Отменят машинното гласуване?

9 Юли 2019 | 12:40 | 0
Отменят машинното гласуване?
Снимка: Община Хасково

Във вторник ПГ на ГЕРБ обяви предложение за законодателна промяна в Изборния кодекс. Депутатите предлагат машинното гласуване да се отмени за местните и парламентарните избори и да остане за президентските и европейските. Предложението е подкрепено писмено от „Обединени патриоти“ и „Воля“. Уверение за подкрепа има и от ДПС. Против предложението се обявиха само БСП. Аргументите на управляващите за отмяна на машинния вот са продиктувани от анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК) за последните избори в страната. Те се опасяват, че ако машинното гласуване остане има риск местните избори да се провалят, защото те са най-сложните и тежките в българското законодателство. Според тях при гласуване с машини сигурността на вота е застрашена. Вносителите на предложението изразяват позиция, че машинното гласуване е изключително скъпо, като 1 вот струва 60 лв. на фона на хартиената бюлетина, която е на стойност 0.77 лв. „Машините за гласуване се оказаха скъпоструващи играчки, които не доведоха до по-честни и организирани избори“, обяви на брифинг депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той отбеляза, че управляващите имат задължението да проведат честни и прозрачни избори, затова предприемат действия за премахване на машинното гласуване при местните и парламентарните избори.
Според БСП обаче с предложението за отмяна на машинния вот управляващите са доказали, че страната ни не отговаря на критериите за демократична и правова държава. Заместник-председателят на партията Кирил Добрев заяви, че местните избори имат най-много нужда от машинно гласуване, но управляващите искат решенията да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. „От днес мисля, че обратното броене започва. ГЕРБ спират парите за партиите, след това отменят машинното гласуване. Аргументът е, че било трудно с тези преференции и хората не можели да се оправят. Да отменим и преференциите. Такъв опит за отмяна на преференциите беше направен само преди няколко месеца и БСП напусна заради това НС. Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина. Добре е да отменим и интегралната бюлетина, тя е много сложна. Най-добре е тогава да върнем цветните бюлетини. Нула лв. субсидия и цветна бюлетина 1989 г.“, посочи той. Опозицията прозря саботаж от страна на ЦИК в машинното гласуване. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов подчерта, че с машинното гласуване недействителните бюлетини са невъзможни, както твърдят от управляващите.
Малко по-късно позиция по темата изказа и омбудсманът Мая Манолова. Тя отбеляза, че за високата цена на вота на европейските избори е виновна ЦИК, която вместо да закупи машините, ги взема под наем за 70% от цената им. Манолова изрази мнение, че аргументът на вносителите, че с машинното гласуване не са намалели недействителните бюлетини, също не е верен. „Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машинните разобличиха нечестното съставяне на протоколите от СИК. Доказателството за това е на сайта на ЦИК“, заяви Манолова. „Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв“, добави общественият защитник.
Тя прогнозира, че след машинното гласуване ще бъде посечено и електронното. „Имам въпрос към вносители на този законопроект. Законно признати ли са европейските избори при наличието на машинен вот? Ако твърдят, че машините са опорочили вота би следвало вече да са подали съответни жалби за отмяна на европейските избор“, попита омбудсманът. .
Ирена Анастасова, БСП: ГЕРБ премахват всичко, което води до празрачност

„Машинното гласуване не беше обяснено достатъчно добре на обществото. Върви се към това - когато има проблем, да махнем онова, което създава проблема, а не да търсим решение. Машинното гласуване е крачка напред. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Ирена Анастасова по БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите й въвеждането на машинното гласуване изцяло е един от вариантите да бъдат убедени хората, че вотът им е такъв, какъвто те са го определили. „Виждаме непрекъсната съпротива към всички елементи от изборния процес, които биха довели до неговата по-голяма честност. ГЕРБ премахват всичко, което води до прозрачност”, категорична бе Анастасова. По мнението й на обществото му е необходимо време. Тя припомни, че в 10 процента от секциите, в които е имало машинно гласуване на последните избори, 50 процента от гласувалите са използвали именно машините.
В момента, в който трябваше да говорим за реформата в образованието и за учебните програми, въведени през 2001 година и довели до масова неграмотност – ние надграждаме грешки
По темата за политическата намеса в работата на издателствата на учебници и на авторските колективи, Анастасова коментира: „Министърът е политическо лице. Защо казвам, че намесата е политическа – защото имаме утвърдени учебни програми. Тогава БСП имаше своите възражения, но те не бяха чути”. Тя разказа за последващата процедура, според която министърът със своя заповед определя комисия, която одобрява написаните учебници, след това той определя 7 независими рецензенти, които излизат със становище и накрая учебниците трябва да бъдат оценени от всички учители по история в България.
„Имаме приключена процедура. На всички етапи компонентите са казали „да”. Заради забележките на двама експерти обаче, които не са експерти в областта, за която говорим и които обясняват, че социалистическият период не е отразен достатъчно обективно в конкретни моменти, министърът спира учебниците”, каза още тя.
„Прочетох 5-те учебника. Авторските колективи са се справили прекрасно. Програмата за 10-ти клас е напълно изпълнена като съдържание в учебниците, авторските колективи са се съобразили напълно с приетата учебна програма. Друг е въпросът, че не ми харесва как е отразен периодът - например след 44- година година има лагери, но преди това – не. Думата фашизъм не съществува”, изрази още мнение депутатът. По думите й никой министър в демократична държава не трябва да си позволява еднолично да прави това. „Той е на пост ,който не му го позволява. Никой министър не си го е позволявал. В момента, в който трябваше да говорим за реформата в образованието, която не случва, както и за учебните програми, въведени 2001 година, които сега доведоха до масова неграмотност – вместо да поправим тези грешки, ние надграждаме грешки”, заключи Анастасова.


Цвета Караянчева, председател на НС: Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа

Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева относно предложените промени за отмяна на машинното гласуване в предаването „Нещо повече“ по БНР. Според нея анализът на ЦИК за европейските избори е изключително аргументиран и задълбочен. „Цената е най-малкият проблем, защото ние трябва да гарантираме прозрачността на изборите“, посочи тя. По думите й по време на местните избори, които ще имат по няколко избора наведнъж, включително и преференции за общинските съветници, ще се усложни изборният процес.
Тя допълни, че ако остане машинното гласуване на местните избори това ще намали избирателната активност, защото хората ще трябва да чакат и това ще ги откаже да гласуват.
„Има много предпоставки, които застрашават местния вот. Мисля, че колегите са направили едно разумно предложение, което трябва да бъде обсъдено не емоционално, трябва да се мисли изключително рационално, за да запазим доверието на хората във вота. Не бива да натоварваме и хората, и членовете на СИК-овете,“ поясни Караянчева. „Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа. Машинно не се гласува никъде в Европа. Ние го въведохме, защото беше под натиск“, заяви тя. Според нея често политиците се опитват да оправдаят своите загуби с различни твърдения.
„Единствената промяна, която ще направим е отмяна на машинното гласуване за местните избори. Няма да правим други промени, избирателят няма да бъде неинформиран или объркан“, добави председателят на Народното събрание.


Мая Манолова, омбудсман: След машинното гласуване ще бъде посечено и електронното

След машинното гласуване ще бъде посечено и електронното. Това каза на брифинг омбудсманът Мая Манолова във връзка с предложените промени за отмяна на машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й аргументите да бъде отменено машинното гласуване при местните и парламентарните избори също са несъстоятелни, защото и при европейските се гласува с преференции, а при президентските отново има два тура. „Имам въпрос към вносители на този законопроект. Законно признати ли са европейските избори при наличието на машинен вот. Ако твърдят, че машините са опорочили вота би следвало вече да са подали съответни жалби за отмяна на европейските избори. След машинното гласувано ще бъде посечено и електронното гласуване. След отмяната на машинния вот се готви отмяна на електронния вот“, уточни Манолова. Тя отбеляза, че ще се включи в дебатите за отмяната на машинното гласуване, за да се опита с аргументи да разубеди вносителите.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Мая Манолова, омбудсман: Искат отмяна на машинното гласуване, защото то разобличи кражбата на вот

Искат отмяна на машинното гласуване, защото то разобличи кражбата на вот. Това каза на брифинг омбудсманът Мая Манолова във връзка с предложените промени за отмяна на машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машинните разобличиха нечестното съставяне на протоколите от СИК. Доказателството за това е на сайта на ЦИК. В 1 1 29 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини. Това доказателство е очевидно в случаите, в които СИК е посочила в окончателния протокол по-малко гласове за дадена партия и даден кандидат от подадената машина“, поясни тя.
„Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот и това е истинският мотив. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв“, заяви общественият защитник.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Мая Манолова, омбудсман: ЦИК е виновникът за високата цена на вота на европейските избори

ЦИК е виновникът за високата цена на вота на европейските избори. Това каза на брифинг омбудсманът Мая Манолова във връзка с предложените промени за отмяна на машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди 10 дни предупредих, че започва кампания срещу машинното гласуване и че се готви отмяна на машинния вот. За съжаление се оказах права. На 28 юни организирах форум в подкрепа на машинното гласуване, а на 1 юли изпратих отворено писмо до народното представители и ЦИК, с 15 препоръки как машинното гласуване на предстоящите местни избори да бъде успешно. Усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа се напразно за властта“, отбеляза тя.
„Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите на избирателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани казаха „да“ на машинното гласуване. Въпреки липсата на информационната кампания и издадените методически указания в последния момент, въпреки пречките, които бяха създавани в някои СИК, в 310 секции от 3 000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите. В 650 секции процентът на гласувалите с машините е над 40%“, уточни тя. По думите й аргументът, че с машинното гласуване не са намалели недействителните бюлетини също не е верен. „При гласуването с машина не е възможно подаване на недействителна бюлетина“, поясни тя.
Според нея твърдението, че машините са оскъпили вота също не са верни. ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата, която предостави машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК“, поясни тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Крум Зарков, БСП: Направиха възможно най-трудно машинното гласуване, за да излязат с анализ, който да им позволи да го отменят

Направиха възможно най-трудно машинното гласуване, за да излязат с анализ, който да им позволи да го отменят. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция във връзка с машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Според него всичко е било направено така, че възможно най-трудно да се проведе машинното гласуване. „В анализа на ЦИК, който е споменат и в мотивите на законопроекта, са уточнени някои проблеми, но те имат решения. Въпросът е как гледаме този анализ. Като начин на диагностика да намерим решенията или като оправдание да го отменим. Участвах на работна група и бях в Правната комисия, където се разсъждаваха тези теми. Има решения на всички тези теми. Защо не са внесени решенията, а е внесена отмяна. Явно, че целта е друга“, каза още Зарков. Според него машинното гласуване е било съзнателно саботирано, а машините съзнателно опорочени. „Цялото говорене ще има или няма машини, което се случи преди два месеца направи невъзможна организацията на този вот. Машините бяха сертифицирани минути преди да тръгнат за секциите“, обясни още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА


Христо Проданов, БСП: Машинното гласуване беше саботирано от страна на ЦИК

Машинното гласуване беше саботирано от страна на ЦИК. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов по време на пресконференция във връзка с машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Проданов посочи малка част от предимствата на машинното гласуване. „Първо във връзка с честността на изборите. Знаете каква е статистиката не от един и два избора за недействителните гласове. В Европа това е средно 2-3 %. В България това е средно 6-7 %. Това са гласовете на голяма част от партиите, които след 1989 г. са прескачали 4-процентната бариера и са били парламентарно представени. Във връзка с недействителните бюлетини може би всички са гледали видеото с инструктажа на кмета от Пловдив“, каза той. Проданов обясни, че кмета е инструктирал представителите на ГЕРБ в избирателните комисии как, ако съответната бюлетина и глас не е за ГЕРБ, може да стане недействителна. Той подчерта, че с машинното гласуване недействителните бюлетини са невъзможни. „Това е в посока честтността на изборите. Второ, преброяването на бюлетините в СИК. Беше демонстрирано във видеоклиповете на ЦИК как след края на изборния ден с натискане на един код от флашката излиза бюлетин, който отразява всичките гласове за различните партии, преференции за различните кандидати. Това отнема не повдече от 5 минути. Ние сме свидетели в много избори с усложнените книжа и протоколи колко време отнема на СИК да попълнят тези протоколи. След това всички сме свидетели на хаоса, който става при предаването на протоколите в районните и в общинските избирателни комисии“, обясни още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той подчерта, че при пълно въвеждане на машинното гласуване ще спестят пари. „Вие спомняте ли си ЦИК кога пуснаха разяснителен клип за машинното гласуване? При положение, че това беше първото по-мащабно гласуване. Това, което аз се сещам, беше два дни преди изборите. За да убедим обществото в полезността на машинното гласуване и в това как се гласува машинно, е необходима една по-сериозна разяснителна кампания. За мен това беше саботаж и от страна на ЦИК във връзка с машинното гласуване“, каза още Проданов.
Деница КИТАНОВА


Кирил Добрев, БСП: Как си представяте държавата да има суперкомпютър, а машина за избори да не може да функционира

Как си представяте държавата да има суперкомпютър, а машина за избори да не може да функционира? Това попита заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция във връзка с машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“ .„Или ни правят на идиоти, или правят хората на идиоти“, подчерта Кирил Добрев. Заместник-председателят на БСП обърна внимание, че 27 % от избирателите в секциите, в които имало машини, са ги използвали. „Искам да се върнете назад при първите избори с преференции колко души използваха преференциите. Дайде да дадем на тези хора да свикнат с машините. 3000, сега 6000. След това просто всичко ще бъде на машини и всичко това ще бъде далеч, далеч по-лесно“, допълни Добрев.
Деница КИТАНОВА


Крум Зарков, БСП: Абсолютно неприемливо е да се отмени машинното гласуване за местните избори - да дадем силен отпор заедно

Абсолютно неприемливо е да се отмени машинното гласуване за местните избори - да дадем силен отпор заедно. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция във връзка с машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Крум Зарков направи своето обръщение към всички граждани, към институциите и към всеки заинтересован да покаже, че в държавата има място за демократичност и законност. „Понеже това е епизод пореден от сериала „Опраскване на Изборния кодекс“ с голяма степен на достоверност може да предвидим какво ще се случи оттук нататък. Инициативата на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще бъде сигурно подкрепена от ДПС, както това се случва във всеки важен за тях момент. Министерски съвет, който по закон трябва да съорганизира изборите ще се покрие и ще каже: „Това е въпрос на Народното събрание“, а Народното събрание със силата на нямото си мнозинство набързо ще реши този проблем“, каза той. Зарков обърна внимание, че още за утре е насрочена Правна комисия, която да разглежда предложенията на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА


Кирил Добрев, БСП: Местните избори имат най-много нужда от машинно гласуване, но управляващите искат решенията да се взимат като на конгрес на ГЕРБ

Местните избори имат най-много нужда от машинно гласуване, но управляващите искат решенията да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция във връзка с машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . "30 години живеем в демокрация. Спомням си, че първото ми гласуване беше през 89 г., от няколко години вече синът ми гласува, т.е. близо 2 поколения. От днес мисля, че обратното броене започва. ГЕРБ спират парите за партиите, след това отменят машинното гласуване. Аргументът е, че било трудно с тези преференции и там, хората не можели да се оправят. Да отменим и преференциите. Такъв опит за отмяна на преференциите беше направен само преди няколко месеца и БСП напусна заради това НС. Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина. Добре е да отменим и интегралната бюлетина, тя е много сложна. Най-добре е тогава да върнем цветните бюлетини. Нула лв. субсидия и цветна бюлетина 1989 г. Баща ми ме събуди и ми каза: „Отивай да гласуваш има една розова, много прилича на нашата. Гледай да не я объркаш“, обясни още Добрев. По думите му никой не е състояние да ни върне в изходна позиция отново. „Тогава предлагам да отменим изцяло гласуването и да въведем губернатори. Всъщност Народното събрание е един страхотен разход и един човек се справя добре и във всяка една от дисциплините. Смятам, че демокрацията дори няма да има нужда от средства“, коментира още заместник-председателят на БСП.
„Местните избори имат най-много нужда от подобен тип гласуване, защото само един два гласа могат да променят съотношението в общинския съвет. Само един, два или пет гласа могат да направят някой човек общински съветник с преференциите. Те не го искат, защото най-добре е всички решения да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. Всички са за, нула против, и нула въздържали се“, подчерта още Кирил Добрев. Той подчерта, че БСП няма да се предаде в своята битка за демокрацията. „Нас не ни свързват пари, обществени поръчки, а много други неща. Знам, че въпреки затягането на примката на демокрацията, БСП ще се справи в тази битка“, обяви още Добрев.
Деница КИТАНОВА


Христо Проданов, БСП: Демокрацията не е евтино нещо, но ако се стремим към нея трябва да изхарчим определени средства

Демокрацията не е евтино нещо, но ако се стремим към нея трябва да изхарчим определени средства. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов по време на пресконференция във връзка с машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „При пълно въвеждане на машинното гласуване бихме спестили пари първо от хартия и от печатниците, от които печатат бюлетините“, обясни Проданов. По думите му това не е безплатно. „Би могло да се говори за по-малък брой СИК. В момента на местни избори, ако СИК са от 9 души, може да се помисли за 5 човека“, каза Проданов и обърна внимание, че тези хора получават заплащане в изборния ден. Според него тази теза на управляващите не е оправдана и вярна“, каза още Проданов.
Деница КИТАНОВА


Крум Зарков, БСП: С предложението си за отмяна на машинното гласуване управляващите доказаха, че страната ни не отговаря на критериите за демократична и правова държава

С предложението си за отмяна на машинното гласуване управляващите доказаха, че страната ни не отговаря на критериите за демократична и правова държава. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция във връзка с машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме ИК. В правовите държави законите са характерни със своята устойчивост и необратимост. Ние не отговаряме на критериите за демократична и правова държава както днес управляващите го доказаха с предложението си за отмяна на машинното гласуване“, допълни Зарков. „Днес след като всячески се опитаха да опорочат машинното гласуване ,след като несмалко да отменят преференциите, след като силово се опитват да подчинят всеки опозиционен глас, дори скромното постижение за постепенно въвеждане на машинно гласуване, което да ограничи някои, характерни за българската изборна система, феномени, беше практически отменен“, каза още Зарков.

Агенция „Фокус“ припомня:
Пресконференцията на БСП идва след като от ПГ на ГЕРБ обявиха, че предлагат машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори. Предложението им е заложено в нови промени в изборното законодателство. Това ще са вторите промени в Изборния кодекс за тази година, свързани с машините. На 14 февруари 2019 г. депутатите приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г. Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.
На 26 юни 2019 г. на заседание на Правна комисия след евровота председателят на ЦИК Стефка Стоева отчете, че увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до увеличаване на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултата.Стоева отчете още, че 58 967 избиратели са гласували с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели Председателят на ЦИК уточни, че в секциите с машинно гласуване само 27.7% от избирателите са избрали да гласуват с машина, останалите 72.3% от избирателите са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина.
„Тези данни сочат, че цената на един глас с машинно гласуване с оглед броя на избирателите и разходите за наемане на машините, за сертифицирането им, за провеждане на пазарно проучване, за организиране на обществената поръчка, за допълнителното възнаграждение на членовете на секционните избирателни комисии с машинно гласуване възлиза на около 59 лв.“, посочи също Стоева. По думите й за сравнение цената на един глас с хартиена бюлетина е 0.77 лв. Общата цена на бюлетините е 1 489 989 лв“, каза още Стоева. Тя подчерта, че въпреки трудностите, всичките машини са доставени в 3000 секции. По думите й в 149 от тях няма избирател, който да е гласувал машинно.
Деница КИТАНОВА


Анна Александрова, ГЕРБ: Имаме уверение, че ДПС ще подкрепят отменянето на машинното гласуване на местните избори

Имаме уверение, че ДПС ще подкрепят отменянето на машинното гласуване на местните избори. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова по време на пресконференция във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали ДПС ще подкрепят предложението за отмяна на машинното гласуване на местните и парламентарните избори, тя отговори: „Водихме такива разговори в комисията по правни въпроси. Имаме уверението, че ще бъдем подкрепени за отмяна на машинно гласуване на местни избори – от всички политически партии, с изключение на БСП“, посочи тя. „След приключване на местните избори е хубаво да има широк дебат по Закона за изборния кодекс, включително и за машинното гласуване, за да се види дали има необходимост от него. Да се търси голям дебат и да се балансират нещата правилно“, добави народният представител от ГЕРБ.
Александър Ненков коментира, че машинното гласуване изисква голям финансов ресурс. „Безспорно това е много скъпо удоволствие, където никъде другаде го няма в Европа. Дори държава като Холандия с много по-големи финансови възможности и технологични, дори те се отказаха от такъв тип гласуване“, посочи той. „Аз се надявам всички политически партии да подходят разумно и да не се политизира прекалено много темата“, уточни Ненков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Александър Ненков, ГЕРБ: Машините за гласуване се оказаха скъпоструващи играчки, които не доведоха до по-честни и организирани избори

Машините за гласуване се оказаха скъпоструващи играчки, които не доведоха до по-честни и организирани избори. Това каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков по време на пресконференция във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз като представител на град София, имайки възможността години наред да се занимавам с организирането и провеждането на избори от ГЕРБ, мога да ви кажа, че сме силно притеснени“, поясни той. По думите му изборният ден в столицата е приключил в 9:00 часа сутринта, при положение, че е нямало втори тур и избирателната активност е била ниска. „Факт, е че на местните избори на всяка една партия ще и бъде трудно да попълни Секционните избирателни комисии“, прогнозира Ненков. Според него машинните са се оказали едни скъпоструващи играчки, скъпоструващ експеримент, който не е довел до по-честни избори и по-лесно организационни избори. „Изключително съм разочарован и от поведението на омбудсмана, който в едно свое изказване каза, че администрацията и членовете на СИК-овете са виновни затова“, посочи той.
Според него управляващите имат задължението да проведат честни и прозрачни избори, затова предприемат действия за премахване на машинното гласуване при местните и парламентарните избори.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Анна Александрова, ГЕРБ: Ако машинното гласуване остане, рискуваме да провалим местните избори

Ако машинното гласуване остане, рискуваме да провалим местните избори. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова по време на пресконференция във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори“, уточни тя. „Съгласно доклада на ЦИК, която е независим орган и орган от всички политически избори, ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 000 машини, рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е изключително застрашена, по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур. Този вот е изключително скъп“, отбеляза тя. Анализът на ЦИК сочи, че 27 % са гласували всички имащи право да гласуват с машини на европейските избори през 2019 г., което икономически – 60 лв. струва 1 вот на един избирател с машинно гласуване“, добави народният представител на ГЕРБ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


ПГ на ГЕРБ предлага машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори

ПГ на ГЕРБ предлага машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова по време на пресконференция във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Преди минути предприехме законодателна инициатива - промяна в Изборния кодекс, подписана от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Тя е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване.“, отбеляза тя. „Корпусът на Закона не го пипаме, питаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане“, уточни народният представител.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -