НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Правителството прие отчет за изпълнението на плана за действие по последния мониторингов доклад на ЕК

Правителството прие отчет за изпълнението на плана за действие по последния мониторингов доклад на ЕК

7 Февруари 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прие отчет за изпълнението на Плана за действие за 2017 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2017 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. В Плана за действие бяха включени 48 законодателни, организационни и аналитични мерки в отговор на направените препоръки. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Сред основните предприети от институциите действия в областта на съдебната реформа са проведеният прозрачен избор за членове на ВСС и председател на ВАС; приетите наредба за провеждане на конкурси на магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт (по нея вече е проведен конкурс на магистрати), наредба за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд, наредба за показателите и методиката за атестиране и критериите за отчитане степента на натовареност на прокурори, следователи и на административни ръководители и техните заместници; отправеното искане към Службата на ЕК за подкрепа на структурните реформи за укрепване на капацитета на Инспектората към ВСС; приетият от парламента ЗИД на НПК и от МС – ЗИД на Наказателния кодекс; създаденият механизъм за редовно отчитане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система; утвърдената Пътна карта за изпълнение на препоръките от Независимия анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата и анализа на нейната независимост, утвърдената Пътна карта за преодоляване на осъдителните решения на ЕСПЧ, която също е в процес на изпълнение.
В областта на противодействието на корупцията и организираната престъпност се отбелязва разработването и приемането на Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество; приемането на ЗИД на Закона за администрацията; приетата Пътна карта за взаимодействие между всички отговорни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта; одобряването на Единен каталог на корупционните престъпления, по който се води статистика във ВКС; създаването на рубрика в интернет страницата на ВКС и поддържането на актуална информация по дела, свързани с организираната престъпност и корупционни престъпления и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Механизмът за проверка и сътрудничество загуби ролята си на двигател на реформи, изчерпа се и не дава силна добавена стойност

Сергей Станишев, ПЕС: Механизмът за проверка и сътрудничество загуби ролята си на двигател на реформи, изчерпа се и не дава силна добавена стойност

8 Декември 2017 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Механизмът за проверка и сътрудничество загуби ролята си на двигател на реформи, изчерпа се и не дава силна добавена стойност. Това каза на брифинг евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев във връзка с предстоящ дебат в ЕП за влизането на България и Румъния в Шенген, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешната сигурност, за да отпадне към следващите европейски избори и механизмът за сътрудничество и проверка. И в ЕП преди две седмици казах, когато този доклад беше представен, че този механизъм загуби своята инерция и роля на двигател на реформи. В много отношения той се превърна в едно рутинно упражнение и за ЕК, и за правителствата, поради липса на ясни критерии от самото начало на този механизъм. Бяха сложени едни плаващи критерии и в крайна сметка се превърна в инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния. Не, че ние нямаме нашите проблеми в тази област като корупция, организирана престъпност. Напротив, но механизмът вече не дава силна добавена стойност“, коментира Станишев. По думите му механизмът вече се е изчерпал. „Необходим е общоевропейски механизъм, който да засяга всички. В много страни като Полша и Унгария се погазват основни европейски принципи на политическите стълбове на ЕС“, посочи той.
Според него това е последната възможност преди българското председателство да се отправи много ясно политическо послание от европарламента към Европейския съвет и към страните членки по отношение на членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген с оглед укрепването на европейските граници и на общата сигурност. „Вече 6 години по чисто конюнктурни и политически съображения на една, друга или трета страна се отлага решение на Европейския съвет, което само по себе си е скандално. Много е важно България да клони към ядрото, за да не бъде изтласкана в периферията. Това е много сериозна опасност за страната ни. Това означава членство в Шенген, стартиране на подготовката ни за членство в еврозоната. Трябва да имаме национален план за подготовка“, каза още Сергей Станишев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Антон Станков: Политическата нестабилност е причина да не са изпълнени показателите от последния доклад по механизма за сътрудничество и напредък на ЕК

Адвокат Антон Станков: Политическата нестабилност е причина да не са изпълнени показателите от последния доклад по механизма за сътрудничество и напредък на ЕК

18 Ноември 2017 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Политическата нестабилност е причина да не са изпълнени показателите от последния доклад по механизма за сътрудничество и напредък на ЕК. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ адвокат Антон Станков, министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски и бивш съдия. „Националната стратегия за съдебна реформа е един приет документ, който се изпълнява от всяко следващо правителство, но трудно се вписва в късия хоризонт на партиите, които се стремят към следващи избори. Тези чести избори възпрепятстват една ефективна реформа. Другият аспект е, че в момента сме в такава ситуация, че липсва лидерство на реформата. Вече акцентът на внимание е прехвърлен върху парламента, начин на избора на членовете на ВСС, законодателната дейност на парламента – не толкова критики към съдебната власт. Това за мен е знак, че трябва да се търси лидер на реформата или мотор по-скоро, такъв субект, такава структура, която да се грижи за тези проблеми“, коментира адвокат Антон Станков. Той каза още, че докладите на ЕК са за вътрешнополитическа употреба и е нормално да има различен прочит от различните партиите. Той добави, че комисията приветства новия начин на избор на съдебната квота във ВСС, но има критики към статута на Главния прокурор. Според Станков новият антикорупционен орган ще даде тласък в борбата с корупцията, но съществуват трудности по реализирането му поради липса на политически консенсус. "Най-наболелият проблем в съдебната система са тежките противоречия в нея", уточни адвокат Станков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Докладът на Брюксел е безполезен и до известна степен едностранчив

Д-р Борислав Цеков: Докладът на Брюксел е безполезен и до известна степен едностранчив

17 Ноември 2017 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на Брюксел е безполезен и до известна степен едностранчив. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Борислав Цеков - доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика. „Реакциите у нас са напълно очаквани. Както винаги за управляващите, които и да са те, докладът е "изцяло положителен". За опозицията, партийна и корпоративна, той естествено е "унищожителен". Ако се погледне обаче на този доклад през по-безпристрастна оптика, той не е нито едното, нито другото”, каза той и обясни, че в началото този механизъм и произвежданите от брюкселското чиновничество препоръки и оценки са имали съдържателен и напълно обективен характер и са давали сериозен импулс на българските власти.
„През последните две-три години обаче качеството и обективността намаляха значително. Докладите по МСП все по-отечтливо носят белезите на безкритично ретранслиране на позициите на заинтересовани български групи и среди. Като едва ли не безспорни се представят оценките на малобройни и малозначителни субекти в българската експертна, политическа и медийна дискусия. Типичен пример е въпросът с избора на ВСС от парламентарната квота“, каза още д-р Цеков.
По думите му вече е крайно време да се постави на висок глас въпроса за начина, по който се съставят тези доклади, за кредибилността на техните източници и критериите за подбора на тази източници. „Липсва каквато и да било прозрачност в това отношение. Още по-важното е, че Европейската комисия не е въвела абсолютно никакви гаранции и механизми за предотвратяване на частния лобизъм и едностранчивите мнения при съставянето на тези доклади. И виждаме как с тях се ретланслират безкритично позиции на отделни заинтересовани групи в българското общество, които директно се изписват на бланка на Европейската комисия“, обясни той и като възможно решение на проблема посочи подходящо разполагане на "агенти на влияние“ по бюрократичната верига от София до Брюксел.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Ние правим реформи заради българските граждани, а не заради Брюксел

Министър Екатерина Захариева: Ние правим реформи заради българските граждани, а не заради Брюксел

17 Ноември 2017 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Ние правим реформи заради българските граждани, а не заради Брюксел. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.
„Докладът е доста конкретен, има доста буквално споменаване и много точна конкретика на препоръки. И въпреки че може и на опозицията да не ѝ е приятно, е факт, че докладите от последните две години са добри“, обясни министър Захариева, като уточни, че управляващите са съгласни с всички констатации, смятат, че докладът е обективен и има още какво да се прави.
„Но защо когато има позитивни неща, ние не ги виждаме? Защо ги виждат някъде, а ние все отчитаме, че нищо позитивно не се случва в България. Напротив, случват се позитивни неща дори и в съдебната система, колкото и да ни е странно. Това, което се направи миналата година като изменение на Закона за съдебната власт, беше доста позитивно отчетено. В крайна сметка това е от нашата стратегия, която нашият парламент е одобрил, а не някой чиновник от Брюксел. Така че това, което опозицията казва, че никакъв напредък не е отчетен, не е вярно. Напротив, беше отчетен съществен напредък и сериозна политическа воля с констатации, че ако вървим по същия път и изпълняваме нашата стратегия за съдебната реформа – подчертавам нашата съдебна реформа, е възможно да покажем траен напредък“, каза още Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Докладът на ЕК е най-добрият до момента и за първи път не се дават нови препоръки, колкото и да се спекулира

Главният прокурор Сотир Цацаров: Докладът на ЕК е най-добрият до момента и за първи път не се дават нови препоръки, колкото и да се спекулира

16 Ноември 2017 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. Докладът е най-добрият от момента, в който Механизъм е започнал да функционира. Това каза пред журналисти в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров за последния доклад на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съвсем ясно показва, че ако темпът на всичко, което се прави в страната продължи по този начин, до края на мандата на комисията, България ще съумее да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка“, заяви той. „За първи път не се дават нови препоръки. Колкото и някой да спекулира, че докладът бил шамар или, че би трябвало да се преведе от брюкселски на български език в крайна сметка изказванията показват, че Механизмът и докладите продължават да бъдат инструмент за вътрешнополитически борби“, коментира главният прокурор. „Тези оценки са нещо нормално. Вече свикнахме с това, че Механизмът до известна степен загуби от това, че от полезно средство се превърна във вътрешнополитически инструмент“, обясни Сотир Цацаров. „Отчетен е напредък, в крайна сметка се посочват и съвсем ясни перспективи за приключване на Механизма“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Докладът на ЕК е обективен, не се шуми много, но пак изпреварваме Румъния, както през 2012 г.

Премиерът Бойко Борисов: Докладът на ЕК е обективен, не се шуми много, но пак изпреварваме Румъния, както през 2012 г.

16 Ноември 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК е обективен. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов във връзка с годишния доклад на ЕК за на предъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"На разговора с вицепремиера Тимерманс преди няколко дни в Брюксел той отчете и това го каза и публично, че от май месец насам има напредък. Ще си поемем всичко, което имаме като ангажимент. Няколко задачи имаме в парламента, които също до края на годината ще станат. Не се шуми много, но пак изпреварваме Румъния - така, както беше през 2012 г. и аз съм убеден, че 2018 г. в края ще сме извършили всичко, което ЕК твърди", заяви премиерът.
"Оптимист съм. Разбира се ние си знаем, че не сме идеални. Ние си знаем, че имаме да доправим още неща, но институциите са мисля достатъчно убедени и в Брюксел са сигурни, че ще ги направим. Затова виждате в техническите параметри има ясно казано какво трябва да се довърши, но няма нови препоръки. Мисля, че политическата оценка е достатъчно добра, за да сме оптимисти и да ни амбицира да работим по-добре", каза още Бойко Борисов.
Министър председателят коментира думите на президента Румен Радев, който заяви, че ще има успехи в правосъдната система, когато политиците започнат да се отчитат пред гражданите, а не пред Брюксел. Бойко Борисов заяви, че еднакво важно е отчитането и пред хората, и пред ЕК.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инспекторат към ВСС: Докладът на ЕК е изключително коректен и обективно отразяващ напредъка на България по отправените препоръки

Инспекторат към ВСС: Докладът на ЕК е изключително коректен и обективно отразяващ напредъка на България по отправените препоръки

16 Ноември 2017 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Като ръководител на институцията Инспекторат към ВСС намирам Доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка от 15 ноември 2017 г. за изключително коректен и обективно отразяващ напредъка на България по препоръките, отправени в доклада от януари 2017 г. Това се посочва в позиция на главния инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова по доклада ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от 15 ноември 2017 г. „Оценявам положително желанието на Европейската комисия да прекрати действието на Механизма за сътрудничество и проверка след извършване на последваща оценка на постигнатия напредък в края на 2018 г.
Споделям констатациите на Европейската комисия, че на Инспектората към ВСС след промените в Конституцията от 2015 г. се предоставиха „по-силни правомощия в ключови области, като например проверките за почтеност, включително тези, отнасящи се до конфликт на интереси и лично имущество на магистратите, както и по-централна роля в подготовката на дисциплинарни производства”. Съгласна съм и с констатацията, че доколкото тези правомощия повдигат чувствителни въпроси, трябва да се упражняват внимателно”, отбелязва Точкова. Според нея именно поради тази причина е важно същите да се осъществяват от вътрешен на съдебната система орган.
В позицията си главният инспектор на Инспектората към ВСС отбелязва,че безспорно правомощията на Инспектората, свързани с проверките за интегритет на съдии, прокурори и следователи, са от съществено значение за атестирането, кариерното израстване и дисциплинарната отговорност на магистратите. Инспекторатът към ВСС съзнава важността на своите правомощия. Неслучайно Венецианската комисия в раздел Б, т. 77 и 78 от Становище №816 от 2015 г. определя предоставянето на нови правомощия на независимия Инспекторат като „приветствана стъпка към по-независима, прозрачна и отговорна правосъдна система”. Нещо повече – предоставянето на новите правомощия на независимия Инспекторат е оценено като създаване на „реален механизъм за предотвратяване на конфликт на интереси и недопустимо влияние в съдебната власт”, посочва Точкова.
„Отчитайки отредената му „по-централна роля по всички дисциплинарни въпроси”, респективно значението на институцията „за защита независимостта на съдебната власт”, Инспекторатът към ВСС отправи през август 2017 г. искане до Службата за подкрепа на структурните реформи за осигуряване на външна експертна помощ от инспекторати на съдебната власт от страни-членки на ЕС. Целта на експертната помощ е проучване и оценка ефективността на правомощията на инспекторатите в страни, членки на ЕС, с цел привнасяне на добри практики в дейността на Инспектората към ВСС. Искането предстои да бъде разгледано.
В контекста на казаното Инспекторатът към ВСС изразява готовността си да предприеме всички необходими мерки с цел изпълнението в пълнота на относимите към него препоръки”, се посочва още в позицията на Теодора Точкова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозан Панов за мониторинга на ЕК: Този механизъм очевидно не постига резултати у нас

Лозан Панов за мониторинга на ЕК: Този механизъм очевидно не постига резултати у нас

16 Ноември 2017 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на Брюксел не може да промени реалността в България и правосъдната ѝ система. Очевидно той е по-скоро политически, отколкото технически. За мен това е стъпка към бъдещото премахване на мониторинга, но не защото изпълняваме препоръките, а защото е очевидно, че с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов след заседание на Висшия съдебен съвет, предаде бТВ. „Докладът, колкото и да е направен по начин, който да постигне някакво спокойствие преди българското европредседателство, трябва да се чете и свързан с реалността”, категоричен е Панов.
Той коментира конкретно част от точките в доклада. За организираната престъпност, Панов каза, че мониторингът идва в момент, в който има показно убийство в Перник и кражби на бакомати. „Имаме разследвания без резултати”, смята той.
За корупцията по високите етажи – „там очевидно няма резултати. Има само идеи, структурни промени и законодателни, но не и конкретни резултати. На фона на изказванията, че в парламента има наркодилъри, това създава предпоставки за активна роля на прокуратурата”, смята Панов.
Според него липсата на нови препоръки в доклада на Европейската комисия е защото в Брюксел вече никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени.
„В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите”, смята Панов.
„10 години се дават препоръки, които се изпълняват половинчато или почти не се изпълняват. В този смисъл очевидно и чиновниците в Брюксел осъзнават, че трябва да излязат от тази ситуация, защото ги поставя в неловко положение”, допълни той.
„Според мен механизмът не трябва да бъде свален”, коментира още Панов. По думите му това ще доведе до обратен ефект у нас, тъй като обществото вярва повече на европейските институции, отколкото на държавните.
„Свалянето на мониторинга ще има обратен ефект, защото нищо чудно евроскептицизмът да се появи и тук”, допълни Панов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Ще имаме успехи в правосъдната система, когато политиците започнат да се отчитат пред гражданите, а не пред Брюксел

Президентът Румен Радев: Ще имаме успехи в правосъдната система, когато политиците започнат да се отчитат пред гражданите, а не пред Брюксел

16 Ноември 2017 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред своите съграждани, а не пред Брюксел. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев преди тържественото събрание-концерт във Военната академия „Г.С. Раковски” по случай предстоящия Празник на Сухопътните войски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според държавния глава коментарите за доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка са противоречиви, тъй като самият доклад е витиеват. „Аз мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел“, коментира той. По думите му най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система. „Да видят, че наистина има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири като усещане в цялото ни общество. Тогава ще имаме успехи и, когато нашите политици наистина започнат да се отчитат пред своите съграждани“, допълни президентът Радев. Той се съгласи с тезата на правителството, че липсата на нови препоръки е за отбелязване, но подчерта, че няма сериозен напредък и по препоръките до момента. „Особено забележете – препоръки за постигане на ефективност в разкриването, пресичането, разследването и наказателното преследване за корупцията“, отбеляза още държавният глава.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Думите на Корнелия Нинова в НС не са повод за нейното отстраняване

Антон Кутев, БСП: Думите на Корнелия Нинова в НС не са повод за нейното отстраняване

16 Ноември 2017 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. „Ако ние депутатите смятаме, че министър-председателят руши институциите, къде да го кажем, ако не в Народното събрание. И когато ние го кажем там, и председателят на НС ни изгони, къде отива демокрацията, къде отива парламентарната република, в какво се превръщаме?” Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев в Нова телевизия по повод неговото изгонване от заседание на НС, както и на лидера на опозицията Корнелия Нинова, след настояване на левицата да бъде излушан премиерът Борисов, който каза, че в парламента пребивават наркотрафиканти и хора, които купуват гласове на затворници, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По повод случая, левицата поиска и иска оставката на председателя на парламента Димитър Главчев.
„Аз бях изгонен вчера от заседанието в НС заради думите: „Оставка. Днес вече не си за тук.” И мен, и лидера ни Корнелия Нинова председателят на НС Главчев ни гони по чл. 162, ал. 1. А аз пък бих могъл да цитирам чл. 162, ал. 1, който гласи, че председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три, народен представител, който: оскърбява НС, членовете на Министерски съвет, президента или вицепрезидента на Републиката и други органи на държавната власт. Според мен репликата ми категорично не оскърбява изброените по-горе”, подчерта зам.-председателят на ПГ.
Антон Кутев обясни, че се е стигнало до неговото отстраняване и това на лидера на опозицията Корнелия Нинова заради нейни думи, отправени към премиера Бойко Борисов, които обаче не могат да бъдат повод за подобна реакция от страна на председателя на НС. Кутев цитира думите на Корнелия Нинова от стенограмата на НС: „Защо позволявате на министър-председателя да ви унижава, като ви нарича безделници”. „Следва предупреждение от Главчев и когато тя казва: „Не позволявайте българският министър-председател тотално да руши институциите в България”- той я гони”, обясни Кутев. Той заяви, че няма как за тази реплика да бъде изгонен лидерът на опозицията.
По повод думите на премиера Бойко Борисов, който каза, че в парламента пребивават наркотрафиканти и хора, които купуват гласове на затворници, Антон Кутев заяви, че левицата е искала Борисов да дойде в НС и да потвърди думите си, да даде обяснение- кои депутати има предвид. „Ние искаме той да назове имена, защото ако той само произнесе имената, за които намеква, в следващият момент ще му бъдат заведени дела. Нека да каже какво има предвид”, обясни Кутев.
Зам.- председателят на ПГ на лавицата попита също кога Цветан Цветанов ще плати парите, които България е платила на хората, осъдили я в Страсбург, заради грешките на Цветанов и даде примери с Николай Цонев, Борислва Гуцанов. „Борисов също има дело, по което е осъдена България”, каза Антон Кутев и обясни, че това е за нарушаване на правото на живот на Тодор Димов - Чакъра, който през 2003 г. бе обстрелван с гранатомет в собствената си къща край Харманли. „Нека кажат кога ще платят на държавата парите, които тя е платила за техни грешки. Ако искат ще им дам списък с делата, по които Цветанов и Борисов лично носят отговорност и които са завършили с присъди за България в Страсбург. Най-малкото, което могат да направят е първо да се извинят - нещо, което те никога не са направили”, заяви Антон Кутев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Съкращаването на наказанието ми е самоинициатива на председателя на Народното събрание Димитър Главчев

Антон Кутев, БСП: Съкращаването на наказанието ми е самоинициатива на председателя на Народното събрание Димитър Главчев

16 Ноември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Съкращаването на наказанието ми е самоинициатива на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев пред журналисти след съкращаването на наказанието му за отстраняване от зала, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма да подам искане или молба, защото няма как да се помоля Цветан Цветанов да ми отмени наказанието. Това е самоинициатива на Главчев. Лично аз смятам, че двете наказания - моето и на Корнелия Нинова, бяха безсмислени“, заяви Кутев. „Не можеш да изгониш лидера на опозицията от зала и то за това, че говори неща, които са абсолютно очевидни. Това, което трябваше да се направи в този момент, е да си подаде оставката“, допълни Кутев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Димитър Главчев съкрати наказанието на депутата от БСП Антон Кутев

Председателят на парламента Димитър Главчев съкрати наказанието на депутата от БСП Антон Кутев

16 Ноември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев промени наказанието на депутата на БСП Антон Кутев от отстраняване от 2 заседания на отстраняване от 1 заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След преглеждане на експресната стенограма на заседанието на 15 ноември променям дисциплинарната мярка, наложена на народния представител Антон Кутев от отстраняване от 2 заседания на отстраняване от 1 заседание“, посочи Димитър Главчев. „Основанието за това е, че от фактическа страна в този случай е осъществен състава на чл.161 т.2 от Правилника на НС. Квесторите могат да поканят Антон Кутев на днешното заседание“, обясни председателят на НС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЕГНУМ: Перспективата за Шенген пред България и Румъния се отдалечи до края на 2018 г.

РЕГНУМ: Перспективата за Шенген пред България и Румъния се отдалечи до края на 2018 г.

16 Ноември 2017 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. ЕК продължи действието на механизма за проверка и сътрудничество за България и Румъния и през 2018 г., тъй като двете страни не са постигнали очакваните от Брюксел резултати в реформата на съдебната система, както и в борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде РЕГНУМ, като цитира мониторинговия доклад на ЕК, представен на 15 ноември.
В документа се отбелязва, че въпреки че е постигнат съществен напредък, Комисията все още не може да заключи, че всички изисквания са напълно изпълнени.
В доклада се посочва, че борбата с престъпността в България остава не до край ефективна и й предстои да завърши работата по съдебната реформа. Румъния пък трябва да подсигури пълната независимост на съдилищата и да активизира борбата с корупцията.
В същото време от Брюксел подчертават, че при запазване на политическата воля за реализиране на реформите в двете страни съществува вероятност всички препоръки да бъдат изпълнени в близко бъдеще. Следващата оценка на напредъка на България и Румъния ще е в края на 2018 г.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК към България: Доверието се увеличава, проверката остава (ОБЗОР)

ЕК към България: Доверието се увеличава, проверката остава (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 21:50 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия публикува в сряда най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на ангажиментите си по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), създаден при присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 г. По отношение на доклада първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви: „Налице е напредък в много области, но е необходима още работа. България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки, но все още не по всички. Разчитам на правителството на Република България да изпълни всички планирани реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на МСП в рамките на мандата на тази Комисия“.
От Комисията припомнят, че в последния доклад от януари 2017 г. беше направен преглед на цялостния напредък през последните десет години и бяха набелязани 17 конкретни препоръки, които да помогнат на България да постигне напредък по изпълнението на всички показатели по МСП. В настоящия доклад се отбелязва, че макар политическата несигурност да е довела до някои забавения в изпълнението на реформите в началото на годината, процесът на реформите се е ускорил от месец май насам. Според ЕК обаче предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, като например борбата с корупцията. Посочено е още, че Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен, но остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата, България следва да може да изпълни оставащите препоръки и следователно да отговори задоволително на показателите по МСП в близко бъдеще. Следващият доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка се очаква към края на 2018 г.
Като най-позитивният до момента – така министърът на правосъдието Цецка Цачева определи поредния мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК) по механизма за сътрудничество и проверка (МСП). По думите й той е изключително положителен и отчита напредъка по всички 17 препоръки от януари, като не е посочена нито една нова. Според нея докладът дава много положителни оценки, както за работата на настоящото правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната. Министър Цачева обобщи, че ЕК е определила като положителни, както изработения антикорупционен орган, промените в НПК и новия механизъм за избор на ВСС, така и за борбата с организираната престъпност. По думите й в заключението на доклада е посочено, че сътрудничеството между Европейската комисия и българските власти ще продължи, но има възможност, ако следващият отчете „задоволителен напредък“, това да бъде основание за отпадането на механизма в края на 2018 - началото на 2019 година. Министър Цачева отрече обвиненията на БСП, че се правителството се опитва да отклони вниманието от доклада с готвените промени в Конституцията за приватизационните сделки и призова всеки сам да се запознае с позитивните оценки в него.
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира, че докладът е много обективен. Тя благодари на Европейската комисия и експертите, които са работили за него. „Няма нови препоръки, отчетен е голям напредък по голяма част от 17-те препоръки“, каза още тя. Министър Захариева добави, че българският план за действие по няколкото пътни карти продължава до края на 2018 година. „Никога не сме очаквали механизмът да приключи тази година“, допълни тя. „Има изразено виждане, че ако продължаваме със същия темп на реформи, е абсолютно възможно и реалистично механизмът да приключи до края на мандата на тази Комисия“, припомни тя.
Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че заключението на доклада на ЕК е, че вървим в правилната посока. По думите ѝ не трябва да се преекспонира темата „Председателство и доклад за наблюдение". „Неслучайно това се казва механизъм за наблюдение. Той предполага един период, в който ни наблюдават как изпълняваме определени критерии, препоръки и това, което сме поели като ангажимент", заяви Павлова. По думите ѝ това, че няма нови препоръки към страната, по казва, че докладът е позитивен в тази насока. „Значи, че вървим в правилната посока, оценяват се усилията и няма нови препоръки. Ясно е обаче, че има какво да се желая в определени сектори или законодателство, по което да намерим консенсус и то наистина да бъде прието", коментира министърът. Тя добави, че няма нищо лошо да ни наблюдават, тъй като това ще ни държи на пътя.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи доклада като обективен и подчерта, че за първи път се говори за това, че механизма за сътрудничество и проверка може да бъде прекратен. По думите му това зависи единствено от страната ни. Цветанов обърна внимание, че оценката за борбата с организираната престъпност е много удовлетворителна и допълни, че с доклада се дава ясен сигнал за свършеното по отношение на конституционните реформи и избора на ВСС.
Според председателя на Комисията по правни въпроси и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов докладът на ЕК е мотивиращ, обективен и много положителен. Той посочи, че правителството е получило голяма подкрепа по огромния обем от работа, която е свършило в рамките на около 7 месеца, като са зачетени са всички усилия във връзка с антикорупционното законодателство и процесуалните закони.
Зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов заяви, че мониторинговият механизъм на ЕК е лош и трябва да отпадне. Той го определи като дискриминационна спрямо България мярка. По думите му препоръките от януари не са изпълнени, но по всички се работи.
На противоположно мнение застанаха от опозицията. Според лидера на БСП Корнелия Нинова докладът по механизма за сътрудничество и проверка е тежък шамар за България. По думите й точно преди Европредседателството ни се дава доклад, в който се казва, че Комисията не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено.
Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков също коментира, че в 17-ия поред доклад на ЕК ясно е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени през януари. Според него България ще се озове в ситуация да председателства един съюз, който се съмнява в основните си принципи в тази страна, а именно върховенството на правото. По думите му за 10 години няма трайни резултати в борбата с корупцията във властта.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви от своя страна, че lбългарския език може да се използваме едно конкретно понятие, свързано с двойното положително отрицание – „да, да, ама“ или „пък да, бе, да“. Той отчете, че в уводната част на доклада е казано, че с непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата България би следвало да може да изпълни неизпълнените препоръки в близко бъдеще, а в заключението - че е постигнат значителен напредък по препоръките, но окончателните резултати все още престои да се видят.
Прокуратурата излезе с позиция, че показателна за признатия напредък е липсата на нови препоръки и увереността, че изпълнението на вече дадените е възможно „в близко бъдеще“ при „добро сътрудничество между институциите“. Според институцията ЕК обосновано и обективно отчита постигнатия „значителен напредък по препоръките в доклада от януари 2017г.“, настъпилите „допълнителни положителни промени“, „решимостта за напредък в реформата“ и ускорения темп на предприетите действия.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, "БСП за България": Докладът на ЕК за България е провал

Жельо Бойчев, "БСП за България": Докладът на ЕК за България е провал

15 Ноември 2017 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК за България е провал. Това заяви в ефира на Радио „Фокус“ Жельо Бойчев от "БСП за България". По думите му никакъв резултат не е констатиран в този доклад, по същество той е негативна оценка на управлението в страната. Бойчев коментира, че причината за първи път в текста на документа да се говори, че докладът може да бъде преустановен догодина, е това, че всеки механизъм има време и срок, в който трябва да приключи. „Няма как този доклад да бъде разчетен като положителен знак, както се опитват всички членове на правителството и депутати от мнозинството да дадат, тъй като няколко неща са ясни. Първо, механизмът не е свален, въпреки всички опити това да бъде направено и да се използва Българското председателство като един от мотивите и аргументите за това. Няма изпълнена нито една препоръка. В доклада се говори за хаотичен законодателен процес и създаване на непрекъснати скандали при приемането на законодателството. Брюкселският език е много деликатен в изказа си – „до момента не сте се справили, очакваме резултати от вас тепърва“, коментира Жельо Бойчев и допълни, че буквално всеки ден има скандал у нас и даде пример с това, че едва ли има държава в ЕС, в която се отнема думата на лидер на опозицията и се гони от парламента с оглед на създалата се днес ситуация в НС, в която председателят на парламента Димитър Главчев отстрани от пленарното заседание лидера на БСП Корнелия Нинова, като се позова на това, че оскърбява Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Нунев, ГЕРБ: България се съобразява с всички препоръки в доклада по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК

Пламен Нунев, ГЕРБ: България се съобразява с всички препоръки в доклада по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК

15 Ноември 2017 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. България се съобразява с всички препоръки, дадени в доклада по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. Това заяви пред Радио „Фокус“ Пламен Нунев, депутат от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. По думите му положителните оценки само могат да ни мотивират да продължим да работим за пълното изпълнение на всички препоръки на ЕК. Нунев заяви, че може би най-важното за този доклад е, че той потвърждава като цяло ясната перспектива във времето за приключване на механизма при запазване на досегашната политическа воля и последователни усилия в процеса на реформа и при изпълнение на вече формулираните в предходния доклад препоръки, за които ние трябва да работим изключително много. „Имаме и пропуски в тази насока, но най-важно е, че изрично се посочва, че не се налага формулирането на нови препоръки с оглед изпълнението на показателите“ коментира Нунев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico:  Брюксел отбелязва бавен прогрес в реформите в България и в Румъния

Politico: Брюксел отбелязва бавен прогрес в реформите в България и в Румъния

15 Ноември 2017 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според доклад на Европейската комисия България и Румъния са отбелязали прогрес в прокарването на правосъдните реформи, но нито едно от изискванията, поставени им по-рано тази година от ЕК не е „задоволително изпълнени“, предава Politico.
През 2007 г. и двете страни трябваше да подпишат Механизма за сътрудничество и проверка, който следи и помага за прилагането на правосъдните реформи и за борбата срещу корупцията. Докладът на ЕК не уточнява сроковете за прилагането на реформите. „Краят на Механизма за сътрудничество и проверка ще дойде, след като заръките бъдат изпълнени задоволително“, заяви представител на ЕС.
Европейската комисия изразява съмнения относно възможностите на България да проведе независим процес за вземане на решения. Макар и да е отбелязан прогрес, след като Бойко Борисов отново стана министър-председател на страната, скоростта на реформите „не трябва да води до заобикаляне на консултационните процедури“, пише в доклада.
Българската прокуратура определи документа като „обективен“. В официално свое заявление тя пое ангажимент да работи по прилагането на препоръките.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нели Куцкова, Съюз на съдиите в България: Реалистичен е публикуваният мониторингов доклад за България

Нели Куцкова, Съюз на съдиите в България: Реалистичен е публикуваният мониторингов доклад за България

15 Ноември 2017 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. Публикуваният доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК е реалистичен. Това заяви пред Радио „Фокус“ Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България. Според нея истината е по средата – има отчетени положителни стъпки, няма голям провал, но няма и голям успех. „Част от препоръките, които се съдържат в доклада, Съюзът на съдиите многократно ги е отправял и към законодателната, и към изпълнителната власт. Дано като го каже ЕК малко повече внимание да се обърне, защото там се цитират становища на Венецианската комисия, която установи много груби нарушения на основни принципи за независимост на Съда и когато ние ги говорим, не ни обръщат внимание. Да се надяваме, че на ЕК ще се обърне внимание, макар че опитът показва, че преди да влезем в ЕС, препоръките се изпълняваха много стриктно, а откакто влязохме - как така сме само с някои положителни стъпки“, коментира Нели Куцкова. Тя допълни, че за нея един от най-важните поставени в доклада въпроси е за вътрешноведомствените инспекторати. Според нея вътрешните инспекторати в отделните институции на съдебната система трябва да се задействат, за да се предотвратят големите нарушения и престъпления.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: Според доклад на ЕС България и Румъния бележат прогрес в прилагането на правосъдните реформи, но „все още има работа за вършене“

EURACTIV: Според доклад на ЕС България и Румъния бележат прогрес в прилагането на правосъдните реформи, но „все още има работа за вършене“

15 Ноември 2017 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според доклад на Европейската комисия България и Румъния са постигнали определен прогрес в прилагането на правосъдната реформа и в борбата срещу корупцията, но „все още има работа за вършене“, предава EURACTIV.
Комисията издаде доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Вицепрезидентът ѝ Франс Тимерманс заяви, че „има прогрес в определени сфери, но все още има работа за вършене“.
Това е първият случай, в който в подобен доклад се допуска възможност да се прекрати мониторингът. Това може да открие пътя към евентуално присъединяване на двете държави към Шенген, което за момента е блокирано от някои страни членки на ЕС , имащи резерви относно прогреса в правосъдните реформи и в борбата срещу корупцията.
Тимерманс съобщи, че разчита правителствата в Букурещ и в София „да следват необходимите реформи и да избягват отстъпление, за да може да работим заедно към целта да се прекрати Механизма до края на мандата на настоящата Комисия“.
За разлика от предишни случаи ЕК похвали България, докато подчерта по-бавния постигнат прогрес в Румъния. „Макар и политическата несигурност в България да доведе до определено забавяне в прилагането на реформите по-рано тази година, процесът си върна инерцията след месец май, дори и резултатите все още да не са видими в сферите, изискващи правосъдна реформа и правителствено действие, като борбата срещу корупцията“, пише в доклада.За Румъния ЕК „отбелязва, че инерцията в реформите през 2017 г. е в застой, а изпълняването на оставащите препоръки е забавено“.
През септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че и двете страни трябва да се присъединят към Шенген, защото изпълняват всички технически критерии.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Заключението на доклада на ЕК е, че вървим в правилната посока

Министър Лиляна Павлова: Заключението на доклада на ЕК е, че вървим в правилната посока

15 Ноември 2017 | 18:07 | Агенция "Фокус"
София. Заключението на доклада на ЕК е, че вървим в правилната посока. Това заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в предаването "Лице в лице" по бТВ по повод Мониторинговия доклад на ЕК за България. По думите ѝ не трябва да се преекспонира темата "Председателство и доклад за наблюдение". "Неслучайно това се казва механизъм за наблюдение. Той предполага един период, в който ни наблюдават как изпълняваме определени критерии, препоръки и това, което сме поели като ангажимент", заяви Павлова.
"Ние очаквахме да излезе доклад, който обективно, коректно да покаже къде сме се справили добре и той наистина дава цялостна оценка за напредък, къде не е достатъчно и къде има още какво да се направи. Неслучайно ние казахме - докладът е обективен, докладът дава абсолютно реално обективна точна оценка - тук е добре, тук - недостатъчно, и ние знаем как да вървим и че вървим в правилната посока. Това е заключението на доклада - вървите в правилната посока", заяви Павлова.
По думите ѝ това, че няма нови препоръки към страната, по казва, че докладът е позитивен в тази насока. "Значи, че вървим в правилната посока, оценяват се усилията и няма нови препоръки. Ясно е обаче, че има какво да се желая в определени сектори или законодателство, по което да намерим консенсус и то наистина да бъде прието", коментира министърът.
Тя добави, че няма нищо лошо да ни наблюдават, тъй като това ще ни държи на пътя.
Павлова заяви още, че счита, че има напредък по отношение на правосъдната ни система и вътрешния ред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Докладът на ЕК е най-положителният, който България е получавала в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка

Министър Валентин Радев: Докладът на ЕК е най-положителният, който България е получавала в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка

15 Ноември 2017 | 17:09 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК е най-положителният, който България е получавала в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев, съобщиха от пресцентъра на МВР. "Докладът дава множество положителни оценки както за работата на правителството, така и по отношение на цялостната ситуация в страната. Това в особена степен се отнася за изградената институционална структура и практика и за резултатите от дейността на специализираните органи за борба с организираната престъпност", каза още министър Радев. По думите му може би най-важното за този доклад е, че той за първи път дава ясна перспективата за излизане на България от механизма. "Докладът посочва още, че това ще се случи, ако България продължи тази управленска посока и решимост за напредване на реформите. Трябва да се отбележи, че настоящият доклад не съдържа нови препоръки в никоя от разглежданите области", добави Радев. Според него самият доклад от януари 2017 г. поначало не съдържа изрични препоръки към работата на МВР, освен да продължи положителната практика на изпълнението на вътрешноведомствените антикорупционни планове като част от секторния подход за изпълнение на националната антикорупционна стратегия (2015 - 2020). "Както и през януари 2017 г., докладът отчита промяната в ситуацията с престъпността в страната през последните десет години, през които организираната престъпност вече не е така видима и не представлява такава заплаха за стабилността на обществото (каквато заплаха тя е представлявала в миналото и през първите години на действие на механизма)", каза още министър Валентин Радев. По думите му в областта на борбата с корупцията отново се посочва добрият пример на Министерството на вътрешните работи, което прилага широк набор от антикорупционни мерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Благодаря на ЕК за обективния доклад

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Благодаря на ЕК за обективния доклад

15 Ноември 2017 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Кувейт. Този доклад е много обективен и благодаря на Европейската комисия и експертите, които са работили за него. Няма нови препоръки, отчетен е голям напредък по голяма част от 17-те препоръки. Това коментира заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред български журналисти в Кувейт, където е на работно посещение, по повод поредния доклад за напредъка по Механизма за сътрудничество и оценка, разпространен днес от Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Министър Захариева добави, че българският план за действие по няколкото пътни карти продължава до края на 2018 година. „Никога не сме очаквали механизмът да приключи тази година“, допълни тя. „Има изразено виждане, че ако продължаваме със същия темп на реформи, е абсолютно възможно и реалистично механизмът да приключи до края на мандата на тази Комисия“, припомни тя.
Министър Захариева отбеляза, че докладът приветства политическата воля на българското правителство за реформи и се съгласи с направените в него констатации и препоръки. „Нещата оттук-нататък са в наши ръце“, обобщи тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: В доклада на ЕК насоката на „Да, България“ за дебата за съдебната реформа е разбита на „пух и прах“

Йордан Цонев, ДПС: В доклада на ЕК насоката на „Да, България“ за дебата за съдебната реформа е разбита на „пух и прах“

15 Ноември 2017 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Насоката, която иска да даде на дебата за съдебната реформа „Да, България“ и присъдружните й организации, е абсолютно несъстоятелна. Разбита е на „пух и прах“ в доклада. Това каза на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод доклада на ЕК за изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да подчертая оценката ни за пълната катастрофа на мнението на част от гражданското общество изразено от онази партия на Христо Иванов „Да, България“ и сателитните й граждански сдружения. Те виждат в тази реформа само недостатъци на Прокуратурата и изтъкват само това“, коментира той. „В доклада виждаме и положителни оценки за напредъка. Единствената препоръка е да има график за реформата в Прокуратурата“, уточни Йордан Цонев и подчерта, че онова, което ни внушава тази групичка не се споделя от доклада на ЕК. „Трябва да отбележим, че в доклада има оценки за напредък по отношение на законодателството, на препоръките за съдебната реформа в законодателството“, коментира депутатът от ДПС. „Има също така и някои положителни оценки например по отношение на онова, което се случи като реформа в Прокуратурата. Важно е, че на много места в доклада се казва, че един от недостатъците на реформата е недостатъчното време за обсъждане с гражданското общество“, каза още Йордан Цонев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма двоен аршин в пленарна зала

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма двоен аршин в пленарна зала

15 Ноември 2017 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Няма двоен аршин в пленарна зала. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за изказването на Мустафа Карадайъ, че председателят на парламента прилага двоен аршин при изказванията на опозицията и управляващите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са обсъждания пред журналисти в кулоарите на парламента. Председателят на българския парламент има отношение за дисциплината по правилника за организацията и дейността на Народното събрание в пленарна зала“, заяви Цветанов и подчерта, че няма двойни аршини. „Единственият начин, за да има дисциплина, е когато се придържаме към правилата, които сме приели при полагането на клетва на 44-тия парламент“, каза още Цветан Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Изпълняваме всичко записано в доклада на ЕК, а не решенията, които излизат от пленума и конгресите на БСП

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Изпълняваме всичко записано в доклада на ЕК, а не решенията, които излизат от пленума и конгресите на БСП

15 Ноември 2017 | 15:10 | Агенция "Фокус"
София. Изпълняваме всичко записано в доклада на ЕК, а не решенията, които излизат от пленума и конгресите на БСП. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Цветанов журналистите са интелигентни хора и не влизат в тези 80%, за които е говорел депутат от БСП. „Докладът е пред мен и всеки един от вас има възможност да го прочете. Кажете ми един израз, който да означава шамар за днешното управление. Написани са реалните констатации. Може би г-жа Нинова още живее във времето на 2007, 2008, 2009 г., когато имахме тежки констатации и много на брой препоръки, които трябваше да изпълни правителството. Ако нямахме и това прекъсване от първия мандат и имахме втори и трети заедно на правителство на ГЕРБ, нещата щяха да изглеждат много по-различно и днес нямаше да имаме този доклад. Той щеше да бъде прекратен“, коментира Цветанов. По думите му за тези 18 месеца, в които са управлявали „Орешарски и компания“, са съсипали всичко това, което ГЕРБ са съградили като авторитет и са дали основата за нещо положително. „Докладите след управлението на Орешарски и точно на БСП – тези, които искат в момента и вот на недоверие, всъщност се върнахме в начална изходна позиция да имаме доклад през 6 месеца. Кое според Вас е шамар? Проблемът в БСП е, че търсят умисъл, за да саботират действията на правителството и парламентарното мнозинство. Днес всички го видяхте в пленарна зала. Това, което правим, е да изпълняваме всичко, което е записано в доклада на ЕК, а не решенията, които излизат от пленума на БСП или от конгресите на БСП. Ние сме държава членка на ЕС и сме поели ангажимента си пред ЕС. В постоянен диалог сме, когато управлява ГЕРБ“, допълни той. Според него, когато управляват други, няма този диалог и констатациите са много по-тежки.
„Мога да им пожелая успех на БСП, когато имат възможност да управляват, да имат подобни положителни доклади. Не искам да припомням всичко, което се случи и в тяхното управление 2013-2014 г. – докладите на държавния департамент, за трафика на хора, защото в момента тази тема е много актуална и във филми, които се прожектират. Нали си спомняте, че в доклада на Държавния департамент точно констатацията е за трафик на хора и за липсата на противодействие на корупцията в органите, които се занимават с противодействието на трафика. Чакаме с нетърпение мотивите на БСП за корупцията. Докладът ще бъде отговор на всички техни мотиви“, каза още Цветан Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: За оценка на доклада на ЕК можем да използваме двойното положително отрицание- да, да, ама

Мустафа Карадайъ, ДПС: За оценка на доклада на ЕК можем да използваме двойното положително отрицание- да, да, ама

15 Ноември 2017 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. В българския език можем да използваме едно конкретно понятие, свързано с двойното положително отрицание- да, да, ама или пък да, бе, да. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ по повод доклада на ЕК за изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди нас имаше две оценки към доклада, които са от по една дума. Думите са обективен провал“, посочи той. „Ще се позовем конкретно на текстове от доклада и ще се опитаме да направим превод от брюкселски на българския език“, коментира Мустафа Карадайъ. „В уводната част на доклада е казано, че с непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата България би следвало да може да изпълни неизпълнените препоръки в близко бъдеще“, обясни той. „В заключението е казано, че е постигнат значителен напредък по препоръките обаче също окончателните резултати все още престои да се видят“, допълни председателят на групата на ДПС. „Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не поиска отмяна на наказанията към Корнелия Нинова и Антон Кутев

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не поиска отмяна на наказанията към Корнелия Нинова и Антон Кутев

15 Ноември 2017 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. БСП не поискаха отмяната на наказанията към Корнелия Нинова и Антон Кутев. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с отстраняването на лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев от днешното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оставката на Димитър Главчев не стои на дневен ред нито в парламентарната група, нито в парламентарното мнозинство. Всичко това, което днес се случи, всеки един си прави равносметка за поведението и начина, по който се създаде тази недобра среда в днешния пленарен ден“, заяви Цветанов и подчерта, че са готови да правят компромиси в интерес на намаляване на това напрежение. „Председателят беше готов да свика извънреден председателски съвет от 11.30 часа и да се разгледа възможността за отмяна на тези наказания, но това не се случи от страна на БСП, което за пореден път показа тяхната неискреност“, коментира Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Според доклада на ЕК няма нито една изпълнена препоръка, въодушевлението на ГЕРБ е необяснимо

Крум Зарков, БСП: Според доклада на ЕК няма нито една изпълнена препоръка, въодушевлението на ГЕРБ е необяснимо

15 Ноември 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. В 17-тия поред доклад на ЕК ясно е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени през януари. Това каза пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по повод доклада на ЕК за изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България ще се озове в ситуация да председателства един съюз, който се съмнява в основните си принципи в тази страна, а именно върховенството на правото“, заяви той. „Въодушевлението на ГЕРБ от този доклад е наистина необяснимо. В него ясно е заявено, че законодателният процес в областта на правосъдието е хаотичен и не достатъчно добре подготвен“, посочи Крум Зарков. „В доклада е констатирано, че няма ефект в борбата с корупцията по висшите етажи на властта“, коментира депутатът от БСП. „ЕК се съмнява до колко е удачно решението Комисията за конфискация да бъде основа на новия антикорупционен орган. Акцентът е поставен върху ефективното разследване, което вярваме, че с новия закон няма да се случи“, обясни той. „Съдебната реформа не е завършена и това много ясно се констатира в доклада“, посочи Крум Зарков и допълни, че за 10 години няма трайни резултати в борбата с корупцията във властта. „Докладът е обективен, но вътре пише, че нито една от препоръките не е изпълнена“, каза още депутатът от БСП.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Докладът на ЕК е мотивиращ

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Докладът на ЕК е мотивиращ

15 Ноември 2017 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК е мотивиращ. Това каза председателят на Комисията по правни въпроси и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов на брифинг в парламента Цветанов по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятам, че докладът е обективен и много положителен. Той е мотивиращ доклад. Получили сме голяма подкрепа по огромния обем, която извършихме в рамките на тези около 7 месеца. Зачетени са всички усилия и във връзка с антикорупционното законодателство, процесуалните закони. Изразявам леко съжаление за това, че работим и по трите процесуални кодекса, просто мисията беше по-рано и в доклада не сме могли да се похвалим за напредъка“, заяви Кирилов и уточни, че приемат и ще се съобразят с бележките, които са отразени във връзка с публичните обсъждания по отношение на законодателната работа. „На няколко пъти обяснихме на колегите законодателната процедура и гаранцията за участието на обществото във всичките му проявления“, каза още Данаил Кирилов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Извиняваме се на българските граждани за това, което провокираха колегите от БСП

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Извиняваме се на българските граждани за това, което провокираха колегите от БСП

15 Ноември 2017 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Извиняваме се на българските граждани за това, което провокираха колегите от БСП. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има много обективни елементи в него. За някои от нещата се отчита, че са необратими. Това е много ясен знак за напредъка на страната ни по изпълването на този дефицит, който имаме от 2007 г., когато страната ни беше приета като страна членка в ЕС. За мен е много удовлетворително това, което се говори за организираната престъпност. Отчита се положително разделението за съдебната колегия и прокуратурата, което означава, че изцяло сме доволни от доклада, който дава обективната ситуация. Призивът ми към всичките ни политически опоненти, които днес за пореден път демонстрираха опити за дискредитиране на българския парламент, нека просто да прочетат внимателно доклада“, коментира Цветанов и призова всички да работят в интерес на държавата и да се съобразяват с изводите от доклада. „Правителството е стабилно и чакаме с нетърпение да чуем мотивите за вота на недоверие, защото четейки този доклад, смятам, че имаме достатъчно аргументи, за да оборим опозицията от поредните опити за дискредитиране на усилията на правителството за това, което правим и във връзка с предстоящото председателство. Имахме възможност да отхвърлим предложението на Кристиан Вигенин, но видяхте, че се получи пълнен консенсус. Дори можеше, след като те напуснаха пленарната зала, ние да отхвърлим тази точка, но демонстрирахме последователност в действията си за намаляване на напрежението в парламента и няма да се поддаваме на провокациите, които се целят от БСП и техния лидер. Няма да допуснем да се обижда както лидерът, на която и да е политическа сила, в случая и министър-председателя, затова се извиняваме на българските граждани за това, което провокираха колегите от БСП“, подчерта той и изрази надежда, че в утрешния ден ще се върнат към нормалния ритъм на работа, защото докладът на ЕК ги задължава да работят и да изпълняват това, което оценяват като положително и позитивно. „Нека да спорим по същество, по политики, а не да хвърляме обвинения и лични нападки към опонентите“, призова Цветан Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата на Р България за мониторинговия доклад на ЕК: Показателна за признатия напредък е липсата на нови препоръки

Прокуратурата на Р България за мониторинговия доклад на ЕК: Показателна за признатия напредък е липсата на нови препоръки

15 Ноември 2017 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Показателна за признатия напредък е липсата на нови препоръки и увереността, че изпълнението на вече дадените е възможно „в близко бъдеще“ при „добро сътрудничество между институциите“. Това се посочва в позиция на ръководството на прокуратурата по доклада на ЕК относно напредъка на България по МСО, разпространена от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. "Фокус" публикува позицията без редакторска намеса:

Европейската комисия обосновано и обективно отчита постигнатия „значителен напредък по препоръките в доклада от януари 2017г.“, настъпилите „допълнителни положителни промени“, „решимостта за напредък в реформата“ и ускорения темп на предприетите действия.
Показателна за признатия напредък е липсата на нови препоръки и увереността, че изпълнението на вече дадените е възможно „в близко бъдеще“ при „добро сътрудничество между институциите“.
Удовлетворяваща е положителната оценка за дейността на прокуратурата и позитивно отчетените усилия за:
- „специалното внимание“, което се обръща на делата за корупция по високите етажи на властта, включително извършеният анализ и набелязаните мерки, адресирани към всички отговорни институции, за повишаване ефективността на разследванията
- постигане на „трайни резултати в работата на специализирания съд и специализираната прокуратура по дела за организирана престъпност и отнемането на незаконно придобито имущество“
- настъпилата „мащабна промяна в престъпната среда“ - „спад на нивото на видимо насилие“ в резултат на „по – малката заплаха за стабилността на обществото“, която в миналото е генерирала организираната престъпност и това, че „като цяло положението в България се приближава до това в някои други държави – членки“
- анализиране на решенията на ЕСПЧ относно неефективните наказателни производства и „напредъка в последващите действия“ по изпълнение на предвидените мерки в пътната карта
- реформиране на съдебната карта в частта за прокуратурите и представеният от главния прокурор „конкретен модел за окрупняване на районните прокуратури“
- предоставяне на информация по институционален път и чрез редовни пресбрифинги за дела с висок обществен интерес.
Прокуратурата ще продължи действията си за цялостно изпълнение на препоръките, като за пореден път отбелязва, че то е постижимо само при конструктивно взаимодействие между институциите, ангажирани със съдебната реформа и борбата срещу престъпността.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Изцяло сме доволни от доклада на ЕК, от нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена процедурата по механизма за сътрудничество и оценка

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Изцяло сме доволни от доклада на ЕК, от нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена процедурата по механизма за сътрудничество и оценка

15 Ноември 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Изцяло сме доволни от доклада на ЕК, от нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена процедурата по механизма за сътрудничество и оценка. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Докладът е обективен. Няма нови препоръки, които се препоръчват на страната. Във всички от миналия доклад има определено изпълнение. За първи път се говори, че докладът може да бъде преустановен и това е много ясен знак за напредъка на страната ни. За мен е много удовлетворително това, което се говори за организираната престъпност, защото последните 10 години успехите, които имаме и всичко, което сме направили, сме достигнали една по-голяма сигурност, която съответства и на очакванията на ЕС“, заяви Цветанов и уточни, че се дава ясен сигнал за това, което са направили в предишния парламент за конституционните реформи и за избора на ВСС.
„Изцяло сме доволни от доклада, който излезе за страната ни. Всеки от нас може да прочете внимателно, че на база политическата нестабилност, служебното правителство, с провеждането на изборите, не е било възможно да продължат реформи. Отчита се в доклада, че от май месец вече имаме стабилност. Правителството е продължило съответните реформи и има подем. От самите нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена тази процедура по механизма за сътрудничество и оценка“, каза още Цветан Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Докладът на ЕК дава положителна оценка на изработения антикорупционен закон

Министър Цецка Цачева: Докладът на ЕК дава положителна оценка на изработения антикорупционен закон

15 Ноември 2017 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК дава положителна оценка на изработения антикорупционен закон. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на брифинг в Министерски съвет по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на съдебната реформа в доклада е посочено, че българските власти са приложили широк спектър от законодателни и институционално рамки, които започват с промяната на Конституцията и са последвани от промените в Закона за съдебната власт. „Отчита се позитивно новия ред и механизъм, по който бяха избрани членовете на новия ВСС. Ясно се заявява, че процедурите са били публични и открити. Относно процедурата за избор на председател на ВАС е заявено, че този избор също е проведен в изпълнение на новите правила. Отбелязано е, че президентът е върнал на новия състав на ВСС кандидатурата посочена от предходния и при условия на зачитане на съдийското самоуправление, новият ВСС е потвърдил кандидатурата на г-н Чолаков“, обясни министър Цачева. По думите й от Комисията високо се оценява и работата по анализа, който бе извършен от Службата за подкрепа на структурни реформи, за предоставяне на помощ, както по отношение на прокуратурата, така и по отношение на наказателното правосъдие, работата на инспектората и на административното правосъдие. „Комисията високо оценява измененията по отношение на инспектората и фактът, че интегритетът на магистратите ще бъде внимателно проверяван във връзка с декларациите, които те подават, не само имуществени, но и за конфликт на интереси“, допълни още министър Цачева.
По отношение на правната рамка тя отбеляза, че е отчетен приетият през лятото законопроект за изменение и допълнение на НКП – отново в изпълнение на препоръките, с които се цели по-бързо правораздаване, както и възможността корупционни престъпления по високите етажи на властта да бъдат разглеждани занапред от специализираните съд и прокуратура. „Коментира се и изготвения законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Междуведомственото обсъждане по него приключва утре. Той ще бъде обсъден в Съвета по актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа на 25 ноември“, посочи министър Цачева, като припомни, че там се преосмисля редакцията на корупционни престъпления, свързани с длъжностно присвояване. По думите й е положителна и оценката за изготвените шестмесечни годишни доклади за напредъка в изпълнение на актуализираната стратегия, като е отчетен позитив по отношение на откритостта за постигането на отделните препоръки и разписаната пътна карта по стратегията и нейното прилагане.
„В частта относно корупцията се дава положителна оценка на изработения антикорупционен закон, като е отбелязан публичния начин, по който той е изготвен от работна група с широко участие на неправителствения сектор, магистрати и заинтересовани лица, като и, че той е приет на първо четене в Народно събрание. Изразява се очакване по най-бързия начин законът да заработи“, посочи министър Цецка Цачева. Тя припомни, че, за да се засили ролята на инспекторатите през октомври НС гласува промени в закона за администрацията, което по думите й Комисията отчита като важен елемент, доказващ изпълнението на антикорупционната стратегия от 2015 година. „В областта на противодействието на корупцията докладът отново посочва добрия пример на Министерството на вътрешните работи, което прилага широк набор от фокусирани антикорупционни мерки“, допълни тя.
„По линия на организирана престъпност високо са оценени усилията на държавата в борбата с нея, като в доклада се отчита намалението на заплахата от организирана престъпност до степен, сходна с тази в други държави членки на ЕС“, обяви още министър Цачева.
Весела ПЕТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев: ЕК представи може би най-положителния доклад, който е получавала България в рамките на механизма за сътрудничество и оценка

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев: ЕК представи може би най-положителния доклад, който е получавала България в рамките на механизма за сътрудничество и оценка

15 Ноември 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия представи може би най-положителния доклад, който е получавала България в рамките на механизма за сътрудничество и оценка. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев по повод публикувания днес доклад на Европейската комисия за напредъка на България по показателите от Механизма за сътрудничество и оценка от 15 ноември 2017 г., съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. "Докладът дава множество положителни оценки както за работата на правителството, така и по отношение на цялостната ситуация в страната, като това в особена степен се отнася до изградената институционална структура и практики, за резултатите от действията на специализираните органи за борба с организираната престъпност", заяви Радев. По думите му по отношение на ролята на правителството докладът посочва, че то е успяло да навакса забавянето и да възобнови работата във всички ключови области, които са предмет на наблюдение в рамките на механизма. "Няма нови препоръки в доклада, разглежда се само изпълнението на препоръките от месец януари 2017. Посочени са ясни критерии, които България трябва да изпълни и това дава светлина в тунела, че през 2018 ние ще имаме последния доклад и този механизъм, който позволява България и Румъния да бъдат сочени като черните овце на Европа, ще бъде прекратен", каза още Емил Радев. По думите му по отношение на конкретните препоръки Европейската комисия отчита два важни момента в областта на съдебната независимост. "На първо място това е изборът на нови членове на Висшия съдебен съвет и на второ място - номинирането и изборът на нов председател на Върховния административен съд", добави Радев. Според него като положителни стъпки в доклада са отбелязани промените в НПК, както и ангажимента на българското правителство да се публикуват редовни доклади относно процеса на изпълнение в рамките на националната стратегия за съдебна реформа. "Тук, разбира се, остава да се изпълни препоръката за промени в Наказателния кодекс и приемането на нов антикорупционен закон. Не остана време, защото докладът беше изтеглен няколко месеца предварително заради българското председателство, но това са моменти, които вече са залегнали в законодателната програма на Народното събрание и те ще могат да бъдат изпълнени следващата година", каза още евродепутаът. Емил Радев заяви, че като положителни са посочени и промените в Закона за публичната администрация, засягащи работата на вътрешните инспекторати в държавната администрация. "Много положително е разгледана и работата на специализираните органи - специализираният съд, прокуратурата, която създаде специално звено. Отбелязано е и, че ГДБОП има много положителни акценти в работата си.
В областта на борбата с организираната престъпност препоръката е да се консолидират положителните тенденции в тази област", каза още Радев. По думите му в областта на борбата с корупцията като добър пример се посочват МВР и фокусираните антикорупционни мерки, които МВР предприема. "Разбира се, тук ние трябва да изпълним и останалите препоръки. Що се касае, например, до Румъния, този доклад е значително по-неблагоприятен. Там се казва, че е загубена инерцията, предизвикателствата поставят под въпрос независимостта на съдебната система и са постоянен източник на притеснение". Според Радев по отношение на Румъния ЕК заявява, че не може все още да заключи, че който и да е от показателите е задоволително изпълнен на този етап. "С оглед и на този доклад мисля, че целта за сваляне на механизма е постижима през следващата година и се надяваме наистина да видим край през 2018 и от тук нататък да говорим за общоевропейски механизъм за върховенството на закона, включващ абсолютно всички държави членки", добави Емил Радев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК прикани България да изпълни 17-те препоръки в доклада от януари 2017 г., а към края на 2018 г. ще ни оцени отново

ЕК прикани България да изпълни 17-те препоръки в доклада от януари 2017 г., а към края на 2018 г. ще ни оцени отново

15 Ноември 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. През деветмесечния период след доклада от януари 2017 г., в който бяха формулирани ключовите препоръки за изпълнение на всички показатели по МСП, настъпиха допълнителни положителни промени. Това се посочва в заключението на доклада на ЕК относно стъпките, предприети от България в изпълнение на ангажиментите си по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), създаден при присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 г.
„Въпреки че политическата несигурност доведе в някои случаи до забавяне на изпълнението на реформите в началото на годината, от месец май нататък процесът на реформи отново набра скорост, въпреки че окончателните резултати все още предстоят да се видят, по-специално в областите, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, като например борбата срещу корупцията. В съдебната система също настъпиха важни промени през тази година, по-специално с избора на новия състав на ВСС, чието въздействие следва да започне да се проявява през следващата година“, посочват от ЕК. В настоящия доклад се отбелязва, че е постигнат значителен напредък по препоръките, формулирани в доклада от януари 2017 г., по-специално по препоръка 1, във връзка с която от сега нататък новият състав на ВСС ще има задължението да демонстрира резултати, и по препоръки 16 и 17, във връзка с които трябва да се запази положителната тенденция . Значителен напредък бе постигнат също така по препоръка 4, макар че са необходими още усилия. Въпреки че Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по МСП в близко бъдеще. Комисията приканва България да предприеме необходимите действия и да изпълни всички препоръки, а към края на 2018 г. ще оцени отново постигнатия напредък.

Агенция „Фокус“ припомня 17-те препоръки на ЕК от януари 2017 г.:
Първи показател: Независимост на съдебната власт
Препоръка 1: да се гарантира прозрачен избор на членовете на бъдещия ВСС, като преди избора на членовете от парламентарната квота следва да се проведе публично изслушване в Народното събрание и да се даде възможност на представителите на гражданското общество да коментират кандидатите.
Препоръка 2: да се установи практика назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите, като това следва да важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд.
Препоръка 3: да се подобрят практическото функциониране на ИВСС и последващите действия на Висшия съдебен съвет в отговор на констатациите на Инспектората, особено по отношение на въпроси, свързани с почтеността на магистратите; да се обмисли възможността за отправяне на искане за външна помощ, например от СПСР и/или Съвета на Европа
Втори показател: Нормативна уредба
Препоръка 4: да се приемат изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.
Трети показател: продължаване на съдебната реформа
Препоръка 5: да се публикува за обществена консултация доклад, в който подробно се отчита напредъкът по изпълнението на националната стратегия за съдебна реформа и се определят оставащите стъпки, които трябва да бъдат предприети. Да се създаде механизъм за непрекъснато публично отчитане на напредъка през оставащата част от периода за изпълнение на стратегията.
Препоръка 6: да се намери решение на положението с натовареността в най-заетите съдилища въз основа новите стандарти за натовареност и да се постигне съгласие по пътна карта за реформа на съдебната карта едновременно с развитието на електронното правосъдие. Препоръка 7: да се изготви пътна карта за изпълнение на препоръките на доклада на СПСР във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието ѝ с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост. Препоръка 8: да се изготви пътна карта за изпълнението на препоръките, съдържащи се в изследването [върху решенията на ЕСПЧ], включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.
Четвърти показател: корупция по високите етажи на властта
Препоръка 9: да се приеме нова нормативна уредба относно борбата с корупцията в съответствие с целите, изложени в стратегията за борба с корупцията, и да се осигури прилагането на тази уредба. Да се създаде ефективен орган за борба с корупцията.
Препоръка 10: да се приеме и осъществи реформа на Закона за администрацията с цел укрепване на вътрешните инспекторати в държавната администрация.
Препоръка 11: на основата на анализа на приключили дела да се изготви пътна карта за взаимодействие между всички съответни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта, като тази карта следва да включва и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.
Препоръка 12: да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство. При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията.
Пети показател: Корупцията в по-общ план, включително на местно равнище и по границите
Препоръка 13: да се осъществява външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки и върху свързаните с тях последващи действия, включително върху последващите проверки, както и във връзка с разкритите случаи на конфликт на интереси или корупция и коригиращите мерки за отстраняване на установените пропуски.
Препоръка 14: да бъдат въведени основани на риска мерки за противодействие на корупцията по ниските етажи на властта във високорискови сектори в рамките на държавната администрация, като се черпи вдъхновение от постиженията в Министерството на вътрешните работи. Следва да бъдат продължени усилията в Министерството на вътрешните работи.
Препоръка 15: да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по изпълнението националната стратегия за борба с корупцията за оставащата част от периода на изпълнение на стратегията.
Шести показател: Организирана престъпност
Препоръка 16: да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за организираната престъпност на високо равнище, за които вече има информация в общественото пространство. При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията.
Препоръка 17: да се приемат необходимите изменения на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и да се гарантира, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще продължи да работи независимо и ефективно.

Пълния текст на доклада на ЕК може да прочете тук .
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на правосъдието: Според доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество в България е постигнат значителен напредък по показател „Независимост на съдебната власт“

Министерството на правосъдието: Според доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество в България е постигнат значителен напредък по показател „Независимост на съдебната власт“

15 Ноември 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Според доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество в България е постигнат значителен напредък по показател „Независимост на съдебната власт“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието във връзка с публикуването на доклада на Европейската комисия за напредъка на България по показателите от Механизма за сътрудничество и оценка от 15 ноември 2017 г. В позицията на Министерство на правосъдието се казва още:
"Докладът е положителен, обективен и ясно очертаващ положителните тенденции и постигнатите резултати. Прави впечатление цялостният положителен тон на доклада, в който са направени ясни и недвусмислени позитивни констатации.
Докладът отчита положителното развитие в изпълнението на препоръките през деветте месеца след публикуването на доклада през м. януари 2017 г. и призовава България със същата решимост да продължи пълното им изпълнение.
По отношение на ролята на настоящото правителство, докладът посочва, че то е успяло да навакса забавянето от предсрочните парламентарни избори и да възобнови работата във всички ключови области, които са предмет на наблюдение в рамките на МСО.
Докладът дава множество положителни оценки както за работата на настоящото правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната, като това в особена степен се отнася за изградената институционална структура и за резултатите от дейността на специализираните органи за борба с организираната престъпност. Това включва както създадените по времето на действие на МСО специализирани органи съд и прокуратура, за чиято работа докладът за първи път дава цялостна положителна оценка, така и за специализираната полицейска служба ГДПОБ. В областта на противодействието на корупцията докладът отново посочва добрият пример на МВР, което прилага широк набор от фокусирани антикорупционни мерки.
Високо са оценени усилията в борбата с организираната престъпност, като се отчита намалението на заплахата от организирана престъпност до степен, сходна с тази в други държави членки на Европейския съюз. Комисията оценява резултатите в борбата с организираната престъпност като устойчиви.
Постигнат е значителен напредък по показател І „Независимост на съдебната власт“, като се посочва, че изборите за членове на ВСС и за председател на ВАС са проведени прозрачно и публично.
Важен напредък е постигнат според Комисията и в изпълнението на препоръките за приемане на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.
Дадена е висока оценка на усилията на Министерството на правосъдието за изработване на цялостна правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Изрично е отбелязан проведения широк кръг консултации с ангажираните институции и с неправителствените организации.
Оценена е решимостта на правителството да се публикуват от Министерство на правосъдието регулярни доклади за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, което е послужило като основа за публичен дебат, диалог с ВСС, съдебната власт и неправителствения сектор. Препоръчва се този подход да продължи.
Независимо от дадените положителни оценки, които само могат да ни мотивират да продължим да работим за пълното изпълнение на всички препоръки на Европейската комисия, това, което може би е най-важно за този доклад, е че той потвърждава ясната перспектива за приключване на Механизма за сътрудничество и оценка въз основа на различни аргументи:
- При запазване на досегашната политическа воля и последователни усилия в процеса на реформа
- При изпълнение на вече формулираните в предходния доклад препоръки
- Изрично се посочва, че не се налага формулиране на нови препоръки с оглед на изпълнението на показателите.
Правителството подкрепя, изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона – общ за Европейския съюз.
Следващият доклад, който ще направи преглед на изпълнението на препоръките, ще бъде публикуван в края на 2018 г."
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Мониторинговият механизъм на ЕК е лош и трябва да отпадне

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Мониторинговият механизъм на ЕК е лош и трябва да отпадне

15 Ноември 2017 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Мониторинговият механизъм на ЕК е лош и трябва да отпадне. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Въпреки позитивния доклад, имаме принципна позиция, че тази дискриминационна спрямо България мярка трябва да отпадне. В тази посока трябва да бъдат насочени усилията на нашата дипломация. Десетилетия след влизането си в ЕС продължаваме да бъдем наблюдавана страна, при условие, че знаем, че множество други страни демонстрираха много по-тежки нарушения в тази сфера“, заяви Веселинов. По думите му в тази посока трябва да бъде изготвена система и мониторингов механизъм, обхващащ всички европейски страни. „Или това унизително за България и Румъния положение трябва да бъде прекратено. Препоръките от януари не са изпълнени, но по всичко се работи, но това са подробности. За нас този мониторингов механизъм е лош и трябва да отпадне. България е суверенна държава, пълноправен член на ЕС и просто не трябва да се занимаваме с това. Достатъчно публично се дискутират всички промени“, допълни той и уточни, че фокус на работата им като парламент е именно съдебната реформа и борбата с корупция. „В това отношение мисля, че парламентът извършва нужното, за да се покажем отговорна институция“, каза още Искрен Веселинов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: В настоящия мониторингов доклад на ЕК за първи път няма нови препоръки

Министър Цецка Цачева: В настоящия мониторингов доклад на ЕК за първи път няма нови препоръки

15 Ноември 2017 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Това, което да първи път се постига е, че липсват нови препоръки в настоящия годишен доклад. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на брифинг в Министерски съвет по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Аз съм изненадана от доброто познаване на Европейската комисия на фактите по изпълнение на препоръките, благодарение на двете мисии, които бяха у нас. Ние сме били изключително открити и диалогични с представителите на мисията, като сме предоставили коректно свършеното от нас до момента“, допълни министър Цачева, като отбеляза, че през последните месеци от страна на правителството, Министерството на правосъдието и вицепремиера по правосъдната реформа Екатерина Захариева са били извършени не малко конкретни стъпки и действия. „Аз съм удовлетворена от оценката, която е дадена, защото тя е обективна и по никакъв начин не спекулира с това, че предстои председателство на България на Съвета на ЕС“, заяви още министър Цачева. По думите й ЕК отчита обективно постигнатите положителни резултати, като в доклада са направени ясни и недвусмислени оценки и редица позитивни констатации. „Докладът дава множество положителни оценки, както за работата на настоящото правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната“, подчерта тя, като допълни, че това в особена степен се отнася за изградената институционална структура и резултатите от дейността на специализираните органи в борбата с организирана престъпност. По думите й в доклада е отчете напредък по всички 17 препоръки, отправени с предходния доклад през януари. „Ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да ни накара с по-бързи темпове да стигнем до окончателно изпълнение на 17-те препоръки“, отбеляза министър Цачева. Тя допълни, че правителството изцяло подкрепя изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона, общ за ЕС.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК в мониторинговия доклад за България: Налице е напредък в много области, но е необходима още работа

ЕК в мониторинговия доклад за България: Налице е напредък в много области, но е необходима още работа

15 Ноември 2017 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия публикува днес най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на ангажиментите си по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), създаден при присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 г., съобщават от пресслужбата на ЕК.
В днешния доклад се разглежда конкретно постигнатият напредък по изпълнение на 17-те препоръки, отправени от Комисията в доклада по МСП от януари 2017 г. Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: „Налице е напредък в много области, но е необходима още работа. България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки, но все още не по всички. Разчитам на правителството на Република България да изпълни всички планирани реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на МСП в рамките на мандата на тази Комисия.“
В последния доклад на Комисията от януари 2017 г. беше направен преглед на цялостния напредък през последните десет години и бяха набелязани 17 конкретни препоръки, които да помогнат на България да постигне напредък по изпълнението на всички показатели по МСП. В днешния доклад се отбелязва, че е постигнат значителен напредък по тези препоръки. Макар политическата несигурност да доведе до някои забавения в изпълнението на реформите в началото на годината, процесът на реформите се ускори от месец май насам. Предстои обаче да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, като например борбата с корупцията. През тази година бяха осъществени важни промени и в съдебната система , по-специално избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет. Въздействието от тази стъпка следва да започне да се проявява през следващата година. Въпреки че Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата България следва да може да изпълни оставащите препоръки и следователно да отговори задоволително на показателите по МСП в близко бъдеще. Комисията ще оцени напредъка отново към края на 2018 г. История на досието На 1 януари 2007 г. Комисията създаде механизъм за сътрудничество и проверка, за да оценява напредъка по ангажиментите, поети от България в областите на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Комисията докладва редовно за напредъка в тези области. Комисията оповести първия си доклад на 27 юни 2007 г. За изготвянето на докладите допринасят контактите с държавите членки, гражданското общество, международни организации, независими експерти и редица други източници. Заключенията на Комисията и методиката на МСП неизменно получават силна подкрепа от Съвета на министрите. В предишния доклад по МСП от януари 2017 г. беше направен преглед на 10-те години от прилагането на МСП, заедно с преглед на постиженията и оставащите предизвикателства, и бяха определени основните оставащи стъпки, необходими за постигането на целите по МСП. Комисията отправи 17 препоръки, които, ако бъдат изпълнени, биха могли да бъдат считани за достатъчни за приключване на МСП, освен ако определени промени не доведат до ясен обрат в хода на напредъка. В доклада от януари беше подчертано също така, че скоростта на процеса ще зависи от това колко бързо България ще съумее да изпълни препоръките по необратим начин. Днешният доклад се отнася за периода от януари 2017 г. насам. Той съдържа оценката на Комисията за това какви стъпки са предприели българските органи във връзка със 17-те препоръки и е допълнен от работен документ на службите на Комисията, където се прави подробен анализ, основан на непрекъснатия диалог между българските органи и службите на Комисията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева за мониторинговия доклад на ЕК: Считам, че това е най-позитивният доклад, който сме имали

Министър Цецка Цачева за мониторинговия доклад на ЕК: Считам, че това е най-позитивният доклад, който сме имали

15 Ноември 2017 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Считам, че това е най-позитивният доклад, който сме имали по механизма за сътрудничество и оценка. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на брифинг в Министерски съвет по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като цяло тонът на доклада е изключително позитивен. Обективно и коректно са посочени изпълненията по всички 17 препоръки. Няма нито една препоръка, по която да не се работи, но коректно е отчетено, че част от изпълнението им все още е в процес на реализиране“, отбеляза министър Цачева. По думите й в заключението на доклада е посочено, че сътрудничеството между Европейската комисия и българските власти ще продължи, но има възможност, ако докладът през следващата година отчете задоволителен напредък, това да бъде основание за отпадането му в края на 2018 - началото на 2019 година. Министър Цачева отрече обвиненията на БСП, че се правителството се опитва да отклони вниманието от доклада с готвените промени в Конституцията за приватизационните сделки. „Считам, че това е най-позитивният доклад, който сме имали по механизма за сътрудничество и оценка. Категорично не споделям квалификацията, дадена от г-жа Нинова. Нямаме нужда от такова отвличане на вниманието, а обратно – аз призовавам всеки един да изчете доклада коректно, за да се увери сам за позитивните констатации и позитивния му тон“, заяви министър Цачева.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EК ще публикува доклада си за България по механизма за сътрудничество и проверка

EК ще публикува доклада си за България по механизма за сътрудничество и проверка

15 Ноември 2017 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия ще публикува днес най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на ангажиментите си по отношение на правосъдието и вътрешните работи в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), създаден при присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 г., се казва в прессъобщение от ЕК.
В днешния доклад се разглежда конкретно постигнатият напредък по изпълнение на 17-те препоръки, отправени от Комисията в доклада по МСП от януари 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Докладът по механизма за сътрудничество и проверка е тежък шамар за България

Корнелия Нинова, БСП: Докладът по механизма за сътрудничество и проверка е тежък шамар за България

15 Ноември 2017 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Докладът по механизма за сътрудничество и проверка е тежък шамар за България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. На въпрос относно това, че ГЕРБ разчита на гласовете и на БСП, за да минат промените в Конституцията, свързани със приватизацията, Нинова заяви: „Да поговорим сериозно. Снощи късно се случиха две събития, които ме карат да мисля, че това е абсолютна димка, пиар акция и отчаян ход за пред Брюксел. Снощи късно изтече информация за Доклада по наблюдение, който е тежък шамар за България. При активната външна политика – прегръдки, целувки, г-н Юнкер преди седмица му показваше картинките, които е рисувал по време на срещи и т.н. Неговото политическо семейство, ЕНП, ни дават доклад и то преди Председателството, в който се казва, че Комисията не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено. Става дума за борба с корупция, организирана престъпност, съдебна система“. „Мисля, че този ход с приватизацията е бил отчаян последен ход пред Брюксел да кажат – ето, ние имаме сега проблеми с корупцията, но той не е при нас, бил е 20 години назад и ние почваме да го борим. Това ми е първото съмнение. Второто е много по-важно“, добави тя. „Вижте какво ще се случи днес. Снощи късно излезе дневният ред на парламента за тази седмица. Ние предлагаме концесиите да бъдат част от този преглед на прехода – кой даде подземните богатства, водите на България, ценните метали, при какви условия и т.н. и те казват да, добре, концесиите са част от този преход. Днес внасят Закона за концесиите, в който се подготвя, извън Европейската директива, което ние ще подкрепим, защото е добра, концесия на летище София, Български пощи. Какво казват лицемерно за пред хората, опозицията – давайте сядаме, говорим, само не гледайте как ние в момента през този закон, който президентът върна с вето, ще раздадем едни концесии“, добави Нинова.
„Нали преди 2 месеца Борисов обяви край на приватизацията. Законът не е внесен след 2 месеца, но ние веднага внесохме такъв. Какво мислите, че става с него – 2 месеца никакво движение. Днес го внасяме в парламента. Днес ще е тест за управляващите, това, което говорят за приватизацията – истина ли е или имитация. Ако подкрепят нашия закон да спре приватизацията сега, значи е истина. Ако го отхвърлят, което мисля, че ще стане, тези хора едно говорят, за да замазват положението, а друго правят на практика“, каза още тя.
Нинова заяви, че съди всички, които твърдят, че е била уволнена като зам.-министър заради съмнение в корупция. „Някой някога да ме е чул да отричам, че съм участвала в приватизация на „Техноимпекс“. Имам убеждение, че когато влезеш в политиката не трябва да правиш бизнес, продала съм си акциите. Има декларации, документи, всичко е на светло ", отсече лидерът на БСП.
На въпрос кои са мутрите в управлението, Нинова попита водещия за кой първо се сеща. Тя уточни, че ще иманата ще се научат, когато му дойде времето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.