НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:46

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ремонтните дейности в ДКЦ XII в „Люлин“ ще намалят разходите за отопление в медицинското заведение с между 30 и 40%(ОБЗОР)

Ремонтните дейности в ДКЦ XII в „Люлин“ ще намалят разходите за отопление в медицинското заведение с между 30 и 40%(ОБЗОР)

19 Юни 2017 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова направи оглед на ремонтните дейности в ДКЦ XII в „Люлин“. По време на огледа тя съобщи, че се очаква след края на ремонта разходите за отопление в медицинското заведение да бъдат с между 30 и 40% по-ниски. По думите ѝ строителните дейности са в ход от месец май, като те включват цялостна подмяна на дограмата, топлоизолация на сградата, подмяна на отоплителната инсталация и осветлението. Според нея ремонтните дейности са напреднали доста, като до този момент 100% дограмата е сменена, още няколко дейности са завършени, а останалите са изпълнени на над 60-80%. Тя каза още, че се очаква ремонтните дейности да приключат много по-рано от крайния срок, който е през есента. По думите ѝ през цялото време на провеждане на ремонта, клиниката продължава работа и обслужва пациенти. Според нея ДКЦ-тата, които се управляват добре и професионално, не само могат да не бъдат на загуба, а даже могат и да напредват с много от дейностите си. Кметът на столицата изтъкна, че в това медицинско заведение е бил реализиран първият проект от програмата „Джесика“ , по която са били закупени няколко апарата, за които са били привлечени добри специалисти и вече има над 1000 обслужени пациенти повече. По думите ѝ политиката на Столичната община е да оздравява и да подобрява общинското здравеопазване, защото то има своето място и всяка година се отделят между 8 и 9 милиона лева за дофинансиране на дейностите в общинските дейности, които не се включени в Здравната каса.
Зам.-кметът на София Дончо Барбалов каза, че там където има нужда и където може, Общината се стреми да предостави все повече медицински услуги. По думите му е обърнато сериозно внимание на тези ДКЦ-та, които са най-критични от към финансово състояние, за да могат те да подобрят своята работа и да се възползват от примера на други, които са много добри. Той припомни, че на миналата сесия на Общинския съвет се е взело решение за ликвидация на 2 ДКЦ-та, които са изчерпали своя потенциал. Той каза още, че всеки случай се гледа поотделно и че се надява скоро да няма ДКЦ-та, които да бъдат ликвидирани. Зам.-кметът допълни, че в момента текат конкурси за управители на общинските медицински заведения, като тяхна задача ще бъде ги да стабилизират финансово.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Очакваме след края на ремонта в ДКЦ XII в „Люлин“ разходите за отопление там  да бъдат с между 30 и 40% по-ниски

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Очакваме след края на ремонта в ДКЦ XII в „Люлин“ разходите за отопление там да бъдат с между 30 и 40% по-ниски

19 Юни 2017 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме след края на ремонта в ДКЦ XII в „Люлин“ разходите за отопление там да бъдат с между 30 и 40% по-ниски. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по време на оглед на ремонтните дейности в медицинското заведение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е първото ДКЦ, в което се осъществяват цялостни дейности за енергийна ефективност. Строителните дейности са в ход от месец май. Те включват цялостна подмяна на дограмата, топлоизолация на сградата, подмяна на отоплителната инсталация и осветлението“, посочи тя. Според нея ремонтните дейности са напреднали доста. „100% дограмата е сменена, още няколко дейности са завършени, останалите са изпълнени на над 60-80%. Така че, очакваме много по-рано от крайния срок, който е през есента, да може да приключат строителните дейности“, каза Фандъкова. По думите ѝ през цялото време на провеждане на ремонта, клиниката продължава работа и обслужва пациенти. „Това е едно от най-добрите ни ДКЦ-та“, коментира кметът на София. Според нея ДКЦ-тата, които се управляват добре и професионално, не само могат да не бъдат на загуба, а даже могат и да напредват с много от дейностите си. „Ние не очакваме печалба от общинските лечебни заведения, но бихме се радвали да могат да инвестират и собствени средства, както това прави и XII ДКЦ“, допълни тя. Кметът на столицата изтъкна, че в това медицинско заведение е бил реализиран първият проект от програмата „Джесика“ , по която са били закупени няколко апарата, за които са били привлечени добри специалисти и вече има над 1000 обслужени пациенти повече. „За подобряване на условията се привличат и по-добри специалисти, запазват се добрите специалисти, а това е най-важното за привличане на пациенти“, посочи Фандъкова. „Столичната община чрез Общинския приватизационен фонд, отпусна 150 хиляди лева за цялостен ремонт на покрива. В момента процедурата приключва и в зависимост от това дали има обжалвания, ще се включи и тази дейност, заедно с всички останали“, каза тя. По думите ѝ политиката на Столичната община е да оздравява и да подобрява общинското здравеопазване, защото то има своето място. „Столичната община отделя всяка година отделя между 8 и 9 милиона лева за дофинансиране на дейностите в общинските дейности, които на се включени в Здравната каса“, съобщи кметът на София.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швейцарската полиция все още издирва нападателя от Шафхаузен. 25 юли 2017 г.
Швейцарската полиция все още издирва нападателя от Шафхаузен. 25 юли 2017 г.

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.