НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:25

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Доброволци организират почистване на района около църквата „Св. Спас“ в града

Велико Търново: Доброволци организират почистване на района около църквата „Св. Спас“ в града

7 Януари 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Доброволци организират почистване на района около църквата „Св. Спас” във Велико Търново. Събитието е обявено за днес в социалните мрежи в групата „Доброволно чистене – Велико Търново” и е с начален час 11.00. Сборният пункт е РНБ „П.Р. Славейков”. Предвижда се да се съберат 10-15 чувала битов отпадък, сухи съчки и храсти, сплъстени листа и паразитни храсти и малки дървета. „До почистим и постегнем забравените останки на църквата „Св. Спас”. Мястото е божествено, но има крещяща нужда от почистване”, приканват организаторите.
Църквата „Св. Спас” е построена през 1862 година от Уста Кольо Фичето. При земетресението от 1913 година горната част на църквата била разрушена. Храмът се намира западно от Конака в старата част на града, където в миналото са били къщите на най-големите търговци и занаятчии. Днес тя стои между сградите на Регионалния исторически музей и Старопрестолната гимназия по икономика в града.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 80 чувала с отпадъци събраха доброволци покрай пътеката, свързваща кварталите „Чолаковци“ и „Бузлуджа“

Велико Търново: 80 чувала с отпадъци събраха доброволци покрай пътеката, свързваща кварталите „Чолаковци“ и „Бузлуджа“

15 Ноември 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 80 чувала с отпадъци събраха доброволци покрай пътеката, свързваща кварталите „Чолаковци“ и „Бузлуджа“ във Велико Търново. Акцията се проведе в неделя, като 25-те участници се организираха в социалните мрежи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В инициативата се включиха и седем деца. В рамките на два часа те почистиха голяма част от отпадъците покрай пътеката, по която ежедневно минават десетки хора. „Това са нашите човешки боклуци! Пътеката е едно квартално сметище. В момента тя е почистена на 50%“, посочват организаторите, като подчертават, че от квартал „Чолаковци“, в който живеят над 10 000 души, в акцията са се включили едва двама. Те призовават „Бъди чистолюбив българин!“.
Почти всяка седмица се организират инициативи за почистване на различни местности в града и околностите. Доброволците се организират в създадената наскоро собствена страница в една от социалните мрежи „Доброволно чистене – Велико Търново“. На Димитровден те почистиха боклука под Панорамната тераса на хълма „Света гора“ във Велико Търново. В почистването тогава се включиха 10 души, които събраха 15 чувала с боклук.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Доброволци събраха 15 чувала с боклук под Панорамната тераса на хълма „Света гора“

Велико Търново: Доброволци събраха 15 чувала с боклук под Панорамната тераса на хълма „Света гора“

27 Октомври 2017 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Доброволци събраха 15 чувала с боклук под Панорамната тераса на хълма „Света гора“ във Велико Търново. Акцията се проведе в следобедните часове на Димитровден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В почистването се включиха 10 души, които се организираха в социалните мрежи. „Това място се посещава от хиляди туристи, гости на града, студенти и граждани. Да му се отблагодарим“, приканиха организаторите.
Доброволците вече имат създадена собствена страница в една от социалните мрежи „Доброволно чистене – Велико Търново“. Почти всяка седмица те организират инициатива за почистване на различни местности в града и околностите. Миналата седмица в акция по пътеките на Търновското ждрело 55 души събраха над 45 чувала с боклук. Те съобщиха, че имат нужда от още 150 чувала за отпадъци, тъй като е останала голяма част от боклука.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.