НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:56

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на НС Димитър Главчев: За нас Република Корея е близка страна, приоритетен и перспективен партньор и приятел

Председателят на НС Димитър Главчев: За нас Република Корея е близка страна, приоритетен и перспективен партньор и приятел

21 Август 2017 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Димитър Главчев, е на официално посещение в Република Корея по покана на председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн.
"За нас Република Корея е близка страна, приоритетен и перспективен партньор и приятел. България и Република Корея споделят общите фундаментални ценности на демокрацията, пазарната икономика и защитата на правата на човека", посочи Главчев. Председателят на парламента припомни, че през 2015 г. по повод отбелязването на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения е приета Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство.
Димитър Главчев заяви, че трябва да продължим да развиваме активен политически диалог на най-високо ниво и отбеляза важната роля на контактите между парламентите на двете страни на равнище председатели, комисии и групи за приятелство.
"Горещо приветстваме навлизането на корейски инвестиции в България в областите на автомобилостроенето, електрониката, технологиите – сектори, в които Република Корея е световен лидер", подчерта председателят на Народното събрание. Той изрази надежда посещението на парламентарната делегация да даде нов тласък на традиционно добрите отношения между двете страни. Димитър Главчев призова да се работи за повече преки и интензивни контакти между хората, за реализиране на целите за инвестиции, стокообмен, туризъм.
Председателят на българския парламент изрази надежда да се разшири обменът в редица сектори на сътрудничество, особено в областта на културата и образованието. Той отбеляза, че двете страни имат много добри взаимоотношения в тези области и подчерта, че български език се изучава в Университета по чужди езици „Ханкук” в Сеул и това според него е важен фактор за насърчаване интереса към България в Република Корея. Димитър Главчев допълни, че корейски език се изучава в Центъра по източни езици и култури към СУ "Св. Климент Охридски" в специалността „Кореистика" от 1995 г.
Председателят на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн отбеляза, че има добра основа за сътрудничество в областта на отбраната, информационните и научните технологии и трябва да задълбочим контактите в тези сфери. "Благодарен съм, че българите обичат нашата култура и се надявам бъдещите контакти да им помогнат да опознаят различните лица на нашата страна", подчерта той. "България и Република Корея постоянно разширяват своите връзки, надявам се в бъдеще да засилим и преките връзки между хората", посочи Чунг Се-кюн. Той добави, че нашите две страни са приятелски и трябва да работим заедно в различни сфери и открои туризма като област с голям потенциал за развитие.
"Нашата страна разчита на подкрепата на Корея за покана за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", отбеляза Димитър Главчев.
Българските народни представители разгледаха пленарната зала на Националното събрание. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Република Корея Михаил Христов, заместник-председателят на групата Десислава Атанасова и членовете на групата Николай Александров, Джевдет Чакъров и Кръстина Таскова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 17 февруари 2018 г.
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската кон...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.