НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ремонтните дейности в ДКЦ XII в „Люлин“ ще намалят разходите за отопление в медицинското заведение с между 30 и 40%(ОБЗОР)

Ремонтните дейности в ДКЦ XII в „Люлин“ ще намалят разходите за отопление в медицинското заведение с между 30 и 40%(ОБЗОР)

19 Юни 2017 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова направи оглед на ремонтните дейности в ДКЦ XII в „Люлин“. По време на огледа тя съобщи, че се очаква след края на ремонта разходите за отопление в медицинското заведение да бъдат с между 30 и 40% по-ниски. По думите ѝ строителните дейности са в ход от месец май, като те включват цялостна подмяна на дограмата, топлоизолация на сградата, подмяна на отоплителната инсталация и осветлението. Според нея ремонтните дейности са напреднали доста, като до този момент 100% дограмата е сменена, още няколко дейности са завършени, а останалите са изпълнени на над 60-80%. Тя каза още, че се очаква ремонтните дейности да приключат много по-рано от крайния срок, който е през есента. По думите ѝ през цялото време на провеждане на ремонта, клиниката продължава работа и обслужва пациенти. Според нея ДКЦ-тата, които се управляват добре и професионално, не само могат да не бъдат на загуба, а даже могат и да напредват с много от дейностите си. Кметът на столицата изтъкна, че в това медицинско заведение е бил реализиран първият проект от програмата „Джесика“ , по която са били закупени няколко апарата, за които са били привлечени добри специалисти и вече има над 1000 обслужени пациенти повече. По думите ѝ политиката на Столичната община е да оздравява и да подобрява общинското здравеопазване, защото то има своето място и всяка година се отделят между 8 и 9 милиона лева за дофинансиране на дейностите в общинските дейности, които не се включени в Здравната каса.
Зам.-кметът на София Дончо Барбалов каза, че там където има нужда и където може, Общината се стреми да предостави все повече медицински услуги. По думите му е обърнато сериозно внимание на тези ДКЦ-та, които са най-критични от към финансово състояние, за да могат те да подобрят своята работа и да се възползват от примера на други, които са много добри. Той припомни, че на миналата сесия на Общинския съвет се е взело решение за ликвидация на 2 ДКЦ-та, които са изчерпали своя потенциал. Той каза още, че всеки случай се гледа поотделно и че се надява скоро да няма ДКЦ-та, които да бъдат ликвидирани. Зам.-кметът допълни, че в момента текат конкурси за управители на общинските медицински заведения, като тяхна задача ще бъде ги да стабилизират финансово.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Очакваме след края на ремонта в ДКЦ XII в „Люлин“ разходите за отопление там  да бъдат с между 30 и 40% по-ниски

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Очакваме след края на ремонта в ДКЦ XII в „Люлин“ разходите за отопление там да бъдат с между 30 и 40% по-ниски

19 Юни 2017 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме след края на ремонта в ДКЦ XII в „Люлин“ разходите за отопление там да бъдат с между 30 и 40% по-ниски. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по време на оглед на ремонтните дейности в медицинското заведение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е първото ДКЦ, в което се осъществяват цялостни дейности за енергийна ефективност. Строителните дейности са в ход от месец май. Те включват цялостна подмяна на дограмата, топлоизолация на сградата, подмяна на отоплителната инсталация и осветлението“, посочи тя. Според нея ремонтните дейности са напреднали доста. „100% дограмата е сменена, още няколко дейности са завършени, останалите са изпълнени на над 60-80%. Така че, очакваме много по-рано от крайния срок, който е през есента, да може да приключат строителните дейности“, каза Фандъкова. По думите ѝ през цялото време на провеждане на ремонта, клиниката продължава работа и обслужва пациенти. „Това е едно от най-добрите ни ДКЦ-та“, коментира кметът на София. Според нея ДКЦ-тата, които се управляват добре и професионално, не само могат да не бъдат на загуба, а даже могат и да напредват с много от дейностите си. „Ние не очакваме печалба от общинските лечебни заведения, но бихме се радвали да могат да инвестират и собствени средства, както това прави и XII ДКЦ“, допълни тя. Кметът на столицата изтъкна, че в това медицинско заведение е бил реализиран първият проект от програмата „Джесика“ , по която са били закупени няколко апарата, за които са били привлечени добри специалисти и вече има над 1000 обслужени пациенти повече. „За подобряване на условията се привличат и по-добри специалисти, запазват се добрите специалисти, а това е най-важното за привличане на пациенти“, посочи Фандъкова. „Столичната община чрез Общинския приватизационен фонд, отпусна 150 хиляди лева за цялостен ремонт на покрива. В момента процедурата приключва и в зависимост от това дали има обжалвания, ще се включи и тази дейност, заедно с всички останали“, каза тя. По думите ѝ политиката на Столичната община е да оздравява и да подобрява общинското здравеопазване, защото то има своето място. „Столичната община отделя всяка година отделя между 8 и 9 милиона лева за дофинансиране на дейностите в общинските дейности, които на се включени в Здравната каса“, съобщи кметът на София.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската социална среща на върха в Гьотеборг. 17 ноември 2017 г.
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската соци...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.