НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

УНСС е първият университет в България, който въведе електронна студентска книжка (ОБЗОР)

УНСС е първият университет в България, който въведе електронна студентска книжка (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 02:09 | Агенция "Фокус"
София. Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е първият университет в България, който въведе електронна студентска книжка. Проектът бе представен от ректора проф. Стати Статев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на Комисията на образование и наука Милена Дамянова.
„Това е иновативно бизнес решение, което е 3 в 1 - студентска книжка, банкова карта и ISIC карта. Всички данни, които се изискват по нормативни документи да бъдат представени в студентската книжка, се съдържат в чип, който е поставен в пластиката, наподобяваща лична карта. Той съдържа електронен печат на УНСС, както и индивидуален подпис на всеки студент. Вътре са и всички оценки, които студентът има вписани от преподавателите“, обясни проф. Статев и уточни, че по проекта се работи от 10 години.
От думите му стана ясно, че има два варианта на електронна студентска книжка. „Единият е комплексен и съдържа и трите компонента, а другият е единичен – тоест, само студентска книжка“, обясни ректорът.
Проф. Статев посочи като най-голямо предимство на електронната студентска книжка нейния обучителен, финансов и спомагателен ефект. „Този проект е един междинен етап за цялостната електронизация на УНСС. Вече от четири години имаме утвърдена система за цифрово подписване на протоколи, а от две години действа системата на електронни главни книги. И закономерно следващата стъпка е интеграцията на електронна студентска книжка“, обясни той.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на комисията по образование и наука Милена Дамянова изказаха убеждението си, че електронизацията на учебния процес трябва да бъде част от общата стратегия за развитие на всички университети в България.
Първокурсниците, които през тази академична година прекрачиха прага на УНСС, бяха първите студенти, които получиха получиха електронни студентски книжки.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Дамянова, ГЕРБ: Електронизацията на учебния процес трябва да бъде част от общата стратегия за развитие на всички университети в България

Милена Дамянова, ГЕРБ: Електронизацията на учебния процес трябва да бъде част от общата стратегия за развитие на всички университети в България

14 Ноември 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Електронизация на цялостния процес на обучения и би трябвало да бъде част от общата стратегия за развитие на всеки един университет в страната особено като се има предвид, че финансирането на университетите вече зависи и от реализацията на студентите им. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по образование и наука Милена Дамянова, по време на представянето на проекта „Електронна студентска книжка на УНСС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В пресконференцията взеха участие и ректорът на УНСС проф. Стати Статев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
„Имах възможността при откриването на учебната година в УНСС да споделя, че той не е само мястото, където се получават единствено знания, но се получават и умения, които да направят студентите добре реализирани млади хора в България. Електронизацията на учебния процес и администрацията помага на студентите да се чувстват добре в университета, тъй като постоянно в комисията получаваме оплаквания относно администрациите на висшите учебни заведения. И този проект за електронна студентска книжка само доказва моите думи. Това е решение, което спестява време и прави обучението в крак с времето. Надявам се и повече ВУЗ-ове да използват опита на УНСС и да въведат тази иновация“, обясни Дамянова.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира, че университетът представлява умален модел на обществото. „Затова е важно да имаме студенти, които да чувстват промените и вървенето в крак с времето. И искам да поздравя УНСС за реализацията на този проект. Въпреки че отстрани изглежда лесно да се реализира един такъв проект за електронизация, реално това е много работа. Дигитализацията е продължаващ, неизбежен и продължителен проект – както дигитализацията на учебния процес, така и дигитализация на административните услуги. Много се надявам УНСС да повлече крак – това е първото държавно висше училище, което достига такава степен на дигитализация на административните услуги“, каза още министър Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Стати Статев, УНСС: Проектът „Електронна студентска книжка“ е иновативно бизнес решение, което е 3 в 1 - студентска книжка, банкова карта и ISIC карта

Проф. Стати Статев, УНСС: Проектът „Електронна студентска книжка“ е иновативно бизнес решение, което е 3 в 1 - студентска книжка, банкова карта и ISIC карта

14 Ноември 2017 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Проектът „Електронна студентска книжка“ е иновативно бизнес решение, което е 3 в 1 - студентска книжка, банкова карта и ISIC карта. Това каза ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев по време на представянето на проекта „Електронна студентска книжка на УНСС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му по този проект е работено повече от 10 години. „Всички данни, които се изискват по нормативни документи да бъдат представени в студентската книжка, се съдържат в чип, който е поставен в пластиката, която наподобява лична карта. Той съдържа електронен печат на УНСС, както и индивидуален подпис на всеки студент. Вътре са и всички оценки, които студентът има вписани от преподавателите“, обясни проф. Статев.
Той уточни, че има два варианта на електронна студентска книжка. „Единият е комплексен, за какъвто стана дума досега. А другият вариант е единичен – тоест, само студентска книжка. Първокурсниците тази година бяха първите студенти, които получиха такива и имаше желание и за двата варианта“, каза още ректорът.
Проф. Статев посочи като предимства на електронната студентска книжка са обучителния, финансовия и спомагателния ефект. „Този проект е един междинен етап за цялостната електронизация на УНСС. Вече от четири години имаме утвърдена система за цифрово подписване на протоколи, а от две години действа системата на електронни главни книги. И закономерно следващата стъпка е интеграцията на електронна студентска книжка“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Университета за национално и световно стопанство ще бъде представен проектът „Електронна студентска книжка на УНСС“

В Университета за национално и световно стопанство ще бъде представен проектът „Електронна студентска книжка на УНСС“

14 Ноември 2017 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. В УНСС ще бъде представен проектът „Електронна студентска книжка на УНСС“ днес от 11.00 часа в голямата конферентна зала на Университета за национално и световно стопанство. Това съобщиха от пресцентъра на УНСС. В събитието ще участват ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Любен Тотев, ректори на висши училища, представители на фирмите-партньори на УНСС в осъществяването на проекта и др.
По време на пресконференцията ще бъдат представени предимствата на електронната студентска книжка, с която всеки студент по всяко време и на всеки от деветте киоска в сградата на университета може да се информира за студентското си положение (оценки, стипендии, здравно осигуряване, общежитие и др.), за всички административни услуги, за графика на учебния процес - сесии, лекции, изпити и др.
УНСС е първият университет в България, който въведе електронната студентска книжка (която замества хартиената студентска книжка). Първите електронни студентски книжки получиха първокурсниците в ОКС „бакалавър“, приети през тази година в УНСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Емерсон Мнангагва положи клетка като президент на Зимбабве. 24 ноември 2017 г.
Емерсон Мнангагва положи клетка като президент на Зимбабве. 24 ноември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.