НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:12

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров са новите членове на Висшия съдебен съвет от състава на Съдийската колегия (ОБЗОР)

Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров са новите членове на Висшия съдебен съвет от състава на Съдийската колегия (ОБЗОР)

19 Юни 2017 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. При проведеното повторно гласуване за членове на ВСС от състава на Съдийската колегия са избрани Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров. Гласували са 1922 от имащите право на глас 2238 съдии. Общият брой на подадените действителни гласове е 1912. Няма недействителни бюлетини при електронното дистанционно гласуване. Недействителните хартиени бюлетини са 10. С хартиена бюлетина са гласували 467-ма души, а чрез системата за електронно дистанционно гласуване 1455-ма съдии.
От действителните бюлетини подадени в избирателните секции гласовете са разпределени:
1. Атанаска Дишева – 809 гласа;
2. Боряна Димитрова – 690 гласа;
3. Вера Цветкова – 111 гласа;
4. Владимир Вълков – 403 гласа;
5. Георги Георгиев – 208 гласа;
6. Емил Дечев – 523 гласа;
7. Ерна Павлова – 413 гласа;
8. Илияна Балтова – 204 гласа;
9. Калин Баталски – 553 гласа;
10. Красимир Шекерджиев – 835 гласа;
11. Красимира Милачкова – 128 гласа;
12. Красимира Костова – 134 гласа;
13. Любомир Нинов – 66 гласа;
14. Методи Лалов – 193 гласа;
15. Мирослав Йорданов – 139 гласа;
16. Мирослав Начев – 132 гласа;
17. Николай Гунчев – 214 гласа;
18. Олга Керелска – 709 гласа;
19. Пламен Дацов – 207 гласа;
20. Райна Мартинова – 120 гласа;
21. Роман Николов – 144 гласа;
22. Светлозар Рачев – 304 гласа;
23. Севдалин Мавров – 576 гласа;
24. Станислав Георгиев – 427 гласа;
25. Татяна Жилова – 86 гласа;
27. Янко Янев – 208 гласа.
При посочените резултати няма кандидат събрал повече от половината действителни гласове, поради което за избрани се считат събралите най-много гласове.
„За първи път магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС, се ползват с такава голяма представителност и доверие“. Така правосъдният министър Цецка Цачева коментира пред журналисти възможността за новия състав на ВСС да се гласува дистанционно и по електронен път. По думите ѝ именно това води до изключително висока избирателна активност, което ще стане причина за първи път членове на ВСС да се ползват с такава голяма представителност. „Това означава и доверие към магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС“, аргументира се Цачева. Правосъдният министър заяви, че очаква от новия състав на ВСС професионално и коректно да изпълнява решенията си такива, каквито са разписани в Закона за съдебната власт и Конституцията.
Темата коментира и главният прокурор Сотир Цацаров. Според него смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота, и пряк избор от всички съдии от съдийската квота. „Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС“, заяви Цацаров. Във връзка с темата а съдебната реформа, главният прокурор призова: „Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: За първи път магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС, се ползват с такава голяма представителност и доверие

Министър Цецка Цачева: За първи път магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС, се ползват с такава голяма представителност и доверие

19 Юни 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. За първи път магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС, се ползват с такава голяма представителност и доверие. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти в Брюксел, където е на посещение във връзка с бъдещото ни Председателство на съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Възможността да се гласува дистанционно по електронен път е нещо, което приветствам, защото и до момента в подобни дебати макар и за друг вид гласуване - за парламентарни избори, аз съм отстоявала тази позиция. Това даде възможност да има изключително висока активност. За първи път членове на ВСС се ползват с такава голяма представителност, а това означава и доверие към магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС", коментира Цецка Цачева.
Правосъдният министър заяви, че очаква от новия състав на ВСС професионално и коректно да изпълнява решенията си такива, каквито са разписани в Закона за съдебната власт и Конституцията. "Да има делова атмосфера и възможност за работа, защото само тогава с постигат резултати", добави тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила

Главният прокурор Сотир Цацаров: Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила

19 Юни 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила. Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Всеки има право да протестира и да изразява мнение. На първо място хората, които водят този мач (бел. ред. за Съдебната реформа) трябва да кажат в какво според тях се изразява тази съдебна реформа. Ако са в състояние да обяснят това, може би ще мога и аз да ви отговоря. Ако чуя ясни идеи, ще мога да ги коментирам", коментира Цацаров. По думите му с повечко мислене, повече право и по-малко политика и всичко ще си дойде на мястото.
Главният прокурор коментира и избора на следващия състав на Висшия съдебен съвет. По думите му смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота,и пряк избор от всички съдии от съдийската квота. "Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Предстои да видим изборът на парламентарната квота така че прекия избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и също е израз на съдебната реформа. Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила", каза още Сотир Цацаров.
Той добави, че оценява изключително положително избора на съдийската колегия за квотата на съдиите в следващия ВСС. "Избрани бяха колеги, които според мен първо, заслужават уважение. Второ, това е изборът на съдиите. Такъв беше изборът и на прокурорите. Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин - изборът на колегите заслужава уважение", заяви главният прокурор.
На въпрос дали прокурорите са се справили по-добре при гласуването, защото при избора им за членове в новия ВСС не е имало листчета с имена на кандидати, които трябва да получат подкрепа, какъвто скандал имаше при избора на съдиите Цацаров отговори."На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са заговорили не съдии, а членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. Но не може да ми кажете по-добре ли се случиха при вас. И в двете колегии и в двете професионални общности изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва а бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално. Това е".
Главният прокурор не пожела да коментира ситуацията около поисканата от представляващия ВСС Димитър Узунов оставка на председателя на ВКС Лозан Панов. "Ако имам какво да кажа по този въпрос, ще го кажа. Отношението си към г-н Панов, както лично така и професионално, мисля че съм изразил. Имам предвид лично и професионално от гледна точка на изразяваните от него тези. Повече от това нямам какво да кажа. Нямам никакво намерение да задълбочавам институционалния дебат. Разбира се, няма да мълча, ако той продължава да го прави. Но нямам никакво намерение да го превръщам в личн. Това не е нормално", каза Сотир Цацаров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

85,79 % от съдиите дадоха вот в повторното гласуване за избор на членове на ВСС

85,79 % от съдиите дадоха вот в повторното гласуване за избор на членове на ВСС

18 Юни 2017 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. Точно в 18.00 часа – Мая Маркова - председател на Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС и заместник-председател на Апелативен съд – Велико Търново, обяви края на втория ден за гласуване, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 85,79 %. Гласували са 1920 от имащите право на глас 2238 съдии, като електронно са дали своя глас 1455, а чрез бюлетина са гласували 465. При първото гласуване на 17 юни общо гласуваха 1952, от които 1473 електронно и 479 чрез бюлетини.
В края на изборния ден своя вот дадоха кандидатите за членове на ВСС Атанаска Дишева – съдия във Върховен административен съд, Николай Гунчев – съдия във Върховен административен съд и Роман Николов – съдия в Районен съд – Брезник.
В деня за повторно гласуване присъстваха и застъпници на кандидата за член на ВСС за Съдийската колегия Мирослав Йорданов, както и наблюдател от фондация Институт „Отворено общество“.
Започна преброяването на хартиените бюлетини от Секционна избирателна комисия № 1. Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като Светла Димитрова - председател на Избирателната комисия и съдия във Върховния касационен съд, въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола от СИК 1.
Чрез информационната система ще се сумира общият резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиените бюлетини. Отново чрез Системата за електронен избор, председателят на Избирателната комисия ще генерира резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на Съдийската колегия от квотата на съдиите, както и броят на гласовете, с които е избран всеки.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с мнозинство повече от половината действителни гласове, за избрани се смятат получилите най-много гласове.
При равен брой гласове избраният или избраните кандидати се определят от Избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

76.23 % е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

76.23 % е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

18 Юни 2017 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Към 16.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 76.23 %, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Гласували са 1706 от имащите право на глас 2238 съдии, като електронно са дали своя глас 1300, а чрез бюлетина са гласували 406.
След 14.00 часа гласуваха кандидатите Татяна Жилова – съдия в Административен съд – София-град и Пламен Дацов – съдия в Апелативен съд – София.
На интернет страницата на ВСС, в раздел „Пресцентър” в 18.00 часа ще бъде публикувана актуална информация за активността на гласувалите след приключване на изборния ден.
Системата не предвижда възможност за генериране на резултати от гласуването до приключването на изборния ден.
Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.
Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС-онлайн“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

66.31% е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия към 14.00 часа

66.31% е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия към 14.00 часа

18 Юни 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. 66.31% е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия към 14.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Гласували са общо 1484 души, от които 1140 електронно и 344 с бюлетина. Заявилите желание да гласуват през интернет използват същите талони от гласуването в първия тур.
След 12.00 часа гласуваха кандидатите Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд и Красимир Шекерджиев – съдия във Върховния касационен съд.
На изборния ден присъстват тримата застъпници на кандидата Станислав Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив, както и наблюдатели от Съюза на съдиите в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Към 12.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 51.83%

Към 12.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 51.83%

18 Юни 2017 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Към 12.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 51.83%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. 1160 са гласувалите към 12.00 часа от общо 2 238 имащи право на глас. Елекстронно са гласували 906 от общо 1 675 имащи право, а с хартиена бюлетина са гласували 254 от общо 563. Заявилите желание да гласуват през интернет ще използват същите талони, като тези от гласуването в първия тур.
В периода от 10.00 часа до 12.00 часа в Съдебната палата гласува новоизбраният член на ВСС от състава на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова и председателят на ВКС Лозан Панов. Гласуваха и кандидатите за членове на ВСС Красимира Милачкова – съдия в Административен съд – София-град, Севдалин Мавров – съдия във ВКС, Вера Кънева – съдия в Апелативен съд гр. София и Илиана Балтова – съдия в Апелативен съд -
Бургас. Общият брой на гласувалите до момента кандидати е единадесет.
Изборният ден се наблюдава от Вера Иванова – съдия в Апелативен съд гр. Пловдив, застъпник на кандидата Станислав Георгиев - председател на Апелативен съд - Пловдив, както и наблюдатели от Съюза на съдиите в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

22.18% е избирателната активност към 10.00 часа при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

22.18% е избирателната активност към 10.00 часа при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

18 Юни 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Към 10.00 часа избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 22.18%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. 512 са гласувалите към 10.00 часа от общо 2238 имащи право на глас. Елекстронно са гласували 394 от общо 1 675 имащи право, а с хартиена бюлетина са гласували 118 от общо 563.
Заявилите желание да гласуват през интернет ще използват същите талони, като тези от гласуването в първия тур. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук.
В първите два часа от изборния ден с хартиени бюлетини в Съдебната палата гласуваха кандидатите за членове на ВСС Георги Георгиев – съдия в Апелативен съд гр. Варна, Владимир Григоров Вълков – съдия в Софийски районен съд, Любомир Нинов – съдия в Районен съд гр. Варна, Олга Керелска – съдия във Върховен касационен съд, Райна Мартинова – съдия в Софийски районен съд, Мирослав Йорданов – съдия в Районен съд гр. Русе и Мирослав Начев – административен ръководител – председател на Окръжен съд - Кюстендил.
Изборния ден се наблюдава от застъпник на кандидата Вера Иванова – съдия в Апелативен съд гр. Пловдив и наблюдатели от Съюза на съдиите в България.
Системата не предвижда възможност за генериране на резултати от гласуването до приключването на изборния ден. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.
Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС-онлайн“.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство, за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия

Започна повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия

18 Юни 2017 | 08:15 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Общото събрание на съдиите в 8.00 часа обяви началото на изборния ден, в който ще се проведе повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Гласуването ще продължи до 18.00 часа, като съдиите заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване ще използват същите талони, които са използвали при първото гласуване вчера.
Гласуването с хартиени бюлетини ще се извършва в централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ №2.
В проведения първи тур гласуваха 1952 от имащите право на глас 2238 души включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ.
Днес съдиите ще избират измежду 26-ма кандидати в изборната процедура:
Атанаска Младенова Дишева – съдия във Върховен административен съд, Боряна Ангелова Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас, Вера Цветкова Кънева – съдия в Апелативен съд – София, Владимир Григоров Вълков – съдия в Софийски районен съд, Георги Йовчев Георгиев – съдия в Апелативен съд – Варна, Емил Иванов Дечев – съдия в Софийски градски съд, Ерна Жак Якова – Павлова – председател на Районен съд – Варна, Илияна Тодорова Балтова – съдия в Апелативен съд – Бургас, Калин Кирилов Баталски – съдия в Окръжен съд – Кюстендил, Красимир Петков Шекерджиев – съдия във Върховен касационен съд, Красимира Неофитова Милачкова – съдия в Административен съд – София-град, Красимира Пенева Костова – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд, Любомир Симеонов Нинов – съдия в Районен съд – Варна, Методи Орлинов Лалов – съдия в Софийски районен съд, Мирослав Архангелов Йорданов – съдия в Районен съд – Русе, Мирослав Милчев Начев – председател на Окръжен съд – Кюстендил, Николай Гунчев Гунчев – съдия във Върховен административен съд, Олга Зафирова Керелска – съдия във Върховен касационен съд, Пламен Христов Дацов – съдия в Апелативен съд – София, Райна Петрова Мартинова – съдия в Софийски районен съд, Роман Тодоров Николов – съдия в Районен съд – Брезник, Светлозар Георгиев Рачев – съдия в Административен съд – Габрово, Севдалин Иванов Мавров – съдия във Върховен касационен съд, Станислав Петров Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив, Татяна Борисова Жилова – съдия в Административен съд – София-град и Янко Манолев Янев – председател на Апелативен съд – Велико Търново.
За провеждане на повторното гласуване са отпечатани нови бюлетини, съгласно изискването на ЗСВ, които съдържат имената на кандидатите в съответствие с решението на Избирателната комисия.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветинка Пашкунова е избрана за член на ВСС от състава на Съдийската колегия

Цветинка Пашкунова е избрана за член на ВСС от състава на Съдийската колегия

18 Юни 2017 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на съдиите Светла Димитрова – съдия във Върховния касационен съд, обяви, че в съответствие с чл. 29к, ал 2 от ЗСВ проведеният вчера избор е редовен, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС продължава днес.
Гласували са 1952 души - повече от половината от 2238-те включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ. Общият брой на действителните гласове, съгласно данните от гласуването с хартиени и електронни бюлетини е 1945. Няма регистрирани недействителни бюлетини в системата за електронно дистанционно гласуване. При вота с хартиена бюлетина, недействителни са 7 броя.
Избирателната комисия обяви, че Цветинка Пашкунова – съдия във Върховния касационен съд, е избрана за член на ВСС от състава на Съдийската колегия. Тя е получила 988 гласа, което е повече от половината от действителните гласове.
Тъй като при проведения избор не са избрани определените в ЗСВ 6-ма членове от квотата на съдиите, в изпълнение на чл. 29л, ал. 4 от Закона изборът ще продължи днес с произвеждане на повторно гласуване от 08.00 часа до 18.00 часа в централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ №2.
На втория тур съдиите ще избират между останалите 26 кандидати за членове на ВСС.
При повторното гласуване съдиите, заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване, ще използват същите талони, които са ползвали вчера.
Право на участие в избора имат всички 2238 съдии от страната, като 1677 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.
Администрацията на ВСС ще отпечата нови бюлетини с имената на 26-та кандидати в процедурата за провеждане на повторно гласуване.
Решението на Избирателната комисия и протоколите на Избирателна секция
№1 и Избирателна секция №2 от проведения днес избор за членове на ВСС от квотата на съдиите са публикувани на интернет сайта на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна преброяването на гласовете за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

Започна преброяването на гласовете за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

17 Юни 2017 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Точно в 18.00 часа Мая Маркова – председател на Общото събрание на съдиите за избор на член на ВСС и заместник-председател на Апелативен съд – Велико Търново, обяви края на изборния ден.Към 18.00 ч. общата избирателна активност на съдиите е 87,18 % при 1951 гласували от 2238 имащи право на глас. Посредством системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 1473 съдии от 1677 заявили желание за дистанционно гласуване. Регистрираната избирателна активност е 87.94 %. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 478 съдии, т. е. избирателната активност е 84,90%. След 16.00 часа гласуваха кандидатите Мирослав Начев - административен ръководител – председател на Окръжен съд – Кюстендил, Роман Николов – съдия в Районен съд – Брезник и Емил Дечев – съдия в Софийски градски съд. От 27 кандидати, 19 гласуваха с хартиена бюлетина.Секционната избирателна комисия № 1 отвори избирателната урна и започна преброяването на хартиените бюлетини.След преброяване на хартиените бюлетини, Секционната избирателна комисия ще състави и подпише протокол с резултатите от гласуването.Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като председателят на избирателната комисия въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола от СИК 1 за гласуване с хартиени бюлетини. Чрез информационната система председателят на Избирателната комисия ще сумира общия резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиени бюлетини. Отново чрез Системата за електронен избор, председателят на избирателната комисия ще генерира резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на Съдийската колегия от квотата на съдиите, както и общият брой на гласовете, с които е избран всеки един.Според правилата кандидатът е избран, ако получи повече от половината от действителните гласове. Избирателната комисия ще се произнесе с решение за резултатите от избора. Неразделна част от решението на избирателната комисия са протоколите на избирателните секции. Решението и протоколите ще бъдат обявени незабавно на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Общата избирателна активност на съдиите към 16.00 часа е 80,52% при гласували 1802 магистрати

ВСС: Общата избирателна активност на съдиите към 16.00 часа е 80,52% при гласували 1802 магистрати

17 Юни 2017 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Към 16.00 часа чрез системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 1376 съдии от 1677 заявили желание за дистанционно гласуване. Регистрираната от тях избирателна активност е 82,15%. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 426-ма съдии, което е 75,67 % активност. Общата избирателна активност е 80,52 % като са гласували 1802 съдии. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.
След 14.00 ч. в Съдебната палата гласуваха кандидатите Атанаска Дишева – съдия във Върховен административен съд, Илияна Балтова – съдия в Апелативен съд – Бургас, Татяна Жилова – съдия в Административен съд – София-град, Райна Мартинова – съдия в Софийски районен съд, Красимир Шекерджиев – съдия във Върховния касационен съд, Николай Гунчев – съдия във Върховен административен съд и Георги Георгиев – съдия в Апелативен съд - Варна. До 16.00 ч. са гласували 16 кандидати за членове на ВСС.
След приключване на изборния ден в 18.00 часа, ще бъде подадена окончателна информация за избирателната активност.
Системата за електронно гласуване не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.
Вторият ден от Общото събрание на съдиите се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС-онлайн“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Общата избирателна активност на съдиите към 14.00 часа е 67.74%

ВСС: Общата избирателна активност на съдиите към 14.00 часа е 67.74%

17 Юни 2017 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Към 14.00 часа чрез системата за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 1226 съдии от цялата страна, като избирателната активност е 73.19%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 290 съдии, което е 51.51%. от заявилите желание. Общата избирателна активност е 67.74%.
С хартиени бюлетини в Съдебната палата гласуваха кандидатите Севдалин Мавров - съдия във Върховен касационен съд Владимир Вълков – съдия в Софийски районен съд, с което общият брой на гласувалите, на място, кандидати е девет.
Поради голямата активност на магистратите, упражняващи вот с хартиена бюлетина, и с цел осигуряване на бързина в 14.00 часа бе осигурена втора кабина за гласуване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

50.71% e избирателната активност на съдиите в Общото събрание за избор на членове на ВСС към 12.00 часа

50.71% e избирателната активност на съдиите в Общото събрание за избор на членове на ВСС към 12.00 часа

17 Юни 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Към 12.00 часа общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 50.71%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. В избора чрез информационната система за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 965от съдиите в страната, като избирателната активност е 57.61%. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 170 съдии, което е 30.20% от заявилите желание. Точно в 10.20 часа бе пусната стотната хартиена бюлетина.
С хартиени бюлетини в Съдебната палата гласуваха кандидатите Олга Керелска – съдия във Върховния касационен съд и Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд, с което общият брой на гласувалите, на място, кандидати е седем. В 10.30 часа сред чакащите да гласуват застана и председателят на ВКС Лозан Панов.
Вторият ден на Общото събрание на съдиите бе посетен от г-жа Доминик Вааг – първи съветник в посолството на Република Франция. В Съдебната палата присъстват застъпници на кандидатите Мирослав Йорданов, Станислав Георгиев и Георги Георгиев, както и регистрираните наблюдатели от Институт „Отворени общество“, Съюза на съдиите в България и Института за пазарна икономика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Към 10.00 часа общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 22.30%

ВСС: Към 10.00 часа общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 22.30%

17 Юни 2017 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Към 10.00 часа общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 22.30%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. В избора чрез информационната система за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 416 от съдиите в страната, като избирателната активност е
24.84%. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 83 съдии, което е 14.74% от заявилите желание.
В първите минути от изборния ден в Съдебната палата гласуваха кандидатите Любомир Нинов – съдия в Районен съд гр. Варна и Вера Кънева – съдия в Апелативен съд гр. София. В 8.30 часа гласува Мирослав Йорданов – съдия в Районен съд гр. Русе. След 9.00 часа гласуваха Красимира Милачкова – съдия в Административен съд – София-град и Цветинка Пашкунова - съдия във Върховния касационен съд. Очаква се двадесет от кандидатите в изборната процедура да гласуват с хартиена бюлетина.
В Съдебната палата присъстват застъпници на кандидатите Мирослав Йорданов и Станислав Георгиев, както и регистрираните наблюдатели от Институт „Отворени общество“ и Съюз на съдиите в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна вторият ден от Общото събрание на съдиите, в който ще се проведе изборът за членове на ВСС

Започна вторият ден от Общото събрание на съдиите, в който ще се проведе изборът за членове на ВСС

17 Юни 2017 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Днес, в 8.00 часа, започна вторият ден от Общото събрание на съдиите, в който ще се проведе изборът за членове на ВСС. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Председателят на Избирателната комисия обяви решението, взето вчера на работна среща с членовете на комисията и избирателните секции по постъпили искания във връзка с организацията и провеждането на изборния ден.
Кандидатите в изборната процедура са 27: Атанаска Младенова Дишева – съдия във Върховен административен съд, Боряна Ангелова Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас, Вера Цветкова Кънева – съдия в Апелативен съд – София, Владимир Григоров Вълков – съдия в Софийски районен съд, Георги Йовчев Георгиев – съдия в Апелативен съд – Варна, Емил Иванов Дечев – съдия в Софийски градски съд, Ерна Жак Якова – Павлова – председател на Районен съд – Варна, Илияна Тодорова Балтова – съдия в Апелативен съд – Бургас, Калин Кирилов Баталски – съдия в Окръжен съд – Кюстендил, Красимир Петков Шекерджиев – съдия във Върховен касационен съд, Красимира Неофитова Милачкова – съдия в Административен съд – София-град, Красимира Пенева Костова – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд, Любомир Симеонов Нинов – съдия в Районен съд – Варна, Методи Орлинов Лалов – съдия в Софийски районен съд, Мирослав Архангелов Йорданов – съдия в Районен съд – Русе, Мирослав Милчев Начев – председател на Окръжен съд – Кюстендил, Николай Гунчев Гунчев – съдия във Върховен административен съд, Олга Зафирова Керелска – съдия във Върховен касационен съд, Пламен Христов Дацов – съдия в Апелативен съд – София, Райна Петрова Мартинова – съдия в Софийски районен съд, Роман Тодоров Николов – съдия в Районен съд – Брезник, Светлозар Георгиев Рачев – съдия в Административен съд – Габрово, Севдалин Иванов Мавров – съдия във Върховен касационен съд, Станислав Петров Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив, Татяна Борисова Жилова – съдия в Административен съд – София-град, Цветинка Николаева Пашкунова – съдия във Върховен касационен съд и Янко Манолев Янев – председател на Апелативен съд – Велико Търново.
Списъкът на действащите съдии по реда на чл. 29д, ал.1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите включва 2238 души, от които 1 677 са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.
Общото събрание на съдиите на 10 юни 2017 г. определи две секционни избирателни комисии – първата, в която ще се гласува с хартиени бюлетини, и втората за гласуващите чрез системата за електронно дистанционно гласуване. Изборният ден ще продължи от 8.00 ч. до 18.00 ч., като гласуващите с хартиени бюлетини ще дадат своя вот в Съдебната палата, бул. „Витоша“ №2, централно фоайе.
С решения на Съдийската колегия към ВСС и на основание чл. 31 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите са регистрирани: трима застъпници на кандидата Станислав Георгиев, двама застъпници на кандидата Мирослав Йорданов и двама застъпници на кандидата Георги Георгиев.
В настоящата процедура за избор на членове на ВСС досега бяха регистрирани застъпници само на кандидата Гергана Мутафова – административен ръководител на Районна прокуратура - Пловдив.
За наблюдатели в изборния ден са регистрирани представители на Български институт за правни инициативи, Института за пазарна икономика, Отворено общество и Съюз на съдиите в България.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите проведе работна среща с членовете на секционните избирателни комисии във връзка с провеждане на изборния ден

Комисията за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите проведе работна среща с членовете на секционните избирателни комисии във връзка с провеждане на изборния ден

16 Юни 2017 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Членовете на Избирателната комисия и секционните избирателни комисии за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите проведоха работна среща във връзка с организационни въпроси по провеждане на втория ден от Общото събрание на съдиите. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Комисията разгледа постъпили искания във връзка с провеждане на изборния ден, по които се произнесе с решения.
Решенията на Избирателната комисия, както и протоколът от проведената среща са публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Общи събрания и кандидати за избор на членове на ВСС“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ представи предложенията си за членове на ВСС от парламентарната квота

ГЕРБ представи предложенията си за членове на ВСС от парламентарната квота

16 Юни 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. На брифинг в Народното събрание групата на ГЕРБ представи своите предложения за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Кандидатурите бяха представени и аргументирани от председателя на Правната комисия Даниал Кирилов. За членове на Съдийската колегия на ВСС предлагат Боян Магдалинчев – заместник-председател и ръководител на Втора колегия на Върховния административен съд и Вероника Имова – съдия във Върховния касационен съд. За членове на Прокурорската колегия са предложени прокурор Калина Кючукова – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и прокурор Гергана Мутафова – ръководител на Районна прокуратура – Асеновград.
„Припомняме, че преди няколко дни нашият колеги, народният представител Георги Марков внесе кандидатурата на Мирослав Джеров. Неговите книжа и документи са качени на сайта. Видима са за всички. Ние подкрепяме и кандидатурата, предложена от Георги Марков”, заяви Данаил Кирилов.
„В резултат на обсъждане, селекция, коментари и анализи смятаме, че сме подбрали юристи с безупречна репутация и огромен професионален опит”, аргументира се Кирилов. Той обяви, че ако те бъдат избрани, ще допринесат за развитието на този орган.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на ВСС определи комисия във връзка със съхранението на бюлетините от изборите на членове на ВСС от следователите и прокурорите

Пленумът на ВСС определи комисия във връзка със съхранението на бюлетините от изборите на членове на ВСС от следователите и прокурорите

15 Юни 2017 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да бъдат разпечатани избирателните кутии от проведените избори за членове на ВСС от квотата на следователите и прокурорите, проведени на 20 май 2017 г. и на 3 и 4 юни 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Избирателните комисии са запечатали урните заедно с използваните в тези избори бюлетини, предвид възможността от обжалване на вота. След изтичане на този срок, Пленумът на ВСС прие при разпечатването им да бъде съставен протокол, в който да бъдат описани намерените бюлетини. Това ще бъде направено от комисия в състав: Юлиана Колева – член на ВСС и председател на Комисията по правни и институционални въпроси, Димитър Тончев – главен секретар на ВСС и Даниела Петровска – директор на дирекция „Организационно-административна дейност“. До вземане на решение за унищожаване на бюлетините в съответствие с разпоредбата на чл. 29н, ал. 7 от Закона за съдебната власт, те ще бъдат съхранявани в касата на главни секретар на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осмият състав на ВСС ще бъде избран с много по-голяма представителност, посочиха членове на Съвета пред мисията на ЕК

Осмият състав на ВСС ще бъде избран с много по-голяма представителност, посочиха членове на Съвета пред мисията на ЕК

14 Юни 2017 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Постигнатият напредък по изпълнение на две препоръки по Механизма за сътрудничество и оценка от Доклада на Европейската комисия от месец януари 2017 г. - изборът на членове на осмия състав на Висшия съдебен съвет и назначенията на висши съдебни длъжности, бе темата на проведената днес среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева и членове на ВСС с представители на експертната мисия на Европейската комисия. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет. От страна на ВСС в разговора участваха Димитър Узунов – представляващ Съвета и член на Съдийската колегия; Юлия Ковачева – член на Съдийската колегия и заместник-председател на Комисията по атестиране и конкурси; Соня Найденова – член на Съдийската колегия на ВСС; Ясен Тодоров – член на Прокурорската колегия и председател на Комисия професионална етика към Прокурорската колегия и Румен Георгиев – член на Прокурорската колегия и председател на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ към Пленума на ВСС. В екипа на Европейската комисия са Уилиам Слийт – и.д. директор на дирекция, Генерален секретариат; Жулиен Мусние – заместник-началник на отдел, Генерален секретариат; Туе Фосдал – Генерален секретариат; Юри Бюрер-Тавание – Генерален секретариат и Инго Войщенфелд – Генерална дирекция „Правосъдие“.
По предложение на Слийт представителите на Висшия съдебен съвет представиха отделните етапи в процедурата за провеждане на избори за членове на новия състав на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите. Коментирани бяха новите правила, по които се провежда изборът, системата за електронно дистанционно гласуване и гаранциите за нейната сигурност, осигурената публичност и прозрачност в организирането и провеждането на Общите събрания на магистратите, в проведените от кандидатите изборни кампании и тяхното изслушване пред съответното Общо събрание, на получените резултати в приключените вече процедури за следователите и прокурорите. Акцентирано бе, че всеки магистрат има възможност да участва пряко във вота и на обстоятелството, че в срока за обжалване не е направено оспорване на приключилите към момента Общи събрания на следователите и на прокурорите. Членовете на ВСС направиха извод, че осмият състав на Съвета ще има много по-голяма представителност от предходните, следователно и много по-широка власт. Избраните от магистратската квота членове на ВСС са подкрепени от по-голямо мнозинство, спрямо предходните състави на Съвета, тъй като в приключените процедури са участвали 76% от следователите и 79% от прокурорите; а излъчените от Народното събрание членове на ВСС ще бъдат избирани с мнозинство от две трети от народните представители. На системата за електронно дистанционно гласуване са се доверили 365 следователи, което е 82,21% от имащите право на глас 444 следователи, както и 1377 прокурори, които представляват 91,62% от всички 1503 прокурори в страната. От включените в избирателния списък на съдиите 2236 магистрати, електронно гласуване са заявили 1677 съдии или 75%. В дискусията с представителите на мисията на ЕК бе откроена възможността, която изборната процедура дава за дебат по темите, които вълнуват магистратската общност, за начина за номиниране и подкрепа на кандидатите и други.
По отношение на втората тема бяха коментирани правилата и етапите, по които протича стартиралата процедура за председател на Върховния административен съд.
В края на срещата ръководителят на мисията на ЕК Слийт предложи ВСС да обсъди въпросите за създаване на институции за наднационален мониторинг, подобен на осъществявания по Механизма за сътрудничество и оценка, и препоръча новият състав на Висшия съдебен съвет да набележи в началото на мандата си целите, които ще определят неговата дейност. Поставен бе и въпрос, дали ВСС, ВАС, ВКС, ИВСС биха поискали от ЕК техническа помощ за оценка на дейността им, подобно на Прокуратурата на Република България.
Членовете на ВСС посочиха във връзка с първия въпрос създадената методика за оценка на тяхната дейност и тази на инспекторите в ИВСС, която предстои да бъде направена от осмия Висш съдебен съвет; както и документите, от които ще се черпи информация при извършване на анализа.
Вторият въпрос министърът на правосъдието Цецка Цачева се ангажира да постави пред председателите на върховните съдилища и главния инспектор на ИВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Станислав Петров Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Станислав Петров Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив

10 Юни 2017 | 21:23 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Станислав Петров Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Съдия Станислав Георгиев има над 23-години юридически стаж изцяло в съда. В периода 1994 г. 1995 г. е младши съдия в Окръжен съд – Пловдив.
От 14.09.1995 г. е съдия в Районен съд – Пловдив, като една година е заместник председател на съда. В периода 1999 г. - 2001 г. е съдия в Окръжен съд – Пловдив, след което от 10.09.2001 г. до 11.07.2004 г. е председател на Районен съд – Пловдив. След което е съдия в Окръжен съд – Пловдив, като два мандата е негов заместник-ръководител. От 01.04.2014 г. е съдия в Апелативен съд – Пловдив, а от 19.06.2014 г. и към момента е заместник-председател.
През периода 1994-2002 г. съдия Станислав Георгиев е хоноруван асистент в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по гражданско право и по граждански процес, от 2001 г. и досега е постоянен преподавател към Националния институт на правосъдието.
В мотивите си за участие в изборната процедура кандидатът се позовава на получената подкрепа от своите колеги и на своя професионален опит, с който ще бъде полезен за подобряване администрирането на органите на съдебната власт.
В своята Концепция съдия Георгиев поставя като приоритет отстояването на независимостта на съдебната власт и предлага при всеки опит за външна намеса в работата на отделни органи или магистрати ВСС да има своевременна, ясна, единна и последователна позиция. Необходимо е предприемане на действия за решаване на основни проблеми в областта на отчетността, статистиката, натовареността, сградния фонд и финансовото обезпечаване. Предвижда се създаване на механизъм за осигуряване на кадрова приемственост каквато законодателно е уредена за други колективни органи на държавната власт – например Конституционния съд, като счита, че през определен период от време част от персоналния състав на ВСС следва да бъде подменян и така той действително да се превърне в постоянно действащ орган, съобразно изискването на чл. 16, ал. 2 от ЗСВ.
Посочено е, че дейността на ВСС по управление на органите на съдебната власт се нуждае от детайлно и професионално планиране и изпълнение.
Акцентира се върху предприемане на мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания на съдебната власт, отстояване на реалистичен бюджет основан на задължителни стандарти гарантиращи равнопоставеност на органите на съдебната власт при осигуряване на материалната им обезпеченост и изпълнение на законовата разпоредба за актуализиране на трудовите възнагражденията.
Кандидатът предлага централизирано осигуряване и приемане на стандарти в областта на обезпечаването с технически средства на органите на съдебната власт, както и определяне на срокове за експлоатация на компютърната техника.
Предвижда се планиране на дейностите за стопанисване на сградния фонд, включително чрез кадрово укрепване на административното звено отговарящо за тази дейност. Акцентира се върху създаване на стандарти за условията на труд на работещите в системата.
Планира се анализ на натовареността по места, динамиката на делата по видове, дейностите на бюро „Съдимост“ и службите по вписванията, както и географското положение на съдилищата, който да послужи за преструктуриране на съдебната карта. Според него не бива да се допуска закриване на съдилища в граничните райони. Той предлага да се създаде набор от единни критерии за събиране на статистически данни и деловодствата на всички съдилища с база данни да бъдат свързани в единна система, която да се поддържа от ВСС.
Съдия Георгиев категорично счита, че назначаването в органите на съдебната власт следва да става чрез децентрализирани конкурси: за младши съдии, за първоначално назначаване и за повишаване базирани на общи принципи при отчитане на конкретните специфики. По отношение на преместването кандидатът счита, че процедурата следва да се прилага само при условията на чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, само когато магистратите са работили определен срок в съответния орган.
Подчертава се значимостта на комуникацията между ВСС и органите на съдебната власт. Предлага се създаването на електронно издание на Висшия съдебен съвет предназначено за магистратската и юридическата общност с възможност за обратна връзка в реално време.
В заключение, мнението на кандидата е, че основна задача на новия състав на ВСС е да създаде необходимите условия за запазване на положителните достижения, като те бъдат развити, надградени и осъвременени.
Към съдия Станислав Георгиев са отправени въпроси от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата.
Участниците в Общото събрание поставиха въпроси за необходимостта от реакция по казуса „Цумгейт“; предполагаемото разпространяване на препоръчителен списък на кандидати, които да бъдат подкрепени в настоящата процедура; ефективността на Системата за измерване натовареността на съдиите и реформата на съдебната карта.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Севдалин Иванов Мавров – съдия във Върховния касационен съд

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Севдалин Иванов Мавров – съдия във Върховния касационен съд

10 Юни 2017 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Севдалин Иванов Мавров – съдия във Върховния касационен съд, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Съдия Севдалин Мавров има над 24 години юридически стаж като съдия. През 1986 г. е започва като младши съдия в Окръжен съд – Бургас. От 1988 до 1989 г. е съдия в Районен съд – Бургас. От 1989 до 1992 г. е районен съдия и заместник-председател при Районен съд - София. От 1992 до 1998 г. е заместник-председател на Софийски градски съд, а от 1998 до 2001 г.
е съдия при Софийски апелативен съд. От 01.12.2001 г. и към настоящия момент е съдия във Върховния касационен съд Севдалин Мавров е хоноруван асистент в СУ „Св. Климент Охридски“, експерт към „Съвета по законодателство“ към Министерство на правосъдието.
В Концепцията си съдия Севдалин Мавров определя следните приоритети:натовареност на органите на съдебната власт, независимост на съдебната система, защита на интересите на магистратите и информиране на обществото, трудовите възнаграждения, управление на имуществото и финансите на съдебната система, активно правосъдие. За преодоляване на неравномерната натовареност ВСС следва да преразпредели незаетите щатове за магистрати към най-натоварените звена, а при реформата на съдебната карта следва да се анализират перспективи и в полза на обществото като не се лишават някои райони от правораздаване за сметка на други.
Предлага се анализ на създадения модел за оценка на натовареността на съдиите и при необходимост предприемане на мерки за неговото усъвършенстване. Предприемане на действия за подпомагане на административните ръководители за преодоляване на оказан върху тях натиск във връзка с работата им, както и изграждане на механизъм за защита на магистратите от подобни посегателства.
Според него конкурсните процедури трябва да се провеждат при ясни и прозрачни правила в разумни срокове.
Акцентира се върху необходимостта от провеждане на информационна кампания представяща на достъпен език как функционира съдебната система.
Приоритет е преодоляване на диспропорциите в трудовите възнаграждения на членовете на ВСС и съдиите от различните нива на съдебната система.
Посочена е необходимостта от оптимизиране условията за сключване на договори за застраховки след анализ на цената на договора и стойността на изплатените обезщетения; подобряване състоянието на сградния фонд и условията за труд, като една от основните причини за бавно правосъдие.
Кандидатът коментира преодоляване на диспропорцията при използване почивните бази на съдебната власт, доколкото всички се издържат финансово от бюджета на съдебната власт.
Като приоритет се определя постигането на консенсус сред членовете на ВСС за изготвяне на становища относно законопроекти, които се отнасят до съдебната власт. Друг акцент е осигуряване на условия за професионално обучение на магистратите и съдебните служители, като в курсовете за квалификация се обърне внимание на задължителната практика на СЕС, първичните и вторичните източници на правото на Европейския съюз и на съдебната практика на Европейския съд по правата на човека.
Предвижда се следващия състав на ВСС да въведе по-голям брой електронни услуги и така да се осигури по-лесен достъп на гражданите до правосъдие, да се улесни работния процес и да се регулира натовареността на съдилищата.
Към кандидата за избор на членове на ВСС съдия Севдалин Мавров са зададени въпроси от: Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание зададоха въпроси относно Системата за измерване натовареността на съдиите, съдебната карта, конкурсите и съдебните помощници.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Светлозар Георгиев Рачев – съдия в Административен съд - Габрово

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Светлозар Георгиев Рачев – съдия в Административен съд - Габрово

10 Юни 2017 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Светлозар Георгиев Рачев – съдия в Административен съд - Габрово, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Светлозар Георгиев Рачев има над 27 години юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Бил е председател на Административен съд – Габрово два мандата в периода 2007 г. – 2017 г., а от 28.03.2017 г. и към настоящия момент и съдия в същия съд.
Светлозар Рачев с решение на Съдийската колегия на ВСС от месец януари 2017 г. е поощрен с отличие „личен почетен знак: втора степен сребърен“ за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните си задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове“.
Кандидатът мотивира участието си в изборната процедура с натрупания юридически и административен опит, както и с готовността си да отстоява интересите и независимостта на магистратите. В Концепцията си съдия Рачев определя като приоритетни цели и области в дейността на новия Съвет: повишаване доверието в съдебната система и ВСС; утвърждаване независимостта на съдебната власт; осигуряване финансова обезпеченост на съдебната власт и удовлетвореност за магистратите; установяване единство и последователност в действията на ВСС; снижаване разликите в натовареността на органите на съдебната власт. Според него, за да бъдат резултатни, действията на ВСС следва да се основават на изградените до настоящия момент добри практики, да бъдат доразвити и надградени работещите механизми, като се въведат нови инструменти за ефективно администриране на съдебната власт. Стриктното спазване на ясни правила за администриране ще гарантира прозрачност, предвидимост и отчетност в дейността на ВСС.
Адекватното информиране на обществото и изграждането на политически консенсус около ясна и дългосрочна програма за реформа, биха гарантирали широка обществена подкрепа и повишаване на общественото доверие.
Членовете на съвета, които осъществяват кадровата политика в съдебната власт, трябва да се превърнат в легитимни говорители на съдебната власт, като паралелно се повишава мотивацията на магистратите и се осигурят гаранции за независимостта на съда.
Сред първостепенните приоритети е повишаване квалификацията на магистратите и ангажирането им с конкретни проблеми и проекти, участието им в дебати с цел оформяне на автентична вътрешно-професионална ангажираност. Сочи се необходимостта от създаване и прилагане на гъвкава система от антикорупционни мерки, която да гарантира интегриран подход за превенция на корупцията в съдебната система. При осъществяването на ръководната и административната си роля, ВСС трябва да гарантира автономността на съдебната власт, както и възможността на магистратите да упражняват своите функции без неправомерен натиск под каквато и да е форма. ВСС трябва да създаде и спазва трайна политика в поведението си, да отговаря на всеки призив или сигнал от отделни магистрати и професионални организации в случай на оказан натиск или заплаха за независимостта.
Акцентира се върху гарантиране своевременното актуализиране на възнагражденията на магистратите и отстояване разпоредбите на ЗСВ при приемане на бюджета на съдебната власт. Сочи се необходимостта от предвидимост и единност в дисциплинарната практика, както и иницииране на поощрения при наличие на основания за това. Предлага се изграждане на система от мерки за участие на магистратите в администрирането на структурите на съдебната власт и в управлението на системата; предприемане на мерки за регулиране на натовареността чрез промяна в подсъдността и разкриване на щатни бройки за съдебни помощници.
Като основна цел в дейността на ВСС е посочено осигуряване на единство и последователност, подобряване на условията за вътрешна мотивация в системата, изграждане у магистратите на чувство за принадлежност към съдебната система, вяра в компетентността на взетите решения и сигурност в правотата им.
Препоръка в подкрепа на съдия Рачев е представена от административния ръководител на Административен съд – Плевен.
Към Светлозар Рачев, както и към останалите кандидати са зададени писмени въпроси от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата. Въпросите са публикувани на интернет сайта към профила на всеки един от кандидатите.
Участници в Общото събрание поставиха на съдия Рачев въпроси познава ли съдиите, които са го подкрепили; как би коментирал трудовите възнаграждения на съдиите с различна натовареност; би ли подкрепил идеята за специализация на съдилищата разглеждащи приоритетно данъчни дела; следва ли членовете на ВСС да носят отговорност за спазване на етичните правила и има ли, според него съдебна номенклатура.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Роман Николов – съдия в Районен съд - Брезник

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Роман Николов – съдия в Районен съд - Брезник

10 Юни 2017 | 20:32 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Роман Николов – съдия в Районен съд - Брезник, съобщават от пресцентъра на ВСС. Той има над 19 години юридически стаж. На 21.03.2000 г. встъпва в длъжност „съдия“ в Районен съд – Брезник, в периода 20.06.2005 г. до 28.03.2016 г. е негов административен ръководител – председател, след което и към момента изпълнява длъжността „съдия“. Роман Николов посочва, че кандидатирането му е дълго обмисляно решение, свикнал е да носи отговорност и да бъде последователен и предвидим в действията си. Той е мотивиран да работи за налагане върховенството на закона и за отстояване на независимостта на съдебната система като гаранция за основните права и свободи на гражданите и счита, че с участието си във ВСС би дал представителност на магистратите от всички районни съдилища в страната.
Кандидатът определя следните приоритетни политики в дейността на ВСС: независимост, съдебна карта, натовареност и съдебна статистика, атестиране и конкурси, кариерно израстване, дисциплинарна дейност, бюджет и финанси.
Той смята, че съдът трябва да стане стълб на обществото, което следва да бъде гарантирано както от закона, така и от магистратите чрез свободно представяне на позициите им, отстояване на разделението на властите и личната мотивираност на всеки съдия да даде най-доброто от себе си като човек и професионалист. Според него от изключително важно значение са качествата на личностите, които ще станат членове на Висшия съдебен съвет.
Роман Николов акцентира върху необходимостта ВСС да формира политика на отстояване на независимостта както на съдебната система,така и на отделния съдия и постигане на единство на действията и посланията на Съвета като елемент за независимостта на съдебната система. Той предлага да формира политика на отстояване на независимостта, както на съдебната система като цяло, така и на всеки отделен съдия. Предлага да бъдат създадени правила за реакция на Съвета при констатирани посегателства върху съдийската независимост, които да включват изслушване на засегнат магистрат. Поддържа се мнение, че Съветът следва да промени своята медийна политика, и в случай, че изнесената негативна информация бъде потвърдена, ВСС да информира медиите за взетите мерки, а когато се окаже невярна, да огласи резултата и съдията или съдът да получат подкрепа.
Съдия Николов намира за необходимо да се въведе работещо електронно правосъдие и доразвиване на съществуващите му елементи. След това да се намери баланс между законовите задължения за постановяване на съдебните актове в разумен срок и тяхното качество. Тогава на база сравнителен анализ върху обективни критерии да се извърши обсъждане сред всички съдии за прекрояване на съдебната карта, според реалната натовареност на съдебните органи, без негативно отражение върху достъпа до правосъдие.
Кандидатът предлага ВСС да проведе срещи с административни ръководители от съдилища с различна натовареност, с цел преместване на съдии и съдебни служите от слабо към силно натоварени. Като друга възможност за регулиране на натовареността той сочи промяна на нормативната уредба в гражданското и наказателното правосъдие.
Роман Николов споделя виждане, че атестационната оценка на магистратите следва да бъде изготвяна само от съответната комисия за професионална етика, без да се взема мнение на административния ръководител. Той намира за необходимо да бъдат усъвършенствани процедурите за кариерно развитие и предлага конкурсите за повишаване и преместване да бъдат организирани на регионален принцип от по-горен съд, а част от членовете на конкурсната комисия да бъдат от друг съдебен район за гарантиране на обективното оценяване на кандидатите.
Според него при избор на административни ръководители ВСС трябва да формира становището си за отделен кандидат от изложеното в протоколите за изслушване от Общото събрание на съдиите на съда.
По отношение на дисциплинарната дейност на Съвета съдия Николов сочи необходимост от създаване на единни правила, които да се прилагат спрямо всички магистрати и да се избегне усещането за избирателен подход.
Предлага при всяко дисциплинарно производство да бъде изслушван конкретният инспектор, извършвал проверката.
Той посочва като свой приоритет също периодичната актуализация на заплатите в съдебната система, заложена в Закона за съдебната власт, както и възнагражденията за придобит ранг. Възможност за частично отпадане на напрежението в системата във връзка с кариерното израстване той вижда, ако в мандата на новия ВСС това допълнително възнаграждение достигне до около 80-85 % от размера за съдия от съответното по-горно ниво. Кандидатът акцентира на задължението на ВСС да работи за увеличаване на събираемостта от присъдените в полза на системата суми.
Ако бъде избран за член на ВСС, той възнамерява да доразвие основните си приоритети, след обсъждане със съдиите на всички нива.
Въпроси към кандидата са поставени от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Българския институт за правни инициативи,Съюза на одиторите на Сметната палата.
Участници в Общото събрание зададоха въпроси относно Системата за измерване натовареността на съдиите, съдебната карта, конкурсите, съдебните помощници и взаимоотношенията между членовете на ВСС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Райна Петрова Мартинова

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Райна Петрова Мартинова

10 Юни 2017 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Райна Петрова Мартинова, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Тя има над 17 години юридически стаж. От 28.01.2006 г. до 02.04.2007 г. е била младши съдия в Окръжен съд – Благоевград. След което и до момента е съдия в Софийския районен съд, като в периода 22.07.2015 – 01.02.2017 г. е била заместник – председател.
Райна Мартинова е мотивирана да работи като член на ВСС въз основа на своите знания, умения и идеи, както и на полученото доверие от съдиите, подкрепили кандидатурата ѝ, което ѝ дава надежда, че реформата на съдебната система е възможна. Според нея в Съвета трябва да има представители на съдиите от всички нива на съдебната йерархия, а не на отделните региони, защото трябва да се търсят решения по принцип, в интерес на магистратите и обществото.
В представената Концепция са набелязани политики за управление, което да става при ясни правила, при гарантиране на прозрачност и предвидимост и за отчетност пред обществото и магистратите.
Като един от най-важните приоритети в работата на ВСС е посочена независимостта на съда, като гаранция за защита на правата на гражданите и за спазване на основни принципи на правовата държава. Посочва се, че ВСС трябва да реагира във всеки случай на необосновано създаване на внушения за отделен магистрат, изпълнявал задълженията си в съответствие със закона.
Кадровата политика е вторият изведен от Райна Мартинова акцент, предвид потребността Съветът да създаде организация и правила за своевременно установяване на освободени щатни бройки за съдии, както и да провежда незабавно конкурси за заемането им. В правилата за провеждане на конкурси следва да се даде приоритет на комплексна оценка на качеството на работа на съдията, както и да се съобрази съдебната практика на Върховния административен съд.
Кандидатът откроява ролята на ВСС при изготвяне на учебни програми, при подбор на постоянни и временни преподаватели в Националния институт на правосъдието и се споделя виждане за увеличаване на броя на дистанционните обучения.
Съдия Мартинова сочи необходимост от анализ на приключените дисциплинарни производства, както и на съдебната практика на ВАС, за да бъде създадена единна и безпротиворечива дисциплинарна практика на ВСС, да се формират общи критерии за обективно съществуване на нарушения и при определяне на дисциплинарните наказания, които ще създадат предвидимост в тази дейност.
В Концепцията се обсъждат Правилата за натовареността на съдиите и специализираната програма за разпределение на делата, в която да се въведат коефициенти за тежест. Предлага се иницииране на законодателни промени като се разшири възможността за извънсъдебно решаване на спорове, преосмисли се подсъдността на някои дела и се преодолее концентрирането на огромен брой дела в областните центрове и в София.
Съдия Мартинова обръща внимание, при оценка на индивидуалната натовареност на съдиите да бъдат отчитани видът на делата, както и допълнително възложени административни функции.
Кандидатът посочва като начин за промяна на съдебната карта, оптимизирането на администрацията и преосмисляне на концепцията в администрирането. Акцентира се на потребността от създаване на общи за всички съдилища правила за разпределение на делата, и преценка, дали Централизираната система за разпределението им дава възможност за регулиране и равномерно натоварване на съдиите. Предлага се да бъдат създадени общи правила за обособяване на разпределението по групи на делата с оглед тяхната тежест.
Приоритет за съдия Мартинова е оптимизирането на съдебната администрация, което да стане въз основа на ясни правила за оценка на натовареността на съдебните служители.
По отношение на взаимодействието на Съвета с ИВСС, кандидатът обръща внимание, че е пренебрегната аналитичната функция на Инспектората.
Предлага се, въз основа на констатациите и анализите на инспекторите да бъдат дефинирани проблемите и да се търси адекватното им решаване, когато те са извън възможностите на съответния административен ръководител или е необходимо подпомагането му.
Въпроси към кандидата са поставени от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Центъра на НПО в Разград, Българския институт за правни инициативи и от Съюза на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание зададоха въпроси относно Системата за измерване натовареността на съдиите, съдебната карта, конкурсите и съдебните помощници.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Пламен Христов Дацов – съдия в Софийски апелативен съд

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Пламен Христов Дацов – съдия в Софийски апелативен съд

10 Юни 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Пламен Христов Дацов – съдия в Софийски апелативен съд, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Пламен Дацов има 20 години юридически стаж, изцяло като съдия. В периода 1997-1998 г. е съдия и председател на Районен съд – Ихтиман, след което е съдия в Софийски районен съд до 2003 г. От 2003 до 2009 г. е съдия в Софийски градски съд, като от 23.09.2009 г. до настоящия момент е съдия в Апелативен съд - София. През годините е преподавател по интелектуална собственост в НБУ, асистент по наказателно право в СУ „Св.Климент Охридски“, лектор в НИП и САК.
В мотивите си за участие в изборната процедура кандидатът заявява, че с оглед знанията, опита и принципното си поведение може да допринесе за постигане на положителна промяна в дейността на ВСС и съдебната власт.
В концепцията си Пламен Дацов поставя като основна цел в дейността на ВСС изграждането на положителен имидж на съдебната система. Неговото мнение, е че ВСС следва да реагира незабавно и публично при оказан натиск върху магистрат или ситуация с недобросъвестно замесване от медии, политически среди или друга власт. Той поставя като акценти ускоряване на реализацията на съдебната карта, постигане на по-голяма справедливост на съществуващата система за случайно разпределение.
Ангажира с принципно поставяне на въпроса за актуализиране на трудовите възнаграждения на магистратите и по-доброто финансово обезпечаване на съдебната система, чрез осъществяване на контакт на институционално и лично ниво между изпълнителната и законодателната власти и водене на диалог с държавните структури за събиране на несъбираемите вземания на съдебната власт. Посочва, че членовете на ВСС трябва да осъществяват постоянна връзка със своите колеги от цялата страна, да ги изслушват и се опитат да разрешат съществуващите проблеми. В тази връзка смята за нужно разкриването на отделен портал в сайта на ВСС. Друга негова идея е да се създаде експертна група към Комисията по правни и институционални въпроси в партньорство с Министерство на правосъдието, свързана с реализацията на законопроекти, които предлагат изменения в нормативната база и по-специално промяна на подсъдността в областта на гражданското право и делата за застраховки или по отношение на облигационните спорове, както и създаването на нов Наказателен кодекс.
По отношение на дисциплинарната дейност съдия Дацов счита, че мотивите за налагане на наказания на магистратите следва да бъдат публични в рамките позволени от закона. За създаване на равнопоставеност, и за да се избегне усещането за прилагането на двоен стандарт счита, че следва да се провеждат срещи с предложения за наказание магистрат, както и да не се разпространява информация срещу него преди да му е наложено наказание. Той счита, че е задължително да се систематизират всички нарушения и се изготви стратегия за възможностите за тяхното предотвратяване.
Според кандидата е необходимо въвеждането на централизирано електронно правосъдие, като се изгради единна електронна система за всички съдилища и ВСС в страната.
Неговото мнение по отношение на конкурсите за преместване и повишаване в длъжност е, че следва да има периодичност, а при избора на административни ръководители е необходимо провеждането на анонимно и задълбочено анкетиране сред съответната гилдия, като се изгради и механизъм, избрания кандидат ежегодно да се отчита пред ВСС за свършената работа и реализацията на неговата програма.
Съдия Пламен Дацов счита, че основното решение на проблема с натовареността е в съответните законодателни инициативи и чрез промяна на процесуалните закони. Той е категорично против закриването на съдилища, когато не е абсолютно наложително.
Във връзка с поддържането на сградния фонд кандидатът намира за нужно извършването на инвентаризация, анализирането на съществуващите проблеми и тяхното поетапно разрешаване чрез създаването на експертна комисия към постоянно действащата такава.
Към съдия Пламен Дацов са зададени въпроси от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание поставиха въпроси относно изработването на нова съдебна карта, приложението на Системата за измерване на натовареността на съдиите, за конкурсните процедури, отношението към съдебните помощници, възможностите за подобряване на взаимоотношенията между ВСС и съсловните организации на магистратите, както и тези между членовете на ВСС, запознат ли е с разпространявани списъци с имена на кандидати за членове на ВСС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Олга Зафирова Керелска – съдия във Върховен касационен съд

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Олга Зафирова Керелска – съдия във Върховен касационен съд

10 Юни 2017 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Олга Зафирова Керелска – съдия във Върховен касационен съд, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Олга Керелска има над 32 години юридически стаж, от които над 28 в органите на съдебната власт. В периода 1984 г. – 1985 г. е била стажант в Окръжен съд – София. От 1990 г. до 1994 г. е съдия в Районен съд – Кюстендил, а в периода 1994 г. - 1995 г. е съдия в Окръжен съд – Кюстендил.
Олга Керелска е съдия в Софийски градски съд от 1995 г. до 2001г., когато започва работа в Апелативен съд – София. От 18.01.2010 г. и към настоящия момент е съдия във Върховен касационен съд.
Кандидатът мотивира участието си в изборната процедура със знанията, зрелостта и вътрешната устойчивост да отстоява достойнството и независимостта на съдиите и ВСС, както и с познаване спецификата и проблемите на съдилищата в страната и в гр. София.
В Концепцията си Олга Керелска посочва необходимостта от запазване връзката на избраните членове с действащите магистрати, вкл. чрез изготвяне на годишен график за срещи и разпределение на членовете на ВСС по съдебни райони. Кандидатът акцентира върху отстояване на независимостта на съдебната власт, както чрез индивидуалния пример на членовете и колективните решения на Съвета, така и чрез насърчаване професионалната смелост на съдиите, като основен критерий при кариерното им израстване.
По отношение кадровата обезпеченост на съдилищата е отчетено, че предприеманите мерки следва да се основават на предварителен анализ с отчитане недостига на кадри, организацията на работа и натовареността в съответния орган. Предлага се, при необходимост, да се осигурява възможност за неформално преместване на съдии от ниско в по-високо натоварени съдилища, едва след което да се извършва преценка за разкриване на нови щатове или закриване на съдилища. Съдия Керелска залага на ритмично провеждане на конкурсите и сочи необходимостта от предприемане на незабавни мерки за отстраняване констатирани недостатъци в новия регламент за провеждането им.
Сред приоритетите в Концепцията е качествена промяна в практиката на ВСС при избора на административни ръководители с насърчаване на съдиите за активно участие в процедурите по изразяване на становища. Предлага се уеднаквяване на дисциплинарната практика по отношение на налаганите наказания, както и иницииране на тълкувателни дела за уеднаквяване на противоречивата съдебна практика при разглеждане на делата по жалби срещу наложени от ВСС дисциплинарни наказания. Изразена е позиция по отношение реформата на съдебната карта; подобряване материалната база на съдилищата; електронното правосъдие. Коментирана е възможността за централно разпределение на заповедните производства между всички съдилища в страната; поддържане на диалог с другите държавни институции.
Към Олга Керелска, както и към останалите кандидати са зададени писмени въпроси от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата. Въпросите са публикувани на интернет сайта към профила на всеки един от кандидатите.
Участници в Общото събрание поставиха на кандидата въпроси за оценката на натовареността, ролята на съдебните помощници, транспортните разходи на магистрати, които работят отдалечено от местоживеенето си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Николай Гунчев Гунчев – съдия във Върховния административен съд

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Николай Гунчев Гунчев – съдия във Върховния административен съд

10 Юни 2017 | 19:46 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Николай Гунчев Гунчев – съдия във Върховния административен съд, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Съдия Николай Гунчев има над 20 години юридически стаж, от които над 19 години като съдия. От 1998 г. до 2007 г. е съдия и заместник-председател в Районен съд – Дулово. От 15.02.2007 г. до 01.02.2012 г. е съдия в Административен съд – София-град. От 01.02.2012 г. и към момента е съдия във Върховния административен съд.
Участвал е в работните групи за измененията на Конституцията и на Закона за съдебната власт, а работата му във ВАС е свързана с разглеждане на дела по Закона за съдебната власт.
По повод преюдициалното запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург, по което СЕС и възприел предложените мотиви от съдия Гунчев, Европейската комисия и Европейският парламент са приели директива относно правата на здравноосигурените граждани на ЕС да се лекуват в дружи държави членки на Съюза и заплащането на това лечение от съответните здравноосигурителни каси. В тази връзка Николай Гунчев е избран за „Юрист на годината – 2010“.
В мотивите си за участие в изборната процедура кандидатът посочва своя професионален опит като съдия и член на професионални организации, подкрепата на колегите му, възможността да застане с името си, да заяви идеите си и качествата да ги реализира, ако бъде избран.
В Концепцията си като мисия на ВСС той определя гарантиране на законност, справедливост, сигурност и стабилност на всички граждани, като осигури качествено и предсказуемо правораздаване в прозрачна и ефективна съдебна система. Според него основна цел на ВСС трябва да бъде регламентирано ясно правораздаване, добре организирано досъдебно и съдебно производство, в отговор на обществените потребности за утвърждаване на правовата държава.
Основните насоки в дейността на съдия Гунчев ще бъдат: защита на независимостта на съдебната власт и на нейния авторитет чрез постигане на институционално равновесие. Според него осигуряването на прозрачно и предвидимо кадрово развитие е възможно чрез обективно атестиране на магистратите, усъвършенстване на процедурите за заемане на длъжност, преместване или повишаване в длъжност в органите на съдебната власт, засилване на самоуправлението в съдилищата, ясни и предвидими правила за командироване на магистрати.
В областта на дисциплинарната отговорност са посочени следните теми, по които трябва да работи ВСС: осигуряване на процесуалните права на страните и прилагане на единни критерии при определяне на дисциплинарно наказание в сходни случаи, ясно очертаване на деянието, за което се ангажира дисциплинарна отговорност, стриктно прилагане на хипотезите на нарушения на служебните задължения, само по отношение на процесуалната дейност на магистратите.
Превенцията на корупцията трябва да бъде насочена към следване на законово установените норми, въвеждане на положителни стимули, наблюдение за ефективност и ефикасност в работата. Целесъобразно е създаване на механизъм за адекватна обратна връзка с магистратите.
По отношение на реформите на съдебната карта кандидатът посочва необходимостта да се намери баланс между законовите задължения за постановяване на законовите актове в срок като се отчита натовареността на отделните органи и на базата на сравнителен анализ, въз основа на обективни критерии, да се извърши преброяване на съдебната карта според реалната натовареност на съдебните органи.
Към съдия Николай Гунчев са отправени въпроси от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание поставиха на кандидата въпроси за оценката на натовареността, ролята на съдебните помощници, транспортните разходи на магистрати, които работят отдалечено от местоживеенето си.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Мирослав Милчев Начев – административен ръководител-председател на Окръжен съд - Кюстендил

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Мирослав Милчев Начев – административен ръководител-председател на Окръжен съд - Кюстендил

10 Юни 2017 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Мирослав Милчев Начев – административен ръководител-председател на Окръжен съд – Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Съдия Мирослав Начев има над 22 години юридически стаж, от които повече от 21 като съдия. От 15.01.1996 г. той е съдия в Районен съд - Кюстендил, а от 14.07.2000 г. е съдия в Окръжен съд - Кюстендил. От 24.06.2009 г. до настоящия момент е административен ръководител-председател на Окръжен съд – Кюстендил.
В мотивите си за участие в изборната процедура съдия Начев се позовава на своя професионален и управленски опит за успешно справяне с отговорностите и задачите пред членовете на ВСС. Той заявява, че има вътрешно убеждение и лична позиция относно наболелите проблеми в съдебната система, както и подкрепата и доверието на колегите си.
В концепцията си Мирослав Начев акцентира върху бюджета и управление на собствеността на съдебната власт, атестиране и конкурси, съдебна карта и натовареност, информационни технологии, електронно правосъдие, дисциплинарни производства, медийна политика, механизъм за сътрудничество и проверка.
Според кандидата е необходима по-добра координация с изпълнителната и законодателната власт с оглед запазване на параметрите на бюджета на съдебната власт в посока на подобряване на събираемостта на вземанията на съдебната власт, своевременно актуализиране на трудовите възнаграждения и ефективното управление на собствеността чрез изготвяне на регистри на съдебните сгради и установяване на тяхното действително конструктивно състояние.
Реорганизацията и оптимизацията на съдебната карта трябва да бъдат предхождани от постепенното въвеждане на информационни технологии, които да обезпечат правораздаване без реално присъствие на страните в съдебната зала, електронен достъп до делата и представяне на електронни услуги. Предлага се в централизирания модул за разпределение на делата (системата за случайно разпределение на делата) да се предприемат промени, като на принципа на равномерно разпределение на делата между съдиите се даде приоритет, за сметка на този на случайно разпределение.
За разрешаване на проблема с неравномерното натоварване в съдилищата като наложителни се посочват промени в процесуалните закони относно подсъдността на делата.
Въвеждането на информационни технологии и осигуряването на необходимите за това финансови средства следва да бъде една от приоритетните задачи на ВСС.
Във връзка с осъществяването на дисциплинарната дейност, той счита от особена важност е да има предвидимост на наказанията, като за сходни нарушения се налагат еднакви наказания, като следва да се вземат предвид конкретната натовареност в органите на съдебната власт и битовите условия, при които правораздава магистратът.
Към съдия Мирослав Начев са зададени въпроси от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание поставиха на кандидата въпроси за оценката на натовареността, ролята на съдебните помощници, транспортните разходи на магистрати, които работят отдалечено от местоживеенето си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд

10 Юни 2017 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Методи Орлинов Лалов – съдия в Софийски районен съд, съобщават от ВСС.
Съдия Методи Лалов има над 15 години юридически стаж. В периода 10.04.2003 г. - 10.04.2005 г. е младши съдия в Софийски градски съд. От 10.04.2005 г. и към настоящия момент е съдия в Софийски районен съд. В периода октомври 2011 г. – февруари 2017 г. последователно е заемал длъжностите заместник-председател и председател на този съд.
Мотивите му да се кандидатира се основават преди всичко на убеждението, че решаването на голяма част от проблемите на съдебната система зависи именно от ВСС. Той се позовава на своя разнообразен опит в съдебната система, на личните си и професионални качества, както и на своя управленски опит.
В своята концепция съдия Лалов поставя като приоритет независимостта на съдиите и съдебните органи, като акцентира върху реакция на ВСС при всяко посегателство върху независимостта на съдия или съдебен орган – от политически, икономически или други субекти, както и необходимостта от осигуряването на възможност за изслушване на засегнатите лица и органи и изразяването на мотивирана публична позиция от страна на Съвета.
Във връзка със спазването на съдийското самоуправление кандидатът изразява мнение, че отхвърлянето на решение на общо събрание следва да се извършва по изключение след излагане на задълбочени мотиви.
Като основни приоритети в своята концепция, той изтъква: подобряване на комуникацията със съдиите, както и разширяване на участието им при формиране на политиките за управление на съдебната система; оценка и въвеждане на ясни, единни и задължителни за всички съдилища правила за разпределение на делата; преодоляване на неравномерното натоварване на отделните съдебни органи и на работещите в тях съдии и съдебни служители; подобряване на административната дейност на Висшия съдебен съвет чрез създаване и спазване на ясни правила и отчетност на документооборота; въвеждане на ясни критерии в дисциплинарната практика на ВСС; подобряване на финансовото управление на съдебната система; регламентиране на управлението на имуществото на съдебните органи; въвеждане на повече информационни технологии в съдилищата; отстраняване на съществуващите недостатъци в приетите от Висшия съдебен съвет подзаконови нормативни актове.
По отношение необходимостта от подпомагане разпространението на медиацията в съдебната система, Методи Лалов предлага създаване на правила и критерии за препращане към този способ.
Кандидатът обръща внимание на нуждите от своевременно организиране и провеждане на конкурсите за съдийските длъжности, осигуряване на прозрачност на процедурите за избор на административни ръководители, създаване на работещ механизъм за отчетност на избрания представител на Съдийската колегия в Управителния съвет на Националния институт на правосъдието, въвеждане на единни правила за изготвяне на годишните доклади за дейността на съдилищата и анализиране на съдържащата се в тях информация. Според него съществува потребност от създаване на работещ механизъм за изготвяне и публично представяне на тримесечен отчет на дейността на Висшия съдебен съвет, извън представения годишен доклад в Народното събрание.
Към кандидата са поставени въпроси от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Българския институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание на съдиите поставиха към Методи Лалов въпроси защо е напуснал Съюза на съдиите в България и как ще взаимодейства с него, както и за оценката на натовареността, ролята на съдебните помощници, транспортните разходи на магистрати, които работещи отдалечено от местоживеенето си.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Мирослав Архангелов Йорданов - съдия в Районен съд - Русе

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Мирослав Архангелов Йорданов - съдия в Районен съд - Русе

10 Юни 2017 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Мирослав Архангелов Йорданов – съдия в Районен съд - Русе, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Той има над 18-годишен юридически стаж, изцяло в органите на съдебната власт. От 07.04.1999 г. до 02.05.2006 г. е следовател в Окръжна следствена служба – Русе, от 02.05.2006 г. до момента е съдия в Районен съд- Русе.
Той мотивира участието си в изборната процедура като кауза за съдебната власт и за отстояване на нейната независимост. С участието си се надява да повдигне дебата в обществото и в съдийското съсловие, който да доведе до действителни положителни промени.
Като акцент в концепцията си извежда: „ВСС близо до магистратите“, отстояващ независимостта на съдебната власт и повишаващ общественото ѝ доверие. Той очертава следните приоритети: участие на съдебната власт в съдебната реформа, пряк контакт със съдиите, отчетност на ВСС пред магистратите, увеличаване на самоуправлението на съдебната власт, премахване на неравнопоставеността при възнаграждението на магистратите, защита на техните интереси и права, социални условия, бюджет на съдебната власт, кариерно развитие, повишаване на авторитета на съда и общественото доверие, уеднаквяване на практиката и намаляване на отменените съдебни актове, атестиране, съдебна карта, механизъм за сътрудничество и проверка, дисциплинарна отговорност, подпомагане на съдилищата с натрупани висящи производства, подобряване на условията на труд в администрацията на съдилищата.
Според него главната роля в съдебната реформа трябва да бъде на съдебната власт, сведена до експертно ниво. За целта към ВСС трябва да се създаде Комисия за съдебна реформа, която да предлага мерки за повишаване ефективността на съдебната система.
Като следващ етап кандидатът очертава създаването на пет работни групи за всеки апелативен район, които да изготвят доклад за констатираните проблеми и да направят предложения за промени. Да се командироват магистрати в държави-членки на ЕС с цел обмяна на опит и прилагането на установените добри практики, както и извършване на външен и независим одит на съдилищата, резултатите от който да се вземат предвид при оформяне на предложенията за продължаване на съдебната реформа.
Предлага се всеки член на ВСС да осъществява непосредствен контакт с магистратите по предварително изготвен график за посещения в съдилищата, както и присъствие на годишните отчетни събрания. Предлага се на всеки шест месеца членовете на Съвета да отчитат изпълнението на концепциите си в специален раздел на сайта на институцията.
Акцентира се на възможността съдийската общност да участва пряко във вземане на решения от ВСС и Съдийската колегия чрез провеждане на електронно гласуване от съдиите по важни за системата въпроси.
Кандидатът се ангажира, ако не бъде въведен такъв механизъм, да използва като алтернатива социална платформа за достъп единствено от магистрати, където ще предоставя информация и след провеждане на гласуване ще представя на ВСС резултата и ще настоява крайното решение да бъде съобразено с него.
Мирослав Йорданов предлага създаване на комисия за защита интересите и правата на магистратите, в която всеки магистрат да сигнализира за оказан натиск или опит за въздействие.
Според кандидата налице е възможност за прилагане на ефективни механизми за оптимизиране на разходите и повишаване на събираемостта на вземанията на съдебната система; облекчаване на процедурите за заплащане на съдебни такси чрез SMS, електронно банкиране, пос-терминали и други. Той предлага въвеждането на единен счетоводен софтуер в съдилищата за изчисляване на работни заплати, което значително ще облекчи работата (в това число на ВСС), свързана с отчета на бюджета и финансите на съдебната власт. Чрез иницииране на промени в ЗСВ трябва да се гарантира обективна и прозрачна процедура при кариерното развитие на магистратите.
Съдия Йорданов предлага ВСС да инициира създаване на предаване по БНТ или интернет, чрез което да се информира обществеността по въпросите, свързани с работата на съдебната власт и определени юридически процедури. Друг метод за повишаване на авторитета е да се създаде комисия във ВСС, която да анализира конюнктурата, имаща отношение към авторитета на съда; да се приемат правила за online излъчване на значими за обществото съдебни процеси; към всеки съд да има съдии, отговарящи за връзките с обществеността. Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и взаимодействие с ИВСС да анализира предпоставките за корупционни практики, въз основа на които да се набележат мерки за превенция и противодействие на факторите, благоприятстващи тези практики.
Предвижда се създаване на комисия за анализ на отменените съдебни актове и върнати на прокуратурата, или за разглеждане от друг съдебен състав производства с цел анализ на причините и прилагане на мерки за отстраняването им.
Съдия Йорданов предлага Наредба № 2 да се допълни с разпоредба преди изготвянето на комплексната оценка на атестирания, Комисията по атестирането и конкурсите да предявява обобщения доклад на атестирания с цел осигуряване на възможност за предварителни възражения по него Кандидатът счита, че ВСС може да инициира законодателна промяна в ЗСВ, с която да се предостави възможност съсловните организации да защитават магистрите, срещу които се води дисциплинарно производство; да се предвиди задължително участие в дисциплинарните производства на друга комисия от ВСС в качеството на защитник.
Към съдия Мирослав Йорданов са зададени въпроси от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание поставиха на кандидата въпроси как на практика ще се реализира идеята му да се командироват съдии за преодоляване на проблеми със забавени дела в по-високо натоварените съдилища, оценката на натовареността, ролята на съдебните помощници, транспортните разходи на магистрати, които работят отдалечено от местоживеенето си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Владимир Григоров Вълков – съдия в Софийски  районен съд

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Владимир Григоров Вълков – съдия в Софийски районен съд

10 Юни 2017 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Владимир Григоров Вълков – съдия в Софийски районен съд, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Той има над 21 години юридически стаж. От февруари 1997 г. до април 1998 г. е младши съдия в Софийски градски съд, а от 22.04.1998 г. и в настоящия момент е „съдия“ в Софийския районен съд.
Владимир Вълков мотивира участието си в изборната процедура с убеждение, че може да допринесе за преодоляване на проблеми в съдебната система, за които вече е предлагал и варианти. Според него „модел на управление на системата, основан на етична саморегулация и институционална подкрепа за усъвършенстване на правораздаването, ориентирано към ефективна защита на очакващия правосъдие, ще обезпечи както възстановяване на нормалните колегиални отношения, така и усещането за сигурност в обществото“.
Той заявява, че отговорността за постигане на справедливо правосъдие е споделена между съдията и ангажираните с управлението на ресурсите в системата – административният ръководител и ВСС. Според него има ефективни средства за управление потока от делата, които са в правомощията на управляващите системата, но трайно се неглижират, затова е необходимо Съдийската колегия да инициира дебат. Коментира се нормата за натовареност на магистратите, като се сочи потребност да бъде изградена адекватна система за оценка на качеството на съдебния акт и на тази основа да бъде определено необходимото време. Предлага оценката на времевата тежест да бъде дадена за съществените процесуални действия и да се идентифицират различни подходи за извършването им, като се преценява отражението им върху крайния резултат – приключено производство.
Според него ефективното самоуправление може да се превърне в реален способ за преодоляване на системни проблеми.
Кандидатът намира за изключително деструктивно и противно на идеята за индивидуална независимост противопоставянето между магистрати на териториален, институционален, съсловен и какъвто и да било друг признак. Обосновава се, че „проблемът на отделния магистрат или обособена група от магистрати, независимо от неговото естество, засяга функционирането на системата като цяло“.
Съдия Вълков защитава тезата, че освен решение на повдигнатите спорове, правосъдието е призвано да осигури и културно-възпитателно въздействие и прилага множество примери на успешни практики, реализирани с негово участие.
Той акцентира, че оптимизирането на работния процес, съпътстващ същинската дейност по правораздаване, ще доведе до повишаване ефективността и професионалното удовлетворение. Като член на ВСС възнамерява да работи за утвърждаване престижа на съдийската професия; за публично, прозрачно и предвидимо управление на съдебната система; за ефективно участие на заинтересованите магистрати в процеса на вземане на решение; за адекватно планиране и своевременно ресурсно обезпечаване на съдилищата, гарантиращо адекватно внимание към всяко възложено на магистрата дело; за осигуряване на безопасни условия на труд; за управление на съдилищата, на принципа „председателят е пръв сред равни“ и утвърждаване на съдийското самоуправление; за екипност при организацията на работата. Предлага се провеждане на ценностно ориентиран дебат по значими за правосъдието въпроси при равнопоставено участие на социално активната част от гражданското общество и обществено ангажиралите се магистрати.
Той предлага въвеждане на задължителна медиация като алтернатива на съдебното производство, в която участието на магистрата при разрешаване на конфликта ще демонстрира ангажимента на държавата да обезпечи преодоляването му. Усещането за дефицит на справедливост според него може да бъде компенсирано чрез въвеждане на възстановително правосъдие.
Сочи се необходимост от обезпечаване на реални гаранции срещу безпринципно въздействие върху магистратите и се обръща внимание на въздействието на стреса и организацията на професионалната дейност върху здравето на магистрата, като предлага да се осигури ресурс за превенция и профилактика.
Той извежда като приоритет проактивното отношение на съответната колегия при ВСС за установяване на проблемите при всеки орган на съдебната власт. Предлага членове на колегиите да присъстват на общите събрания на органите на съдебната власт, да изготвят доклад за споделените проблеми и ако те са от компетентността на административните ръководители да се изисква план за действие, с контрол за изпълнението му.
Съдия Вълков счита, че институционалната независимост ангажира ВСС да изисква от изпълнителната и законодателната власт безпрекословно зачитане авторитета на съдебната власт, както и ресурсно обезпечаване на всяка законодателна инициатива, обуславяща допълнителен ангажимент.
Приоритет за него е работата по централизираната деловодна система и предлага въвеждане на формуляри на рутинни актове по движение на делата с унифицирано съдържание, извличащи индивидуализиращи данни за страните по конкретното дело. Той намира за удачно създаване на възможност за облекчен достъп до търговския регистър за извличане на значими за делото данни и съответно алармиране при тяхната промяна. Дава множество препоръки за организацията на работния процес, към изработването на нова съдебна карта, на кадровия подбор и професионалното развитие на магистратите, атестирането и конкурсните процедури, както и за дисциплинарната отговорност.
Владимир Вълков е категоричен, че изборът за член на ВСС освен право е и отговорност, и като част от този колективен орган той възнамерява да търси отговори и принципно обосновани решения.
Въпроси към него са поставени от Съюза на съдиите в България, от Института за пазарна икономика, от Център на НПО в Разград, от Български институт за правни инициативи и от Съюз на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание поставиха на съдия Вълков въпроси: какво би променил в начина на измерване на натовареността и как тя се обвързва с реформата на съдебната карта, какво в дейността на настоящия ВСС отчита като положително и какво не, и относно транспортните разходи на съдии, живеещи отдалечено от местоработата си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Вера Цветкова Кънева – съдия в Апелативен съд - София

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Вера Цветкова Кънева – съдия в Апелативен съд - София

10 Юни 2017 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Вера Цветкова Кънева – съдия в Апелативен съд - София, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Съдия Вера Цветкова има над 22 години юридически стаж. През 1994 г. е била стажант-съдия в Софийски градски съд. В периода 1996 – 1998 г. е съдия в Районен съд – Свиленград, като от 03.02.1998 г. е негов председател. От 01.04.1998 г. е съдия в Софийски районен съд, като от 16.12.1998 г. заема длъжността „заместник-председател“ на Софийски районен съд, а от 30.01.2006 г. е съдия в Софийски градски съд. От 05.01.2009 г. и към момента е съдия в Софийски апелативен съд.
В представените мотиви за участие в процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет съдия Вера Цветкова изразява своята увереност в подкрепата на колегите си, както и натрупания опит в съдебните инстанции, познаването на спецификата на работа и като административен ръководител, многобройните обучения, включително и по европейско право са също повод за увереност в нейния бъдещ принос за осъществяване на основните функции на ВСС и за повишаване авторитета на съдебната система.
В своята Концепция кандидатът акцентира на приемственост и надграждане в областите независимост, медийна политика, конкурси и атестиране, натовареност, приложение на европейското право, участие в законодателния процес, междуинституционална комуникация, обучение и поощрения на магистратите, електронно правосъдие. Кандидатът посочва, че засилената комуникация с медиите би повлияла на изграждането на положителен образ на съдебната система, като счита, че е необходимо да се работи върху правната култура на подрастващото поколение още от основното училище.
Според съдия Цветкова е необходима незабавна реакция на ВСС при медийни публикации по конкретни казуси, както и предприемане на незабавни проверки, чийто резултати своевременно да бъдат обявени.
Кандидатът предлага създаване на фонд за финансово поощряване на магистратите, работещи по дела с обществен интерес и голяма сложност като мярка за повишаване на тяхната мотивация.
Възможност за справяне с натовареността според Вера Цветкова е предлагане на законодателни промени за декриминализиране на най-леките престъпления или опростяване на процедурата за тяхното разглеждане, промяна на подсъдността при гражданските дела и използване на медиацията като алтернативен способ за разрешаване на правни спорове. Новата съдебна карта трябва да бъде обвързана с гарантиран достъп до правосъдие, дори в малките населени места, а промяната на съдебните райони следва да бъде внимателно обмислен процес в съответствие с кадровата обезпеченост на действителните нужди.
Предлага се всеки съдия задължително да преминава курс на обучение по европейско право.
В своята концепция съдия Цветкова изтъква, че дисциплинарната практика на ВСС би следвало да бъде подчинена на ясни и точни правила, приложени по един и същ начин и практиката в тази насока да е последователна, а не противоречива. При възможност да се вземат превантивни мерки, за да не се допускат нарушения, съобразно компетентността на административните ръководители.
Сред приоритетните задачи в областта на бюджетирането е предприемане на ефективни мерки за събиране на несъбраните вземания на съдебната власт; финансова и техническа обезпеченост за осъществяване на електронно правосъдие; изграждане на нови съдебни сгради.
Посочена е необходимостта ВСС да осигури активното участие на магистратите при изразяване на становища при обсъждане на нови закони или промяна на действащи, както и при формулиране на конкретни предложения по неотложни въпроси от практиката. Членовете на ВСС трябва да провеждат регулярни срещи със съдиите при спазване на водещите принципи за приемственост, надграждане и обединяване.
Кандидатът предлага ВСС да създаде обобщена база данни на съдебна практика, която да се ползва при планиране на практически обучения, включително в учебните програми на НИП.
Към кандидата за избор на членове на ВСС съдия Вера Цветкова са зададени въпроси от: Съюза на съдиите в България, Институт за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи, Съюз на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание постави на Вера Цветкова въпроси свързани с реформата на съдебната карта и обвързването ѝ с измерването на натовареността, за покриване на транспортните разходи на съдии, живеещи отдалечено от местоработата си, за ролята на съдебните помощници, подобряване на взаимодействието между ВСС и професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Боряна Ангелова Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Боряна Ангелова Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас

10 Юни 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Боряна Ангелова Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Тя има над 19 години юридически стаж изцяло като съдия. Била е съдебен кандидат в периода 1997 – 1998 г., а на 11.01.1999 г. встъпва в длъжност „младши съдия“ в Окръжен съд – Бургас. От 01.03.2000 г. до 26.07.2009 г.
е съдия в Районен съд – Бургас, където последователно изпълнява длъжностите заместник – административен ръководител и административен ръководител. От 27.07.2009 г. и към настоящия момент е председател на Окръжен съд – Бургас.
Съдия Димитрова мотивира участието си в изборната процедура с управленския опит, изграден по време на реформиране на съдебната система. Повече от 10 години заедно с ръководните екипи на Районен и Окръжен съд – Бургас, успешно реализира полезни практики и стандарти в изграждането на отговорни, ефективни и независими институции. Като съдия тя отстоява мнението, че огромният ежедневен и почтен труд на колегите ѝ не заслужава обезсмисляне, затова е мотивирана да подпомогне с опит изграждането на административен капацитет на национално ниво за осигуряване на спокойна, предвидима работа и защита на достойнството на магистратите.
В своята Концепция съдия Димитрова споделя убеденост, че съдебната системата разполага с вътрешен потенциал за реформа, като преобразува наличните човешки ресурси в съдебни услуги, отчитайки финансовите възможности на системата, както и да осигури съвременен и ефективен достъп до правосъдие в съответствие с достигнатите национални стандарти.
Основни задачи на ВСС според нея са: гарантиране на безпристрастно правосъдие, защитено от външно влияние и вътрешни рискове; гарантиране на действителна независимост за съдиите при осъществяване на функциите им; подобряване на ефективността и качеството на правосъдието, включително като гаранция за приложението на чл. 6 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и за повишаване на общественото доверие в съдебната система.
Според Боряна Димитрова ВСС трябва да създава условия за подобряване на ефективността и качеството на правосъдието, да облекчава работата на съдиите за същинска правна дейност; да обединява и мотивира съдиите; да пази достойнството на магистратите; да изгради административен капацитет, който „да може да чува и вижда проблемите на съдиите и съдилищата, да реагира адекватно, да ги разтовари от несвойствени ангажименти и бюрократични тежнения“.
Тя се ангажира да работи за достигане на баланс в ефективността, в администрирането и в достъпа до правосъдие. Първото направление включва професионалната подготвеност на съдиите; административната дейност на съдилищата - уредена по начин, спестяващ финансови и времеви ресурси на гражданите и на съдебната система, и разтоварващ съдиите от излишни бюрократични задачи; гаранции за действителната независимост на магистратите и пряка комуникация при съмнения в независимостта им; мониторинг на управленските решения на ВСС и отчетност на системата, която да дава яснота какво е изпълнено и до какъв резултат е довело.
Кандидатът акцентира на значението на финансирането на съдебната власт за отстояване на професионалните стандарти и за развитие, като сочи, че приносът на системата в бюджетния процес осигурява закрила на законните интереси на съдиите. Според Боряна Димитрова ВСС трябва да формулира приоритети и да планира действия, за да разполага с адекватен бюджет за реализирането им, да оптимизира структурите на съдебната власт и да осигури необходимата им кадрова, финансова и техническа обезпеченост. Тя счита, че въпросът за увеличението на възнагражденията на магистратите следва да получава отговор ежегодно, като се прилага възможността за поощряване на магистратите, включително парично, като вътрешна мярка за стремеж към отлична работа.
По отношение на конкурсите кандидатът отчита, че все още не е намерен баланс между професионалното израстване на съдията и периодичните нужди на системата, и посочва, че трябва да се ускорят процедурите по нива.
Заявява готовност да работи за въвеждане на подкрепящ модел за кариерна оценка и развитие. Предлага се съдилищата да разполагат с бюджет за провеждане на собствени обучения и периодични обсъждания по актуални теми.
Изразени са резерви по отношение на прилагането на системата за натовареност, която би трябвало да е интегрирана с останалите, функциониращи в съдилищата. Според Боряна Димитрова преосмислянето на съдебните процедури, дигитализирането им, въвеждането на прости и бързи процедури, на алтернативни способи за решаване на спорове, материалната и технологична обезпеченост на съдилищата, географските, демографски, социални и икономически показатели в различните региони на страната са необходими елементи за решаване на въпроса с натовареността. Тя сочи промяната на наказателните закони, преосмислянето на ангажираността на съдиите по някои от институтите на ГПК като съществени за преструктуриране на организацията на работата. Неин приоритет ще бъде създаването на адекватна на съвременните изисквания по структура и капацитет съдебна администрация и на унифицирани щатни структури по нива, с отчитане на специфичните проблеми. Сочи се необходимост от преработване на официалните статистически справки и промяна в съдържанието на годишните отчетни доклади, които да осмислят огромния труд и резултатност от тях. Споделя се разбирането, че ВСС трябва да дефинира целите и да предлага път за реализирането им, но не и да се меси пряко в администрирането на съдилищата.
Съдебната власт трябва да търси нови форми на комуникация и образованост, за да стане достъпна и разбираема, смята кандидатът. Тя предлага, да се развие модел на двустранна комуникация, която чрез яснота, прозрачност и постоянство да доведе до промяна на възприятията и нагласите на обществото.
Въпроси към кандидата са поставени от Съюзът на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Центъра на НПО в Разград, Българския институт за правни инициативи и от Съюза на одиторите от Сметната палата. Становище в подкрепа на кандидатурата на Боряна Димитрова е предоставено от Центъра на НПО в Разград.
Участници в Общото събрание поставиха към Боряна Димитрова въпроси във връзка с оптимизиране и реорганизация на съдилищата, за измерване на натовареността, транспортните разходи на съдиите, живеещи в отдалечени от местоработата си места, личното ѝ мнение във връзка с разпространен списък с имена на съдии, кандидати за членове на ВСС, за които да се гласува.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Атанаска Младенова Дишева – съдия във Върховен административен съд

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Атанаска Младенова Дишева – съдия във Върховен административен съд

10 Юни 2017 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Атанаска Младенова Дишева – съдия във Върховен административен съд, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Атанаска Дишева има над 26 години юридически стаж, от които над 25 като съдия. Започва през 1991 г. като младши съдия в Окръжен съд – Варна.
През периода 1992-1999 г. е съдия в Районен съд – Варна. От 04.10.1999 г. до 21.02.2005 г. е съдия в Окръжен съд – Варна, а от 21.02.2005 г. до настоящия момент е съдия във Върховен административен съд.
В своите мотиви кандидатът се позовава на професионалния си опит. Тя споделя, че работата ѝ в отделението на Върховния административен съд, разглеждащо дела по жалби против актове на Висшия съдебен съвет, лекторската практика в Националния институт на правосъдието по проект „Повишаване на квалификацията на членовете на ВСС и служителите на администрацията на ВСС“ и участието в работна група за изменение на Закона за съдебната власт ѝ дават познания за произтичащите проблеми от дейността на Съвета. Сред аргументите са възстановяване на доверието в съдебната система и законовите правомощия на ВСС в тази насока.
В концепцията си Атанаска Дишева определя следните приоритети: независимостта на съдебната власт, реформата на съдебната карта, квалификацията, кариерното развитие и атестирането на магистратите.
Според кандидата за определяне на възнаграждението на съдиите следва да се изработи механизъм, определящ допълнително възнаграждение за магистратите, които поради спецификата на съдебния район или конкретна ситуация в определен период разглеждат дела, чийто брой и/или сложност надвишават значително приетата норма на натовареност. Акцентира се върху своевременна реакция в случай на засягане на независимостта на магистратите или съдебната власт.
Посочено е, че реформата на съдебната карта следва да бъде извършена след задълбочен, цялостен и последователен анализ на всички факти и обстоятелства, свързани с особеностите на географския район, броя, вида, спецификата на делата и тенденциите в тази връзка. Според нея е целесъобразно създаване на териториални поделения към съответния районен съд при необходимост. Предлага се разкриване на нови щатове за длъжността “съдия“ да става автоматично при трайно увеличаване на броя разглеждани дела от един съдия, над определен процент от средната норма за натовареност.
Коментира се въвеждането на задължително ежегодно обучение за всеки съдия, което да се има предвид при атестирането. Според кандидата атестирането трябва да се извършва на място от членовете на КАК към Съдийската колегия, с участието на проверявания съдия, както и да се провеждат срещи и разговори за преценка на поведението на магистратите.
Кандидатът предлага Съдийската колегия да предприеме мерки за гарантиране на обективното провеждане на конкурсните процедури в частта на оценяване на кандидатите.
Съдия Дишева счита, че при конкурсите за административни ръководители управленския опит не бива да се абсолютизира, както и че следва да се ограничат възможните мандати на ръководни длъжности до два последователни, независимо дали са в един или няколко органа на съдебната власт.
Тя извежда като основен проблем в дисциплинарната дейност на Съдийската колегия липсата на единен подход и последователна практика, както и липса на предвидимост на решенията. Посочена е необходимостта от промяна или приемане на нов Кодекс за етично поведение на българските магистрати, обсъждане с магистратската общност на етичните правила и обучение по съдийска етика.
Съдия Дишева счита, че при необходимост от законодателна промяна, ВСС следва да сезира органите или лицата с право на законодателна инициатива с мотивирано предложение.
Кандидатът се ангажира с отчетност пред съдиите, както и с осъществяване на обратна връзка с цел постоянен коректив и гаранция за правилността на насоката, в която работи.
Към кандидата Атанаска Дишева са зададени въпроси от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Център на НПО в Разград, Български институт за правни инициативи и Съюза на одиторите от Сметната палата.
Участници в Общото събрание ѝ поставиха въпроси, свързани с измерване на проблема с натовареността, както и изразяване на становище, следва ли да бъдат заплащане транспортни разходи на магистратите, живеещи и работещи в различни населени места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите избра мандатна, избирателна и секционни комисии за избора на членове на ВСС

Общото събрание на съдиите избра мандатна, избирателна и секционни комисии за избора на членове на ВСС

10 Юни 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет бе открито в 11.00 часа от председателя на ВКС Лозан Панов, който обяви, че към този час са регистрирани 539 съдии, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов приветства участниците в Общото събрание и заяви, че предстои най-важният избор, който до голяма степен ще определи състоянието на съдебната власт в следващите 5 години. Според него истинска общност може да се създаде само, ако съдиите се обединят около ценности, общи за всеки един.
Председателят на Върховния административен съд Георги Колев поздрави магистратите и ги призова да не позволяват да бъдат убеждавани, че системата не работи. Той заяви, че всеки е достоен съдия и сподели увереност, че всеки ще направи обоснован избор и ще даде вот за тези колеги - кандидати, които са успели да го убедят в тезата на изложените днес концепции.
Направена бе техническа демонстрация на системата за гласуване за избор на органи на събранието, които в съответствие с Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите съдиите ще бъдат гласувани чрез безжични устройства. Това ускорява процедурите по избора и осигурява повече време за изслушване на кандидатите и обобщаване на концепциите им.
Общото събрание избра за председател Мая Маркова - заместник–председател на Апелативен съд – Велико Търново с 293 гласа „за“, 198 гласа „против“ и 45 гласа „въздържали се“. Тя ще председателства Общото събрание на съдиите, както днес, така и на 17 юни. По нейно предложение Общото събрание реши с 320 гласа „за“ да бъде определен заместник-председател за постигане на оперативност при провеждането му. С 354 гласа „за“, 124 гласа „против“ и 58 гласа „въздържал се“ Общото събрание избра за заместник-председател Игнат Колчев – председател на Административен съд – Смолян.
Съдиите излъчиха мандатна комисия в състав от трима членове, както следва: Жана Маркова-Коева съдия в Окръжен съд – Варна, Цветанка Бенина и Темислав Димитров – съдии в Софийския районен съд.
Избирателната комисия съгласно чл. 29з от Закона за съдебната власт се състои от девет редовни членове: Ивелина Солакова – заместник-председател на Окръжен съд – Велико Търново, Александър Точевски – заместник-председател на Районен съд – Пловдив, Петър Маргаритов – председател на Районен съд – Смолян, Магдалена Давидова – съдия в Районен съд – Варна, Асима Вангелова – председател на Районен съд – Карлово, Даниела Дилова –председател в Районен съд – Плевен, Светла Димитрова – съдия във Върховен касационен съд, Радка Цариградска – председател на Районен съд – Павликени и Даниела Стоянова – съдия във Върховен касационен съд.
За резервни членове на Избирателната комисия бяха избрани Анелия Янева – съдия в Софийския районен съд, Пенка Велинова – съдия в Софийския районен съд, Гергана Кирова – съдия в Софийския районен съд, Динко Хаджиев – съдия в Районен съд – Мадан, Галя Белева – съдия в Окръжен съд – Бургас.
Избрани бяха членовете на две секционни избирателни комисии. Първата ще отчита гласуването с хартиени бюлетини и е в състав: Лада Паунова – съдия във Върховния касационен съд, Иван Калибацев – председател на Районен съд – Пловдив, Силвия Обрешкова – заместник-председател на Районен съд – Варна, Галя Русева – съдия в Районен съд – Ямбол, Александър Ангелов – съдия в Софийския районен съд.
Втората избирателна комисия ще обработи получените гласове чрез електронното дистанционно гласуване през интернет, каквото са заявили 1672 съдии. Редовни членове на комисията са: Вяра Камбурова – съдия в Окръжен съд - Бургас, Иван Маринов – председател на Районен съд - Димитровград, Даниела Михайлова – съдия в Районен съд – Варна. Резервни членове на втората секционна избирателна комисия са Владимир Астарджиев – съдия Апелативен съд – София и Мими Фурнаджиева – съдия във Върховен касационен съд. Общото събрание на съдиите реши изслушването на кандидатите да започва със задаване на въпроси, които да бъдат поставени в рамките на 10 минути, по минута за формулиране на въпрос.След това кандидатите ще имат по 10 минути за отговори и 5 минути за изложение.
Гости на форума са Глигоре Герчану - министър-съветник в посолството на Република Румъния в България и Димо Гроздев – съветник по политически въпроси в посолството на САЩ. На Общото събрание присъстват регистрираните наблюдатели от фондация „Института по пазарна икономика“, Съюза на съдиите в България, фондация Институт „Отворено общество“ и Български институт за правни инициативи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Липса на кворум отложи с един час началото на  Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет

Липса на кворум отложи с един час началото на Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет

10 Юни 2017 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Липса на кворум отложи с един час началото на Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет, съобщиха от пресцентъра на ВСС. В 10.00 часа председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в присъствието на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, обяви, че от избирателния списък с 2236 съдии, за участие в Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет, към момента са регистрирани 462-ма. Поради липса на кворум събранието се отлага с 1 час и ще започне в 11.00 часа, независимо от броя на присъстващите.
Право на участие в Общото събрание имат 2 236 съдии от страната, от които 1 672 са заявили електронно гласуване. Кандидати в изборната процедура са 27 съдии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет

Общото събрание на съдиите ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет

10 Юни 2017 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите в Република България за избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота ще се проведе днес, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Право да участват в него имат 2237 съдии. Те ще гласуват за 27 кандидати от различни нива на органите на съдебната власт. Общото събрание се провежда в две последователни съботи и ще бъде излъчвано в реално време чрез интернет сайта на ВСС в рубриката „Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС – онлайн“.
Събранието е насрочено за 10.00 часа в зала 2 на „Интер Експо Център“, бул. „Цариградско шосе“ № 147, гр. София. Дневният ред включва: откриване на събранието и обявяване на броя на присъстващите съдии, избор на председател на събранието, избор на мандатна комисия, избор на избирателна комисия, избор на избирателни секции (секционни комисии) и определяне на техния брой, приемане на решение на Общото събрание на съдиите за времето за изслушване на всеки от кандидатите; изслушване на кандидатите по азбучен ред и поставяне на въпроси към тях.
Регистрацията на участниците в Общото събрание на съдиите ще започне в 08.30 часа. То се провежда от 10.00 часа, ако присъстват повече от половината от включените в избирателния списък по чл. 29д, ал. 1 от Закона за съдебната власт съдии. При липса на кворум събранието се отлага за един час по-късно и се провежда независимо от броя на присъстващите.
Гласуването на решенията по този дневен ред се извършва чрез безжична система за гласуване, наета от специализирани организации, а при невъзможност за осигуряване на такава – чрез вдигане на ръка. За избрани в органите на Общото събрание на съдиите, се смятат кандидатите, получили най-много гласове.
На 27 май Общото събрание на съдиите се открива от председателя на Върховния касационен съд и/или председателя на Върховния административен съд. В първата събота на провеждането му, се избира председател на Общото събрание, след което се ръководи от него. От състава на събранието се избира мандатна комисия, която се състои от трима членове, освен ако общото събрание не определи друг брой на състава ѝ. За избрани се смятат тримата, получили най-много гласове от присъстващите. Общото събрание избира избирателна комисия и съответния брой секционни избирателни комисии.
Общото събрание приема решение за времето за изслушване на кандидатите за членове от квотата на прокурорите, а въпроси към тях могат да отправят членовете на общото събрание и на избирателната комисия, включително въз основа на получените становища по чл. 29и, ал. 2 от ЗСВ.
Втората събота – 17 юни, събранието ще се проведе от 8.00 часа в Съдебната палата, бул. „Витоша“ № 2, партер (Централно фоайе) в гр. София. Дневният ред предвижда следните точки: провеждане на избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите в съответствие с процедурата по чл. 32 – 37 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите и обявяване на решението на избирателната комисия за резултати от избора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет

Общото събрание на съдиите ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет

9 Юни 2017 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите в Република България за избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота ще се проведе на 10 юни, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Право да участват в него имат 2237 съдии. Те ще гласуват за 27 кандидати от различни нива на органите на съдебната власт. Общото събрание се провежда в две последователни съботи и ще бъде излъчвано в реално време чрез интернет сайта на ВСС в рубриката „Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС – онлайн“.
В събота – 10 юни, събранието е насрочено за 10.00 часа в зала 2 на „Интер Експо Център“, бул. „Цариградско шосе“ № 147, гр. София. Дневният ред включва: откриване на събранието и обявяване на броя на присъстващите съдии, избор на председател на събранието, избор на мандатна комисия, избор на избирателна комисия, избор на избирателни секции (секционни комисии) и определяне на техния брой, приемане на решение на Общото събрание на съдиите за времето за изслушване на всеки от кандидатите; изслушване на кандидатите по азбучен ред и поставяне на въпроси към тях.
Регистрацията на участниците в Общото събрание на съдиите ще започне в 08.30 часа. То се провежда от 10.00 часа, ако присъстват повече от половината от включените в избирателния списък по чл. 29д, ал. 1 от Закона за съдебната власт съдии. При липса на кворум събранието се отлага за един час по-късно и се провежда независимо от броя на присъстващите.
Гласуването на решенията по този дневен ред се извършва чрез безжична система за гласуване, наета от специализирани организации, а при невъзможност за осигуряване на такава – чрез вдигане на ръка. За избрани в органите на Общото събрание на съдиите, се смятат кандидатите, получили най-много гласове.
На 27 май Общото събрание на съдиите се открива от председателя на Върховния касационен съд и/или председателя на Върховния административен съд. В първата събота на провеждането му, се избира председател на Общото събрание, след което се ръководи от него. От състава на събранието се избира мандатна комисия, която се състои от трима членове, освен ако общото събрание не определи друг брой на състава ѝ. За избрани се смятат тримата, получили най-много гласове от присъстващите. Общото събрание избира избирателна комисия и съответния брой секционни избирателни комисии.
Общото събрание приема решение за времето за изслушване на кандидатите за членове от квотата на прокурорите, а въпроси към тях могат да отправят членовете на общото събрание и на избирателната комисия, включително въз основа на получените становища по чл. 29и, ал. 2 от ЗСВ.
Втората събота – 17 юни, събранието ще се проведе от 8.00 часа в Съдебната палата, бул. „Витоша“ № 2, партер (Централно фоайе) в гр. София. Дневният ред предвижда следните точки: провеждане на избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите в съответствие с процедурата по чл. 32 – 37 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите и обявяване на решението на избирателната комисия за резултати от избора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдийската колегия на ВСС регистрира още наблюдатели и застъпници за провеждане на Общото събрание на съдиите

Съдийската колегия на ВСС регистрира още наблюдатели и застъпници за провеждане на Общото събрание на съдиите

9 Юни 2017 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 20, ал. 2 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите регистрира днес като наблюдатели при провеждане на Общото събрание на съдиите, насрочено за 10 и 17 юни, упълномощени представители на още три юридически лица, които са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.
В списъка на наблюдателите се включва един представител на фондация Институт „Отворено общество“ – Иванка Петкова Иванова, още двама наблюдатели на фондация „Български институт за правни инициативи“ (БИПИ) – Владимир Стоянов Витков и Петко Стоянов Борджуков, чиято регистрация е поискана с второ заявление, както и шестима представители на Сдружение „Съюза на съдиите в България“ – Атанас Стоилов Атанасов, Весислава Иванова Иванова, Десислава Любомирова Попколева, Юлия Иванова Стоянова, Гергана Димитрова Стоянова, Андрей Ангелов Ангелов и Васил Крумов Петров.
Във връзка с искането на БИПИ за осигуряване на достъп до базата данни на системата за електронен дистанционен избор на членове на ВСС и за наблюдаване на текущите резултати в рамките на целия период на гласуването, Съдийската колегия изслуша експертно становище на Валери Михайлов - директор на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“, който заяви, че системата не поддържа интерфейс, в това число „административен“ за такова наблюдение. В рамките на целия период на гласуването се генерира информация за избирателната активност и тя е публична – може да бъде проследена на адрес: http://evote.justice.bg. Съдийската колегия посочва това в отговора си до БИПИ, както и че правомощията на наблюдателите съгласно чл. 29м от Закона за съдебната власт и Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите определят като присъствие и наблюдение на изборния процес, включително работата на секционните избирателни комисии.
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 31 от Правилата за провеждане на избори на членове на Съвета от съдиите, прокурорите и следователите регистрира по двама застъпници на кандидатите за член на ВСС от квотата на съдиите Мирослав Йорданов и Георги Георгиев при провеждане на Общото събрание на съдиите, насрочено за 10 и 17 юни. Сред тях са трима съдии в Апелативен съд – Пловдив, Окръжен съд – Пловдив и от Районен съд – Пловдив.
Двата списъка ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдийската колегия на ВСС актуализира избирателния списък на действащите съдии във връзка с провеждане на избор на членове на Съвета

Съдийската колегия на ВСС актуализира избирателния списък на действащите съдии във връзка с провеждане на избор на членове на Съвета

6 Юни 2017 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), на основание чл. 5, ал. 3, изречение трето от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, актуализира избирателния списък на действащите съдии, съставен с нейно решение по протокол № 10/07.03.2017 г., т. 10 и актуализиран с решения на Колегията през месец април и месец май. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. С решението на Колегията в списъка е допълнен Георги Петров Тафров. С нейно решение по протокол № 19 от 9 май 2017 г. той е преместен от длъжност „прокурор“ в Софийска градска прокуратура на длъжност „съдия“ в Административен съд – София-град. Актуализираният избирателен списък е публикуван на интернет страницата на ВСС.
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 20, ал. 2 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите регистрира като наблюдатели при провеждане на Общото събрание на съдиите, насрочено за 10 и 17 юни 2017 г. упълномощени представители на две юридически лица, които са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Това са Фондация „Български институт за правни инициативи с четирима наблюдатели и фондация „Институт по пазарна икономика“ с двама представители. Списъкът ще бъде публикуван на интернет страницата на ВСС.
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 31 от Правилата за провеждане на избори на членове на Съвета от съдиите, прокурорите и следователите регистрира застъпници на кандидата за член на ВСС от квотата на съдиите Станислав Петров Георгиев при провеждането на Общото събрание на съдиите, насрочено за 10 и 17 юни 2017 г. Сред тях са трима съдии в Апелативен съд – Пловдив, Окръжен съд – Пловдив и от Районен съд – Пловдив. Списъкът ще бъде публикуван на интернет страницата на ВСС.
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет насрочи за петък – 9 юни 2017 г. от 13 ч. заседание, на което ще регистрира юридическите лица с нестопанска цел, които желаещите да участват с изрично упълномощени представители като наблюдатели в Общото събрание за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите.
На заседанието ще бъдат регистрирани и застъпници, упълномощени от кандидатите за членове на Съвета.
В тази връзка Висшият съдебен съвет се обръща към неправителствените организации, определени за извършване на общественополезна дейност, които желаят да изпратят свои наблюдатели, и към кандидатите за членове на ВСС, искат да бъдат представлявани от застъпници, да внесат необходимите за регистрация документи до 12,30 ч. в Регистратурата на ВСС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Дамянов  бе определен чрез жребий за член на ВСС от квотата на прокурорите

Огнян Дамянов бе определен чрез жребий за член на ВСС от квотата на прокурорите

5 Юни 2017 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Огнян Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура - Разград бе определен чрез жребий за член на ВСС от квотата на прокурорите. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Жребият се проведе между кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите Огнян Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Разград и Ясенка Шигарминова – прокурор от Апелативна прокуратура – Пловдив, получили равен брой гласове – 440, на проведеното повторно гласуване вчера. Председателят на Избирателната комисия записа на идентични бели листа имената на кандидатите и ги постави в идентични бели непрозрачни пликове. Жребият бе изтеглен от председателят на Общото събрание, който се подписа на листа с името на изтегления кандидат.
Процедурата се проведе в заседателната зала на Висшия съдебен съвет в присъствието на представители на Общото събрание на прокурорите, главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и медии и бе излъчено онлайн чрез сайта на ВСС. Решението на Избирателната комисия и протокола от проведения жребий ще се публикуват на интернет сайта на ВСС.
Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Прокурорската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.
След приключване на изборната процедура Виктор Малинов – председател на Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС и завеждащ отдел „Надзор за законност“ при Върховна административна прокуратура закри Общото събрание на прокурорите.
Изборните членовете на новия 8-ми състав на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите и следователите са:
- Пламен Василев Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник;
- Георги Стойков Кузманов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас;
- Даниела Илиева Машева – прокурор във Върховна касационна прокуратура;
- Огнян Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Разград;
- Евгени Диков Диков – директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването.
Процедурата за избор на членове на ВСС от квотата на магистратите продължава на 10 и 17 юни 2017 г. с провеждането на Общо събрание на съдиите, което ще трябва да избере пряко 6-ма съдии от 27-те кандидати.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четвъртият член на ВСС от квотата на прокурорите ще бъде определен днес

Четвъртият член на ВСС от квотата на прокурорите ще бъде определен днес

5 Юни 2017 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Четвъртият член на ВСС от квотата на прокурорите ще бъде определен днес. Общото събрание на прокурорите продължава от 10.00 часа в сградата на Висшия съдебен съвет, когато ще бъде определен чрез жребий в присъствието на заинтересованите кандидати четвъртият член на ВСС от квотата на прокурорите. Тегленето на жребия ще се излъчва онлайн, в сайта на ВСС. Това съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет.
Избирателната комисия обяви за избрани за членове на ВСС от квотата на прокурорите Пламен Василев Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Перник, Георги Стойков Кузманов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас, Даниела Илиева Машева – прокурор във Върховна касационна прокуратура.
Председателят на Избирателната комисия Стефани Черешарова обяви, че са гласували 1160 от имащите право на глас 1503-ма прокурори.
С хартиена бюлетина са гласували 73-ма души, а чрез системата за електронно дистанционно гласуване 1087.
Общият брой на бюлетините е 1160, от които недействителни са 6.
От действителните бюлетини подадени в избирателните секции гласовете са разпределени, както следва:
1.За Галина Стоянова - 231 гласа;
2.За Георги Кузманов - 481 гласа;
3.За Гергана Мутафова – 402 гласа;
4.За Даниела Машева - 445 гласа;
5.За Евгени Иванов - 309 гласа;
6.За Ивайло Медаров – 196 гласа;
7.За Магдален Маринов - 133 гласа;
8.За Мери Найденова - 103 гласа;
9.За Огнян Дамянов - 440 гласа;
10.За Пламен Найденов – 485 гласа;
11.За Пламен Марков - 127 гласа;
12.За Ясенка Шигарминова – 440 гласа.

При посочените резултати няма кандидат събрал повече от половината действителни гласове, поради което за избрани се считат събралите най-много гласове Пламен Найденов, Георги Кузманов и Даниела Машева. При равен брой гласове избраният кандидат се определя от избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати. Решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Прокурорската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четвъртият член на ВСС от квотата на прокурорите ще бъде определен на 5 юни

Четвъртият член на ВСС от квотата на прокурорите ще бъде определен на 5 юни

4 Юни 2017 | 20:01 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на прокурорите продължава утре, 5 юни, от 10.00 часа в сградата на Висшия съдебен съвет, когато на основание чл. 29л, ал.6 от ЗСВ ще бъде определен чрез жребий в присъствието на заинтересованите кандидати четвъртият член на ВСС от квотата на прокурорите, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет. Тегленето на жребия ще се излъчва онлайн, в сайта на ВСС.
Избирателната комисия обяви за избрани за членове на ВСС от квотата на прокурорите Пламен Василев Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Перник , Георги Стойков Кузманов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас, Даниела Илиева Машева – прокурор във Върховна касационна прокуратура.
Председателят на Избирателната комисия Стефани Черешарова обяви, че са гласували 1160 от имащите право на глас 1503-ма прокурори.
С хартиена бюлетина са гласували 73-ма души, а чрез системата за електронно дистанционно гласуване 1087.
Общият брой на бюлетините е 1160, от които недействителни 6.
От действителните бюлетини подадени в избирателните секции гласовете са разпределени, както следва:
1.За Галина Стоянова - 231 гласа;
2.За Георги Кузманов - 481 гласа;
3.За Гергана Мутафова – 402 гласа;
4.За Даниела Машева - 445 гласа;
5.За Евгени Иванов - 309 гласа;
6.За Ивайло Медаров – 196 гласа;
7.За Магдален Маринов - 133 гласа;
8.За Мери Найденова - 103 гласа;
9.За Огнян Дамянов - 440 гласа;
10.За Пламен Найденов – 485 гласа;
11.За Пламен Марков - 127 гласа;
12.За Ясенка Шигарминова – 440 гласа.

При посочените резултати няма кандидат събрал повече от половината действителни гласове, поради което и на основание чл. 29л, ал. 4 за избрани се считат събралите най-много гласове Пламен Найденов, Георги Кузманов и Даниела Машева.
На основание чл. 29л, ал. 6 при равен брой гласове избраният кандидат се определя от избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.
Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Прокурорската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

77,18 % от прокурорите гласуваха на втория тур за избор на членове на ВСС

77,18 % от прокурорите гласуваха на втория тур за избор на членове на ВСС

4 Юни 2017 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. Точно в 18.00 часа Виктор Малинов – председател на Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС и завеждащ отдел „Надзор за законност“ при Върховна административна прокуратура, обяви края на втория тур от изборния ден, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите достигна 77,18 %.
В края на изборния ден своя вот дадоха кандидатите за членове на ВСС Пламен Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник, Евгени Иванов – прокурор във Военно-апелативна прокуратура и Мери Десюва Найденова – прокурор във Върховна административна прокуратура.
Започна преброяването на хартиените бюлетини от Секционна избирателна комисия № 1. Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като председателят на Избирателната комисия въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола от СИК 1.
Чрез информационната система ще се сумира общият резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиените бюлетини. Отново чрез Системата за електронен избор, председателят на избирателната комисия ще генерира резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на Прокурорската колегия от квотата на прокурорите, както и броят на гласовете, с които е избран всеки.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с мнозинство повече от половината действителни гласове, за избрани се смятат получилите най-много гласове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

69,86 % е избирателната активност към 16.00 часа при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите

69,86 % е избирателната активност към 16.00 часа при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите

4 Юни 2017 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Към 16.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 69,86 %, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет.
Заявилите желание да гласуват през интернет ще използват същите талони от гласуването в първия тур. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук.
На интернет страницата на ВСС, в раздел „Пресцентър” в 18.00 часа ще бъде публикувана актуална информация за активността на гласувалите след приключване на изборния ден.
Системата не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.
Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС-онлайн“.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Към 14.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 63.14%

Към 14.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 63.14%

4 Юни 2017 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Към 14.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 63.14%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. От общо 1503 имащи право на глас 949 души са гласували към 14.00 часа. 892 от тях (64.78% от 1377 имащи право да гласуват електронно) са дали гласа си електронно и 57 (45.24% от общо 126 души) - с бюлетина.
Заявилите желание да гласуват през интернет ще използват същите талони от гласуването в първия тур. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук. На интернет страницата на ВСС, в раздел „Пресцентър” периодично през интервал от 2 часа ще бъде предоставяна информация за избирателната активност на гласувалите, както следва: в 16.00 ч. и 18.00 ч. Системата не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.
Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС-онлайн“.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Към 12.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 50.17%

Към 12.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 50.17%

4 Юни 2017 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Към 12.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 50.17%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Общо имащите право на глас са 1503, от които са гласували 754 души. Електронно могат да гласуват 1377, от които са подадени 710 гласа. 126 е общият брой на гласуващите с бюлетина, от които са гласували 44.
Заявилите желание да гласуват през интернет ще използват същите талони от гласуването в първия тур. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време.
На интернет страницата на ВСС, в раздел „Пресцентър” периодично през интервал от 2 часа ще бъде предоставяна информация за избирателната активност на гласувалите, както следва: в 14.00 ч.; 16.00 ч. и 18.00 ч.
Системата не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.
Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС-онлайн“.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Към 10.00 ч. избирателна активност при повторното гласуване за  избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 23,42 %

Към 10.00 ч. избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 23,42 %

4 Юни 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Към 10.00 ч. избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 23,42 %. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Общо гласувалите са 352, от тях електронно - 334, а с бюлетини - 18. Заявилите желание да гласуват през интернет ще използват същите талони от гласуването в първия тур. Избирателната активност в системата за
електронно гласуване може да се проследи в реално време. Към 10.00 ч. в Съдебната палата гласуваха кандидатите за член на ВСС Огнян Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Разград и Ясенка Шигарминова – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив. На интернет страницата на ВСС, в раздел „Пресцентър” периодично през интервал от 2 часа ще бъде предоставяна информация за избирателната активност на гласувалите, както следва: в 12.00 ч.; 14.00 ч.; 16.00 ч. и 18.00 ч. Системата не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден. Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС-онлайн“. Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран
съответният брой членове с необходимото мнозинство за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Започна повторното гласуване за избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите

ВСС: Започна повторното гласуване за избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите

4 Юни 2017 | 08:23 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Общото събрание на прокурорите в 8.00 часа обяви началото на изборния ден, в който ще се проведе повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Гласуването ще продължи до 18.00 часа, като прокурорите, заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване, ще използват същите талони, които са използвали при първото гласуване вчера. Гласуването с хартиени бюлетини ще се извършва в централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ №2.
В проведения първи тур гласуваха 1185 от имащите право на глас 1503-ма включени в списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д от ЗСВ.
Днес прокурорите отново ще избират измежду 12 кандидати в изборната
процедура: Галина Христова Стоянова – заместник на административния ръководител – заместник апелативен прокурор на Апелативна прокуратура София; Георги Стойков Кузманов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас; Гергана Найденова Мутафова – административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Пловдив; Даниела Илиева Машева – прокурор във Върховна касационна прокуратура; Евгени Иванов Иванов – прокурор във Военно-апелативна прокуратура; Ивайло Стефанов Медаров – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – София; Магдален Тошев Маринов – прокурор във Върховна касационна прокуратура; Мери Десюва Найденова – прокурор във Върховна административна прокуратура; Огнян Пеев Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Разград; Пламен Василев Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник; Пламен Иванов Марков – прокурор в Апелативна специализирана прокуратура и Ясенка Димитрова Шигарминова – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив.
Право на участие в избора имат 1503-ма прокурори от които 1377 са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мария Шарапова се оказа замесена в скандал с неосъществен проект за луксозни апартаменти в град Гургаон, Индия. 21 ноември 2017 г.
Мария Шарапова се оказа замесена в скандал с неосъществен проект за луксозни апа...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.