проведат в руския град Сочи

AFP: Някои сирийски бунтовници отказаха да участват в преговорите, които трябва да се проведат в руския град Сочи

26 Декември 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Повече от 30 различни сирийски групировки, включително влиятелни ислямисти, са отказали да участват в разговорите за разрешаване на сирийската криза, предстоящи следващия месец в руския черноморски курорт Сочи, , предава AFP.
Както вече Агенция „Фокус подробно информира, Русия, Иран и Турция се споразумяха за провеждането на „Конгрес за национален диалог“ в черноморския курорт Сочи на 29 и 30 януари, за политическото разрешаване на конфликта в Сирия.
Сирийското правителство бързо обяви, че ще участва в тези преговори, но някои бунтовници се отказаха от тази възможност, защото, според тях, това е опит на руснаците да заобиколят преговорите в Женева, които се провеждат под шапката на ООН.
„Ние категорично се противопоставяме на руския опит за заобикаляне на женевската площадка“, обявиха няколко бунтовнически групировки чрез общо съобщение. „Ние призоваваме всички групи да се обединят срещу тази изключителна опасност“.
Заявлението е подписано от 40 фракции, включително „Ахрар аш Шам“ и други джихадисти и групи, подкрепяни от САЩ, подобно на „Бригадите Мутасем“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Кремъл изрази готовност да бъде медиатор в диалога между Пхенян и Вашингтон

VOA: Кремъл изрази готовност да бъде медиатор в диалога между Пхенян и Вашингтон

26 Декември 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Във вторник Кремъл изрази готовност да бъде медиатор в диалога между Северна Корея и САЩ за отслабване на напрежението, стига двете страни да са съгласни Москва да поеме тази роля, предава радио Voice of America.
„Готовността на Русия да павира пътя за отслабване на напрежението е очевидна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в телефонен разговор с репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: През 2018 година Северна Корея ще се стреми към преговори със САЩ, предвиждат в Сеул

Reuters: През 2018 година Северна Корея ще се стреми към преговори със САЩ, предвиждат в Сеул

26 Декември 2017 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южна Корея предвижда, че през следваща година Северна Корея ще се стреми към започването на преговори със САЩ в оптимистична прогноза, направена въпреки плановете на страната да създаде специализирани военни части за борба с ядрените заплахи, произтичащи от северния й съсед, предава Reuters.
„Северна Корея ще се стреми към преговори със САЩ, като същевременно ще продължи да полага усилия да бъде призната за фактически притежаваща ядрено оръжие страна", се казва в доклада на южнокорейското министерство на обединението, без да се посочват причините за направените заключения.
Министерството на отбраната в Сеул обяви, че ще създаде четири отдела, чиято цел ще бъде да „възпират и реагират на ядрената и ракетна заплаха от Северна Корея".
Напрежението на Корейския полуостров се засили заради ядрената и ракетна програма на Пхенян, които разработва в разрез с решенията на Съвета за сигурност на ООН.
По-рано американските дипломати увериха, че търсят дипломатическо решение на проблема, но президентът на САЩ Доналд Тръмп често използва войнствена реторика срещу Пхенян. Американският лидер е категоричен, че за да седне на масата за преговори, най-напред режимът на Ким Чен-ун трябва да се откаже от ядрените си амбиции.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Сирийската опозиция отхвърли предложението за провеждането на мирни преговори в Сочи

NZZ: Сирийската опозиция отхвърли предложението за провеждането на мирни преговори в Сочи

26 Декември 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Около 40 сириийски опозиционни групи отхвърлиха руското предложение за организиране на мирни преговори в черноморския курорт Сочи. Това става ясно от съвместно изявление, разпространено в средствата за масова информация, съобщава швейцарският вестникDie Neue Zuercher Zeitung.
От редакцията отбелязват, че сред подписалите документа са милициите, участвали по-рано във водените под егидата на ООН преговори в Женева. „Русия е агресивна държава, извършила военни престъпления срещу сирийците“, се казва в разпространения текст.
Правителството в Москва подкрепя военно сирийския президент Башар Асад. Опозиционните сили на Дамаск твърдят, че руските военнослужещи са отговорни за смъртта на стотици сирийци, убити при произволни въздушни удари на ВВС на Москва. На свой ред руснаците твърдят, че бомбардират единствено вражески позиции.
По предложение на правителството в Москва, в периода 29-30 януари 2018 г. в Сочи ще бъде проведена конференция за Сирия, в която ще участват представители на Турция и Иран. Трите държави вече инициираха мирни преговори в казахстанската столица Астана. В същото време се водят преговори под ръководството на ООН в Женева.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Между Русия и САЩ няма „желязна завеса“

Сергей Лавров: Между Русия и САЩ няма „желязна завеса“

25 Декември 2017 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Според руския външен министър Сергей Лавров между страната му и САЩ няма нова „желязна завеса“, предава РИА Новости.
„Не смятам, че терминът „желязна завеса“ може да се използва по отношение на руско-американските отношения в съвремието“, заяви Лавров, но отбеляза, че има наличие на проблеми в отношенията между двете държави, както и немотивирани антируски действия от страна на САЩ.
Руският министър обясни ситуацията с това, че в САЩ е настъпил пореден пристъп на „маккартизъм“, от който американското общество все още не е изградило имунитет.
„Но лично аз съм уверен, че както в САЩ на всички им омръзна устроения от сенатор Джоузеф МакКарти „лов на вещици“, така и в настоящата ситуация ще настъпи отрезвяване, а с него оздравяване“, изрази надежда Лавров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия не възнамерява да засилва конфронтацията със САЩ

Сергей Лавров: Русия не възнамерява да засилва конфронтацията със САЩ

25 Декември 2017 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров заяви по време на интервю с РИА Новости, че страната му не възнамерява да засилва конфронтацията със САЩ, но ще отговаря на агресивни нападки. Министърът отбеляза, че въпреки засилващите се антируски настроения в САЩ Москва „действа прагматично“.
„Срещу агресивните нападки отговаряме, но не възнамеряваме да преминаваме към конфронтация. И занапред ще отстояваме своите позиции последователно и енергично. Ще върнем колегите във Вашингтон към основните принципи, на които трябва да се води двустранния диалог“, заяви Лавров.
Според него основните принципи са отчитането и уважаването на интересите един на друг. „Без това няма как да има подобряване на отношенията, защото така едва ли ще се получи ефективно сътрудничество в международните дела“, заяви Лавров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров заяви, че между специалните служби на САЩ и Русия се води комуникация

РИА Новости: Сергей Лавров заяви, че между специалните служби на САЩ и Русия се води комуникация

25 Декември 2017 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия и САЩ поддържат диалог по линия на специалните си служби и че предотвратяването на терористичния акт в Санкт Петербург е пример за реално взаимодействие между Москва и Вашингтон, предава РИА Новости.
Според министъра диалогът с властите на САЩ се води по каналите на различни институции, „включително и между специалните служби“.
„В неотдавнашен телефонен разговор президентът на Русия Владимир Путин благодари на американския си колега Доналд Тръмп за постъпилата от ЦРУ разузнавателна информация, която помогна да се задържат терористите, готвещи взривове в Санкт Петербург. Това е пример за реално взаимодействие между Русия и САЩ“, заяви Лавров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руският външен министър отбеляза опасността от стремежа на Северна Корея да стане ядрена държава

РИА Новости: Руският външен министър отбеляза опасността от стремежа на Северна Корея да стане ядрена държава

25 Декември 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Според руския външен министър Сергей Лавров опитите на Северна Корея да придобие статута на ядрена сила са опасни и Русия никога няма да ги приеме или одобри. Същевременно той отбеляза, че Русия не споделя стремежа да се оказва „максимален натиск“ върху Пхенян и да се установява пълна блокада над страната, предава РИА Новости.
„Ние сме сериозно обезпокоени от стремежа на Северна Корея да получи статута на ядрена държава. Никога няма да приемем или да одобрим това. Предприетите от Пхенян действия в тази насока са подкопаване на глобалния режим за неразпространение на ядрените оръжия. В настоящата напрегната обстановка на Корейския полуостров това е просто опасно“, поясни руският министър.
Той подчерта, че Москва се ръководи „не от логиката на „червените линии“, след чието пресичане Северна Корея трябва да бъде наказвана, а от необходимостта да се води последователна работа с Пхенян за решаването на крайната задача – ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.
„Затова и не споделяме стремежа на някои държави да оказват максимален натиск върху Северна Корея, който често се тълкува като установяване на пълна икономическа и политическа блокада на страната с всички налични методи“, допълни Лавров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров определи военното присъствие на САЩ в Сирия като опасно за единството на страната

РИА Новости: Сергей Лавров определи военното присъствие на САЩ в Сирия като опасно за единството на страната

25 Декември 2017 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Според руския външен министър Сергей Лавров запазването на военното присъствие на САЩ в Сирия след разгрома на „Ислямска държава“ пречи на мирния процес в страната и поставя под въпрос нейното единство, предава РИА Новости.
„Правителството на Сирия можеше още да търпи американците в страната в името на антитерористичните задачи. Опитите да се намери оправдание за запазването на присъствието в Сирия след разгрома на „Ислямска държава“ не издържат на критиките. На практика незаконното присъствие на американските военни създава реални препятствия по пътя за политическото разрешаване на ситуацията и поставя под въпрос единството на страната“, заяви Лавров.
Министърът напомни, че през ноември във Виетнам президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са приели съвместно заявление, „в което бе потвърдена общата привързаност за съхраняването на единството, суверенитета, териториалната цялост и светския характер на сирийската държава“. Министърът отбеляза, че Русия постоянно поставя пред американските си партньори въпроса „за изначалната нелегитимност от гледна точка на международното право на въоръжената им активност на територията на Сирия“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран смята преговорите за разрешаване на сирийската криза в Астана за по-перспективни от тези в Женева

РИА Новости: Иран смята преговорите за разрешаване на сирийската криза в Астана за по-перспективни от тези в Женева

24 Декември 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Техеран не очаква пробив в разрешаването на сирийската криза на преговорите под шапката на ООН в Женева, като според председателят на иранския Меджлис (парламент) Али Лариджани, преговорите в Астана са по-перспективни, предава РИА Новости.
Въоръженият конфликт в Сирия продължава от март 2011 година. Начините за разрешаването му се обсъждат на площадките в Женева и Астана, като в казахстанската столица преговорите са фокусирани върху военния аспект на сирийското урегулиране и се водят от януари, като вече са проведени осем кръга. Страните-гаранти в астанинския формат на разговорите са Русия, Турция и Иран.
„Мисля, че в Женева няма да се случи чудо. Женевският процес само забавя хода на политическото разрешаване. Астанинския процес е плодотворна среда за урегулирането на кризата“, заяви Лариджани, по време на срещата си с председателя на руската Дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин.
Той е подчертал, че присъствието на американците в Сирия и Северен Ирак „ще има деструктивен характер“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Председателят на иранския парламент призова за разработване на механизъм на взаимодействие между разузнаванията на няколко страни

ТАСС: Председателят на иранския парламент призова за разработване на механизъм на взаимодействие между разузнаванията на няколко страни

24 Декември 2017 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Председателят на Меджлиса (парламента) на Иран Али Лариджани предложи да се разработи механизъм за взаимодействие между разузнавателните служби на Афганистан, Иран, Китай, Пакистан, Русия и Турция в контекста на борбата с тероризма, предава ТАСС.
Според думите на Лариджани, разделение по този въпрос е недопустимо, а решението трябва да е символ на обединението между страните в лицето на общата заплаха. „Ние трябва да разработим механизъм за взаимодействие между разузнавателните служби“, заяви той, в изказване пред първата регионална международна конференция, посветена на борбата с тероризма и взаимното сътрудничество, провеждаща се в неделя в столицата на Пакистан – Исламабад.
Освен това, той обърна внимание и на необходимостта от постигането на взаимодействие между шестте страни във финансовата сфера и информационното пространство.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Председателят на иранския парламент обяви Русия и Китай за основни гаранти на сигурността в Близкия Изток

ТАСС: Председателят на иранския парламент обяви Русия и Китай за основни гаранти на сигурността в Близкия Изток

24 Декември 2017 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Русия и Китай са единствените гаранти на сигурността в региона на Близкия Изток. Такова мнение изрази председателят на Меджлиса (парламента) на Иран Али Лариджани, цитиран от ТАСС.
„Русия и Китай – в момента това са стълбовете на сигурността в региона“, заяви той, в изказването си на първата регионална международна конференция, посветена на борбата с тероризма и сътрудничеството, провеждаща се в неделя в столицата на Пакистан – Исламабад.
Според неговите думи, проблемът е в това, че Вашингтон няма да подкрепи успешни коалиции, защото не иска да търпи единство на страните в региона. „Именно затова, ние трябва да се обединим“, смята Лариджани.
Той отбеляза, че взаимодействието между страните от региона може да се прехвърли и в икономическата сфера, в частност, в построяването на транспортни коридори и сътрудничество в областта на енергоресурсите и енергосигурността.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специалният представител на Кремъл за Сирия Александър Лаврентив: Американските военни трябва да напуснат Сирия

Специалният представител на Кремъл за Сирия Александър Лаврентив: Американските военни трябва да напуснат Сирия

21 Декември 2017 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Астана. Специалният представител на руския президент за Сирия Александър Лаврентив заяви в четвъртък, че американските военни трябва да напуснат близкоизточната страна, съобщава Reuters. Изказването му е направено в Астана, малко преди началото на новите тристранни преговори за бъдещето на Сирия между Русия, Иран и Турция.
„Всички причини, използвани от американците за оправдаване на последващото им военно присъствие... са просто извинения и ние смятаме, че тяхното присъствие трябва да бъде прекратено“, се казва в изявлението.
Лаврентив разкри, че следващият кръг от астанските преговори ще цели да постави основите за създаване на Конгрес на сирийския народ, който Москва смята да организира и домакинства през 2018 г.

Агенция „Фокус“ припомня: Русия, Иран и Турция организират свои тристранни преговори за бъдещето на Сирия, отделно от провежданите срещи между сирийските управлявани и опозиция, извършвани под егидата на ООН. По-рано този месец завърши осмия кръг от провежданите под покровителството на организацията преговори, който отново не успя да постигне напредък в изглаждането на различията между сирийските управляващи и опозиция. Специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура пристига в Казахстан утре, 22 декември, за да присъства на тристранните преговори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Стефан де Мистура ще се присъедини към осмата международна среща за Сирия в Астана

ТАСС: Стефан де Мистура ще се присъедини към осмата международна среща за Сирия в Астана

21 Декември 2017 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Астана. Специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура ще вземе участие в осмата международна среща за Сирия, която започва в четвъртък в казахстанската столица Астана, предава TACC.
„Стефан де Мистура ще пристигне в Астана утре (22 декември – бел. р.). Днес той има планирани срещи в Москва“, заяви пред журналисти ръководителят на пресслужбата на Министерството на външните работи на Казахстан Ануар Жайнаков, като допълни, че за преговорите в Астана вече са пристигнали всички делегации на участващите страни – включително и на въоръжената сирийска опозиция.
Осмият рунд от преговорите в Астана започва в четвъртък. В дневния ред на срещите са включени въпроси като размяна на задържани лица и телата на загиналите в сраженията. Планира се да бъде утвърдена декларация за разминиране в Сирия, включително и на обекти на ЮНЕСКО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ООН ще поднови доставките на  хуманитарната помощ за сирийската опозиция

AFP: ООН ще поднови доставките на хуманитарната помощ за сирийската опозиция

19 Декември 2017 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН във вторник гласува за подновяване на трансграничните хуманитарни доставки в контролираните от опозицията части на Сирия, но Русия, Китай и Боливия се въздържаха в гласуването по проекторезолюцията, предава AFP.
Русия поиска промени в начина на провеждане на хуманитарната операция, която доставя помощи за опозицията по канали от Турция и Йордания, без позволението на сирийското правителство в Дамаск.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийската опозиция смята, че преговорите под егидата на ООН са „под голяма заплаха“

Reuters: Сирийската опозиция смята, че преговорите под егидата на ООН са „под голяма заплаха“

14 Декември 2017 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Женева. Според водача на делегацията на сирийската опозиция на водените под егидата на ООН в Женева междусирийски преговори Наср Харири международната общност трябва да убеди сирийското правителство да участва в тях, защото са „под голяма заплаха“, предава Reuters.
Харири заяви по време на пресконференция, че правителството на сирийския президент Башар Асад мрази преговорния процес и го отхвърля, въпреки че Русия упражнява натиск то да участва. Тя обаче , според опозицията, поставя препятствия по пътя на женевските преговори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Стефан де Мистура смята, че правителството на Сирия излиза с предварителни условия на преговорите в Женева

ТАСС: Стефан де Мистура смята, че правителството на Сирия излиза с предварителни условия на преговорите в Женева

14 Декември 2017 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният пратеник на ООН в Сирия Стефан де Мистура смята, че правителството на Сирия е излязло с предварителни условия на преговорите в Женева и е показало, че не е готово на диалог с опозицията. Така той коментира изискването на правителствената делегация на преговорите към опозицията да отзове приетото в Рияд комюнике, предава ТАСС.
„В ООН разбираме, че предварителните условия означават, че страната не е готова за преговори, докато те не бъдат изпълнени. За жалост видяхме това от страна на правителствената делегация“, заяви Де Мистура. Той допълни, че не е видял на преминалия осми кръг на преговорите стремеж на правителството да пристъпи към действителни преговори с опозицията. Така, според него, кръгът не е постигнал целите си.
Напомняйки, че по време на преговорите е трябвало да бъдат обсъдени 12-те принципа на бъдещото устройство на страната, конституционния процес и изборите, Де Мистура заяви, че „в действителност преговори нямаше“. Той добави, че планира да свика следващия кръг междусирийски преговори през януари 2018 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Специалният представител на ООН за Сирия обвини правителствената делегация в липса на интерес

AFP: Специалният представител на ООН за Сирия обвини правителствената делегация в липса на интерес

14 Декември 2017 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура, обвини правителствената делегация в липса на интерес в преговорите, предава AFP.
Четвъртък бе заключителният ден от осмия кръг на преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани в Женева под егидата на ООН, като Мистура заяви след края на заседанията, че това е „пропусната златна възможност“. Специалният представител на ООН отбеляза още, че представителите на режима са отказали да обсъждат каквото и да е друго освен войната срещу тероризма.
Пред репортери в швейцарския град Мистура добави още, че „преговорите не са се състояли“ на практика.
По-рано Башар Джафари, лидер на правителствената делегация, заяви, че докато опозиционерите не се откажат от искането за смята на президента Башар Асад, няма да има преговори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на сирийската правителствена делегация в Женева заяви, че преговорите с опозицията към момента са невъзможни

ТАСС: Лидерът на сирийската правителствена делегация в Женева заяви, че преговорите с опозицията към момента са невъзможни

14 Декември 2017 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Женева. Преките преговори с представители на опозицията са невъзможни, докато опозиционерите не се откажат от риядското комюнике, предава ТАСС, като се позовава на изказване, направено от Башар Джафари, лидер на сирийската правителствена делегация в Женева.
„За да се получат преговорите е необходимо опозицията да направи две неща – да се откаже от риядското комюнике и създаде действителна делегация, която да представи опозиционните сили“, заяви в четвъртък Джафари, цитиран от руската агенция.
Според риядското комюнике, издадено от опозиционерите в края на ноември, след заседание в столицата на Саудитска Арабия, най-голямото тяхно искане е оставката на сирийския президент Башар Асад.
Четвъртък, 14 декември, е последният ден от осмия кръг на преговорите за Сирия, провеждани в Женева под егидата на ООН, припомня агенцията, като напредък в разговорите между опозицията и представителите на режима не е постигат.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Специалният представителят на ООН за Сирия е „подкопал“ позицията си, според Дамаск

AFP: Специалният представителят на ООН за Сирия е „подкопал“ позицията си, според Дамаск

14 Декември 2017 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният представител на ООН за Сирия, Стефан де Мистура, е подкопал позицията си, заради свой коментар пред швейцарска телевизия. Това е заявил представител на Дамаск, предава AFP.
В сряда Мистура е дал интервю за швейцарска телевизия, в което призовава руския държавен глава да „има куража“ и да убеди сирийския си колега Башар Асад да проведе нови избори в страната. Критиката е оправена на фона на провеждащия се в четвъртък последен ден от осмия кръг на преговорите за Сирия, състоящи се в Женева под егидата на ООН, а автор на обвинението е Башар Джафари – лидерът на делегацията на режима в Дамаск.
„Неговото изказване (на Мистура, б.р.) подкопа мандата му като посредник в преговорите и това ще засегне целия процес в Женева“, отбеляза Джафари пред репортери в четвъртък.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Сирийската опозиция е повдигнала въпроса за бъдещия изборен процес в страната по време на преговорите в Женева

Anadolu Agency: Сирийската опозиция е повдигнала въпроса за бъдещия изборен процес в страната по време на преговорите в Женева

13 Декември 2017 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Женева. Обединената делегация на сирийската опозиция, присъстваща на преговорите в Женева, е обсъдила в сряда въпроса за бъдещия изборен процес в страната, предава Anadolu Agency. Това е заявил говорителят на опозиционната делегация Яхия ал Ариди след среща със специалния представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура.
„Обсъдихме всички видове детайли относно бъдещия изборен процес“ отбеляза Ариди, като подчерта, че това ще бъде и фокуса на утрешните преговори.
Агенция „Фокус“ припомня: На 11 декември започна третата седмица от осмия кръг на преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани в Женева под егидата на ООН. Представителите на опозиционните сили заявиха, че най-важното им условие е прекратяване на режима на Башар Асад, докато, както стана ясно, правителствената делегация все още не е изказала своята позиция, след като по-рано проведе осемдневни консултации в Дамаск.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Представителят на сирийската опозиция разкри, че преговори с делегацията на режима в Женева към момента няма

ТАСС: Представителят на сирийската опозиция разкри, че преговори с делегацията на режима в Женева към момента няма

13 Декември 2017 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Женева. Яхия ал Ариди, говорителят на делегацията на сирийската опозиция, разкри в сряда, че преговори с представителите на режима към момента не са проведени, предава ТАСС.
Въпреки това Ариди отбеляза, че опозиционерите са постигнали напредък в разговорите със Стефан де Мистура – специалният представител на ООН за Сирия.
По думите на говорителя, „не сме провеждали преговори с тях (представите на сирийския режим – б.р.), вместо това преговаряме със специалния представител, който има мандата за прилагането на резолюция 2254 на Съвета за сигурност“. Резолюцията, приета през декември 2015 г. призовава всички участници в конфликта в Сирия (с изключение на терористичните организации) незабавно да спрат действията, които водят един срещу друг и изисква от ООН да инициира преговори за мир не по-късно от януари 2016 г.

Агенция „Фокус“ припомня: От 11 до 14 декември продължава третата седмица от осмия кръг на преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани в Женева под егидата на ООН. Представителите на опозиционните сили заявиха, че най-важното им условие е прекратяване на режима на Башар Асад, докато, както стана ясно, правителствената делегация все още не е изказала своята позиция, след като по-рано проведе осемдневни консултации в Дамаск.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийската опозиция отново се изказа относно продължаване на управлението на Башар Асад

ТАСС: Сирийската опозиция отново се изказа относно продължаване на управлението на Башар Асад

12 Декември 2017 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Женева. Сирийската опозиция отново се изказа против продължаване на управлението на Башар Асад в Сирия, предава ТАСС.
Изявлението е направено във вторник в Женева, където се провежда осмия кръг от преговорите за Сирия под егидата на ООН. Според говорителя на обединените представители на опозицията Яхия Ал-Ариди, „ние не сме готови за удължаване на мандата на този“, който е довел Сирия до сегашното ѝ състояние, като опозиционерите обвиниха Асад и в „жестокости“.
Ариди е направил коментара си след среща със специалния посланик за Сирия на ООН Стефан де Мистура.

Агенция „Фокус“ припомня: През ноември започна осмият кръг от преговори за Сирия, провеждащи се под егидата на ООН в Женева. Представителите на опозиционните сили в страната се съгласиха да участват чрез една обща делегация, обединяваща различните течения, противопоставящи се на режима на президента Башар Асад. Тяхното главно искане бе за смяна на държавния глава. Осмия кръг на преговори ще продължи до 15 декември, като не е ясно какви инструкции е получил ръководителят на делегацита на режима Башар Джафари, който бе на консултации в Дамаск в продължение на осем дни миналата седмица.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна последната седмица от осмия кръг на преговорите за Сирия в Женева

ТАСС: Започна последната седмица от осмия кръг на преговорите за Сирия в Женева

11 Декември 2017 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Женева. В понеделник започва последната седмица от осмия кръг на преговорите за Сирия, които се провеждат в Женева под егидата на ООН, предава ТАСС. След осем дни на консултации, делегацията на режима на Башар Асад пристигна в швейцарския град в неделя. Представители на сирийското правителство не присъстваха по време на втората седмица от преговорите, така че специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура трябваше да води заседания само с опозиционерите.
Преди да се оттеглят, представителите на режима заявиха, че не могат да преговарят с опозицията, докато те не се откажат от условието си за смяна на президента Башар Асад. Лидерът на правителствената делегация Башар ал Джафари все още не е разкрил какви инструкции е получил след осемдневните консултации в Дамаск
Агенция „Фокус“ припомня: През ноември започна осмия кръг от преговори за Сирия, провеждащи се под егидата на ООН в Женева. Представителите на опозиционните сили в страната се съгласиха да участват чрез една обща делегация, обединяваща различните течения, противопоставящи се на режима на президента Башар Асад. Тяхното главно искане бе за смяна на държавния глава. Джафари обаче не даде никаква информация относно това колко дълго смята да остане и в каква форма преговори да участва. Осмия кръг на преговори ще продължи до 15 декември.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийската опозиция разчита на преки преговори в Женева

РИА Новости: Сирийската опозиция разчита на преки преговори в Женева

10 Декември 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Женева. Делегацията на обединената сирийска опозиция разчита през следващата седмица да започне пряк диалог с делегацията на Дамаск в Женева, предава РИА Новости.
„Преговорите трябва да бъдат лице в лице. Разчитаме, че преговорите ще започнат тази седмица. Разчитаме, че делегацията на президента Башар Асад ще се вслуша в призива, отправен от представителите на международната общност, към който призоваваме и ние“, заяви представителя на Сирийския преговорен комитет Басма Кодмани.
Тя определи като обнадеждаващо заявлението, отправено от руския външен министър Сергей Лавров по време на скорошната му среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, в което той призова всички делегации на междусирийските преговори да започнат преки преговори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“(Русия): Руският заместник-министър на външните работи е провел разговор със сирийския посланик в Москва

„Известия“(Русия): Руският заместник-министър на външните работи е провел разговор със сирийския посланик в Москва

3 Декември 2017 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният представител на президента на Руската федерация по въпросите свързани с Близкия изток и Африка и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов е провел разговор с посланика на Сирия в Москва Рияд Хадад. Двамата са обсъдили осмия кръг от преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани под егидата на ООН в Женева, пише руското издание “Известия“, като се позовава на данни, съобщени от ТАСС.
В официално съобщение на външното министерство, се казва, че в разговорите двамата са „разменили възгледи относно развитието на ситуацията в Сирия, включително и предварителните резултати от осмия кръг на базираните в Женева преговори“.
Повече информация не е разкрита, но изданието припомня, че срещата в швейцарски град започна на 28 ноември, като в петък преговорите бяха временно преустановени и ще бъдат подновени на пети декември. Правителствената делегация на Дамаск заяви, че ще се прибере в страната си за почивните дни, където смята да реши дали да поднови участието си в разговорите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Преговорите за Сирия, провеждани в Женева, ще бъдат възстановени във вторник

Anadolu Agency: Преговорите за Сирия, провеждани в Женева, ще бъдат възстановени във вторник

1 Декември 2017 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Женева. Осмият кръг от преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани в Женева под егидата на ООН, ще бъдат възстановени във вторник, предава Anadolu Agency.
По-рано в петък представителите на делегацията на правителството в Дамаск заявиха, че смятат да се върнат в Сирия за почивните дни, където ще решат дали впоследствие ще подновят участието си в преговорите. Все още не е ясно дали техните представители смятат да се върнат в Женева след това.
Различията между обединените представители на опозицията и тези на режима са най-вече относно съдбата на сегашния президент на страната Башар Асад. Опозиционерите заявиха, че не искат той да има бъдеще в следвоенна Сирия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Делегацията на правителството в Дамаск може да преустанови участието си в мирните преговори в Женева

AFP: Делегацията на правителството в Дамаск може да преустанови участието си в мирните преговори в Женева

1 Декември 2017 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Женева. Делегацията на правителството в Дамаск, която участва във водените под егидата на ООН мирни преговори в Женева, ще се върне в Сирия за почивните дни и ще реши дали ще се завърне в швейцарския град за продължаване на разговорите, предава AFP, като се позовава на представител на сирийската делегация.
Башар ал-Джафари заяви пред репортери, че екипът му ще се оттегли в събота от разговорите и че „Дамаск ще реши" дали делегатите да се върнат и на масата за преговори следващия вторник.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Стефан де Мистура призова участниците на преговорите в Женева да се въздържат от взаимни обвинения

РИА Новости: Стефан де Мистура призова участниците на преговорите в Женева да се въздържат от взаимни обвинения

30 Ноември 2017 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура призова всички участници на осмия кръг на преговорите в Женева да се въздържат от обвинения, поставяне на условия и други неконструктивни заявления, предава РИА Новости.
„Специалният пратеник на ООН напомня на всички делегации, намиращи се в Женева, за своя призив, направен по време на речта му пред Съвета за сигурност на ООН на 27 ноември, те сериозно да се отнасят към преговорния процес, без да излизат с предварителни условия. С началото на осмия кръг на междусирийските преговори е настъпило време да се фокусираме върху постигането на реален прогрес в политическия процес в интерес на сирийския народ“, пише в официално заявление от екипа на Де Мистура, разпространено от негово име.
Агенция „Фокус“ припомня: Осмият кръг на преговорите в Женева стартира на 28 ноември. Преди началото на дискусиите водачът на делегацията на обединената сирийска опозиция Наср Харири заяви, че неговата делегация е готова на преки преговори без предварителни условия, но възнамерява да се фокусира върху обсъждането на оставката на президента на Сирия Башар Асад преди началото на преходния процес в страната. По-късно Харири на няколко пъти повтори исканията си. Делегацията на сирийското правителство все още не е разкрила своята позиция на преговорите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция ще разшири военната си мисия в Сирия

Hurryiet: Турция ще разшири военната си мисия в Сирия

29 Ноември 2017 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 28 ноември Националният съвет по сигурността на Турция е обсъдил разширяването на турската военна операция в Сирия, в частност в провинциите Африн и Алепо, според съобщение, публикувано след срещата, пише турското издание Hurryiet.
В комюникето се подчертава Анкара протестира срещу присъствието на сирийската кюрдска „Партия на демократическия съюз“ (PYD) и „Силите за народна самоотбрана (YPG), „особено в граничните райони“.
„Беше отбелязано, че турската армия успешно провежда „наблюдателната си мисия“ в идлибската зона за деескалация. Атмосфера на мир и сигурност може да бъде достигната чрез продължаването на тази мисия в западната част на провинция Алепо и около Африн“, пише още там.
На 19 ноември Турция завърши построяването на третия си пост за наблюдение в провинция Идлиб, което е част от тристранната сделка с Русия и Иран, санкционираща установяването на зони на деескалация в разкъсваната от война Сирия.
Очаква се Турция да установи общо 12 наблюдателни поста, за да надзирава сключеното примирие между сирийския режим и въоръжената опозиция. Първият, от тези постове, беше установен на 13 октомври.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: Децата в Източна Гута страдат от сериозно недохранване

ООН: Децата в Източна Гута страдат от сериозно недохранване

29 Ноември 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Женева. В района на Източна Гута проблемът с недохранването на децата е най-сериозен на фона на цялостната ситуация в Сирия. По данни на ООН нивата там са най-високите, регистрирани там от началото на шестгодишния граждански конфликт в Сирия, предава AFP.
Според данни на УНИФЕФ, 11,9 % от децата под петгодишна възраст страдат от остро недохранване, което е „най-високото ниво за Сирия“ от началото на конфликта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ООН съобщи, че конвой с хуманитарна помощ е достигнал до Източна Гута

РИА Новости: ООН съобщи, че конвой с хуманитарна помощ е достигнал до Източна Гута

28 Ноември 2017 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Женева. Управлението на ООН по координацията на хуманитарните въпроси съобщи, че конвой на Световната организация с хранителни продукти и медикаменти е достигнал в Източна Гута, която е една от четирите зони за деескалация на напрежението в Сирия, предава РИА Новости.
„Екипите на ООН и на Сирийския червен полумесец влязоха в обсадена Източна Гута, за да доставят храна и медикаменти за 7200 нуждаещи се“, съобщава управлението. Дипломатически източник от целевите групи по Сирия в Женева заяви по-рано, че режимът на примирие в зоната е започнал да действа от сутринта.
Агенция „Фокус“ припомня, че в Сирия са създадени четири зони за деескалация: едната в провинцията Идлиб, втората северно от град Хомс, третата в Източна Гута в предградията на Дамаск, а четвъртата в провинцията Дераа на границата между Сирия и Йордания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Преговорите в Женева започват със среща между Стефан де Мистура и сирийската опозиция

РИА Новости: Преговорите в Женева започват със среща между Стефан де Мистура и сирийската опозиция

28 Ноември 2017 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Женева. Осмият кръг на междусирийските преговори започна официално в Женева със среща между специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура и делегацията на обединената сирийска опозиция начело с Насър Харири, предава РИА Новости.
Това е първата среща между Де Мистура с новата единна делегация на сирийската опозиция, формирана през изминалата седмица по време на конференция в Рияд. Очаква се в Женева да пристигне и делегацията на правителството на Сирия начело с постоянния представител на страната в ООН Башар Джаафари.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Режимът в Дамаск прие предложение за примирие в Източна Гута

AFP: Режимът в Дамаск прие предложение за примирие в Източна Гута

28 Ноември 2017 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Женева/Дамаск. Правителството на Сирия се договори във вторник за прекратяване на огъня в Източна Гута, след дни на тежки бомбардировки. Това съобщи специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура, предава AFP.
„Русия предложи и правителството (на Сирия) прие примирие в Източна Гута", обяви дипломатът от ООН пред репортери в Женева, където е в ход осмият кръг от мирните преговори за близкоизточната република.
Стефан де Мистура заяви, че е научил за предложението по време на срещата на посланиците от държавите, които са постоянни членове на Съвета за сигурност - Великобритания, Франция, Китай, Русия и САЩ, проведена по-рано във вторник.
Източна Гута, разположена на изток от Дамаск, е един от последните останали в Сирия бастиони на противниците на Башар Асад. Тя влиза в една от четирите т.нар. „зони за деескалация", обособени с цел да бъде ограничено насилието в Сирия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Делегацията на режима в Дамаск ще се присъедини към мирните преговори в Женева в сряда

AFP: Делегацията на режима в Дамаск ще се присъедини към мирните преговори в Женева в сряда

28 Ноември 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Женева. Правителствената делегация на Дамаск ще се присъедини към мирните преговори в Женева в сряда, предава AFP.
„Правителствената делегация все още не е пристигнала, но (специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура) е получил съобщение, че тя планира пристигане утре“ (сряда, 29 ноември – бел. р.), заяви пред репортери говорителят на ООН Алесандра Велучи.
Осмият кръг от преговорите в Женева за прекратяване на конфликта стартира във вторник. По-рано бе разпространена информация, съгласно която Дамаск няма да участва в него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ООН подновява сирийските мирни преговори във вторник в отсъствие на представители на режима

AFP: ООН подновява сирийските мирни преговори във вторник в отсъствие на представители на режима

28 Ноември 2017 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Женева. ООН подновява сирийските мирни преговори във вторник, предаде AFP. В последния момент стана ясно обаче, че правителството в Дамаск може би няма да бъде представено на разговорите Женева. Това е сериозен удар по и без това несигурните преговори.
Осмият кръг на дискусиите бяха разглеждани като шанс за ООН да вдъхне нов живот на инициативата за постигане на край на войната, която за шест години е отнела живота на над 340 000 души и остави Сирия в развалини.
Пратеникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура подчерта спешната нужда от напредък към политическо решение, за което дава надежди решението на разединената опозиция да формира общ преговорен екип.
В навечерието на преговорите обаче де Мистура заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че правителството на сирийския президент Башар Асад не е поемало ангажимент за присъствие.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Сирийските мирни преговори в Женева стартират в напрегната обстановка

„Коммерсант“: Сирийските мирни преговори в Женева стартират в напрегната обстановка

28 Ноември 2017 | 04:45 | Агенция "Фокус"
Москва. В Женева на 28 ноември ще се открие осмият кръг от междусирийските мирни преговори. Първото подобно заседание след срещата на върха между Русия, Турция и Иран, е призвана да съживи политическия процес в Сирия, възобновявайки обсъждането по въпросите около следвоенното устройство, включително провеждането на избори и списването на нова конституция. Въпреки това предпоставите към преговорите не позволяват да се надяваме на пробив – макар сирийската опозиция за пръв път да се съгласи да излезе с единна делегация, сред нейните членове остават остри разногласия, преди всичко по въпроса за съдбата на президента Башар Асад. Част от опозиционерите продължават да настояват на скорошната му оставка, което даде на правителствената делегация повод да отложи пристигането си в Женева. Освен това, от женевските преговори зависи съдбата на Конгреса за национален диалог в Сирия, който властите в Русия искат да свикат в Сочи, пише „Коммерсант“.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция: Сирийските преговори в Астана и Женева не се конкурират помежду си

Турция: Сирийските преговори в Астана и Женева не се конкурират помежду си

28 Ноември 2017 | 02:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мирният процес в Астана се води успоредно с мирните преговори в Женева, а не се конкурира с тях. Това заяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм по време на реч пред Международния институт за стратегически проучвания в Лондон, предаде AFP‘ „Този процес не се състезава с процеса в Женева“, каза Йълдъръм и добави: „Мирните преговори в Астана, тристранните срещи не са алтернатива на Женева. Това, което се опитваме да направим, е да подготвим почвата за решение в Женева“.
Руският президент Владимир Путин, заедно със своите колеги от Иран и Турция през последните месеци активизираха дипломатическите и военни инициативи, фокусирани върху Сирия, и проведоха седем срещу в казахстанската столица.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Стефан де Мистура се надява, че делегацията на сирийското правителство скоро ще пристигне на преговорите в Женева

ТАСС: Стефан де Мистура се надява, че делегацията на сирийското правителство скоро ще пристигне на преговорите в Женева

27 Ноември 2017 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура заяви, че очаква пристигането на делегацията на сирийското правителство на преговорите в Женева в най-скоро време, предава ТАСС.
Според Де Мистура сирийските власти са го уведомили, че няма да пристигнат в Женева в понеделник, 27 ноември, в навечерието на новия кръг преговори, които трябва да започнат на 28 ноември. Той добави, че очаква пристигането на тази делегация „в близко време“.
По-рано сирийските правителствени медии съобщиха, че правителството на Сирия е взело решение да отложи заминаването на делегацията си в Женева „за неопределено време“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийската делегация е отложила заминаването си за преговорите в Женева

Reuters: Сирийската делегация е отложила заминаването си за преговорите в Женева

27 Ноември 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Женева. Правителствената делегация на режима в Дамаск е отложила заминаването си за Женева, където във вторник ще бъде даден старт на нов рунд от водените под егидата на ООН мирни преговори за Сирия, предава Reuters, като се позовава на данни от вестник Al Watan.
Към настоящия момент от службата на специалния представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура отказват коментар на информацията. Изданието обаче се позовава на дипломатически източник от Женева, който твърди, че съответното съобщение е направено миналата седмица на срещата в Рияд, Саудитска Арабия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин и Еманюел Макрон, Санкт Петербург, Русия, 24 май 2018
Владимир Путин и Еманюел Макрон, Санкт Петербург, Русия, 24 май 2018

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.