НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:39

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

250 български ученици ще се обучават безплатно за професията „Приложен програмист“ (ОБЗОР)

250 български ученици ще се обучават безплатно за професията „Приложен програмист“ (ОБЗОР)

24 Ноември 2017 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. 250 български ученици ще се обучават безплатно за професията „Приложен програмист“ по Националната програма „Обучение и IT кариера“. В нея са ще се включат пет професионални гимназии и четири висши училища, като целта й е да разшири българската база от софтуерни специалисти. Символичният старт на програмата бе даден от еврокомисаря Мария Габриел и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по време на Европейската седмица на професионалните умения.
„За програмата имаше 1200 кандидатствали ученици от цялата страна и предвиждаме още следващата година да увеличим обхвата й, тъй като виждаме, че има интерес. Самото обучение ще бъде 3 години – започва се от 9 клас и ще продължи до 11 клас, като уроците ще се провеждат в събота и неделя и през ваканциите, а обучението ще бъде присъствено и онлайн“, уточни министър Вълчев.
Еврокомисарят Мария Габриел обясни, че в момента в Европа има недостиг на 300 хил. IT специалисти. „А нашите анализи показват, че до 2020 г. тази цифра ще бъде 500 хил. Днешното събитие е прекрасен пример как можем да отговорим на това предизвикателство, защото само когато има връзка между училището, университета и бизнес пазара, можем да имаме подготвени специалисти. Това е едно невероятно предизвикателство, но всички заедно можем да направим така, че да се справим с него. Защото новите технологии вече не са само за IT специалистите. Те са част от ежедневието ни и променят начина ни на работа, учене и живеене. Затова изказвам възхищение към младите хора на България, че приемат това предизвикателство не със страх, а с мотивация. И поздравления за България, че показва как институциите могат да бъдат мост между партньорите. И благодарение на общите ни усилия ще покажем, че България може да бъде лидер в това предизвикателство, пред което е изправена цяла Европа“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: До края на 2018 г. блокирането на интернет потребителите по географски единици в ЕС ще бъде премахнато

Еврокомисарят Мария Габриел: До края на 2018 г. блокирането на интернет потребителите по географски единици в ЕС ще бъде премахнато

24 Ноември 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. До края на 2018 г. блокирането на интернет потребителите по географски единици в ЕС ще бъде премахнато. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел във връзка със споразумението за премахване на блокирането, което беше прието от Европейската комисия, Европейският парламент и Съвета на Европейския съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
“Искам да поздравя всяка една от институциите за усилията, които положи за осъществяването на това споразумение. Това, което показваме, е, че е всички целенасочено работим за това гражданите да са подготвени за цифровия единен пазар. А няма как да постигнем цифров единен пазар, ако продължаваме да имаме граници и там, където те практически не съществуват между държавите членки на Европейския съюз“, каза тя и уточни, че има доста стряскащи цифри, които сочат, че над 50% от онлайн продажбите не се случват именно заради това блокиране, защото условията не са едни и същи от една страна в друга, и проблемите се случат тогава, когато се поиска номерът на банковата карта и адреса на потребителя.
„Слагането на края на географките единици всъщност за мен като човек е слагане на край на една дискриминация. Няма причина да бъдем дискриминирани въз основа на това къде живеем, от каква националност сме или каква банкова карта имаме, защото това не съществува при физическите магазини. Когато някой отиде в Германия, Италия и Франция при покупка от магазин никой не го кара да си показва лична карта. Това искаме да направим в онлайн пространството. Затова тази крачка напред е много голяма – тя казва много ясно "не" на дискриминацията и шанс за бизнеса и за малките и средни предприятия“, каза еврокомисарят, като обясни, че това, което има като споразумение, е максимално бързо премахването на границите да влезе в сила, като срокът е до края на 2018 г.
По думите й, това е крачка напред в полза на всеки един гражданин и предприемач, възползващ се от предимствата на цифровия единен пазар. „Цифровите технологии са част от ежедневието ни и те трябва да носят полза, да носят обединение и да премахват още едни граници и пречки, които в момента съществуват. Ключът за постигане на цифров единен пазар и за свободно пространство, в което гражданите да се чувстват свободни и бизнесът да може да развива своите нови бизнес модели, може да стане само с обединените усилия за всички. И това е най-голямото послание от всички. Трябва да ускорим ритъма, защото новите технологии се движат със скорост, на която ние трябва подобаващо да отговорим“, каза Мария Габриел.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.