НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:40

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Христо Пимпирев: България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент

Проф. Христо Пимпирев: България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент

12 Октомври 2017 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент. Това каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в интервю за Агенция „Фокус“. По думите му Антарктида е един от най-богатите на полезни изкопаеми континенти. Той уточни, че българската полярна база се намира на Антарктическия полуостров, който е продължение на Андите, а най-дългата планинска верига е изключително богата на мед, злато и сребро. „Освен това е доказано, че в шелфовите морета има големи залежи на нефт и газ, а в другите планински вериги има огнища на много ценни суровини“, каза проф. Пимпирев. Той обясни, че в момента Антарктическият договор и 29-те консултативни страни, сред които е и България, са наложили мораториум върху експлоатацията на тези полезни изкопаеми.
„Въпреки това когато дадена ценна суровина, която е изключително нужна за прогреса на човечеството, се изчерпа на другите континенти, неминуемо ще се опре до това да се използват залежите от Антарктида“, каза още той и обясни, че се радва, че това засега не се случва, защото всяка една експлоатация би довела до нарушаване на крехкото екологично равновесие в района.
„Континентът Антарктида е и най-големият резервоар на сладка вода в света. А с последните изменения на климата има вероятност да дойде момент, в който водата ще се окаже най-ценното богатство на човечеството, защото без нея хората ще загинем само след три дни. Така че Антарктида крие много големи природни богатства и България ще участва в тяхното разпределение в бъдеще“, каза проф. Пимпирев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христо Пимпирев: При следващата експедиция българските учени ще бъдат принудени да стигнат до базата ни на Антарктида с платноходка

Проф. Христо Пимпирев: При следващата експедиция българските учени ще бъдат принудени да стигнат до базата ни на Антарктида с платноходка

12 Октомври 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. При следващата експедиция българските учени ще бъдат принудени да стигнат до базата ни на Антарктида с платноходка. Това каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в интервю за Агенция „Фокус“. По думите му тази експедиция е първата, която ще работи по Националната полярна програма, която е приета с решение на Министерски съвет. „Така че българските полярници отиваме на континента да изпълняваме задача, възложена ни от правителството, тъй като Антарктида е много сериозна външна политика и много сериозна наука. Така че там ще бъдем учени геолози, геофизици, биолози, които ще работим по проекти заедно с наши чуждестранни колеги. Това ще бъде основното нещо, което ще правим през предстоящата 26-та експедиция“, каза проф. Пимпирев.
Той уточни, че пред българските полярници тази година са се открили много трудности с транспорта, тъй като България няма собствена логистика и разчита да стигне до остров Ливингстън, където се намира полярната ни база, с кораби на други държави. „Ние вече четвърт век получаваме безкористната помощ на испанците, които са ни съседи по база на Антарктида и имат научно-изследователски кораби. Но тази година има проблем с техния основен кораб „Есперидес“, с който бяхме си начертали график през декември да стигнем до базата и да я открием за научни изследвания през новия полярен сезон, но се получи така, че корабът ще стигне чак януари“, каза още проф. Пимпирев и обясни, че това е принудило изследователите да търсят друг превоз.
„Ще използваме бразилските военни самолети „Херкулес“, като транспорт до остров Кинг Джордж. Но проблемът е предвиждането от там до о. Ливингстън. И само преди няколко дни успяхме да се свържем с един австралийски кораб, който по същество е ветроходна яхта. Тя може да вози само 9 души и стига до Антарктида на платна, което е рисковано мероприятие. Но ако не намерим никакъв друг начин, нашите полярници ще се доберат до базата с тази ветроходна яхта, за която трябва да заплатим и доста прилична сума. А за да върви нашата Национална антарктическа програма и научните ни проекти, ще бъдем принудени да стигнем до базата с платноходка в ледените води на южния океан“, каза проф. Пимпирев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.