НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:46

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Служебният министър Мария Павлова: Министерството на правосъдието е готово с проект за промяна в НПК

Служебният министър Мария Павлова: Министерството на правосъдието е готово с проект за промяна в НПК

22 Февруари 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на правосъдието е готово с проект за промяна в НПК към настоящия момент. Това каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проектът е напълно готов. Работните групи са във връзка със синхронизирането на нашето законодателство в наказателната политика с директивите на ЕС“, обясни Павлова. По думите й става въпрос именно за борбата с корупция по високите етажи и организираната престъпност.
Тя уточни, че в препоръките на ЕК няма създаване на независим орган, който да разследва главния прокурор. „Не се предвижда. Има препоръки за по-голяма прозрачност на действията на всички институции“, каза още Мария Павлова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Мария Павлова: Вече две от препоръките от доклада на ЕК са изпълнени

Служебният министър Мария Павлова: Вече две от препоръките от доклада на ЕК са изпълнени

22 Февруари 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Искам да отбележа, че са вече две от препоръките, които са изпълнени – приемането на наредбата за конкурсите на магистратите и административните ръководители, както и в утрешното заседание на пленума на ВСС са включени точки в дневния ред за двете наредби за атестирането на магистратите. Става въпрос за наредбата за атестирането на съдиите и тази за атестирането на прокурори и следователи. Това каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На днешното заседание МС прие отчет по план за действие за 2016 г. и плана за 2017 г. В отчета се забелязва забавяне по редица приоритети, като от 59 приоритета, залегнали за 2016 г. 30 са изпълнени, 20 са в процес на изпълнение и 5 не са изпълнени към настоящия момент. Тези неизпълнени или частично изпълнени са залегнали в плана за действие за 2017 г., който съдържа 48 приоритета на база на последния доклад от 25 януари 2017 г. по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК. Важно за правителството е, че този доклад освен 10-годишния обзор, показва и трайна тенденция, че при изпълнение на дадените препоръки, които са в 17 точки, ЕК би могла да прекрати механизма за наблюдение на страната ни“, обясни служебният правосъден министър. Павлова изрази надежда това да продължи като действие и при следващото постоянно правителство. „Този план включва 48 конкретни мерки с конкретни срокове и отговорни институции. Планът е във връзка със 17-препоръки на доклада на ЕК“, уточни тя.
По думите й законодателните промени, които са предвидени в този план касаят приемането на антикорупционен закон, както и Национално бюро за борба с корупцията. „Такива обаче, при недействащ парламент не могат да бъдат реализирани, но работата продължава. За антикорупционния закон вече има внесен проект в НС, който е минал първо четене. Между първо и второ четене са внесени 12 групи предложения за промени“, каза още министърът на правосъдието.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на ВСС прие мерки за изпълнение на ключови препоръки, посочени в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка

Пленумът на ВСС прие мерки за изпълнение на ключови препоръки, посочени в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка

6 Февруари 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на ВСС прие мерки за изпълнение на ключовите препоръки, посочени в Доклада на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 25.01.2017 г., съобщават от пресцентъра на ВСС. Мерките са в областите „Независимост и отчетност на съдебната власт” и „Продължаване на реформата на съдебната власт” със срок на изпълнение февруари - юни 2017 г.
Мерките предвиждат приемане на изменения и допълнения в Правилата за избор на председател на ВКС, председател на ВАС и Главен прокурор, съобразно с новите разпоредби в ЗСВ. В тях се включва и приемане на Наредба за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт; осигуряване на достъп на ИВСС до Системата за измерване на натовареността на съдилищата (СИНС) с цел използване на данните за натовареността при извършване на проверки в съдилищата; изготвяне на Пътна карта за реформа на съдебната карта, съобразена с предвиденото в Пътната карта за електронно правосъдие, както и при разглеждане на дисциплинарните производства, колегиите на ВСС да съобразяват разумните срокове за произнасяне, при наличие на дисциплинарни производства, които са обявени за решаване, а не са приключени.
Пълния текст на документа може да видите тук
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Висшият съдебен съвет ще обсъди доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка

Висшият съдебен съвет ще обсъди доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка

2 Февруари 2017 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе редовното си заседание, на което ще проведе обсъждане на Доклада на Комисията до Европейския парламент и Съвета, относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 25 януари 2017 г. и приемане на мерки за изпълнение на ключовите показатели, посочени в него. Това предвижда дневният ред на заседанието на Съвета.
Магистратите ще дебатират и по проект на решение по Анализ на констатираните от Инспектората към Висшия съдебен съвет случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок за периода 01 януари 2016 г. – 30 септември 2016 г., както и въпроси, свързани с бюджета и управлението на собствеността на съдебната власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Манушев, ГЕРБ: Главната задача на служебното правителство е да организира спокойни и честни избори

Пламен Манушев, ГЕРБ: Главната задача на служебното правителство е да организира спокойни и честни избори

29 Януари 2017 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Варна. Новият служебен премиер проф. Огнян Герджиков е уважаван човек, доколкото аз го познавам, а и предвид отзивите от последните няколко дни след обявяването му за служебен премиер на България. Смятам, че той ще даде ход на работата на правителството, така че то да изпълни главната си задача – да организира едни спокойни, честни и нормални избори за следващия парламент и съответно за следващото редовно правителство. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна вицеадмирал Пламен Манушев, народен представител от ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание. „Служебният кабинет трябва да продължи подготовката на България за председателството на ЕС, тъй като няма никакво време за губене. Това е много сериозна задача и смятам, че служебното правителство би трябвало и ще работи в тази посока. За мен като човек, свързал живота си с Българската армия, е важно правителството да продължи и проектите за модернизирането ѝ. За целта в бюджета са заделени пари и трябват много усилия, тъй като през 2016 г. Министерство на отбраната не направи необходимото и в бюджета бяха върнати 90 милиона от предвидените средства за многоцелеви изтребител и за модулен патрулен кораб. Надявам се, че новият политически екип в МО ще продължи работата по проектите”, коментира Манушев. По думите му служебното правителство трябва да продължи и усилията на досегашния кабинет за опазване на границата, за завършване на оградата, за организацията по нейната охрана. „Служебното правителство има същите правомощия, каквито има и другото, с изключение на една особеност – то не се отчита на никого и няма възможността да предлага и съответно да променя закони”, припомни в заключение Пламен Манушев.
Петко ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Предизборните лъжи на БСП започнаха още преди да бъде разпуснато 43-тото Народно събрание

Вицеадмирал Пламен Манушев: Предизборните лъжи на БСП започнаха още преди да бъде разпуснато 43-тото Народно събрание

29 Януари 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Варна. През последните няколко седмици сме свидетели на грозни лъжи от страна на БСП, на тотално изкривяване на фактите. Още преди да бъде разпуснато 43-тото Народно събрание, стартираха кампания с лъжи, с които предизборно целят да плашат хората. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна вицеадмирал Пламен Манушев, народен представител от ПП ГЕРБ през последния мандат на парламента. Манушев коментира, че е абсолютно нормално ГЕРБ да продължи срещите с максимален брой хора, лице в лице, за да разяснява как реално стоят нещата. „В предстоящата предизборна кампания отново ще заложим на срещи с хората. Ще се опитаме да им обясним какво е направено, какви намерения има ГЕРБ, за да продължи посоката, по която е поела партията, а също и нашата държава”, обясни вицеадмирал Манушев. Според него най-естественият коалиционен партньор и съюзник на ГЕРБ е Реформаторският блок, тъй като и той като политическа структура е част от Европейската народна партия. „Патриотичният фронт също е един напълно възможен коалиционен партньор. Както показа и проведеното от партията допитване, невъзможни партньори за нас са ДПС и ДОСТ. Малко вероятно е да се говори за партньорство с БСП при това отношение, което имат към политическия живот, при този яростен и жлъчен тон, с който провеждат цялата си дейност и кампания за следващите избори”, допълни Манушев. По думите му ГЕРБ ще положи усилия да постигне добър изборен резултат, от който зависи дали партията ще успее сама да състави правителство.
Петко ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Кючуков, ПП АБВ: От 43-тото Народно събрание се приеха някои фундаментални закони

Доц. Георги Кючуков, ПП АБВ: От 43-тото Народно събрание се приеха някои фундаментални закони

29 Януари 2017 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Обстановката и начинът, по който то действаше 43-тото Народно събрание беше доста труден, но смятам, че в основните насоки се постигна един консенсус и се приеха някои фундаментални закони, които допринасят за по-нататъшното развитие на страната, дори само да говорим за промените в конституцията и съдебната реформа. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна доц. Георги Кючуков от ПП АБВ. Той посочи, че тя е още съвсем в началото, но все пак се е задал някакъв старт. По отношение на това на кого и на какво ще заложи ПП АБВ в предстоящата предизборна кампания доц. Георги Кючуков обясни, че се надява, че политическата обстановка ще бъда коректна и ще има борба на идеи, а не конфронтация между личности и между партии. „Надявам се, че всичко, което се каже, ще бъде реалистично и ще почива на истината и тук ще цитирам Отто фон Бисмарк, който казва, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. Дано и ние не попаднем в първата графа”, добави още Георги Кючуков.
Петко ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Карбов, НФСБ – Варна: Новите министри са лица, които българското общество добре познава

Димитър Карбов, НФСБ – Варна: Новите министри са лица, които българското общество добре познава

29 Януари 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Варна. Новите министри са едни лица, които българското общество и българската публика добре познава и от известно време не спират да ги въртят по телевизионните екрани и по медиите. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Димитър Карбов от НФСБ – Варна. Той посочи, че това са лица, които са свързани с едно лошо управление, което е било пуснато по пързалката. „От царската партия в момента няма почти нищо останало, всичко беше разпиляно във времето и то в следствие на вота на народа. На доверието, което беше така лавинообразно, на надеждата, която хората наистина искаха да се случи. Определени неща в нашата държава просто не се случиха“, каза Димитър Карбов. Според него тези, които в момента се стремят към управлението на България, трябва да си направят добре равносметката, за да не тръгнат и те по пързалката, по която други партии и политици отдавна са минали. „Мисля, че тя го усети по доверието, по резултатите от изборите, които отминаха миналата година и в допълнение тази година отново ще станат свидетели на народния вот, на гласа на народа“, посочи Карбов. Според него, появяването на нови фактори в политиката също показват това, като и отлива на доверие към казионните партии.
Петко ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Вихрен Бузов, политолог: Предишните служебни правителства бяха силно политизирани, затова станахме свидетели на скандала с фалшивите бюлетини в Костинброд

Проф. Вихрен Бузов, политолог: Предишните служебни правителства бяха силно политизирани, затова станахме свидетели на скандала с фалшивите бюлетини в Костинброд

28 Януари 2017 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Предишните служебни правителства бяха силно политизирани, затова станахме свидетели на скандала с фалшивите бюлетини в Костинброд. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново политологът проф. Вихрен Бузов. По думите му в състава им е имало хора от втори-трети ешелон на предишните управляващи, назначени от президента Плевнелиев. „Той, от своя страна, също ярко заемаше страна, така че нещата сега са много по-различни. Това правителство е с претенции за неполитическо, такива са и намеренията на президента, който го е назначил“, добави проф. Бузов. Според него в следващия парламент трудно ще се сформира стабилно мнозинство, но шансове има. „Всичко зависи от представянето на една евентуална трета политическа сила, която може да дойде от обединението на Патриотите и която евентуално би могла да наклони везните в едната или другата посока, ако сформира коалиция. Имам предвид коалиция с една от двете най-силни партии БСП или ГЕРБ. Трудно ще се сформира стабилно мнозинство, но интересът на гражданите, интересът на България, интересът за възраждане на българската икономика, е такъв“, отбеляза политологът.
Рени ПЪРВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Парламентарната група на „БСП лява България“ провеждаше успешна политика в 43-тото Народно събрание

Манол Генов, БСП: Парламентарната група на „БСП лява България“ провеждаше успешна политика в 43-тото Народно събрание

28 Януари 2017 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Парламентарната група на „БСП лява България“ провеждаше успешна политика в 43-тото Народно събрание. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ – Пловдив Манол Генов, депутат от ПГ на „БСП лява България“. По думите му много от законопроектите на левицата са били приети. „Ние спасихме от приватизация и от разграбване военно-промишления комплекс на държавата. Наше беше предложението за влизане на ВМЗ-Сопот, „НИТИ“ ЕАД в Казанлък и „Кинтекс“ ЕАД в София в забранителния списък за продажба в приложението към Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Имахме също така предложения по отношение на приемането на общи устройствени планове. Имаше опасност от 1 януари 2016 година да бъде блокиран инвестиционният процес по промяна начина на ползване статута на земеделските земи. Нашето предложение беше за 2 години, този срок беше удължен с 3. В крайна сметка, това са все предложения, които БСП отговорно поставяше като законодателни инициативи и те получиха обща подкрепа. Мога да изброя и други, но просто тези два примера красноречиво говорят каква политика е провеждала парламентарната група на „БСП лява България“, коментира Манол Генов.
По отношение на изнесените данни от проучване, че само 7 % от българските граждани одобряват свършеното от последното Народно събрание, Манол Генов каза, че България е имала министър-председател, който непрекъснато неглижира ролята на парламентаризма и на народните представители като избраници на народа. „По-добър резултат трудно бихме могли да очакваме след подобни действия и внушения, които се извършваха непрекъснато и то в продължение не на две години, а на седем. ГЕРБ управлява от 2009-та година“, посочи Генов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: 43-тото Народно събрание обслужваше клиентелистките интереси на партиите, формиращи мнозинството

Манол Генов, БСП: 43-тото Народно събрание обслужваше клиентелистките интереси на партиите, формиращи мнозинството

28 Януари 2017 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 43-тото Народно събрание обслужваше клиентелистките интереси на партиите, формиращи мнозинството. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ – Пловдив Манол Генов, депутат от ПГ на „БСП лява България“. По думите му в началото на 43-тото Народно събрание е била очевидна сериозната подкрепа от ДПС на много от законите, които са се приемали. „След това видяхме една метаморфоза. Формираха се плаващи мнозинства около определени интереси и политики, в повечето случаи обслужващи тесногръдите интереси на определен вид бизнес или на определено лоби в обществено-политическия живот. Реформите, които бяха обещани, просто не се случиха в този малко повече от този 2-годишен съкратен мандат на 43-тото Народно събрание. БСП имаше последователни действия в своите законодателни инициативи, с предложенията, които дадохме в социалната политика, с отмяна на санкциите срещу Русия. Това бяха все неща, които БСП поддържаше докрай като законодателни инициативи и като гласуване в зала на предложените законопроекти“, коментира Манол Генов.
По отношение на задачите на назначеното служебно правителство депутатът каза, че основната му задача е да организира честни и справедливи избори. „Не знам колко ще му е лесно, защото още от предното управление има заложени мини в тази посока. Като пример мога да посоча машинното гласуване. То няма да може да се осъществи. Машинното гласуване беше предложено, гласувано, а няма организирана обществена поръчка на тези машини. Това ще е един от проблемите пред кабинета по отношение на организацията на изборите. Явно няма да е налице технологична възможност да се обяви обществена поръчка по закон и да се доставят тези устройства“, посочи Генов. Според депутатът от „БСП лява България“ другата важна задача на служебния кабинет е организацията на председателството на България на ЕС. „Това е една също нелека задача, която изисква изключително експертна координация между различните министерства и като цяло решенията на Министерския съвет в това направление. Мисля, че служебното правителство ще се справи, въпреки подводните камъни, които ще срещне в работата си. Всичко това ще го видим след 26-ти март“, добави Манол Генов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Вихрен Бузов, политолог: Предизборната кампания за предсрочните избори ще бъде агресивна

Проф. Вихрен Бузов, политолог: Предизборната кампания за предсрочните избори ще бъде агресивна

28 Януари 2017 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Предизборната кампания за предсрочните избори ще бъде агресивна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Велико Търново политологът проф. Вихрен Бузов. „Да се надяваме, че кампанията ще остане агресивна на ниво размяна на аргументи, а не на обвинения, сблъсъци, конфликти, процедурни увъртания, които да попречат на провеждането честни и демократични избори. Крайно време е да се спори за политики, поне от страна на БСП чуваме заявки за леви политики, за действителна промяна, от която има нужда българското общество. Да се надяваме, че и другите политически сили ще влязат в този тон“, каза проф. Бузов. Той каза още, че се надява дискусията за отговор на предизвикателствата по сигурността да бъде в центъра на кампанията. „Става дума за емигрантската вълна, промените в международните отношения в света, евентуалната промяна в агресивните заявки към Русия, които бяха едно от най-лошите неща на предишното правителство и предишния президент. Очаквам българският политически елит, в лицето на партиите, президента и служебното правителство, да се вслуша в промяната в света, в посока към мирно регулиране на конфликтите, в посока към отказ от агресивната реторика и да заработи на тази вълна, а не да се опитва да върви в някои от най-агресивните елементи от отречената вече в САЩ политика на Хилари Клинтън и представителите на неоконсерваторите“, поясни политологът.
Рени ПЪРВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Основната задача на следващото 44-то Народно събрание е да върне държавата на хората и доверието им в институциите

Манол Генов, БСП: Основната задача на следващото 44-то Народно събрание е да върне държавата на хората и доверието им в институциите

28 Януари 2017 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Основната задача на следващото 44-то Народно събрание е да върне държавата на хората и доверието им в институциите. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ – Пловдив Манол Генов, депутат от ПГ на „БСП лява България“. По думите му доверието на гражданите в институциите на България е на критично ниско ниво. „Ако БСП има възможност за бъдещ управленски мандат, основните задачи на партията ще са възстановяване на справедливостта и започване на война с бедността. В крайна сметка всичко зависи от това какви ще са резултатите от тези парламентарни избори, какви мнозинства ще се формират зад определени политики и кой какво предлага“, коментира Манол Генов. Той посочи, че задачата на БСП е да бъде първа политическа сила на предстоящите извънредни парламентарни избори. „Мисля, че тя ще се справи с тази задача. Убеден съм, че хората най-после са прозрели и са разбрали същността на вредното управление на ГЕРБ. Когато тя присъства вече 6 - 7 години във властта, цели системи в държавата са разрушени. Говорим и за образование, и за здравеопазване, говорим и за корупция. Хората са недоволни от това – от липсата на справедливост в обществото“, подчерта Манол Генов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Вихрен Бузов, политолог: Няма да е лесно служебното правителство да организира честни избори предвид традициите за опити за манипулации и купуване на гласове

Проф. Вихрен Бузов, политолог: Няма да е лесно служебното правителство да организира честни избори предвид традициите за опити за манипулации и купуване на гласове

28 Януари 2017 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Няма да е лесно служебното правителство да организира провеждането на честни избори предвид традициите за опити за манипулации и купуване на гласове. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Велико Търново политологът проф. Вихрен Бузов. Той отбеляза, че се е очаквало в служебното правителство да доминират кадри на БСП. „В действителност са ангажирани професионалисти, от които се очаква в рамките на 2 месеца да направят нещо, за да коригират някои от недостатъците, от провалените решения и политики в редица области от предишното правителство. В служебния кабинет няма ярки „ястреби“, които да говорят агресивно по международна тематика, нито лица, които са твърдо компрометирани и биха могли да донесат негативи на правителството. Все пак основната му задача е да проведе в срок изборите и да се надяваме, че всичко ще бъде направено според изискванията на закона и при спазване на демократичните процедури“, поясни политологът. Той уточни, че на служебното правителство няма да му бъде лесно да се справи със задачата да гарантира провеждането на честни избори. „Няма да е лесно предвид традициите за опит за манипулации, купуване на гласове и т.н., както и предвид отношенията в много региони в страната, където може би вече ще тръгнат брокерите на гласове, но то трябва да прояви решимост. Все пак зад служебното правителство стои президентът, който има огромен мандат на доверие от хората. Освен това, по-голямата част от тези министри не проектират оставането си в изпълнителната власт, тоест едва ли ще работят в някакъв свой личен интерес. Така че правителството трябва да прояви решимост да гарантира едни действително демократични избори. Няма да кажа, че това в България не се е случвало, но когато се е случвало, поне частично, е било много трудно. За това има воля в гражданите и те го заявиха ясно със своето гласуване“, поясни политологът.
Рени ПЪРВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Мария Габриел: В този парламент имаше желание за равновесие и осигуряване на стабилност

Евродепутатът Мария Габриел: В този парламент имаше желание за равновесие и осигуряване на стабилност

28 Януари 2017 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Сливен. В този парламент имаше желание за равновесие и осигуряване на стабилност. Това каза пред Радио „Фокус“ – Сливен евродепутатът Мария Габриел по повод политическата ситуация в страната. „Колкото по-бързо всяка една от политическите групи съумее да превърне в идеи желанията на гражданите, толкова по-добре. Нека не се поддаваме на популизма, а да има истински политически дебат на идеи, който да позволи на хората ясно да откроят кой носи отговорност“, призова Мария Габриел. Тя допълни, че Председателството на съвета на ЕС е уникален момент, в който България може да покаже своите силни страни, може да задава дневния ред в европейските институции. Габриел заяви, че европейските институции следят внимателно какво се случва в България. Според нея страната има специфични отговорности в рамките на най-големите предизвикателства, свързани с миграцията, опазването на външните граници на ЕС.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Клавдия Ганчева, ГЕРБ: Надявам се, че служебният парламент ще успее да подготви честни избори и ще съумее да запази всичко постигнато досега

Инж. Клавдия Ганчева, ГЕРБ: Надявам се, че служебният парламент ще успее да подготви честни избори и ще съумее да запази всичко постигнато досега

28 Януари 2017 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Надявам се, че служебният парламент, начело с проф. Огнян Герджиков, ще успее да подготви едни честни парламентарни избори и ще съумее да запази всичко постигнато като резултати от управлението на правителството на Борисов. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Велико Търново Клавдия Ганчева, народен представител в 43-тото Народно събрание от ПП ГЕРБ. Тя отбеляза, че и следващият парламент ще бъде с подобно многообразие като 43-ия. „Надявам се, че въпреки различните мнения, ще разговаряме за националните интереси на България и да се консолидираме с представители на всички партии, за да взимаме правилни решения“, каза инж. Клавдия Ганчева. Тя заяви, че Парламентарната група на ГЕРБ не иска да се противопоставя на никого. „Ние изпитваме уважение и респект към всеки народен представител. Нека запазим човешките отношения, защото влизайки в 44-тото Народно събрание всички ние трябва да работим за авторитета на парламента, да отчитаме заслугите на всеки народен представител и всяка парламентарна група“, посочи инж. Клавдия Ганчева.
Рени ПЪРВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Вихрен Бузов, политолог: Съставянето на ново правителство, в рамките на същото парламентарно мнозинство, нямаше да се промени нищо съществено

Проф. Вихрен Бузов, политолог: Съставянето на ново правителство, в рамките на същото парламентарно мнозинство, нямаше да се промени нищо съществено

28 Януари 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Съставянето на ново правителство, в рамките на същото парламентарно мнозинство, нямаше да се промени нищо съществено. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Велико Търново политологът проф. Вихрен Бузов. Според него предварителният разпад на парламентарното мнозинство и предсрочното прекратяване на мандата на правителството, е можело да бъдат прогнозирани заради опитите на ГЕРБ да лавира между постоянните искания на неговите съюзници. По думите му те са направили лоша услуга на премиера Борисов и неговата партия вместо да го подкрепят в съществени политики. „ Това са Реформаторският блок и другите партии, които подкрепяха управлението. Може би навреме се изтегли АБВ, чрез министър Ивайло Калфин. Дори да беше продължен този мандат, или да беше съставено ново правителство, в рамките на същото парламентарно мнозинство, нямаше да се промени нищо съществено. Ясна е заявката за желание за промяна, която беше демонстрирана от хората на президентските избори чрез гласуването за президента Радев. Тази промяна трябва да има много посоки. Това желание трябва да се закрепи с парламентарните избори, където би трябвало да се образува едно стабилно мнозинство, което да проведе политики в интерес на българското общество, а не само на определи заинтересувани икономически и политически играчи“, каза още проф. Бузов.
Рени ПЪРВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Андреев: Служебното правителство има за цел да „погали“ статуквото и да подготви честни парламентарни избори

Методи Андреев: Служебното правителство има за цел да „погали“ статуквото и да подготви честни парламентарни избори

28 Януари 2017 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Служебното правителство има за цел да „погали“ статуквото и да подготви честни парламентарни избори. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ – Пловдив Методи Андреев, депутат в 43-тото Народно събрание. По думите му служебният кабинет трябва да създаде необходимите обстановка и условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 26 март. „Разбира се, за да не се губи време, във връзка с председателството на България на ЕС, ще започнат и административните действия по отношение на тази подготовка. Този кабинет няма да има възможност да постигне друго. Той няма и легитимност в този смисъл, защото все пак служебния премиер и служебните министри не са като електорално избраните премиер и министри с мнозинство за тях“, коментира Андреев. Депутатът смята, че България може да се нарече държава–прецедент по отношение на политиката. „Тук всичко е възможно. Ние надминахте дори и страната с неограничените възможности“, смята Методи Андреев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Вихрен Бузов, политолог: 43-тото НС не успя да осъществи политики за по-динамично икономическо развитие на България

Проф. Вихрен Бузов, политолог: 43-тото НС не успя да осъществи политики за по-динамично икономическо развитие на България

28 Януари 2017 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Най-важното, което не свърши 43-то НС, е да осъществи и реализира политики, които да доведат до по-динамично икономическо развитие на България. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Велико Търново политологът проф. Вихрен Бузов. Той заяви, че тези предложения, които се обсъждаха в края на парламента, за промяна на избирателната система, както и някои популистки предложения, не са били най-важното. "Икономическото развитие на нашата страна е отговорност по-скоро на изпълнителната власт, но би трябвало да се подкрепи със заложени в бюджета политики. Би могло да се каже, че финансовото министерство, което прави бюджета, заедно с Народното събрание, което го прие, не посмяха да заложат политики, които да доведат до реална промяна и до икономическо развитие, което да съживи икономиката и да доведе до ръст на инвестициите. Напротив – печалбите продължиха да се изнасят от чуждите компании, България продължи да бъде страната с най-ниски данъци“, каза политологът. По думите му не е направено и нищо значимо срещу корупцията. „По въпроса за корупцията отговорността между Министерски съвет и Народно събрание трябва да бъде споделена, защото борбата срещу корупцията трябва да има както законодателна основа, така и да има политическа воля от страна на изпълнителната власт. Пропуските са съществени, но при тези обстоятелства на липса на стабилно мнозинство, едва ли би могло да се очаква нещо повече“, посочи проф. Бузов.
Рени ПЪРВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойка Маринска, РБ: 43-тото Народно събрание направи ключови реформи в съдебната система, образованието, здравеопазването и отбраната

Бойка Маринска, РБ: 43-тото Народно събрание направи ключови реформи в съдебната система, образованието, здравеопазването и отбраната

28 Януари 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. 43-тото Народно събрание направи ключови реформи и промени в конституцията, съдебната система, образованието и здравеопазването, както и модернизирането на армията и отбраната на страната, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бойка Маринска, народен представител от РБ от 13 МИР-Пазарджик. По думите ѝ благодарение на внесени предложения от страна на Реформаторския блок са извършени сериозни промени в работата на Конституционния съд и вече делата се разглеждат в по-бърз срок. „Друг важен въпрос, който беше решен е разделянето на ВСС на две части, прекият избор на съдии и прокурори от членовете на ВСС, както и въвеждането на явното гласуване. Общо 140 законопроекта са внесени от РБ в Парламента, от които 90 самостоятелни, голяма част от тях бяха приети и осигуриха проведените реформи. Имаше и такива, които не стигнаха до разглеждане, какъвто бе законопроектът за декриминализирането на провокацията за подкуп, като така се спря разследването на големите корупционни схеми в държавата“, уточни Маринска. Тя изрази надежда, че следващото Народно събрание ще има такова мнозинство, което ще довърши започнатото в областта на съдебната реформа, ще продължи и усилията за модернизация в образованието и здравеопазването. „Всякакви нови коалиции, формирани в новия Парламент, ако не довършат започнатото, биха били самоцелни“, допълни Маринска.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Следващият парламент трябва да запази посоката, която зададе с работата си 43-тото Народно събрание

Вицеадмирал Пламен Манушев: Следващият парламент трябва да запази посоката, която зададе с работата си 43-тото Народно събрание

28 Януари 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Надявам се следващият парламент да работи още по-добре. Важно е в него да влязат хора, които наистина мислят за България, за просперитета, за бъдещето и за нуждите на хората. Трябва да се осигури приемственост, така че следващият парламент да продължи да работи, като запази посоката, зададена от 43-тото Народно събрание. Това каза за Радио „Фокус” – Варна вицеадмирал Пламен Манушев, народен представител от ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание, което се разпусна тази седмица. „Изминалите две години не са изгубено време за България, въпреки опитите да се формират подобни внушения. Страната ни постигна сериозен икономически напредък, има понижаване на безработицата, отчитат се значителни успехи в повечето от областите на обществения живот”, коментира Манушев. „Независимо от нагласите в обществото, този парламент заслужава да получи положителна оценка. Не липсваха скандали, но в сравнение с работата на 42-то Народно събрание, имаше по-добър климат, повече чуваемост и диалогичност”, заключи Пламен Манушев.
Петко ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бойчев, ГЕРБ: Ще продължим политиката си по строителство в инфраструктурата, но ще дадем акцент на съдебната реформа, здравеопазването и социалната сфера

Димитър Бойчев, ГЕРБ: Ще продължим политиката си по строителство в инфраструктурата, но ще дадем акцент на съдебната реформа, здравеопазването и социалната сфера

28 Януари 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Категорично ПП ГЕРБ ще продължи политиката си по строителство в инфраструктурата, но вече ще дадем акцент и на други приоритети – съдебна реформа, здравеопазване, социална сфера. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Димитър Бойчев, народен представител от ГЕРБ в 43-тото НС. Относно възможните бъдещи коалиции, той подчерта, че това са дясноцентристките партии. „Преди седмица направихме допитване до нашите членове – събрахме над 22 000 мнения и на първо място категорично беше посочено, че коалиционни партньори на ГЕРБ трябва да са дясноцентристки партии – Патриотичния фронт, други десни парии и на последно място по възможност, това е коалиционно правителство с лява партия или либерална, каквато е ДПС“, отбеляза Димитър Бойчев.
За състава на служебното правителство, Бойчев каза, че то е съставено от експерти. „За един ден не мога да кажа как ще си свършат работата, но така или иначе една от основните функции на един служебен кабинет е подготовката и провеждането на предстоящите парламентарни избори и аз мисля, че в тази посока те ще се справят“, допълни народният представител от ГЕРБ - Бургас Димитър Бойчев.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бойчев, ГЕРБ: Държавата е в невероятна кондиция по всеки един сектор в сравнение с управлението на кабинета „Орешарски“

Димитър Бойчев, ГЕРБ: Държавата е в невероятна кондиция по всеки един сектор в сравнение с управлението на кабинета „Орешарски“

28 Януари 2017 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Държавата е в невероятна кондиция по отношение на всеки един сектор в сравнение с управлението на кабинета „Орешарски“. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Димитър Бойчев, народен представител от ГЕРБ в 43-тото НС, който даде положителна оценка за работата на 43-тото Народно събрание и направи сравнение с управлението на кабинета "Орешарски" преди 2 години и ситуацията в държавата към този момент. „Който и сектор да сравним, държавата е в една невероятна кондиция в момента. Наистина има още много какво да се прави, най-вече в социалната сфера и това, което касае доходите на хората“, отбеляза Бойчев. Той каза още, че фискалният резерв, който правителството на Бойко Борисов е наследил от Орешарски, е бил на санитарния минимум. „Мисля, че беше около 4 млрд. лева, а в момента е 14 млрд. лева. Има дисциплиниране на абсолютно всички системи в държавата. Има още много какво да се прави не само в социалната система, но и в съдебната, здравеопазването и образованието, но наистина държавата е в една кондиция с адекватно предаване на властта от управлението на премиера Борисов към служебното правителство“, подчерта Димитър Бойчев. За очакванията си за 44-тото НС, Бойчев посочи, че очаква в да има повече дясноцентристки партии. „Защото дясноцентристките управления са полезни за държавата. Те дисциплинират системата най-малкото това акумулира приходи в държавата, които след това могат да се разпределят по адекватен начин. Категорично трябва да има по-голямо разпределение в социалната сфера – да се повишат доходите на хората, но те могат да се повишават тогава, когато има пари в хазната“, подчерта Бойчев и допълни, че от опозиционната им партия БСП обещават социален пакет. „Като го сметнахме, излиза 3 млрд. лева на година плюс това, което се прави в социалната сфера от държавата. Само че има основен въпрос, който би трябвало да си зададем, на който те не отговарят – от къде ще съберем тези пари?“, каза още депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев. По думите му това е основата една държава да е адекватна във финансово отношение, както и усвояването на еврофондовете, които са едно от основните пера, чрез които идват инвестициите.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Стоянов, ПФ: Труден бе мандатът на 43-тото Народно събрание, но имаме сравнително успешно представяне на правителството

Атанас Стоянов, ПФ: Труден бе мандатът на 43-тото Народно събрание, но имаме сравнително успешно представяне на правителството

28 Януари 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Труден бе мандатът на правителството, но сравнително успешно бе представянето на предсрочния мандат и на Народното събрание. Това каза за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ – Пирин народния представител в 43-тото Народно събрание от Патриотичния фронт Атанас Стоянов. По думите му те всъщност нещата кореспондират едно с друго – от една страна законодателната власт, от другата изпълнителната власт с оглед на Министерски съвет и управляващото мнозинство. „Оттук нататък ми се струва, че всеки парламенти и всяко правителство, с оглед на това, че наистина ще бъдат коалиционни ще работят не леко, но целта е наистина да работят в полза на народа. Нека пожелаем на служебното правителство всички онова, което е постигнато до тук да бъде надградено. Неговите основни правомощия и ангажименти преди всичко са свързани с това да обезпечи провеждането на едни преди всичко честни, демократични и законосъобразни парламентарни избори“, каза още Атанас Стоянов. Той добави, че от друга страна трябва да създаде едни добри предпоставки за нормалната работа на всички държавни институции, служби и организации, защото наистина това е важно и държавата трябва да продължи да работи нормално и да функционира.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: 43-тото Народно събрание прие важни закони за сигурността на българските граждани

Вицеадмирал Пламен Манушев: 43-тото Народно събрание прие важни закони за сигурността на българските граждани

28 Януари 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Оценката ми за работата на 43-тото Народно събрание е положителна. Направиха се много необходими промени на закони, приеха се и много нови закони. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна вицеадмирал Пламен Манушев, народен представител от ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание, което официално се разпусна тази седмица. Манушев открои значението на гласуваните закони в сектор „Сигурност”, сред които и наскоро приетия антитерористичен закон. „В тази сфера наистина се гласуваха закони и правила, каквито досега нямаше в България, а те са изключително важни предвид средата, в която живеем. Важно е както за сигурността на българските граждани, така и за организирането на работата на държавата”, подчерта вицеадмирал Манушев. Той изтъкна и направените промени в Конституцията. „Те са една много сериозна стъпка напред, около която се обедини сериозно мнозинство. Макар и да не са точно това, което желаехме, тези промени са едно добро начало и решителни действия в правилната посока. Смятам, че следващият парламент трябва да продължи промените в съдебната система. Тя е и във фокуса на доклада на Европейската комисия – главно в тази област са препоръките на нашите партньори“, обясни Пламен Манушев. Той припомни и приетия на първо четене антикорупционен закон, работата по който сигурно ще продължи и в следващия парламент. В коментара си за законодателната работа на парламента Манушев акцентира и върху важността на гласувания Закон за предучилищното и училищното образование.
Петко ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Висшият съдебен съвет не излезе със становище по доклада на ЕК, Прокуратурата го определи като  реалистичен и обоснован (ОБЗОР)

Висшият съдебен съвет не излезе със становище по доклада на ЕК, Прокуратурата го определи като реалистичен и обоснован (ОБЗОР)

26 Януари 2017 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. На заседанието си в четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет не излезе със становище по доклада на Европейската комисия в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България. В доклада ЕК обръща внимание, че през 2016 г. страната ни е постигнала допълнителен значителен напредък при изпълнението на стратегията за съдебна реформа, но същевременно националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение и продължават да съществуват редица значителни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. В доклада се отбелязва още, че на този етап не може да се заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен. От Брюксел посочиха 17 препоръки, които са необходими, за да се гарантира постигане на целите и евентуално отпадане на мониторинга. Водещи сред тях са гарантирането на прозрачност при избора на членовете на бъдещия ВСС и при назначаването на висши съдебни длъжности, подобряване на функционирането на Инспектората към ВСС, промени в НПК и НК, решаване на проблема с натовареността в най-натоварените съдилища и др.
Висшият съдебен съвет не коментира доклада, въпреки че на сайта на институцията се посочва, че той е приет за запознаване и предстои да се набележат мерки за изпълнение на препоръките. Според министъра на правосъдието докладът на ЕК е балансиран. По думите ѝ от него става ясно, че ако се продължат темповете, има приемственост и воля да се продължат реформите, препоръките могат да бъдат изпълнени. Според нея всички препоръки от доклада са важни, но може би най-важната е прозрачност при избора на членове на ВСС. Тя добави, че целта на реформата е качествена съдебна власт и правосъдие за българските граждани, а не кога ще падне мониторингът.
От Прокуратурата обявиха доклада на ЕК като реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки. В писмо до медиите от институцията отбелязаха, че достойнство на направения анализ е проявеният комплексен подход, който отчита ролята на всяка от институциите и подчертава потребността от съвместни усилия и конструктивен диалог. Според ръководството на държавното обвинение е безспорен приносът на прокурорите и следователите в постигнатия напредък. Смятат още, че отправените препоръки са постижими само при взаимодействие между всички институции, ангажирани с осъществяване на реформата и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност. От Прокуратурата посочиха още, че ще продължат започнатите действия, особено през последните месеци, за „ефективно наказателно преследване“ спрямо извършители на корупционни престъпления по високите етажи на властта и че превръщането на усилията в тази насока в постоянна практика за държавното обвинение е основна задача пред държавното обвинение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпратихме в историята 43-тото Народно събрание (ОБЗОР)

Изпратихме в историята 43-тото Народно събрание (ОБЗОР)

26 Януари 2017 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. 43-тoто Народно събрание проведе последното си пленарно заседание. В сряда председателят на парламента Цецка Цачева уведоми народните представители, че президентът Румен Радев е поискал в извънреден брой на Държавен вестник да бъде обнародван неговият указ, с който разпуска парламента и назначава извънредни парламентарни избори на 26 март. По време на своя мандат 43-ото НС е приело общо 296 закона, 313 решения и 3 декларации. След законодателната част председателите на Парламентарните групи на „БСП лява България“, ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, ДПС и АБВ изчетоха декларации по повод разпускането на Народното събрание и насрочването на предсрочни парламентарни избори.
Лидерът на „БСП лява България” Корнелия Нинова заяви, че управляващото мнозинство и правителството на Бойко Борисов е лишило българския народ от национално самочувствие и достойнство. Тя коментира, че правителството отчита успехи, реформи и видими резултати, но от БСП отчитат управлението като провал. Според нея Народното събрание е стигнало до 7% подкрепа от българския народ, като причината за това са безпринципни политически съюзи. Корнелия Нинова подчерта, че следващият парламент ще постави в центъра на работата си непримирими мерки срещу мафията, кражбите и благата за отбрана класа, а централна политика на БСП ще бъдат доходите. Декларацията, прочетена от Корнелия Нинова предизвика бурни реакции от народните представители в пленарната зала, а председателят на парламента Цецка Цачева се обърна към тях с думите: „Има ли други желаещи да открият предизборната кампания?”.
В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към БСП с думите, че като предлагат социална политика за 12 млрд. лв. за целия управленски мандат, трябва да покажат и как ще я осъществят. Той попита дали тази политика ще бъде на базата на увеличаване на данъците или на въвеждане на прогресивното данъчно облагане. Според Цветан Цветанов от БСП са доста изнервени и притеснени, защото имат вътрешни проблеми и затова се стараят да прехвърлят негативната си енергия към политическите си опоненти. Той заяви, че от ГЕРБ желаят дебатът по време на предстоящата предизборна кампания да бъде конструктивен и всички политически сили да допринесат за доверието на гражданите към институциите, но с реални решения. Цветан Цветанов благодари на народните представители от всички парламентарни групи и поднесе букет на председателя на парламента Цецка Цачева за това, че е изтърпяла всичко казано от парламентарната трибуна.
От своя страна Валери Симеонов подчерта, че Патриотичният фронт е успял да ограничи влиянието на политико-мафиотската структура на ДПС и другите етнически партии в 43-тото НС. Той определи работата на този парламент като изключително успешна, а работата на Патриотите като успешна и резултатна. Валери Симеонов посочи като вторични положителни ефекти борбата с корупцията, търговията с гласове и партийните назначения в администрацията. Той заяви, че влиянието на Турция във вътрешнополитическия и религиозния живот на Република България е било ограничено. По думите му с промените в Изборния кодекс броят на секциите в Турция е бил намален 4 пъти, с което е ограничено и влиянието на югоизточната ни съседка в вътрешната политика на България и така никога повече ДПС няма да бъде балансьор в Народното събрание. Като положителни примери от работата на този парламент Валери Симеонов изтъка усилията в борбата срещу нелегалната миграция чрез изграждането на ограда, която вече е почти завършена. Той посочи, че запазването на цената на тока също е постижение на 43-тото Народно събрание.
В декларация от името на ПГ на АБВ говорителят Мариана Тодорова подчерта, че в този парламент партията е изградила авторитет на интелигентна, диалогична и дисциплинирана формация, която е предлагала идеи и е отстоявала каузи. Според нея ако народните представители обещават неосъществими политики и мерки, и се водят предимно от популизма, ще бъдат системно изпращани на избори и на референдуми, които ще придобият смисъла на наказателни акции. Мариана Тодорова посочи, че парламентът не е успял да промени внушението, че политиката и общественото благо са несъвместими понятия. По думите ѝ в началото на този парламент се е търсил консенсус, но по-късно са се появили конфронтация, противопоставяне и обиди, а стремежът към диалог постепенно е изчезнал. Тя подчерта, че идеята на АБВ за създаване на експертен съвет по законодателство, който да подобрява качеството на текстовете и да изглажда законодателните несъвършенства не е била възприета. Според нея честа практика е била законопроектите да бъдат приемани не според смисъла и полезността им, а според политическата тежест на групата, която ги предлага. Мариана Тодорова благодари на председателя на НС Цецка Цачева, че е успяла да успокоява страстите в зала и пожела успех на всички парламентарни групи, като ги призова да бъдат по-големи реалисти, да бъдат смирени и да не разочароват хората.
Според председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ управляващите трябва да отговарят за провала на модела на управление, за състоянието на страната и на обществото. Той заяви, че всички национално-отговорни партии трябва да са единни във волята си да осигурят и да гарантират честни и прозрачни избори, за да се установи необходимото доверие в новоизбраното Народно събрание. По думите му добрият модел на поведение трябва да води към такава конструкция в парламента, която да може да излъчи стабилно мнозинство на ценностна основа. Мустафа Карадайъ обясни, че предупрежденията на ДПС за разединението и за езика на омразата са актуални и днес, и допълни, че трябва да се освободим от това политическо наследство и да го обявим за вредно за страната.
От Реформаторския блок отчетоха работата на 43-тото НС като полезна за България. Съпредседателят на групата Найден Зеленогорски подчерта, че Реформаторите са били едни от най-активните и са внесли 140 законопроекта, от които 90 са по тяхна инициатива. Той коментира, че за първи път от 27 години имаме нов образователен закон, а за първи път от десетилетия над 350 млн. лева ще се „излеят за наука“. Според него този парламент е спрял течовете в здравеопазването и насочил средствата към пациентите, болниците и лекарите. Найден Зеленогорски обясни, че за първи път от 2008 година в бюджета за 2017 година има излишък и уточни, че 13 млрд. е фискалният резерв, а 3.5% е икономическият ръст на страната. По думите му тези данни поставят България на една от водещите позиции по икономически ръст в ЕС, което е непостижимо за нито едно ляво управление. Той обяви, че трябва да има честни избори, за които служебното правителство да даде пълна гаранция.
В края на последното заседание председателят на 43-тото НС Цецка Цачева посочи, че народните представители си отиват, но парламентаризмът остава. Според нея историята ще дава оценките си за работата на този мандат на НС. Цецка Цачева определи като заслуга това, че парламентът не е работил сред железни заграждания, полицейски коли и униформени служители, и е имал добър диалог с гражданското общество. По думите ѝ Народното събрание е най-прозрачната и най-достъпната държавна институция. Цецка Цачева заяви, че за нея е било чест да бъде първа сред равни и благодари на онези, които ще намерят и добър спомен за 43-тото НС. Председателят на парламента удари за последно парламентарния звънец и закри последното заседание. След това народните представители си направиха обща снимка пред сградата на парламента.
За „Фокус“ говорителят на „БСП лява България“ Жельо Бойчев заяви, че 43-то Народно събрание не е отговорило на големите очаквания и се е провалило във всички намерения за реформи. Според него от ГЕРБ са пряко отговорни за негативния образ и ниския авторитет на Народното събрание. Говорителят на БСП обясни, че по време на този парламент се е реализирала външна политика, която е обслужвала чужди интереси и не е защитавала националния интерес. По думите му огромните предизвикателства, пред които е била изправена страната, като сигурността и защитата на външните ни граници, не са намерили и решение в 43-тото Народно събрание. Народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че не е лошо БСП да приключат с предконгресния си плам в речите и да видят нещата така, както наистина са се случвали през тези две години. Тя заяви, че фактите са безспорни и говорят не само за финансова и икономическа стабилност, а за висока събираемост на приходите, много ниски нива на безработицата, за доверие на европейските партньори в българското правителство и реформаторското управление на мнозинството в парламента. Депутатът Милен Михов посочи, че 43-тото Народно събрание е приело много важни законодателни изменения, в които Патриотичният фронт има заслуга. Той обясни, че Патриотите първи са поставили въпроса за активна политика отблъскване на нелегалната миграция, а като важно в работата на 43-тото Народно цъбрание определи постигането на поносима социална цена на електроенергията и осигуряването на полицейска защита във всяко населено място.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: Видно е, че БСП не нареди кабинета на Румен Радев

Корнелия Нинова: Видно е, че БСП не нареди кабинета на Румен Радев

26 Януари 2017 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Видно е, че БСП не нареди кабинета на Румен Радев. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Още от деня“ по БНТ. Тя бе категорична, че няма отношение към служебния кабинет и обеща да коментира него и министрите след две-три седмици по действията им. „Първо, г-н Радев каза: няма да правя разлика между червени, сини и зелени, ще бъда отворен за разговор с всички. Е, доказа ли го с кабинета - доказа го. На второ място каза: ще търся експертиза. Чухме какви ли не обвинения, но нито едно не беше, че тези хора не си разбират от работата. Там няма социолог начело на МВР например“, заяви Нинова и подчерта, че в служебния кабинет всеки си тежи на мястото. „Третото, което каза е: БСП няма да ми реди кабинет, но това не ме ограничава да вземам хора и от ляво. И да, видно е, че БСП не му нареди кабинет“, добави Корнелия Нинова.
По думите ѝ, ако БСП спечели изборите, най-логично е лидерът да е премиер. Тя допълни, че е готова за премиер, но това не е самоцел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: С разпускането на парламента започна предизборната кампания

Корнелия Нинова, БСП: С разпускането на парламента започна предизборната кампания

26 Януари 2017 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Започнахме с реални ангажименти и започна предизборната кампания. С разпускането на парламента мисля, че сме обективно в предизборна кампания. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Още от деня“ по БНТ. „Имаме и дата за изборите. Преди две седмици още започнахме публичните обсъждания на нашата платформа с различни сектори в икономика, сигурност, образование, с неправителствени организации. Искаме да отидем на изборите с една реалистична програма, която е подкрепена не само от партийни структури, а и от по-широк кръг хора“, коментира Нинова.
По думите ѝ обвинението „мадам Лъжа“ е бягство от спор с аргументи. "Когато лепиш етикети и слагаш такива прозвища, това означава, че нямаш аргументи, а ние искаме разговор с аргументи“, добави лидерът на БСП. Тя бе категорична, че няма как да управляват с ГЕРБ. „Агресивният тон в българското общество не е най-доброто, което допускаме не само в политиката, но и по между ни. Няма как обаче да управляваме с ГЕРБ. Категорична съм. Нямаме нито една допирна точка. Всички реформи, които започнаха и искат да продължават и с които се хвалят, определяме като връщане назад в страната“, обясни Нинова. Според нея е дошло време БСП да управлява. „Да, БСП е готова да поеме управление. Правили сме грешки и няма да ги повторим – безпринципни коалиции, които сме правили или по-точно непрозрачни без да е ясно. Може би това даде отпечатък върху представата за коалиция. Хората, като чуят коалиция, някак си се приема като нещо безпринципно. Да вземем коалицията, в която спорихме по плоския данък и в която той се прие. Сега искаме да го променим и през данъчното облагане да се помогне на хора с ниски доходи“, каза още Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: 43-тото НС не успя да приеме антикорупционния закон, тъй като той беше нескопосан и недобре поднесен

Крум Зарков, БСП: 43-тото НС не успя да приеме антикорупционния закон, тъй като той беше нескопосан и недобре поднесен

26 Януари 2017 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. 43-тото Народно събрание не успя да приеме антикорупционния закон, тъй като той беше нескопосан и недобре поднесен. Това каза в предаването „Червена линия“ на Радио "Фокус" Крум Зарков член на Изпълнителното бюро на БСП по повод доклада на ЕК и препоръките, които тя оправя към България. По думите му разписаните препоръки са реалистични и добре обоснования. "Комисията също е на мнение, че антикорупционният закон трябва да бъде приет, но преди това съществено преразгледан", добави той.
„В доклада на Комисията е заявено, че законът трябва да бъде приет, но преразгледан в частта си, в която той предвижда вливане на Комисията за конфискация на незаконно имущество в един общ орган. Такъв орган трябва да има, но тази комисията работи засега добре, според евронаблюдателите и не трябва да бъде закривана. По-важното е друго не приказките за реформи и непрекъснатите промени в законодателство, а това, че ЕК ясно казва как борбата с корупцията не се мери толкова по заявления и по декларации, а по боря на осъдените лица и повдигнати обвинения. В този ред на мисли ние не сме си свършили работата още като държава“, обясни той. Крум Зарков добави, че всяка политическа сила носи определена отговорност за провала на антикорупционния закон, но докладът на ЕК касае 10-годишен период, в който БСП е управлява само около 2 години, докато ГЕРБ седем. Относно мониторинга, който се прилага върху страната ни, Зарков коментира, че той не бива да влияе с участието на България в Шенгенското споразумение.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата на Република България приема доклада на ЕК за реалистичен и обоснован

Прокуратурата на Република България приема доклада на ЕК за реалистичен и обоснован

26 Януари 2017 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на прокуратурата на Република България приема, че докладът на ЕК е реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. В писмо до медиите от институцията отбелязват, че достойнство на направения анализ е проявеният комплексен подход, който отчита ролята на всяка от институциите и подчертава потребността от съвместни усилия и конструктивен диалог. Обективно е посочено, че „темпът и задълбочеността на реформите“ зависят от множество фактори, включително и от адекватно законодателство.
По отношение на доклада в частта му за реформата в съдебната власт от Прокуратурата посочва, че:
1. Справедливо са оценени като „значителна стъпка напред“ измененията на Конституцията през 2015 г. и на ЗСВ през 2016 г., като е отчетен приносът на Министерство на правосъдието за „тясно сътрудничество с представители на различните професии“. Благодарение на конструктивния подход на министър Екатерина Захариева и нейния екип в кратък срок бяха подготвени ключови за реформата законодателни промени;
2. Заслужено е отбелязан като важен за ускоряване на разследването подготвеният от Министерство на правосъдието с експертната подкрепа на магистрати проект на ЗИДНПК;
3. Действащите правила за оценка на натовареността на прокуратурите са приети за вярна стъпка в процеса на подготовка на предстоящата „мащабна реформа на съдебната карта“.
4. Извършеният със съдействие на Службата за подкрепа на структурните реформи независим експертен анализ на прокуратурата, е приет за част от постигнатия напредък в областта на съдебната реформа.
По отношение на доклада в частта му за корупция и организирана престъпност, от Прокуратурата посочва, че:
1. Оценени са положените, особено в последните години, усилия от прокурорите и следователите за „нарасналия брой нови следствени дела и дела, внесени в съд“ за корупционни престъпления, както и „трайните резултати“, постигнати от специализираната прокуратура;
2. Коректен е изводът, че „продължаващата липса“ на убедителни резултати, независимо от предприетите вътрешно-организационни и законодателни мерки за подобряване ефективността на прокуратурата, се дължи на „всички съответни институции в различните етапи на наказателното производство“;
3. Удовлетворяваща е констатацията, че изготвените от прокуратурата анализи - на решенията на ЕСПЧ за ефективността на разследването и на корупционните дела, са добра „основа за по-нататъшни конкретни мерки“ и постигане на трайни резултати;
4. За пореден път Комисията отчита ключовото значение на „реформата на Наказателния кодекс“ и „премахването на формализма в наказателното производство“ като условия за успешно приключване на делата в разумен срок.

По отношение на доклада в частта му за мерките от страна на ПРБ от институцията се посочва, че;
Прокуратурата ще продължи започнатите действия, особено през последните месеци, за „ефективно наказателно преследване“ спрямо извършители на корупционни престъпления по високите етажи на властта. Превръщането на усилията в тази насока в постоянна практика за държавното обвинение е основна задача.
Освен това, в изпълнение на относимите препоръки и в съответствие със своята компетентност, прокуратурата ще:
1. продължи да участва на експертно ниво в подготовката на проекти за изменения в НПК и НК;
2. участва в подготовката на проект на пътна карта за изпълнение на препоръките от независимия анализ на ПРБ, доколкото техен адресат са и други държавни институции;
3. инициира формиране на междуведомствени работни групи за изготвяне на пътни карти и съответен механизъм на отчитане на изпълнението на препоръките в анализите на решенията на ЕСПЧ и на корупционни дела;
4. ориентира вътрешно-обучителната си програма преимуществено към теми, касаещи ефективното разследване на корупционни престъпления;
5. предоставя периодично, в съответствие с правомощията на главния прокурор по чл. 84, т. 16, изр. 2 от Конституцията, обобщени доклади за постигнатия напредък по дела за корупция и организирана престъпност.

В заключение от ПРБ посочват, че ръководството на прокуратурата приема за справедлива и окуражаваща оценката на Комисията за положените през периода на действие на МСО „значителни усилия“ от българските власти. Безспорен е приносът на прокурорите и следователите в „постигнатия допълнителен значителен напредък“.
Отправените препоръки са постижими само при конструктивно и активно взаимодействие между всички институции, ангажирани с осъществяване на съдебната реформа и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марин Киров, АБВ: Докладът на ЕК отчита напредък в реформата на правосъдието, а той се дължи на Съвета по съдебна реформа, който е идея и кауза на АБВ

Марин Киров, АБВ: Докладът на ЕК отчита напредък в реформата на правосъдието, а той се дължи на Съвета по съдебна реформа, който е идея и кауза на АБВ

26 Януари 2017 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. От мониторинговия доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка става ясно, че България отбелязва напредък в областта на реформата в правосъдието от момента на конституирането на Съвета по съдебната реформа, към правосъдния министър. Този орган бе създаден по идея и настояване на АБВ. Това заяви в ефира на „България он ер“ зам.-председателят на Алтернатива за българско възраждане и председател на Правния съвет на партията Марин Киров, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Именно този съвет изработи двата пакета от предложения за промени в Закона за съдебната власт. Изработи и много други проекти. Самото обсъждане на ЗСВ в Съвета по съдебна реформа предпостави и приемането му в Народното събрание. Всъщност мониторинговият доклад този път е доста по-конкретен. От него става ясно, че там, където е приложен моделът на консенсус и експертиза при работата по реформите – има напредък.В същото време виждаме, че при борбата с корупцията е отбелязано, че няма напредък, но там е оспорен и самият законопроект. Докладът всъщност критикува законопроекта на госпожа Кунева и това не бива да се крие“, посочи той.
Киров бе категоричен, че реформата в правосъдието трябва да продължи, но че тя не може да се олицетворява чрез опити за кадрово овладяване на системата. „Реформата не може да се свежда до това да се овладее кадровият орган, или до това да подменим съдиите и частните съдебни изпълнители. Ясно е, че реформата в правосъдието трябва да продължи. Ние вече предпоставихме съдийското самоуправление, разработихме също и електронното правосъдие.
Киров коментира и една от целите на АБВ - постигане на политическо обединение в ляво центристкото политическо пространство. „Възможности за обединение има. Водим разговори с „Движение 21“. На този етап сме се фокусирали в този двупартиен формат, като АБВ води разговори и със своите досегашни коалиционни партньори Движение „Гергьовден“, „Обединен блок на труда - лейбаристи“, Българска партия „Либерали" и други“.
Марин Киров бе категоричен, че политическата сила няма да си сътрудничи с ГЕРБ под никаква форма. Според него на този етап АБВ не предвижда възможности за партньорство и с новопоявили се формации като „Да България“ и „Нова република“. „Това обаче не означава, че АБВ не би подкрепила добри законодателни решения, в един бъдещ парламент. Ако тези формации присъстват там и предложат добри законодателни решения, то те биха били подкрепени от нас. Истината обаче е,че в тези две формации има лица, които до този момент не са показали реална законодателна инициатива,включително и бившият министър на правосъдието. Аз не съм съгласен, че той е поставил началото на съдебната реформа и тя после била провалена. Факт е, че промяната в Конституцията се състоя. Факт е и, че Христо Иванов водеше едностранен дебат, ограничен само в формата на РБ, както е и факт, че по-голяма част от внесения от него законопроект бе приет. С наша подкрепа например се прие разделянето на ВСС. С наша подкрепа се прие и явното гласуване в този орган и промените в условията за конституционните жалби. Така , че не споделям виждането, че с Иванов е започнала реформата и тя е възможна само с него“, посочи Киров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Соня Найденова, ВСС: 17-те препоръки за страната от ЕК трябва да се постигнат по необратим начин

Соня Найденова, ВСС: 17-те препоръки за страната от ЕК трябва да се постигнат по необратим начин

26 Януари 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. 17-те препоръки за страната от ЕК трябва да се постигнат по необратим начин и да убедят хората, че има сериозна промяна в съдебната система и в борбата с корупцията. Коментарът направи за Радио „Фокус“ Соня Найденова, член на ВСС.
„С този доклад ЕК много ясно казва: „Изпълнението на препоръките ще бъде, освен когато постигнете всички цели на механизма, и тогава, когато убедите обществото, че промените са необратими“. Именно изследването на „Евробарометър“, базирано на усещането на гражданите за това кои са проблемите в България, дали механизмът ни е нужен и дали членството ни в ЕС е полезно, показва много високи стойности. Повече от 90% от анкетираните граждани сочат като проблемни области корупцията, организираната престъпност и недостатъците на съдебната система. Всичко, което се прави от институциите, ангажирани в изпълнението на препоръките на ЕК, трябва да бъде изпълнено по начин, по който обществото да ги възприеме като правилни, позитивни и носещи промяна в начина на живот, а оттам и в обществените нагласи”, каза Соня Найденова.
Според нея докладът на ЕК показва, че България има напредък в много области, следени чрез Механизма за проверка и сътрудничество, институциите работят в правилната посока, но темпът не е достатъчен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът в оставка Екатерина Захариева: Докладът на ЕК е балансиран, постижимо е 17-те препоръки да бъдат изпълнени скоро

Министърът в оставка Екатерина Захариева: Докладът на ЕК е балансиран, постижимо е 17-те препоръки да бъдат изпълнени скоро

26 Януари 2017 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК е балансиран, постижимо е 17-те препоръки да бъдат изпълнени скоро. Това каза правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева във връзка с новия доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП),в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.
Докладът на ЕК се приветства.
Във връзка с това, че този доклад е юбилеен Захариева уточни, че не може да говори за всички 10 години, тъй като е министър от една. „Иска ми се да се посочват и позитивните неща, а не само негативните. Докладът е балансиран. Показателите са 6. По два от тях, свързани с корупцията са най-съществените критики. В 1 и 6 се използва, че има значителен напредък“, уточни тя. Захариева коментира, че докладът прави обзор на 10 години. „Това, което прозира от този доклад и с ясни изречения е казано, че ако се продължат темповете, има приемственост, същата воля, която ние имахме през последните 2 години – да се продължат реформите е абсолютно постижимо 17-те препоръки, много конкретни, което отличава този доклад от останалите, да бъдат изпълнени в скоро време. Забележителен напредък е отчетен с промените в Закона за съдебната власт “, поясни тя.
Според нея всички препоръки от доклада са важни, но може би най-важната е прозрачност при избора на членове на ВСС.
По думите й целта на реформата е качествена съдебна власт, правосъдие за българските граждани, а не кога ще падне мониторингът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК отправи 17 препоръки за евентуално отпадане на мониторинга спрямо България (ОБЗОР)

ЕК отправи 17 препоръки за евентуално отпадане на мониторинга спрямо България (ОБЗОР)

25 Януари 2017 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Излезе докладът на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България. В него, след десетгодишно функциониране на механизма, Комисията направи преглед на стъпките, предприети от България във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, на постиженията, на оставащите предизвикателства и на мерките, които все още трябва да бъдат взети, за да може да се преустанови прилагането на МСП. В доклада се обръща внимание, че през 2016 г. страната ни е постигнала допълнителен значителен напредък при изпълнението на стратегията за съдебна реформа, а същевременно националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. Според ЕК в по-общ план през последните десет години цялостният напредък не е толкова бърз, колкото се очакваше, и продължават да съществуват редица значителни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. В доклада се отбелязва още, че не може да се заключи на този етап, че показателите са изпълнени в задоволителна степен.
Комисията счита, че целите на МСП могат да се постигнат чрез изпълнението на препоръките, съдържащи се в настоящия доклад. Комисията ще оцени постигнатия напредък към края на 2017 г.

От Брюксел посочват 17 препоръки, които са необходими, за да се гарантира постигане на целите по МСП и евентуално отпадане на мониторинга.
1. Да се гарантира прозрачен избор на членовете на бъдещия ВСС, като преди избора на членовете от парламентарната квота следва да се проведе публично изслушване в Народното събрание и да се даде възможност на представителите на гражданското общество да коментират кандидатите.
2. Да се установи практика назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите, като това следва да важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд.
3. Да се установи практика назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите, като това следва да важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд.
4. Да се подобрят практическото функциониране на ИВСС и последващите действия на Висшия съдебен съвет в отговор на констатациите на Инспектората, особено по отношение на въпроси, свързани с почтеността на магистратите; да се обмисли възможността за отправяне на искане за външна помощ, например от СПСР и/или Съвета на Европа.
5. Да се приемат изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.
6. Да се публикува за обществена консултация доклад, в който подробно се отчита напредъкът по изпълнението на националната стратегия за съдебна реформа и се определят оставащите стъпки, които трябва да бъдат предприети. Да се създаде механизъм за непрекъснато публично отчитане на напредъка през оставащата част от периода за изпълнение на стратегията.
7. Да се намери решение на положението с натовареността в най-натоварените съдилища въз основа новите стандарти за натовареност и да се постигне съгласие по пътна карта за реформа на съдебната карта едновременно с развитието на електронното правосъдие.
8. Да се изготви пътна карта за изпълнение на препоръките на СПСР във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието ѝ с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.
9. Да се изготви пътна карта за изпълнението на препоръките, съдържащи се в изследването, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.
10. Да се приеме нова нормативна уредба относно борбата с корупцията в съответствие с целите, изложени в стратегията за борба с корупцията, и да се осигури прилагането на тази уредба. Да се създаде ефективен орган за борба с корупцията.
11. Да се приеме и осъществи реформа на Закона за администрацията с цел укрепване на вътрешните инспекторати в държавната администрация.
12. На основата на анализа на приключили дела да се изготви пътна карта за взаимодействие между всички съответни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта, като тази карта следва да включва и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.
13. Да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство. При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията.
14. Да се осъществява външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки и върху свързаните с тях последващи действия, включително върху последващите проверки, както и във връзка с разкритите случаи на конфликт на интереси или корупция и коригиращите мерки за отстраняване на установените пропуски.
15. Да бъдат въведени основани на риска мерки за противодействие на корупцията по ниските етажи на властта във високорискови сектори в рамките на държавната администрация, като се черпи вдъхновение от постиженията в Министерството на вътрешните работи. Следва да бъдат продължени усилията в Министерството на вътрешните работи.
*да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по изпълнението националната стратегия за борба с корупцията за оставащата част от периода на изпълнение на стратегията.
16. Да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство. При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията.
17. Да се приемат необходимите изменения на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и да се гарантира, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще продължи да работи независимо и ефективно.

Съдържанието на доклада предизвика множество политически реакции.
Според министъра на правосъдието в оставка Екатерина Захариева, ЕК отчита позитивно работата на кабинета „Борисов 2“ и напредъка на страната ни през последните 10 години. Според нея българските институции трябва да разчитат повече на себе си, а реформата да бъде на направена в името на България, а не заради Брюксел, както и да се работи за повишаването на доверието в съдебната ни система.
Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева конкретните препоръки от ЕК към страната ни като „добра новина, но и много силен знак за пълна национална мобилизация“. По думите ѝ докладът е в полза на българското общество, но е време да достигнем до степен на зрялост, в която независимо дали го има този механизъм или не, ние да искаме да бъдем една добре функционираща държава с върховенство на закона.
Според министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова прегледът, който прави този доклад на усилията през последните 10 години е обективен и отчита, както неуспехите, така и постигнатото. Особено по показател 6, който отразява работата по напредъка в борбата с организираната престъпност.
Докладът на ЕК предизвика разнопосочни политически реакции и в парламента. Първи коментираха темата от ДПС. Пред журналисти в парламента народният представител Четин Казак заяви, че ЕК отчита все пак някакъв значителен напредък в изпълнение на препоръките от предходните доклади. Според него Комисията очаква да се приключат мерките, които все още не са предприети и препоръките, които още не са изпълнени, а акцентът е върху сферата за борба с корупцията. „Там, за съжаление, правителството на Бойко Борисов внесе закон, който концептуално беше погрешен и затова не можа да бъде приет“, коментира Четин Казак. Той изрази надежда механизмът, който е уникален само за България и Румъния скоро да приключи.
Според „БСП лява България“ липсата на перспектива за премахване на Механизма за сътрудничество е поредният неуспех на правителството на ГЕРБ. Народният представител Кристиан Вигенин подчерта, че БСП оценява доклада като реалистичен, обоснован и обективен. Според него ключовите теми в доклада са две – ниското равнище на независимост на медиите и непредсказуема правна среда.
Коментирайки темата, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че антикорупционното законодателство ще бъде основен приоритет на следващият парламент и определи текстовете на доклада като „справедлива оценка“ за страната ни. Той поздрави всички политически формации, които са участвали в гласуването на Стратегията за съдебна реформа и конституционните промени, направени от 43-то Народно събрание.
Във връзка с доклада тематична проверка на Евробарометър, направена по поръчка на ЕК показва, че 72% от българите смятат, че Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да продължи да действа. Според 12% Механизмът трябва постепенно да отпадне в следващите няколко години, 8% искат незабавното му спиране, а други 8% нямат мнение. Практически всички българи посочват като сериозни проблеми пред страната корупцията (97%), организираната престъпност (96%) и недостатъците в съдебната система (94%). Според изследването, като цяло българите смятат, че Механизмът за сътрудничество и проверка оказва положително влияние.
Иван ЛАЗАРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Меглена Кунева за доклада на ЕК: Предлагам първият закон, който новото НС ще приеме да е за противодействие на корупцията по високите етажи

Меглена Кунева за доклада на ЕК: Предлагам първият закон, който новото НС ще приеме да е за противодействие на корупцията по високите етажи

25 Януари 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам първият закон, който новото НС ще приеме да е за противодействие на корупцията по високите етажи. Това каза вицепремиерът в оставка Меглена Кунева за новия доклад на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на корупцията – добре е, че усилията са отчетени от европейските ни партньори, но съм имала повода да го кажа, че моето разочарование е много силно от начина, по който се справихме с най-първата стъпка – приемането на Закон за противодействие на корупцията по високите етажи“, обясни тя и допълни, че това не е закон, който ще изкорени с един замах корупцията навсякъде. „Той е много важен политически знак – за това, че хората са чути“, поясни Кунева.
Във връзка с проучване на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия тя уточни, 88% от българите считат, че имаме проблем с корупцията. „Извън всякакъв европейски доклад, само заради това си струва да насочим всички усилия в тази посока. Много съжалявам, че това НС на два пъти не успя да преодолее високата летва на очаквания, която имаше българското общество“, каза още тя. По думите й са предложени два проекта за борба с корупцията по високите етажи. „Единият – Комисия за отнемане на противозаконно придобитото имущество, както е сега самостоятелен орган и със силно засилени функции по препоръки на ЕК – Комисия по конфликт на интереси“, уточни тя за първия вариант. „Не се отказвам, когато съм убедена в смисъла от действията. Направихме втори закон – опитахме се да направим още по укрепен орган, където Комисия за отнемане на противозаконно придобитото имущество има роля, за да изтегли институцията напред – законът мина на първо четене, но се сблъскахме с тактиката на отлагане“, коментира тя.
„Забележките в това отношение са справедливи – не съм ги крила. Моето предложение е конкретно – това да бъде първия закон, който новото НС ще приеме. Това би било наистина едно променено отношение – към волята на българския народ и препоръките, които ни се предлагат. Не може през цялото време да се говори за загуба на доверие и да не направим сериозна крачка в посока на спечелване на това доверие. Как? Като се проверява имуществото на хората, които имат достъп до власт и пари или работят в чувствителни сфери по високите етажи, и като се проверяваме за конфликт на интереси“, каза още тя и допълни, че наистина се навлиза в личната правна сфера.
„По отношение на КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество) има опасение дали няма да понижим ефективността на нейната дейност, ако направим по-големия орган, т.е. втория вариант на закон, който предложих. Аз много пъти казах, че първият вариант е подкрепян изцяло от нашите партньори. Но ето, имаме два варианта“, уточни тя. „С тази препоръка можем да се справим с допълнения вътре в закона, с допълнителни гаранции, за да сме сигурни, че и двата раздела на големия орган ще работят еднакво добре – и проверката на имуществото, и отнемането на незаконно придобитото имущество. Сега е моментът да се направи тази крачка, когато се формира и новото Народно събрание“, коментира Кунева.
„Искам да кажа, че другата препоръка, ефективни присъди, също е много важна, но как да има ефективни присъди, ако ние нямаме тези административни проверки, за които говоря, при конфликт на интереси и при проверка на имуществото, които, ако има данни за престъпление, ще бъдат с достатъчно доказателства, за да може това престъпление да се преследва. А, ако са само административни нарушения, ще може да бъде пресечено още в основата извършването на престъпление“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева: Трудно се събира мнозинство за антикорупционния закон

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева: Трудно се събира мнозинство за антикорупционния закон

25 Януари 2017 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Трудно се събира мнозинство за антикорупционния закон. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева за новия доклад на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Залогът за политическото доверие към България е много висок и 2017 г. ще бъде решаваща. Такова мнозинство само между РБ и ГЕРБ не можеше да се постигне. Антикорупционният закон беше отложен още преди първата сесия. Трудно се събира мнозинство за този закон. Бях приятно изненадана, че имаше 130 гласа на първо четене. Всяко отлагане, за да се търси по-добро време, работи против доказателства за политическа воля“, обясни Кунева. По думите й ЕК винаги прави табло на резултатите. „Уверявам ви, България няма да стои добре, докато политическата класа не допусне овластяване на гражданите, които да следят как функционира държавата“, посочи тя.
Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че имайки предвид, че следващите два месеца и половина България ще има служебно правителство, законодателните инициативи трябва да бъдат оставени за периода, когато ще има ново НС. „Като цяло всичко, за което говорим днес изисква ясна политическа воля“, добави Бъчварова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът в оставка Екатерина Захариева: ЕК отчита позитивно работата на кабинета „Борисов 2“

Министърът в оставка Екатерина Захариева: ЕК отчита позитивно работата на кабинета „Борисов 2“

25 Януари 2017 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. ЕК отчита позитивно работата на кабинета „Борисов 2“. Това каза на пресконференция министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева за новия доклад на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Докладът отчита обективно напредъка на България през последните 10 години. Реформата трябва да се направи заради България, не заради Брюксел. Българските институции трябва да разчитат преди всичко на себе си. Българите все още не вярват в съдебната ни система. Министерството на правосъдието на няколко места подчертава значителните пакети от Закона за съдебната власт“, заяви Захариева. Според нея предизвикателството е пред съдебната власт да се приложи на практика закона, който се оценява от ЕК като много позитивна. „По отношение на работата, която остава, това е новата наказателна политика. Електронното правосъдието е съвместна работа на ВСС и Министерството на правосъдието. Всички проекти на министерството са готови и служебното правителство не трябва да спира работата по тях“, каза още Екатерина Захариева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова: Сегашната ГДБОП е една нова институция, която вече работи изключително ефективно и това е видимо дори и навън

Вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова: Сегашната ГДБОП е една нова институция, която вече работи изключително ефективно и това е видимо дори и навън

25 Януари 2017 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Сегашната ГДБОП е една нова институция, която вече работи изключително ефективно и това е видимо дори и навън. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова за новия доклад на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Прегледът, който прави този доклад на усилията през последните 10 години е обективен и отчита, както неуспехите, така и постигнатото. Особено по показател 6, който отразява работата по напредъка в борбата с организираната престъпност. Последващите констатации имат своята особена стойност, защото обективно и ясно са отчетени постиженията във възвърнатия ритъм на ГДБОП и ефективното сътрудничество с държавите от ЕС. Обективната оценка се вписва в цялостната картина в страната“, коментира тя. За борбата с корупцията, Бъчварова заяви, че има добра оценка към МВР за предотвратяване на вътрешната корупция.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева: Препоръките в доклада на ЕК са съвсем конкретни - това е добра новина, но и много силен знак за пълна национална мобилизация

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева: Препоръките в доклада на ЕК са съвсем конкретни - това е добра новина, но и много силен знак за пълна национална мобилизация

25 Януари 2017 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Препоръките в доклада на ЕК са съвсем конкретни и това е добра новина, но и много силен знак за пълна национална мобилизация. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси в оставка Меглена Кунева на пресконференция във връзка с доклада на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През 2005 година, когато подписахме договора за присъединяване към ЕС, имаше възможност да отложат влизането на България с една година, ако страната ни не изпълни определени ангажименти, които имахме и те бяха главно в областта на правосъдие и вътрешен ред. Това се случи. През 2006 имаше много голямо концентрирано усилие на цялата страна и през октомври ЕК прие становището, че България и Румъния могат да влязат от 1 януари 2007 година, защото са се справили, но трябва да продължат в тази посока и беше разписан този механизъм за проверка и сътрудничество. Когато се правеше, идеята беше, че той няма да трае повече, от колкото траят предпазните клаузи, тоест в рамките на около 3 години ние да се справим с проблемите, които стоят пред нас. Така се случи обаче, че реформите в тази област бяха забавени като стъпки и година след година ние продължавахме да наваксваме това изоставяне“, припомни вицепремиерът Кунева. „Когато започна мандата на тази Комисия Жан-Клод Юнкер каза, че в рамките на неговия мандат той би трябвало да приключи. Това, което днес четем е стъпка в тази посока. Изводът е следния - Комисията и страните членки спазват собствения си график и акцентът сътрудничество и проверка ще остане съвсем скоро, надявам се още тази година, на раменете на българската държава и българското общество“, заяви тя. По думите й докладът е в полза на българското общество но е време да достигнем до степен на зрялост, в която независимо дали го има този механизъм или не, ние да искаме да бъдем една добре функционираща държава с върховенство на закона. „Това са очакванията. Нямаме основания този път да кажем, че докладът поставя движещи се цели пред нас и всяка година отдалечава и отдалечава целите. Тук препоръките са съвсем конкретни и това е добра новина, но едновременно с това е много силен знак за пълна национална мобилизация. Идеята, че ще продължим да бъдем насочвани от ЕК и старините-членки и ще ни ни дават на всеки няколко месеца предписания какво да правим, не е вярна – това е наша национална задача“, коментира още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов за доклада ЕК: Последните 2 години са отчетливо акцентирани и положително оценени

Данаил Кирилов за доклада ЕК: Последните 2 години са отчетливо акцентирани и положително оценени

25 Януари 2017 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Последните 2 години са ярко и отчетливо акцентирани и са положително оценени в доклада. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на правната комисия Данаил Кирилов по повод публикувания доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първото правителство на премиера Бойко Борисов и успехите през 2012 година също са отчетени и констатирани като един сериозен напредък“, допълни той. „Бих искал да изразя положително отношение към констатациите на доклада, към метода и способа за анализ и оценка на постигнатите резултати“, заяви Данаил Кирилов. По думите му този доклад е различен от всички други доклади, защото фокусът му е целият 10-годишен период на прилагането на механизма за сътрудничество и оценка. „Благодаря на генералния секретариат, че е зачел усилията ни във връзка със законодателната дейност, която предприехме през последните 2 години“, подчерта Данаил Кирилов. „Ние и РБ подкрепихме законопроекта за антикорупционния закон, имахме готовност и за неговото обсъждане в интензивен порядък с оглед прекъсване на мандата на настоящия парламент, но бяхме сами“, обясни председателят на правна комисия. „По този въпрос има известна критична част в доклада, но това е цел в предстоящата ни работа“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов за доклада на ЕК: Неизпълненото като ангажимент ще бъде основен приоритет в 44-тия парламент

Цветан Цветанов за доклада на ЕК: Неизпълненото като ангажимент ще бъде основен приоритет в 44-тия парламент

25 Януари 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. От парламентарна гледна точка парламентът може да бъде поздравен за общите усилия, които бяха постигнати, както от парламентарното мнозинство между ГЕРБ, РБ и ПФ, така и всички останали политически формации, които участваха в приемането на стратегията за съдебната реформа от януари 2015 година, избора на главен съдебен инспектор и конституционните промени. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод публикувания доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Те действително дадоха възможност страната ни да има добри, позитивни индикации затова, че се движим в правилния път“, посочи той. „Искам да поздравя всички министри, които участваха активно, на всички народни представители и институции, които работиха активно, за да има действително тази ефективност в борбата срещу организираната престъпност и законодателните промени, които бяха в диалог с изпълнителната и законодателната власт“, коментира Цветан Цветанов. „Подчертавам, че изключително важно е, че това, което не изпълнихме като ангажимент ще бъде основен приоритет в 44-тия парламент- антикорупционното законодателство и по-сериозна ефективна борба срещу корупцията“, заяви председателят на групата на ГЕРБ в парламента. „Смятаме, че това е справедлива оценка, както за цялостният 10-годишен срок за България, както и тази препоръка, която ни дават в предстоящите месеци и години, да се предприемат по-радикални мерки“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът в оставка Екатерина Захариева: Докладът на ЕК е обективен, критиките в него са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта

Министърът в оставка Екатерина Захариева: Докладът на ЕК е обективен, критиките в него са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта

25 Януари 2017 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК е обективен. Критиките в доклада на ЕК са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта. Това каза на пресконференция министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева за новия доклад на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на ЕК, че са отчели плюсовете на правителството и усилията за изпълнението на стратегията за съдебната реформа и препоръките, които ЕК многократно е отправяла. Подчертава се, че това е различен доклад и се прави ретроспекция на целия период, от който съществува механизма. Реформата е показала наистина много добри темпове през последните две години. Има констатации, че реформата е имала различни темпове на развитие. В доклада се споменават като позитивни 2012 г.,2015 г. и 2016 г. Самият зам.-председател на ЕК отбеляза, че през последните 10 години България е постигнала значителен напредък по изпълнение на реформите“, заяви Захариева. По думите й по всеки един от показателите, които са 6, са отбелязани точно и ясно конкретно разписани стъпки, които българските институции отговорни за съдебната реформа следва да изпълнят. „Ако се предприемат, наблюдението ще приключи. Подкрепя се и това, че България поиска през миналата година и беше извършен независимия анализ на прокуратурата в България. Има конкретни мерки и отчетен съществен напредък за борбата с организираната престъпност. Остават няколко стъпки по отношение на законодателната дейност. Критиките са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта. През последните години има раздвижване при образуването на дела. Има препоръки и към ВСС, които считам, че са важни и изцяло ги подкрепям. Свързани са с прилагането на закона“, посочи тя. Според нея ЕК очаква от ВСС приложение на практика. „Обръща се специално внимание на избора на ВСС, като те правят връзка с позитивното изменение в Конституцията – много по-голямата прозрачност при избора“, добави министърът в оставка.
Според нея това наистина е обективен доклад. „Не искаме отново реформата да спре или да даде заден ход. Промяната на политическа обстановка не би следвало да води към промяна на стратегиите“, каза още Екатерина Захариева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: За България остава ключово влизането в Шенген, докладът по Механизма за сътрудничество и проверка няма отношение към това

Крум Зарков, БСП: За България остава ключово влизането в Шенген, докладът по Механизма за сътрудничество и проверка няма отношение към това

25 Януари 2017 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София. За България остава ключово влизането в Шенген, докладът няма отношение към това. Това каза пред журналисти в парламента Крум Зарков, член на Изпълнителното бюро на БСП, във връзка с доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В доклада ясно са отбелязани два конкретни казуса като лоши и вредни практики. Първият е „тефтерчето Златанов”, за който Комисията преценява, че не са достатъчно мерките. Вторият е казусът „двете каки”. И двата казуса са пряко свързани с една политическа сила, затова ние апелираме да се продължи работата по тях”, посочи Зарков. По думите му в доклада се обръща и внимание на начина, по който функционира ВСС. „Комисията не е споменала SMS-са на Бойко Борисов към председателя на ВКС, но ясно е, че това се има предвид. Обръща се внимание на това как трябва да се държи изпълнителната власт. Това е част от промяната, която предлагаме”, подчерта Крум Зарков. Той допълни, че в доклада се споменава и антикорупционния закона на Меглена Кунева. „В него се казва, че Комисията подкрепя борбата с корупцията и ново законодателство, но изразява резерви относно това дали е най-добрият закон”, коментира Зарков.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, „БСП лява България”: Липсата на перспектива за премахване на Механизма за сътрудничество е поредният неуспех на правителството на ГЕРБ

Кристиан Вигенин, „БСП лява България”: Липсата на перспектива за премахване на Механизма за сътрудничество е поредният неуспех на правителството на ГЕРБ

25 Януари 2017 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Искам да обърна внимание на факта, че липсата на реална перспектива, към днешна дата, за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка е поредният неуспех и на това правителство на ГЕРБ. Това каза пред журналисти в парламента Кристиан Вигенин, народен представител от ПГ на „БСП лява България”, във връзка с доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите му в началото на съществуването си, правителството си е поставило за задача Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне към периода, в който България ще председателства Съвета на ЕС. „Към днешна дата изглежда така, че България ще председателства Съвета под такъв механизъм на наблюдение”, подчерта народният представител. Той допълни, че БСП оценяват този доклад като реалистичен, обоснован и обективен. „Той оценява 10-годишен период на работа на България по проблемите, които са обект на наблюдение. Искаме да уточним, че става дума за почти 7 години управление на ГЕРБ. В този доклад, наред с частичния напредък по ред въпроси, има и критични моменти и предложения, по които ние се ангажираме да работим активно”, посочи Вигенин. „И в този доклад, на специфичния брюкселски език, Комисията ни казва, че постиженията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи е на ниско равнище и напредъкът е минимален”, допълни още той. Според Вигенин ключовите теми в доклада са две – ниското равнище на независимост на медиите и непредсказуема правна среда.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четин Казак, ДПС: В последния си доклад ЕК отчита напредък в изпълнението на препоръките си към България, при неизпълнените мерки акцентът е борбата с корупцията

Четин Казак, ДПС: В последния си доклад ЕК отчита напредък в изпълнението на препоръките си към България, при неизпълнените мерки акцентът е борбата с корупцията

25 Януари 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Доколкото се запознахме с изявлението на ЕК и преди да сме се запознали с окончателния текст на доклада е ясно, че ЕК отчита все пак някакъв значителен напредък в изпълнение на препоръките от предходните доклади. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Четин Казак по повод публикувания доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЕК очаква да се приключат мерките, които все още не са предприети и препоръките, които още не са изпълнени“, обясни той. „По отношение на неизпълнените мерки акцентът е върху сферата за борба с корупцията. Там, за съжаление, правителството на Бойко Борисов внесе закон, който концептуално беше погрешен и затова не можа да бъде приет“, коментира Четин Казак. „Надяваме се следващото НС да си вземе поука от грешките, допуснати от това правителство и да внесе годен и ефективен законопроект за борба с корупцията, който да бъде приет, така че да изпълним и това очакване на ЕК и на обществото“, посочи народният представител от ДПС. Според него благодарение на този механизъм България е постигнала значителен напредък, както се отчита в този доклад на ЕК. „Крайно време е механизмът, който е уникален само за България и Румъния да приключи и двете държави да придобият статута на пълноправни членове на ЕС, както всички останали държави“, каза още Четин Казак.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК отправи 17 препоръки за евентуално отпадане на мониторинга спрямо България

ЕК отправи 17 препоръки за евентуално отпадане на мониторинга спрямо България

25 Януари 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. ЕК отправи 17 препоръки за евентуално отпадане на мониторинга спрямо България. Това става ясно от публикувания днес най-нов доклад на ЕК в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България. След десетгодишно функциониране на механизма за сътрудничество и проверка Комисията направи преглед на стъпките, предприети от България във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, на постиженията, на оставащите предизвикателства и на мерките, които все още трябва да бъдат взети, за да може да се преустанови прилагането на МСП.
В докладите на Комисията по МСП от 2015 г. и 2016 г. бе възможно да се потвърдят важните стъпки, предприети от българските органи с цел реформата да бъде върната на дневен ред. През 2016 г. България постигна допълнителен значителен напредък при изпълнението на стратегията за съдебна реформа, а същевременно националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. В по-общ план през последните десет години цялостният напредък не беше толкова бърз, колкото се очакваше, и продължават да съществуват редица значителни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Новото правителство ще трябва да доведе реформата до сигурни необратими резултати. Ето защо в настоящия доклад не може да се заключи, че на този етап показателите са изпълнени в задоволителна степен. Могат обаче да се набележат ограничен брой ключови препоръки, които да очертаят пътя към временното прекратяване на наблюдението по отделни показатели, а след това и към приключването на процеса по МСП.
Комисията счита, че целите на МСП могат да се постигнат чрез изпълнението на препоръките, съдържащи се в настоящия доклад. Темпът на процеса ще зависи от това колко бързо България ще съумее да ги изпълни необратимо. Ето защо Комисията приканва България да предприеме действия за изпълнение на препоръките, съдържащи се в настоящия доклад. Комисията ще оцени постигнатия напредък към края на 2017 г.

От Брюксел посочват 17 препоръки, които са необходими, за да се гарантира постигане на целите по МСП и евентуално отпадане на мониторинга:

Съдебна реформа:
*да се гарантира прозрачен избор на членовете на бъдещия ВСС, като преди избора на членовете от парламентарната квота следва да се проведе публично изслушване в Народното събрание и да се даде възможност на представителите на гражданското общество да коментират кандидатите.

*да се установи практика назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите, като това следва да важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд.

*да се подобрят практическото функциониране на ИВСС и последващите действия на Висшия съдебен съвет в отговор на констатациите на Инспектората, особено по отношение на въпроси, свързани с почтеността на магистратите; да се обмисли възможността за отправяне на искане за външна помощ, например от СПСР и/или Съвета на Европа.

*да се приемат изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.

*да се публикува за обществена консултация доклад, в който подробно се отчита напредъкът по изпълнението на националната стратегия за съдебна реформа и се определят оставащите стъпки, които трябва да бъдат предприети. Да се създаде механизъм за непрекъснато публично отчитане на напредъка през оставащата част от периода за изпълнение на стратегията.

*да се намери решение на положението с натовареността в най-натоварените съдилища въз основа новите стандарти за натовареност и да се постигне съгласие по пътна карта за реформа на съдебната карта едновременно с развитието на електронното правосъдие.

*да се изготви пътна карта за изпълнение на препоръките на СПСР във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието ѝ с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.

* да се изготви пътна карта за изпълнението на препоръките, съдържащи се в изследването, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.

Корупция:
*да се приеме нова нормативна уредба относно борбата с корупцията в съответствие с целите, изложени в стратегията за борба с корупцията, и да се осигури прилагането на тази уредба. Да се създаде ефективен орган за борба с корупцията.

*да се приеме и осъществи реформа на Закона за администрацията с цел укрепване на вътрешните инспекторати в държавната администрация.

*на основата на анализа на приключили дела да се изготви пътна карта за взаимодействие между всички съответни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта, като тази карта следва да включва и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.

*да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство. При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията.

*да се осъществява външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки и върху свързаните с тях последващи действия, включително върху последващите проверки, както и във връзка с разкритите случаи на конфликт на интереси или корупция и коригиращите мерки за отстраняване на установените пропуски.

*да бъдат въведени основани на риска мерки за противодействие на корупцията по ниските етажи на властта във високорискови сектори в рамките на държавната администрация, като се черпи вдъхновение от постиженията в Министерството на вътрешните работи. Следва да бъдат продължени усилията в Министерството на вътрешните работи.
*да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по изпълнението националната стратегия за борба с корупцията за оставащата част от периода на изпълнение на стратегията.

Организирана престъпност:
*да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство. При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията.

*да се приемат необходимите изменения на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и да се гарантира, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще продължи да работи независимо и ефективно.

Целия доклад на ЕК може да бъде свален тук

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EK: България е постигнала допълнителен значителен напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система

EK: България е постигнала допълнителен значителен напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система

25 Януари 2017 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Комисията публикува днес най-новия си доклад в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България. След десетгодишно функциониране на механизма за сътрудничество и проверка Комисията направи преглед на стъпките, предприети от България във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, на постиженията, на оставащите предизвикателства и на мерките, които все още трябва да бъдат взети, за да може да се преустанови прилагането на МСП. Това съобщиха от Представителство на Европейската комисия в България.
Първият заместник-председател Тимерманс заяви: „През последните десет години България постигна значителен напредък в изпълнението на реформите по МСП, особено що се отнася до законодателните и институционалните промени в съдебната сфера. Предвид значителния допълнителен напредък, отбелязан миналата година, постигнатото до момента позволява да се пренасочи вниманието към оставащите ключови стъпки, които трябва да бъдат предприети за постигане на целите по МСП и следователно за завършване на този важен процес в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в рамките на настоящия мандат на Комисията и в съответствие с поставената от председателя Юнкер цел. Темпът на този процес зависи от това колко бързо българските органи могат да осъществят определените оставащи стъпки по необратим начин, така че да не се поставя под въпрос постигнатият досега напредък.“
В своите доклади по МСП от 2015 и 2016 г. Комисията потвърди, че българските органи са предприели важни стъпки, за да върнат реформата на дневен ред. Докладът от 2017 г. показва, че България е постигнала допълнителен значителен напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. Като цяло напредъкът през последните десет години не беше толкова бърз, колкото се очакваше, а редица предизвикателства остават да бъдат преодолени. Новото правителство ще трябва да продължи реформата, за да гарантира постигането на необратими резултати. Комисията също така счита, че МСП не следва да бъде обвързван с други области на правото на ЕС.
На този етап Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен. При все това е възможно да се определят някои ключови препоръки, чието изпълнение да доведе до приключването на процеса по МСП. Приключването на процеса по МСП в рамките на мандата на настоящата Комисията и в съответствие с целта, поставена от председателя Юнкер, зависи от това колко бързо България може да изпълни препоръките, изложени в настоящия доклад, по необратим начин.
Комисията счита, че целите на МСП могат да бъдат постигнати чрез изпълнение на препоръките в настоящия доклад. Тя ще работи в тясно сътрудничество с българските органи, ще предоставя помощ при необходимост и ще направи оценка на отбелязания напредък към края на 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евробарометър: 72% от българите искат Механизмът за сътрудничество и проверка да продължи да действа

Евробарометър: 72% от българите искат Механизмът за сътрудничество и проверка да продължи да действа

25 Януари 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. 72% от българите смятат, че Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да продължи да действа, показва тематично проучване на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия. Според 12% Механизмът трябва постепенно да отпадне в следващите няколко години, 8% искат незабавното му спиране, а други 8% нямат мнение. Практически всички българи посочват като сериозни проблеми пред страната корупцията (97%), организираната престъпност (96%) и недостатъците в съдебната система (94%), предаде Пресслужбата на Европейската комисия.
Като цяло, българите смятат, че Механизмът за сътрудничество и проверка оказва положително влияние върху съдебната система (според 57%), борбата с организираната престъпност (53%) и с корупцията (50%).
Според 28% от българите положението с организираната престъпност се е подобрило откакто България е член на ЕС. Според 25% функционирането на съдебната система се е подобрило от 2007 г. насам. 17% вярват, че за същия период корупцията е намаляла.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Полицейското куче Бу, открило нелегални цигари в български микробус в Западна Унгария - 26 юли 2017 година
Полицейското куче Бу, открило нелегални цигари в български микробус в Западна Ун...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.